Putyin elvtárs és Okoskatörp

Mai hír, hogy a Lasselberger-Knauf nevű vakolatgyár Magyarországon fejlesztett ki csodavakolatot. A csodavakolat úgy működik, hogy paraffin van benne, amely – tudományosan fogalmazva – a vakolat megkötése után ilyen kis gubicsokban van jelen a falon. Amikor meleg van, a szilárd paraffin a gubicsokban (vacuolum, ohh) megolvad. Ehhez a halmazállapot-változáshoz a vakolat által elnyelt hőt használja. Ezzel a vakolat oly sok hőt nyel el, hogy negyven fokban sem engedi a lakást 26 fok fölé melegedni. Este, mikorra elviselhetőre hűlt az idő, szellőztetéskor a paraffin visszaszilárdul, és másnap kezdődik az egész elölről. Vizsgálatok szerint a vakolat élettartama harminc év.

A hír szerint a vakolat belső vakolat, vagyis mindenki szigetelheti a lakását ezzel. Még kísérleti fázisban van, de éles teszteket végeztek vele pesti lakásokban.

De hogy jön ehhez Vlagyimir Vlagyimirovics, minden oroszok cselgáncs-edzője?

Hát úgy, hogy divat őt dicsőíteni, mint a teljesen elbuzisodott Nyugat ellentétét, a maszkulin, a határozott, a mindent lebíró világ-atyuskát.

Nálunk divat azt mondani, hogy ők érnek valamit, hiszen ők odamennek, ledobják a bombát, oda megy a Szpecnaz, belez, nyakaz, koncol. Mi pedig elfelejtettünk belezni, nyakazni, koncolni. (Egyébként nem, de ez most nem tartozik ide.)

Közben elfelejtjük, hogy a jelenkor háborúi mind-mind energiahordozók miatt vannak. Kinek az olaja, hova, mennyiért, milyen útvonalon…minden mostani háború visszavezet ide.

Eközben Keleten és Nyugaton is, vannak olyanok, akik azon dolgoznak, hogy elfelejthető legyen egyszer az olaj. Ez nagyon hosszú folyamat lesz, és nem tudjuk, hogy egész pontosan mi lesz a vége, és mi az odavezető út.

De amikor a lakásomat 1500 watt helyett 100 wattal világítom ki ugyanolyan fényesre, amikor az ötwattos keverőventillátor miatt 2000 wattos sütő tíz perccel hamarabb megsüti a süteményt, amikor a kocsim tempomatja az autópályán fél literrel lejjebb veszi a fogyasztást mert nem pumpálom önkéntelenül a pedált, amikor az új villamos motorja fékezéskor generátorként működik és visszanyomja a hálózatba a delejt, amikor a régen fekete csíkot húzó repülő nem húz fekete csíkot, amikor az óceánjárót befestik nanotechnológiás festékkel, amelyre a kagyló nem bír rátelepedni, és ezzel minden útján húsz tonnával kevesebb olajat fogyaszt el, amikor a laptopomban nem villanymotor pörget egy lemezt, hanem SSD-ről olvassa be az adatot, akkor tudom, hogy haladunk, akkor is, ha sokkal gyorsabban kéne haladnunk.

És amikor nálunk feltalálják azt a vakolatot, amellyel, ha öt éven belül már tömegtermék lesz, ki fogom vakolni a lakásomat, és elfelejteni a kánikulát, akkor tudom, hogy – még – Magyarország is, ha a határán is, ha egyre kevésbé, de része annak az elbuzult Nyugatnak, amelyet mindenki annyira lenéz a gázolajjal fűtő Putyinokkal szemben. De amelynek az életszínvonalára azért mindenki vágyik.

Márpedig, hacsak a világnak nem lesz vége, a vakolatot feltaláló okoskatörpök fognak nyerni.

Volt persze olyan korszak, amikor az okoskatörpök hosszabb ideig alulmaradtak a keménytökű vezérekkel szemben.

Azt a korszakot sötét középkornak hívjuk.

 

49 hozzászólás

 1. Tromb74 — 2015-12-04 14:06 

ja, én is olvastam a vakolatos cikket. Van vele kapcsolatban némi fenntartásom. …pl. a Knauf az nem zsidó név? 😀 😀 😀

Szóval ennek a hírnek szerintem egy PR cikk az alapja, ezért érdemes óvatosan kezelni. Vannak hasonló elven működő festékek, vakolatok (mi is használtunk ilyet csőszigetelésre, működik), tehát biztosan érdekes innovációról van szó, csak sajnos két nap alatt sem találtam róla bővebb információt 🙁

Persze nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy Igen, tudásban, technológiában, „agyban” a 21. században járunk. A Nyugat tulajdonképpen már megoldotta az energiával kapcsolatosan felmerülő problémák többségét.
Ez valójában annyit jelent, hogy emberek százezrei, milliói értik a minket körülvevő világot, és nem felsőbb parancsra törik a fejüket a fentihez hasonló innovációkon, hanem azért mert ebben látják a jövőt. …és vannak százmilliók, talán milliárdnyian is, akik szívesen vennének elektronyos autót, kis szélerőművet a háztetőre, építenének passzív meg aktív meg ökoházat, mindenféle csudát, mert úgy gondolják ez a jó irány, ez a jövő.

D. Attenborough egyik, emlősökről szóló sorozatának valamelyik epizód címe „A Winning Design”. Az emberi fajon belül bizony a nyugat-európai ember a Winning Design. A fenti cikkhez kapcsolódó példa pedig az, hogy ugyanaz a „forma”, ami megteremtette a légkondicionálót, később létrehozza annak egy (számtalan) alternatíváját is, egyszerűen azért, mert a megváltozott környezethez való alkalmazkodásra ez a legjobb stratégia.

(ha nagyon kell, részletesen is kifejtem :))

 2. professzorpizka — 2015-12-04 14:23 

@Tromb74: nagyon kell.

 3. panamajack — 2015-12-04 15:18 

A putyini macsópolitika akkor lehet nyerő, ha a Föld erőforrásai annyira szűkössé válnak, hogy az újraelosztás egyetlen módja a háború lesz. Akkor tényleg veszélyes dolog orbánnal szólva „gazdagnak és gyengének” lenni. Más kérdés, hogy egy olyan világban, ahol atomfegyverek vannak, egy világszíntű konfliktusnak nem lehetnek nyertesei, még a „győztesek” mosolya sem lesz igazán őszinte. És nem, még az ISIS-t sem tudja Putyin egyedül legyőzni, ugyanis hiába erősebb náluk katonailag, ha a győzelem kulcsa a regionális hatalmak közötti diplomáciai megegyezés (mint a törökök voltak szívesek erre felhívni a figyelmet).

 4. Tromb74 — 2015-12-04 15:28 

@professzorpizka: Háááát. 🙂

A lényeg annyi lenne, hogy a túlélés záloga nem a tökéletes alkalmazkodás egy adott környezethez, hanem az alkalmazkodás képességének megőrzése bármiféle környezethez.
Egy kultúrában (szerintem) ennek az alapfeltétele a szabadság, a gondolkodás szabadsága. Tehát ha Bástya Elvtárs azt mondja, hogy energetika szempontjából a jövő a rezsicsökkentésben van, attól még lesz itt számtalan ember, aki más megoldásokon gondolkodik, másba fektet energiát, pénzt. A jövő meg majd szépen eldönti, hogy mi a nyerő megoldás.
Persze Bástya Elvtárs országa nem éppen a demokrácia zászlós hajója, ezért minden alternatívát, ami tompítja zseniális tervének fényét, megróbál csírájában elfojtani. Kinyírja a panelfelújítási programot, keresztbe tesz a szélerőművek telepítésének, elfelejti megteremteni a lakóóóóssági kazán korszerűsítéshez szükséges támogatási rendszert stb. Hosszútávon viszont nincs esélye, ahhoz a totális diktatúrát kéne megteremtenie, mert az emberi elme így működik:

https://49.media.tumblr.com/e33287ab25b5ff89e8f07c4a450bd7f9/tumblr_nynerntepf1s02vreo1_250.gif

Megoldásokat gyárt létező, sőt, nemlétező problémákra végtelen mennyiségben, akár csak saját örömére is. Bármely tetszőleges isten ehhez képest kispályás játékos.
Viszont ez a dolog tökéletesen valamiért csak demokráciákban működik.

 5. Tromb74 — 2015-12-04 15:52 

@panamajack: Elképzelhetetlennek tartok olyan világégést, aminek ne lennének győztesei. A túlélők a győztesek. Persze nem azok, akik egy rakás konzerv és aranyrudak között ülnek egy beton bunker mélyén, hanem azok, akik minimális eszközökből képesek egy új civilizációt felépíteni.

 6. panamajack — 2015-12-04 15:57 

@Tromb74: Tudtommal még mindig van akkora atomarzenál a Földön, ami emberi életre alkalmatlanná tudná tenni a bolygót.

 7. Tromb74 — 2015-12-04 16:05 

@panamajack: Ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok. Egyrészt azért, mert pontosan nem tudni, hogy mi is kell ahhoz, hogy emberi életre alkalmatlan legyen a bolygó, ahogyan azt sem, hogy mi történne, akkor, ha ezt az arzenált elkezdenék bevetni.
…de az szinte biztos, hogy előbb válna a bolygónk a teljes atomarzenál bevetésére alkalmatlanná, mint az emberi életre.
Ehhez az kellene, hogy a piros gombot nyomkodók többsége egyszerre váljon pszichopatává.

 8. panamajack — 2015-12-04 16:12 

@Tromb74: Jó, hát az igaz, hogy most kisebb lenne a pusztitás, mint a hidegháború idején, amikor gyakorlatilag csak egy pszichopatának kellett volna megnyomnia a gombot ahhoz, hogy automatikusan beinduljon az Armageddon, de azért nem próbálnám ki…

 9. Tromb74 — 2015-12-04 16:25 

@panamajack: Szerintem ez a veszély nem is fenyeget. Gondolj csak bele, Sztálin elvtárs az első orosz hidrogénbomba megszületését szerencsére már nem érhette meg, de atombombája neki is volt. Ő aztán tényleg fullba nyomta a kretént, de azért a végsőkig nem ment el.
Szerintem most ilyen szintű játékos nincs a pályán a személyiségzavarosok csapatában.
Putyin nagyon távol áll az elmebetegtől, a többiek meg nem jelentenek komoly veszélyt.

 10. panamajack — 2015-12-04 16:43 

@Tromb74: Azért ne felejtsük el, hogy Pakisztán is atomhatalom, Észak-Korea meg nagyon igyekszik. Mindkettő igen komoly háborút tudna kirobbantani.

 11. Tromb74 — 2015-12-04 17:09 

@panamajack: Komolyat, de azért voltunk már nagyobb szarban is.

 12. tudi — 2015-12-04 18:31 

Na igen én is olvastam erről, tényleg forradalmi lenne, meg jól mutatja, hogy miért a nyugat meg a hozzá kapcsolódó kelet a vezető a világon, pont az innováció miatt, amiben az istenített kelet nem vezető még, mert lehet sok mindent Kínában gyártanak, de hol fejlesztik ki és hol találják ki, hogy milyen legyen. Nem mondom, hogy Kína nem lesz szuperhatalom, de amíg még a másolás megy, addig még jó sok víznek le kell folynia a Sárga-folyón. Putyin Oroszországa is hasonló, igaz ott is elkezdtek modernizálni, tudtommal hoztak is létre ilyen alapot, aminek az elköltésébe belel is kezdtek csak most a gazdaság lehet nem éppen versenyképes részébe bele pumpálva azt. Ja és arról se feledkezzünk meg, hogy a fél veséjét odaadná, hogy távol tartsa Európától a konkurenciát jelentő katari és iráni gázt.

 13. hadrian77 — 2015-12-04 18:45 

Az eszköz kevesebbet fogyaszt, az össz energiafogyasztás mégis nő. Hiába haladunk és fejlődünk, a mérleg mégis egyre rosszabb. Putyin és Okoska mellett a képletben ott van még a Konzumidióta Fogyasztó.

 14. flashbang52 — 2015-12-04 19:05 

A tudomány mai állása szerint Pakisztán legnagyobb hatékonysággal magára tudna atomot dobni ( max egy kicsit India vagy Irán szélére) Ne tessék bedőlni a paki és indiai hadi bloggerek leírásainak ami úgy képződik. hogy az újságokban leírt ( és kozmetikázott) tesztrepülési eredményhez hozzá írnak még egy nullát.
Amit aztán a nyugati foteltábornokok ( meg a rendesek is ) kritika nélkül átvesznek, igazolandó, hogy nekünk kell először csapást mérni rájuk, mert csak úgy kerülhető el a Muszlim nukleáris armageddon 🙂
India egy kicsivel jobban áll, de éppenhogy a több robanófejes ICBM még nekik is csak álom.
A tudomány és fantasztikum világában előkelő helyen áll az orosz „‘Végítélet gépezet” teória ami szerint a az orosz rakéták egy nagy hálózatba vannak bekötve amelyek automatikusan elindulnak az előre kijelölt cél felé, ha orosz anyácskára akár csak egy kis mini atomot is kilönek vagy ledobnak. ( arról nem szól a fáma, hogy ebben az esetben az orosz stratégiai repülők is felszállnak maguktól és bombázni kezdenek, illetve a tüzérségi nukleáris töltetek betöltik magukat és elsülnek az ellenség irányába, a nukleáris aknák pedig ejtőernyőt kötnek magukra meg egy orosz gyalogost és leugranak az előre kijelölt célpont közelébe 🙂

Na jó! Tudom, hogy egy atombomba is hazabírja vágna napodat ha a közelben durran, de a jelenlegi oda vissza elhárító és az elhárítást elhárító rendszerek világában, tényleg nehéz lenne egy olyan háborút megvívni ami során kilövésre , ledobásra stb kerülne az összes Nuke Dukem 🙂

Hogy ne csak mellébeszéljek 🙂
Putyin brother meg az ő macsó katonái 🙂

Na nekik magamtól odaadom a Doxa karórát 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=GN1ucnxDBWQ

 15. panamajack — 2015-12-04 19:17 

@hadrian77: Szerintem itt inkább arról van szó, hogy egyre TÖBB fogyasztó van (elég csak az izmosodó kínai és indiai középosztályra gondolni).

 16. hadrian77 — 2015-12-04 21:39 

@panamajack: egyértelmű, de ha neki állnak fogyasztani, energiát is kell nekik adni. Az energiaellátás nem biztos, hogy tudja követni a növekvő igényeket.
A németek nagyon büszkék a leállított erőművekre és a zöld energiájukra, miközben a franciáktól vesznek atomerőműben termelt áramot.

Atombomba ügyben meg azt gondolom, hogy az egy dolog ha van. A másik, hogy célba is kell juttatni. Annyira meg tán Kim sem hülye, hogy kilője a rakétáját, amit szétlőnek a levegőben és utána meg lerohanják és elveszik a szemétdombját.

 17. hadrian77 — 2015-12-04 21:43 

@tudi: ki kell, hogy ábrándítsalak. Kínában komoly K+F munka folyik és rengeteg pénzt nyomnak bele. A legegyszerűbb példa rá az okostelefonok, ahol egyre többen használják a kínai MTK lapkáit, amik teljesen pariban vannak a többi versenytárséval. De ugyan ez elmondható a Huaweiről is.

 18. tudi — 2015-12-04 21:55 

@hadrian77: Igaz erről megfeledkeztem. Akkor pontosabban fogalmazva rossz oldalát akarjuk másolni a „keletnek”. Nem az occsó munkaerőre, hanem a K+F-re kell rágyúrni.

 19. komojtalan — 2015-12-05 16:53 

@hadrian77: Te tudhatsz valamit, vagy már itt tartana a Patriots rakéták fejlesztése? Egy rakétát marha nehéz lelőni, ahogy a 2 amatőr géprabló beszélgetéséből is kiderül:
Raboljunk el egy repülőt.
Hülye vagy, az marha nagy.
Nem is itt gondoltam, hanem fent a lebegőben amikor kicsi.
Én már láttam TU160 -ast is élőben, nem szeretném ha abba éles atombombát raknának. Talán az USA, EU, Oroszország van annyira intelligens hogy nem merik használni, Ázsiáról már ezt sem merném kijelenteni és akkor még mindig marad pár ország. Meggyőződésem hogy lesz 3. VH és ázsiából fog kiindulni. Csak remélem már nem élem meg.

 20. hadrian77 — 2015-12-05 18:45 

@komojtalan: én csak azt tudom, amit olvastam. A koreaiak rakétája max arra elég, hogy a délen lévő amerikai támaszpontokat elérje. Nagyon jó a harmadik vh, de milyen szövetségi rendszer lenne az alapja?

 21. flashbang52 — 2015-12-05 22:38 

@komojtalan:
Na nukleáris bombázónál nem éppen a méret a lényeg. A Fransziák a Mirage 2000 N repülőgépre rakták fel a cuki nuki robotrepűlőjüket A gép alig nagyobb egy normál vadászrepőnél és rohadt gyors. A TU 160 egy marha nagy repülő elbir 12 robotrepülőgépet . De fotelkommander számítással élve mindkettőt el lehet pusztítani egy db rakétával ( csak az egyik esetben 1 db robotrepülő vész oda a másik esetben meg 12 .)

A zamerikai rakétarenccernek csak az egyik ( és éppen a legutolsó eleme a Patriot ami az Öböl háború óta jócskán modernizálódott.

A Rakéta pajzs úgy néz ki, hogy elől van az Aegis BMD rendszere ( mindenféle rakétás rombolóra meg církálóra telepítve, hogy nyuggotan tudjon ide oda úszkálni. zócejánban. Ez a hajótól számított 190 km es körben képes követni kb 100 db repüló robbanófejet. No ilyenek cirkuláznak a Földközi tengeren meg a Baltin a frászt hozva Vlagyimir Valujev admirálisra akit Machonovics Putyin( 9 és fél dan) személyes tökön rúgással ( ushiro kin geri ) fenyegetett meg, ha nem zavarja el őket onnan.
Ha már befogta őket akkor rájuk küldi a SM 3 as rakétákat ami kb 500 km es körben képes zargatni mindenféle repülő bizbaszt ( a légkörön kívül is) Az eddig legnagyobb magasság ahol valóban hazavágott egy műholdat az 240 km volt) Viszonylag pontos 22 inditásból 18 szor betalált.
Persze nukifejből 4 is sok. Na ezekre vadászgat a PAC 3 as Patrióta ( négy cső helyett most már 12 figyel a tetején) Ami közelebb van 70 km nél lejjebb 40 km nél az gyöhet ezerrel a patrióta (aka Mel Gibson) jól bevisz neki egy gyomrost.

Valami ilyesmi települ a lengyel elvtársakhoz meg a románokhoz is.( Aegis meg SM 3. ) Az egész renccer radarja meg a csehekhez.
Alaszkában meg Kanadában már régóta ott van mert, hogy ők is elsősorban a kamcsatkai silóktól félnek nem pedig Kimi boy széthulló kályhacsöveitől.( aminek fejlesztését erősen hátráltatja, hogy minden sikertelen kísélrlet után a fejlesztőmérnöki gárdát vagy a tengerbe lövik, vagy ólombányába küldik. )
Nem is tetszik ez Putyin cárevicsnek de hiába próbált egy soto mawashi uke-val pontot szerezni csak egy jóképű piréz miniszterelnők ijedt meg tőle.

 22. professzorpizka — 2015-12-06 09:18 

@flashbang52: Ez annyira szép volt, hogy a következő blogtalálkozón vendégem vagy egy hiza ganmen gerire 🙂 (az volt a kedvencem, amíg anyukám karateórákra hordott 🙂 )

 23. flashbang52 — 2015-12-06 18:24 

Rei !
Sensei Domo Arigato Gozaimashita !
Viszonzásul Dottore san ha megengeded én egy ura cukival kombinált nidan gerit hoznék 🙂
Shomen ni Rei ! 🙂

Kohai Flashbang
Osu ! Rei ! 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=nc6MCBYwJIE

 24. untermensch4 — 2015-12-06 23:28 

@hadrian77: „Az eszköz kevesebbet fogyaszt, az össz energiafogyasztás mégis nő.”
Van egyrészt amit panamajack mondott, több a fogyasztó. Másrészt a Jevons-paradoxon ami vagy megkerülhetetlen vagy nem. Előbbi esetben a bolygó egyre több fogyasztójának ellátásához rá kell kapcsolni a nukleáris erőművek és a megújulók kapcsán. Utóbbi esetben több fogyasztó esetén is lehet(ne) kisebb az összfogyasztás.
A fogyasztás ipari-kereskedelmi része szintén érdekes, akad még némi pazarlás ami nem luxus hanem hülyeség.

 25. hadrian77 — 2015-12-07 09:18 

@untermensch4: van az áramfogyasztásnak egy szép diagrammja, ami mutatja a napi, heti, havi és éves fogyasztás változást. Van ebben egy minimuma, amit folyamatosan és állandóan be kell tolni a hálózatba, mert arra mindig szükség van. Ha elvetjük a fosszilis erőműveket, akkor egyedül atommal lehet ezt előállítani. Ha minden lehetséges helyre vízi erőművet tennénk, azzal a világ teljes igényének kevesebb mint harmadáttudnánk fedezni. A szél és a nap területi és időbeli eloszlása elég hektikus, az áram tárolás és azállítása pedig híresen nehéz feladat.

 26. komojtalan — 2015-12-07 10:44 

@flashbang52: Mivel egyik kedvencem a haditechnika, ezért nagyjából tisztában vagyok ezekkel. Viszont pont az a lényeg, hogy elég egyetlen nukleáris robbanás egy nagyvárosban és ott a 3.VH. Lehet változott valami, de én úgy tudom 1-1 teljes rakétapajzs lehet összesen: Moszkva és New York(?). Aztán van amit úgy hívnak, pl. tavaly kiakadtak az Oroszok a Román rakétapajzs tervektől, de ez nem ugyanaz. A tervek, az ígéretek és a próbák semmit nem jelentenek. Élesben senki nem szeretné kipróbálni szerintem. Mondjuk Alaszkából tengerfelszínen repül egy repülő az USA felé. Mit csináljanak? Lőjék le? Miért? Hagyják hogy elmenjen a határig? Ott már késő. Vagy Európában egy hadgyakorlatnak álcázott támadás. Hogy a „szabadságnak” álcázott orosz katonákról ne is beszéljünk.

Itt egy link a témában akit érdekel: http://hirsarok.blogrepublik.eu/2009/09/17/az-amerikai-raketapajzs/

 27. hadrian77 — 2015-12-07 12:58 

@komojtalan: a MAD doktrína nem vesztette még érvényét. Ráadásul 1980 óta a kormányok és a hadi létesítmények az elsődleges célpntok. Putyin nem hülye, hogy ilyenbe bele ugorjon. Atomot max Kim vagy a terroristák vetnének be, de annak is elég kétséges a kimenetele.

 28. komojtalan — 2015-12-07 14:03 

@hadrian77: Nem is azt írtam, hogy holnap esélyes a dolog. Itt egy lehetséges forgatókönyv:
A Kínai munkások megelégelik a kizsákmányolást, fellázadnak.
„Természetesen” bevetik a hadsereget.
Ez viszont akkora részét lefoglalja a hadseregnek, hogy attól függően hol van a lázadás, Oroszország vagy India úgy gondolja elcsatol egy tartományt, a la Krím.
Ez persze nem fog tetszeni Kínának, akik köztudottan nem a töketlen EU, ezért megkezdődik egy háború, ami aztán ki tudja mivé fajul(na).
Ha Oroszország támad tiszta sor, USA a Kínaiak mellé áll, már csak a vállalataik védelmében is. Indiánál már más a helyzet, illetve ott sokkal bonyolultabb.
Látja a Kínai/Orosz/India fél a vesztét, megerősödnek a hadsereg tábornokai és egy „kisebb” atombombát ledobnak figyelmeztetésül.
Innen meg menthetetlen az egész világ.

Nem azt mondom ez lesz, de simán megtörténhet. Az EU/USA egyszerűen odadobta a Krímet Putyinnak, de ha az Ukrán vezetők kicsit másképp reagálnak a szomszédunkban a háború 2 atomhatalom között, mert hivatalosan 5 országnak van atombombája, szerintem ez a szám legalább dupla.

 29. flashbang52 — 2015-12-07 20:55 

@komojtalan:

Ez már több sci fi. Ennyi ha ott szokott lenni,

Se New Yorknak se Moszkvának nincs rakétapajzsa nukleáris eszközök ellen. Repülő eszközök ellen van telepített és mozgó légelhárírás oszt annyi.

2009 az 6 évvel ez előtt volt. Azóta kicsit változott a világ meg az amerikai védelem politika is rakétapajzs ügyileg.
Ez év végre a románoknál rendszerbe áll az Aegis Ashore rendszer. Egy már van Lengyelországan. és most épül ott a második kb 2018 ra lesz kész
Szintén év végére működni fog Törökországban AN TPY -2 radarrendszer.
Meg már ott vigyorognak a Földközi tengeren az Aerligh Burke osztályú rombolók ( 2db) az SM -3 as rakétákkal és még érkezik melléjük kettő,

Ezen kivül a Lengyelek nagyban fejlesztik a saját légtérvédelmüket a PAC -3 as is versenyben van ( valszeg meg is nyerik.) Hollandok Dánok és Németek meg vesznek Pac -3 t Szóval elég sűrűn tele lesz pakolva a környék. Ivánuska irányába.

A kínaiak pld a THAAD rendszer miatt aggódnak ( ilyen van Guamra telepítve) illetve nem is a THAAD miatt hanem amiatt, hogy rendszer radarja mélyen belát Kínába. ( Ugyan az a radar ami a Törököknél is van úgy 1200 km re lát)

Az tény hogy a legjobb a rakétákat az ami ki sem tud jönni a silóból vagy a vetőcsőből. Erre is megvannak a megoldások elektronikus hadviselés meg különleges erők akik hordozó eszközöket támadják. Ergo a cucc egy része el sem fog indulni. Ami mégis kijön na az ellen kő a pajzs.

 30. untermensch4 — 2015-12-08 01:09 

@hadrian77: Lehet hogy megint félreérthetően fogalmaztam. Szóval jelenlegi ismereteim alapján még néhány évtizedig nőnie kell a nukleáris erőművi kapacitásnak mert csak rosszabb alternatívák vannak az alapkapacitás előállítására. Ráadásul pont a gyengén muzsikáló „alternatív” kapacitás feltuningolására is jó (ez most elnagyolt példa, hegytetős-tározós lavórba atomerőművi áramból is lehet vizet pumpálni ha aljas módon nem fúj a szél és borús az idő sokáig.
Ami a mondanivalómban minőségileg új(? nem hiszem, nyilvános infókból agyalok) az a személyi/fogyasztói energiaigény esetleges csökkenése. Csak három dolgot mondok: lakás, közlekedés, szórakoztató elektronika. Lakásban jöhet minimalista rend (jelzáloghitelen bekattant amerikánusok házikó alakú lakókocsi-építési hulláma), meg a nem túl távoli jövőben nagyobb tömegek is rá lesznek szorítva hogy felfogják a passzívház lényegét ami nem az alap és a tető közé tett vákumcsomagolás.
Közlekedésben esetleg teret nyerhet a józan ész a maximalizmus ellenében (utóbbi a közeljövőben ezt vágyja egy automobiltól: teleportál, ingyen, belül végtelen terek, kívülről meg kisebb helyen elfér mint Jetsonék járgánya, amíg benne ülsz pedig halhatatlan vagy) és rájönnek legalább arra hogy a kompakt autó az a lehetetlen próbálkozás hogy városi és túraautó legyen egyszerre, ez pedig az univerzális eszközökre vonatkozó törvényszerűség miatt biztos kudarc.
Lehet hogy azért is elégednek meg sokan kisebb házikóval mert kis foteljükben plazmatévé helyett tableten nézegetik a dolgokat, kartávolsághoz pedig nem kell moziterem mert egy mozivászonnyi méretű tablet nem finom…
Persze ha a Jevons-paradoxon nem győzhető le akkor az álmodozás marad sci-fi ötletelés és ízlés szerint drukkolhatunk a hidegfúziós vagy a tóriumos erőművek nagy áttöréséhez.

 31. komojtalan — 2015-12-10 14:03 

@flashbang52: Ami ma sci-fi, holnapra túlhaladott dolog lehet. Meg kell nézni az emberiség történetét, mert azt úgy-ahogy ismerjük. Szerintem egyetlen perc nem volt mondjuk az utolsó 10.000 év alatt hogy ne lett volna valahol háború(s helyzet). Csak míg régen lándzsával meg elefántokkal csatáztak, a középkorban ágyúkkal, a 2. VH -ban repülőkkel, bombákkal, most már atombombája van túl sok országnak. Gondolom ismered azt a mondást: Ha a színdarab első felvonásában van egy puska, akkor az el fog sülni.

 32. becsuszoszereles1k — 2015-12-11 08:35 

Ami a lakast illeti es ugy altalaban is: azert az egy fore juto legkobmetert mint konstans tavtartot figyelembe kell venni, hacsak nem fejlesztjuk ki az egeszalakos testzsugoritast. [ nem szmajli; latom, h. @flashbang52 kivetelevel senki nem mert szmajlizni; oke’…]

 33. flashbang52 — 2015-12-11 23:38 

@komojtalan

Atombombája van. USA, Oroszország Anglia, Franciaország, Izrael, Kína India, Pakisztán. Legyünk gonoszak és vegyük ide Kanadát ( USA kölcsön nuki) Meg Ausztráliát ( Angol kölcsön nuki ) Iránnak ha van is nem tudja célba juttatni , Észak Korea dettó. De legyünk nagyvonalúak akkor is 12 ország

A világ országai 193 független ország, 4 társult ország, 8 de facto ország, 1 nemzetközi terület (az Antarktisz), 3 vitatott államiságú terület, 51 pedig külbirtok (melyek közül 19 lakatlan). Kicsivel több mint 200 ország. Nem túl sok országnak van atomja, hanem túl sok atomfegyver van amire ráülve lehet a szomszédot fenyegetni és közben rettegni is. Ha én megdöglök akkor te is.
Az a puska már kétszer eldurrant a szinpadon de azóta egy rendező se volt elég bátor/ hülye hogy lőjön egy harmadikat mert tudja, hogy rászakad a szinház.
A lándzsák, elefántok, ágyuk és II VH repülők bármennyire is halálosak voltak a saját korukban azzal a képességgel nem rendelkeztek, hogy a használatuk esetén a használó és és annak egész hátországa is megy a levesbe a következő 40.000 évben. Ez azért elég erős motiváció, hog az ember ne b@szogassa azt a piros gombot

 34. untermensch4 — 2015-12-12 00:31 

@becsuszoszereles1k: Mennyi lehet az egy főre eső légköbméter minimuma és optimuma? Mekkora lakásokban élnek(/szeretnének élni) manapság az emberek (mondjuk a fő lakossági energia-fogyasztó területeken)?

 35. untermensch4 — 2015-12-12 00:48 

@flashbang52: Ha már rettegni akarunk akkor ne csak az atomtól, vegyifegyvert sokkal könnyebb gyártani (és már az a puska is elsült párszor…), a biológiai fegyver meg „a szegény ember atombombája”, ráadásul a könnyen mutációzhatóbb baktériumok maguktól is könnyen mutálódhatnak, így egy esetleg sikeresen feldobott bio-nuki is visszanyalós fagyi lehet vagy felturbózva magát aljas módon felülírja a haditervet…
A piros gomb kapcsán azért két sztorit is hallottam ahol egyetlen ember volt a szűk keresztmetszet aki időben megállította a balhét, mindkettőnek kevés ideje volt töprengeni.
A célbajuttatással sztem érdemes nagyvonalúnak lenni, van az a logisztikai axióma hogy ha megvan a termék „A” helyen és a piaca „B” helyen, egyetlen probléma a szállítás, azt az emberiség megoldja, mert ezek ilyenek, mászkálnak cuccokkal bolygószerte. Csak egy nagyvonalú példa: mindkét említett gázos országnak vannak tengeralattjárói. Ha kitapogatnak egy tuti ösvényt apránként, észrevétlenül a polipok közt a san francisco-i öbölig akkor az már odab@szhat… ugye pár éve egy orosz tengó parancsnoka kapott plecsnit mert napokig célkereszttel követett egy amerikai hordozót… persze tudom hogy kartmannak jobb a szájtépés a status quo megőrzése mellett mint várni a bunkere (vagy a testőrség) éles tesztjét és a koránról is jobb tea mellett beszélgetni mint árnyékként a falon de manapság egy diktátor (is) ütősebb anyagokhoz is hozzájuthat mint amit adolf szívott.

 36. flashbang52 — 2015-12-12 09:47 

@untermensch4:

A jelenlegi metódusok esetében több tíz embernek kellene ugyan azt az anyagot szívnia egyszerre, és az anyag hatására egy időben egyszerre ugyan arra a következtetésre / vagy döntésre jutnia, majd ennek következtében ugyan azt cselekednie úgy hogy senki egy percig sem kételkedik abban, hogy amit tesz az a jövőt szolgálja. Ezzel csak az a gond, hogy azok a katonák és egyéb lóképűek akik ezt a folyamatot levezénylik eléggé tanultak/intelligensek. ( pont azért kerültek oda ahová) Kevés atomsilóban vagy stratégiai bombázon ülnek nyócátalánost végezett kőbányai bodzaszedő managerek.
Márpedig azt már tudjuk, hogy a zintelligencia az veszélyes. Mert elkezd agyalogni, és képes átfogni a tudatával, hogy az mivel jár az ő a családja a világ stb egészére nézve.Ha már egy ember is megszakítja a folyamatot akkor nix atomtemető.

 37. becsuszoszereles1k — 2015-12-12 17:28 

34.@untermensch4:

A kerdesben szinte benne is van a valasz: a kopoltyu/legkobmeter optimuma egyenlo a minimuma. Persze csak biologiai es kapitalisztikus ertelemben, a demokratikus elnyomas szabalyai szerint.
Meg a neten is meglehetnek a valaszok, bennfentes nexusaim pedig nincsenek, hogy kulonleges infokkal rukkolhatnek elo”.

A japan leirasok szerint naluk egy atlag csalad es atlag lakas atlag aranyossaga a 15 m2 lakoteruletre juto 5 szemely… ? 😀 Ez van. Ezert is toltik szivesebben idejuk tulnyomo reszet a munkahelyukon!

Hol, mekkora lakasokban elnek az emberek? Az egesz vilagon, figyelemmel a legsurubben lakott ovezetekre, mint Europa, valamint a partjaihoz es az Uralon-innenhez legkozelebb eso lakott teruletekre, mint az amerikai kontinens keleti partja? Legalabbis Izraelben atlagosan 70 m2-es lakasokban elnek az emberek – azon folul buxa kerdese.

De hogy milyenben szeretnenek lakni?! Leginkabb minel nagyobban – mondjuk, mint amilyenben Madonna lakik, aki minden egyes szobat (?) mas-mas, korabeli, antik stilusban rendeztetett be… Vagy az az eggyel azelotti birtoka volt? Mindenesetre mar ez is elado! Igazabol erre a szabadsagra lenne szuksegunk -, de a szabad tokearamlas nelkulunk is megvan.

A temaban semmikepp nem hagyhatjuk emlites nelkul La Corbusier (1887-1965), legendas modernkori francia epitesz es teoretikus – reszben megvalosult, reszben (szvsz kulturalisan es szocialisan szinten) egyelore megvalosithatatlan ket fo szakmai elvet! [Erdemes megismerni vagy feleleveniteni az eletrajzat.] Ket dolgot itt kiemelne’k, es leghiresebb munkait…
A belso terrol annyit mondott, hogy egy lakoter minimalis belmagassaga – az ember leptekenek megfeleloen – nem lehet kevesebb, mint 2 meter 50 cm. Gondolom, a legkobmeter szuksegletrol is voltak szamitasai… 🙂

„Az új építészet öt pontja
Les 5 Points d’une architecture nouvelle (1926)
1. Az épület lábakra állítása, hogy az ne vegyen el területet a természettől
2. A pillérvázzal biztosítható a tartószerkezettől független szabad alaprajzi alakítás
3. A teherviseléstől mentesült homlokzat szabad alakítása
4. Szalagablakok, melyek növelik a bevilágítás mértékét és nyitnak a külső tér felé
5. Tetőkert kialakítására lehetőséget adó lapostető
https://hu.wikipedia.org/wiki/Le_Corbusier#Az_.C3.BAj_.C3.A9p.C3.ADt.C3.A9szet_.C3.B6t_pontja

Modulor
Lényege az emberi test arányainak alapul vétele a tervezésben. Egyértelműen az alkalmazta az aranymetszést, a Fibonacci számokat és a kétszeres egységet az egységek kidolgozásánál. Úgy gondolta, hogy az ő rendszere folytatása Vitruvius, Leonardo da Vinci, Leon Battista Alberti és mások művének, mely az emberi test arányait veszi alapul az épületek megformálásakor és térszervezésekor. A Garches-i Villa Stein-ben (1927) mutatta be a Modulor használatát a nagy világnak. Általános használata nem terjedt el.”

Leghiresebb munkai (mind hires):
Marseille: Unité d’habitation, 1942-1952
Ronchamp: zarándokkápolna, 1950-1952

 38. untermensch4 — 2015-12-12 19:29 

@flashbang52: Magam nem vagyok egy rettegve katasztrófa-váró típus. Egyrészt még nem volt olyan hogy az élet ne ment volna tovább, ez akkor is így lesz ha az emberi fajnak sikerül kihalnia. Másrészt tavaly felmérgelt egy szektás önjelölt próféta (narcisztikus személyiség-zavar, csak azért dühít mert én más jellegű elmebeteg vagyok), és 2017 január elsején meg akarom beszélni vele a 2016-ra jósolt NATO-orosz háború kérdését amiben amerikai atomcsapásnak kellene érnie oroszországot… 🙂

 39. untermensch4 — 2015-12-12 19:43 

@becsuszoszereles1k: Köszönöm. La Corbusier eddig nem került a látóterembe, ez az öt pontos dolog nagyon progresszívnek tűnik.
Arról jutott eszembe a légköbméter hogy a magyar büntetés-végrehajtásban a korábbi 12 légköbméterről 12 négyzetméterre kellene változtatni a „létminimumot” vmiféle furmányos nemzetközi izé miatt (akkor az átlagos japán azért zakkant mert embertelenül kis helyen lakik… a munkahelyük tágasabb vagy ott enyhíti a lelki nyomást hogy az nem „otthon”, nem baj ha nem lakályos?), az embereknek meg változó komfortigénye van attól függően hogy saját v bérelt a lakásuk, és az idők során technikai okokból az „összkomfortos” szó használaton kívülre került miközben megjelent a „hitelkárosult”, úgy érzem ez vhogy összefügg azzal amikor kisnyugdíjas nagyanyám mondta az életszínvonalról beszélgetve: „Nem a pénz kevés hanem nagyok az igények.”
Máshogy kérdezem: Neked személy szerint mekkora lenne az a lakhely amire már azt mondod hogy túl nagy?

 40. becsuszoszereles1k — 2015-12-12 21:40 

@untermensch4:

Nekem is csak ugy kerult a latoterembe La Corbusier, hogy kozepiskolaskent epiteszetet tanultam. Azota is ra tudok csodalkozni, legalabbis a Ronchamp templomra, amivel anno, diakkent, fellelkesitett bennunket. O” is a feny-arnyekkal jatszott (Moholy Nagyra gondolok mellette); a Ronchamp templom eleve iskolapeldaja a munkassaganak. Mondjuk akkoriban Mo.-on a Kacsoh Pongrac uti lakotelep (1960) es a hozzarendelt azonos nevu feluljaro!! (1970) volt a nagy szam, a csucs (Zuglo, XIV. ker.), abbol a mufajbol, mint mondjuk kesobb „A Pok utca” – a cuclista elit gyorsan el is foglalta…

Csaladomra es legimadottabb barataimra valo tekintettel (akiket nagyon szeretnek egyszer egyszerre vendegul latni! :_-) – lakasban egy olyan 100-150 m2-t el tudnek kepzelni, de m’eg inkabb egy 50 m2-es hazat tagas kerttel (udvarral).

Nekem a mostani uszkve 40 m2-es lakas is sokszor tul nagy, kicsit mindenesetre kihasznalatlan. Viszont amiben lelkileg jol ereznem magam: nem nyomott, van levego, van ter, van feny: kb. 70-80 negyzetmeter 1 embernek, hazasparnak mar osztoznia kellene a teruleten. Persze, ha fenekig Tajfel, az mas! 😀 Tobb gyerekkel is szukos.
Jaa, kibirni mindent kilehet! Szerenyseg, belatas +emberi, lelki nyomor… [Ahogy Illyes Gyula irta valahol (Muhely-sorozatban asszem: ‘nekem ne mondja senki/egy alkoto se, aki alberletben e’l….’ – mondjuk az o” helyeben nem mondtam volna, de mindegy.]
Laktam en is gyerekkel 15 negyzetmeteren… 10 evig lehetett birni (allitolag ez a hatar). Egyebkent rengeteg fugg az epitesztol, a tervezotol, hogyan alakitja a teret! Laktam 50 m2 alapteruletu, emeletes kertes hazban (az ugye 2×50 m2, csak fuggolegesen+~500 m2 kert), ami nagyon tagasnak tunt, pedig 2×3-an+1 (nagycsalad: osszes generacio) laktunk benne….
*
Szemely szerint 150 m2-re mondom, hogy tul nagy.
Egy szemelynek pedig 30 m2-nel legyen az also hatar. (Valamikor eloszeretettel epitettek un. minigarzonokat, ami 20-25 negyzetmeternyi, fantasztikusan otletes lakas-„origami” volt. Ifju hazasoknak (elettarsaknak), tehetosebb egyetemistaknak lelkesito kis feszket jelentett, foleg, ha olyan helyre nyilott a panorama ablak!, mint Szegeden a Szerb ter (a Dom es kornyeke)… es a szieszta a Virag cukraszdaban telt. 🙂

 41. becsuszoszereles1k — 2015-12-12 22:52 

Probalom atelni azt a 12 legkobmetert…Pffff! Bromra nemigen lehet szukseg…
A 12 m2, 2.5 m belmagassagnal meg pont 30 m3-re jon ki… Asszem, ez jobb lesz! 🙂

Elettanilag roviden errol van szo: „Nyugodt légzéskor egy egészséges felnőtt ember 1 perc alatt 16-szor vesz levegőt, ekkor 0,5 liter levegőt szívunk be és lélegzünk ki – ez a légzési térfogat (a nyugalomban belélegzett levegő mennyisége). Nehézlégzéskor a légzési segédizmok (mellizmok, széles hátizom, fűrészizmok, fejbiccentő izmok is működésbe lépnek, és a beteg jellegzetes testhelyzetet vesz fel (félig ülő helyzet, a felső végtagokra támaszkodva). Jellemző tünet az orrszárnyi légzés is. Erőltetett légzéskor akár 2,5 liter levegőt is szívhatunk be – ez a belégzési tartalék. Kilégzéskor 1 liter kilégzési tartalék mindig megmarad. Vitálkapacitás: teljes belégzés, majd teljes kilégzés után a kilégzett levegő mennyisége (egészséges felnőttnél nagyjából 4 liter).” (Wikipedia: Legzes)

Vagyis:
„1. választhatunk emberre vonatkozó friss levegő szükséglet alapján
2. választhatunk szabványban meghatározott légcsereszám alapján
3. választhatunk fűtési vagy hűtési teljesítmény alapján
„A Magyar Szabvány szerint egy felnőtt ember friss levegő szükséglete nyugalmi helyzetben 30 m3/h. Egyes külföldi szabványok szerint ez 50-60 m3/h is lehet. Mivel több levegő szállítása nagyobb költséget jelent, itt mindenki eldöntheti melyik értékkel számol.” [Google – Szellőző levegő mennyiségének kiválasztása, avagy …]

Itt egy jo cikk komfortelmelet es epuletgepeszet temaban – a legkobmetert meghatarozo szakmai tenyezok kifejtesevel:
https://www.google.co.il/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwia9syNnNfJAhVHOxoKHWg3AU4QFggaMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.epgepkoord.hu%2Fepuletgepeszet%2Fkomfortelmelet&usg=AFQjCNGG3c6mP_Xtxc720QJdVEADYpawNg&sig2=ZUZUERQJLDZdj-xFVGzl6A&bvm=bv.109910813,d.bGQ

 42. becsuszoszereles1k — 2015-12-12 23:28 

36.@flashbang52:

„Márpedig azt már tudjuk, hogy a zintelligencia az veszélyes. Mert elkezd agyalogni, és képes átfogni a tudatával, hogy az mivel jár az ő a családja a világ stb egészére nézve.Ha már egy ember is megszakítja a folyamatot akkor nix atomtemető.”

Ez igaz.
Azonban elofordulhat a forditottja is. Es baromi nagy szerencse, ha az intelligencia (a maga feltetelezett komplexitasaban) kiterjed valamely (varatlan) belso problema megszakitasara is. Pszichologiai kiadvanyban, vagy masutt olvastam, nem tudom felidezni.
A leirasban szereplo orvossal az tortent, hogy veszelyes-veszelyezteto gondolatai tamadtak – kezdetben csak varakozas kozbeni merenges, filozofalgatas keppen, mintegy gondolatkiserletkent, aztan a latolgatas szintjen, majd hirtelen felismeres es panikerzet zarta a folyamatot. Az illeto” a legelso adodo alkalommal pszichologushoz fordult, es onkent el is hagyta a palyat.
Nincs feltetlenul egyenes aranyossag a dolgok kozott.

 43. becsuszoszereles1k — 2015-12-16 16:07 

40.@becsuszoszereles1k:

39.@untermensch4: 😀 Ki nyerte meg?! :v

 44. untermensch4 — 2015-12-16 23:48 

@becsuszoszereles1k: Mit nyert meg ki..?

 45. becsuszoszereles1k — 2015-12-17 13:52 

44.@untermensch4:

A 12/12 parbajt? Vagy ez mar vegleges EU-rendelet? 🙂

 46. untermensch4 — 2015-12-17 21:24 

@becsuszoszereles1k: A rövid olvasmány amiből az infó származik annyit tartalmazott hogy a magyar bv-előírás rabonként 12 légköbméter, ám egy nemzetközi szerződés illetve egy szervezethez (ami nem az EU) tartozás kapcsán előbb-utóbb a 12 négyzetméterre kellene átállni ami azért is komoly kihívás mert költségvetési okokból a 12 köbméter is csak úgy megy (az akkori telítettségnél legalábbis) ahogyan a nagy háború megnyerésére is kiváló mozgósítási terveink voltak… papíron. Fogalmam sincs hogy azóta megtörtént-e a változás vagy hogy mennyire pontos adatok alapján írták a cikket. Nem tűnt hihetetlennek az eltérés mivel egy kutyákkal kapcsolatos doku-filmben volt pár vágókép német börtönlakókról akik vakvezető kutyákat tanítgattak, ott meglehetett a 12nm/fő mert a hat rabból legalább háromnál láttam kutyát és 24/7-ben csinálták a kiképzést.

Ennyire EU-fóbiásnak tűnök? 🙁 Pedig tudom hogy minden rosszért (beleértve a rossz termést és az árvizeket is) a britek és a kelet-indiai társaság a felelős… 🙂

 47. becsuszoszereles1k — 2015-12-17 22:24 

@untermensch4:

Semmilyen fobiasnak nem tunsz. 🙂

Lehet, hogy a cellakra kellene ablak, es akkor bemenne tovabbi legkobmeter ingyen. Nem biztos persze! 🙂
Kutyak x rabok x levego”, ehhez vegkepp nem ertek – macskas vagyok.
Hat, ha lehetne, akkor legyen a lakas valami kulonleges helyen is (ha mar igy kerdezted)! 😀
Ja, 12 kobmetert vagy akar 12 negyzetmetert, azt nem szivesen. King size ágy? 😀
[Tudnam hogy jon ossze a bortonnel az en komfort igenyem… :-O ]

 48. untermensch4 — 2015-12-17 22:50 

@becsuszoszereles1k: Kezdem érteni, azon röhögsz hogy a szellőztetés feltalálása óta ez a légköbméteres dolog hülyén hangzik… 🙂 Nem a légzésről hanem a mozgástérről szól a dolog. A „ketrecbe zárt vad”-szindróma vagy mi… Tudván hogy a határoló síklapok (=falak) biztosan nem átjárhatóak a jövőben és az ablakon a rács is e célból van, a rabok személyisége esetleg túl nagy nyomásnak lehet kitéve. Saját lakásában ugye az embert a jó modor meg a biztosító pereskedése tartja vissza attól hogy új kijáratokat bővítsen a falakra, a lakáskulcsok is nála vannak és nem is kergetik ha elmegy otthonról. Ez teljesen más a börtönben ezért érdekes kérdés hogy mekkora lehet az az élettér ami még éppen lakható.
Azért érdeklődök időnként hogy vki szerint mekkora a minimum-optimum-maximum lakásban mert lakókocsitól bolondvárig mindenféle méretet el tudok képzelni de mint közeli ismerőseim szoktak figyelmeztetni én nem vagyok teljesen normális így magamból nem extrapolálhatok a népesség egészére nézve. 🙂

 49. becsuszoszereles1k — 2015-12-18 01:52 

@untermensch4:

Te biztosan gepesz vagy…’hatarolo siklapok’! 🙂

Francokat! Ertheto volt a mozgaster (vagy nevezzuk bortonynek); vakuumban meg mindegyis. 😀

Atolvastam ujra a posztot, mert elvesztettem a szalat. A putyini faj… ize’, tipus azert meggyozo, mert echte felnott: me’ly organum, delceg kiallas, dicso mult, meggyozo ero”, atomkoho’, Bajkonur, gazvezetek, medve – minden van, amire lehet tamaszkodni.
Okoskatorp viszont tenyleg mindig gyoz. Ki mondta itt, hogy: „csak rossz a PR-je…”?

Nem, i nye bugyet! En azon rohogok, hogy mekkora hulye vagyok! Ujfent azt hittem, hogy nem koltoi a kerdes. Me’g jo, hogy ronda, tobbkilometeres linkeket nem abszolvaltam beleje! (Nem olyan sokat…)
Sz Novum Gadom!

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.