Táncrend

A félreértések elkerülése végett, egy határsértő orosz gép lelövése nem úgy történik, mint amikor a panelházak körül rohangáló kulcsosgyerekek véletlenül összeverekednek. Nagyon nem.

Hetek óta zajlott az a folyamat, amelyet lehetne orosz provokációnak nevezni, de az nem lenne pontos. A nagyon bonyolult szíriai határvonalak között az oroszok elkezdték kialakítani a saját befolyási övezetüket, azzal a céllal, hogy legyen Szíriának egy szépen körberajzolható része, amelybe belefér egy jó kikötő, egy reptér, amelynek ötven kilométeres körzetében nincs ellenséges tüzérség és egy főváros, benne egy oroszbarát kormánnyal. A többi meg mindegy.

Nem megyek bele a szír helyzet elemzésébe, mert annyira szorosan nem követem a dolgot, de az látszott, hogy az amerikaiak (és szövetségeseik) egy darabig támogatnak mindenféle felkelőket, de készek lemondani bizonyos pozíciókról az oroszok kedvéért. A franciáknak, akik nem akarnak gyarmatosítani, nagyot robbanó dzsiháddzsonokban érdekeltek, jól is jön, hogy az oroszok ellenőrizte területeket némi háttéregyeztetés után háttérként lehet használni a küszöbön álló különleges műveleteikhez.

Az öbölmenti arabok jelenléte létező, ám leginkább azért van, hogy az amerikai direkt beavatkozást legitimálja. A törökök és a kurdok az igazi gond, és az oroszok – már csak a történelmi hagyomány okán is – a törökökkel szemben a szolid izmozás taktikáját követték. Erre fáztak most rá.

A Szíriában harcoló orosz légi kontingens gerincét még mindig a hetvenes-nyolcvanas években kifejlesztett technika adja. Ugyan elmúlt az a nagyjából 1993-2007 közötti időszak, amikor minden világverő orosz típusból egy darab létezett, és néha a szuperletapogató-mindentlesugárzó-mikroorgazmikus-nukleoplazmahajtású-fotonkonténer az valójában egy hobbibetonnal kiöntött makett volt, mert az igazit még nagyban fejlesztette az az intézet, ahol a tudósok fele lelépett GTA-t meg Warcraftot fejleszteni.

Az olajárak letörése előtt sok, régen beígért orosz fejlesztés végre eljutott a lassú ütemű szériagyártásig, és egy-két századnyi, esetleg ezrednyi erőben szolgálatba állt. Kipróbált, megírt harcászati utasításokkal rendelkező, kellő logisztikai hátterű (pótkerék, pótgépágyú, pótneccharisnya) alakulatot viszont még mindig csak úgy lehet kiállítani, ha abban a régi technika is részt vesz.

Innentől kezdve viszont érthető, hogy a kemény szavak után miért nagyon óvatos Putyin, ha eszkalálódásról van szó. Nincs elég ereje hozzá.

Alighanem a fenti gondolatmenet, sokkal konkrétabb adatokkal a NATO megfelelő döntéshozó szintjein is végigfutott. Ott alighanem tudták azt is, hogy a kissé megcinkelt választások után Erdogannak nem lenne ellenére egy kis keménykedés, és a második legnagyobb NATO-haderővel a háta mögött ezt megteheti. A két harci kakas tehát be volt dobva a küzdőtérre, a kérdés az volt, hogy mikor csípnek egymásba.

Az orosz légi operációk a határvidéken adottak voltak. A híradókból rendszeresen kimarad, hogy a “melyik légtérben repült” játék meglehetősen pontatlan adatok alapján játszódik. A felderítő radarok nem azért vannak, hogy centiméter pontossággal rakétát vezessenek a célpontra, mint a célzást szolgáló eszközök. Eleve pontatlanabbak, és sokkal több tényező befolyásolja a pontosságukat, mint a koncentrált területen, nagy energiával pásztázó radarokét. Más szavakkal: simán belefér, hogy amit a törökök 1500 méterrel a saját légterükbe lógónak látnak, az az orosz harcálláspont lokátora szerint valójában 300 méterrel “saját” terület felett van. Hibahatáron belüli eltérések ezek.

A többszöri figyelmeztetések közben a török hírszerzés gőzerővel dolgozott. Szinte biztos, hogy a tiboru által már leírt MAK szakemberei az orosz reptér közelében ólálkodtak. A török érzékelők minden eszközzel próbálták begyűjteni az orosz légitámadások során keletkező elektromágneses jeleket a reptér kávéfőzőjének működésétől a bombacélzó számítógép bekapcsolásáig. Elemezték a bombázógépek jellegzetes manővereit támadás előtt és után, modellezték a gyorsulását, emelkedését a radarmérések alapján. A törökök AWACS, pontosabban AEW&C gépe (van nekik) minden orosz bevetést rögzített.

Szinte biztos, hogy valamelyik, a szír határtól távol eső légibázison egy bombákkal megpakolt F-4 Phantom II., a fedélzetén egy tapasztalt pilótával már eljátszotta a Szu-24 szerepét, az F-16-os pilóták pedig “dolgoztak rá”. Alighanem kidolgozták azt a taktikát (legalább négy F-16 részvételével) amelynek során legalább egy gépet akkor is tüzelési helyzetbe lehet hozni, ha az orosz gépet a saját irányítása kifogástalanul ellátja adatokkal a légi helyzetképről.

Nyilván az oroszok erről a folyamatról igyekeztek minél többet megtudni, és saját repüléseiket ehhez igazítani, vagyis ők is figyelték, hogy a török készültségi felszállásnak vagy légi őrjáratozásnak mi a koreográfiája, hány gép, milyen magasságon és irányon közelíti meg a légtérsértőt, mikor és milyen radarüzemmódot kapcsolnak be, satöbbi. Szinte biztos, hogy modellezték, adott esetben néhány MiG-29 részvételével valamely hazai légibázison, hogy mennyi ideje van a Szuhojnak megfordulni és lelépni.

Mindkét fél megtette a maga előkészületeit, innentől kezdve a szakemberek arra vártak, hogy 1) Szerjózsa egyszer annyira közel jöjjön, hogy állítható legyen a török légtérben lelövés 2) Ankarában bólintsanak a dologra. Tegnap ez megtörtént, a törökök pedig kivitelezték a megfelelően kidolgozott harceljárást. Kizártnak tartom, hogy a magányos pisztolyhős esete állna fenn, maguk a törökök sem igyekeznek mentegetőzni.

Most mindenki latolgat, miután amellett, hogy Erdogan jó szolgálatot tett a NATO-nak azzal, hogy belerúgott egyet Putyinba, azért azt is megmutatta, hogy kemény dolgokra is képes, ha el kell dönteni valamit a szír konfliktusban, ezt pedig például a francia légierőnek sem árt észben tartani.

Valamelyik részeg vendég az üstobhoz lopózott, ráhúzott egyet, de a zenekar játszik tovább. Igazából az előző számot már mindenki unta, úgyhogy most mindenki fapofával táncol tovább.

 

19 hozzászólás

 1. komojtalan — 2015-11-25 10:13 

A politikai részével nem szeretnék foglalkozni, viszont ez a játék már régóta folyik, csak nem a Szír-Török hanem más határokon és nem csak repülőkkel. A magyar Gripenek nem unatkoznak a Balti légtérben, a Skandinávok sem véletlen keresgéltek a tenger alatt, Angliának meg mind a kettőből kijutott, azért nagy hatalom :-). Biztos volt hogy ez lesz a vége, csak az nem mikor és hol. Most Putyinnak is vissza kell venni az arcából, eddig gondolom elhitte hogy a Vörös csillag sérthetetlenné tesz egy gépet, most megtapasztalta hogy nem. Ráadásul a felrobbantott utasszállító után nagyon nem jöhetett jól. Lehet ez nem volt 100% -ig jogos, de amikor az oroszlánketrectől 5 centire ingerlem az állatot nem csodálkozhatom ha kinyújtja a mancsát és elkap.

 2. weelma1 — 2015-11-25 10:28 

Ez nagyon jóra sikeredett! Üdítő a – máshol olvasott – sok faszság után!

 3. zigzag — 2015-11-25 13:11 

Abszolút egyetértek veled. Nagyon valószínű forgatókönyv, amit itt leírtál. Az oroszok pedig kipróbálták, hogy meddig mehetnek el. Kiderült: eddig és nem tovább. Egyébként ez a kipróbálósdi bevett katonai eljárás. Annak is nagyobb esélye volt, hogy a lényegesen magabiztosabb török haderő ad félreérthetetlen jelzést, mint pl. a Baltikumban szolgáló NATO tagállam légi ereje az ottani berepülések miatt, esetleg Észtország hadereje, mert elrabolták az oroszok az észt gumitalpú szolgálat emberét.

 4. heizer — 2015-11-25 13:43 

Érdekesnek tűnik ez a következtetés is, hivatkozási alapnak jó:

“Ha visszanézzük az elmúlt hetek híreit, jól láthatók az incidens előzményei:

November 15-én a szír hadsereg erős orosz légi támogatással újabb offenzívát indított a Latakia fölötti hegyekben, a Turkomán-hegység területén.
November 19-én behívatták a török külügyminisztériumba Andrej Karlov ankarai orosz nagykövetet, és figyelmeztették, hogy Törökország nem tűri el a harcok kiterjesztését a turkománok lakta falvakra. „A turkomán falvak bombázása nem része a terror elleni küzdelemnek, és súlyos következményekhez vezethet”, fogalmazott közleményében Tanju Bilgiç külügyminisztériumi szóvivő.
November 20-án Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök elítélte a turkomán falvak elleni hadműveleteket. „A bayirbucaki türkmének a testvéreink, akik évszázadok óta élnek ott, mint ahogy más szíriaiak is. A leghatározottabbak elítéljük ezt a barbár támadást, és mindenkit figyelmeztetünk, hogy legyen érzékeny e kérdés iránt.”
November 22-én az Anadolu török állami hírügynökség kiadott egy fényképsorozatot a turkomán falvakat ért anyagi károkról, hogy megmutassák az orosz bombázások következményeit. A videóváltozatot ezen a linken lehet megtekinteni.
Törökország a turkomán falvak bombázása ügyében sürgette az ENSZ biztonsági tanácsának összehívását, és a török külügyminiszter telefonon megvitatta a kérdést John Kerry amerikai külügyérrel. Vagyis lehetett tudni, hogy a törökök nagyon idegesek.
Az elmúlt napokban a szír hadsereg offenzívája és az orosz bombázások folyamatosak voltak a térségben, és a szír csapatok több falut elfoglaltak. A szíriai turkománok hivatalosan is a török kormány segítségét kérték.”

http://valasz.hu/vilag/ezert-lottek-le-az-orosz-gepet-20-falu-miatt-kockaztatjak-a-vilagbeket-116218

 5. bradley0429 — 2015-11-25 14:04 

NIncs itt semmi politika meg efféle úri huncutság. A pénz az úr megint.
Oroszország az egyetlen, aki az IS ellen mostanában értelmezhető eredményt ért el, különösen az olajlétesítmények terén. A török nagyok meg beparáztak, hogy ha ez így megy tovább, nem fognak tudni diszkontáron olajat venni az IS-től majd világpiaci áron továbbadni.
Lehetne még ragozni, de fölösleges.
Ennyi.

 6. panamajack — 2015-11-25 14:10 

@bradley0429: “Oroszország az egyetlen, aki az IS ellen mostanában értelmezhető eredményt ért el, különösen az olajlétesítmények terén.” – ezt esetleg valami konkrét adattal is alátámasztanád?

 8. professzorpizka — 2015-11-25 14:49 

@bradley0429: Oké, de a török határnál is olajlétesítményeket támadtak?

 9. professzorpizka — 2015-11-25 14:53 

@professzorpizka: Arról nem beszélve, hogy ha az oroszokon múlna, akkor bármit szívesen bombáznának csak kicsi menjen már feljebb az a kurva olajár…

 10. bradley0429 — 2015-11-25 15:16 

@professzorpizka:
Mondom én, hogy csak a pénzről van szó!

 11. professzorpizka — 2015-11-25 15:55 

@bradley0429: Ja, hát ez ebben a blogban soha nem volt vitás. Lásd kivel van dolgod, ím beavatlak a misztériumba:

http://napirajz.hu/?p=1347

 12. tiboru — 2015-11-25 16:42 

Putyin se hülye, neki is van Boszporusz- és Dardanellák-térképe. Elég macerás lenne a tartúszi orosz haditengerészeti bázison (bocsánat: anyagi-műszaki támogató ponton, пункт материально-технического обеспечения) és a Földközi-tengeren található orosz hajókat és más haditechnikát légi úton vagy kamionkonténerekben hazavinni Szevasztopolba, ha úgy adódik.

 13. tudi — 2015-11-25 17:12 

Na igen szerintem is ez lehetett. És Tibor-val egyetértve nem éppen az elmebeteg kategória, érteni fog belőle, hogy eddig és nem tovább. Mondjuk nem csak a bombázás emelheti az olaj árát, hanem az is, hogy a Szaudiak még meddig és milyen áron hajlandóak még szerencsétlenkedni Jemenben, mert tudtommal már most elszállt a költségvetésük. A jobbikosok helyében azért most nem lennék, vakarhatják rendesen a fejüket.

 14. gab800 — 2015-11-25 18:27 

Anélkül, hogy bármiféle állást foglalnék, egy kis technikai adalék:

A szóban forgó harci gép egy Su-24M volt, ami az eredeti gép kissé modernizált változata (de azért még mindig 70-es évekről beszélünk). Ez a változat képes precíziós levegő-föld rakéták önálló indítására, amelyek jellemzően több mint 10 km-ről indíthatók. A TV vezérlésű valamint a “lokátor-romboló” változat ráadásul “fire and forget” működnek, vagyis indítás után már lehet is kifordulni és hazahúzni. A felvételek alapján a látási viszonyok is kitünőek voltak (a TV vezérlés csak ekkor működik).

Szóval habár a konkrét légtérsértés csak pár másodpercre történt meg – ha egyáltalán megtörtént – az biztos hogy elméletben még ez a régi cucc is képes lett volna sok kárt tenni török földön úgy, hogy nem lép be a török légtérbe. (Hangsúlyozom az “elméletben”-t.)

Nem tudom ez szerepet játszott-e végül abban a döntésben, ami az ismert végkifejlethez vezetett.

 15. Rumcájsz von Jicsin — 2015-11-26 10:16 

@bradley0429:
Mit gondolsz? Asszad pajtás is kitörő örömmel fogadja az ilyen hatalmas orosz sikereket a Daesh ellen?
Annak ismeretében kérdem, hogy Asszad pajtás is már vagy fél éve a Daeshtől vásárolja az olajat!

 16. koxi — 2015-11-26 10:21 

“Törökország a turkomán falvak bombázása ügyében sürgette az ENSZ biztonsági tanácsának összehívását”
Bezzeg mikor Törökország a kurdokat basztatja, akkor nem szorgalmazza a biztonsági tanács összehívását.

 17. untermensch4 — 2015-11-26 18:36 

@koxi: Azért nem mert “kurdok” nincsenek is, csak “hegyi törökök”…

 18. logiszton — 2015-11-26 22:39 

@komojtalan:
1.komolytalan
A hírek szerint iszlám terroristák-mérsékelt kormányellenesek-stb. éljenezték a gép lelövését. Ez nekünk mért jó itt Európában? Neked mért jó?

 19. flashbang52 — 2015-12-06 23:37 

Megy a hirig oda vissza. Putyinovics Admiral of Black Belt eheti a kefét, hogy anno nem gyöttek el a kozákok a Boszporuszig 🙂

http://24.hu/kulfold/2015/12/06/orosz-torok-konfliktus-orosz-hajokat-foglaltak-le/

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.