Kastély Versailles-ban

(tudom, hogy az Egészéges Fejbőr eredeti szövege szerint mocskos kastély verszájban, de ez mégiscsak egy kultúrblog)

Én azt nem értem, hogy ezeknek a csodálatos, nemzeti érzelmű turuloknak és bakondoknak hogy nem jut eszébe megemlíteni azt a tényt, hogy Magyarország határa a legtöbb helyet egy libalegelő közepén húzódik, ott ahol semmi értelme.

A világot mostanában marcangoló konfliktusok receptjéhez mindig van két állandó hozzávaló. A szűkös erőforrás (olaj, víz, kikötő, legelő) ősidők óta oka a háborúnak, a XX. századi típusú háborúhoz azonban hozzájön a hülye helyen meghúzott határ. Amikor Ali és Ahmed egyszercsak megtudja, hogy közöttük határ van, vagy amikor hat egymás melletti országra osztanak fel egy olyan területet, ahol egyébként addig három törzs éldegélt békésen, az egyik a hegyekben, a másik a folyó mentén, a harmadik meg a tengerparti síkságon és legfeljebb a mindhármuk által lakott városban tartott hetivásáron verekedtek néha össze, azt is inkább azért, mert unalmas volt a buli. Vagy mondjuk a kurdok jönnek rá, hogy ők valójában négy országban alkotnak „törpe kisebbséget” miközben vannak vagy húszmilliónyian. Vagy mondjuk Irak rájön, hogy a leggazdagabb része Kuvait néven önálló állam lett. Esetleg komplett országokat osztottak szét komcsi és nem komcsi részre.

Minden valamirevaló hirigelés ilyen határok mentén kezdődött el a XX. században, holott a XX. századi politika legnagyobb álma a kőbe vésett nemzethatárok kialakítása és a határok mögött létező nemzetállamok harmonikus együttélése volt. Szegény Európai Unió is azért van állandó identitásválságban és azért tudott úgy elkurvulni, mert az alapötlete, miszerint ne kerüljön öt pecsét az útlevélbe egy Párizs-Róma úton, szemben áll azzal, hogy közben az előző száz év az európai nemzetállamok megcsinálásáról szólt. Abba most nem fogok belemenni, hogy gazdasági erőterek hogy nyúlnak át határokon, elég egy másodosztályú retúrt venni Győrbe ennek tanulmányozására.

Ennek a kortünetnek egyik fajtája a Trianon-kisantant jelenség. Erről én már írtam itt, sokat, le is lettem hazaárulózva, naná, pedig, ahogy most ez a menekült-izé kiválóan demonstrálja, megint igazam volt.

Magyarország határai köztudottan sem etnikai, sem természetföldrajzi, sem gazdaságföldrajzi értelemben nem természetes határok. Az Érsekújvár-Kassa-Munkács-Ungvár-Beregszász-Szatmárnémeti-Nagyvárad-Kolozsvár-Temesvár-Arad-Szabadka-Újvidék-karéj ennek a legjobb bizonyítéka, ezek mögött kezdődnek általában a hegyek, vagy van a határfolyó. Ezzel egyrészt a Magyarországról leválasztott új nemzetállamok kaptak egy csomó fejlett várost, másrészt Magyarország határmenti területei törvényszerűen szegény helyek lettek, leválasztva a gazdag központokról.

Gyerekkorom színhelyei az szovjet (később ukrán) és a román határ mellett borzasztó világvégi helyeknek tűntek. Düledező házak, öreg bácsik, nénik, zéró autóforgalom, ahogy a kispolszkival negyedórán át senki nem jön szembe. Csodásan érintetlen vízpartok, mérföldekre hallatszó harangok, hiszen senki sem zajongott. A világ pereme, amelyhez, ha elsétálunk, jól leesünk, de legalábbis egy szovjet vagy román kiskatona fogja majd ránk a kalasnyikovot. Édesapám még tárcát is írt valakiről aki egyedül lakott egy faluban, ahol vége van a román határon a vasúti sínnek.

Ezektől a helyektől most tíz kilométerre van egy Carrefour vagy Tesco Szatmárnémetiben, amely majdnem akkora város, mint a másfél órányi autózásnyira lévő megyeszékhely, Nyíregyháza. Egyedül azért nincsen még minden fellendülve és rendbe rakva, mert a fellendülésben és rendbe rakásban egyébként kölcsönösen érdekelt Románia és Magyarország vicsorog egymásra, mint két idióta.

Hogy miért írom ezt most le megint?

Nos azért, mert vészesen kicsi kaliberű kormányunk és ellenzékünk egyetlen tagjának sem jut eszébe megemlíteni Frau Merkelnek, hogy a magyar határ objektíve alkalmatlan bárki megállítására, legyen az menekült, cigicsempész vagy hadsereg. Úgy van odarajzolva, hogy könnyű legyen rajta átmenni. Ha megoldást akar, legyen szíves azokra nyomást gyakorolni, ahol folyó, hegy, hágó, híd állja útját a jövevényeknek és ott hot spotozzon, mert egy húszholdas kukoricatáblában ez nem fog menni.  De ehhez már ész kéne, az meg nálunk sajnos hiánycikk.

7 hozzászólás

 1. untermensch4 — 2015-10-05 21:31 

„sem jut eszébe megemlíteni Frau Merkelnek, hogy a magyar határ objektíve alkalmatlan bárki megállítására, legyen az menekült, cigicsempész vagy hadsereg. Úgy van odarajzolva, hogy könnyű legyen rajta átmenni.”
Erre lenne jó a szakemberekkel működtetett külügy, ugye. Senkit sem megsértve cinikusan utalni a trianoni gyártmányú kereteinkre amik miatt nem lehetünk képesek megvédeni a határainkat. És a fagyi visszanyal, a migránsok pont az egykori nagy térképrajzoló országokba tartanak. Eposz-turul stílusban: kellett nektek lebontatni európa védőbástyáját, most akkor beszélgessetek a falakon belül az igazhitűekkel. 🙂
A görögök pénzügyi tehetsége után a magyarok határőri tehetsége lenne a második nagy gyomros az EU-nak, bír az ennyit (akármennyire sok vagy kevés is az az ennyi)?

 2. tudi — 2015-10-07 10:57 

Az előző hozzászólásnak igazat adva, az is baj szerintem, hogy nem fogjuk fel ez az egész összeurópai probléma, hiába építünk 10m magas vasbeton falat a határra (jó drágán), attól ez még a mi problémánk is, mert visszahat ránk, vagy úgy, hogy fizetnünk kell, vagy kevesebb EUs pénzt kapunk, mert a menekültekre kell több pénz. Valamint lehet itt olvastam, de a magyar politikusok egyvalamire nem jöttek még rá, de az EU minden hülyesége ellenére azt azért elérte, hogy s határok mára gyakorlatilag közigazgatási határok nem mások, tehát gyakorlatilag megszűnt Trianon, csak mi még nem tudtuk ezt kihasználni sajnos.
Azért az érdekes, hogy tudunk mi értelmes javaslatokat is kitalálni, csak nem verjük nagy dobra. Vagy a külügy túl hülye, hogy felismerje, hogy ez milyen jó is. Bár mit várunk a Budaörsi(vagy hová valósi) futballcsapattól.
http://444.hu/2015/09/16/magyarorszag-gazdasagilag-is-erekelt-abban-hogy-europa-befogado-magatartast-tanusitson

 3. eltopo — 2015-10-07 13:19 

@tudi:

Dunakeszi.

 4. untermensch4 — 2015-10-07 20:47 

@tudi: „a tapasztalatok szerint azok, akik menekültből válnak bevándorlókká, sokkal lojálisabb, a társadalmi beilleszkedésre fogékonyabb állampolgárok lesznek, mint a gazdasági és szociális migránsok”
Ez az egyik aktuális gyenge pont. Még nem hallottam olyat hogy az „igazi” menekültek (mint „jó” bevándorlók) és a „gazdasági és szociális migránsok” („rossz” bevándorlók) szétválogatására lenne folyamatban lévő és működő ötlet. Halvány tippem hogy eleve nem bevándorlóként hanem vendégmunkás/turista-ként kellene kezdeni a nagy befogadást. Az „igazi” menekültek úgyis vissza szeretnének menni, ne zavarjuk össze őket túlzott asszimilációval (nekem az is furcsa hogy integrációról esik sok szó, asszimilációról nem hallani pedig egy-két generáció alatt lesz valahogy valamennyi); a „rossz” migránsokat meg úgyis mi akarjuk visszaküldeni amint sikerül kulturáltan azonosítani őket.
A linkelt cikkhez: huszárcseles megoldás lenne jó pénzért és középhatalmi ambíciókat támogatandó törökországra mint reménybeli EU-tagra osztani a „bejárat” szerepét. Egyrészt vszeg úgyse lesz olyan rendezése pl a szíriai helyzetnek ami nagyon nem tetszik a törököknek, másrészt az EU (és az USA) helyett a második legnagyobb NATO-tag provokálja adott esetben a cárt és ha nem teljesen EU-kompatibilis de működő végkifejlet lesz akkor nem kell aggodalmaskodni hogy csúnya-csúnya EU nem úgy oszt igazságot ahogy álmodozik/beszél róla. A hergelhetőek nem dán karikaturistákra hanem török politikusokra fognak hergelődni de szélsőséges nézőpontból ők a világi török állammal már most is szálka, a közel-kelethez viszont a nagyobb kulturális átfedés miatt jobb kapcsolódási pont mint a mégoly okos ám ex-gyarmatosító országok „gyaur” politikusai. Harmadrészt ha sikeres lesz az erős EU-hátszéllel végzett török rendrakás akkor a kockázatokért és mellékhatásokért cserébe mégiscsak megkapják a törökök a dicsőséget (még ha nem is lesz titok hogy a két nagy csendestárs sokat belefeccölt a sikerbe). A kurdok vszeg megszívják geopolitikai léptékben de akár egy koszovóhoz hasonló (csak jobban működő) megoldás kisülhet nekik. Genyó módon akár lekicsinyíthető a konfliktus egy jól izolált kurd-ISIS helyi háborúcskára amin kívüli (minél nagyobb) területeken az élet ismét normalizálódhat.

 5. hadrian77 — 2015-10-08 09:36 

Nem tudom hol olvasam már az alábbiakat: a Kárpát-medence, mint nevéből is kiderül, medence, mélyebben van mint a környező részek, ezért minden szar ide folyik össze, ráadásul lefolyástalan terület is, úgyhogy nem megy tovább, hanem itt pang.

 6. tudi — 2015-10-08 16:31 

@eltopo: Köszönöm a pontosítást, nem tudom miért szegény Budaörs jutott eszembe, bár szerintem a Dunakesziek sem biztos, hogy büszkék erre.

 7. norniron — 2015-10-14 09:28 

Tisztelt Professzor Úr!
Sajnos egy ilyen magas színvonalú íráshoz méltatlan, súlyos tárgybeli tévedés található mindjárt az első bekezdésben. A kastély verszájban nem „mocskos”, hanem „rohadt” a dalszöveg szerint, illetve a szöveg nem az Egészséges Fejbőrtől, hanem egy másik, nem kevésbé legendás együttestől, a Magozott Cseresznye „Trianon” c. számából való.
Ps.: az idő sok mindent megszépít, de azért a Magozott Cseresznye mai szemmel sem tűnik túl jónak, inkább bájosan esetlennek. A Fejbőr viszont a Kárpátiához képest szimfonikus magasságokat ostromol, mint saját korának egykori legmainstreamebb skinheadzenekara.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.