Én nem politizálok

Én nem politizálok! Ez a mondat engem jobban dühít, mint egy hír arról, hogy Lázár János és Gyurcsány Ferenc közösen ellátogattak egy árvaházba és onnan ellopták az árvák ebédjét és azt kaján vigyorral szétlocsolták az árvaház előtti utcán.

Ugyanis rendes országban, ha a politikus ilyet tesz, abba előbb-utóbb belebukik. Azért bukik bele, mert rendes országban az emberek, különböző intenzitással ugyan, de részt vesznek a köz dolgaiban.

Nemrég Panamajack felbujtására, 87-88-ból származó tévéműsorokat néztem a Youtube-on. Parabola, híradó, Szuperbola, ilyesmi. Ott is benne van az az életérzés, hogy a politikushoz úgy viszonyulunk, mint átlag proli a kurvához.

A kurva egyrészt ugye érinthetetlen, alsóbbrendű, mocskos, fuj-fuj dolog. Ugyanakkor ugye odaviszi az ember a megfelelő pénzt és mindent szabad. Igen azt is. Igen, oda is. Ezért aztán érdekes, leskelődni, követni való dolog a kurva, aki állítólag a nyolcadikon rendel. Ki jár oda? Azzal a magas pasassal vajon mit csinál? Tényleg feljár Kovács a hatodikról?

Érdekes kérdések ezek, de minket, mint a kurvákat, sőt általában a szexet messzire kerülő rendes embert, természetesen nem foglalkoztatnak. A politika is ilyen. Érdekel, egy részét kipróbálnánk, de legalábbis beszélgetnénk valakivel, aki kipróbálta. Más részét pedig (gondolok itt arra, hogy felszabadultan, mindenféle tabuk nélkül szexelni) meg szívesen csinálnánk hetente többször is.

De nem. Magyarországon többek között azért van annyi agresszív, a másikkal direkt genyózó ember, mert a normális, kölcsönös örömszerzést szolgáló szex számtalan fejben egybeesik a kurvához járással. Rendes ember nem csinálja így-úgy és főleg amúgy, rendes asszony nem engedi ezt, azt, és na amazt meg főleg nem.

A Kádár-korszak súlyos, és sürgősen lerázandó örökségébe tartozik az, hogy a politikát is valami hasonló gondolati hálóval vették körül.

A hétköznapi ember percepciója a politikáról az, hogy az valami erkölcstelen dolog, amelyet rendes ember otthon, vagy a munkahelyén nem csinál. Mint ahogy rendes ember nem vágyik olyasmire, hogy az asszony kösse be a szemét és utána hátra tett kezekkel tegyen a kedvére, rendes ember nem politizál.

Mert abból baja lehet. Tisztátalan lesz. Kiröhögik, ha kiderül, vagy valami furcsa félbuzi-státuszba kerül. Ezért aztán megnézi ezt a mutatványt pornófilmen, vagy egy szép napon ő is felmegy a nyolcadikra, tízezer forinttal a zsebében és becsenget.

A politikumnak ez az elidegenítése nagyon jól szolgálja az országot a nyolcvanas évek óta uraló elit érdekeit. A politikával szembeni idegenkedés ugyanis mára undorrá vált.

Számtalan nagyon jó kezdeményezés akad el ott, amikor mondjuk a miskolci és budapesti tiltakozóknak vagy újítóknak csinálni kellene egy honlapot, el kell menni a tévébe nyilatkozni és fel kell vállalni, hogy igen, én kérem azért állok ki, hogy az egykorvilághírű égigérő vasnyikorgó gyár területén ne veszélyeshulladék-lerakó, hanem játszótér, esetleg kutatóközpont legyen.

A civil kiállás és a politika határmezsgyéje szinte néptelen és csak részben azért, mert az emberek joggal tartanak valami repressziótól. Nagyrészt az ok nem más, mint hogy azon szocializálódtak, hogy a „politika” az az a dolog, amiről Árkus József kissé lefitymáló hangon beszélt a Parabolában, és amelyet azok a furcsa, öltönyös alakok csinálnak. Huncutság, kurvaság.

Pedig nem az. Mint ahogy Kovácsék sem lesznek huncut kurvák attól, hogy kipróbálnak ezt-azt, senki sem lesz tisztátalan attól, hogy azt mondja: Igen, egyetértek Tarlós Istvánnal, abban hogy, de nem, azt Tarlós István ne csinálja, és a Muskátlikat a Margit Hídra Klub nevében felszólítom, hogy…

Az, hogy Gyurcsány Ferenc oly sikeresen képes rátelepedni az akciónyugger-gárdája révén ellenzéki kezdeményezésekre, az azért van, mert nagyon-nagyon alacsonyan van az a küszöb, amire az állampolgár azt mondja, hogy ez már politika, és én nem politizálok.

Pedig a politizálás egyrészt természetes és jó dolog, másrészt pedig vele jár az is, hogy megjelenik a képben Gyurcsány Ferenc. Senkinek sem jut eszébe azt mondani, hogy igen, megjelent a tüntetésen Gyurcsány úr, az ismert szexmunkás is, és mondta a magáét. De mi kérem nem a déká, a péem vagy az elempé vagyunk, de ha az elempé, a péem vagy a déká velünk egyetért, ám jöjjön tüntetni, beszélhet is, most szólunk, hogy öt perc után lekapcsoljuk a mikrofont.

Nem szabad elhallgatni, hogy a dolog változóban van. Eleve már a Fidesz kiválóan élt azzal, hogy az Orbán Viktorral egyetértést valid, nem kurvázásnak minősülő politizálássá tette. Mostanában pedig a Jobbik sikerének fontos eleme, hogy teret nyit a vidéki értelmiség igényének a közéleti megszólalásra. Valahogy a jobbikosnak a jobbikos rendezvényre elmenni és ott egy jót cigányozni-turulozni nem kurvás dolog, sőt, végre TESZ a magyarságért. Gondolja ő, és bármilyen furcsa, igaza van.

A baj csak azzal van, hogy pornófilmet néz.

Nagyon hiányzik az önálló, a hétköznapokban politizáló ember, aki elfogadja, hogy a politika az rendes ember hétköznapjainak a része. Hogy a politika az nem úri huncutság vagy kurvaság. A politika az, amikor megszólal a köz dolgában és nem abban, hogy Orbán vagy Vona tud többet az autóskártyában. Hanem jöjjön el a Fideszes és a Jobbikos képviselő is és mondja el, hogy ő hogyan képzeli a játszótér felújítását. Ha sehogy, akkor nosza, dugjuk össze tízen a fejünket, csináljuk meg a játszóteret, és amikor legközelebb erre jár valamelyik nagyfejű akkor röhögjük ki.

Mindaddig, ameddig akár a rendőrnyugdíjasok, akár a tanárok vagy az orvosok nem szedik össze a bátorságukat és kezdenek el politizálni, addig csak a Bővített Extra Csomag felnőttfilm-csatornái között válogathatunk. Ott meg mindig ugyanaz a műsor megy, ami sose volt igazi. Az igazit mi csináljuk. Vagy nem. Csak rajtunk múlik.

 

 

49 hozzászólás

 1. yenoee — 2016-02-05 09:05 

Hú, ettől a szövegtől lefagyna az összes kádéempés ismerősöm. 🙂
És ők sokkal többen vannak, mint gondolnák.

 2. panamajack — 2016-02-05 09:07 

Igen, ez annak a kissé cikornyás megfogalmazása, hogy nehéz demokráciát csinálni demokraták nélkül. És itt a „demokrata” egyáltalán nem a dékást jelenti (bár természetesen van demokrata közöttük is), hanem például Hadházy Ákost, akit épp most próbálnak meghurcolni azért, mert.

 3. eltopo — 2016-02-05 09:19 

@yenoee:

Érdekes, nekem nincsenek kádéempés ismerőseim, de hát én autista vagyok.

 4. professzorpizka — 2016-02-05 09:53 

@panamajack: igen, de ha ezt irod mindenki megsertodik vagy nem is erti

 5. heizer — 2016-02-05 10:46 

Személyes és nem túl szofisztikált tapasztalatom szerint: ki a péknek van erre ideje?
Mármint a politizálásra. A közéleti viták, a társadalmi problémák nyomonkövetésére, arra, hogy az ember mindig naprakész és jól informált legyen az éppen aktuális dolgok mentén? Hogy a véleményét kellő mennyiségű információ alapján tudja megalkotni ? A bárki melletti kiállásra (azon kívül, hogy hát jól van ebben egyetértek velük, de ennyi), arra hogy a szimpla netes szalagcímeken kívül az ember azt is elolvassa, ami kevéssé érdekli, de a közéleti állásfoglalásához az fontos volna.

Amíg fiatalok voltunk tanultunk, buliztunk. Aztán melóztunk ezerrel, hogy el tudjunk indulni az életben, aztán gyerekek jönnek akik a köv 20 évre megpecsételik az ember orientációit. Az ember eljár a saját kisközösségeibe, sportolni, hobbit űz, stb. Ami közösségi szerepvállalásra futja, az ezen kisközösségek, hobbik, gyerek ovik-iskolák, munkahelyi közösség iránti tennivalókban, ezek esetleges közösségi ügyeiben megteszi. De már ez is erőn felüli sokszor!

És ha közben valamilyen közéleti témában leállok vitázni, itt a fórumon, családi-baráti körben, az ember elmondja a véleményét, amit legtöbbször nem mély információk alapján alakít ki, mire a nyugdíjasok, ráérők és egyszerűen csak azok akik más helyről orientálódnak pillanatok alatt szétszedik mert egyszerűen többet vagy mást tudnak a témáról, ami más megvilágításba helyezi az eddig kialakított véleményt.

Nem lehet, nincs rá idő! Még egy adott közéleti témában elmélyülni is nehéz, nem hogy többen. És a kommunikációs mókuskerék meg piszkosul nem áll meg, nem vár senkire.

 6. professzorpizka — 2016-02-05 10:56 

@heizer: Azt senki sem mondta, hogy könnyű 🙂

Ellenben én nem csak azt nevezem politizálásnak, ha helyben pártot alapítunk. Nem véletlenül vannak profi politikusok, nagyban csinálni szakma.

Kicsiben csinálni „csak” áldozatvállalás. Sokat segít, ha van valamiféle értékrendünk, amely alapján gyorsan eldöntjük dolgokról, hogy jók, vagy nem jók. Továbbá időt kell szánni magunk művelésére „képbe helyezésére”

Ez idő, pénz és fáradság. Panamajack egy multicégnél dolgozik és kétgyerekes családapa, én egy közepesen pörgős ügyvédi praxist üzemeltetek, amellett, hogy blogolok.

 7. heizer — 2016-02-05 11:12 

Értem én. Csak amikor ilyeneket olvas az ember, hogy a magyarok mennyire nem törődnek a közügyekkel, akkor az emberben, aki gürizik a sportklub, az egyházközség, a helyi iskola vagy a munkahelye közérdekű, társadalmi ügyeiért (és hát szerintem viszonylag sokan vagyunk ilyenek) – ugye, hogy kicsiben egy picit jobb legyen – egy pöttyet morci lesz. Hát „mi kell még? Véreim, mit adjak”

Nagyon nem marad idő, hogy elolvassa és utánamenjen az ember, hogy a Lázár, hogy képzeli el bürökráciacsökkentést, mit gondolnak a tanárok, mit a kormány, stb-stb.

„Ez idő, pénz és fáradság”. Igen, csak kicsit úgy érzem nem éri meg…

 8. panamajack — 2016-02-05 11:19 

@heizer: nem kell mindenkinek mindenbe beleszólni, csak abba, ami őt személyesen érinti és/vagy érdekli. Azt kell megérteni, hogy kiállni a saját érdekeinkért az politizálás, és ez egy teljesen normális és kívánatos dolog egy demokráciában. Nem kell passzívan elszenvedni a „fejesek” ránk nézve hátrányos, esetleg eleve rossz döntéseit, hanem befolyásolhatjuk a dolgok menetét. Erre van is Magyarországon rengeteg példa (tanárok, orvosok, netadó, HaHa, Kishantos, MigrationAid, stb), csak sajnos eddig az összes ilyen kezdeményezés elbukott akkor, amikor kijelentették, hogy „mi nem akarunk politizálni”, és ezzel gyakorlatilag átengedték a terepet Gyurcsányéknak, akik annak rendje és módja szerint beleállították a földbe a kezdeményezést. Innentől meg a kormány szervez egy Nemzeti Konzultációt, kicsinálja a hangadókat, és minden marad a régiben.

 9. professzorpizka — 2016-02-05 11:21 

@heizer: Hopp, itt van egy félreértés.
Én pont azt mondom, hogy aki csinálja a sportklubot, az egyházközösség stb. közügyeit, az merjen még annyit hozzátenni, hogy:

„Amint a Miniszterelnök Úr a bürokráciacsökkentésről mond, az nekünk itt a sportklubnál pont nem jó, tessék visszavenni”

majd, ha jóindulatúan figyelmeztetik, hogy viszont a polgármester öccsének meg jó, akkor mondjon annyit, hogy

„Értem, ám nekünk itt a sportklubnál nem jó, tessék visszacsinálni. És csatlakozunk a sportklubok az elcseszett bürokráciacsökkentés ellen kezdeményezéshez.”

Ennyi. Nem több. Csak hát ez is hiányzik. Egy nyamvadt petícióhoz is két hét alatt gyűlik harmincezer csatlakozó.

 10. Tromb74 — 2016-02-05 11:36 

@professzorpizka: Nem tudom hogyan lehetne ezt nem sértően megfogalmazni egy olyan környezetben, ahol a legtöbb fogalmat megfosztották eredeti jelentésétől, sőt sokszor bármiféle jelentéstől.
Ezen a csatatéren hősi halált halt a liberalizmus, a demokrácia, a konzervatívizmus, a keresztény értékrend, a nemzet, a hazaszeretet. Végtelen a sor. …és igen a politika is elvérzett, bár ő már tényleg nagyon régen.

Gondolkodom rajta, hogy ezt a jelenséget hogyan lehetne magyarázni memetikai megközelítésből, mert alapvetően ez az elmélet elég jó magyarázattal szolgál. Megérne egy posztot, csak egy rakás könyvet újra kéne nyálaznom miatta, és most nem nagyon van rá időm.

Dióhéjban annyit, hogy nagyon szépen végigkövethető az a jelenség, ahogyan a kifejezések replikációról replikációra mutálódnak, sok esetben egy értelmétől megfosztott impresszióvá válnak. Mondok is kettő példát.

„A demonstráció politikai színezetet öltött”

Az itt jelenlévők tisztába vannak vele, ez a mondat értelmetlen. Van benne egy hibás „gén”, ami nagyon régóta replikálódik hibásan, de mégis sikeresen ebben a „populációban”.
Viszont sokak számára ez a „gén” másképp hibás. Egy rákos daganat v. valamiféle betegség okozója, ami az egész eseményt halálra ítélte. Az egész, lényegében értelmetlen mondat „értelmet” nyer. Most azzal ne is foglalkozzunk, hogy ez a gén v. kulturális lenyomat milyen okból mutálódott azzá, ami. Nézzünk inkább egy gyorsabban, követhetőbben mutálódott esetet.

„A mai napon 36 migráns lépte át a határt”

Ez bizony már technikai értelemben génmanipulált alkotót is tartalmaz. Kicsit ahhoz hasonlítható, amikor az első preparált kacsacsőrű emlős Európába érkezett. A tudósok elküldték a picsába (ha igaz) a jószág gazdáját, hogy ilyen cérnával összefércelt kreálmánnyal ne rabolja már a drága idejüket.
No, az idézőjelek között megtalálható kreatúra esetében mi vagyunk a tudósok, csak éppen nekünk igazunk van. …de sajnos nem megyünk vele semmire.
Jelen pillanatban teljesen mindegy, hogy a szóban forgó kifejezés mit is jelent, mert funkciója mindössze annyi, hogy a köré épített vázat saját magával együtt reprodukálja (a kis geci), még pedig úgy, hogy az a V. Frankestein által meghatározott célt beteljesítse.

Ha pl. egy teljesen értelmetlen szövegbe bele recskázza a „teremtő” a „háttérhatalmak”, „fősodrú média”, „tudjukik”, „Soros” örökítőanyagokat, akkor az elkezd tenyészni, és megfertőzi a népesség közel felét (ha jók az értesüléseim).

Szép kilátások.

 11. professzorpizka — 2016-02-05 11:43 

„A miniszterelnök nagy reményeket fűz a Nemzeti Pedagógus Karhoz, ami azért van, hogy ott politikától mentesen meg lehessen vitatni az oktatási kérdéseket.”

Na, erről beszélek. Miért kéne azt politikamentesen megbeszélni?

 12. heizer — 2016-02-05 11:47 

@panamajack:
@professzorpizka:
Értem. Tényleg köszönöm, hogy megvilágítottátok a dolgoknak ezen oldalát.

 13. Tromb74 — 2016-02-05 12:09 

@professzorpizka: ŐŐŐ én is erről beszélek.
Most itten az van kommunikálva, hogy nekik nincs olyan rákos izéjük, mint pl. az ellenzéknek. Plusz ez egy felszólítás, hogy lehetőleg mindenki hagyja otthon, akinek esetleg van, mert nem fogják beengedni. Az oktatást érintő problémák, pardon „kérdések”, politika mentesen alakultak ki, ezért ne keverjük már bele mindenbe a politikát! Értve?

 14. Tromb74 — 2016-02-05 13:03 

Olvasgatván picit nekem úgy tűnik, hogy ez a politika mentesség nagyon fontos részét képezi a kormányzati kommunikációnak.

Van egy olyan érzésem, hogy ha kismértékben is, de be vannak szarva. Nagyon úgy tűnik, hogy a pedagógusokat megpróbálják leválasztani mind a „politikáról”, mind pedig a társadalomról (béremelés emlegetése).
Ha a zemberek nem bújnak elő, sikerülni fog nekik.

Jellemző, hogy a budaörsi tüntetésen (kb. 500 fő) automatikusan mindenki kollégának szólított. Egy idő után nem magyarázkodtam.

 15. panamajack — 2016-02-05 13:27 

@Tromb74: ez teljesen igy van. A Fidesz azt sulykolja, hogy aki ellenük politizál, az Gyurcsánnyal van. Gyurcsány meg lelkesen bólogat. Ezért aztán inkább „nem politizálunk”, ahelyett, hogy mindkettőt elküldenénk oda, ahová valók.

 16. panamajack — 2016-02-05 13:29 

@heizer: nagyon szívesen! 🙂

 18. rammjaeger — 2016-02-05 15:30 

@heizer: Szerinted sokan vagytok, európai összehasonlításban azonban aránylag igen kevesen. Visszatérő megállapítás, hogy ez a társadalom az egyik legatomizáltabb, legindividualistább a világon, nagyrészt a kádári örökség miatt, ahogy a cikkben is benne van.

 20. soad1221 — 2016-02-05 15:53 

@Tromb74: nem kétlem a valóságtartalmát (mármint, hogy a fideszes „kapcsolatoktól” féltek), de az az igazság, hogy ezzel kurva könnyű takarózni,hogy miért nem tettek semmit.

Na jó, de kétlem. Ez szimpla kamu. Teljesen nyilvánvalóan súlyos bűncselekményeket követett el, nem egyszer, nem kétszer, hanem rendszeresen. Mindenki tudott róla? egyszerűbb volt nem cselekedni, mint cselekedni, és most lehet ezt a „féltünk” szöveget maguk előtt tartani…

Hagyjuk ezt, ha akart volna bárki ennek véget vetni, akkor megtette volna. Ahogyan végül volt is aki akart.

 21. soad1221 — 2016-02-05 15:57 

@panamajack: na ez már sokkal inkább… de ma már ez sem marad rejtve a nyilvánosság elől..

 22. professzorpizka — 2016-02-05 15:57 

Úgy tudtam, hogy ezt a posztot ma reggel kell megírni itt a következő díszpéldány:

http://mandiner.hu/cikk/20160205_jeszenszky_zsolt_hogyan_segitsunk_a_tanaroknak

 23. panamajack — 2016-02-05 15:57 

@soad1221: …és akit rögtön ki is rúgtak érte, és most azt terjesztik róla, hogy alkoholista.

 24. Tromb74 — 2016-02-05 16:05 

@soad1221: Azért utaltam a Stockholm-szindrómára, mert hasonló a helyzet első ránézésre.
Én még attól is tartózkodnék, hogy az említett jómadárról ítéletet mondjak. Sőt, a médiát is felkérném (ha tudnék ilyet tenni), hogy kezelje óvatosan az ügyet.

 25. Tromb74 — 2016-02-05 16:07 

@Tromb74: Jut eszembe, van itt olyan, aki remek nyilatkozatokat v. mit tud írni hasonló esetekben.

 26. Tromb74 — 2016-02-05 16:10 

@professzorpizka: Hehe. Budaörs köszöni szépen, jól érzi magát 😀 😀 😀

 27. soad1221 — 2016-02-05 16:14 

@panamajack: persze. és szerinted nem kap majd új munkahelyet? és szerinted szépen el fog csendesülni, és minden úgy fog történni ahogy eddig?

Hagyjuk, ez morális kérdés. Igen, benne van a pakliban, hogy átmenetileg kárt szenvedhetek (kirúgnak), de nem kérdés, hogy ezt megtenném. És minden minimális szinten gerinces élőlény. Illetve van ami felmerült bennem, és komoly kételyeket ébreszt:
ha ez ilyen módon és ilyen nyilvánvalóan zajlott, akkor hol voltak a szülők? Mert hát kizártnak tartom, hogy ne tudott volna róla egy szülő, ha ez ennyire nyílt volt. Én apa vagyok, és van lányom is. Az volt az utolsó napja abban az iskolában, amikor megtudtam, és egészen biztos, hogy nem maradok csendben, akárkinek is a fia az, aki ilyet csinálna vele. Tapogatja???? többször??? és otthon nem szól? vagy szól, és nem tesz semmit az anyja, apja??

nekem ez így nem stimmel…

 28. Tromb74 — 2016-02-05 16:18 

@soad1221: Nekem van ebben némi tapasztalatom. Több, mint amit valaha is szerettem volna.

Nem így működik.

 29. soad1221 — 2016-02-05 16:20 

@Tromb74: igen, egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy valóban így történt minden…
simán meghurcolja bárki, anélkül, hogy tudnánk, hogy ez tényleg így történt-e…

Ha pedig igen, az másokkal szemben is újabb kérdéseket vet fel, és nekem nem elfogadható válasz az, hogy „féltünk a következményektől”

 30. eltopo — 2016-02-05 16:21 

@panamajack:

Úgy van.

 31. soad1221 — 2016-02-05 16:24 

@Tromb74: nekem semmi, szerencsére, és ne is legyen… így nyilván sok mindent nagyon leegyszerűsítve látok csak a témában, de azt biztosan tudom, hogy ilyesmiről nem hallgatnék, nem maradnék csendben. Akár évekig…

 32. panamajack — 2016-02-05 16:25 

@soad1221: a katolikus egyház pedofibotrányai is évekig-évtizedekig büntetlenül folyhattak, pedig sokan tudtak róluk. Vagy említhetném akár Bill Cosbyt. A közös ezekben mindig az, hogy az elkövető hatalmi helyzetben van az áldozatok felett, népszerű, inkább neki hisznek. Kvázi „érinthetetlen”, így inkább mindenki kussol.

 33. soad1221 — 2016-02-05 16:34 

@panamajack: igen, ez csak úgy képes működni… Az áldozat ebben a helyzetben érthető, ha nem cselekszik. Viszont, amikor ez sokak számára egyértelmű, akkor a sokak, azok bűnrészesek. Ők nem áldozatok, hanem pártolók. Tudomásom van arról, hogy a főnököm a hatalmával visszaélve olyan dologra kényszerít vkit, ami egyértelműen nem megengedhető? Tehát én vagyok mondjuk a matek tanár, és tudom, hogy a földrajz tanár az egyik, vagy több lányt tapogatni szokott, de nem cselekszem semmit? Bűnrészes vagyok.
az egyházak pedofilbotrányai azért maradhattak titokban, mert aki tudott róla 1. maga is áldozat volt 2. az elkövetővel együtt érdekközösségben volt.
Nem tudott kiderülni a nyilvánosság számára…
Bill Cosby esetéről sokat nem tudok…

 34. soad1221 — 2016-02-05 16:38 

@panamajack: ja, az, hogy inkább neki hisznek megint egy olyan helyzet, ami az áldozatra érvényes.
De hát a hírek szerint itt mindenki tudott erről. CSak nem mertek semmit cselekedni, mert az apja az igazgató és fideszes… Nem arról van szó, hogy nem hittek az áldozatnak, mert… hanem féltek…
Azt a verziót, hogy nem hisznek vkinek, az életszerű, ilyen sajnos van. Olyan verzió is, hogy az áldozat nem mer előállni – a félelme teljesen jogos, hiszen pont a hatalmi viszonyok teremtik meg a lehetőséget.
De az, hogy széles(!) körben ismert, hosszú ideje, és mindenki fél, mert mindenki felett hatalma van? Ez nem életszerű…

 35. Tromb74 — 2016-02-05 16:49 

@soad1221: Welcome to the Hungary!

 36. Tromb74 — 2016-02-05 16:51 

@panamajack: Ilyen esetben szinte az egész közösség áldozat, akik irracionálisan viselkednek egy irracionális helyzetben.

 37. tudi — 2016-02-05 17:49 

Ez maximálisan igaz, egyet is értek vele amit írtál. Amit én látok, hogy sajnos sokan eljutottak abba az állapotba, hogy ha valaki a kormányt kritizálja akár maximálisan jogosan, arra rá lesz sütve a libsi, Sorosbérenc és hasonlók, csak mert nem ért egyet az iránnyal, ahová ez az ország hajt. Néha napján az az érzésem, hogy 84-et írunk.

 38. noirp — 2016-02-05 18:26 

@professzorpizka:
Hánynom köll. Ettől a mandineres poszttól is, de úgy általában a fideszes szektáriusok agymenéseitől… Eljöhet még az a helyzet, amikor az antiperisztaltika is politizálássá válik.

 39. katacumoridako — 2016-02-07 12:29 

Ennyi káros sztereotípiát rég olvastam így összelapátolva. Ez a demokrácia és a politika totális félreértelmezése. Hagyjuk már ezeket a liberális lózungokat és foglalkozzunk inkább a valósággal! Tehát:

Tudomásul kell venni, hogy 1. a világ megváltozott és 2. a politika az érdekekből táplálkozó érdekek világa. E két premisszából egyenesen adódik a következtetés, hogy a megváltozott világban időszerűtlenné váltak azok a megatartási sablonok (játszótér fásítás és egyéb zöldségek), amiket a poszt népszerűsíteni próbál. Ugyanis a megváltozott világban ezek már primitív és hatékonytalan módjai az érdekérvényesítésnek. Hogyan is gondolhatja bárki, hogy egy keményen dolgozó kisember képes lenne a napi munka után szépen felrajzolni pauszpapírra a helyi és az országos érdekviszonyok vektorait és kiszámítanik az eredőjüket? Ez sületlenség. Talán az inputokat megkapja a híradóból, meg elolvassa a Blikkből, de a számítás már nem az ő dolga. Értem? A keményen dolgozó kisembernek nem ez a dolga. Ezért vannak a pártok. Erről szól a képviseleti demokrácia. Ha valakinek pénze van, beteheti a bankba vagy pölö. vehet kötvényeket. Ugyanígy, aki tenni akar a közért, az részt vehet a nemzeti konzultáción, eljárhat a helyi kormánypárti rendezvényekre és állami ünnepségekre, kedvére aktívkodhat a Pedagógus/Rendészeti/Orvosi stb. Karban, mert (a káros szakszervezetekkel szemben) ezek a korporatív hivatásrendek 100%-ig összhangban vannak a megváltozott világ igényeivel. Tehát adottak azok a formák és intézmények, amelyekkel a dolgozó kisemberek közéleti nyüzsgési ingerei politizálás nélkül is becsatornázhatóak. Ha valaki hátat fordít ezeknek, akkor csak azt bizonyítja, hogy önző és individualista módon próbálja magát beleártani olyasmikbe, amihez nem ért. Ebből semmi jó nem kerekedik ki, csakis konfliktus és széthúzás. Na, nem is folytatom tovább. Akinek van füle a hallásra, ennyiből is megérthette, miért károsak és időszerűtlenek a múlt századi demokráciakép és politizálás kiüresedett csontvázai után nosztalgiázó liberális értelmiségi szenvelgések.

 40. katacumoridako — 2016-02-07 13:04 

@tudi: Azt tanácsolom, hogy feleslegesen ne törd ilyesmiken a fejed. Sorosok minden korban voltak… Na és?

Próbáld a történések jó oldalát nézni: az állam kinyújtja feléd a kezét és meghív, hogy csatlakozz a demokrácia-rezsicsökkentéshez.

 41. panamajack — 2016-02-07 13:24 

@katacumoridako: izé, nem tudom eldönteni, hogy most ironizálsz-e… Ha igen, le a kalappal! 🙂

 42. yenoee — 2016-02-07 13:24 

@katacumoridako: Modor Tibi óta először, végre látunk valami újat.
Nagyon jól nyomod, riszpekt. 🙂

 43. komojtalan — 2016-02-07 14:58 

Az embereket nem érdekli a politika, mármint a normálisabbakat. Az hogy az engem érintő kérdésekbe beleszóljak nem nevezném politikának. Tetszik, nem tetszik a londoni emberek több mint fele nem tudja ki London polgármestere és ez valahol normálisnak tartom. Az érdekli működik a város? Igen? Maradjon. Nem? Jöjjön más. Igaz ott van választék, itt a rossz, rosszabb, legrosszabb között lehet választani ami nem túl csábító.

A másik hogy az emberek félnek. Arra nem jönnek rá, hogy ha egyszer odacsapnának akkor lehet rosszul járnának, de utána lehet változna valami, így meg esélytelen. De nincs is aki felvilágosítaná őket erről … Elmegy otthonról, dolgozik 10-12 órát, hazaér, beesik az ágyba, másnap kezdődik minden elölről. Tényleg ennyi az emberi élet? Akkor inkább elmennék bankot rabolni, ha bejön Hawaii, ha nem, sokkal rosszabb nem lesz. Az hogy félek az igazgatótól, a polgármestertől, a képviselőtől, stb … nem normális. Ami furcsa hogy 4 évente egyedül mehet be egy fülkébe és ennek ellenére is nyert a Fidesz legutóbb. Azért ne mondja senki hogy 2010 előtt nem volt nagyobb szabadság. Loptak a MSZP -sek? Igen, de közel sem annyit mint most a Fidesz mégis az emberek azt hiszik(?) akkor mindegy kire szavazok?

Sokáig nem értettem egyet azzal a gondolattal, hogy megérdemeljük a Fidesz kormányt. Ha ilyen hülyék az emberek, akkor nem érdemlünk mást. Hol vannak azok a nagy Demokraták akik le tudnák váltani őket? Írhatnék neveket, 1-2 év alatt eltűnnek a süllyesztőben. Azt nem hiszem hogy eltüntetnék őket, vagy megveszik őket, vagy rájönnek hogy esélytelenek. Népszerű felvetés miért nem segít a nyugat? Közel 2/3 -nál? Joggal hihetik hogy a magyaroknak ez kell.

Ez a blog unikum, mert megpróbál tenni valamit. Persze a lehetőségei végesek, nem is érhet el sok sikert.

 44. labrys — 2016-02-07 15:24 

 45. flashbang52 — 2016-02-07 15:36 

„Tudomásul kell venni, hogy 1. a világ megváltozott és 2. a politika az érdekekből táplálkozó érdekek világa.”

No. 1.Tessék már elárulni melyik világ változott meg és mihez képest? Merthogy a világ azóta folyamatosan és tizedmásodpercenként változik amióta az első kékmoszat nekiált szexelni a mellette lévő másikkal. és belevágta magát az ősóceán habjaiba
No.2.Ilyen magvas gondolatokat utoljára a House of Cards castingján hallottam.
( A Vikings castingon ellenben több volt a cici de ez most nem tartozik ide 🙂 )

 46. katacumoridako — 2016-02-07 17:16 

@flashbang52: Na tessék, éppen ez az az értelmiségi póz, amiről fentebb írtam. Persze lehetne taglalni, hogy mi és mennyiben változott a világban, továbbá (és itt analógia gyanánt utalok a terror-veszélyhelyzet definíciós problémáira) minek és mennyire kell megváltoznia ahhoz, hogy a hátradőlve konstatáhassuk: „a mennyiségi változás a dialketika által megtermékenyítve új minőséget szült”, de könnyen belátható, hogy semmi értelme ezen rágódni. Ez ugyanaz a meddő értelmiségi köldöknézés, amit annyira szívesen űztek azok a lump és pederaszta hajlamú görög filozófusok, akik tisztességes munka helyett tekősbékék versenyeztetésével múlatták az idejüket. Tehát semmit nem veszítünk, ha lógva hagyjuk a ezt a kérdést. Ezért egyszerűen csak fogadjuk el, hogy a világ megváltozott (amiként a terrorveszély-helyzet is létező entitás, még ha ki is spórolják a Hvt.-ből a hozzá tartozó értelmező rendelkezést), és örüljünk annak, hogy mind több magyarnak van hozzáférése a demokrácia-rezsicsökkentés vívmányaihoz. Hajrá magyarok, hajrá Magyarország!

 47. professzorpizka — 2016-02-07 17:58 

@katacumoridako: Kurva jól nyomod 😀

 48. untermensch4 — 2016-02-07 19:24 

@katacumoridako: „…Ezért vannak a pártok. Erről szól a képviseleti demokrácia….”
🙂 (tényleg jól adod elő ezt az irónia-dolgot)
Mióta tudhatjuk hogy a politikusok többsége bűnöző (nem a „2/3”, egy jónéhány évvel ezelőtti házonkívül-ben a szóvivőjük egyértelművé tette hogy gyakorlatilag mind gazdasági bűnöző, a mentelmi jogon kívül a testreszabott költségelszámolási szabályok is kellenek ahhoz hogy ez ne legyen kínosan nyilvánvaló), és még kartelleznek is ellenünk, a legjobb köldöknézések közé sorolom hogy a képviseleti demokráciával kapcsolatban minél többször említsük meg hogy a demokrácia lehet közvetlen is. Technikailag-társadalmilag jobban megoldható mint a görög poliszok óta bármikor. Ettől még nem fognak ugyan bölcsebben dönteni a választók (jut eszembe, Szinópei Diogenész, a történelem első ismert punk-ja nem versenyeztetett teknősöket ám lazán beszólt kora legnagyobb hatalmú despota politikusának is…) de tudatosítani lehet bennük hogy a túlzottan költséges öltönyös bűnözők zöme mellőzhető a rendszer irányításából, nem „szükséges rossz” amivel muszáj lenne együtt élnünk (kapcsolódó véleményemet politikusok, élet és halál témakörben újfent öncenzúrázom mivel felbujtásnak minősülhetne…), a közvetlen „politikai” szárnypróbálgatások a keményen dolgozó kisember részéről azért motiválandóak hogy hogy ráérezzenek az ízére. Főleg hogy elzárkózni nem tudnak így sem, az oktatáspolitika a gyerekeikre, a gazdaságpolitika (meg a drogpolitika) meg mindenkire hatással van, a többség nem bujkálhat a periférián anélkül hogy ne alakulna ki párhuzamos társadalom ami „párhuzamos politikát” is szül… a statikus pártok uralma az igazán múlt századi, a jövő a fészbúkos-pszichózisos lobbimozgalmaké amely jövőben a szalmaláng-stílusú magyar mentalitásnak komoly életkilátásai vannak (gyorsan felhájpolt tüntetés aminek követeléseivel amire kell egy gyors és jónak tűnő reakció a hatalom részéről vagy megkezdődik a dobálózás, monitor, kockakő, ilyesmi).

 49. flashbang52 — 2016-02-08 00:12 

@katacumoridako:

Hehe!!! Én mint köldök nézegető értelmiségi ! Teccik!!!
(szoktam értelmiségi köldököket nézegetni, 🙂 ) amig eszembe nem jut hogy hívják 🙂 )

Egyébként egyetértek, hagyjuk ezt a Világ megváltoztott kérdést a spindoktoroknak akik nem tudnak hatásosabb belépőt találni a nagyfőnöknek a lakossági fórumon mint amit a Mandineren olvastak

http://fesztival.mandiner.hu/cikk/20130420_hay_janos_megvaltozott_a_vilag_korulottunk

( már a cimkfellhő a cikk körül is érdekes)

Akkor rögtön át is térhetünk a 2 .pontra amit elegánsan szintén figyelemen kívül hagyhatunk mert nem csak a politika az érdekekből táplálkozó érdekek világa hanem ugy globálisan az egész földet beborító biomassza.

Azon megintcsak mosolyognom kell,,hogy a képviseleti demokrácia ( pláne a mai Magyarországon) képviseli vagy érdekérvényesíti kemény dolgozó kisembert bárhol bármilyen formában is.( pedig elvileg erre kapta a kisembertől a felhatalmazását)

A legcukibb mégis a” korporatív hivatás rendek 100 % ban összhangban vannak a változó világ igényeivel” ( Jah csak kukkants be egy ilyen Kar Szövetség akármi belső életébe és azt fogod látni, hogy a; leragadtak valahol 1932 és 1962 között, b; ide bujtattak el jópár kibukott vén kádert vagy éppen még szárnyait bontogató politikus palántát.

Itt pedig el is jutottunk ahhoz a ponthoz, hogy ennyi ” káros sztereotípiát rég láttam így összelapátolva” Na így vagyok ezzel én is.:)

Ui: A teknősverseny egyébként nagyon hasznos. Pár éve Pulau Rimauban nyertem rajta 500 ringgitet (.Ami azért jelentős mert a Yong Xin boltban 66 ringgit volt egy üveg Bar 1993 premium whisky. Arról meg azt kell tudni, hogy egy Tommy Gun formájú üvegbe töltik.A hatása is olyan kb mint 20 db 45 ACP a fejbe 🙂 ) másnap reggel.:)

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.