Mikulásadó

Tegnapi hír, hogy a trükkös NAV ellenőrök, akik már mellnagyobbító sebészhez meg ügyvédhez szinte hazajárnak, most megbírságoltak valami csórót, aki pénzért mikulásozott.

Egyrészt, miután ez egy konzervatív punk blog, mélyen elítéljük a zsebre dolgozást, az adót be kell fizetni, és pont. Általában azokban az európai országokban, ahol pontosan befizetik az adót, sokkal jobb az élet, mint azokban, ahol nem. Persze két államcsőd között vidám az élet ott is, ahol nem szednek adót, meg napsütés, meg életigenlés. Meg kosz, és csóróság, csak olyan dolcsevitásan. A sok hülye norvég, aki még azt sem tudja, hogy milyen az a pastasciutta al pomodoro e cazzo di merda, az nem is érti az életet. Hát persze.

Azt is tudjuk, hogy Magyarország kicsit olyan, mint amikor a követelőző gyereknek nem vesznek dömpert, hanem rajzolnak egyet. Van rajzolva olcsó vonat, csak éppen késik, és nem is akkor jár, amikor kéne neki, hanem amikor a vasútnak kényelmes. Rajzolnak családi pótlékot, amelyből jobb esetben kijön egy nagybevásárlás a Penny Marketben. Rajzolnak óvodát, ahova a kedves szülő beviszi az ételt, a játékokat, színes ceruzát, papírt, meg még a…mit is… ja, a purgyét, mert az állam csak négy falat, meg alulfizetett óvónőt rajzolt. Rajzol az állam három évig otthon üldögélő hivatásos anyukákat, akiknek aztán esélye sincs a munka világába visszatérni. Sok mindent rajzol nekünk, és ez pénzbe kerül, még akkor is, ha csak rajzolva van.

Érdekes módon, a magas adó a kisebbik baj. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy az kis baj. De magas adó van a bezzegország Németországban, sőt a mégbezzegebb skandináv országokban is sok az adó.

A baj az, hogy ha én tudok idétlen gyerekdalokat, veszek műszakállat meg egy piros ruhát, akkor nem tudom, hogy mi a fenét kéne csinálnom. Még akkor sem, ha egyébként évente tizenötször fellépek, mint bohóc, bevállalok születésnapokat, ilyesmit. Van ebből egy évre mondjuk háromszázezer forint bevételem.

A baj az, hogy nem tudom azt mondani a NAV-nak, hogy helló kedves NAV, önként valami netes izé kitöltésével, befizetnék hatvan-hetvenezret ebből a három kilóból, a többit meg elkölteném drogokra és kurvákra.

Nagy nehezen bevezették a KATA-t, amely az egyedül dolgozó magánvállalkozó életében végre elhozta azt az ideális állapotot, hogy küld havonta pénzt Állam Bácsinak, és nem szenved azzal, hogy a postán a 475 forintos ajánlott levélről számlát kérjen, mert átalányadózik. Eddig bírtak eljutni.

Addig nem sikerül eljutni, hogy az adófizető irányából tervezzék az adót. Odáig, hogy modellezzenek kis- és középvállalkozásokat. Akkor belátnák, hogy az első alkalmazott felvétele, az ötödik alkalmazott felvétele, az első fióktelep, az első cégautó mit jelent. Akkor tudnák, hogy melyik az a bevételi szint, ameddig megéri ötvenezret, százezret, kétszázezret küldeni Állam Bácsinak, és nem a költségekkel vacakolni. Esetleg mondjuk öt alkalmazottig havi kétszázezret, meg alkalmazottanként ötvenet. Fixen. Tervezhetően.

A baj az, hogy az adót onnan nézve szedik, hogy mit rajzoltak épp és hogy mit lehet még éppen leszedni lázadás nélkül.

Én nem mondom azt, hogy az adófizetési morál azonnal megjavul majd, ha értelmes, kiszámítható adórendszer lesz.

Csak azt, hogy ha nem lesz, akkor előbb-utóbb egy megbírságolt, csóró mikulás fogja, és belevágja majd a konyhakést a revizorba.

 

25 hozzászólás

 1. komojtalan — 2015-12-07 10:19 

Valaki tudja hogy mi a SZJ száma a Mikulásnak :-)? És mik a szakmai követelményei? Tényleg vicc az egész az egész adózás. Akkora siker lett az EVA, maguk is megijedtek tőle, ma már nagyon keveseknek éri csak meg. Van egy szint amit mindenki – ha nem is szívesen -, de befizet. Megérti hogy valamiből fent kell tartani az államot, de meg is veszi magának a nyugalmat. Ha ennyien választják akkor viszont jó nem lehet, emeljünk rajta annyit hogy már senkinek se érje meg … Pedig ha valakinek a 100 forintot el kell csalnia, akkor egy idő után elgondolkodik: 100 forintért is megbüntetnek, akkor inkább 1000 forintot csalok. Végeredményben a mindenkinek jó X összeg helyett X-Y jön be adóból.

 2. Tromb74 — 2015-12-07 11:07 

Én úgy látom, hogy adófizetési morál máshol se nagyon van. Értelmes adórendszer meg hatékony adóhatóság az igen.
Pl. ha betoppansz bármely tetszőleges kölni kebaboshoz egy ozsonnára, szinte biztos, hogy nem kapsz számlát v. nyugtát, egy német-német péknél gyakrabban, de ott se mindig.
Mindenhol a lehetőségekhez mérten próbálják elkerülni az adózást. A fenti esetben napi pár kebab árának zsebre gyűrése belefér, de ha a bevallott forgalom gyanúsan alacsony, akkor a Finanzamt megállapít egy reális forgalmat meg egy hozzá passzoló adót, amit viszont tök mindegy mekkora volt a valós forgalom, be kell fizetni.
Ehhez még hozzá jön, hogy a németek mindenféle hatósági szankciótól betegesen rettegnek. Ott gyorshajtásért megbüntethetnek akár 12 euróra is, és ennek van elrettentő ereje. Egy büntetésre kidobott 50 eurós összeg sok germán számára olyan, mintha a karját tépték volna le. Viszont ott, ahol esélytelen a lebukás, nekik is simán elnehezedik a lábuk a gázpedálon.

Tehát igazából az értelmes adótörvényeken meg a következetes behajtáson múlik a siker.

 3. bervas — 2015-12-07 11:24 

Egyszer az egyszeri mikrovállalkozóhoz küldött papírt a hivatal, hogy létezik ám új általányadó, át lehetne térni. Mikrovállalkozó elolvasta a vastag betűs részeket, bepötyögte excelbe a számokat, és látta, hogy ez jó, tetszetős.
Aztán elolvasta az apró betűs részeket. Abban meg az volt, hogy ha egyetlen cégtől van az általányadós bevételének jelentős része, akkor a hivatal az ilyen adózónál rejtett munkaviszonyt vélelmezhet és nagyon büntethet.
A mikrovállalkozó azért mikrovállalkozó, mert változóan, de csak egy-két állandó ügyfele van, ahogy épp a válságok és az állam dolgozzák a piacot.
Így aztán a mikrovállalkozó továbbra is kéri az ajánlott levélről az áfás számlát.

 4. Tromb74 — 2015-12-07 11:35 

@bervas: Nekem úgy rémlik, nem csak az általányadós vállalkozókra vonatkozik a fenti szivatás.

Sajnos nekem néha úgy tűnik, hogy az adótörvények úgy vannak kitalálva, hogy lehetőleg ne tudjál vállalkozni.

 5. nadiposzi — 2015-12-07 12:42 

Ha nem KATA-s egyéni vállalkozó vagy, akkor a bevételedtől függetlenül ki kell köhögnöd a járulékokat a minimálbér alapján – ha valamelyik tevékenységi köröd bonyolultabb, mint a kézi földmunka, akkor nyugodtan számolj a garantált bérminimummal, br. 114 volt legutóbb, amikor baszakodnom kellett vele – úgy, hogy a legtöbbnél nem a minimálbér x százaléka az alap, hanem annak mindenféle rafinált szorzói. Ez 57 e forint. Ezért cserébe kivehetsz 30 pár ezer forintot, ha ez nem elég a megélhetésedre, akkor a többi az kivétnek minősül, ami után újra kicsengeted a járulékokat és az adót, ezuttal már szorzók nélkül. Ha egyéni vállalkozóként egy nettó minimálbért akarsz kaszírozni, akkor kábé másfélszer többe van a dolog összköltsége, mint egy alkalmazottnál lenne. Mondhatni állambácsi gyűlöli azt, ha valaki egyszál maga próbál boldogulni, se nem alkalmaz, se nem alkalmazott. A KATA jó lenne, de nem tudom kinek. Egy mikrovállalkozónak, aki valamilyen szakértelmét teszi pénzé, fordít, ásatásokon rajzol, etc. tényleg nincs nagy ügyfélköre, három – négy masszív partner ellátja őt egy évi munkával, ez viszont bukta.
Mi volt hogy ennél is bonyolultabban oldottuk meg.

 6. panamajack — 2015-12-07 13:22 

@nadiposzi: Ez több dél-amerikai országban úgy működik, hogy egyéni vállalkozó bizonyos összeghatárig (ami valamivel magasabb, mint egy átlagbér) – nem adózik. Semmit. Nem is kell bevallást készítenie. Általában ezekben az országokban az éves gazdasági növekedés stabilan 5% felett van. Ahol a magyarhoz hasonlóan túlbonyolított, kisvállalkozás-ellenes adórendszer van, ott meg permanens gazdasági válság.

 7. koxi — 2015-12-07 13:31 

@Tromb74:
Döneresnél Németországban még Életemben nem kaptam számlát. De már nekem is feltűnt, így pár embernél kérdezősködtem, hogy hogy is van ez és hasonló válaszokat kaptam, mint amit te írtál. Hogy pl megnézik a csávó mennyit szalvétát, papírpoharat vesz mittudomén, és ilyenek alapján is állapítják meg a forgalmat. Érdekelne hogy működik a valóságban, de nincs se döneres se finanzamtos ismerősöm.

 8. slashtmp — 2015-12-07 13:37 

Tényleg, valaki elmagyarázná, hogy mire jó az áfás számla? Pontosabban miért kell a cégnevet és a címet a számlára írni?
Itt az USÁ-ban még sosem láttam hogy mindféle hülye cégneveket betűznének a benzinkutasnak. Ha céges költséget kell elszámolnom, csak viszem a közönséges blokkot amit amúgy is kapnék. Ausztria/Németországból sem rémlik semmi ilyesmi.

 9. eltopo — 2015-12-07 14:01 

@slashtmp:

Úgy ám! Egyszer Amszterdamban megpróbáltam a szállodában ÁFA-s számlát szerezni. Nagyon sokáig gondolkodott rajta a tulaj (egyben portás), hogy milyen orvost értesítsen az állapotomról.

 10. escargot — 2015-12-07 14:25 

@nadiposzi: Pedig elvileg pont az ilyen mikrovállalkozónak jó. Meg pl. személyi edzőnek és hasonszőrű embernek is, aki sok ügyféllel dolgozik. Elvileg csesztetni csak azt csesztetik, aki egy helyről kasszíroz sokat, a burkolt foglalkoztatás gyanúja miatt.

 11. nadiposzi — 2015-12-07 14:25 

A legkirályabb a kelet ebből a szempontból. Kapsz számlát, udvariasan adnak egy tömböt, írd be, messzi idegen, amit akarsz. Némi apróért komplett, aláírt, lepecsételt tömböt is kapsz, amit kitölthetsz magadnak.

 12. Tromb74 — 2015-12-07 14:30 

@slashtmp: Németországban legtöbb esetben nincsenek rajta a számlán a cég adatok, de pl. hotelekben v. műszaki cikk vásárlásakor lehet ilyet kérni.
Igazából nincs értelme, mert a Finanzamt nem arra kíváncsi, voltál-e olyan ügyes, hogy ráírasd, hanem arra, hogy a számlán szereplő tételek mennyire köthetők a tevékenységedhez.

 13. komojtalan — 2015-12-07 14:42 

@Tromb74:Volt régen egy Nissan Sunny GTi autóm. Nissan Sunny még rendben, de GTi? Valami 7900 -as alvázszáma volt. 900 kilós kocsi 130+ LE, 15 évvel ezelőtt nagy szám volt, de ma sem rossz adatok. Egyszer összetört az eleje, alkatrész sehol, az is drágán. Ausztriában találtam egy bontót, hoztam be egy komplett elejét, természetesen kellett számla. Osztrák a biankó tömbbe írt valamit, amit a magyarok elfogadnak, de ha a MSW -t vissza akarom kapni, akkor +ÁFA és bejelenti.

 14. Tromb74 — 2015-12-07 14:44 

@koxi: Ott eleve rendszeresek az ellenőrzések. Előre bejelentik, hogy folyóhó x napján pl. béradó ellenőrzést tartanak nálad. Szépen összekészítesz mindent, ők meg elkezdenek benne mazsolázni. Ha kell a nyakadon ülnek egy hétig is. Ha valami kisebb galibát találnak, akkor elmagyarázzák, hogyan kéne ezt igazából csinálni (ez egyébként is a németek kedvenc hobbija), ha nagyobb a probléma, akkor büntetést is vonhat maga után, de általában azért ez nem a cég kicsinálására irányul. Arra nagyon vigyáznak, hogy lehetőleg ne tegyenek senkit tönkre, aki termeli a GDP-t.

 15. tudi — 2015-12-07 18:12 

Én eddig csak és kizárólag alkalmazott voltam. És igazából ha akarnék sem vállalkoznék, főleg amiatt, amivel jár. Mondjuk az ellenőrzéssel is gondok vannak, vagy eléggé foghíjas, mert én itt a lakóhelyemen simán tudnék olyan emberek mondani, akik papíron a templom egerénél is szegényebbek, valójában 5 évente minimum kocsit cserélnek, de modelfrissítésnél is. És ha belegondolok, ebben a modern világban mi sem egyszerűbb, van Google Street View abból azért elég sok minden kiderülne ám. Meg azt hiszem ismerősöm mesélte, hogy mikor Amerikában volt kint, egy autószerelő műhelynél látta, hogy történik ott az adóbevallás, beírta a jóember a bevételt, a kiadást és a program meg kiadta a befizetendő adót. Nem tudom ott így működik e a dolog, csak hallomásból tudom.

 16. tudi — 2015-12-07 18:13 

@panamajack: És utána kell nekik fizetni TB-t vagy nyugdíj és eü biztosítást?

 17. flashbang52 — 2015-12-07 22:06 

@nadiposzi:
Igen Keleten könnyű számlát szerezni 🙂

Vót eccer egy háború a kisnyulacskák főggyén ( ahol azt éneklik, hogy ingyom bingyom tálib -e ?)

A Vitéz Sziriuszi Szittyák ( VSzSz) egyik közepes csoportja is részt vett a benne a fenséges kurultáj engedélyével. De csak úgy tehették meg mindezt, hogya legfényesebb kamaraispán beglerbég meghatározta, hogy ha tandem fejes RPG hullik az égből akkor is kell onnan neki ÁFÁ-s számla. ( a hír hallatán a hadak hadnagyán eret kellett vágatni, de a köpölyözést megúszta)
Történt egyszer, hogy Portyázó Pannon Pumáknak ( (PPP)sürgősen szüksége lett 10 db faládára ( nem/ nem koporsó)
Ha a Sziriuszról küldik az 114938 denarius, ha helyben megcsináltatják az 89. denarius.
A PPP nem volt rest kirongyolt a helyi supermarketre ( aka bazár) és kettős szárnybiztosítás és nehéz légifedezet mellett megrendelte a faládákat.
PPP főterminátora már készült az alkura ( felvette a tűz és baktériumálló kesztyűjét) vitt magával tolmácsot is ezért úgy érezte, hogy nem lehet baj.
Az ősz szakállú fafaragó könnyes szemekkel biztosította őt nyúl nép soha el nem múló szeretetéről miközben belefújta az orrát a PPP főterminátor zubbonyának újjába.
A Főterminátor ( nem véletlenül volt az, tudta itt a megfelelő pillanat) mélyen a szemébe nézett majd a foga között oda szólt a tolmácsnak: „ÁFÁs számlát kérünk”.
A tolmács remegő szájszéllel forditott valamit aztán elszabdult a pokol. A fejkamerák felvetéleinek részletes elemzése után az alábbiakat lehetett megállapitani.
Az ősz fafaragó térdre rogyott majd a szívéhez kapott, mint akit eltalált egy BMG 50 es.Aztán felugrott, fűrészport szórt a fejére, a faragóbaltát belevágta a bolt előtti tőkébe és meglepő fürgeséggel rohanni kezdett a bazárban a haját tépve és közben azt üvöltözte, „Apám apja meg annak az apja sőt annak nagyapja és a nagyapjának nagyapja meg annak a dédapja is itt dolgozott de senki nem kért még tőle SZÁMLÁT!!! ” Néha hasra eset vagy meghempergőzött az alig száradó teve trágyába. Belerúgott 8 öszvérbe, négy kutyába meghúzta az imám kövér feleségének a haját és megcsókolta Barack Obama arcképét. A bazár többi lakója nem tudta dolgot mire vélni de a biztonság kedvéért több tucat támadófegyvert, kézigránátot, aknavetőt és egy kisebb tábori ágyút is előhoztak védekezés gyanánt.
A légi fedezet százhuszonháromszor kérdezte meg, hogy napalmot vagy termobárikus töltetett dobjon a marketre. A szárnybiztosítók nekrológot és végrendeletet fogalmaztak majd elismerték, hogy ki kinek a nejével, barátnőjével hált együtt ( ennek később komoly következményei lettek)
Az ösz szakállú végül visszabotorkált a műhelyébe a fején egy Tushar Kapoor filmplakáttal és egy félig megevett marhamájkérm konzervvel Elegánsan letépett egy 1972 es évjáratú naptár május 21 napját mutató lapot a hátoldalára ráirt valamit saját nyelvén, a füle mögül kihúzott ács ceruzával és széles mosollyal földig hajolva átnyújtotta, egyúttal teára invitálta a Pannon Pumákat (akik a tolmácsot próbálták magához téríteni.)
A főterminátor ( nem véletlenül volt az, tudta itt a megfelelő pillanat) rámosolygot a tábori ágyú kezelőire majd elegáns mozdulattal bevetődött a páncélozott terepjárójába és onnan üvöltötte, hogy Teljes gázzal előre !!! miközben a kerámia mellény alá gyömöszölte az értékes papírdarabot.
Az erődjükbe visszatérve mindenki hősként ünnepelte őket ( a verekedések csak később kezdődtek a piacon tett vallomások miatt.

 18. untermensch4 — 2015-12-08 01:42 

Van ám a magyar adózásban egy érdekes varázslat (legalábbis tavaly még volt), úgy hívják: adószámos magánszemély. Segíti a varázslást a „hetessel kezdődő adószám” varázsige felhasználása hogy már elsőre a megfelelő nyomtatványt kapjuk. Ez még nem egyéni vállalkozó mert egyébként alkalmazott/nyugdíjas/őstermelő de van vmi maszek hobbija amiből időnként kap pénzt (max évi 600ezer huf, efölött jő az egyéni vállalkozói szívatás életszakasza) és ebből adózni kéne.
Elvileg ez „egyszerűsített”, ami optimizmusra ad okot mert amikor könyvelőnek mondtam akkor az még nem is hallott róla, a KATA és egyéb kódnevűekkel való rokonságát viszont a hiányos személyleírásból vélelmezte. Mondott viszont egy jó rontásűző bűbájt: „állásfoglalás kérelem”. Össze is írtam számozott pontokba mindenféle kérdéseimet, betűjeles alpontokkal ahol egy-egy vessző vagy ilyesmi több értelmezésre is lehetőséget ad, válaszul pontonként-alpontonként különféle paragrafusokat és bekezdéseket kaptam, az szja-törvény kitudja mekkora részét, eldöntendő kérdésre is…
Ez a bűbáj azért lényeges mert későbbi nézeteltérésnél a NemzetiÁVH nem a hatályos jogszabályok hanem a saját belső rendje szerint működik, így hát a saját pecsétes papírjukat kell tudni felmutatni amiben kinyilatkoztatják a tutit. A könyvelő akit említettem, az átlagosnál kevésbé paranoid ám óvatos…
Nos, az „egyszerűsített” vágjunkbele-nyomtatvány kb négy oldal. Nem sok részletre emlékszem (ennek toxikológiai okai is vannak, de ez nem tartozik szorosan az adózás témaköréhez) de a választható négyféle áfa-izélési mód nagyon lenyűgözött mert csak az egyiket értettem meg (újfent a könyvelő segítségét kértem aki még a szent nyomtatványt látva is trükkre gyanakodott – a hatóság részéről), így lettem alanyi áfamentes, ami jó ha magánszemélynek adok számlát, ha cégnek akkor ott anyázni fog a könyvelő, a fentebb vki által említett szorzók és egyéb vicces számolási feladványok amikkel a szerencsétlennek foglalkoztatás illúzióját kell kelteni, a számla összegére…). Van olyan is ami jó a cég könyvelőjének de szívás nekem, abból meg már eleve ez az „egyszerűsített” izé is kezdett soknak tűnni, pedig akkor még nem is tudtam hogy számlatömböt venni se olyan egyszerű (külön papiros kell hozzá, személyi nem elég).
Viszont van vicces rész is. Olyan tevékenységi körök is vannak a szépen kódszámozott listán amivel azért vicces számlákat lehet írni. Kedvencem: „Asztrológia, spiritiszta tevékenység” (ez így egy tevékenységi kör) 🙂

 19. Tromb74 — 2015-12-08 09:39 

@flashbang52: ez az egyik legszebb komment, amit valaha olvastam 😀

…és az a szép az egészben, hogy egy ilyen tevebőrre vérrel karistolt bizonylatot simán befogad költségszámlaként a NAV, amennyiben mellékelsz hozzá egy fordítást is. Persze vannak egyéb számlakiállítási gyakorlatok is, de ezt most nem részletezem.

Viszont én akkor lepődtem meg igazán, amikor Arábiában az egyik szuk közepiben ezüst karperec megvásárlásának fénypontjaként a tag kissé barnuló papíron kikalkulálta a vételárat, levonta a kötelező „csak neked” engedményt, majd a kupleráj alól előhúzott egy paypass kompatibilis bankkártya terminált.

 20. panamajack — 2015-12-08 10:36 

@tudi: Nem. Persze TB és nyugdij sem jar nekik.

 21. untermensch4 — 2015-12-08 11:39 

@panamajack: De ha mégis fizetnek TB és nyugdíj-biztosítást, előfordul hogy „becsléssel” megállapítja az adóhatóság hogy nagyon-nagyon rossz gyerek volt és fizessen már be némi bírságot de rögtön?

 22. panamajack — 2015-12-08 16:21 

@untermensch4: nem értem a kérdést. Ha nem kell fizetni, akkor nem kell fizetni, nem?

 23. professzorpizka — 2015-12-08 16:28 

@escargot: azt mesélték, hogy egyéni ügyvédeknek maga a nirvána…

 24. untermensch4 — 2015-12-08 23:30 

@panamajack: Persze, érthető volt. Belőlem csak a magyarosch frusztráció kérdezett.
Kapcsolódó sztori: egykori vállalkozónak úgy ment sora hogy végül elszegődött adóellenőrnek. Gondolta hogy majd „rablóból lesz a legjobb pandúr” alapon úgy fogja csinálni hogy a túlszabályozásból adódó vétlen hibáknál dorgál és segít, a szándékos trükközésnél meg büntet. Mivel ismerte „felhasználói” oldalról is a céges adózást (meg tanult szakterülete is), ez nem is tűnt rossz ötletnek. Aztán rájött hogy kollégái nem tudják értelmezni ezt a koncepciót. Rajta kívül az egész megyeszékhelyi igazgatóság meg van róla győződve hogy az adóhatóság célja és létének értelme a büntetés. Esetleg kampányszerűen ezt lehet több büntetéssel színesíteni.

 25. eltopo — 2015-12-09 11:40 

Nekem mondjuk biztos eszeme jutna adóellenőrként, hogy kicsit behatóbban foglalkozzak a ZG Stúdió Youtube csatornáján szereplőkkel.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.