Óvatos dal

Megint van dal. Hagyjuk is a nyilvánvalót, miszerint pocsék. Az egésznek olyan hangzása van, mint egy húsz évvel ezelőtti Sebestyén Márta számnak, leszámítva, hogy Sebestyén Mártának akkor nagyon jó hangja volt és voltak jó számai. De hagyjuk is az esztétikai megfontolásokat, én ahhoz nem értek, ha valakinek tetszik, hát hallgassa. (azt azért nem hagyom ki, hogy a youtube a szám végén ajánlóban Israel Kamakawiwo-tól az Over the Rainbow-t dobja fel…)

De térjünk rá a tartalomra, ami még mindig nem a lényeg. Az is szokásos, igaz, hogy a gyerekkórus jól láthatóan turkálóból öltöztetett gyerekekből áll, igaz, hogy te pont azért mentél el, mert eleged lett abból, hogy itt honfiúi alapon mindent le kell nyelni, de azért érezd rosszul magad, mert itt hagytad ezeket a csillogó szemű gyerekeket, akik olyan szépen énekelnek a 97%-ban munkanélküli, ÖNHIKI-s falu templomában, és 80%-uk el fog költözni a faluból. (oké, tudom, Visk a határ másik oldala, de speciel az innenső se sokkal jobb, viszont a templomok ugyanilyen szépek) Ismerjük unásig ezeket a nótákat, felesleges elemezgetni.

Menjünk is tovább a lényegre: miért van ilyen dal már megint? Egyrészt, mert ez egydimenziós, értéktelen kurzusművészet. Van erről a problémáról árnyalt, többrétegű (mondhatni: egymásnak feszülő) mondanivalót hordozó, jó zene, például Hobótól. (mondjuk ezt a Hobó-számot hallgatva, khm, szóval ihletet meríthettek) De nem arra van itt igény. Erre a mostani dalra felvették a pénzt, meg kellett írni, leszóltak a melléküzemágnak, ott egy ügyeskezű drehás maradék anyagból kiesztergálta, hunyorítva pont jó.

A fő cél, hogy némi, gyorsan múló, néhány mély levegőtől hamar elmúló hányingernél többet ne idézzen elő az elmentekben és az elvágyódókban. Ők ugyanis a rendszer fő támaszai.

Amíg ugyanis a vasfüggöny mögötti Kádár-rendszernek az ópiuma a színlelt jólét és kiszámíthatóság volt, ennek a mostaninak a lelépés lehetősége. A lelépő polgár ideális szövetségese Orbán Viktornak. Egyrészt eltartja az itthon maradottakat, akik amúgy se fizetnének egy peták adót sem, ráadásul általában vagy gyerekek, vagy idősebb felnőttek, tehát pont az a két társadalmi csoport, amelyikre költeni kell. Nem szeretik hangoztatni, de a magyar GDP-nek jelentősebb szereplői a hazautaló kivándoroltak, mint a komplett mezőgazdaság, és az arány nem épp a mezőgazdaság javára változik.

A kivándorolt magyar másik fő jó tulajdonsága, hogy a Panamajack- meg jótündér-féle alakokat leszámítva, magasról tesz az itthoni helyzetre. Zavarja persze, de pont azért jött el, mert sokkal jobb élete van így, hogy nem folyik bele. A pénzt hazaküldi Anyunak meg az öccse lányának a két tannyelvű gimire, de már az öccséék is nézegetnek mindenfelé, Öcsisajt végülis vizsgázott hentes de megvan a C kategóriás jogsija, és a Szilvinek is lenne egy gondozónői állás, lakásukat kiadjuk, a miénket eladjuk, abból anyunak veszünk egy szép másfélszobát valahol, aztán eladjuk a bivalybasznádi házat is… Egy idő után az itteni majmokat már nem követi, legfeljebb egy keserű mosoly erejéig nyitják meg ezt a förtelmet is.

A kivándorolt magyar tehát ideális. Fizet, egy petákot nem vesz fel a közösből és nem pofázik bele semmibe. Nagyon vigyázni kell, nehogy olyant csináljunk, ami miatt kedve támad hazajönni, vagy elmenni szavazni. Pont jó az ilyen nóta, majd a nyuggerek beveszik, hogy ez ööö…valahogy értük van. A falusiakat meg úgyis felviszi a polgármester szavazni a Fideszre, különben elsirathatják a közmunkát a bugrisok. Nincs itt semmi gond.

Még.

124 hozzászólás

 1. flashbang52 — 2016-01-27 08:43 

Dottore ez odab@szott. Szomorú de igaz lenyomata a XXI század első évtizedeiben vergődő Kárpát medencének.

A legkifejezőbb képsor szerintem az amikor a gyerekek ( valóban english second hand ruhákba öltözve) egy valamikor szép, de mostanra már eléggé lerobbant állapotú, szétlopott kastély előtt énekelnek ( jól látszik a ki és bejutást megakadályozni hívatott drótkerités).udvarias mosollyal az arcukon. Ők már a kerités másik oldalán vannak ( lélekben is ) és nagy ívben tesznek rá, hogy a összedőlő félben lévő épületben éppen ki a királyfi.
( Mint ahogy a klipp készítői se foglalkoztak vele, hogy annak a 40 ezer forintos ócska GoPro drónnak az árnyékát kiretusálják a képből A Sony Golden Hollywood videoszerkesztó programja alapból tudja)

Az ellenben minden becsületes mélymagyar számára azonal nyílvánvalóvá vált, hogy te is az „Intézet”
héberül : (דסומה ןיעידומל םידיקפתלו םידחוימ ,
fonetikusan: HaMossad leModi’in v’leTafkidim Meyuhadim,
magyarul :Hírszerzés és Különleges Műveletek Intézete,
röviden: Moszad …titkosan beépitett, erre a célra kiképzett és felhasznált ( néha alvó) ügynöke vagy, mert ellenkezeő esetben nem a titkos agymosás céljára komponált és ISRAEL Kamakawivo által énekelt nótát ajánlottad volna. 🙂
E miatt sújtson téged Kovács Ákos Kossuth Díjas magyar dalszerző énekes előadóművész felháborodott kritikája .!!!

 2. soad1221 — 2016-01-27 09:06 

nem teljesen értem, hogy miért nem sikerül az ilyen jellegű dalokból vmi tényleg jót csinálni, mert annyira adja magát, hogy jó is lehessen, de hát nem….

addig is legyen egy viszont nem magyar, de nagyon is jól sikerült ilyen:
https://www.google.hu/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=playing%20for%20change%20stand%20by%20me

 3. panamajack — 2016-01-27 09:25 

Közben persze van aki komolyan és hitelesen foglalkozik a témával, csak ugye ez nem kurzusművészet, így jól leszarja a kurzus…

https://m.youtube.com/watch?v=dGnJ9pvwbqU

 4. eltopo — 2016-01-27 09:39 

Ha a magatokfajta támadja ezt a kiváló audiovizuális alkotást, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadjátok, akkor meg Lovasberényig!

 5. norniron — 2016-01-27 09:42 

@flashbang52:
Ugyan Israel Kamakawiwo’ole művész úr nem volt izé, tudjukki, de az Over the Rainbow című nóta zeneszerzője egy bizonyos Harold Arlen (sz. Hyman Arluck) egy zsidó kántor fia!!!!!
A szövegíró pedig egy bizonyos Edgar Harburg (sz. Isidore Hochberg)!!!! De előlünk nem rejtik el csak úgy ezt az összeesküvést!!!!
Ugyan amikor a műt írták, még nem volt sem Izrael, sem Moszad, dehát tudjuk, hogy már az ókor óta sötét dolgokon törik a fejüket.
Szerintem mondjuk ez a zsidó világösszeesküvés a világ legelbaszottabb konspirációjának tűnik, évszázadok óta tud róla mindenki, és a világuralom az Istennek sem akar összejönni mégsem, néhány bankra, meg egy fél Dunántúl méretű országra futotta eddig, ennyi idő alatt ez eléggé vérszegény teljesítmény 😀 De azért töretlenül hinni kell benne…

 6. dr Brcskzf Gröőő — 2016-01-27 10:19 

@flashbang52: ez jó rejtvény volt, a héber betűket akartam gyakorolni, és eltartott egy ideig, amíg rájöttem, hogy a szavak ugyan jobbról balra sorakoznak, de azokon belül a betűk már balról jobbra 😉

 7. dremmettbrown — 2016-01-27 10:25 

A lényegen nem változtat, csak afféle szakbarbárkodásként: a külföldön dolgozók hazautalásai nem a GDP-t, hanem a GNI-t növelik. A GDP-ben az van benne, amit itthon megtermeltek az itthoniak az itt dolgozó/termelő külföldiek. Viktor is szeret a GNI-re hivatkozni, mert abban nincs benne az a profit, amit a gonosz multi hazavisz (ez a gonosz multi hazájának GNI-ában jelenik meg), és ha a GDP több mint a GNI, akkor minket kizsákmányolnak, ha csökken ez a különbség, akkor meg egyre jobbak vagyunk, mert itthon marad a jövedelem. Arra meg nem szeret hivatkozni, hogy ha az itthoni GNI azért növekszik, mert a külföldön dolgozók hazautalásai nőnek (és nem az OTP realizál egyre csudálatosabb profitot Ukrajnában), az mit is jelent.

 8. yenoee — 2016-01-27 10:36 

Nagyon pontos leírás. Tökéletesen megmutatja a rezsim működési elvét: kiszorít-megoszt-polarizál.

 9. Tromb74 — 2016-01-27 12:26 

Valószínűleg a kreatív brigád vizuális részlegének átnyújtott brief (magyarítási kísérlet: munkatáska) első bekezdése olyasmiket tartalmazhatott, hogy a vidijó elsődleges üzenete az lenne, hogy elvándorlásra késztesse mindazokat, akik még bizonytalankodnak ez ügyben. Ebből a szempontból a dal szövegét ajánlatos figyelmen kívül hagyni. Olyan képsorokat kérünk összeválogatni, amivel bemutathatjuk a reménytelenséget, jövőtlenséget, a bizonytalanságot. Talán érdemes lenne finom utalásokat tenni az elvándorlásra, mint lehetséges alternatívára is.

Javaslatom is lenne a vidijós személyét illetően. Onokatestvérem öccse megyei szinten is elismert szakember, de természetesen, nem ezért ajánlom figyelmetekbe.
Elég csak ráklikkölni az oldalára: http://babaiistvan.hu/blog/filmek/reklam-es-imagefilm/
Talán mindenkinek feltűnik, hogy már a nyitóképben is sikerült egyetlen kompozícióban megfogalmaznia a fiatal, frissen házasodott párok elvándorláshoz fűződő viszonyát. A Nyugat felé révedező pár alakja egyszerre melankolikus, de magában hordozza az elkeseredettségből fakadó tettrekészséget is. Reményként megjelenik a sötét, életlen túlpart sziluettje, mint az ismeretlen, bizonytalan, de mégis csábító jövő. Az elhagyottan ringatózó csónak egyértelműen az „új” világba való menekülés lehetőségét szimbolizálja. Már csak egy evező kéne, hasít bele a gondolat a képet szemlélőbe.
Persze érdemes belenézni a referencia filmekbe is. Ő a mi emberünk.

Természetesen a szinopszist illetően is van pár ötletem. Hogyne lenne?

Mindjárt az elején érdemes lenne utalni az utazásra. Ilyen ródmúvis snittre gondoltam. Sehová nem vezető autópálya pont jó lenne. Kéne bele egy vágókép a műszerfal órájáról, mert a kora hajnali időponttal lehetne érzékeltetni, hogy most aztán korán el kell indulni, mert rohadt messzire megyünk, mégpedig elfelé. Persze nem lépünk le csak úgy, köszönés nélkül, ezért kicsit meg-meg állunk, muzsikálunk. Minden egyes helyszínnek azt kell sugallnia, hogy jól döntöttünk.
Néhány javasolt képi elem a teljesség igénye nélkül: jellegtelen, penészes mű parasztházak; töredezett beton és macskakő szimbiózisa; érdektelen táj részletek; gaz; dohos templom belső; rogyadozó, jobb napokat megélt neogótikus v. eklektikus épület (az mi az?); viacolor, zászlólobogás, zátony, Niva stb. Éles vágásokkal talán elviselhetetlenül nyomasztó az összkép, kamera mozgással ezt finomítani kell. Javasolt technikák: svenk, fahrt, krank stb. Záróképnek valami olyasmit kéne kitalálni, ami érzékelteti, hogy ez az egész csak egy rossz emlék lesz, ha végre elértük a határt. Egy elhanyagolt, elhagyatott Szt. István emlékmű megfelelne a célnak.

A szereplőkről. Az együttesbe kell egy tetovált, fülbevalós krapek, aki egy másik világ lehetőségét vetíti előre, mint amit az együttes többi, karót nyelt tagja kínál fel. Ha pl. a francia kártya figurái lennének a kezére varrva, az baromira jelképezné a szerencse próbálást, meg a kockáztatást, meg az idegen kultúrára való nyitottságot. Persze ez még keveseket fog távozásra késztetni, mer’ annyi az üzenete, hogy varrass magadra mindenfélét, fogj egy gitárt, szarj a világra! GYEREKEK is kellenek bele.
Érted? Ott látod a saját gyerekeid jövőjét, ahogy összeterelgetve, naiv átszellemültséggel énekelnek. Kócósak, maszatosak, kicsit elhagyatottak. Néhány madár perspektívából készített felvétel erősíti ezt az érzést. Erre azért már összeszorul az ember szíve, de elrejtjük itt is az alternatíva lehetőségét. Használt import ruhák a megoldás, Nyugatról. Coca-Cola embléma meg hasonlók talán didaktikus lenne, de egy pár angol feliratos pólóval lehetne utalni pl. a prágai Mozart fesztiválra, Marilyn Monroe-ra stb. Érted? Mekkora dráma van már abban, hogy ott áll a vidéki kis csaj, akinek még uzsonnára való se jut mindig, oszt az van a pólójára szitázva, hogy „THE COOL GENERATION”, meg van rajta egy kamasz fotója, akinek a napszemüvege többe kerül, mint ami apa havi segélyéből kijönne. Hát aki erre nem kezd el csomagolni, az több, mint optimista.

Ha Ha Ha. Most azt gondoljátok, a dal szövege nem harmonizál a képi üzenettel. Akkor most figyeljetek! Gondoljatok csak bele, ha Kanadában nem tanítják meg a kis Kovács Marynek a magyar nyelvet, akkor mégis hogyan olvasná el a magyar belföldi híreket? Sehogyan. Felnőne, és még a végén eszébe jutna haza jönni. Ezt azért senki nem akarhatja.

 10. Tromb74 — 2016-01-27 12:35 

@dremmettbrown: ..és mi van azzal az esettel, amikor a fickó kint termel, de itt kap fizetést érte (tartós kiküldetés esete)?

 11. norniron — 2016-01-27 12:49 

@Tromb74:
Szerintem a GDP-t és a GNI-t is csökkenti. A GDP-t, mert nem Magyarországon „termeli” meg, amit „termel”, hiszen amit létrehozott, az a külföldi országban realizálódik „gazdagodásként”, aztán azt a „gazdagodást” lehet ,hogy hazahozzák Magyarországra, de az a GDP szempontjából irreleváns, hiszen nem „domestic”. És a GNI-t is csökkenti, mert a magyarországi fizetését külföldön költi el, nem CBA-kban és nemzeti dohányboltokban.
Szóval az ilyen emberek a törvény erejénél fogva hazaárulóknak minősülnek 🙂

 12. Tromb74 — 2016-01-27 13:03 

@norniron: Itthon költi el 80-90%-ban.
A család itthon él, amit kint költ az minimális összeg. Mivel a szállását, utazását általában a cég fizeti, a kaja jelentős részét is itthonról, lefagyasztva cuccolja magával havonta egyszer-kétszer, ezért a pénz szinte egésze itthon költődik el. Ez nagyjából harmincezer embert érint, viszont elég sok pénzt.

 13. untermensch4 — 2016-01-27 13:09 

@norniron: Nemzetidohányt vásárolnak mert az még olcsóbb itt mint kint.

 14. eltopo — 2016-01-27 13:10 

@Tromb74:

Hát ez kész.

 15. eltopo — 2016-01-27 13:11 

Szolg. közl:
kint vagytok a mandineren.:)

 16. Tromb74 — 2016-01-27 13:12 

@eltopo: óóóó thanks! Más nem is hiányzott 😀

 17. eltopo — 2016-01-27 13:19 

@Tromb74:

Á, uncsi. Eddig ketten kommentelték, de ők se olvasták el.

 18. Tromb74 — 2016-01-27 13:21 

@eltopo: Nehezményezem, hogy nem teljes terjedelmében idézik a művet. 😀

 19. eltopo — 2016-01-27 13:29 

@Tromb74:

Akár fel is olvashatnák nekik, ezek agyamputált barmok.

 20. norniron — 2016-01-27 13:48 

@Tromb74:
Hazafias külföldre utazási tippek a magyaroknak :
– Ne vigyél magaddal túl sok és túl jó ruhát, karórát, stb. mert kirabolnak, elhagyod, és ezzel is a külföldi (ellenséges) országot gazdagítod, a magyart pedig szegényíted
– Ne vigyél magaddal mobilt, mert ha bekapcsolod, akkor rácsatlakozik a külföldi hálózatra, és ebből már megint a népgazdaságnak van vesztesége. Ha pedig nem kapcsolhatod be, akkor minek vinnéd magaddal, hagyd otthon.
– Ételt-italt vigyél magaddal, ne vegyél kint semmit. Nincs is jobb egy eiffel-torony tövében elfogyasztott, szalvétába csomagolt snidlinges párizsis zsömlénél. Ha esetleg nem tudsz elég ételt vinni magaddal, nyugodtan lopjál a boltból, igyál a szökőkútból, Temzéből, Szajnából stb., ezzel az ellenséget szegényíted. Sőt, ha a lopásodat észlelik, akkor különösen hazafias tettet hajtottál végre, hiszen az ellenség erőforrásait még a cselekményed felderítésének költségei is terhelik. Ha emiatt lecsuknak, annál jobb, mert akkor előbbiekhez hozzájönnek még a fogvatartásod költségei is.
– Ellenben ügyelj arra, hogy Wc-re ne menjél olyan helyre, ahol fizetni kell érte. Ha ilyen hely nincs, akkor maradnak az erdők, parkok, bokrok árnyékos helyek stb.
– Ajándékot elfogadni, potyázni, ingyenélni szabad, sőt elvárt
– Ajándékot, magadnak ruhát, bármilyen biszbaszt venni szigorúan tilos!

 21. dremmettbrown — 2016-01-27 13:52 

@Tromb74:
amit kint megtermel az a kinti DGP-be számít bele, a fizetése meg az itthoni GNI-ba, merthogy itthon kapja és itthon is költi el, ugyanúgy, mintha itthon dolgozna.

 22. dremmettbrown — 2016-01-27 13:53 

@dremmettbrown:
DGP basszus: GDP 🙂

 23. Tromb74 — 2016-01-27 13:57 

@dremmettbrown: Áhá.

 24. slashtmp — 2016-01-27 14:01 

Teljesen igazad van Prof, csak az utolsó bekezdés azt a látszatot kelti, mintha tudatosan csinálnának ilyen szarokat. Hát, nem ezek tényleg ennyit tudnak és tényleg azt hiszik, hogy valami jót alkottak.

Nem gondolom egyébként, hogy a többség magasról tenne az otthoni helyzetre, a tapasztalatom az, hogy személyes és internetes beszélgetésekben nagyon hamar előjön burkolt vagy egészen nyílt formában az a tromf hogy „mit ugatsz bele, te már leléptél”, gyakran kicsit vádlón is, hogy bezzeg őket meg otthagytuk, ezért inkább semleges témákról beszélgetünk. (Különben mi még Gyurcsány alatt költöztünk el, leginkább kalandvágyból, nem hiányzott semmink Magyarországon, és bizony akkor egyáltalán nem gondoltom, hogy idáig fajul a helyzet)

Másrészt azt gondolom, hogy akármilyen jó is egy dal, mit se ér ahhoz képest a mindig is meglevő lelkiismeretfurdaláshoz képest, hogy otthagytad a szüleidet, hogy csak évente kétszer látják az unokáikat, vagy nem tudod ott tudsz-e lenni majd anyád mellett mikor haldoklik, ezek az igazi érvek, a hazát leszarom.

 25. nadiposzi — 2016-01-27 14:09 

https://www.youtube.com/watch?v=tcUpzOvsbxg

Nem tudom minek erőlködnek, már írtak ilyenket, csak le kéne őket porolni, mint annyi mást is azokból a szép időkből, ebben úgyis jók.

 26. Tromb74 — 2016-01-27 14:33 

@slashtmp: A következő klipet várhatóan az öregek otthonában forgatják le 🙁

Hidd el nekem, tisztában vannak vele, hogy ez szar. Csak úgy gondolják, éppen megfelelő. meg van csinálva, nem?

Még kiskamasz koromban belém égett egy mondat. A ’90 környékén Gyöngyösön a gyerekek kiharcolták a szülőknél, meg a helyi hatalmasoknál, hogy építsenek gördeszka parkot. Kaptak hozzá helyet, anyagot, az ügyes szülők nekiláttak. Mi innen a főváros környékéről úgy jártunk oda nézni az épülő csodát, mint egyszeri muszlim Mekkába a követ. Nagy ütemben épült a park, csak éppen valahogy nem emlékeztetett arra, amit a nyugati újságokban láttunk. A talajon elakadt a kerék, az ívekre nem lehetett felmenni. A félcső két szembelévő íve nem hasonlított egymásra stb.
Mondtuk, mutogattuk, hogy hát ilyennek meg ilyennek kéne lennie, mert ez így használhatatlan.
A főkolompos szülő kezében egy flexxel, fejvakargatva nézegette az ív és a talaj találkozásánál éktelenkedő szintkülönbséget, majd megszólalt.

„KENJÜK BE IZÉ… SZARRAL, OSZT JÓ LESZ!”

Ez bő 25 éve történt. Na, azóta is.

 27. panamajack — 2016-01-27 14:36 

@nadiposzi: Pol-beat? Stimmel! 🙂

 28. panamajack — 2016-01-27 14:39 

@Tromb74: Azt hiszem, az illető szülő egy mondatban kifejezte, mi is valójában a „turáni átok”! :))))

 29. Tromb74 — 2016-01-27 14:49 

@panamajack: Pontosan. A mondat azóta szállóigévé vált a gördeszkások és a BMX-esek között.
Ja, és a tisztelt szülőt mindenki öcsi bácsinak hívta. 😀 😀 😀

 30. tudi — 2016-01-27 17:41 

Ejj, ti setétben bujkáló libsi norvégsorosgyíkember, vagy sorosgyíkembernorvégok, esetleg gyíkembernorvégsorosok, hát nem látjátok a szépet. Ahogyan megcsillan a fény a gyereke szittya arcán, mintha Árpád apánk nézne ránk vissza. (bocsi, de fárasztó napom volt ma)
Most komolyan, rá kattintottam, de úgy vagyok ezzel, hogy ezt az egész hazafiság, meg a magyar így, úgy jó dologgal, hogy nálam maximálisan lejáratódott. Mert ez alatt sok turbómagyarnak mindent el lehet adni, meg lehet azt is mondani, hogy rossz itt ez az, de a szép táj, meg a pálinka, stb.

 31. trespass — 2016-01-27 20:43 

Üdvözlöm a tisztelt nagyérdeműt így első hozzászólásom alkalmából!
Kicsit érintve érzem magamat a topik kapcsán, bár nem hiszem, hogy igazán rám gondoltak haza csalogatás ügyben – ahhoz én már túl régen elmentem. (no meg a világnézetem sem rendszer konform momentán)
A nótáról nem mondanék sokat, meglehetősen gyermekded kisérlet, amatőr kivitelben. Amig csak az „örökségünk” ápolása a perspektíva, addig kár a témával foglalkozni és csak kurvaanyázást vált ki a lelkiismeretre való apellálás.
Például slashtmp utolsó bekezdésével teljesen egyetértek. Ezzel kb. ki is merültek az érvek – nálam.
A gyerekeim számára a magyar nyelv tökéletes ismerete (egyébként tudnak magyarul) csak arra lenne jó, hogy eredetiben tudnák olvasni a magyar irodalmat. Sajnos két szülő otthoni szövegelése nem pótolja a közösségi, társasági nyelvhasználatot, a szókincs akkor is szegényes marad, ha az ember igyekszik választékosan szövegelni. Az érem másik oldala pedig az, hogy amig nem tudják élvezettel olvasni Örkényt, Eszterházyt, Konrádot, Krasznahorkait, addig tudják eredetiben olvasni (és élvezni) az angol, francia és német nyelvű irodalmat és ez szerintem ad némi kárpótlást.
Ja, és Magyarországra menni eszükben sincs, legföljebb két évente 1 hétre Balaton, meg évente nagymama.

Ezelőtt 10 évvel még megfontolhatónak tartottam a hazatérést valamikor, de ez már a multé, sőt mosolyogva tekintek vissza a naivitásig optimista akkori önmagamra. Lehet, hogy ha kevésbé érdekelne és követném ami otthon történik, hamarabb meggyőzhető lennék, de akkor sem ilyen nótákkal. Ennél több kéne…, sokkal.

 32. Tromb74 — 2016-01-27 21:14 

@trespass: Üdv köreinkben!
Akkor távolról nézve sem szebb a leány fekvése?

 33. trespass — 2016-01-27 22:27 

Nem és ha belegondolsz, hogy mi a módszerváltás hajnalán léptünk el, akkor nem meglepő, hogy az évek múlásával kerül egyre távolabb tőlünk M.o.
Nem csak, sőt leginkább nem anyagiakban. Nem tudom rosszabb e mint amiben fölnőttem a 70-es, 80-as években, minden esetre így felnőtt fejjel úgy tünik.

 34. panamajack — 2016-01-27 22:46 

Sírvaröhögéshez, röhögvesíráshoz:

http://oroksegunk.net

 35. Tromb74 — 2016-01-28 07:33 

@trespass: Annál azért nem rosszabb. Egyelőre.

 36. soad1221 — 2016-01-28 08:42 

@panamajack: na neeeee…..

ez már azért meredek.. 😀

 37. soad1221 — 2016-01-28 08:45 

@trespass: nem gondolnám, hogy rosszabb… ilyen értelemben én mindenképpen pozitív fejlődést látok, mert szép lassan egyre jobb. Csak borzasztóan lassan, sőt valójában az a baj, hogy a mai napig nem sikerült kipucolni azt a mentalitást, azt az életet ebből az országból. Valójában pont az akkor rögzült reflexek, amik gátolják, hogy itt vmi normális dolog létrejöhessen…

 38. nadiposzi — 2016-01-28 08:54 

https://www.youtube.com/watch?v=ZeccN2CpItg

Ez a másik ami nekem erről eszembe jut, ezt az itthon maradóknak küldeném, sok szeretettel.

 39. nadiposzi — 2016-01-28 09:06 

Nem olyan vicces ez ám, érdemes elolvasni egymás után Tartól a 6712-es személyt, meg utána a Mi utcánk-at. Na, ez van, ez lesz most is. Csak nem a dohányfüstös, libafoszöld műbőr üléses vasútikocsiban gajdolnak részegen, hanem kialvatlanul kavargatják a kávéjukat, az utolsó otthoni dohánymorzsáikat cigivé sodorva, valahol az A3-as egyik pihenőjénél.

 40. panamajack — 2016-01-28 09:27 

@nadiposzi: szerintem a mostani hangulatot Feró énekelte meg a legihletettebben, 30 éve. Csoda, hogy még a kövérlaci is a 80-as években érzi magát?

https://m.youtube.com/watch?v=-sY8L3EtslY

https://m.youtube.com/watch?v=FfreVLzbk84

 41. Tromb74 — 2016-01-28 09:36 

@panamajack:
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEM!!!

„Legyen a Tiéd a három iPad Air 2 egyike!
2016. március 15-én három beküldő egy-egy iPad Air 2 64 GB táblagéppel lesz gazdagabb. Díjazni fogjuk”

Mi ez? Ilyen nincs.
Meggyőződésem, hogy nem egy valóságos világban élünk. Ez egy groteszk novella.

 42. Tromb74 — 2016-01-28 09:40 

@panamajack: Feró egy segg. Egy szeretetreméltó segg :):):)

 43. panamajack — 2016-01-28 10:05 

@Tromb74: A „2000-dik év felé” című számát tanítanám a politikatörténeti tanszéken!

 44. untermensch4 — 2016-01-28 10:07 

@soad1221: Pozitív fejlődés? Örülnék ha mondanál vmi pozitívra példát.
Csak mert eszembe jutott hogy a ’80-as évek elejéhez képest amikortájt néhai atyám „kényszervállalkozó” lett (pedig még nem is létezett a kifejezés… megelőzte korát) a díszletek változtak de a „teljesfoglalkoztatunk2.0” közmunkában sem biztonság, sem jóléti illúzió tekintetében nem látszik előrébb lenni a rendszer. A „maszek” (azaz piaci) szférát viszont jobban fojtogatja mint akkor.

 45. Tromb74 — 2016-01-28 11:01 

@panamajack:

Nagyvárosi farkas – szociológia
Minek él az olyan… (bár nem ő írta) – pszichológia
Nem nekem tanulsz, Üss a kölökre – pedagógia
Térden állva – filozófia

 46. soad1221 — 2016-01-28 14:02 

@untermensch4: ha politikai elitünkre gondolsz nincs semmilyen fejlődés, nem vitatom…de azért a 80-as évektől azért sikerült elmozdulni..

Kezdjük azzal, hogy bármennyire szarul működik, de demokrácia van, és bizony ezen a felületen mi név nélkül, vagy akár névvel vállalva azt írunk és mondunk amit csak akarunk. Aztán ne felejtsük el, hogy egészen szabadon tudsz átkelni, néhány határon, ahol marhára nem kukucskál be senki. Mondjuk a házmesteri feljelentgetésektől sem kell már tartani. Ez csak egy-két olyan ami hirtelen eszembe jutott, sorolhatnám órákon keresztül, de nem szeretném még csak látszatát sem kelteni annak, hogy egyébként elégedett volnék ezzel a fejlődéssel. Cserébe viszolygok attól, ha vki visszasírja a 70-80-as éveket, mert milyen szép is volt az…
Egy fenét, pont azt a világot nem sikerült még ennyi idő alatt sem kiirtani az országból…

 47. norniron — 2016-01-28 14:36 

@Tromb74:
Az Üss a kölökre sem saját szerzemény, hanem a Ramones Beat on the Brat c. számának magyarítása. Igaz, némileg átköltve, a baseball-ütőből például lapátnyél lett, ami zseniális :).

 48. panamajack — 2016-01-28 14:39 

@soad1221: A mostani „szólásszabadságról”. Nem biztos, hogy mindenben igaza van, de azért elgondolkodtató:

„Elképesztő látni, ahogy a jelenlegi politikai elitnek néhány év alatt sikerült valóságos kulturális ground zeróvá változtatnia az ország közvéleményét: olyan dolgokról vitatkozunk, olyan nézetek kecmeregnek elő a történelem szemétdombjáról, amik ellen már a századfordulón habzó szájjal tiltakozott a világ haladóbb fele – ehhez csak Ady Endre politikai publicisztikáit kell újraolvasni.

A mai progresszívebb értelmiség pedig teljesen tehetetlenül nézi ezt, magára maradt és kétségbeesett Facebook-csoportként, aminek már semmilyen hatása nincs a szélesebb közbeszédre, még ha ezt ők maguk nem is mindig veszik észre. És ezt az öncsalást nagyban elősegíti, hogy manapság már nem a cenzúra a hatalom útja a véleménymonopóliumhoz, hanem a mennyiségi dezinformáció.

Ezt hogy érted?

Azt, hogy ami történik, csak ritkán lehet a szólás- és sajtószabadság hagyományos fogalmaival megragadni: ma nincsenek bebörtönzött írók, bezúzott könyvek, amire a demokratikus világnak megvannak a maga bejáratott válaszai, szervezetei, akciótervei. Amikor az információnak még kevesebb csatornája volt, amin keresztül eljuthatott az emberekhez, a hatalom komoly erőforrásokat fordított az ellenőrzésükre. De ma, amikor az információ olyan, mint a meleg víz vagy az áramszolgáltatás, már csak kellő mennyiségű hazugságot kell beletölteni ugyanabba a csőbe, és nem kell aggódni amiatt, hogy egy oknyomozó újságíró egyébként valahol megírta, hogy minden másképpen van.”

http://www.origo.hu/kultura/kotve-fuzve/20160122-kultura-irodalom-izland-dunajcsik-matyas-konyvpiac.html

 49. csapos — 2016-01-28 16:46 

Azt is kérdezhetném, hogy van aki elhiszi ezt a dalt? De tudom, sajnos vannak még sokan akik beveszik. Nem véletlenül forszírozza Pártunk és Kormányunk (az övek, az enyém biztosan nem) a mindennapi énekórát. Majd ilyenekkel akarják gyerekeink, unokáink agyát mosni.

 50. rammjaeger — 2016-01-28 16:57 

@panamajack:

Szóval azért a virtuális ground zeroért a „politikai elit” felelős, a hazugságok csőbe kerüléséért meg „a hatalom”? Elég leegyszerűsítő és egyoldalú nézetnek tűnik. Eddig többnyire azt az értelmezést olvastam, hogy a kevés információs csatorna mindig az elnyomó hatalomnak kedvez, a sok pedig árt, főleg ha netes.

 51. panamajack — 2016-01-28 17:24 

@rammjaeger: Éppen ezért érdekes az általa említett jelenség, mert új. Lásd az internetet elárasztó orosz propaganda-álhíroldalakat, vagy akár a Donald Trump-jelenséget…

 52. noirp — 2016-01-28 17:25 

@csapos:
van hát. Ajánlom figyelmedbe OV Tumbler-oldalát, az ottani közönség sztem egy az egyben…

 53. rammjaeger — 2016-01-28 20:34 

@panamajack:

És Orbán emberei talán propaganda-álhíroldalakkal árasztották el a magyar nyelvű internetet?

 54. professzorpizka — 2016-01-28 21:35 

@rammjaeger: Igen. Mondjuk nemcsak híroldalakkal. Ma az autóban hallgattam a Bartók rádiót. Az ötperces hírekből három szólt Simicskó István évértékelőjéről, egy valami tehetségkutató műsorról és egy a zika vírusról. De ugyanez a TV2 , a királyi tévé, és az MTI. Ha a budapesti értelmiségi elitet kivesszük a statisztikából szerintem nagyjából a lakosság nyolcvan százaléka egyszerűen fehér zajhoz jut a médiából. A kereskedelmi rádiókban is MTI híreket mondanak, a kertévék nem szólnak bele a politikába, a királyi tévé/rádió propagandaadás, marad az internet, ahol viszont a 444-et és társait leszámítva (amelyek viszont a lakosság 70%-nak egyszerűen túl bonyolultak) olyan primitív és befolyásolt tartalmat nyomnak, amelyről álmodni sem mersz. Csak nem kerül eléd. Én direkt azért nem tiltok le pár idióta ismerőst, hogy eljussanak hozzám az ilyen naponta változó álhíroldalak linkjei, meg a 888 és a faktor cikkei. A Facebookon könnyen kizárja magát az ember az ilyesmiből, és olvashat Spiegelt, FAZ-et, Economistot és BBC-t, de attól még a fehér zaj sajnos létezik…

 55. flashbang52 — 2016-01-28 21:39 

@rammjaeger:

Nem mert az orosz módszer. Drága és sok embert/ technikát igénylő művelet, de egy egy nagy országban az kell . A magyar módszer az olcsóbb / prosztóbb. Keverjük az igazságot a hazugsággal ugyan azon a csövön / csatornán. Az átlag magyar úgysem tudja kiválogatni ha meg rájön, hogy átb@szták akkor is mit tud tenni? Iszik még egy sört vagy megrugja a kutyát.
Vitya emberi nem álhír oldalakkal áraszották el az internetet nekik elég volt jól hangzó álhíreket kreálni. A magyar lakosság 33 % internetezik a maradék 60 % meg attól tudja meg a híreket akik interneteznek.( fodrász, busz, vágóhíd gázcsere telep stb) vagy a tvből ahol autoatikusan a 1 es csatorna az MTV a kettes meg a TV 2. a 3 as meg a Romantic channel.
888. szennylapot eddig a kutya se ismerte. G Fodor arcra vélvezős cikke ” bevitte ” a köztudatba.
Gabor Zsazsa mi kell a hírnévhez receptje még mindig működik.

 56. rammjaeger — 2016-01-28 22:15 

@professzorpizka:

A cikkben idézett irodalmár elkülönítette a letűnt korokat, amikor „az információnak még kevesebb csatornája volt, amin keresztül eljuthatott az emberekhez, a hatalom komoly erőforrásokat fordított az ellenőrzésükre”. Feltételezem, hogy itt a nyomtatott sajtóra, a rádióra és az állami TV-csatornákra gondolt. A Bartók, a királyi TV, az MTI, melyeket szintén említettél, ebbe a régi módszertanba illeszkednek. De emberünk mondanivalója pont az, amit panamajack is elismételt, hogy most valami új jelenséggel van dolgunk, a tömeges dezinformációval egy olyan korban, amikor a média fragmentálódott, és milliónyi, könnyen elérhető, mindenütt jelenlévő netes információforrás van jelen („mint a meleg víz vagy az áramszolgáltatás”).

Furcsa, hogy a 888-at és a 444-et szembeállítod. Módszertan terén nincs érdemi különbség közöttük: clickbait ezerrel, bulvárhírek, modern boszorkányüldözés, outrage porn, a szenzáció állandó hajszolása, trollhecc, mindez azért, hogy maximális legyen az olvasottság, mert akkor lehet a legtöbb pénzt beszedni a hirdetési felületekért. Mert a média elkerülhetetlenül megy el ebbe az irányba akkor, ha a nyomtatott sajtó haldoklik, és a fogyasztó ingyen várja az információt. Épp az a lényeg, hogy a tartalom a többség számára ne legyen bonyolult. Ezt a mintát vették át a Gawkertől és társaitól, Nick Denton kreálmányaitól. A Faktort nem ismerem, arról nem mondok véleményt.

Továbbá az sem világos, hogyan valósul meg az online dezinformáció tömegessé tétele akkor, ha, mint itt joggal felhívták rá a figyelmet, a társadalom egy töredéke használja az internetet, és a töredéknek a töredéke az, aki tájékozódásra is használja, nem pedig csak torrentezésre, fészbukozásra, pornónézésre és általában véve olcsó szórakozásra. Vagyis egy töredéken belüli töredék egy adott hányada az, akit sikeresen dezinformálnak ezzel az ördögi új módszerrel. Nem kevés ez a hatalom véleménymonopóliumához?

Másrészt ha ennyire primitív és befolyásolt tartalmakról van szó, akkor mégis hogy vezetik meg vele az embereket? Gondolom a 888-ra meg a többi hasonszőrű oldalra az olvasók többsége nem odatéved, hanem eleve azért megy oda, mert megelőzi őket a hírük az elfogultságukról.

 57. rammjaeger — 2016-01-28 22:23 

@flashbang52:

Az igazság keverése a hazugsággal a kormányzati kommunikációban már elég régi egyetemes módszer, nem gondolod? Ez lenne az az új módszer, amivel megszerzik a véleménymonopóliumot és erodálják a szólásszabadságot?

 58. rammjaeger — 2016-01-28 22:29 

Mellesleg sejteni vélem, mire is utalt Dunajcsik az interjúban. A mennyiségi dezinformáció valóban egy létező jelenség, de nem az az oka, hogy a Kreml félre akarja vezetni Európa gyanútlan közvéleményét, Donald Trump új Führer akar lenni, Orbán meg így akarja megszerezni a véleménymonopóliumot. Az az oka, hogy a jelenlegi médiapiac minden korábbinál nagyobb nyomás alatt tartja a híroldalak szerkesztőit, hogy tömegével gurítsák a figyelemfelkeltő, maximális érzelmi reakciókat kiváltó cikkeket, videókat, egyebeket nap mint nap, az eseményekre a lehető leggyorsabban reagálva. Mert aki ebben nem vesz részt, az becsődöl.

 59. panamajack — 2016-01-28 22:35 

@rammjaeger: amit felsoroltál, az mind létező jelenség. És összefügg egymással.

 60. untermensch4 — 2016-01-29 00:26 

„egy töredéken belüli töredék egy adott hányada az, akit sikeresen dezinformálnak ezzel az ördögi új módszerrel. Nem kevés ez a hatalom véleménymonopóliumához?”
Egy valamekkora töredék akiket jobb híján úgy nevezek hogy „hívő trollok”, amolyan fanatikus kormánypárti emberkék, meglehetősen aktívan és önjáróan hittérítenek és trollkodnak. Így a „véleménymonopólium” nem teljesen jó elnevezés, groteszk módon a dolog részben „demokratikus” csak vszeg a legtöbb energiát és időt nem teljesen normális emberek tudják belefeccölni a dologba (mivel akinek van vmi nagyjából „normális” – akármit is jelentsen ez – élete annak kevesebb kapacitása van ilyesmire mert van más dolga is).
„a jelenlegi médiapiac minden korábbinál nagyobb nyomás alatt tartja a híroldalak szerkesztőit, hogy tömegével gurítsák a figyelemfelkeltő, maximális érzelmi reakciókat kiváltó cikkeket, videókat, egyebeket nap mint nap, az eseményekre a lehető leggyorsabban reagálva.”
A fent említett „hívő trollok” kiváló kattintás-növelők, ha „ellen-trollba” akadnak akkor meg duplán.
A „hagyományos” információs csatornákon ez a társadalmi réteg nem jelent meg, azok az olvasói/hallgatói/nézői levelek mentek a kukába, az eladott példányszámot/nézettséget/hallgatottságot növelni elég volt egyetlen egy akiről egy cikk vagy műsor szólt.

 61. soad1221 — 2016-01-29 08:46 

@untermensch4: teljesen egyetértek, de egyetlen dolgot hagysz ki Te is: az említett hívő trollsereg mindegyik kondér közelében jelen van. És éppen amelyik kondér a legnagyobb, ott értelemszerűen többen állják körül…

Teljesen egyetértek rammjaegerrel, maga a véleménymonopólium, vagy az arra való törekvés minden hatalom érdeke és mindegyik szeretné megszerezni. Még egy demokratikusan választott hatalomnak is.

@Panamajack: pont amit írt, az a demokrácia és szólásszabadság egyik lényege: bármit megtehetsz, hazudhatsz, lophatsz, csalhatsz, terjeszthetsz hazugságokat, rágalmazhatsz – a demokráciában, ha ez bebizonyosodott, akkor felelned kell érte. Abban a pillanatban, hogy nyilvánvalóvá válik az igazság, ott vagy beleesik a büntetőtörvénykönyv hatálya alá, vagy nem. Ha igen tudjuk mi fog következni (nyilvánvalóan lehet mindig kivetni valót találni a jogszolgáltatásban, van, amikor többet is, de alapvetően Mo-n ez is demokratikusan működik)

A médiahasználat, az információszerzés-közlés módja keveset változott. Az emberek részéről és a hatalom részéről egyaránt.
Ti a hatalmat hibáztatjátok azért, hogy az emberek nem tájékozódnak alaposabban, hanem készen kapott információk és vélemények alapján fogalmazzák meg „saját” véleményüket.
Én elsősorban az adott embert hibáztatom ezért.
Az adott hatalom pedig nyilvánvalóan arra fog törekedni, hogy ezt minél kevésbé tudja megtenni, ez egyértelműen egy rossz dolog. Viszont itt van a legfontosabb különbség, amit én egyértelműen pozitívnak ítélek meg:
míg a 70-80-as években maga a „nem megfelelő” információ beszerzése is komoly következményeket hozhatott magával, nem hogy az előállítása, addig ma ez egyértelműen mindenkinek szabad. Sajnos ebben benne van az is, hogy ennyi hazugság is terjedni fog… de szerintem még mindig jobb ez.

 62. panamajack — 2016-01-29 09:43 

@soad1221: Ezt szerintem egy picit naívan látod. A lényeg ugyanis manapság nem az, hogy a hatalom elérhetetlenné tegye a valódi információt, egyszerűen azért, mert a mai technológia mellett ez szinte lehetetlen. Azonban nagyon is lehetséges az igazságot „belefojtani” a dezinformáció által keltett „fehér zajba”. Ez elsősorban pénzkérdés: ha valaki eleget költ (lásd a magyar kormányt), akkor megteheti, hogy minden egyes valódi hírforrás mellé kreál 10 hamisat (itt jön be a 444 vs 888 dolog, mint különösen pofátlan példa). Ekkor sajnos pontosan az történik, amit a Professzor leírt: kizárólag a szűk értelmiségi elit képes a fostengerből kihalászni az igazságot, a nagy többség meg egyszerűen azt hiszi el, amit a legtöbb helyen lát/hall/olvas, függetlenül attól, hogy annak mennyi a köze a valósághoz. A választásokat meg ugye nem a legokosabb, hanem a legtöbb támogatóval rendelkező nyeri meg. Így fordítják magát a demokratikus intézményrendszert a demokrácia ellen.

 63. untermensch4 — 2016-01-29 09:44 

@soad1221: Persze, szép dolog a mai szabadságunk. Csak lehet hogy „a hatalom” részéről ez ajándéknak tálalt ám egyébként nem költséghatékonyan korlátozható dolog. Mert van ugye az az axióma hogy nem lehet minden állampógár mellé rendőrt állítani, ha mégis lehetne akkor viszont nem lehet a minden rendőr mellé egy-egy másikat… ha a teljes ellenőrzés, a „tökéletes rend” nem elérhető és annyira nem is közelíthető meg hogy örökké stabil lehessen a hatalmat birtoklók pozíciója (ami szintén lehetetlen, a változás örök…) akkor marad a másik út, a káosz meglovagolása.
Egy rendőrállamban sem mozoghat testőrség nélkül a vezetés, akkor már olcsóbb ha a jobbágyok ölik egymást és nem kell külön egy esetleg fellázadó aparátust fenntartani erre a célra, Berija élhet boldogan néhány favella uraként, ha meg a testőrség végez néha vkivel… hát kérem itt nagyon rossz a bűnözés, még a TEK sem mindig győz amikor mennek vhova bevetődni.
Én is az egyes embert hibáztatom, persze. De a (mindenféle) hatalom is egyes emberekből áll. Az igazságérzetem pedig azt diktálja hogy vkinek a hazugságkavicsát annak alapján ítéljem meg súlyosan hogy mekkora gyűrűket fodroz a társadalom-tóban(/folyóban).
Annak a tudomásulvétele hogy a hatalomra kerülők vmennyire féregként viselkednek nem csak arra a konklúzióra vezethet hogy bele kell törődni. Lehet hogy mindenkit aki hatalomra tör el kéne taposni mint férgeket…

 64. professzorpizka — 2016-01-29 10:17 

@rammjaeger: A 888 és a 444 közötti (és olvasótáborának nagysága közötti) különbség fő oka pont az, amit a 888-nál nem értenek. A 444 szerzőgárdája, amikor még fiatal volt, a nagyszerű Matula magazint írta, amelynél idegesítőbb, trágárabb, pökhendibb sajtótermék rég nem volt Magyarországon. A gyökereket ott (is) keresd, ne csak Nick Denton-nál.
Sajnos vagy szerencsére (világnézeti kérdés) a 444-et belvárosi, elitgimnazista, művelt polgárcsaládokból származó zsidógyerekek írják, akiknek nagyon idegesítő tulajdonságuk a folyamatos külföldmánia, ám ettől a 444 cikkei trágár stílusuk ellenére olvashatók és információgazdagok. A nemzetközi sajtó számos híre, trendje először a 444-en szokott megjelenni magyarul. Ilyen szempontból egyébként a Simicska-média van feljövőben, mióta az odacsábított szakembergárdának nem rákosista pártsajtót kell írnia, meredeken emelkedik a színvonal és leközölhetik, amit a Spiegelben vagy a Le Monde-ban olvastak.
A 888 ezzel szemben azt hiszi, hogy a 444 csak azért tud trendszetter lenni mert leírják néha, hogy fasz. És csodálkozik, hogy ők is leírják, és mégsem szettelik a trendet…

Szerintem nincs a hatalomnak véleménymonopóliuma.

Van viszont olyan mechanizmusa, amelyet például régen az MSZP arra használt, hogy elterjessze az Orbán veri a feleségét meg az Orbánt Graz mellett kezelik a diliházban pletykákat. Ehhez elég kevés netező is.

Az emberek nagy része hülye és/vagy tájékozatlan és randomgenerált szövegekkel megvezethető.

 65. panamajack — 2016-01-29 11:37 

@professzorpizka: „A 888 ezzel szemben azt hiszi, hogy a 444 csak azért tud trendszetter lenni mert leírják néha, hogy fasz. És csodálkozik, hogy ők is leírják, és mégsem szettelik a trendet…” – szerintem ennél rosszabb a helyzet. GFG és Habony ennyire nem hülyék. Ez pontosan a „fehér zajba fojtás” stratégiája: ha van egy eléggé népszerű, szókimondó, ám nekünk kellemetlen hírportál, akkor létrehozzuk az ócska kormánypárti paródiáját (ami szókimondás helyett öncélúan bunkó és trágár), majd azt mondjuk, hogy mind a kettő SZÉLSŐSÉG. Ergo, tessék a „középutas”, „mérsékelt” hírforrásokra hallgatni: Magyar Idők, TV1, Kossuth, stb…

 66. soad1221 — 2016-01-29 13:13 

@panamajack: ezzelteljesen egyetértek, a demokráciában az egyik legszarabb, hogy fel lehet használni saját maga ellen, a saját eszközeivel. Nyilván, ha demokratikus keretek között a mindenkori hatalom nem képes elcsendesíteni a hangot, akkor zajt kell kelteni…

kurva jó példa erre a tegnapi szekszárdi hír. a két érintett nyilatkozik kettő teljesen irreleváns dolgot, egy kis elmúlt8év, mszp, törvénytsértett, satöbbi…
több nyilatkozat, több hír -> amit írtál: fehér zaj, a legtöbb ember, mivel nem kézzelfogható a kérdés, pont leszarja ebben a pillanatban…
De a sajtószabadság azért meg van, meg lehet írni, én utána tudok nézni és mi most beszélhetünk róla, és ezért minket soha senki nem tud felelősségre vonni. Meg a ki megírta, azt sem. EZ, a sok hazugság mellett persze, de mindenképp jobb, ahhoz képest, mintha pusztán a nyilatkozatért börtön járna, megírni meg senki nem is írná..

 67. panamajack — 2016-01-29 13:18 

@soad1221: ja, nyilván jobb egy fokkal, de sajnos ezzel együtt szerintem évtizedek óta nem volt akkora veszélyben a nyugati típusú demokrácia, mint mostanság…

 68. soad1221 — 2016-01-29 13:21 

@untermensch4: félreértesz, a tudomásul vétel nem jelent beletörődést.
Tudomásul vettem, hogy ez a kormány kormányoz. Tudomásul vettem, hogy ezt demokratikus választásokon érte el. Bele attól én még nem törődtem… 🙂

A demokrácia pont azért jó, mert bár ugyanúgy hatalomra kerülhet a gátlástalan bűnöző és senkiházi csapat, de legkésőbb a nyilvánvalóvá válás pillanatát követő választáson az emberek le is tudják rendezni..
csak kell egy alternatíva.

Lásd mszp „elmúlt8év”… én azt gondolom az a csapat is méltán került oda ahová került. Egyértelművé vált, hogy velük nincs tovább. Akkor volt egy alternatíva.
Na ha ez a hatalom nem korrigál (és nem fog), akkor előbb-utóbb ez is bukni fog, csak meg kell jelennie egy alternatívának.
Lehet, hogy ez túlzott optimizmusnak gondoljátok, de nem az, 2018-ban szinte biztos, hogy nem lesz ilyen.
22-ben már látok rá esélyt, egyszerűen borzasztóan megszaporodtak az értelmes hangok (lásd tanárok és orvosok)
Nincs meg a megfelelő fórum, és erő mögöttük, idő kérdése, és lesz.

 69. soad1221 — 2016-01-29 13:24 

@panamajack: igen, de ilyen értelemben mindig veszélyben van. Tanulnunk kell, alkalmazkodni nekünk is az adott újabb helyzethez. Most egy picit nagyobb és több a veszélyforrás, ez tény.

 70. rammjaeger — 2016-01-29 20:32 

@untermensch4:

Ez szintén egy általános médiajelenség, nem hiszem, hogy kormányzati manipuláció lenne a fő motorja. Aktív is elkötelezett trollok minden politikai irányzat támogatói között vannak, és persze léteznek nem politikai témákra harapó trollok is. És igen, nyilván olyanok közül kerülnek ki, akiknek van erre idej.

 71. untermensch4 — 2016-01-29 20:45 

@soad1221: Megszaporodtak az értelmes hangok, persze. Kétségeim a tekintetben vannak hogy mennyien tudják felfogni ebből az értelmet… Van ez a hatalmi eszközökkel (hozzáértés nélkül is) fokozható jelenség hogy eltűnik a középosztály. Ami marad az egyrészt egy „elit” aminek vmekkora hányada nagyon feudális mentalitású, meg egy rakás fogyasztó akiket demagógiával (az éhesebbeket egy szatyor élelmiszerrel) meg lehet venni a négyévente esedékes kellemetlenkedéskor. Az „új arisztokrácia” egy része igyekszik azt a vagyont lehetőleg néhány kormányzati cikluson belül összeszedni amihez az igazi arisztokráciának évszázadok kellettek, a mögöttes kulturális tartalom nélkül. A tömegek meg a maguk szintjén szintén a „felfelé nyal lefelé tapos”-ban hisznek csak nem egyforma koreográfiával, ebből megél a „többpártrendszer” aminek legcélszerűbb nem elszabadítani az indulatokat, a kis létszám miatt jöhet a politikai kartell. A feszültségnek viszont vhol ki kell jönnie, ha az oktatás olyan alacsony színvonalú hogy a nyelvi elszigeteltség miatt túl sok elégedetlenkedő marad helyben akkor előbb-utóbb a magát proletár öntudatnak képzelő proli önteltség és a nemzeti öntudatnak hallucinált bunkó sovinizmus megkel mint vmi torzszülött tésztaféleség.

 72. untermensch4 — 2016-01-29 20:50 

@rammjaeger: Általánosnak általános és nem feltételezem hogy lenne annyi hozzáértés a kormányzatnál hogy észlelhető mértékben aktívan kihasználják ezt. Viszont úgy tűnik (neten gyűjtött adatok alapján, egyeseknek akik foglalkoztak ilyesmivel) hogy az egyik „legtrollabb” nemzet a magyar. Ez pedig azzal is jár hogy nekünk terem a neten a legtöbb „zaj”.

 73. flashbang52 — 2016-01-29 21:04 

@rammjaeger:

Egy szóval sem állítottam, hogy új módszer. Azt mondtam EZ A módszer ahogy csinálják. A végeredmény ugyan az mint az álhírportál csak olcsóbb.

Ami újdonság, egyedül abban van, hogy ami eddig a reklámok használtak módszerként, hogy eladják az „okos mosóport” meg a intimbetétet a műhúslevessel keverve, az teljes egészében áttevődött a ” rendes tájékoztatás ” szintjére.
Két manipulációs technika uralja a ” hiteles tájékoztatást” a montázs meg csúsztatás.( mézesmadzag).
A montázs amikor ( hiteles képsorokkal erősítek rá egy álhírre vagy félelmet keltő képsorokkal egy valódi hírre .a mézesmadzag ( hitelesnek tűnő adatok,( rezsicsökkentés) hiteles emberek ( Katinka ) mondanak valamit) az több
.
Ezekben a módszerekeben az a veszélyes, hogy nem kell hozzá szellemi erőfeszítés, hogy tudat alatt hasson a befogadóra.
A média befogadása sajátos lélektani törvények szerint történik: a kapott információt könnyebben elhisszük, ha nincs más információnk vagy tapasztalatunk. Ezért sokan a médiavéleményt általános véleményként érzékelik, vagy pedig úgy, hogy ami a médiában nem szerepel, az a világban nem létezik.

Ennek hatásait csak úgy lehet( ne) kiküszöbölni, ha lenne tomegtájékoztatásnak olyan szegmense ami objektív,
Na nálunk ilyen nincs. Nem véletlenül pont a sajtószabadság kérdése volt amit elsőnek számon kértek ártunkon és kurmányunkon. Az objektivitás felszámolása után szabaddá vált az út a totális manipulációs média felé.
A montázsra hiteles válaszként érkező mézesmadzag vagy másik montázs vagy még durvább csúsztatás ezek azért úgrásszerűen 2010 után kerültek be a közéletbe. Onnantól kerültek be a köztudatban olyan kifejezések ,mint spindoktor, habonyizmo, Finkeltstein és társai. Nem véletlenül.

A posztot kiváltó dalocska is egy ismert manipulációs technikán az un ” vakcsoporton” alapszik. A „vakcsoport” az ötletesnek hangzó, és ezért az embereket elvakító, de igazából semmitmondó jelmondatokkal bombáznak akár énekelve vagy könnyen megjegyezhető rigmusokba szedve.

Innen tovább lépve pedig el is jutottunk egy másik poszthoz a ” Hires magyar oktatáshoz” mert pontosan ez a ” hires magyar oktatás ” juttatta oda a lakosság nagy részét, hogy teljességgel védtelen az ilyen fajta manipulációs technikák ellen.
Aztán pedig mandinerből ( 🙂 ) meg is érkeztünk oda, hogy a jelenlegi kurzusnak pontosan megfelel az ilyen szellemi szinten lévő emberek „úrjatermelése” aminek legjobb módja, hogy azt a tanári kart lehetetlenítem el ( álfeladatokkal, álmunkával, megfélemlítéssel) amelyik valóban tudna az ellen tenni, hogy NE zombik kerüljenek ki az iskolapadból

 74. rammjaeger — 2016-01-31 13:44 

@panamajack:

A fehér zajra nyilván vannak lehetséges magyarázatok. Többek között:

1. A kormány sok pénz ráfordításával álhíroldalak sorát kreálja, hogy ezzel telítse a tájékoztatás médiapiacát.

2. Egyes törtető emberek, csoportok magánszorgalomból be akarnak törni erre a piacra, és ezért arra törekednek, hogy a lehető legkevesebb ráfordítással szenzációhajhász, clickbait cikkeket hozzanak le minél nagyobb tömegben, és minél nagyobb rendszerességgel. A késztetés sokféle lehet: feltűnési viszketegség, médiakarrier iránti vágy, a „webkettő”-koncepcióba fektetett túlzott bizalom, világnézeti elkötelezettség („terjeszteni kell az igazságot”) stb.

Az elsőt nem fogom kizárni, mint lehetőséget, de azért úgy tűnik, a második jóval nagyobb mértékben felelős a fehér zajért.

 75. rammjaeger — 2016-01-31 13:52 

@soad1221:

Én nem hibáztatom sem a hatalmat, sem az adott embert. Egyvalamit lehet hibáztatni, a piac törvényszerűségét. Ha a nyomtatott sajtó kimúlik, és kialakul egy olyan kulturális környezet, ahol általános vélekedés szerint a hír, a publicisztika ugyanúgy ingyen van, mint a zenék meg a filmek, akkor nem lehet más a végeredmény, mint amit most látsz. Egy telített piacon versengenek egyre szélsőségesebb eszközökkel a kevés bevételért, és az egyre közömbösebb, apatikus közönség figyelméért.

 76. panamajack — 2016-01-31 16:21 

@rammjaeger: mivel pl a 888.hu állami pénzből működik, elég nehéz a második verzió mellett érvelni.

 77. rammjaeger — 2016-01-31 16:35 

@panamajack: Az egy db marginális híroldal. A fehér zajhoz kevés. Ráadásul már ők is próbálkozhatnak azzal, hogy másra sózzák rá a hirdetési felületet:

http://nepszava.hu/cikk/1083954-888-botrany—eltuntek-az-allami-hirdetesek-habony-lapjarol

Na nem mintha ez azt jelentené, hogy bármiben változni fog az oldal jellege.

 78. rammjaeger — 2016-01-31 16:41 

@professzorpizka:

Elég nyilvánvaló, hogy miben nyilvánul meg a trendszetting.

– figyelemfelkeltő szalagcímek, „a hülye is megértse” stílusban; nem számít, szoros logikai kapcsolatban áll-e a cikk mondanivalójával

– szövegrészek kiemelése mindenféle színekkel, meg nagybetűvel, hogy a parasztnak ne kelljen végigolvasnia azt a rövid cikket sem, hanem átfutás után megértse a lényeget

– a továbbközölt sajtóhírek tendenciózus szelektálása, majd beillesztése a képviselt világnézeti narratívába

– szokásos bulvártémák túltengése (celebek, politikai botrányok és műbalhék, stb.)

Nem a trágárság a fő jellegzetessé, amit a 888 meg más híroldalak átvettek tőlük

 79. rammjaeger — 2016-01-31 17:01 

@flashbang52:

Fentebb, a kommentláncból:

„Éppen ezért érdekes az általa említett jelenség, mert új.”

Nos, akkor új, vagy sem? És csak a kormány használja? Mert a csúsztatás és a montázs olyasmi, amit a kereskedelmi tévék már 10-15 évvel ezelőtt is alkalmaztak, mint a nyugati médiából átvett mintát.

 80. csapos — 2016-01-31 18:01 

@noirp:
Költői volt a kérdés. Sajnos, tudom, hogy van.

 81. panamajack — 2016-01-31 18:44 

@rammjaeger: sőt, ezt is a Soros hozta be, ezzel tönkretéve a hiteles és pártatlan tájékoztatás kádári hagyományait!

 82. labrys — 2016-02-01 15:10 

@rammjaeger:

„mint a nyugati médiából átvett mintát” – azért ez nagyon szépre sikerült 🙂

De megértem ám, hogy vágyakozón gondolsz a keleti média(?) régi jó, bevált mintáira. Amiknek közük nincs a csúsztatáshoz meg a montázshoz. (De tényleg; helyette nyíltan és büszkén hazudnak. – Éljen a Párt, éljen a cár atyuska! /hosszan tartó, dübörgő taps/)

Hála az összes református szenteknek, hogy itt, a Vezénylő Tábornok országában lassan ismét abba az irányba fordul a gyorsnaszád mozdonyának a horgonya.

 83. professzorpizka — 2016-02-01 16:42 

@rammjaeger: illetve marginálisan megemlíthetjük azt is, hogy ellentétben sok más oldallal, érdekesek.

 84. rammjaeger — 2016-02-01 20:36 

@professzorpizka:

Érdekesek azoknak, akik a bulvárhíreket szeretik, és dühöngeni járnak a netre a legfrissebb „outrage” miatt.

 85. rammjaeger — 2016-02-01 20:40 

@labrys:

„(De tényleg; helyette nyíltan és büszkén hazudnak. – Éljen a Párt, éljen a cár atyuska! /hosszan tartó, dübörgő taps/)”

Ezt a panamajack által idézett irodalmár le is írta, mint elavult és okafogyottá vált módszert:

„Amikor az információnak még kevesebb csatornája volt, amin keresztül eljuthatott az emberekhez, a hatalom komoly erőforrásokat fordított az ellenőrzésükre.”

Amiről most beszélünk, az valami újabb. Flashbang kommentjéből:

„A montázs amikor ( hiteles képsorokkal erősítek rá egy álhírre vagy félelmet keltő képsorokkal egy valódi hírre .a mézesmadzag ( hitelesnek tűnő adatok,( rezsicsökkentés) hiteles emberek ( Katinka ) mondanak valamit)”

Ez a fajta montázs a kereskedelmi televíziózás szokásos módszere. Amikor ez megjelent Magyarországon, mégis honnan máshonnan vették volna át?

 86. rammjaeger — 2016-02-01 20:43 

@labrys:

„De megértem ám, hogy vágyakozón gondolsz a keleti média(?) régi jó, bevált mintáira.”

A lélekbúvárkodást szerintem hagyd meg másoknak.

 87. professzorpizka — 2016-02-02 17:16 

@rammjaeger: How wondrously lucky we are my dear Lord Arnage that we are lightyears above these people. :DDDD
Nehéz volt lenyelni a karót? :DDD

 88. professzorpizka — 2016-02-02 17:32 

@rammjaeger: Szerintem meg ne. Valahogy szórakoztató, amikor Rammjaeger őemelkedettségét osztja valaki.

 89. rammjaeger — 2016-02-02 18:16 

@professzorpizka:

Hát kérlek ha Nick Denton epigonjai és a narratívájuk jelentik az alternatívát, akkor inkább karót nyelek.

http://takimag.com/article/im_ing_mccarthy_matt_forney#axzz3z21FKszu

 90. rammjaeger — 2016-02-02 18:34 

@professzorpizka:

Attól, hogy neked szórakoztató, még mindig csak tipikus szalmabábérvelés („…megértem ám, hogy vágyakozón gondolsz a keleti média(?) régi jó, bevált mintáira…”), ergo nem ér semmit.

 91. panamajack — 2016-02-02 19:59 

@rammjaeger: akkor légyszíves magyarázd el, mit tartasz a követendő példának?

 92. rammjaeger — 2016-02-02 20:13 

@panamajack:

Minek magyarázzam el? Talán tényleg érdekel? Na ugye, hogy nem. És egyébként sincs köze a poszt témájához, de a kommentekben felvetett jelenséghez sem, hogy mit tartok annak. Annyit mondtam, hogy a montázs és a csúsztatás, amit flashbang felhozott, már régóta jelen van a magyar közbeszédben. Nem a mostani kormány alkalmazta először, és igazság szerint jelenleg sem ők használják egyedül.

 93. panamajack — 2016-02-02 21:33 

@rammjaeger: Képzeld bazdmeg, tényleg érdekel. Ez a blog azért van, hogy megvitassunk dolgokat. Megsértődni is lehet, csak minek?

 94. rammjaeger — 2016-02-02 21:55 

@panamajack:

Ha azért van, akkor a bloggazda miért nevezi szórakoztatónak, ha egy ilyen labrys-féle alak „oszt” engem? Ez is azt segíti elő, hogy „megvitassunk dolgokat”?

De hogy ne hagyjalak válasz nélkül, az ilyen eszmecserét pl. követendő mintának tartom a televíziózásban:

https://www.youtube.com/watch?v=p3CLeA2bOKU

Persze ezek az idők már elmúltak, és nem is jönnek vissza többé.

 95. panamajack — 2016-02-02 22:02 

@rammjaeger:

1. A labrys-féle alakoknak ugyanannyi joguk van itt megszólalni, mint a rammjaeger-féle alakoknak
2. „ezek az idők már elmúltak, és nem is jönnek vissza többé.” – valóban. Ezt akár egy falvédőre is szó szerint felhímezhetjük. Az érdekes kérdés viszont az lenne, hogy ma, 2016-ban hogyan lehetne javítani a társadalmi kommunikáció színvonalán? Ötlet? Javaslat?

 96. rammjaeger — 2016-02-02 22:18 

@panamajack:

Ez csak terelés. Nem követeltem vagy javasoltam sehol, hogy ne legyen ugyanannyi joguk itt megszólalni. Azt kérdeztem, mégis mivel segíti elő a dolgok megvitatását az, ha az efféle osztást a bloggazda kifejezetten bátorítja a kommentjében?

„Ötlet? Javaslat?”

Például csinálhatna egy efféle vitaműsort az egyik kertévé társadalmi témában. Vagy akár több is. Ja, hogy nem növelné a nézettséget? Senki nem mondta, hogy a társadalmi kommunikáció színvonalának javítása nyereséges.

 97. panamajack — 2016-02-02 22:41 

@rammjaeger: „Senki nem mondta, hogy a társadalmi kommunikáció színvonalának javítása nyereséges.” – így van, éppen ezért ez nem a kertévék, hanem a köztévé feladata volna. Vagy nem?

 98. rammjaeger — 2016-02-02 22:55 

@panamajack:

Az lehet, ha egyszer megvalósul a dicsőséges rendszerváltás. A te kérdésed 2016-ra vonatkozott. Ha a kertévék hozzá akarnak járulni a színvonaljavításhoz, simán megtehetik. De nyilván nem csak ők.

 99. panamajack — 2016-02-02 23:05 

@rammjaeger: a kertévék akkor fognak hozzájárulni, ha megéri nekik. Erre az egyetlen mód szerintem, ha a köztévé elöl jár a jó példával, és megteremti erre az igényt. Valóban, ehhez szükséges lenne egy igazi rendszerváltás. Ez a blog is igyekszik előmozdítani ezt, a maga szerény eszközeivel.

 100. professzorpizka — 2016-02-03 08:41 

@rammjaeger: De ettől még szórakoztatóbb, bár a legszórakoztatóbb valóban te vagy.

 101. professzorpizka — 2016-02-03 08:43 

@rammjaeger: Azért, darling, mert a fennnnsőbséges hangnemed, okoskatörpi mindentudásod mindig lenyűgöz. Egyébként mindig utánanézek a hivatkozásaidnak és elolvasom amit mondasz. Csak ettől még egy végtelenül szórakoztató alaknak tartalak, ahogy komolyságod sajnálkozó mosollyal tekint le a Csomolungmára. 🙂

 102. professzorpizka — 2016-02-03 08:44 

@rammjaeger: Továbbá nem is a kertévé dolga. A kertévé a legolcsóbban előállítható, lehető legigénytelenebb tartalommal akarja a lehető legtöbb pénzt keresni. Az oroszlánt is meg lehet próbálni vegán életmódra téríteni, de minek.

 104. soad1221 — 2016-02-03 11:28 

@professzorpizka: ezzel részben vitatkoznék…
az, hogy nem dolga, az stimmel, a dolga, hogy profitot termeljen a tulajnak, nincs is ezzel gond.
De: …”a legolcsóbban előállítható, lehető legigénytelenebb tartalommal akarja a lehető legtöbb pénzt keresni.”

Ez nem feltétlenül kell, hogy így legyen. A mi cégünk itt Mo-n pl éhen halna. Az árbevételünk kb 60-70%-a származik a hazai piacról, az elért ebt nagy része viszont a 30-40% exportnak köszönhető.
A cégnél a minőségi és tartós termékgyártás alapvető cél. Ha a termékünkkel minőségi probléma van, akkor kérdés nélkül cseréljük/javítjuk – ha ez nem lehetséges kompenzáljuk az ügyfelek felé, még akkor is, ha ez a minőségi probléma több dolog együtt történése miatt következett be. Ilyenkor felhívjuk a figyelmét, hogy ebben a te kezed is benne volt, itt és itt, légyszi legközelebb figyelj.
Tehát a minőség és az igényesség alapvető elvárás.
Ez értelemszerűen a mi piacunkon a jó eséllyel legdrágább gyártó/szolgáltató címet jelenti, de stratégiai cél, hogy nem a legolcsóbb akarunk lenni, hanem a legjobb. Ez nagyrészt teljesül is, emiatt a meglévő magyar ügyfelek nem is fognak elmenni tőlünk. Illetve már minden régebbi ügyfelünk egyszer-egyszer átmegy máshová, de 2-3 év múlva újra nálunk köt ki, és jó eséllyel nem mozdul el min. 5 évig.
Tény, a cég eredményességét ez kimutathatóan csökkenti, ha bizonyos elvárásokból lejjebb adunk, akkor eredményesebb lehetne. De nem fogjuk, mert a cég stabilitását pont az igényes vevő adja. Mindig lesz igény az igényes munkára! Néha több, néha kevesebb, de mindig lesz.

Tehát amit mondani akarok: egy kereskedelmi TV-nek is van piaca, ha igényes műsort akarna gyártani. Az eredményelvárásokat értelemszerűen lejjebb kell adni, de lehetne rentábilis egy olyan kereskedelmi csatorna, ami elsősorban az igényes műsorkészítést tartja feladatának. Lenne rá igény, és fenn is tudná tartani magát. Tény, hogy az ország méretéből adódóan a növekedés lehetősége korlátozott…

 105. soad1221 — 2016-02-03 11:31 

@soad1221: szerintem életemben nem írtam le ennyiszer az „igény” szót, a fenti kommentet 4 részletben írtam, emiatt ez a rettenet sok szóismétlés.. így kissé igénytelen 🙂 elnézést érte.. 🙂

 106. professzorpizka — 2016-02-03 12:47 

@soad1221: Persze, lehet más stratégiát is választani, bár az igényes 🙂 közönség ma már egyre kevésbé tévézik, és sokkal inkább netezik.

 107. soad1221 — 2016-02-03 13:04 

@professzorpizka: ez igaz 🙂

 108. rammjaeger — 2016-02-03 13:27 

@professzorpizka:

Mondja ezt az, aki „hiperintelligensnek” nevezi magát.

Mellesleg akkor olvasd el légyszíves ezt a hivatkozást is:

http://observer.com/2014/02/outrage-porn-how-the-need-for-perpetual-indignation-manufactures-phony-offense/

Ezt a mentalitást képviseli a 444 is. Az ilyesmitől fog majd nőni a társadalmi kommunikáció színvonala?

 109. rammjaeger — 2016-02-03 13:32 

@professzorpizka:

Na ugye. De teljesen véletlenül a netes médiában nem ugyanez az érdek érvényesül? A legolcsóbban előállítható (ingyen v. jutalékért dolgozó lelkes ifjú titánok, gyakornokok stb. által írt cikkek), lehető legigénytelenebb tartalommal (bulvárhírek, rövid és összecsapott, szenzációhajhász, clickbait cikkek) akarja a lehető legtöbb pénzt keresni (maximalizálni az olvasók számát, hogy el lehessen adni a hirdetési felületet)? Mekkora fehér zajt generál ez?

 110. rammjaeger — 2016-02-03 13:49 

@soad1221:

Ha egy híroldalon próbálod ugyanezt csinálni, akkor ott meg fog jelenni mondjuk hetente 25 cikk 4 témában. És akkor jó eséllyel le fognak nyomni olvasottságban azok a híroldalak, melyek mondjuk a költségeid harmadáért négyszer ennyi olvasnivalót gurítanak.

 111. soad1221 — 2016-02-03 14:22 

@rammjaeger: miért is? maga a híroldal/hírszerkesztés is lehet minőségi. Nem lenne lassabb, vagy kisebb számú hír, az egyéb elemző, oknyomozó, vélemény stb cikkeknek pedig kifejezetten így van értelme…

A felütés nem feltétlen kell, hogy vulgáris legyen, nem feltétlen kell egyből „hazudnia”, lehet az figyelemfelkeltő enélkül is…
Az nem kérdés, hogy több energiát kell ebbe belefektetni.

 113. professzorpizka — 2016-02-03 14:53 

@rammjaeger: Mit csináljak, ha tényleg ez a helyzet 🙂

Semmi köze a dolognak a társadalmi kommunikáció színvonalához. Outrage porn volt régen is, meg lesz a jövőben is. Az értelmes beszéd kevesek kiváltsága. (Volt és lesz)
Ha jól emlékszem, én azt állítottam, hogy a 444 a szenzációhajhászás meg a trágárkodás ellenére érdekes, hovatovább a magyar mainstream internet-média legjobban értesült és leginformatívabb helye, ehhez képest a 888 csak szenzációhajhász és trágár.

 114. professzorpizka — 2016-02-03 14:54 

@rammjaeger: Nekem semmilyet, kevésbé értelmes, vagy mindent elolvasó, semmit sem megértő alakoknak meg nagyot.

 115. professzorpizka — 2016-02-03 14:55 

@panamajack:Necsináld a feszkót drága barátom, mert lebukunk, hogy a liberális haszbarázásnak ezt a szörnyű termékét fogyasztjuk 🙂

 116. marcipan — 2016-02-03 15:45 

a száz feletti kommentszám felkeltette a figyelmem.

béláim az úrban, h sikerült a kivándorolt magyaroktól eljutni a trashkultúra vs hochkultúra demagógiájához?
igyatok vmit.

 117. rammjaeger — 2016-02-03 15:52 

@marcipan:

A linkelt origós cikk miatt. Mosom kezeimet, én csak kérdezősködtem róla.

 118. rammjaeger — 2016-02-03 16:00 

@soad1221:

Több energiát kell belefektetni, jó újságírókat kell jobban megfizetni. De úgy vannak vele, hogy ez nem éri meg. A kertévének sem éri meg ennek a tévés megfelelője.

 119. rammjaeger — 2016-02-03 16:02 

@professzorpizka:

A társadalmi komm. színvonalát a kevesek szabják meg, vagy a sokaság?

 120. marcipan — 2016-02-03 16:08 

@rammjaeger: csak kérdezősködsz mi? 🙂

definiáltátok már a társadalmi kommunikációs színvonalat? anélkül mit sem ér az egész.

 121. professzorpizka — 2016-02-03 16:10 

@rammjaeger: Nem tudom, nekünk csak tudományos komm. könyv volt otthon. Szép piros a borítója 🙂

 122. panamajack — 2016-02-03 16:35 

@rammjaeger: is-is. Vannak az úgynevezett véleményvezérek, és van a sokaság, amelyik eldönti, hogy követi-e őket. Illetve, hogy MELYIKET követi. Ez függ a véleményvezérek és a sokaság színvonalától (kultúrájától, műveltségétől) is.

 123. untermensch4 — 2016-02-03 18:18 

A társadalmi kommunikáció színvonala (amennyire tudom) azokból az egyénekből tud csak felépülni akik ugye összességükben maguk a társadalom. Akármilyen szereplő egy véges számú csoportnak „gyárt”. Ha mondjuk az összesség 10%-a funkcionális analfabéta akkor egy igényesen alul futó szalagsáv (hírtévé-féleségben láttam ilyet) miatt vagy nem nézik vagy nem látják vagy idegesek lesznek tőle. Persze lehet odafigyelni a hangzó szövegre és közben egy másikat olvasni (tudom ‘mer mondták) de ezt a készséget vagy elsajátítja valaki mire kikerül az oktatási rendszerből vagy nem. Így el is jutottam régi vesszőparipámhoz hogy a problémát az oktatás felől kellene megközelíteni. Abban az értelemben is hogy a „szüljetek többet” kormányzati elvárást is ebből az irányból lehet (társadalmilag a leghatékonyabban) eladni. Most ezzel nem aktuálpolitikára akarok rátérni, sajnos még nem láttam akármelyik párt színeiben olyan politikust aki ezen a téren a jövő Klebelsberg-je lehetne, pedig régebben (amikor még önkormányzati működtetésűek voltak az iskolák) lett volna némi tér egy ilyen tehetség megcsillogtatására. Ehhez képest azon a megyeszékhelyen ahol több ciklust is két volt tanár zongorázott végig polgármesterként, pont ugyanolyan lejtőn haladt az egyébként létező szakmunkásképzés.
De visszatérve a kommunikációs színvonal problémájához: az teljesen reális hogy egy kereskedelmi cég a profitra hajt. Az is hogy ezt növelendő igyekszik erkölcsileg jónak tűnni (ugye a vevő szereti úgy érezni hogy nem vágják át és ez egy többféle szempontból erkölcsileg jókat cselekedő entitásról jobban hihető). Az „újságíróknál” (bár mostanság már nem lenne túlzás a „Született gyilkosok” c filmből átemelni a „médiaG*ci” elnevezést) viszont már régóta (és szintén zászlótól függetlenül) felbukkan az a motívum hogy ők „hitelesen tájékoztatnak” mert „objektívak” meg főleg (mivel ez közérthetőbb) „függetlenek”. Na most ugye egy akármiterméket gyártó cég nem állítja hogy azért szponzorál ezt-azt mert világmegváltani akar (szóban persze igen de nem ez a fő motívum az önmeghatározásánál), sikeres piaci szereplő akar lenni és megengedheti magának a szponzorálást mert megéri mint reklám. Ha ezt így arcba kapják akkor nem tiltakoznak. MédiaG esetében viszont felháborítónak nyilváníttathatik a feltételezés hogy csak azért mert a főnöke írja alá a fizetési csekkjét, ő függne tőle. Meg úgy egyáltalán világnézetileg is meg tudja őrizni az objektivitását… pedig ha jól tudom pl az ebből a szempontból példaként nem emlegetett amcsi hozzáállás az hogy adott író közli saját világnézeti „hovatartozását”.
Persze meg tudom érteni hogy a „keleti médiából” kifejlődött résztvevők nehezen szakadnak el a korábbi mentalitástól, főleg amikor még a politikában szó volt fékekről és ellensúlyokról, a média ellenben „negyedik hatalmi ág”-ként volt vala emlegetve (a tömeg úgysem érti) és fel sem vetődött holmi fék vagy egyéb kellemetlenség, majd a piac eldönti…
Ez azért jutott eszembe mert ha meglenne a szándék „társadalmi jót” tenni és lenne esetleg rá kapacitás a „clickbait” bevételéből, sztem semmi akadálya hogy (pl a blogrepublikhoz hasonlóan) a fejlécben a „celeb”, „katasztrófa”, „cukiság”, „pornó”, „trollfórum” mellett egy „igényes tartalom” rovat is lehessen.

 124. untermensch4 — 2016-02-03 18:38 

@pierredelacroix: Vicces. Tudnék egy területet ahol a „próbaüzemet” megcsinálhatnák és még népszerűséget is szerezhetnének (mármint nem sokat de nem is pénzből átváltva). Ez pedig a folyami turisztikai célú kikötő+kemping. A folyók jellegéből adódóan ezt vagy a folyóparti önkorm-ok majdnem mindegyike vagy egy ennél nagyobb mérettartományban tevékenykedő szereplő tudja megcsinálni. A hajózás jellege miatt pedig csak olyan folyókra mennek lakóhajóval ahol vannak kikötők. Meg egyébként itt-ott haveri cégek is álmodnának egy-egy jó nagy költségvetésű projektet de a Tisza egyetlen jachtkikötőjének felépítése nehezen magyarázható (nem számítva a vízállást, végülis az egyetlen kikötőből ugyan hova is indulnának…), a gátaknál az a fránya víz elszabotálhatja a jó kis nyereséget ha áttöri, a hidak meg szűk piac.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.