Tanártüntis cikkek 2: A selyemzsinór-kompromisszum

A Ráérünk blog általában tartózkodik a magyar belpolitika mindennapjainak kommentálásától. Egyszerűen meguntuk, hogy leírogassuk, hogy valaki bunkó volt, vagy épp hagyjuk magunkat vezetni a Habony Művek épp aktuális népbutításától, úgy mint rezsiharc, Gyurcsány és a migráncsok.

 

Néhány napig kivételt teszünk, mivel a tanárok tiltakozása olyan dolog, amelyre reménnyel és lelkesedéssel tekintünk. Na nem azért, mert ebbe majd hirtelen Viktor belebukik.

 

Hacsak nem lövet közénk március 15-én, ilyen nem lesz. Azért lelkesedünk, mert végre a magyar társadalom megrázza magát és talán elkezd tenni azért, hogy Magyarország jobb hely legyen.

 

Itt a blogban háttérelemzéseket olvashattok majd, a blog facebook oldalán pedig a tanárok követeléseit próbáljuk elmagyarázni, közérthető formában.

 

Eddig sem voltunk, ezután sem leszünk bulvárblog, de most kifejezetten kérek minden kedves olvasót, hogy ha úgy gondolja, hogy más is elolvasná az itt olvasottakat, ossza meg!

Kezdem a rossz hírrel: nem lesz kompromisszum. A tanárok vagy végigviszik, amit elkezdtek, vagy véres bosszú következik és lealacsonyítás az utolsó kis csicskák szintjére. Ahová  egyébként valók, ha nem viszik végig, amit elkezdtek.

Hatalomgyakorlás

Merüljünk el a hatalomgyakorlás módszertanában. Az államhatalom absztrakt dolog, nem véletlen vezetik le azt mindenféle transzcendens dolgokból, legyen az az Ész, a Teremtő, a Szent Korona, a Turul, a Medve vagy bármi más. A hatalom átviteléhez a mindennapokba valamilyen szervezet kell és ez minden államformában és társadalomban más és más.

Ahol a főhatalom birtokosa hosszabb ideig meg akarja magának tartani a teljes kontrollt (pl. diktatúrában), ott ügyel arra, hogy az alsóbb szintű hatalombirtokosok sose legyenek egyedül, mindig egymást ellenőrizzék. Mindig jelentsenek egymásról, így elérve azt, hogy az információ mindig eljut a főhatalom birtokosához, aki így a totális kontrollt (vagy annak illúzióját) fenn tudja tartani.

Ez a „hatékony diktatúra” nagy illúziója. Valójában a diktatúra mindig kevésbé hatékony, mint a kiegyensúlyozott hatalomelosztáson alapuló rendszerek, mert erőforrást pazarol a hatalomkoncentráció fenntartására. Kiegyensúlyozott hatalomelosztáson nem feltétlenül a nyugati típusú demokráciát kell érteni. Lehet az például a konfuciánus Kína is, ahol a nyugati kultúra számára felfoghatatlan módon, de megfelelő rituálék révén létezik a hatalom kellő elosztása (a szubszidiaritás jegyében) és a köznép véleményének beépítése a politikai cselekvésbe.

Ahol viszont koncentrált hatalomgyakorlás van, ott épülnek a párhuzamos struktúrák. Ennek talán legismertebb példája a Hitler környezetében kiépülő sokféle szolgálat (SS, SA, SD, Gestapo stb.) amelyek mind ugyanarra valók voltak (nagyjából) de burjánzásuk elsősorban arra volt jó, hogy a legfelül levő ügyes taktikusok (Himmler, Göring) sem jelentettek veszélyt a Führerre.

A magyar modell

Más-más formában, de minden diktatúra kiépíti a maga párhuzamos struktúráit. Kádár János Magyarországán megmarad a helyi igazgatásnak az a modellje, amely nagyrészt a magyar feudális hagyományon (vármegye) és a polgárosodó Monarchia egységes igazgatási modelljén (tanács, jegyző, polgármester, hivatalok) alapult. A professzionális közigazgatás (nem megyek bele Max Weberbe) minden későbbi rendszernek jól jött, hol azért, mert a kontinuitást akarta hangsúlyozni (mint Horthy), hol azért mert az egyetlen hatékony dolog volt az országban (Szálasi, Rákosi) hol pedig azért mert a nulláról kezdés miatt egyszerűen nem lehetett mást használni (Kádár).

Kádár viszont kiépítette a maga szervezetét az államigazgatás mellé, a Pártot. A Pártbizottság minden megyeszékhelyen a megyeháza fölé magasodik, szimbolizálva a hatalmasabb akaratot. A Párt-alapszervezetek az élet legalsó szintjeitől a hivatalos államigazgatás mellett működtek, kontrollálva a helyi erőket. A „pártvonal” kettős identitása a központhoz lojális ellenőrző emberekkel hálózta be az országot. Emellett pedig millióegy államigazgatási funkciót „országos hatáskörű szervek” helyi egységeinek hálózata látott el, akik elsősorban a központnak tartoztak elszámolással.

A király új ruhája

A Fidesz koncentrált hatalomgyakorlása sokban hasonlít a kádári modellhez. A választási rendszer átrajzolása után a helyi Fidesz-képviselő az gyakorlatilag teljesen megfelel a járási párttitkárnak, akit ugyanúgy félnek a helyi polgármesterek, mint anno a tanácselnökök. Az országos hatáskörű szervek kiterjesztése, a szubszidiaritás visszanyesése is egyre teljesebb, ennek egyik eszköze a KLIK.

A KLIK fő funkciója, hogy olyan helyi hatalmi centrumok kezéből, mint az iskolaigazgató, kicsavarja a kontrollt. Az, hogy ebbe generációk fognak belerokkanni, másodlagos, sőt, nem is baj az, ha nem okosodik az alattvaló. Amikor tehát a KLIK kontrollfunkcióinak visszanyesését követeli valaki, akkor azt kéri Orbán Viktortól, hogy hatalomgyakorlásának, államának a lényegét tagadja meg. Ha akarná sem tehetné meg. Elmondom, miért.

All our people are businessmen

A Keresztapa második részében, Michael Corleone mondja Tom Hagennek, amikor a merénylő személyén gondolkoznak: „All our people are businessmen” vagyis ameddig jó üzlet a Corleone-családhoz hűnek lenni, addig hűségük töretlen. Ez a központosított, felül összefutó, de az alsó szinteken párhuzamos struktúrákat fenntartó hatalmi érme másik oldala.

A győztes hatalomnak meg kell jutalmaznia katonáit. Szulejmánnak kötelessége a szpáhinak falvakat adni, ahol megkopasztható parasztokat és csinos parasztlányokat kap jutalmul élete kockáztatásáért cserébe. A hűbéruralom mindig visszterhes ügylet, a hűbérúrnak adnia kell hűbérbirtokot a hűbéresnek, különben elhagyják.

Gyurcsány nem-kormányzó, a gyeplőt lovak közé dobó ámokfutása után a Fidesz mögé soha nem látott tömeg sorolt be, nemcsak a szavazófülkékben, hanem azok körében is, akik a párttól vártak anyagi-egzisztenciális segítséget. Orbán ezt kihasználta, Kubatov vezérletével szervezett, mindent letaroló politikai hadsereg állt fel, amely el is érte a győzelmet. A tiszteket azonban meg kell jutalmazni.

Ez a jutalmazási kényszer vezetett oda, hogy Fidelitas-bohócokkal töltöttek fel olyan szerveket, mint pl. a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. A sors furcsa fintoraként vidéken a KLIK olyan Fideszesekkel lett telerakva, akiket a helyi kis közösség valahogy sose választott meg semmilyen vezető tisztségre, vagy ha ezt egyszer megtette, akkor többet nem követte el ezt a hibát. Az örök igazgatóhelyettesek, a mindig furkálódó spiclik kapták meg az intézményfenntartóban az áhított hatalmi pozíciójukat. (nyilván rengeteg jó szakember és még több jószándékú, ám teljesen fogalmatlan hülye mellett)

Ezek az emberek árulásnak fognák fel, ha most a Fidesz elvenné tőlük az évek kemény spicliskedésével, a hajnali plakátragasztással és plakátletépéssel megszerzett hatalmukat. A helyi KLIK-költségvetés olyan nekik, mint Lázár köreinek egy földárverés, Tiborcz Istvánnak egy városi lámpakorszerűsítés, Mészáros Lőrincnek egy autópálya-felújítás. Ez a jutalmuk.

A tanármozgalom azt várja Szulejmántól, hogy küldjön selyemzsinórt minden janicsár-agának. Nem fog. És ha a tanárok nem viszik véghez, amit elkezdtek, a selyemzsinór az ő nyakukba kerül. Sajnos a hatalomnak nincs két logikája, egy a jó embereknek és egy a rossz embereknek. Csak a logika van. És a logikus cselekvés.

Magyarország tanárai, egyesüljetek.

 

 

44 hozzászólás

 1. soad1221 — 2016-03-08 12:04 

ez megint csak ott fog elvérezni, hogy mi is pontosan a cél? mit akarunk elérni? abban van nagyjából konszenzus, hogy mit nem. de az már most nem egységes vélemény, hogy mit igen…

és bár megy majd egy-két nívótlan Pukli-támadás és hasonlók, amik ideig-óráig még össze is tartják a dolgot, de az igazán hatékony aknamunka az, amikor majd leválnak egymásról az önjelölt forradalmárok, és nem lesz már semmi tartalom az akciók mögött, csak a viktátor/monnyonle stb kormányellenes megmozdulások…

Eközben meg ott fog állni a Palkovics, aki pedig a tárgyalóasztal mellől 2 mondattal leszerel gyakorlatilag minden ellenfelet és gyakorlatilag „megoldja” a problémát… Megjegyzem ő valóban jól működő vállalati szférán edződött hatékony vezető.
Kérdés mennyire fekszik le az „ezt kell véghez vinni” utasításnak, vagy mennyire marad gerinces és önálló vezető..

 2. panamajack — 2016-03-08 12:31 

@soad1221: igazából itt a fő kérdés, ahogy a poszt is megfogalmazza, hogy elérkezett-e a magyar civil társadalom arra a pontra 25 évvel a rendszerváltás után, hogy valódi demokráciára legyen igénye? Itt nem az a tét, hogy bizonyos kompromisszumokat kell kipréselni a kormányból (ez a fentiek miatt nem is lehetséges), és nem is az, hogy Orbán helyett Gyurcsány legyen a főnök, hanem alapvető paradigmaváltás kell. Ehhez önmagában a tanárok nem elégségesek, viszont most ők vannak olyan helyzetben, hogy katalizátora legyenek az erjedési folyamatnak. Aztán sok mindenen múlik az, hogy robban-e a puliszka, vagy sem, ezt előre nemigen lehet megjósolni.

 3. bervas — 2016-03-08 14:01 

@soad1221:

Pár szó Palkovics kapcsán:
Az államtitkár úr valóban tapasztalt, értelmes cégvezető. A felsőoktatásban szerintem azért sikeres, mert felismerte, hogy a jelentősen csökkenő állami finanszírozást a becsalogatott magáncégek, multik és a konvergencia régiós EU támogatások (a konvergencia régiókban) egyelőre pótolják. A nem konvergencia régiós állami felsőoktatást meg egyelőre viszi az inercia.

Kérdés, milyen vállalati és milyen EU támogatás hívható le az alap és középfokú oktatás számára. Nehezen tudok elképzelni Hankook vagy Mercedes által finanszírozott általános iskolát pl régióinyi méretekben. Ha lesz is ilyen, a Mészáros és Mészáros Kft fogja finanszírozni a tanárképzést a Bonafarmmal és a Közgéppel együtt? Mit fog akkor hozzátenni a rendszerhez az állam?

 4. Tromb74 — 2016-03-08 14:04 

Pöpecül összefoglalja a rendszer felépítését.

eztet ajánlanám mellé olvasni:
http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/csak_az_elso_ejszaka_joga_hianyzik.

A poszthoz meg annyit fűznék hozzá, hogy a társadalom szolidaritása a tanárokkal, vagy ennek épp ellenkezője különös jelentőséggel bír a szárbaszökkenő diktatúra szempontjából.
Ha sikerül rávenni a durcás hadurat, hogy nyesegesse meg vazallusai hatalmát, az mindenképp egy bizalmatlan, ideges állapotot eredményez az egész hűbéri hierarchián belül, ahogyan a Corleonés hasonlatban is utalsz rá. Lényegében ez a rendszer összeomlásának első fázisát jelentené. Ezt persze átlátja a vezérkar is, ezért ahogy írod, egy lehetetlen forgatókönyv.
A másik, egyben valószínűbb verzió, hogy „megfojtják” a forradalmat. Ehhez megvan minden eszközük. Alapvetően a tanár értelmiségi, az ország pedig tele van ostoba bunkókkal, akik vélt v. valós sérelmeket halmoztak fel iskolás éveik alatt. A szokásos hazugságokkal, a média irányításával, manipulálásával tömegeket lehet a pedagógusok ellen fordítani. Ennek legfeljebb morális gátjai vannak, az meg ugye…

Az itt a nagy kérdés, hogy létezik-e olyan kritikus tömeg, aki belátja azt a nem túl nehezen belátható tényt, hogy amennyiben asszisztálnak az oktatás kicsinálásához, saját gyerekeik rövid- és hosszútávú jövőjét húzzák le a klotyón? Hát nem tudom.

A helyzet annyiban speciális, hogy nem nagyon létezik kompromisszumos megoldás. Nem arról van szó, hogy kérnek 5% béremelést, majd megegyeznek 3%-ban. Másrészről a tanárok, akik névvel vállalták a konfliktust, átlépték a Rubikont (éljenek a történelmi képzavarok). Ha kisebb kozmetikai kezeléssel, de marad ez az oktatási rendszer, akkor őket ki fogják csinálni (ahogyan ez tulajdonképpen már el is kezdődött). Már pedig ebben az esetben az oktatás jó eséllyel összeomlik (ahogyan tulajdonképpen már össze is omlott).

Ha kicsit se ismerném a magyar néplelket, akkor most bizakodnék.

 5. Tromb74 — 2016-03-08 14:10 

@panamajack: No, persze elolvashattam volna a kommentedet, akkor nem tépem feleslegesen a számat.
E szerint akkor jól látjuk, hogy jól látjuk?

 6. eltopo — 2016-03-08 14:13 

Kinn vagytok a Mandineren. Jó nektek.:D

 7. professzorpizka — 2016-03-08 14:30 

@eltopo: és hülye kommunisták vagyunk.

 8. eltopo — 2016-03-08 14:52 

@professzorpizka:

Is. Asszem zsidók is.

 9. trespass — 2016-03-08 14:54 

@Tromb74: Azt gondolom jól látjátok. Ha a tanarak magukra maradnak szép lassan kifullad az egész, vagy kivéreztetik. Ha a társadalmi szolidaritás nem is működik, de legalább a józan szülői észnek kéne.
(Mondjuk a szépséges és kivánatos az lenne szerintem, hogyha ez lenne a katalizátora a társadalmi szolidaritás kialakulásának, csatlakoznának az eü-s dolgozóktól kezdve a vasutasokig, a kis gazdálkodóktól kezdve a közrendőrökig minden átbaszott réteg. Juj, ugye most nem lettem komcsi?)

 10. soad1221 — 2016-03-08 14:56 

@bervas: pontosan emiatt vagyok vele kapcsolatban szkeptikus… mert egy alapvetően jó cégvezető nem biztos, hogy megállja egy olyan terület élén a helyét, ahol nem tud forrást találni ilyen módon…

egy pozitív tulajdonsága van az eddigiekhez képest: a lényeglátás… az eddigiekre (legyen államtitkár vagy klik vezető), ez még közel sem volt elmondható…
a többit meg meglátjuk…

 11. soad1221 — 2016-03-08 14:56 

@panamajack: persze ezt értem. Lehet, hogy csak pesszimista vagyok, de pont ezt látom elveszni a dologban…

 12. soad1221 — 2016-03-08 15:00 

@trespass: de, meg zsidó is.. 🙂

 13. Tromb74 — 2016-03-08 17:00 

@trespass: Mondom, annyiban érdekes a helyzet, hogy bármi is fog történni, annak jól látható és maradandó következményei lesznek.
Az oktatás és az egészségügy döglődése nem Orbán alatt kezdődött, de áldásos tevékenységének hála annyira felgyorsult a tetem bomlása, hogy mostanra vált kritikussá a helyzet.
Már korábban tárgyaltunk róla, hogy egy rendszer összeomlásának pillanata eléggé a szubjektív megítéléstől függ .
Ami az egészségügyet illeti, gyakorlatilag elkeseredett alkalmazottak utolsó erőfeszítései tartják a kóma állapotában. Hasonló a helyzet az oktatással is, bár ott nyilván nem annyira látványosak és azonnaliak a következmények. …és van még számos más terület, ami szintén haldoklik.

A legfontosabb kérdés Orbán rendszerének fenntarthatósága. Sokáig óvatoskodtam ezt a rendszert jelzőkkel illetni, vagy más autoriter rendszerekhez hasonlítani, de azt hiszem az óvatosság ideje lejárt.
Véleményem szerint ez egy ideológia mentes személyi kultuszon alapuló rendszer, aminek célja mindössze annyi, hogy a szűk hűbérúri és plebejusi kör számára az anyagi javakat és az ehhez szükséges hatalmat megszerezze. Illetve tökéletes közeg egy hiú diktátor tetszelgéséhez.
Ezek az évek Orbán Viktor évei, most van a csúcson, hiszen nem csak az árvízvédő gátakon lehet suttyóskodni, meg a hátsó padból morogni az európai parlamentben, hanem konkrétan az iszlám veszedelemtől lehet megvédeni az országot, és egy erősödő érdekszövetség élére állva faszpörgetni Brüsszelben. Mindezt természetesen jórészt uniós pénzből finanszírozva.

Innen viszont két opcióra van lehetőség. Pár éven belül eljön az idő, amikor színt kell vallani. No, ez vezérünknek nem erőssége, ő a köpönyegforgatás és a zavarosban halászás nagymestere.
Viszont ha marad ez a stratégia, akkor a migráns hiszti elcsitul, az uniós pénzek erősen megfogyatkoznak, mi pedig rájövünk, hogy igazából utáljuk a szlovákokat, meg a lengyelek se nagyon érdekelnek minket. Putyinnak meg legfeljebb lábtörlés (meg persze más miatt is, ami külön poszt sorozatot érne meg) szempontjából vagyunk érdekesek. Ilyen körülmények között pedig a még pár éve tündöklő nagyvezír nevetséges majomnak tűnik majd.
Ami legnagyobb baj, hogy előtérbe kerülnek az olyan problémák, hogy a nagymama 2 éve vár az életmentő műtétre, az ápolására pedig ráment a vagyonunk fele. Vagy példul, hogy a kurva olcsó gázár mellett se fussa rá, hogy kimenjünk Parndorfba a 15 éves Golfunkhoz színben passzoló dzsogingot venni. Esetleg az, hogy a szakiskolában frissen végzett gyerekünket nem veszik fel a Mercédeszhez havi 130-ért heftelgetni, ezért a nyakunkon lóg évek óta és a PS10-et basztatja. Megannyi bosszantó probléma.
Ilyen körülmények között egy diktátor nem finomkodhat, nincs félmegoldás. Más stratégiát kell választania, mert még a látszólag demokratikus keretek között se tudja megtartani a hatalmat. Hiába kövérek és jóllakottak a hűbérurak, ha a nép zsörtölődik. Itt már jogokat kell nyirbálni, mégpedig láncfűrésszel. Eljön ismét az idő, amikor lehet ugyan szavazni, de csak egy név, egy párt lesz a szavazólapon. Gyülekezni meg majd nem nagyon lehet. Utazgatni is csak módjával.

Persze a magyar nép eléggé autoriter, ami leginkább a felelősségvállalástól és a cselekvéstől való beteges félelemből adódik, de van ennél egy sokkal markánsabb tulajdonsága. Kurvára irigy.
(És itt most magukat ősmagyarnak érző, de írni, olvasni és beszélni nem tudó honfitársaink kedvéért leírom, hogy a fentieket nem az összes magyarra és nem feltétlenül értem.)
Tehát ha az ínséges időkben majd egy komor tekintetű ifjú aszongya, hogy ezeket fel is lehetne koncolni, akkor nem fog senkit érdekelni, hogy a csávót igazából Zazivecnek vagy mi a szarnak hívják és az orosz titkosszolgálat pénzeli. Szóval lehet majd lődözni rendfenntartás meg nemzet mentés címen.

 14. Rumcájsz von Jicsin — 2016-03-08 17:13 

Megboldogult Bencze György filozófus örökbecsű mondása szerint, a tarthatatlan dolgok közös jellemzője, hogy akár száz évekig is fenntarthatók!
Úgyhogy a reményeket közelítsük a nullához!

 15. norniron — 2016-03-08 18:08 

@Tromb74:
Nos, az általad leírtak miatt (is) gondolom én azt, hogy a korrupció, meg az oligarchák nem anomáliák a rendszerben, amiket majd egyszer lefarigcsálnak, és utána egy tisztesen működő országot kapunk. Nem: a korrupció és az oligarchák képezik magát a rendszert. Ezért jó, ha hülyeségekre költjük az EU-s pénzeket, amiből az oligarchák zsebeit tömjük, ezért jó, ha tönkremegy az oktatás, az egészségügy, ezért jó, ha a társadalom minél nagyobb aránya kerül kilátástalan nyomorba. Ezzel ugyanis két legyet ütnek egy csapásra, a társadalom csúcsán lévők elmozdíthatatlanok lesznek – lehet, hogy már most azok – egyszerűen olyan hatalmat gyakorolnak a sok nyomorult jobbágy fölött, hogy nem igazán érdemes pattogni, simán el tudnak taposni bárkit, tönkre tudják tenni bárkinek az életét, és még csak gyári munkásnak sem kell lenni hozzá. Elég ha azt mondod egy 32 éves jogásznak, akinek kisgyereke és lakáshitele van, hogy ha nem tetszik, akkor elmehetsz a hivatalból, de itt a megyében/városban ne is álmodj hasonló pozícióról, mert ismerünk téged, máshol pedig azért, mert ott meg nem ismer téged senki. A jelenlegi társadalmi pozíciójuk fenntartásához nem szükséges semmiféle gazdasági fejlődés, növekedés, a lényeg az adott társadalmi csoportok közötti egyenlőtlenség fenntartása, hiszen így lehet elérni, hogy az alávetett társadalmi csoportok megfélemlítettsége és így alávetettsége is fennmaradjon. Másrészt a rendszer automatikusan biztosítja maguknak az oligarcháknak a lojalitását is, hiszen mindenki pontosan tudja, hogy nem azért gazdagok és hatalmasok ezek az emberek, mert jó gazdasági szakemberek, jó üzletemberek, feltaláltak valamit, vagy csak átvettek valahonnan egy hatékonyabb termelést biztosító know-howt. Azért lettek gazdagok és hatalmasak, mert az állami és EU-s pénzforrásokhoz hozzá tudnak jutni. Akit ettől elzárnak, annak vége lesz, mint a Közgépnek. Akármekkorára is nőtt a Közgép, azzal, hogy 3 évre eltiltották őket a közbeszerzésektől, lehúzhatják a rolót. Veszélyes is lenne, ha önfenntartó gazdasági tevékenységeket támogatnának az EU-s pénzekből, ez azt jelentené, hogy ezek az oligarchák többé nem függnének a politikai hatalomtól, mert megállnának a saját lábukon. Ezért építsék csak a szennyvízcsatornákat, utakat stb. mert így, bár degeszre keresik magukat, önálló, független hatalmi bázissá válni semmi esélyük nincsen. Ki van ez találva kérem.
A másik dolog, amit mondasz, hogy a magyarok autoriter beállítottságúak. Sajnos ez is igaz szerintem, és már nagyon régóta így van. Móricznál olvastam, talán az Úri Muriban, talán máshol, ahol valamelyik szereplő arról panaszkodik, hogy nem való nekünk a szabadság, mindenki úr akar lenni. Nekem meggyőződésem, hogy nekünk utoljára talán 1848-ban kellett a szabadság meg a demokrácia, meg talán 1956-ban 2 hétig. Nekünk nem a szabad választások, a lelkiismereti és vallásszabadság kellettek, meg a szabad sajtó és hasonlók, hanem a mosóporral tömött polcok az áruházból, a farmernadrág, a jó kaják, jó piák, a pornómozik Bécsből, a szép ruhák és a dauerolt hajak, a jó kocsik. Ezekről azt hittük, hogy az osztrákoknak, nyugatnémeteknek, amerikaiaknak is csak annyit és úgy kell dolgozniuk, mint mi az üzemben, a hivatalnál, az a vállalatnál vagy bárhol. Azt hittük, hogy ha négyévente szavazunk „több pártra”, akkor minden magától jobb lesz, azér’ űnek a parlamentbe’, ódják meg. Lassú az eszmélés ebből az álomból, szerintem nem lesz elég, és egyébként is már késő.

 16. tudi — 2016-03-08 18:20 

Én is reménykedek, hogy valamiféle eredményt el tudnak majd érni a tanárok, és ahogy többen mondták katalizátorok lesznek. Bár néha van olyan érzésem, hogy valami Isten háta mögötti helyen létre kéne hozni Magyarország 2.0-t és alapjairól elkezdeni az egészet. A kormány meg szokás szerint bele is fogott a terelésbe, Pukli családja már nagyobb téma, mint az, amit akar. Meg megint itt vannak a migráncsok, meg OV megmenti egyedül Európát. Tiszta 1984.

 17. tudi — 2016-03-08 18:26 

@Tromb74:
Őszintén én is ettől tartok, ahogy a kormány nyirogatja ki a mérsékelteket, úgy növeli a lámpavasazók számát. Bár azért szerintem a belső lázadás sem elkerülhetetlen, mert ugye 2020 körül nem lesz több EU-s pénz ami a rendszer fő finanszírozója. Minden esetre én még nem döntöttem el, hogy addigra a popcornt halmozzam fel élvezni a showt, vagy a tartós élelmiszert és többet nézzem a Túlélési praktikákat a Natgeon.

 18. trespass — 2016-03-08 21:09 

@Tromb74: A rendszer leírásodat elfogadom – lehet, hogy ennyire egyszerű a dolog és bár igyekszem tájékozódni, de nem látom napi szinten, szerencsére. Csak annyit tennék hozzá, hogy a fasizmus eco-i definiciója inkább illik rá, mint nem.
Amit viszont a magyarok lelkületéről írsz az teljesen pontos, azzal a kiegészítéssel, hogy hazánk fiainak többsége még elképzelni is képtelen, hogy bajainak nagy részéről ő maga tehet, illetve tehetne ellene. Vagy ha mégis, akkor gyorsan elhessegeti a gondolatot, hiszen sokkal egyszerűbb mást okolni, mint csinálni valamit. Innen már csak egy lépés a gyűlölködés és ellnségkreálás, amit a hatalom remekül ki is használ. Valahol egyszer úgy jellemeztem népünk többségét, hogy önkéntes jobbágy, ami erősen korrelál az autoriter néppel. 🙂
A tanaraknak nagyon drukkolok, ha elég kitartóak és következetesek sokaknak kinyíthatják a szemét.

 19. bervas — 2016-03-08 21:53 

@Tromb74:

Lassan az oktatást is a szentek és a hülyék tartják lassan hanyatló pályán a gyors és látványos összezuhanás helyett.

A jobb hírű gimnáziumokban bejáratott toborzók vezetik nyugati és még nyugatabbi elitegyetemekre az értelmes érettségizőket. Dagad a hatás a statisztikákban.

A maradék gyerekek jobb híján, vagy még reménykedve bekerülnek a felsőoktatásba. A tudásuk gyökeresen más, mint a húsz-huszonöt éve érettségizetteké. Az egyetemen találkoznak 60 feletti és 40 alatti oktatókkal, 5-10 éves számítógépparkkal, nyikorgó adminisztrációval, kevés kivétellel muzeális laboratóriumokkal. Egy-két évet csodálkoznak, majd elmennek gyakornoknak egy céghez, vagy a többiek után nyugatabbra.

5-6 év, és a 60+os oktatók elmennek nyugdíjba. A 40 körüliek meg hagyják az egész nyűglődést, és elmennek céghez +50-100% fizetésért. Akkor lesz kb. 2020. Érdekes lesz megélni.

Aztán értelmes és képzett munkaerő híján a most ajnározott stratégiai partner cégek mennek egy-két országgal arrébb. Akkorra pedig már nem lesz nagy állami felsőoktatás, nem lesz annyi gyerek, nem lesz gond a maradékot a mai forrás töredékével valamilyen szinten kómában tartani.

 20. rammjaeger — 2016-03-09 07:45 

@tudi:

Ez a Vörös Khmer koncepció, nemde?

 21. komojtalan — 2016-03-09 09:34 

@bervas: Nem kell addig várni, már most is azért buktunk több milliárdos beruházást mert nincs képzett munkaerő. A nagy cégeknek van gyomruk, nem foglalkoznak ők a magyar emberekkel, amíg itt 1 forinttal több hasznot remélnek idejönnek. Viszont ha nincs elég képzett munkaerő, akkor elmennek oda ahol van. Ez teljesen nyilvánvaló, ezért is érthetetlen az oktatás lerontása. Tegnapi Index cikk hogy 16% -nyi képzett munkaerőt vennének fel a cégek azonnal, de aki képzett ennyi pénzért nem megy el, inkább külföld. Persze egy részről buta embereket könnyebb kijátszani, de más részről meg nem jön ide a pénz, sőt a rendszert sem lehet működtetni. Az már késő ha kiderül valakiről hogy Fidesz szimpatizáns, majd akkor kitanítjuk. A világon mindenhol elsőrendű prioritást élvez az oktatás, csak pár diktatúrában nem, „szerencsére” mi is köztük vagyunk.

 22. bervas — 2016-03-09 09:58 

@komojtalan:
Ha most kell 10-15%-kal több képzett ember, akkor nemsokára jönnek megint a szakérettségik és a munkás káderek?
Vagy a kötelező fekete kvóták, mint Dél-Afrikában a rendszerváltás után?

Az oktatás nagy inerciájú, nagy időállandójú rendszer.
Input 7 évesen, szakmunkás output 18 évesen – 11 év.
Diplomás output kb. 24 évesen – 17 év.
PhD output kb. 28 évesen – 19 év.

Ha most hiány van, akkor kb ennyi idő újra felfuttatni az adott képzési területet és képzett embert produkálni.
Ha mostantól egy vasat nem teszünk bele, akkor is elműködik az oktatás pár évtizedig, mielőtt összedőlne a majdani kormányra.

Tekintve, hogy jelenlegi választott elitünk 4 éves ciklusokban gondolkodik, és messzebbre nem látszik előre látni, nem jók a kilátások.

 23. bervas — 2016-03-09 10:01 

@bervas:
28-7=21.
Kérem a ceruzás kisegyest.

 24. Tromb74 — 2016-03-09 11:11 

@norniron: Ahogy én tudom, biztosnak mondható, de meg nem nevezhető forrásból, a Fideszben már a 2010-es választások előtt pénzért árulták a kormány és párt pozíciókat.
Tehát ha Gerinctelen Elek pöttyös labda ügyi akárki akart lenni, akkor be kellett csengetnie a pártkasszába mondjuk százmilliót. Gerinctelen Elek persze nem saját zsebből csengetett, hanem körülnézett a haveri körben, hogy kik tudják összedobni a lóvét. Persze cserébe megígérte, hogy amennyiben övé a poszt, nem lesz hálátlan, ideje a haveroknak alapítani v. venni egy pöttyös labda gyártó üzemet, esetleg pöttyös labda értékesítő hálózatot.
Ezt a játékot úgy játszották, hogy felsőbb szinteken százmilliós (vagy nagyobb) összegek cseréltek gazdát, de egy helyi kisnemessel már (és ezt konkrétan tudom) egyszeri 3 millió forintért (olcsó Jánosok) cserébe is lehetett jó kapcsolatot ápolni.
Természetesen a vállalkozói réteg és a bürokraták igen széles köre lett érdekelt abban, hogy a Fidesz megnyerje a választásokat (nem mintha egyébként ez nem lett volna szinte törvényszerű).
Ha visszaemlékeztek, akkor ez volt az az időszak, amikor ment a munkahelyeken a terror, hogy akkor ki mire adja le a voksát.

A kormány alakítás után pedig megkezdődött a hűbérurak és vazallusaik etetése. Erre volt elég pénz az uniós pályázatokból, illetve az állami megrendelésekből is, meg aztán pár év alatt sikerült olyannyira átszervezni a rendszert, hogy simán helyzetbe lehetett hozni haverokat olyan húzásokkal, mint a nemzeti dohányboltok bevezetése, a vasárnapi nyitva tartás v. az éppen aktuális föld rablás.

A rendszer pl. egy uniós pályázat esetében úgy működik, hogy ha van egy ismerősöd, aki ismerőse valakinek, akkor hoz egy pályázatot, aminek az értéke 100 egység, cserébe szögletes pöttyös labdát kell innoválni. Ebből neked önerőként fel kell mutatnod mondjuk 25 egységet, ami jelen pillanatban nem áll a rendelkezésedre, de még vannak olyan furmányos kritériumok, hogy pl. a pályázat teljesítésének feltétele az is, hogy vegyél fel három új alkalmazottat legalább három év időtartamra. Illetve még a pályázat tárgyának, a produktumnak is meg kell valósulnia valamilyen formában.

(most konkrét példát írok le, persze konkrétumok nélkül, csak arányokkal). Ebben a felállásban te vagy a vazallus. Első körben a pályázatíró cég fog téged megkeresni, aki véletlenül igen szoros kapcsolatot ápol a hűbérúrral. A pályázatírásra előre elkér 15 egységet a 100-ból (pályázat értéke), majd elvár egy kötelezettséget további 10 egységről, amennyiben útközben elállnál a pályázás szándékától. Persze van sikerdíj is, szintén 10 egység. Itt mindjárt kiderült, miért is kell az a 25 egységnyi önrész.
Ebben a pillanatban jön a képbe a bank, akit mostanában Exim néven becéznek. Ezek akkora suttyók, hogy amikor eljönnek az irodádba, még egy kurva öltönyt se vesznek fel, hanem beállítanak bolyhos pulóverben, meg letaposott cipőben (teljesen komolyan mondom).
Természetesen a hitelt megkapod 2-3 egységért meg 4-6% kamatért cserébe, előbbiről ha jó fejek, még számla is van.
Ez egy fontos pillanat, mert amennyiben aláírtad a hitelszerződést, a zsebükben vagy. Pontosan tudják, hogy a projekt értékének összegéből neked folyamatosan lopnod kell ahhoz, hogy megolajozzad a fogaskerekek működését.
Például a hitelbírálat utolsó szakaszában ki fog derülni, hogy szükség lenne itten egy tanulmányra az örmény szögletes pöttyös labda iparág fejlődéséről a zika vírus terjedésének tükrében. Kurva nagy szerencse, hogy a hitelbíráló unokatesójának van egy cége, ami 3 egységért cserébe az internetről letöltött tanulmányt le tudja szignózni mög pöcsételni.
A projekt időtartalma alatt folyamatosan előkerülnek ilyen unokatesók, akik mindig elvisznek 1-2 egységet. Szükség van rájuk a következő részösszeg megkapásához, vagy éppen akkor, amikor ellenőrzik, hogy minden a megfelelő ütemben és irányban halad-e.
Mindeközben a szögletes pöttyös labda nem nagyon akar innoválódni, de ez rajtad kívül senkit sem zavar, hiszen ez egyedül a te felelősséged, és persze az egyre fogyatkozó nyereségedet is az utolsó, sikeres teljesítés esetén felvehető egység tartalmazza. A Happy End úgy néz ki, hogy az utolsó pillanatban az egyik unokatesótól bevásárolt örmény szögletes pöttyös labdákat átcímkézik egy másik unokatesó pöttyös labda átcímkéző üzemében a közmunkások, majd a harmadik unokatesó elintézi, hogy a projektet sikeresnek és befejezettnek bírálják el.

Hurrá, a cég kihúzta a 2015-ös évet. Viszont felmerül néhány probléma. Van három alkalmazottad, akit még két évig nem rakhatsz ki. Bár ebben az évben minden költségedet fedezni tudtad, sőt lecserélted a céges verdát, de nem nagyon van nyereséged, amiből egy új, esetleg ettől az aljas rohadt bandától független projektet finanszírozz.

Mit lehet tenni?

Hát a havernak van egy haverja, aki tud egy jó kis pályázatot 100 egység értékkel, Fekete gólyáknak kéne kötött sapkát fejleszteni. Szuper, meg vagyunk mentve. Pályázatíró-Exim-stb.

Ez a rendszer működik egészen addig, amíg van ellopható pénz. Az meg szinte mindig van, ha egyre kevesebb is.

 25. Ősmágus — 2016-03-09 11:15 

@norniron:
Jó comment, a nagy részével egyet is értek. Csak azt nem értem, hogy miért baj az, ha azt gondolom, hogy „azér’ űnek a parlamentbe’, ódják meg”. Ugyanis én nem értek hozzá. Nem értek a közgazdaságtanhoz sem, meg az egészségügyhöz sem. Nem tudom megoldani. A vezetés dolga megkeresni a szakembereket, majd az általuk felvázolt megoldást végrehajtani. Én annyit tudok tenni, hogy ha úgy látom, hogy szar, akkor szólok, hogy szerintem az. Ha szakmába vág, akkor komoly érveket tudok a szarozás mellé felsorakoztatni, ha nem, akkor viszont, csak annyit tudok mondani, hogy szerintem.

A másik (ha már vitát gerjesztek, akkor legyen minél nagyobb), hogy többször olvastam itt (lehet, hogy csak comment szinten), hogy nem vagyunk hajlandóak tenni a változásért. Nos én eljutottam odáig, hogy hajlandó vagyok. Csak azt nem tudom, hogy mire. Mit lehet tenni? Ti mit tesztek a változásért? Az utolsó kérdés a blog szerzőire nem vonatkozik.

 26. Tromb74 — 2016-03-09 11:34 

@Ősmágus: Erről is volt már szó. Neked, nekem alapvetően azt kell tudnunk, hogy nekünk mi a jó. Ehhez is kell némi tudás, de legfőképpen felelős gondolkodás.
Azt mindenkinek tudnia kell, hogy ha az iskolát elönti a szar, az nem jó.
Ha történetesen ez az én gyerekem iskolájában történik, akkor nem azt csinálom, hogy a Barátok köztről átkapcsolok a Született feleségekre egy kurvaanyázás közepette, hanem felhívom a gyerek osztálytársának az apját, oszt elkezdünk demokráciásosdit játszani. Elébb rárúgjuk az iskola igazgatójára az ajtót, aki a válogatott kínzások után elmondja a sztori hátterét, megnevezi a felelősöket. Rövid úton elfogunk jutni a KLIK-hez, majd ha másképp nem megy, akkor március 15-én ott fogjuk habzó szájjal üvölteni a Kossuth Téren, hogy ORBÁN TAKARODJ!

Most ugye pont ezen megy a szájkarate, hogy ne csinájjunk mán’ politikát az oktatásból, meg ne Orbán takarodjozzunk mer’ ugye.

De bizony, hogy csináljunk, de bizony, hogy takarodjon!

 27. Ősmágus — 2016-03-09 11:48 

@Tromb74:
Szerintem ez kevés.

 28. Ősmágus — 2016-03-09 11:48 

@Ősmágus:
Vagy legalábbis így önmagában nem vezet eredményre.

 29. Tromb74 — 2016-03-09 12:36 

@Ősmágus: Ha ötleteket akarsz mit tehetünk mi témában, akkor el tudom mondani, hogy mit teszek én.
– Elsősorban tájékozódni kell olyan forrásokból, amit nem a hatalom kontrollál, az ott megszerzett információkat, amennyiben hitelesnek bizonyultak, terjeszteni kell az ismeretségi körben.
Ez apróságnak tűnik, de egyrészről sajnos a média komoly befolyásoltság alatt áll, ezért ha egy kisebb hírportálon elolvasol egy hírt, még koránt sem biztos, hogy ez sokakhoz eljutott. Egyáltalán nem kis dolog, ha pl. egy információ rajtad keresztül még akár csak 10 másikhoz eljut.
– Én pl. anyagilag is támogatom az atlatszo.hu munkáját egy nem nagy összeggel, viszont rendszeresen, havonta.
Egyszerűen a PayPal számlámon be van állítva egy havonta átutalandó összeg, oszt annyi.
– Hasonlóan, alkalmanként támogatok olyan civil kezdeményezéseket, amivel azonosulni tudok. Pl. támogattam a Migration Aidet adományokkal, mert úgy gondoltam, hogy minden szájtépés mellett a legfontosabb, hogy ne következzen be az a humanitárius katasztrófa, ami nélkülük minden kétség kívül bekövetkezett volna. De van még számos segély szervezet (pl. szocsoma), akiket támogatni lehet, mert a magyar/cigány családok helyzete sem rózsás.
– Ha tehetem, részt veszek azokon a demonstrációkon, amiről úgy gondolom, egy jobb világért szerveződnek.
– Ami talán a legfontosabb, hogy nem csak van véleményem, hanem hangot is adok neki. Lehet írni posztot, vagy bárhol bármikor véleményt lehet nyilvánítani. A konfliktus kerülés a hatalom érdekeit szolgálja.

A hatalom számára a gerinctelen seggnyalókon kívül még a gyáva és passzív alattvalók, illetve a könnyen befolyásolható ostobák a legkedvesebbek. Ha egyik sem vagy, már tettél valamit, vagy tenni fogsz.

Azt nem szabad elfelejteni, hogy ez a rezsim meg fog bukni. A kérdés csak az, hogy mikor, milyen körülmények között.

Ezt viszont mindannyian alakítjuk kisebb vagy nagyobb mértékben.

 30. Tromb74 — 2016-03-09 13:45 

@Ősmágus: Hát itt az a teátrális szöveg jön, hogy „Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport”.

Most mindannyian várunk arra a megfelelő pillanatra és körülményre, amikor fordítani lehet a dolgok menetén, de a várakozás nem tétlenséget jelent.

Őszintén szólva számomra is problémát jelent az, hogy mi lenne a leghatékonyabb módja egy rendszerváltás előidézésének. Igazából hiányoznak a megfelelő előképek és bejáratott stratégiák egy ilyen típusú rezsim felszámolásához.

Ez abból a szempontból egy különleges rendszer, hogy nem egyszerűen egy elnyomó réteg ül a jónép nyakában, hanem egy mindent átszövő maffia.
Bár a jövőben majd kiéleződő ellentétek minden bizonnyal osztály ellentét szerűek lesznek, de azért nem olyan egyszerűen, mint baloldali mozgalmak létrejöttének hajnalán.
Ez a rezsim nem csak hogy jól ismeri a szegény rétegek lelkivilágát és gondolkodását, de úgy játszik rajtuk, mint egy hangszeren. Úgy zsákmányolja ki őket, hogy azok közben kéjesen kacarásznak örömökben.

Be kell valljam, a migráncs kampány számomra is meglepetés volt, pedig nem sorolnám a naiv emberek közé magamat. A büdös életbe nem gondoltam volna, hogy a kazincbarcikai melós pl. azon fog kattogni a cigánybűnözés helyett, hogy a migráncsok szétdúlják a kultúránkat. Hiába mondtam nekik, hogy nem isznak pálinkát, meg nem éppen Borsod, ahová vágynak, feszt ezen pörögnek a mai napig.
A másik zseniális húzás, ami kommunista receptből lett kifőzve, hogy a kormány a rezsi démon elleni harccal, a devizahitelek megregulázásával stb. biztosított egy, az amőbáénál nem sokkal magasabb rendű, de a biztonság látszatával kecsegtető létet a legszegényebb rétegek számára. Ez természetesen nem fenntartható hosszútávon. Viszont másik magyar tulajdonság, hogy a jelen pillanatért gondolkodás nélkül áldozzuk fel saját, de akár gyermekeink jövőjét is.
Ebből kiderül, hogy nem egy réteg áll a rezsimmel, maffia állammal szemben, hanem olyan egyének, csoportok, akik felelősen, önerőből akarnak élni, jövőt biztosítani a gyerekeiknek mégpedig úgy, hogy nem húznak el innen a picsába. Ezzel az gond, hogy ilyen hülye azért nem sok van, ráadásul nagyon nehéz lenne őket egyetlen közös cél mentén csatasorba állítani, hiszen még ha többnyire a középrétegből is származnak, azért eléggé különböző, egymással kapcsolatot nem ápoló területekről kellene őket összegyűjteni. Pl. a budaörsi pedagógus tüntetésen engem kollégának szólítottak, mert nem volt életszerű (ha ha), hogy nem vagyok az.

Magyarán egy komoly, rendszerszintű változáshoz valaminek még történnie kell. Ha valamelyik réteg megroppanna, az elhozná a változásokat. Ez bekövetkezhet akkor, ha a rezsi harcból kifogy a cufla, ha a forintosított hitelek is elkezdenek bedőlni, ha azok, akik alól most ellopták a földet elfogyasztották a küszöböt, ha a külföldön léberölők elkezdenek tömegesen hazajönni, a multik pedig elfelé igyekeznek, EU stb. Ezek némelyike v. több esemény kombinációja el fogja indítani a változásokat, mégpedig nem olyan nagyon sokára.

Az, hogy mi itt okoskodunk, meg bizonygatjuk, hogy nem hogy liberálisok, de Panama Jack kivételével még csak zsidók se vagyunk, az önmagában nem. A tanárok sem, hiszen ők eleve tök keveset dolgoznak, relatív jó bérért, de amúgy is a gimi legrosszabb tanulóiból kerültek ki, ahogyan a mandiner kommentjeiből azt ki lehet olvasni. Ettől függetlenül fontos amit csinálnak, fontos, amit csinálunk.

 31. professzorpizka — 2016-03-09 14:08 

@Tromb74: Lesz erről poszt.

 32. Tromb74 — 2016-03-09 14:11 

@professzorpizka: Örvendek vala.

 33. Ősmágus — 2016-03-09 15:14 

@Tromb74:
(Érdekes leríva látni amit az ember családon belül már régóta hangoztat.)

Ez mind szép és jó, de nem érzed azt, hogy akkor már késő lesz? Hogy nem kéne megvárni amíg lesüllyedünk az 1989-es Románia szintjére?

 34. Tromb74 — 2016-03-09 16:06 

@Ősmágus: Reálisan nézve az ország eléggé válságos állapotban lesz mire a pozitív változásokra egyáltalán lehetőség nyílik.
Azért számolni kell vele, hogy a Fidesz után a Jobbik kerül hatalomra. Minden hiszti ellenére nem lesznek pogromok és koncentrációs táborok, viszont az országból ami még maradt, azt szét fogják lopni, illetve átjátszani orosz testvéreinknek.
Nagyjából ez az a pont, ahol a nyugati nagyhatalmak titkosszolgálatai ideges jelentéseket téve szorgalmazni fogják, hogy főnökeik kezdjenek komolyan foglalkozni azzal a problémával, hogy az oroszok most már TÉNYLEG a spájzban vannak.
Ezen a téren ugye nem túl jók a történelmi tapasztalatok, ezért jobb ha úgy készülünk, mintha magunknak, egyedül kéne kezelni a problémát.
A Jobbik még a Fidesznél is kevésbé alkalmas egy ország vezetésére, ezért talán egy ciklust se fognak kihúzni, bukásuk viszont látványos és drámai lesz.
No, aztán lehet nekikezdeni összelegózni valamit azokból a romokból, amit maguk után hagytak.

Ennek alternatívája az lehetne, ha a következő választásokig egy olyan párt v. olyan pártok jönnének létre és erősödnének meg, akik jobbközépről jobbra taszítanák a Fideszt meg a Jobbikot, Isten tudja hová az MSZP-ét és barátait.
Alapvetően ez egy nyugati értelemben vett konzervatív párt lenne, ami a vallásos és nemzeti maszlagból csak a szükséges mennyiséget integrálná, de lényegében a nyugati értékrend, gazdaság és kultúra iránt lenne elkötelezett.
Programként érdemes lenne a német állam, gazdaság stb. felépítését tanulmányozni.
A német rendszer nagyon tetszene a magyaroknak, mert minden ki van találva. Erősek a szociális ellátó rendszerek, támogatják a gyermekvállalást, mindenféle címen lehet adót visszatéríteni. Ez utóbbi azért fontos, mert az adóelkerülésnél csak egy jobb móka létezik, amikor az ember pénzt kap vissza az államtól.
E mellett rend van és fegyelem, ami sajnos viszont mindenkire vonatkozik.
Az átlag német se nem okosabb, se nem ügyesebb az átlag magyarnál. Be jár dolgozni, a maradék idejében meg idióta műsorokat néz a tévében. A különbség a menedzsmentben rejlik. Kibaszott jók a vezetőik.

 35. untermensch4 — 2016-03-09 16:16 

@Ősmágus: A „valamittevés” level.0 az kb az hogy ha beszélgetsz nem síkhülye emberekkel akkor megcsillantasz némi értelmet és önálló véleményt ami elüt a „hivatalos” állásponttól. A síkhülyék pedig jó kihívás, a fejben kattogó fogaskerekek közé szór megfelelő gondolatmorzsák megtörhetik az agitprop illúziót.
Úgy egyébként van egy sikeres „páciensem” aki utólag elmondta hogy egyetlen, jókor jól elmondott mondatom átsegítette a közelgő ideg-összeroppanáson. Azóta már pár éve a brit GDP-t termeli de alkalmasint egy darab rendszerellenes illető akit nem darálnak be.
Akkor lesz késő amikor már nincs lejjebb de ennél még van. Amikor meg nem lesz akkor sem késő mert jobb minél hamarabb elindulni felfelé ha nem akarunk lent maradni.

 36. eltopo — 2016-03-09 16:33 

@Tromb74:
Én mondjuk eléggé az vagyok.:D

 38. heizer — 2016-03-10 10:08 

@Tromb74: „A német rendszer nagyon tetszene a magyaroknak, mert minden ki van találva. ”

Na erre ne vegyél mérget. Nagy általánosságban látom egyik fő problémának nemzetünk mentalitásbeli megosztottságát. Gondolok itt arra, hogy kb. az ország egyharmada amolyan németes mentalitású, egyharmada leginkább a dél-olaszhoz hasonló, a maradék harmad meg a Balkán mélye. Ezért nehéz találni közös nevezőt minden téren, mert a hozzáállásbeli különbség ez:

– megtervezzük alaposan, és precízen végrehajtjuk, ez lesz a tökéletes megoldás.
– gyorsan csináljunk valamit, hogy legyen látszatja, kicsi tervezés, gyors befejezés, minden legyen lepapírozva, aztán majd csak jó lesz, egy kicsit már így is léptünk előre.
– megoldjuk okosba.

 39. heizer — 2016-03-10 10:09 

@Tromb74: „Alapvetően ez egy nyugati értelemben vett konzervatív párt lenne, ami a vallásos és nemzeti maszlagból csak a szükséges mennyiséget integrálná, de lényegében a nyugati értékrend, gazdaság és kultúra iránt lenne elkötelezett.”

Béndek úr pártja az jó irány?

 40. Tromb74 — 2016-03-10 12:14 

@heizer: Bevallom, még nem foglalkoztam velük annyit, hogz erre válaszolni tudjak.

 41. trespass — 2016-03-10 14:54 

@heizer: Amennyit eddig láttam belőlük, az az egyetlen, vállalható „konzervatív” formáció M.o.-n. A konzervatív azért került idézőjelbe, mert nem vagyok benne biztos, hogy mit jelent ma magyarul a konzervatív, hiszen a fidesz is annak vallja magát.

 42. oszinteorult — 2016-03-10 15:32 

„A Keresztapa második részében, Michael Corleone mondja Tom Hagennek, amikor a merénylő személyén gondolkoznak: “All our people are businessmen” vagyis ameddig jó üzlet a Corleone-családhoz hűnek lenni, addig hűségük töretlen.”

https://www.youtube.com/watch?v=I6JsnRI8TjM

 43. untermensch4 — 2016-03-10 18:12 

@heizer: Ez a mentalitás-megosztottság sztem is súlyos. Egy más megközelítésből találtam rá a problémára, a rinyálás (panaszkodás) felől. Ebből a szempontból „csak” kétfelé oszlunk „németes” és balkáni részre (esetleg bármelyiknek az előadásmódja lehet egyénileg olaszos). Homályos feltevésem szerint ennek gyökere a török hódoltsági időszak, az északi-északnyugati részen (és talán erdélyben) fejlődgetett vmiféle nyugatias mentalitás ám a török zónában a statikus és dinamikus terhelést is produkáló adóprés miatt evolválódott a panaszkodási hajlam. A kétféle népesség azóta történt keveredése ellenére ez a különbség nem oldódott fel, a többség panaszkodónak tűnik („Hogy vagy?” – „) és ráadásul ez nem is esik egybe teljesen a munkához/feladatokhoz való hozzáállással. Lehet hogy más területeken is megvan de megint más eloszlásban ilyesfajta megosztottság, így aztán kaotikus a helyzet.

 44. norniron — 2016-03-10 19:55 

@untermensch4:
Szerintem nem feltétlenül a török hódoltság miatt van ez. egyrészt a mai, Trianon utáni Magyarország gyakorlatilag teljes egészében a hódoltsági területből áll, a királyi Magyarország leginkább a felvidékből állt, a határvonal a Balaton volt, de azért hosszabb-rövidebb időre Veszprém és Győr is volt török kézen, az Erdélyi Fejedelemség pedig a Kárpát-medencének a mai Romániához, Ukrajnához és Kelet-Szlovákiához tartozó részeiből állt. Másrészt meg 1541-től 1686-ig, 145 évig tanulhattuk el ezt a dolgot a törököktől, 1686 óta viszont eltelt 330 év, és ezalatt nem sikerült elfelejtenünk 🙂 Szóval nem biztos, hogy ez így van. Ráadásul a „korrupciógyanús” magyarok közül szép számmal akadnak német származásúak: Zuschlag, Dr. Schmitt Pál, Lagzi Lajcsi stb. 🙂 Szerintem van itt valami a levegőben, Hofi is megmondta, hogy a Kárpát-medence szélvédett hely ugyan, de bent marad a bűz is 🙂

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.