Gyáva, nép, haza

A blog, mint azt talán sokan tudják, azért tartott kisebb szünetet, mert egy szakmámba vágó, jogi kérdésben igyekeztem közéleti szelet kavarni, amely nem is volt egészen sikertelen. No nem gondoltam, hogy attól, hogy egy csomó ügyvéd azt mondja, hogy kérem az ott nem nutellás palacsinta, hanem annak egy kevéssé gusztusos rokona, majd érdemben történik valami.

Ilyen naivságra nem ragadtattam magam, mivel ismerem a viccet a repülőből a poroltóval kiugró Világ Legokosabb Emberéről. Márpedig a határnál folyó statáriális eljárásokat, amely miatt szeretett hazámat ostorral fogják majd megint végigverni az összes létező Stras- és Luxemburgi bíróság folyosóján, szintén a Világ Legokosabb Embere találta ki, lehet, hogy több is egyszerre.

De nem is ez a cél. Sőt. Érdekes tapasztalattal lettem gazdagabb. Bármilyen politikai tevékenység ott kezdődik, hogy megnézünk a világban egy dolgot, és a saját értékrendünk szerint eldöntjük, hogy az jó, vagy nem jó. Ha jó, akkor örülünk, ha nem jó, akkor kimondjuk, fennszóval, hogy az bizony nem jó.

Innen szétágaznak a mindenféle politikai hozzáállások és iskolák. Lehet keresni vezetőt aki a rossz dolgokat majd megjavítja, megjavíthatjuk magunk, szervezhetünk csoportot a megjavítására, elvehetjük mástól, satöbbi.

Azonban mind-mind úgy kezdődik, hogy ítéletet alkotunk a világról és azt kimondjuk.

Na ez hiányzik.

„Figyelj, tök igazatok van, de én nem politizálok.”

„Nem ártom bele magam a politikába”

„Itt már minden politika.”

„Én független vagyok és nem szólalok meg ilyen politikai dolgokban.”

Ezeket én kivétel nélkül egyetemi diplomás értelmiségiektől hallottam az utóbbi két hétben. Attól az értelmiségtől, amelynek a dolgok élére kellene állnia. De nem áll, mert „nem politizál”. Amelyik meg igen, az kielégíti politizálási vágyait azzal, hogy a dékához vagy a maszophoz húz, netán a péemhez vagy az elempéhez.

A valós politikai szerep és az ilyen kis párt-rajongások között ugyanaz a viszony, mint egy peep showban eltöltött öt perces kukkolás és három, mindenre hajlandó nővel eltöltött trópusi éjszaka között.

„Én nem politizálok” mondja a magyar értelmiségi, majd sör, bor, pálinka, cigi mellett elpanaszolja, hogy hát bizony ez sem jó, az sem jó. Az a helyzet, és elnézést az erősebb képeket nem szerető olvasóktól, hogy én ezt leszarom.

Leszarom, mert a panaszkodás még nem vitt senkit sehova. Ha valaki jobb helyen akar élni, kénytelen tenni érte, teljesen ignorálva azt, hogy a változás lehetetlennek tűnik.

Mert ez a lényeg. Az a csontvelőbe ivódott, büdös, dohos, undorító kádári életérzés, hogy ebben a pangásban a dolgokat nem lehet megváltoztatni. Vagy majd ha megengedik, lesz valami kis változás.

Én nem tudom, ki mit vár a 2018-as választásoktól. De jelenleg olyan párt nem akar indulni rajta, amelyik azt mondaná, hogy jobb Magyarországot akar. Mindenki küzd valami ellen, ki a bevándorlókat akarja legyőzni, ki a rezsidémont, a cigányokat, Orbán Viktort. Esetleg akarnak több pénzt nyomtatni, hogy mindenkinek legyen több pénze.

Olyan egy sincs, amelyik szerint holnaptól ne hozzunk szar törvényeket, amelyeket nem gondolt át öt jogász, meg öt egyéb szakértő, mielőtt benyújtottuk. Olyan egy sincs, amelyik azt mondaná, hogy a közoktatás vezetését lehetőleg ne bízzuk fogalmatlan seggfejekre, és ne egy megyei központ döntsön a bivalybasznádi iskola táblakréta-beszerzéseiről. Hogy ne háromszoros áron vegyünk orosz metrót, amikor ennyi pénzért van ezer jobb.

Ez azért van, mert senki nem szól. Mert kirúgják, mert bántani fogják, mert nem jó a rendszerrel összeveszni.

Mert nem politizálnak. Mert gyávák.

A gyáva emberekkel pedig már most is mindent meg lehet tenni. 2018 után is meg lehet majd.

Ha te ezt eddig végigolvastad, és érted, és nem szólalsz meg, ha valami nem jó, akkor gyáva vagy. És a te hibád.

22 hozzászólás

 1. noirp — 2015-10-02 17:19 

Az első szótól az utolsóig jogos.

 2. panamajack — 2015-10-02 17:50 

Magyarországon most egy elég furcsa átmeneti helyzet van, ami egyértelműen a „nem politizálok” hozzáállásnak kedvez. Már nincs demokrácia, tehát valóban kockázatos kiállni valami mellett, ami nem a CÖF. Ha a testi épségét nem is kockáztatja az ember, az egzisztenciáját, állását, baráti kapcsolatait igen (persze itt is nagy különbség van Pest és vidék között, de hát ez régi magyar hagyomány).

Viszont van valami, ami megakadályozza azt, hogy „robbanjon a puliszka”, vagyis hogy összeálljon egy elégedetlen, frusztrált, de nem teljesen megtört tömeg a lecsúszó középosztályból, amely „ennél bármi jobb” alapon kierőszakolna egy komolyabb változást. És ez a valami az EU-tagságunk, az ezzel járó ingyenlóvé, de legfőképpen a lehetőség a kivándorlásra, amivel ugyebár már eddig is rengetegen éltek, és csak egyre többen lesznek. Az emberek többsége nem idealista, hanem kalkulál: még ha tudja is, hogy szar ami van, úgy gondolja, hogy ha befogja a száját, akkor még egy ideig viszonylagos jólétben és biztonságban ellehet, ha pedig már nem, akkor irány London, Berlin, stb.

Akkor fog alapvetően megváltozni a helyzet, ha lezárulnak, vagy legalábbis komolyan beszűkülnek az EU-n belüli menekülési útvonalak (az utóbbi idők fejleményei alapján egyre valószínűbb, hogy ez meg fog történni). Na akkor nem lesz többé szelep, ami kieressze az elégedetlenség nyomását. Persze kérdés, hogy az ennek eredményeként várható változás pozitív irányú lesz, vagy elmozdulás a még károsabb szélsőségek felé?

Az eddigi tapasztalatok nem feltétlenül biztatóak:
https://raerunk.blogrepublik.eu/2013/04/10/panamajack-mubarak-az-iszlamistak-es-a-szittya-motorosok/

 3. eltopo — 2015-10-02 18:01 

@panamajack:

Ez kedves kívánság, de nem. Valójában nem fog robbanni a puliszka akkor sem, ha lezárják a határokat, államosítják a privát bankszámlákat és minden Mari néninek vécédeszkát szerelnek a szájára, hogy a fideszes felsőbbség (mondjuk főosztályvezetőtől fölfelé) oda végezhesse kisebb nagyobb ügyeit.
A magyar nép megtöretett, tespedt és hát többé-kevésbé aljas is. Egy csapat zombival hamarabb csinálnék forradalmat, mint ezekkel.

 4. noirp — 2015-10-02 18:05 

@panamajack:
„Persze kérdés, hogy az ennek eredményeként várható változás pozitív irányú lesz, vagy elmozdulás a még károsabb szélsőségek felé?”

sajnos, ahogy elnézem, ez nem kérdés.

 5. hadrian77 — 2015-10-02 19:35 

Marad itt minden úgy, ahogy volt, kérem. Kis hazánk népe megalkudott Kádárral, a vágyaik alapvetően ki lettek elégitve, alanyi jogon járó szarokkal befogták a száját. AmÍg nem vesznek el tőlük mindent, nem érzik, hogy tényleg van veszteni valójuk, addig nem fognak mozdulni. Mellesleg egy hiteles és erős vezér is kéne, aki mögé be lehet állni és elhiszik róla, hogy képes megtenni, amit elvárnak tőle.

 6. panamajack — 2015-10-02 19:58 

@hadrian77: „a vágyaik alapvetően ki lettek elégitve, alanyi jogon járó szarokkal befogták a száját.” – na pont ez a nagy különbség az akkori meg a mostani helyzet között. Manapság egyre kevesebb ember szükségletei (nem hogy vágyai) vannak kielégítve.

 7. zsanvalzsan — 2015-10-02 19:59 

Nade Prof, nevezhető-e vajon értelmiséginek az az iskolázott ember,
aki a havi jövedelméből épphogy boldogul, és azt is az államtól húzza,
tehát az épp hatalmon levőktől függ a megélhetése?
Vagy a gyerek félévi osztályzata.
Vagy az asszony munkahelye.
Emlékezz kérlek a Földrajzinév-bizottságra.

Ilyen helyzetben én is roppant „független” lennék.
Mert nem Orbán fog személyesen kirúgatni, hanem valamelyik önkéntes csendőre.

Van egyszerűbb, és sokkal biztosabb megoldás: tipli.
Londonba, mosogatni.
Mert a tizenkét pakisztáni, akikkel együtt lakik a tipikus londonimosogatós(*), még mindig jobb közösség, mint a rák módra visszahúzó magyar honfitárs.

Ismerősöm mondta pár hónappal ezelőtt: „Ha nem találod el, melyik tüntetésre kell kimenni, utána nem megy az üzlet”

Én nem vagyok biztos abban, hogy Magyarországon bármilyen port elvernének.
Figyeld meg az EU szemforgató politikáját, ami 2*pi szerint periodikus.
A sajtó szidja Orbánt, a politikusok meg kussolnak. Főleg nem hallani semmiféle megvalósítható elképzelésről.

* Eme leírás nem az én véleményem. Gyakran olvasni kormány- illetve fideszvallású kommentelőknél.

A poroltós viccet hol lehet megtalálni?

 8. hadrian77 — 2015-10-02 21:05 

@panamajack: régen volt autó meg nyaraló meg lakás, a fizikai vágyak voltak kielégÍtve. Most van menekült ellenesség, nemzeties retorika, komcsi ellenesség. Az ideológiai vágyak vannak kielégítve. Torgyán egyszer találóan megfogalmazta, hogy a magyar embernek nemzeti szalagos ekével szántani lehet a hátán.

 9. panamajack — 2015-10-02 21:11 

@hadrian77: ezzel így nem értek egyet. Ha az ideológia kiváltaná a kenyeret, Romániában még mindig Ceaucescu kormányozba.

 10. dremmettbrown — 2015-10-03 00:22 

Végre! (Mármint végre új poszt. Elnézést, olvasónak viszonylag régi vagyok, kommentelőnek új; üdv.)

Alapvetően egyetértek a leírtakkal, de szerintem a gyávaság nem ok, hanem inkább következmény. Nyilván sokan függenek közvetlenül vagy közvetve az államtól, de a „nem politizálok” típusú értelmiségi pusztán a billogtól is félhet: gyáva felvállalni azt a sok undorító mocskot, ami egyből rázúdul, ha beteszi a lábát a végletekig polarizált magyar közéletbe. (És a billognak aztán hosszútávon akár lehetnek is egzisztenciális következményei.)

A jobboldal rengeteget rinyál a „balliberális véleménydiktatúráról,” kritikus hang van is elég, a magát nem állami hirdetésekből fenntartó média folyamatosan össztűz alatt tartja a kormányt (más kérdés, hogy többnyire azzal foglakoznak, amivel Artúr bácsi és Árpika akarja, hogy foglalkozzanak), mégsem tud olyan politikai erő kialakulni, ami ellensúlya lehetne a mostani rendszernek, ami mögé be tudna állni az elégedetlenkedők tömege, akiknek az elégedetlensége most abban nyilvánul meg, hogy nem politizálnak, nem vagy nem csak azért, mert gyávák, hanem mert nincs is értelme.

Nem értek egyet a nemzetkarakterológiai magyarázatokkal, hogy a magyat nép ilyen vagy olyan, meg megalkudott Kádárral. Ez egy régebbi és nagyon elbaszott a történet, ami legkésőbb Trianonnal kezdődőtt (kéretik nem félreérteni). A magyar közélet egy párhuzamos univerzumban él, ahol a nácik harcolnak a libsikkel; aki nem politizál az ebbe a párhuzamos univerzumba nem akar belépni. A leggyávább pedig az, aki ebből a párhuzamos univerzimból nem akar kilépni, mert abból él, hogy fenntartja (a Bayer Zsolt például pont ilyen).

Nem tudom, olvastátok-e Széky János monstre Bárányvakság c. cikksorozatát (azóta könyvben is kiadták), elég jól szétboncolja, hogy Magyarország mitől lett ilyen.

 11. bertrand — 2015-10-03 01:18 

@dremmettbrown: hú, a Bárányvakság az egy nagyon ütős olvasmány, mindenkinek ajánlom én is. Kicsit furcsálltam, hogy a parameter.sk-n jelent meg, mert az egy bulvároldal. Egyébként Székyék belekezdtek egy másik sorozatba: „Az nem úgy van” címmel a demokráciáról írnak libertárius nézőpontból.

 12. hadrian77 — 2015-10-03 19:49 

@panamajack: a fizikai és ideológiai vágyak összege lehet 100, a kettő aránya lehet egyenlő vagy eltolódik valamelyik irányba. Most az ideológia felé tolódik, a fizikai igények igazából nincsenek kielégítve, csak olyan módon, hogy az emberek úgy érezzék, mintha mégis.

 13. katacumoridako — 2015-10-04 00:12 

Nos, a nép mintha időnként hathatós segítséget is kapna ahhoz, hogy gyáva legyen. Gondolok olyan apróságokra, hogy milyen jókor derült ki az, hogy a droglobbi betette a lábát az ombudsman hivatalába. Volt itt néhány érdekes fordulat a történetben, de ezeket közjogi okból fedje a homály leple. Summa summárum, az ombudsman bizonyára elégedett volt a történtekkel, mert úgy tűnik nekem, hogy azóta is hallgat egy csomó olyan emberi jogi ügyben, amiben megszólalhatna, ha elégedetlen lenne.

Vagy ott vannak a netadós tüntetések szószólói, akikről alaptalan vélekedések szerint a legjobb dramaturgiai pillanatban derültek ki olyan kis terhelő infok, amikhez hétköznapi embernek valószínűleg nincs hozzáférése. A legszebb annak a hölgynek az esete, akinek a hamis látszat szerint balfék módon valami névrokonát kukázták ki egy nem létező nyilvántartásból.

 14. Tromb74 — 2015-10-04 00:32 

@katacumoridako:
Mondjuk ettől még gyávaság vagyon. Senki nem attól retteg, hogy kitépik a bordáját, eltörik az ujjait, betuszkolják egy fekete Volgába.
Itt mindenki a kétes értékű egzisztenciájába kapaszkodik fehéredő ujjakkal, a szürke, de kényelmes kis életébe. Igazából nem is akar ennél jobbat, mert még a végén kiderülne, hogy egy jobb világhoz ő maga is túl középszerű.

Ez egy kicsavart világ. Éppen most sétikáltam egyet, oszt látom, hogy oda vagyon graffitizve „Migrants Out!!!”.
Érted?! Kibaszottul ándörgrand, mert nem óriásplakát, hanem fújva van.
Meg aszongya a pszichológus (ismerős), hogy hát nem érti, ezek miért viselkednek így, meg miért szemetelnek stb. A PSZICHOLÓGUS.

Ezt az értelmes párt összehozási képtelenséget meg én nem értem. Na jó, sajnos értem. Nincs rá igény.

 15. rdos — 2015-10-04 11:41 

„Ha te ezt eddig végigolvastad, és érted, és nem szólalsz meg, ha valami nem jó, akkor gyáva vagy. És a te hibád.”

Professzorom, ha Te még beveszed ezt a demokratikus dumát (mintha 2018-ban fog eldőlni, vagy előtte 4 évente bármi is eldőlt volna), akkor nagyon naiv vagy.

Finkimester, Andyvajna, hablony, csütány, nemgyött, jobbklikk, déká, lömpöpé, … bocsi ha valakit kihagytam.

Egy brancs maguk ne is tagadja! Börtönőr a Tanu c. filmből.

Többpártállami posztbolsevista diktatúrában élünk, kétséged ne legyen. Hogy az egész „szabad világ” sajtója populista jobboldaliként pozicionálja fityiszt és moszkoVityát az biza csak és kizárólag őket minősíti.

 16. chilis — 2015-10-04 18:10 

A poroltós vicc. Az engem is érdekelne.

 17. eltopo — 2015-10-04 18:48 

Egy repülőgépen együtt utazik Reagan, Ceausescu, Gorbacsov és a pápa. Hirtelen a repülő elkezd zuhanni. 3 ejtőernyő van csak és nem tudják hogy ki kapjon belőle.
-Én vagyok a világon a legfontosabb ember ? mondja Reagan, majd megfog egy ejtőernyőt és kiugrik.
-Én vagyok a világ esze ? mondja Ceausescu és kiugrik.
Mondja a pápa Gorbacsovnak:
-Fogd az ejtőernyőt fiam és ugorj ki. Engem az Isten megsegít.
Mire Gorbacsov:
-De atyám! Van még kettő ejtőernyő. A világ esze a poroltóval ugrott ki.

 18. untermensch4 — 2015-10-04 19:12 

@panamajack: Ceaucescu esetében van olyan összeesküvés-elmélet hogy a „forradalom” a securitate nagyszabású akciója volt, önátmentési okokból a „Világ esze” utáni időkre.
http://konteo.blogrepublik.eu/2011/02/18/a-romaniai-forradalom/
Észak-koreában a jelek szerint az ideológia és a fegyveres túlerő elég jól kiváltja a kenyeret.

 19. panamajack — 2015-10-04 20:14 

@untermensch4: Észak-Koreai színtű izoláció Európa közepén? Hát persze…

 20. quercus — 2015-10-05 09:28 

2010-ben a magyarok egyértelműen kinyilvánították, nem kérnek azokból, akik addig az országot irányították. 2014-ben ezt az óhajukat megismételték. Tetszik vagy sem, a népet nem lehet leváltani. A népet megnyerni lehet egy értelmes cél érdekében. A jelenlegi (régi) álbaloldal csak a megvetésre számíthat, támogatásra nem. Ugyan ez a helyzet a panoptikum értelmiséggel is. Egy Kérit, egy Lengyelt, egy Havast, stb. már senki nem vesz komolyan.
A fiatal értelmiség meg sokkal okosabb annál, hogy arra áldozza az életét, hogy új alternatívákat tárjon a magyar társadalom elé. Sokkal okosabb, mert inkább azt keresi, melyik országban tudna munkát vállalni, tisztességes, élhető egzisztenciát teremteni.
A magyar értelmiség a gengszterváltáskor hozott egy döntést. Egy rossz döntést. Magyarországból „összeszerelő” országot csinált. És ez ma is érvényes. Ezt az utat folytatja Orbán is. Duális gazdaság, ahol a húzóerő a multi, az alacsony hozzáadott értékű termeléssel az egyik oldalon, gyenge, tőkeszegény honi vállalkozásokkal a másik oldalon, akinek a léte ma már az állami megrendelésektől függ.
Az orbáni irányított kapitalizmus meg egy vakvágány. Lehet hivatkozni Szingapúrra, Dél-Koreára, de ami itthon folyik, annak semmi köze ezekhez a modellekhez. Kollégiumi szobatársakból, nemzet gázszerelőjéből, haver ügyvédekből soha nem lesz erős hazai tőkés réteg, akik megállják a helyüket a nemzetközi porondon is.

 21. hk417 — 2015-10-05 20:33 

Biztos, hogy gyáva az az ember?
Nem lehet, hogy egyszerűen nincs egy értelmes alternatíva, nincs egy olyan középút ami mentén el lehetne indulni? A népek rendesen megcsömörlöttek a „baloldaltól”, amit nagyon nem csodálok–teljesen átlag, nem értelmiségi „kivándorlóként” mondom, hogy ami a liberalizmus címszó alatt ma folyik Európában, attól az emberek többsége röhögőgörcsöt, vagy dührohamot kap!
Gondolok itt a rendesen túlzásba vitt pollkorrektségre, vagy arra mikor habzó szájjal üvöltve követelik, „tilcsák be!!!”, csak mert valaki nem azt mondja, amit „kell”, vagy ami eltér az ő idiótaságuktól–és én vagyok a náci. Csak ugye az egyik legfontosabba alaptételüket felejtik el, amit hadd ne én a náci idézgessek folyton!(Voltaire–ugye)
A másik oldal pedig akkor is tudna gáz lenni, ha teszem azt nem lopná szét az országot– a folytonos ellenség keresés, a kompromisszumkészség teljes hiánya, az állandó megosztásra játszás, stb.
Akkor most mi legyen??–a józan középutat létrehozni szinte lehetetlen, mert, ha egy csomó dologban kimondod az igazat és próbálsz tenni ellene, a jelenlegi baloldal tesz tönkre, ha pedig a másik csomó dologban akarsz ésszerű kompromisszumokra jutni, rendet tenni pár helyen, neadjisten ésszerű reformokat, egyszerűsítéseket bevezetni, akkor meg a jobboldal vágna taccsra.
Szóval, akkor mit mondjon aki okosabb mint én?

 22. untermensch4 — 2015-10-05 21:22 

@panamajack: 🙂 persze a román birodalomnak nem lett volna kéznél egy nagytesó akinek a holdjaként acsaroghat változó (de több mint nulla) hosszúságú pórázon. Lehet hogy a világ eszének volt egy illúziója hogy milyen jó kis ütköző/semleges zónává zárványulhat (esetleg jugoszláviával együtt) és felatomfegyverezve nem billen túl a hintapolitika akárhogy is alakul a két szomszédos tömb viszonya… biztos írtak is ilyesféle témájú sci-fi-ket 🙂
Egyébként az észak-koreaiakhoz is jut be ez-az. Lelkes hobbisták eregetik a csomagküldő lufikat délről hogy csekély magánadományaikkal hozzájáruljanak cartman birodalmának bomlasztásához. És ha jól emlékszem a dél-koreai kormány fenntart egy minisztériumot/hivatalt az újraegyesítés után az északi tömegek mentális problémáinak kezelésére.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.