Parainesis az igazukért kiálló tanárokhoz

Tisztelt Tanárok!

Gratulációval kezdem, sokak helyett, ha megkésve is, de láthatóan nem megtörve, megkezdtek valamit, amelynek már régen meg kellett volna kezdeni. Valaki azt mondta, hogy Magyarország tragédiája, hogy nem az iskolaigazgatóból lett polgármester, hanem a kocsmárosból. Én ezt nem így látom, nem baj az, ha a kapitalizmus csíráinak kikelésénél vállalkozó a kertész, még akkor sem, ha eleinte vadszőlő hajt ki, ráérünk oltani, ha már erős a tőke.

Csinálhatták volna hamarabb is, de spongyát rá, most csinálják, az a lényeg.

Szeretettel és sok-sok féltéssel üdvözlöm Önöket a közéletben. Más szavakkal, a politikában. Bizony.

Ha még van önök között bárki, aki azt mondja, hogy ő nem politizál, ő csak azt akarja, hogy taníthasson rendesen matematikát vagy irodalmat…nos, van egy rossz hírem. Politizál, méghozzá jobban és többet politizál, mint 1989 óta ebben az országban bárki. Na jó, ez túlzás, a havazás idején az autópályára meleg teát hordó, vagy az éhes menekült gyerekeknek enni-inni adó civilek is kiválóan politizáltak.

A politizálás, immár évtizedek óta, nálunk azt jelenti, hogy valamely párthoz dörgölőzve, igyekszünk a lehető leghamarabb kikaparni a gesztenyét. A politizáló ember, de főleg a politikus, az valahogy büdös. Ha politizálunk, magunk is büdösek leszünk, hordozni fogjuk a szociság, a fideszesség, a jobbikosság ódiumát.

Pedig a politizálás nem ez. A politizálás az, amikor az oktatáshoz legjobban értő ember (a tanár) felemeli a szavát akkor, ha az ország választott vezetői ártani akarnak az oktatásnak. A jó oktatás közérdek, a jó oktatás melletti kiállás közügy. A közügyekben megszólalás a közélet, a közéleti aktivitás a politika.

Önök politikussá lettek, annak minden fényes- és árnyoldalával együtt.

Tudom, hogy nem akartak azok lenni. Tudatosan, vagy lelkesedésüktől, esetleg felháborodásuktól vezérelve, mégis azok lettek.

Az első, és legfontosabb lecke: nincs visszaút. Eddig tűrtek, most nem tűrnek. Megint tűrni csak akkor fognak, ha megtörik önöket, fenyegetéssel, kiéheztetéssel. Önök fiatal, leendő választópolgárok viszonyítási pontjai. Diákszemek tízezrei szegeződnek önökre, hogy lesz-e önökből csicska, vagy végigviszik, amit elkezdtek. Megtörve, megalázva, a sorba bikacsökkel visszakényszerítve nem állhatnak újra diákjaik elé. Vagy, ha megteszik, nem lesznek többé az új generációk hiteles tanítói, megsemmisülnek nemcsak politikusként, emberként is.

Riasztó perspektíva? Az. Ezt akarták? Nem ezt akarták, jól tudom. De jobb, ha barátkoznak a gondolattal. Megijedni azért nem kell, mert 16-17 éves, tiszta emberek ezrei a szövetségeseik, akiknek az erkölcsi iránytűje a legtisztábban mutatja a követendő utat. Önök mindenkinél jobban tudják, hogy ezek előtt az emberek előtt nem lehet színészkedni, nem lehet hiteltelennek lenni, különben legyűri önöket az a 30-40 fejű szörny, amivé egy tanárát elfogyasztó osztály tud válni. Öröm az ürömben, hogy egyelőre – úgy tűnik – élvezik a diákok és szüleik feltétlen bizalmát.

Ennyit arról, hogy mibe vágtak bele.

Ha most önök jó eszű tizenhatéves suhancok lennének, tanáros szigorral dorgálnám meg önöket, hogy rendben, megvan az ész és a tehetség, de ez még nem elegendő a jeles érettségihez. Tanulni kell, gyakorolni kell.

Önöknek is pont ez a feladata. Miután tisztáztuk, hogy amit tesznek, az vegytiszta politika, nem árt, ha követik néhány szabályát.

Jelenleg önök egy hullám taraján ülnek. Miután bizonnyal sok önök között a fizikatanár, talán felesleges a figyelmeztetésem: ahol vannak hullámhegyek, ott vannak hullámvölgyek is.

Általános az egyetértés abban, hogy az, ami az oktatással történik, az rossz. Akik ez ellen felszólalnak (önök) pedig afféle szent tehenek. Nem valami homályos világösszeesküvés, nem brüsszeli karvalyok, egyszerű, alulfizetett tanárok.

Nem lesznek azonban örökké szent tehenek. Előbb vagy utóbb következnek majd a KLIK útján a kinyírások, a médiában az övön aluli inszinuációk. Így működik a magyar politika. Ezzel egyidejűleg meg fognak jelenni önök körül a kalandorok, akik az önök vállára állva és utóbb az önök fejére lépve akarnak kibulizni jobb pecsenyesütő helyet.

Önöknek tehát fenn kell maradni a közérdeklődés hullámának a tetején és meg kell tartaniuk az igazáért kiálló tanár kivételes státuszát.

A dolog nem könnyű, de távolról sem lehetetlen. A politika, a közélet eszköztára egyáltalán nem csak mocskos praktikákból áll.

A kulcs az, hogy politizálás közben is igyekezzen mindenki hűnek maradni magához, és azt csinálni, amihez a legjobban ért.

Önök tanárok, tehát tanítsanak.

Minden nap, lehetőleg délelőtt 10-12 óra között tartsanak egy virtuális tanórát az internet közösségi oldalain, a twitteren, a tumbleren, a facebookon.

Magyarázzák el, a jó tanár tömörségével és lényeglátásával, hogy mi az, amit csinálnak, és miért csináljanak.

Írjanak arról, hogy mit adott egy-egy jó iskola a városának, a megyéjének, az országnak, a világnak.

Magyarázzák el, micsoda hasznot hoz minden forint, amelyet iskolákba fektetnek.

Mutassák meg, hogy az olyan, az egész országot feszítő kérdéseket, mint a munkanélküliség vagy a cigányság helyzete, az iskolákban lehet és kell megoldani.

Magyarázzák el, mit csinál a tanár, amikor nem a tábla előtt áll és tanít.

Magyarázzák el, miért nem hasznos, ha az egekbe szökik az óraszám, és közben elsikkad a tanítás lényege.

Tudom, hogy önök ezeket mind tudják, és úgy gondolják, hogy másnak is tudnia illene. Tanárként bizonyára pontosan tudják, hogy abból kell kiindulni, hogy a diák nem tudja és meg kell neki tanítani a dolgokat, hiszen ha magától is tudná, nem kellene az iskola.

 

Meglátják, ha minden nap, vagy akár csak hetente háromszor tanítanak valamit a most önöknek lélegzet-visszafojtva és tiszta szívvel drukkoló embereknek, szövetségesekre és támogatásra lelnek, és megmenthetik nekünk, és a jövő generációknak az oktatást.

Ezzel megteszik azt a magyar közéletben, amit már oly régóta meg kellett volna tenni. Nézzenek előre, és nézzenek oldalra, mert ott fogják látni maguk mellett az orvosokat, a minden nehézség ellenére lábon álló civil közösségeket.

Hátra ne nézzenek, ott önöknek semmi jó nem terem.

Elindultak, menjenek tovább bátran. Jó úton járnak. Sok sikert!

 

 

 

 

 

 

73 hozzászólás

 1. eltopo — 2016-01-14 11:39 

Hú, durva téma! Annyi mindent lehetne még írni róla. Majd lehet hogy belekezdek…

 2. Tromb74 — 2016-01-14 12:09 

@eltopo: …az bezony érdeklődésre tartana számot.

 3. hadrian77 — 2016-01-14 12:14 

Nagyon jó írás. Rendszeresen beszélek középiskolai tanár barátaimmal ezekről a dolgokról.

De ezt nehezen tudom értelmezni:
Megijedni azért nem kell, mert 16-17 éves, tiszta emberek ezrei a szövetségeseik, akiknek az erkölcsi iránytűje a legtisztábban mutatja a követendő utat.

Az erkölcsi iránytű meg a követendő út mutatása kikre vonatkozik?

 4. tiboru — 2016-01-14 12:23 

Ezt a mondatot:

„Az első, és legfontosabb lecke: nincs visszaút.”

úgy módosítanám, hogy:

„Az első, és legfontosabb lecke: ne legyen visszaút.”

Mert visszaút (sajnos) mindig, mindenhonnan van. Innen is. A lényeg az lenne, hogy most ne lépjenek rá. Én pesszimista vagyok.

 5. Tromb74 — 2016-01-14 12:31 

SSS nem utolsó sorban lenne kötelessége a szülőknek aktivizálnia magát, oda kell állni a változást sürgető tanárok, iskolák mellé. A szülők minden nap látják a reggel szorongva iskolába induló, majd onnan frusztráltan hazatérő gyerekeiket.
Látják a sok rosszul megírt, sokszor használhatatlan tankönyveket. Látják, hogy alsó tagozatban egy környezetismeret órára jut öt testnevelés óra. Szembesülnek a rendszer legtöbb hibájával. Nem hiszem, hogy ez így nekik megfelel.

 6. Tromb74 — 2016-01-14 12:36 

@tiboru: Annyiban nincs visszaút, hogy az elindulás előtti állapothoz nem igazán lehet visszatérni. Magyarán ha meghátrálnak, akkor már nem ugyanabba a szarba pottyannak vissza, amiből elrugaszkodtak.

 7. eltopo — 2016-01-14 13:15 

Na akkor szubjektíven:

Az van sajnos, hogy nem bízom a tanárokban. Szeretnék bízni bennük, szeretnék melléjük állni, de egyelőre nem tudok.
Jelenleg két gyerekem jár általános iskolába. Már egy ideje nem is államiba, hanem alapítványiba, de így is főleg rossz tapasztalataim vannak.
Meg aztán annak idején a tanároktól is bőven hallgattam, hogy szar az egész, de majd Édesviktor megoldja. Az orvosok mellett a tanárok a másik szakmai csoport, akikre azt tudom mondani, hogy éppen megérdemelték a NER áldásait.
És nehezen felejtem el nekik, hogy sosem álltak ki a tiltakozó diákok mellett. Sőt, annak idején a kecskeméti Hoffmann Rózsa fellépésen tanárok küldték el a faszba az okvetetlenkedő diákokat is.

 8. hadrian77 — 2016-01-14 13:24 

@Tromb74: sok szülő sajnos nem akar otthon foglalkozni a gyerekével. Szerinte azért van az iskola, hogy ott megtanuljon mindent. Nekik az a fontos, hogy a külöünféle iskoláknak nevezett versenyistállókban végig hajtsák a gyereket jelessel, hogy végül arra a pályára menjen, amit ő előre kitalál neki.

 9. eltopo — 2016-01-14 13:27 

@hadrian77:

Mondjuk én nem teljesen ezt várom egy iskolától. Nem akarok itt sírni, de a magam részéről sokkal szerényebb eredményekkért is hálás lennék. És még az is csak nehezen jön össze.

 10. noirp — 2016-01-14 13:27 

@Tromb74:

„Látják a sok rosszul megírt, sokszor használhatatlan tankönyveket. Látják, hogy alsó tagozatban egy környezetismeret órára jut öt testnevelés óra. Szembesülnek a rendszer legtöbb hibájával. Nem hiszem, hogy ez így nekik megfelel.”

Dehogynem. Nagyon sok szülő van azon a — szvsz pitecanthropus-szintű — állásponton, hogy „engem még pofoztak is az oskolában, mégis kibírtam”; és nem érdekli, frusztrált-e a gyerek, vagy bírja-e a napi 8 órát. (Mivan baze? hásze én is 8 órát dógozok! tanujja meg az a redvás kölök, mi a munka)
vagy pedig egyszerűen szarik az egészbe bele, mert a tanárok úgyis mindig rinyákulnak, holott „nekik könnyű, nekik az egész nyár szabaccsák”.

@poszt: király, keserű és nagyon fontos írás szerintem.
Tükör, amiben minden megmutattatik.
Kíváncsi vagyok, amúgy, hány gyakorló tanár fogadná el ezt a kemény szembesítést tulajdon felelősségével? És most nem a szűk ismeretségi körömben előforduló pedagógokra gondolok, de nem is a Beke Kata-, Csalog Judit-, Gerőcs-, Wajand-féle szent őrültekre.
Sajnos. Hanem a többire, arra a masszára, amiből pl. a Nemzeti Pedagógus Kar debilen mosolygó vezetője, a kormányablak-versikéket farigcsáló és betanító óvodavezető, na meg a Marek Arankák, Hofirozik, Czunyinék emelkednek ki. És amiből Beke idestova 30, Csalog 40 éve írt egy-egy, paperbackként is kemény könyvet ( rendre: Jelentés a kontraszelekcióról és A születés díszletei).
Vajon a kontraszelektáltakon át lehet-e verni bármiféle változást, vagy tovább gyarapodik a 60-80 évi lemaradás és a sok gyönyörűséges statisztika a magyar oktatás hihetetlen színvonaláról…?

Háttööö…nem mondok semmit, csak maradok tisztelettel mint a blog hivatásos pesszimistája, és mélyen meghajolok a besokallt tanárok előtt.
Mindig ők sokallnak be utoljára, tudom…Mindig ők. Mert a tanításnak folynia kell, mert a gyerekek érdekében nyelni kell, mert jaj, mi van ha bajom lesz belőle, mert ügyeletnek még pedagógussztrájk ideje alatt is lenni kell…[szerintem meg, ha megint sztrájkig fajulnak a dolgok, pont ezt nem kéne vállalniuk].

Őrjítő. Ezért is vagyok mellettük.

 11. noirp — 2016-01-14 13:29 

@eltopo:
és sajnos ez is, amit leírsz, igaz; a kevés igazi tanár kevéssé tud szót emelni a „majd édesviktor/kádáreftárs megmondja” típusú hulladékok ellen.

 12. komojtalan — 2016-01-14 13:45 

@eltopo: Sajnos egyet kell értenem veled. Ha ez 5 éve történt volna amikor elkezdték szétverni az oktatást akkor más lenne a helyzet. A szomszédom tanár, neki is ezt mondtam amikor a fizetését nem kapta meg decemberben: Ti vagytok a hülyék, hogy meritek magatokat értelmiséginek nevezni ha annyi eszetek nincs hogy 1 tanárt ki lehet rúgni, tízet is, 100 már határ eset, ezret semmiféleképp. A kormány az oszd meg és uralkodj elvét alkalmazza már 1998 óta. 2002 -ben és 2006 -ban megfizettek érte, aztán persze a MSZP-SZDSZ tett róla hogy mégis visszakerüljenek a hatalomba. Hogy lehet elvárni egy paraszttól, munkástól hogy ezt átgondolja miközben az értelmiségiek nem látják át ezt? Illetve a munkások (mozdonyvezetők) egyszer megtették, csak aztán Gaskó valahogy zsebbe került és mintha ezzel a kormánnyal elnézőbbek lennének. Nem értem hogy emberek ezrei, tízezrei nem töltik a Parlament előtt a napot, amennyi embert ez a kormány megsértett ha csak évi 1 napot lenne ott bedugulna a Kossuth tér. itt a Lengyel példa, a megválasztás utáni első hónapokban óriási tüntetések voltak a kormány ellen, az egyedül kormányzó párt már csak második egy ismeretlen kis párt mögött. És akkor még tized annyit nem csináltak mint a Fidesz kormány, igaz lehetőségük sincs rá, nincs 2/3 -ad. De nem csak az oktatás, ma nem mernék kórházba befeküdni, mert olyan az ellátás. Egy nővér lázad fel, nem a tanult orvosok. Mondjuk talán ezzel a hálapénzes akcióval ott is történik valami.

 13. Tromb74 — 2016-01-14 13:50 

@noirp: Vártam már, hogy ismét a megszokott vehemenciával kommentelj 😀 😀 😀

Természetesen, bár még kicsi a kölök, de ismerősök meg az asszony szakmája révén ismerjük a különféle szülői attitűdöket.
Pl. egyik kedvenc kérdésem: „Hova vigyem a két éves, makkegészséges gyerekemet fejlesztő pedagógushoz?”

Egyik cimborám az első, iskolakezdős szülőin azzal szembesült, hogy a 30 gyereket 22 szülő képviselte (nyilván sok volt az iker az osztályban), amiből 5 jutott el odáig, hogy kérdés, javaslat formájában verbálisan is megnyilvánuljon. A többi szép, egyenletes légzéssel végig ülte az eseményt, majd haza ment.

Na, én arra az ötre gondoltam

 14. eltopo — 2016-01-14 13:53 

@komojtalan:

Kérlek szépen nem szeretnék ennyire korán offtopic lenni, de éppen ma egy éve kerültem kórházba két hétre. Nem nagyon volt befolyásom az eseményekre: mentő vitt be elég szar állapotban a SOTE Pulmonológiai Klinikára. Azt a pusztulatot leírni nem tudom. Ha az ágyszomszédom nem egy ügyes kezű mesterember, akkor rögtön első este ott döglök meg, mert csak az ő közreműködésével sikerült oxigént kapnom. És így ment továbbra is. Aki nagyjából eszénél volt, vagy a családja vigyázott rá, annak volt esélye rendbe jönni, a többieket akár az udvarra is kirakhatták volna felfordulni. Én mondjuk rendbejöttem.

 15. noirp — 2016-01-14 13:55 

@komojtalan:
Mondjuk: a hülyeség már ott kezdődik, amikor 2014-ben egy tanár a Fideszre szavaz, a KLIK addigi szárnyalásáról, a tankönyvpiac szétba*ásáról etc. megfeledkezve…

 16. eltopo — 2016-01-14 13:58 

@noirp:
Én már 2010 előtt is szóltam, hogy ez lesz.

 17. noirp — 2016-01-14 13:58 

@Tromb74:
on:
🙂 édes vagy 🙂

te pedig pontosan tudod, hogy nem ellened kommentölök, csak ki akartam fejteni: jószívűen, jóindulatúan magadból indulsz ki, ami jelen esetben öreg hiba, mert a többség sokkal hülyébb, mint te (5 a 17-hez) ugye.

off: a kommentjeim családi okokból ritkultak meg, hiányzásom erűsen igazolt, csak nem akarom itt kiteregetni. 🙁

 18. noirp — 2016-01-14 14:01 

@eltopo: Sokan voltunk, de nem elegen.
14-ben már vállat vontam, mondván, ha ez az ország testületileg ennyire hülye/passzív, akkor egye meg, amit főzött. De élvezettel, a kurva mindenit!

Úgyhogy, kedves fideszfan pedagógusok tessék hangos „éljen a párt”-ot kiáltani, mikor decemberben még nem jön meg az érettségiztetés díja, pl.
…és a kevésbé debil kollégákat meg igazán hagyhatnák dolgozni.

 19. eltopo — 2016-01-14 14:02 

@noirp:

De komolyan: ki az, aki nem tudta, hogy mi lesz?

 20. noirp — 2016-01-14 14:04 

@eltopo: Hja kérem, a stadion Alsóbumburafalva számára, az összehasonlíthatatlanul fontosabb, mint holmi plumo…polomo…plumonoizé klinika.

 21. noirp — 2016-01-14 14:09 

@eltopo:
Az a nem tudom, hány százezer passzív, aki szart bele az egészbe, és a seggét nem emelte fel, hogy szavazójogát gyakorolja — szerintem nem tudta. Mert tájékozódni fárasztó.
A kétharmaddá deifikálódott 27% talpasbarom meg szerintem sejtette/tudta, de ők ezt várták, mert amit a Viktor csinál, az jó, és kész.
Meg különben is, rendnek kell lennyi, nem jogászkodunk, nem kérdezünk senkit, nem tárgyalgatunk, nem liberálunk, odabaszunk erősen. Az a lényeg. Meg a pálesz, meg a foci, meg a nemzetiszínű szalag. Az.

És az, hogy ami nem tetszik, azt ne lássam, mert amit nem látok, az nincs.
Ez utóbbi — a kormánypárti párhuzamos univerzum — szerintem hibátlanul ki is épült…

 22. eltopo — 2016-01-14 14:13 

@noirp:
Az egészségügynek egyébként is elképesztő bugyrai vannak. Ha nem látom el se hinném.
Karácsony előtt édesanyámnak (több éve előrehaladott állapotú parkinsonos) emésztési problémái keletkeztek és a háziorvos némi tűnődés után beutalta a János kórház sebészetére. Én meg bementem meglátogatni.
Egy 16 TIZENHAT ágyas kórteremben találtam meg, ahol sebészeti problémája ugyan senkinek nem volt, viszont 16 többé-kevésbé öntudatlan állapotú parkinsonos, alzheimeres asszonyság feküdt a saját levében. Gyorsan haza is vittük anyámat, de két nap múlva már mentő szállította be a Kútvölgyi intenzívre, mivel tüdőgyulladása lett a Jánosban szerzett gram negatív fertőzéstől. Jelenleg válságos állapotban van.

 23. eltopo — 2016-01-14 14:15 

@noirp:

Ki. Lásd: mandineres pitbullnyuggerek.

 24. noirp — 2016-01-14 14:19 

@eltopo:
atyaúristen!
Remélem, rendbejön…

 25. eltopo — 2016-01-14 14:22 

@noirp:

Sajnos nem valószínű.

 26. noirp — 2016-01-14 14:24 

@eltopo:
jaj…

 27. eltopo — 2016-01-14 14:26 

@noirp:
De jaj ám. De hát a Kútvölgyi intenzíven is akkor van este orvos, ha nem kell altatnia egy sürgős műtétnél.

 28. Tromb74 — 2016-01-14 14:36 

@eltopo: Öcsémnek vagy tíz éve volt pár nagyon komoly műtétje (Szt. Margit). Közel egy hónapig feküdt a kórteremben, időnként megműtötték. A hasfalán lévő seb nagyon lassan hegesedett az állandó piszkálás miatt, gyakran kellett (volna) a kötést cserélni.
Valamelyik látogatásom éppen egybe esett a kötés csere időpontjával. Dög meleg volt a kórteremben, az öcsémmel szemközti ágyon egy bácsi oszladozott, pár napja amputálták a lábát. Gondolom, mindenkinek ismerős az az illat (Noirpova talán a képletét is tudja), amit én csak genny szagnak nevezek.
Bejött egy nővér, lekapta öcsém hasáról a kötést, majd kihúzott a mellette lévő szekrényből egy fiókot, amiben csomagolás nélkül behányt gézlapok, mull pólyák voltak egy halomban. Belemarkolt, majd minden „felesleges” rítus nélkül kicserélte a kötést.
Természetesen ilyenkor az van, hogy gyógyszertárban bevásárlás, legnormálisabb nővérke felkutatás, alaposan megparaszolválás.

Tegnapi sztori.
Az egyik ismerősöm kisgyerekkel kornyadozik valamelyik intézményben. Egyik szobatársa egy cigány asszony és pujája. Persze megvan a szokásos koreográfia. Komplett család látogat, vérmérsékleteskedik, de semmi különös.
Az asszony – ellentétben néhány szobatárssal – minden este megfürdik gyerekestül, cseréli, amit cserélni kell.
Reggel nővérke belibben, megjegyzéseket tesz a kórteremben terjengő illatokra. Megemlíti, hogy talán a higiénés rutinokat kicsit gyakrabban kéne alkalmazni, de közben kacsingat mindenkire, aki világos bőrszínnel jött a világra, elejt néhány félreérthetetlen poént is.
Ismerősöm egy női bőrbe bújtatott viking harcos, annak minden eltökéltségével és kegyetlenségével, ezért azonnal rátörte az ajtót az osztályvezető főorvosra, aki megszeppenve ígéretet tett, hogy beszél a nővér fejével. Így kell politizálni.

 29. Tromb74 — 2016-01-14 14:37 

@eltopo: Jobbulást kívánok! Valamint forradalmat.

 30. Tromb74 — 2016-01-14 14:40 

@noirp: Az igazolást természetesen elfogadom. Megérte várni rád.

 31. noirp — 2016-01-14 15:04 

@Tromb74:
köszönöm (meghajlás).

 32. noirp — 2016-01-14 15:05 

@Tromb74:
én is, én is.

 33. eltopo — 2016-01-14 15:31 

@Tromb74:

Sajnos nem csak a puliszka nem robban.:(

 35. eltopo — 2016-01-14 15:39 

@Tromb74:

Ja, már olvastam. Meg a reflexiókat is, hogy talán kérnének követelés helyett, és hol voltak amikor gyúúúúrcsány terhes delfincsemetéket vert agyon az Astoriánál.

 36. Tromb74 — 2016-01-14 16:18 

@eltopo: Hát széllel szembe pisálni mindenhol nagy kihívás, itt meg különösen.

Azon gondolkodám, hogyan lehetne az ilyen kezdeményezések mellé polgárilag oda állni.
Mer’ ugye ezekből akkor lesz valami, ha a parlamenten belül is mögé állnak, de akkor meg mindjárt pártpolitikai színezetet kap az egész, oszt spriccel széjjel mindenki, mint mikor felrobban a latrina.

 37. Tromb74 — 2016-01-14 16:32 

@eltopo: Mi lenne, ha a betyársereg mintájára létrehoznánk egy akciócsoportot, akik nem bicepszre, hanem agyra gyúrnak?
Lehetne ilyen pózolós képeket megosztani, amin valaki izomból olvas egy társadalom tudományi könyvet. Vagy egy szétpimpelt könyvespolc előtt néz okosan.
Lehetne elrettentő céllal demonstrációkat szervezni, ahol a transzparenseken nem jelszavak, hanem észérvek, diagramok meg más hasonlók lennének. Az egyenruha is rettenetes lenne. Könyökben megkopott zakó, gyűrött inggel, kávéfoltos nyakkendővel.

Már csak egy jó név kell, oszt kész a flash mob.

 38. panamajack — 2016-01-14 16:51 

@Tromb74: Filozoraptor? Így mindjárt megvan a logó is.

 39. tudi — 2016-01-14 16:56 

Én maximálisan támogatom a pedagógusokat. És szerencsésnek érzem magamat, hogy nem most vagyok diák, vagy már szülő, akinek a gyereke iskolában van. Az egészségügyről meg én is tudnék mesélni, igaz nekem mákom volt, mert a SOTE Szemészeti Klinikáján nem olyan komoly műtétem volt, meg hamar haza is küldtek, igaz a kiosztott kajától hízni nem híztam volna. Nálunk meg nagybátyámat sikerült majdnem kinyírni a kórházban, kilyukadt a gyomra és nem vették észre a műtőbe úgy tolták be, hogy vagy túléli, vagy nem. Igaz a műtét után az (arab származású) orvos aki műtötte a belgyógyászat orvosával úgy üvöltözött, hogy a kórház zengett, mivel ott kellett volna észrevenni az egészet, de basztak rá szép szóval. Szerencse már felépült.

 40. panamajack — 2016-01-14 17:07 

Na, ha már korházi horrorsztorik. Nekünk volt egy ismerősünk, aki szívműtétre feküdt be a Kútvölgyibe. A műtét jól sikerült. Már lábadozás közben megcsúszott a mosdóban (ahová egyedül ment, mert hiába csöngetett, senki nem jött őt elkísérni), ahol nem égett a villany, elesett, és beverte a fejét. Több órán át feküdt ott eszméletlenül, senkinek sem jutott eszébe keresni. Mire megtalálták, már késő volt, néhány hét kóma után meghalt. A szíve bírta a legtovább…

 41. eltopo — 2016-01-14 17:34 

@panamajack:
Oh, májfaszom!

Borzalmas dolgok ezek. A Pulmonológiai Klinika épülete amúgy emeletes. Van is benne lift, konkrétan egy darab. Azt azonban csak kártyával használhatja a személyzet, hogy a betegek ne használják agyon. Kedves látvány, mikor a fél tüdejű, vérző tüdejű, és tüdőödémás betegek araszolnak felfelé az emeletre.
A betegek egymást ápolgatják, őrizgetik, mivel a személyzet nem elegendő. Tehát igyekeznek úgy beosztani a szobákat, hogy a végstádiumosok közt azért legyen elegendő számú magabíró ember, aki legalább szólni tud, ha baj van. Én magam is ébredtem arra az éjszaka közepén, hogy az ágyam mellett áll kiterjesztett karokkal egy szarral tetőtől talpig vastagon összekent úriember, akinek tüdőrákja az agyát is megtámadta kissé.

 42. flashbang52 — 2016-01-14 19:19 

Ha már kórházi offolás folyik…

Előre megbeszélt többszörösen lefixkált.Időpontra mentem be egy vizsgálat elvégzésre és a mintegy három órás várakozás során elgondolkodtam a magyar egészségügyről is.
….. a 80 as években a beteget kutyába se nézték, mert az orvos isten előtt az első, szava szentirás különben is jobban tudta mint a beteg. Extra ellátásért extra vastag boriték dukált a decensen válra vetett hófehér köpenyben Bundesliga frizura, aranykeretes szemüveg, márkás nyugati autó a parkolóban hadd irigykedjenek a kollégák..A nővér csak akkor mozdult ha köpenyzsebbe pénz csúszott.hiszen nem keres eleget. Tiszta fehér kórházi cucc laza smink és megcsinált frizura ha a délceg Mészáros doktor jött éjszakai ügyeletbe.
90 es évek.a kórházi beteget kutyába se vették mert úgyis hamarosan jön a privatizáció minden el lesz számolva és csak annyit csinálunk meg amennyit muszáj. Dokik már zsebre dugott kézzel járnak a még tiszta de már gyűrött köpenyükben. A aranykeret lekerül de még mindig elegáns szemüveg, frizura ami éppen jön. Drága autó leparkolva a kórházon kívül, nehogy kollégák irigykedjenek A pénz elfogadják aztán vagy kap érte valamit a beteg vagy nem. A nővérek csak akkor mozdulnak ha pénzt kapnak, de akkor se mindig, hiszen annyira kevés a pénz, hogy örüljön mindenki, hogy egyáltalán bejönnek. Ha az enyhén kopaszodó Mészáros doki bejön akkor legalább lófarokba fogják a hajukat és ledobnak egy törölközőtt a földre, hogy ne kelljen kimosni a fehér nadrágot mert koszos a térdénél.
2000 es évek A beteget kutyába se nézik, menjen inkább magánkórházba ami éppen szemben van az államival és nyugodtan ki lehetne cserélni a két intézmény telefonkönyvét. A dokik tüskére nyírt rövid hajjal közlekednek, fekete vagy teknőckeretes szemüveggel. Az asszony hozza be őket kocsival és el is tűnik mielőtt valaki felnyomja őket az APEH-nál. Fehér köpenyt arra a kis időre nem veszik fel amig bent vannak, jó lesz az öltönyben is. A nővérek kialvatlanok, idegesek, kiabálnak már akkor se tesznek semmit ,ha pénzt kapnak mert annyira kevesen vannak, hogy nincs erejük mindenkit ellátni meg különben is ilyen kevés pénzért senki nem dolgozik.
A kopaszon is délceg Mészáros doki meg verje ki magának amiért nem őket vitte át a magán klinikára gondozónőnek, különben is a felesége 10 percenként felhívja mobilon ha éjszaka ügyel.
2010 es évek. A beteget kutyába se nézik. Elvétve lézeng egy két orvos a folyosókon azok is angol vagy skandináv nyelvkönyvet szorongatnak.Az egyik fele már közel van hetvenhez a másikuk kezén még ott van a legutolsó ZH-ra felrajzolt anatómia ábra.Szines köpenyek kavalkádja, azt se lehet tudni ki az orvos és ki a kukás. Hipszter szemüvegek 16 váltós sportbringák a keritéshez láncolva, vagy moped.Hiába fizet a beteg nincs orvos nincs szolgáltatás nincs semmi. A nővérek alig lézengenek, szines idióta mintás nővér ruhákba öltözve. Legalább nem látszik a hányás meg a vér a ruhán. Aki még maradt az erős nyírségi vagy borsodi akcentussal beszél. Látszik a bütykein, meg a bicepszén, hogy simán futja a 12 perc/ 2000 métert két moslékos vödörrel. Hiába is fizet a beteg nővér nincs szolgáltatás nincs semmi meg különben is a nővérek fizetése a legalacsonyabb és nem is lesz jobb mert minek.
A délceg Mészáros doktor már Angliában praktizál, helyette a homokos fia van itt de csak addig amíg az apja ki nem viszi magával…..

Idáig jutotottam amikor amikor a egy érces hang beleüvöltött a fejembe:. Na jaóó van gyühet maga koövekezőe. Nagyrágját vegye le de zoknit nem kell, má igyis bűdös van a vaáróobae.De kiőtözött bálbae készül he.

Remélem megérem a 2020 as éveket is… 🙂

 43. eltopo — 2016-01-14 20:00 

@flashbang52:

Perfect!

 44. Tromb74 — 2016-01-14 21:10 

@flashbang52: 😀 😀 😀

 45. xanax — 2016-01-14 23:07 

ON

19 évet koptattam iskolapadokat klb. szinteken, formális keretek közt.
A tanárok számát tekintve pár tucat lehet, de kb. egy kezemen tudom megszámolni / megnevezni azokat, akik HATÁSSAL voltak rám.
47 éves koromban ismét beültem az iskolapadba a feleségem helyett esti gimibe, hogy jegyzeteljek helyette, mikor du.-os műszakban dolgozott.
Arra jöttem rá, hogy ledarálják az anyagot, de egy dolgot nem tanítanak: hogyan tanuljunk.
Természetesen teljes ellenségeskedéssel álltak a „nebulókhoz”: „maguk ezt úgysem értik, nem fogják megtanulni”, „úgysem fognak leérettségizni”. Nem lett igazuk.

Fent említett majd 2 évtized alatt legjobb oktatóim nem tanárok voltak, hanem szakemberek, dolgozok.
Esti gimiből próbáltam fősulira menni, sajnos sikertelenül. Felvételi előtt fiatal, 24-25 éves tisztek tartottak egy 2 hetes matek-fizika előkészítőt. Ez alatt a két hét alatt többet értettem meg az anyagból, mint az azt megelőző 13-ban. Sajna túl későn, és túl keveset.

Unokatestvérem matektanárnő, most iskolaigazgató.
Kérdeztem tőle kb. 15 éve, hogy buktat-e gyermekeket: „Természetesen, mert buták, mint a föld!” „De hát, hogy lopsz el tőlük egy évet és bélyegzed meg őket , miért nem tanítod meg másképp?” „ Mert megérdemlik! Minek vesződjek velük? ”
Fenti párbeszéden úgy megharagudott rám, hogy azóta sem láttam a házam táján, csak a LinkedIn-n botlottam belé.

…szóval én úgy vagyok a jó pedagógussal mint a Vadnyugati zsiványok az indiánokkal: A jó indián a h…tt indián.

OFF

A kórházakról.
20 éve szakmát váltottam és beléptem a betegségügybe, jelenleg is az „Emberszerviz”- ben dolgozom, mint szakképzett szarpucoló és életbenntartó. Igen, nem gyógyító.
Csak a betegek jósszerencséjén múlik, hogy kinek az ügyeletében esnek be ( képzett- fáradt- tapasztalatlan- unott, igény szerint lehet válogatni. ), a hónap elején vagy végén – Van-e még eszköz, vagy már elfogyott?

28. Tromb74 — 2016-01-14 14:36
Ismerős jelenség.  Mi szinte végig kesztyűben dolgozunk, és mikor konziliárusok jönnek és felajánljuk, elhessegetik: Minek az?!
Mintha csak akkor tartanák be az asepsis és antisepsis szabályait, mikor egy menzeszen lévő aggszűz műtősnő rájuk fogja csőre töltött AK-47-esét.

42. flashbang52 — 2016-01-14 19:19
Igen jól tapintottál a lényegre a matuzsálemek és a csikók problémájára.
A fizetési mizérián és a trehányságon kívül még az is problémát okoz, hogy nem oktatják ifjú kollégáikat, kitúrják, kifúrják az ifjú titánokat…persze, hogy lelépnek Mádzsárisztánból.
Sok végzettet fel sem vesznek, pl. szakmányban „képzik” a szülésznőket, habár mindenki tudja, hogy a vén csatakancákat nem lehet kirobbantani a helyükről. Így képeznek önköltségen munkanélkülieket vagy külföldnek szakembereket.

Egy megboldogult orvoskolléga mondta, hogy minél több valakinek a titulusa, annál kevesebb ideje jut a betegekre. Többet ér egy 35-45 éves szakorvos, akinek már van tapasztalata és még kedve is dolgozni. Hogy meddig, az már más kérdés.
A ruhákról: szinte az egész kórház maszek ruhákban dolgozik, mert csak 30-40 éves ruhákra cserélik le a szakadt, kopott, kihízott-kifogyott ruhákat.
Fiatal orvoskollégát a tetoválása miatt utáltak ki maguk közül a nagymenők.
Igen, sajnos terjed ez a nyugati nyakkendős civil ruhás „gyógyítás”. Kezet sem mosnak, nyakkendőt sem cserélnek, két lábon járó fertőzésforrások.

Szóval életveszélyes hely az emberszerviz, messze kerüljétek el 😉

 46. bertrand — 2016-01-14 23:22 

Akkor a posztban leírtak szellemének megfelelően itt egy pályaelhagyó tanár élménybeszámolója:

http://nemnekemtanulsz.tumblr.com/post/137276969362/sziasztok-nemnekemtanulsz-vagyok-27-%C3%A9ves

 47. noirp — 2016-01-15 09:03 

@eltopo:
Akkor én is…Kórház, de nem horror, inkább tragikomikum. Eger, „Markhót” F. Kórházvédelmészeti és Hunfokos Komplexum, 2015.
Noirpkát beutálják gyógytornára. Noirpka döbbenten tapasztalja, hogy a gyógytorna — ahová mondjuk friss térdműtétesek is járnak két mankóval — a negyedik emeleten van. Aztán jön a csúcs: a lift minimum 35 éves, mert az aknában konkrétan ott virít egy narancssárga Brezsnyev, a kurva anyád felirat a II. emeletnél, és liftesnéni is van. A lift ennek megfelelően le is rohad időnként. Ilyenkor aki feljut gyalog, az feljut (15-30 perc alatt), aki nem, hát nem…
Jójó, tudom, a negyedik emeletre a terhesrendelést kell szervezni!
…Azóta már átköltözött a térdrecsegtető és fizikoterápiás brancs egy logikusabb helyre, ti. a termálfürdő mellé, földszintre, de ezt a lépcsőzős, brezsnyevesgrafittis nyarat nem feledhetem.
Mesélhetnék még az ugyanitt működő ortopédiáról, ahol a kiadott időpont csak amolyan elméleti paraméter, igazából az jut be hamarabb, aki szebben tud kapura vetődni, mikor az asszisztencs kijön, hogy begyűjtse a papírokat. Szerintem ez előszűrés is. Aki akkorát tud — nekifutás nélkül — ívelni, mint egynéhány szépkorú betegtársam, az már biztosan javul. 😀

 48. noirp — 2016-01-15 09:10 

@flashbang52:
on: ó, baszki 😀 😀 😀 😀 😀

off: Veszprémben (ha még fel nem mondtak) van két kitűnő sebész, az egyik _Mészáros Iván_, a másik _Kaszás_…keresztnevét elfelejtettem.

 49. Tromb74 — 2016-01-15 09:29 

@bertrand: siralmas

 51. Tromb74 — 2016-01-15 10:49 

@xanax: „…szóval én úgy vagyok a jó pedagógussal mint a Vadnyugati zsiványok az indiánokkal: A jó indián a h…tt indián.”

Sok más mellett pl. ezen a szemléleten kéne felülemelkednie szinte az egész társadalomnak. Úgy érzem, ez az egyik legnagyobb gátja a változásoknak.
Itt, ha egy szakma, társadalmi réteg, vagy bármilyen közösség ki meri nyitni a száját, akkor az emberek többsége azonnal elkezdi őket sárral dobálni, hogy fogják be a pofájukat, mert nekik nem is olyan rossz a helyzetük, meg különben is…

Nem mondhatnám, hogy jó tanáraim voltak. Többségében alkalmatlan, esetenként kifejezetten gonosz pedagógusokkal hozott össze a sors, nagyon kevés volt közöttük, akire jószívvel emlékszem vissza, de…
Egyrészről nem biztos, hogy mindegyiket ma is úgy ítélném meg, mint akkor, másrészről meg nem tudhatom, hogy pontosan milyen körülmények között lettek azzá, akik voltak. Nagyon könnyű pálcát törni valaki felett, ha nem ismerjük igazán.

Tudjuk, mindig is tudtuk, hogy változtatni kell rengeteg dolgon az oktatásban (is). Most felállt néhány iskola, néhány tanár. Végre kinyitották a szájukat.
Igen, jobb lett volna ha előbb, jobb lett volna ha többen, de ezt érdemes lenne most félre tenni, arra koncentrálni, hogy támogassuk azokat, akik megtették, megteszik.

 52. Tromb74 — 2016-01-15 11:00 

@panamajack: …és sebész is lesz?

 53. heizer — 2016-01-15 11:03 

@panamajack: A beteg ellátáshoz való hozzáférése szempontjából jó, mivel minden hol lesz ügyelet, bár ezt árnyalja az, hogy nyilván egyáltalán nem mindegy hogy hol, milyen minőségű ügyelet van (elvileg egy központi ügyelet jó eséllyel átlagosan magasabb minőségű (itt most az orvosi-ápolási színvonalra gondolok), mint a sok elaprózott ahol a minőség szóródhat. Bár valószínűleg most területileg szétszóródik az a színvonal ami eddig időben hullámzott) .

Ellátás-szervezési és költséghatékonysági szempontból elvileg rossz. A gyakorlatban azonban lehet, hogy mégis jobb, gondolok itt arra, hogy megoldható külön-külön (sőt lehet összességében is) alacsonyabb ügyeleti díjjal, mivel csökkenni fog az ügyeletek terheltsége.

Aztán az is lehet, hogy ez mögött olyan profán indokok állnak, hogy pl. sok orvosnak ezzel elvileg nő az ügyleti ideje, amivel nő az ügyeletben ellátható maszek betegek száma is. De ismerve az egészségügyet símán lehet, hogy van két prof aki ugye néhány magas ember hozzátartozóját kezeli, és szimplán el tudta érni, hogy ez miatt átvariáljanak mindent, csak azért, mert így többször ügyelhet együtt azzal a nővérrel akivel a leghatékonyabban tud együtt dolgozni, főleg amikor nincs beteg.

Mindent elmond az eü-ről, hogy gyakorlatilag bármilyen ok és következmény elképzelhető.

 54. Tromb74 — 2016-01-15 11:12 

@heizer: Ami viszont hiányzik már megint, hogy elmondják miért, hogyan döntöttek így.

 55. noirp — 2016-01-15 11:43 

@Tromb74:
helyettem írtad

 56. panamajack — 2016-01-15 11:46 

@Tromb74: igen. Csoda, hogy teljesen hiányzik a bizalom?

 58. noirp — 2016-01-15 14:54 

@panamajack:
tökéletes diagnózis, csak tényleg nem tudom, hogy — ha így haladunk előre a béke út-ján — mi az úristent fogunk csinálni itt nem…holnap, hanem úgy 4-5 óra múlva. (Azon kívül, amit megírtál a 2024-posztodban…)

 59. tiboru — 2016-01-15 15:09 

@flashbang52:

Ó, kórházas történet? Tessék, nekem is van:

Szeptemberben az egyik barátom hát- és derékfájással, valamint száraz köhögéssel felkereste az ország egyik legjobb kórházának kikiáltott intézmény rendelőjét. Három szakorvos vizsgálta meg, majd „biztos túlemelte magát, ilyenek ezek a nyugdíjas rendőrök, nem férnek a bőrükben” felkiáltással felírtak neki két kenőcsöt, hogy az majd segíteni fog és megdorgálták, hogy nem kell nedves időben horgászni menni.

Decemberben temettük, áttétes (tüdő, vese, gyomor, stb.) rák. 62 éves volt.

 61. emmcsike — 2016-01-15 17:08 

@komojtalan:
ki szólt amikor a TB járulékból Szochó adó lett? Ki szólt amikor a táppénz szabályok módosultak, csökkentek az ellátási összegek? Kinek kellett volna, nem a szakszervezetek vagy vki aki érti miről van szó? Ki szólt a csökkentett munkanélküli ellátás idejéről? Az új munkatörvénykönyv…? Talán egyedül a Vegyip.Dolg. Szekszerv. hallottam de lehet rosszul emlékszem. Hogy az osztalék után kell fizetni EHO-t, de max. 450 eFt/év, ami a nagyoknak nem tétel, de a banki kamat után is fizetik a’ zemberek? Baromi jó a 10%-os TAO és a 16% (15%) SzJA de közben nincs pénz semmire? Akkor mindenki fizeti az orvost? És nem ott van a baj hogy adózni kell, csak ahogy Hofi mondta mikor először mondta be a Kossuth a déli harangszó helyett „A harangok Rómába mentek”, „kell a perselypénz is, mert tudod ezeknek az isten pénze se elég!”
Közben persze a felesleges dolgokra is megy a pénz, a korrupcióról nem is beszélve. Amikor a orr-fül-gégész prof. elmondása szerint nem ő vette saját pénzből a BMW-t…
A lányomnak múlt pénteken térdeltek a kezére suliban. Kisváros, ügyelet, 2 óra , közben röntgen, majd „nincs semmi baj”. Hétfőn telefonon szóltak, menjünk vissza mert… csak sinbe tették, nem kellett gipszelni. De legalább szóltak.
ave

 62. Tromb74 — 2016-01-15 17:44 

@tiboru: Borzalmas tragédia.
Talán az ő esetében már késő lett volna a kezelés, de sajnos rengetegen halnak meg a késői diagnózis miatt.

 63. xanax — 2016-01-15 21:56 

51. Tromb74 — 2016-01-15 10:49

Azon csodálkozom, hogy egy egész iskola tanárikara kiállt, vélhetőleg egységesen. Qrva nagy szar lehet, kb. mint a betegségügyben.
Eszembe nem jutott, hogy egységesen fikázzam őket, hisz a klasszisok viszik előre, összeszorított fogakkal, bármelyik szakmát.
Ők, azok, akikre felnéz az ember fia/lánya.
14-16 évesen mi is csibészek voltunk, de érdekes módon mindenki leszarta a kiabáló tanárt, hogy legyen-csend-az osztályban, mert-így-meg-úgy…másik órán meg bejött a következő tanár, megállt az ajtóban, mindenkiben megfagyott a szar, és 100 méter sprint ideje alatt mindenki az órára koncentrált, és ezért nem kellett geciskedjen / kivételezzen / rászálljon valakire…és mindenki itta a csendes szavú tanár minden szavát.

 64. Tromb74 — 2016-01-15 22:27 

@xanax: Az lenne a cél, hogy az utóbbi tanárból legyen minnél több, de ehhez kellenek olyan körülmények, ami a tanári pályához vonzza a tehetségeket.
Ma egy tehetséges tanárnak megszállottnak is kell lennie, hogy a pályán maradjon.

 65. flashbang52 — 2016-01-16 11:36 

@noirp:
🙂 🙂 🙂 🙂

Tényleg!!! Kifelejtettem, hogy amióta az eszemet tudom a papírok begyűjtése mindig így ment! Nővérke ( asszisztencia kijön) és megindul a harc. Magyarországon csak az menjen el betegnek aki rövidsprintben, hármasugrásban, ketrecharcban, botharcban, legalább olimpia kvalifikációt szerzett. Ellenkező esetben esélye nincs, hogy a leleteit időben átvegyék.

Szerintem egyes kórházakban komoly szakmai egyeztetés előzi meg milyen osztályok kerüljenek az emeletekre. Sok aspiráns van. Baleseti sebészet, terhesgondozás, szív és érrendszeri, ortopédia és műtét utáni rehab.
Olyat még sose láttam, hogy a felső szinteken fül orr gége,szemészet,pszichológia, angiológia, dietetika, lett volna 🙂

 66. flashbang52 — 2016-01-16 11:38 

@tiboru:

R.I.P a kollégának.

„Remélem megérem a 2020 as éveket is…”

Így fejeztem be. Nem véletlenül 🙁

 67. untermensch4 — 2016-01-16 12:58 

@Tromb74: „Azon gondolkodám, hogyan lehetne az ilyen kezdeményezések mellé polgárilag oda állni.”
Noshát három olyan egykori tanárom jut eszembe akiket annyira tisztelek mint ahogyan az igazi barát egyik példabeszédében szerepel („Ásót vigyek?”) Feltételezem hogy a jó tanároknak vannak a volt tanítványaik között még tisztelőik. Ezt közölném kulturáltan bizonyos politikusokkal. Hogy gondolkozzanak el azon hogy hány hasonló ember lehet.

 68. untermensch4 — 2016-01-16 13:15 

@flashbang52: 42. flashbang52
Eddigi legjobban tetsző kommented. Szoktak nagyon jók lenni de ez nagyon ott van.

 69. untermensch4 — 2016-01-16 13:51 

Korábban olvasgattam egy orvosnak tűnő illető feszkólevezető blogját. A magyar ugaron túlra tekintett, világot járt hogy többet tudjon, végül osztrákia lett neki a legélhetőbb. Magát az orvosokat túlterhelő eü-rendszert is kritizálta (azokat az országokat is tekintve ahol dolgozott). A hülye betegeket is (aki végiglélegzi a beiratkozási szülőit az iskolában annak is kerül ügyeletre a gyereke). A magyar orvostársadalom egy részét is (zseb meg hang van de friss tudás, mitttudoménmilyen index, műtétek-publikálás nincs).
Olvasói visszajelzésekre is figyelt. Most meg minden átmenet nélkül annyit látok hogy „el lett távolítva a blog”…

 70. robertbacsi — 2016-01-16 16:38 

Szevasztok !
A „Ráérünk” a kedvencem. Én csak olvasó vagyok. Nem kommentelek soha, sehova. Most mégis. Van egy történetem néhány áthallással.
A tanítónéni három gyerek megszülése és a gyed lejárta után munkába állt. Kis protekcióval ( szocializmus) megkapta az állást. A vidéki iskola „gyogyós” osztályát. Túlkoros cigánygyerekek 5-8-ig. Az előző tanítónéni elmenekült, állítólag késsel kergették az osztályban.Igazgatói jótanács, ha nem bírsz a Májer Lacival (az egyetlen nem cigány), telefonálj és elvitetjük a rendőrséggel. A tanítónéni otthon is kapott tanácsot. Ezt fogadta meg. Majer Laci kezelhetetlen volt. Az első órán ,a fiatal, feltűnően csinos ,filigrán tanítónéni leakasztott egy hatalmas makarenkóit és kirugta Lacit az osztályból. Ezt követően lenyírta a haját, mert nem látta a szemét. Elvitte szemészhez és szemüveget csináltatott neki. Kiderült , hogy nem „gyogyós”, csak nem lát. Laci a hétvégeken felásta a tanítónéni kertjét ,felapritotta a tüzifát, megevett 20 palacsintát és felajánlotta, hogy feleségül veszi valamelyik lányát. Tanítónéni a következő években még szült két gyereket és tanított. Aprófalvakban cigány gyerekeket.Nagy ívben tett a kötelező tantervre és megtanította a gyerekeket olvasni, írni, számolni, segget törölni, kezet mosni,köszönni. Elvitte őket a planetáriumba, a Balatonra, mesemondó versenyre (nyertek) és soha nem ütött meg egyet sem többet, de szívesen pofán vágta volna az aktuális polgármestert és jegyzőt, akik állandóan sokalták a fizetését.Heppiend nincs.Az utolsó meccset elvesztette, megszüntették az iskoláját. Egy kicsit belehalt, leszázalékolták. Már jól van. A hat unokáját terelgeti és hallgatja három pedagógus lányának és pedagógus vejeinek rémtörténeteit.

 71. Tromb74 — 2016-01-16 21:02 

@robertbacsi: hát tessék csak kommentelni is 🙂
Jó pár hasonló történetet ismerek. Az ilyen magányos harcosok miatt nem omlott még össze az egész oktatás.

 72. komojtalan — 2016-01-25 12:18 

Az igazukért kiálló tanárokról ennyit: http://index.hu/kulfold/2016/01/25/orszagos_sztrajkba_kezdtek_a_tanarok_szlovakiaban/ A magyarok meg ma este egy kicsit sétálgatnak majd, kíváncsi leszek melyiknek lesz nagyobb eredménye …

 73. norniron — 2016-01-25 16:38 

Kórházas történet ez is:
apukám, mielőtt nyugdíjas lett volna, többek között kórházak minőségi audtijával is foglalkozott. Egy magán (izraeli!) tulajdonban lévő gyógyszergyár megbízásából ellenőriztek kórházakat, különös tekintettel a higiéniai előírások megtartására. Természetesen elképesztő állapotokat találtak még egyébként jó hírű kórházakban is, de mindenhol kivétel nélkül egyetlen eredménnyel jártak, miután a beszámolójukat átadták az igazgatónak, hogy az igazgató megsértődött, hogy hogy jönnek ezek ahhoz, hogy itten az ő munkájukat csak úgy minősítgessék. A leginkább felkészült helyen a következő volt: elkülönített betegek, a látogatási idő szigorúan megszabva, a látogatók kötelező beléptetési „protokollon” estek át, gumikesztyű, nejlonsapka, a cipőkre is egy nejlonzsákot kellett húzni, így mehettek be a rokonok. Ez így nagyon megnyugtató és látványos, már kezdték fogalmazni magukban az elismerő szavakkal teleírt beszámolót, amikor berobogott egy takarítónő, kesztyű, láb-és hajvédő nélkül, zokniban és klaffogó papucsban, és a gurulós vödrében megmártogatva a felmosófát jó alaposan körbepacsmagolta a kórtermet, és már ment is tovább a következő osztályra. Aztán kiderült, hogy nem csak ő, hanem bizony az ápolók és az orvosok sem húznak védőfelszerelést, amikor az osztályon járnak, kizárólag a beteget látogatóknak kötelező. Itt is megsértődött a főorvos, amikor szóvá tették, és az apukám által kidolgozott módszertan itt is a kukában landolt.
Nem biztos, hogy emiatt nem halt meg senki, csak valószínűleg nem jöttek rá az okozati összefüggésre. Mindenesetre, ha kitörne valami igazán súlyos járvány Magyarországon, azt nem a kórházak fogják megállítani, sőt a fertőzés gócpontjai éppen a kórházak lesznek. És még csak azt sem lehetett mondani, hogy nem figyelmeztették a kórházakat erre, csak lustaságból, dilettantizmusból, hiúságból nem tesznek ennek elkerülésére semmit.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.