Tanártüntis cikkek 7: Csapatépítés

A magyar fociválogatott közmondásosan a pocsék teljesítmények válogatottja…volt sokáig. Voltak mindenféle megváltók, a tolódás, a húzódás, a sokat futás, a keveset futás, az ütközés, a csúszás, a cselezés és még ki tudja milyen módszerek prófétái, a közös az volt bennük, hogy sehova sem jutott a csapat, sőt, általában röhejes körülmények között kikapott.

Aztán jött egy szerény, porosz iskolán edződött kapitány, aki felmérte, hogy van egy alsó-középkategóriás csapata, ahol a kiemelkedő játékosok beférnek a középkategóriába (néha) és elkezdett ebből építeni. Előbb összerakott egy védelmet, amelyik nem kapott gólt. Aztán egy középpályát, amelyik nem csak bóklászott a pályán, hanem valami játékra hasonlítót is bemutatott. A csatársort már nem ő rakta össze, mert elment Bundesliga-trénernek, sőt, nagy valószínűséggel Bajnokok Ligája-trénernek.

A közönség meg fanyalgott, hogy ez se jó, az se jó, bezzeg Puskás. Idő kellett, amíg megtanultak örülni.

Ez történik a Tanártüntivel is.

Ahogy az várható volt, a gát nem robbant fel, de megjelentek azok a hajszálrepedések, amelyek döntőnek bizonyulnak majd. Villanások következnek márczius idusáról.

Orbán Viktor megviselt volt, öreg, gyűrött arcú, fáradt. Nagy nehezen, kőkemény rendőri izolációval és import lengyel drukkerekkel lehetett összehozni neki párezer fős tömeget, aki előtt olyan beszédet mondott, amelyik az öreg Kádárt idézte. Ellenségek, védelem, az ellenség fitymálása. Migránsozás, alternatív valóság. Orbán érezte, hogy most ki kell állni és meg kell szólalni, meg is tette. Jól is játszott az értelmiség-ellenes retorikára, mivel ott tartunk, hogy a szavazótáborában gyanús elemnek számít, aki saját szavaival el tudja mondani, mi az a gyökvonás. De ilyen kevés emberhez, mint most, talán még sohasem szólt. Ráadásul nem tudták megakadályozni a füttykoncertet.

A balos ellenzék látványos pofonba szaladt. Gyurcsány a sztrájkbejelentés után látványosan idegesen távozott a Kossuth térről. A balos ellenzék pártocskái külön-külön, eltérő (de kit érdekel az eltérés) stílusban, de pár száz ember előtt mondták szokásos mantrájukat, az égvilágon semmi közük nem volt a fősodorhoz.

A Jobbik Pesten ünnepelt, mert muszáj. Szerintem szívesebben ünnepeltek valami pusztán, ahol talán nem lett volna annyira kirívó a gárda-egyenruhás alakok látványa. Cukiságkampány, hát persze. Folytatódott az, hogy legszívesebben fajgyűlölő vidéki párt lennének, de azzal közepes, putyinista ellenzéki pártnak lehet lenni, hiába vannak a környékükön egyetemet végzett fiatalok, ha a vezetőség jelentős része szédül a kövesúton, vagy ha nem, akkor Tigris-tankos fantáziái vannak.

A fő műsorszám a több tízezres tanártüntetés volt, amelyik sikeresen felhígította a becsatlakozó pártokat. Normális hangnemű (bár nagyrészt unalmas) beszédek voltak.

Sokan fanyalognak, hogy Pukli István csak egyórás sztrájkot jelentett be, nem alapított pártot vagy nem jött rögtön fehér lovon.

Pedig ez volt a jó döntés. Ez a tömeg messze nem volt homogén, ez egy tiltakozó tömeg volt, amely bármilyen konkrétabb dolog bejelentése után azonnal töredezni kezdett volna.

A tömeg mögött nem áll olyan logisztika vagy szervezet, amelyik lehetővé tenne ennél szervezettebb akciót. Az egyórás sztrájkot mindenki meg tudja csinálni, nem kell miatta bizottságozni és elégséges szolgáltatásozni. Ugyanakkor:

  1. Adott egy ultimátumot a kormánynak, azt itt leginkább csak nagy nyugati országok szoktak.
  2. Kimondta, mert kimondhatta, hogy a kormánynak a tiltakozók fölött nincs hatalma.
  3. Értelmes újabb cselekvési irányt adott a tiltakozásnak.

Ez mind azt ígéri, hogy ennek lesz folytatása. Talán.

Az út még nagyon hosszú, de a négy hátvéd már szokja az összjátékot.

 

123 hozzászólás

 1. panamajack — 2016-03-16 10:19 

Teljesen egyetértek az elemzéssel. Talán Talleyrand mondta (vagy nem), hogy a politika a lehetséges művészete. Ezt most ha nem is teljesen hibátlanul, de alapvetően teljesen sikeresen abszolválták.

 2. Tromb74 — 2016-03-16 10:41 

Mindenképp bíztató a tömeg, azaz az érdeklődés mérete. Azt már megszoktuk, hogy egy kényes témával össze lehet rántani pár ezer embert egy alkalommal, de az after party már általában szerényebbre sikeredik. Most ennek az ellenkezője történt, az érdeklődés, a tömeg nőtt.

A jelentősege ennek az, hogy a tömeg feladatot adott a rezsimnek. Na nem olyat, mint az internet adó elleni tüntetésen, amit annyival meg lehetett oldani, hogy ” jóvan akko nem lesz”. Itt bizony melózni kell. Az meg kurvára nem megy a címzetes uraknak.

Itt már biztos esett szó arról, hogy ez a rezsim nem az Orbán takarodjba fog bele bukni (ha egyáltalán), hanem a nem megoldott házi feladatokba.
No, de ehhez az kell, hogy valaki, lehetőleg a nép ezt úgy kérje számon, mint egy tisztességes tanár.
Tehát nincs olyan megoldás, hogy nincs kész a feladat, de tessék megnézni milyen szép sormintát csináltam ide a lap aljára, meg helyette megtanultam a Nemzeti dalt tükörfordítva.

Orbán ugyanis ezt csinálja. Úgy viselkedik, mint a hülye gyerek, aki negligálta a házi feladatot, de helyette veri a mellét, hogy megvédte lányainkat és asszonyainkat a veszedelemtől, most pedig éppen Brüsszelt kényszeríti térdre. Ne tessék már ebben zavarni, mer’ ugye…

Orbán pontosan tudja, hogy ebben a stratégiában még van némi lendület, de feltehetőleg azt is, hogy már nem sok. Pontosan ezért szólt erről az ünnepi beszéde. Ki kell hoznia a témából, amit még lehet, Közben pedig lázasan agyal a következő kifogáson.

Nekünk jelen pillanatban nem az a feladatunk, hogy belemenjünk a játékba és elkezdjünk migráncs meg Brüsszel témában vitatkozni, hanem az, hogy feltegyük kínos kérdéseinket az oktatással, egészségüggyel ésatöbbivel kapcsolatban.
Ez őt nagyon bosszantja, mélységesen elkeseríti, ahogyan ennek hangot is adott beszédében. …és ami ennél fontosabb, nem tud vele mit kezdeni. Nem tudja a leckét.

 3. rammjaeger — 2016-03-16 11:41 

Megjelentek már a balos ellenzék utálkozó cikkei?

 4. komojtalan — 2016-03-16 11:59 

Maga a tüntetés sikeres volt, a baj azzal van amit mellékesen említesz: Kire lesz érdemes szavazni 2018 -ban? Persze az ember olyan hogy azt mindenki tudja mit ne, de azt kevesen hogy mit igen. Szavazzunk, a MSZP -re, DK -ra? Azok után mit 2002-2010 között csináltak? Ha legalább látni lehetne valami változást, de semmi. Az az egyetlen előnyük hogy ennyit még ők sem loptak és főleg nem így. Együtt? 2018 -ra sehol nem lesznek. LMP? Schifferrel? Ugyan már. Jobbik az álmegtérésükkel? Felejtős. Kellene valami látszólagos alternatíva, mert a mai választék katasztrófa.

 5. oszinteorult — 2016-03-16 12:22 

Bár földrajzi távolság miatt csak távolból szemlélem az eseményeket, innen nem látszik annyira biztatónak.

Ami pozitív az az átszűrődő – néha kiabálásba futó – indulat a beszédeken. Nekem ez régóta hiányzik az “ellenzékből”, akiket hétről-hétre látunk enerváltan kiállni nyilatkozni arról, hogy a kormány legújabb húzása most már aztán igazán nem engedhető meg, és Strasbourg meg Brüsszel meg ejnyebejnye. Kb. mint amikor Vitray bemondta egy magyar bajnokin hogy “Gól”. Nulla átütő erő, a tej megalszik a szájukban. Kivéve Gyurcsányt és sleppjét, akiknek viszont habzik a szájuk, valószínűleg még mindig a szappantól amivel kimosta a nagy igazságbeszéd után. Ehhez képest Puklin és a többieken érezni az őszinte dühöt és tenni akarást, ami jó.

Jó, de önmagában kevés. Tegnap csak éjfélre értem haza munkából, így utólag tudtam végigkövetni a tünti eseményeit – vártam a nagy bejelentést. “Egy órás sztrájk ha nem kérnek bocsánatot!” Mi van? Mi ez a szar? Ezt a szart rakd bele abba a másik nejlon szarba és vidd el innen a g*cibe – hogy klasszikust idézzek pontatlanul. De tényleg, Deutsch Tomival kell szégyenszemre egyetértenem, most aztán biztos megremegett a Pasa Park és az alcsútdobozi puszták népe. Egy teljes óra… és ha nem teljesítik akkor ebből még 2, sőt 3 óra is lehet! Hát gratulálok, most aztán nem szeretnék az imperialisták helyében lenni, lett magyar narancs.

Nem, én sem tudom mi a füttyöt kellett volna ehelyett bejelentenie, de ez zsákutca. Mégis mit lehet ebből kihozni? Aminek értelme/célja is van hosszútávon.

Amit még biztató jelnek lehet venni az Orbán vergődése, amin őszintén szólva csodálkozom. Hol van a békemenet, ami megmutatja a tanároknak (és mindenki másnak), hogy a nép még mindig a kormánnyal van? Meg ez az ázott veréb beszéd a nagy nemzetközi összeesküvésről. Brüsszel küldi a menekülteket, naná. Forrás: Csurka I.? Ja nem, akkor a zsidók küldenék. Remélem marad nála ez az egyre fogatlanabb oroszlán imidzs.

Amit viszont komoly bajnak érzek, az az hogy a Fideszes klientúra nagy svunggal rárepült a földekre. Miért érzem ezt bajnak? Sokaktól hallottam már, hogy ó, ezek tönkretesznek mindent, oktatást, egészségügyet, satöbbit, aztán mire a rendszer bedől, már a Bahamákon szürcsölik a koktélt és élvezik az ellopott milliókat. Ez egészen eddig stimmelt is, de a földet, ingatlant nem lehet átutalni titkos offshore számlára, azt vagy helyben meg tudod tartani, vagy nem a tiéd. Márpedig itt és most, a földek lenyúlásával átmentek azon a határon, hogy majd ha eljön az idő és arról kell dönteni, hogy kiadják-e a tűzparancsot a tüntetők ellen kivezényelt rendőrségnek/TEKnek/katonaságnak, ne gondolkodjanak el. Lőni kell, mert különben oda a kastély, a majorság, a bánya, a trafikbirodalom, minden amiért eladtam a lelkem és a gerincem. [Itt egyébként én bármilyen jövendőbeli valódi ellenzéki mozgalom kulcskérdését látom: a rendvédelem és a katonaság megnyerését, hogy a TEK-et, parlamenti őrséget, nemzeti bank őrséget, kitudja milyen leendő mini-párthadsereget ne lehessen bevetni. Amíg nincs egy újabb külső haderő (Vörös Hadsereg), amire Orbán rezsimje támaszkodhat, erősen kérdéses, hogy meg tudja-e tartani a hatalmat erővel. Szerintem nem, de lehet csak naiv vagyok.]

 6. bervas — 2016-03-16 12:34 

@komojtalan:
Klerikális reakciós ismerőssel pont ezt taglaltuk.
Balos pólót magára erőltető oldal felejtős, komolytalan, leszerepelt.
Jobbik orosz mellényzsebben.
Fidesz lop, nagyon.
KDNP virtuális párt.

Most akkor kire szavazzon jó érzéssel egy becsületes klerikális reakciós? A jobboldali liberális? A konzervatív fontolva haladó?

 7. Tromb74 — 2016-03-16 12:55 

@oszinteorult: Ezt politikialag elemezni kell.

Az egy óra sztrájkban az a jó, hogy könnyen megvalósítható, mindenféle komolyabb áldozathozatal nélkül csatlakozni lehet hozzá. Szerintem ez egy nagyon okos húzás.
Azért erőlködik itt Pizka ezzel a gátrepedéses példával, mert nagyon jól érzékelteti azt a tényt, hogy egy biztosan előidézhető repedés sokkal értelmesebb cél, mint próbálkozni az őrök orra előtt egy kamionnyi TNT becsempészésével.

Tulajdonképpen Pukli és a tanárok biztosították, hogy a következő küldetés is sikeres legyen.

…és akkor most ragadjuk meg a remek alkalmat, hogy ide rángassuk Hemingway Akiért a harang szól c. remekművét is.
Ha valaki majd hidat robbant, akkor jó lenne, ha annak hatása és eredménye is lenne azon túl, hogy tökre heroikusat cselekszik.
Sajnos a magyar történelem inkább arról szól, hogyan lehet látványosan értelmetlen dolgokat művelni. Meg kéne törni ezt a sorozatot.

 8. Tromb74 — 2016-03-16 12:55 

Hello! A választások nem most vannak.

 9. Tromb74 — 2016-03-16 12:58 

@oszinteorult: Ne gondold, hogy dolgozni akarnak. Nem a föld kell nekik, hanem az arra felvehető támogatások, illetve az abból rövid úton kinyerhető Cash.

El tudod képzelni, hogy majd elkezdenek gazdálkodni v. hasonlók?

 10. untermensch4 — 2016-03-16 13:02 

@oszinteorult: a rendőrség/katonaság/TEK halmazból az első kettő a múlt évi “béremelés” után már mérgezett szalámi. A rendőrök ráadásul aránylag utálják a TEK-eseket. Mondjuk tavaly láttam kettőt akiket a helyi rendőrségtől küldtek ki “biztosítani a helyszínt”, gondolom úgy voltak vele hogy a fekete autós fekete öltönyösök majd megoldják, ők meg az árnyékból nézték viktorunkat olyan tekintettel hogy ha civilben vannak őket néztem volna merénylőnek.

 11. oszinteorult — 2016-03-16 13:27 

@Tromb74: El tudod képzelni, hogy majd elkezdenek gazdálkodni v. hasonlók?

Nyilván nem, de a Gömböc természete olyan, hogy ami az övé, azt nem ereszti. Láttuk mennyire volt hajlandó félreállni pl Kadhafi, akinek pedig igazán nem lettek volna anyagi gondjai, ha angolosan távozik.

A repedésről. Direkt megnéztem a felidézett film (Force 10 from Navarone) vonatkozó jelenetét, emlékeztem is rá halványan, mint kiderült valamikor már láttam. Jó lenne, persze, gyönyörű metafora, de igen aprócska repedés ez, elég sokáig kell erre várnunk. Az internetadó elleni tüntetés ehhez képest gátszakadásnak tűnt akkor és ott, és… semmi sem lett. Igen, azt könnyű volt leszerelni azzal, hogy “ja ha nem akarjátok, akkor nem lesz” + jól megnemzetikonzultálták a népet análisan. Ezt meg nem könnyű. Nem? És ha bejelentik, hogy megnemzetikonzultálják az oktatás helyzetét? Rózsika biztos szívesen kézbe veszi. Palkovics kezében már ott az ostor, és csattogtatja is.

A repedésről még egy gondolat. Ha nem lenne lehetőség az EU-ba kisasszézni, Orbán rendszere már nem állna. Aki elégedetlen az most elmehet, és általában nem is rosszabb körülmények közé. Így nincs meg az a kukta-effektus, hogy a feszültség csak gyűlik-gyűlik, a repedések sokasodnak és egyszercsak kártyavárként összedől a felcsútokrácia.

Amikor azt mondod “Sajnos a magyar történelem inkább arról szól, hogyan lehet látványosan értelmetlen dolgokat művelni.” nem értek veled egyet. Abban, hogy 1848-49 és 1956 (gondolom ezeket mindketten a hősies tettek közé soroljuk) nem érte el a célját mindkétszer az orosz/szovjet fegyverek vezettek. A mozgalmak megálltak önmagukban és a közvetlen ellenséget (Habsburg uralom/Rákosi rendszer) le tudták győzni, csak a külső erőt nem, amire viszont most (reméljük – Putyin lehet szívesen csinálna polgárháborút egy EU országban) nem számíthat a rezsim.

untermensch4: én is abban reménykedem, hogy a határőrzésnél rosszul elszámolt pihenőidős túlórákkal (+az egész megalázó migránsőrzős hercehurcával), no meg a korai nyugdíj megszűntetésével kellően elvadították maguktól őket. ettől függetlenül az Orbán utáni kormány első napjának első intézkedése Polt lefogása (hivatali hatalommal visszaélés, igazságszolgáltatás akadályozása vagy hasonlóval) és a TEK feloszlatása kell legyen

 12. panamajack — 2016-03-16 13:43 

@Tromb74: az egyórás sztrájk szerintem is remek húzás. Egy komolyabb sztrájkhoz lehet, hogy még nem csatlakoznának elegen, mert túl kockázatos. Azonban ha kiderül, hogy rengetegen állnak ki a suli elé 30-án, már egyáltalán nem lesz üres fenyegetés egy igazi, országot megbénító több napos sztrájk sem. Nem kell rögtön Fedáksárit mondani, ha nem muszáj.

 13. Tromb74 — 2016-03-16 15:30 

@oszinteorult: Arra gondoltam, hogy a hősiesség önmagában nem idézi elő a várt hatást. Arra, hogy ’48 és ’56 esetében se az optimális forgatókönyv valósult meg. Az előbbinél Haynau rémuralmát kellett előbb tűrni, hogy beinduljanak az ország szempontjából kedvező változások, az utóbbi esetében is elmaradtak az igazi reformok. A sztálini terror visszaszorulása Sztálin 53-as halálának volt köszönhető, nem a forradalomnak.

A jelen pillanatban meg fel kell ismerni, hogy nincs ebben akkora lendület, ami elsöpörné az egész rendszert, viszont akkora van, ami szépen apránként elkezdi lebontani. Ez viszont akkor, és csak akkor működhet, ha lesznek követőik is ebben a harcban.
Az itt az újdonság, hogy a probléma az orbáni rendszerben nem orvosolható, mert a probléma a rendszer maga. A tanárok követelései három akkordra átírva annyit jelentenek: FUCK THE SYSTEM!
Ez pedig konzervatív anarchista punk nézeteinkkel nagyon szépen harmonizál. 😀 😀 😀

Vicc nélkül, a rendszerváltás óta az egyetlen olyan erő, ami mögé tépelődés nélkül be tudok állni.

 14. tudi — 2016-03-16 15:39 

Őszintén én nem követtem a tegnapi eseményeket, részint én is a GDP termelésével voltam elfoglalva, meg volt egyéb programom is. De én is bizakodom, hogy sikerül elérni, hogy a “bátor” kormányunk megfutamodjon. Viszont én is itt vagyok meglőve, hogy 2018-ban kire, ha addig nem tűnik fel valami alternatíva. Mert befogott orral nem akarok szavazni, a Jobbik kilőve, egyszer szavaztam rájuk, azóta is bánom. Bár lehet fogom magam és ráírom, a szavazólapra, hogy: Egyik sem, Éljen sokáig V. Károly Magyarország királya. Vagy valami hasonlót.

 15. Tromb74 — 2016-03-16 15:44 

Szerintem Orbán már most elvétette az irányt és az arányt, mert konkrét feladat megoldására kérték fel, amire neki migráncsozás volt a válasza (Mert senki ne gondolja, hogy az ünnepi beszéd nem a pedagógus zsörtölődésre adott válasz.).

Ez a válasz tökéletes válasz arra, hogy Orbán takarodj. Viszont arra nem, hogy itt a feladat, neki lehet ugrani. Ez most egy halvány kettesre volt elegendő, amit nagyon nehéz lesz kijavítani.

 16. professzorpizka — 2016-03-16 15:47 

Javítsatok ki de úgy tudom 2018 két év múlva lesz.

 17. Tromb74 — 2016-03-16 15:57 

@tudi: Ez a blog már egy ideje azon erőlködik, hogy kivilágosítsa, a demokrácia nem négy évente egy “x” bekarmolása a megfelelő helyre, hanem ennél jóval melósabb hobbi.

A célunk ugye ebben az esetben az oktatás reformja, tehát érdemes hozzáfogni az aktuális kormány kilététől függetlenül, mert akár meddig is jutunk (semeddig), a következő választáson már arra az állapotra kell reflektálnia az összes versenyzőnek, nem lehet azt mondani, hogy hát majd ha nyerünk, minden szép lesz és jó.

 18. Tromb74 — 2016-03-16 16:03 

Javasolnám a vezérkarnak egy Hogyan gyakoroljuk a demokráciát c. zsebkönyv kidolgozásának megkezdését megfontolásra valósági szempontból való mérlegelését.

 19. panamajack — 2016-03-16 16:31 

 21. Tromb74 — 2016-03-16 16:52 

Nem értik. Szerencsére.

 22. noirp — 2016-03-16 16:55 

@Tromb74:
Ha értenék, belebarmolnának legott (s fújhatnánk az egészet)?

 23. dr Brcskzf Gröőő — 2016-03-16 17:05 

@Tromb74: attól tartok, érti ő, de a párral ezelőtti poszt snookeres hasonlata szellemében nem az ellenfele játékával foglalkozik, hanem játssza a sajátját (ami a propaganda); az osztályzással várjunk legalább 30-áig.

 24. professzorpizka — 2016-03-16 17:06 

Csak szólok hogy ezzel a “tréfa” dologgal Orbán csak feladni tudta a technikásan odapörgetett ultimátumot, jöhet a lecsapás a pontért.

 25. Tromb74 — 2016-03-16 17:13 

@noirp: Lesz barmolás így is.

 26. Tromb74 — 2016-03-16 17:15 

@professzorpizka: Pont azt akartam mondani, hogy Dájcs nemzeti lyukasórázott, Orbán vicceskedett. Eddig jól mennek a dolgok. Kíváncsi vagyok, mikor kapnak észhez.

 27. noirp — 2016-03-16 17:26 

@Tromb74:
Höhö…épp azt akartam írni, hogy akinek csak “kicsit” van oka rá, az beszart (lásd a mandineres fiúkat), akinek meg van félnivalója, az ököllel megy a kőfalnak (Németh), vicceskedik (Orbán, Deutsch), és nagyjából megelőztél.

Egy gondolat: Az, hogy Orbán poénra veszi a dolgot, számomra egy dolgot jelent: nem fogja föl. Olyan régen átköltözött már a kis párhuzamos univerzumába — ahol migráncsos, brüsszeles, merkeles bábszínház folyik, Vitéz Viktor meg időnként megjelenik a palacsintasütővel és odabasz, úgy, hogy nagyooon — hogy nem ismeri föl, mit, mikor kell(ene) komolyan venni ideát a rögvalóság világában.

És ez meglátásom szerint a tanármozgalom számára hosszabb távon jó. Nem kerül le a témájuk a napirendről, plusz még jobban felpaprikázzák őket.

Viviviviviktor, dühítsd csak még jobban a tanárokat, a közlekedésieket, az eü.-t, az értelmiség közoktatáson kívüli részét, hátha egyszer átszakad az a bizonyos gát, és
betörik a csecse bábszínházad fala, no meg a szalonnás ábrázatod…

 28. noirp — 2016-03-16 17:27 

@Tromb74:
Konkrétan mire gondolsz?

 30. bertrand — 2016-03-16 18:42 

@noirp: igen, OV szerintem sem érzékeli, hogy a vicceskedéssel mintegy félresöpri egy csomó ember problémáit, akik emiatt elég mérgesek lesznek. Úgy viselkedik, mintha Pukli és a CKP egy szokásos bohócellenzéki gyülekezet lenne, nulla támogatottsággal és mondanivalóval. Intuíciója biztos azt súgja neki, hogy nem veszélytelen a helyzet, de most még azt képzeli, hogy elég ugyanazt csinálni kettővel megszorozva. Emiatt fog még nagyot nézni, én meg röhögni, legalábbis remélem.

 31. komojtalan — 2016-03-16 21:31 

@professzorpizka: Miért, 6 év alatt láttál valami pozitív változást valakitől? Sajnos Magyarországon nincs az a gazdag réteg aki megengedheti magának hogy politizáljon. Lehetne, de mindenki csak kivenni akar az államból, az hogy tenni valamit az országért? Senki. Sokan szidják Gyurcsányt, de ő valóban a saját pénzéből politizál, a hírhedt öszödi beszédét is teljesen komolyan gondolhatta, nem véletlen hogy Orbán tőle fél a legjobban. Egy független, megvehetetlen ember? Az veszélyes. Ezzel persze nem azt mondom hogy a DK jó, de egy új Gyurcsány sehol a láthatáron.

 32. professzorpizka — 2016-03-16 22:15 

@komojtalan: Hála a jó istennek, nincs a láthatáron, Gyurcsányból egy is sok volt. Saját pénz, hát persze. Ilyen alapon Mészáros Lőrinc is egy szorgos magánvállalkozó.

 33. Tromb74 — 2016-03-16 22:52 

@komojtalan: A tisztességes politikust az igény szüli. Amíg ingyen sörrel meg rezsiharccal meg lehet venni a tömegeket, addig nem bír kifejlődni a gerincük. Pontosabban a környezet nem kedvez a gerinceseknek. Evolúció.
Gyurcsánynak amije van, lopta. Ha nem is maxiszterelnöki pozíciójában, de lopta. Az öszödi beszédet feltehetőleg valóban komolyan gondolta. Olyannyira, hogy nem vagyok benne biztos, nem-é azért hangzott el, hogy nyilvánosságra kerüljön. Viszont a krapek nem alkalmas az ország vezetésére. Ugyanaz a kiszes mentalitás, értékrend és beidegződések, mint Orbánnál. Ráadásul megbukott, és ez az állapot nem múlik el.

Azt kéne belátni, hogy nem egy messiásra kell várni. Ez egy demokrácia akar lenni, ahol nem egy jóképességű vezér, de még csak nem is egy kormány működteti az országot, hanem az egyszerű polgároktól kezdve az etyeki háziorvoson és a komlói tanáron keresztül egészen a képviselőkig és miniszterekig mindenki.

Hogy a fenébe lehet az, hogy megjelenik ejtőernyösként a faluban egy (pl. fideszes) képviselőjelölt bejut a parlamentbe, szétlopja a falut, majd a következő ciklusban ismét bejut a parlamentbe ugyanebből a választókörzetből?
Hát sehogyansemlehetmásképp csak úgy, hogy mindenki magasról leszarja. Na, ez lényegében akkor se fog változni, ha a Gyurcsányi a mennyekből alászáll a bársonyszékbe, s nagyságos valagát ottan pihenteti.
Ez akkor fog megváltozni, ha a nép a nagyságos vallagát felemeli.

 34. Tromb74 — 2016-03-16 22:54 

Elnézést. Komlói igazgatóhelyettes.

 35. Tromb74 — 2016-03-16 23:14 

@noirp: Konkrétan két dolog jutott eszembe.
Egyrészrül Orbán megint elővette a bekecsét a sufnyiból, hogy előadja az eccerü paraszt gyerök vagyok, nem foglalkozok ilyen pösti filozófikusos dógokkal kezdetű nótát. Ez annyit tesz, hogy érzi a támadás most az értelmiségieskedő rétegek felöl fenyeget, tehát ideje a közvéleményt ellenük hangolni. Nem szokott ez teljesen sikertelen lenni.
Másrészrül meg ez a Pukli ölég határozottan kiállt a barikád tetejére, a gólyok meg már záporoznak is. Egyelőre vaktában.

Szerencsére mindkettő problémára van megoldás. Pl. a gyerek, a diák az nem értelmiségi. A szülők pedig szeretnek úgy tenni, mintha foglalkoznának gyerekeik jövőjével. No, most aztán lehet domborítani.
A Pukli meg ha jól csinálja, akkor eléri a majdnem sérthetettlen szintet. Gyorsan ikonikus alakjává kell vállnia a változásoknak és onnantól kezdve nehéz kinyirni a szokásos eszközökkel, tulajdonképpen nem is lehet.

 36. untermensch4 — 2016-03-16 23:48 

@tudi: Ha jól tudom Habsburg György lenne az aktuális trónörökös/király. Lehet hogy ezt a vonalat kellene felfuttatni. Lehet vki jelölt úgy hogy tudtán kívül mások jelölik? Ha nagyjából minden magyar politikus ellen keresünk vkit akkor kézenfekvő lenne hogy egy habsburg legyen az, bevált recept. Esetleg áthidaló megoldásnak a köztársasági elnökké választatására kellene odahatni.

 37. Tromb74 — 2016-03-17 00:16 

@untermensch4: Ottó még trón nélküli trónörökösnek volt mondható, de György még annak se. Mer’ ugye trónt csak királytól/királynőtől lehet örökölni, örököstől nem. Debil köztársasági elnökünk meg volt már egy, nem kéne ebből hagyományt teremteni.

Megint elduruzsolom akkor, hogy Orbán nem egy betegség, amire ellenszer kell, hanem annak csak egy tünete. Tök mindegy kit ültetünk a “trónra”, lopni fog, mert ez a rendszer lopásra van kitalálva, az istenadta nép meg ezt végtelenségig tolerálja.
Nem kis meló ezt megváltoztatni, pláne nem gyors.

 38. oszinteorult — 2016-03-17 02:38 

@Tromb74: “Megint elduruzsolom akkor, hogy Orbán nem egy betegség, amire ellenszer kell, hanem annak csak egy tünete. Tök mindegy kit ültetünk a “trónra”, lopni fog, mert ez a rendszer lopásra van kitalálva, az istenadta nép meg ezt végtelenségig tolerálja.”

teljes egyetértésben veled idebiggyesztenék egy ide illő idézetet: “If a factory is torn down but the rationality which produced it is left standing, then that rationality will simply produce another factory. If a revolution destroys a government, but the systematic patterns of thought that produced that government are left intact, then those patterns will repeat themselves.” (Robert Pirsig)

az Orbán féle tréfarépázásról nekem egy Tom és Jerry jelenet ugrott be – https://www.youtube.com/watch?v=4vkKIxzKjZA kb a felétől, a macsek is azt hitte milyen fasza tréfa volt

 39. professzorpizka — 2016-03-17 08:09 

@untermensch4: A bolgárok kipróbálták Szakszokoburgockival, nem működik. Azonkívül hirtelen még fagyosabbá válna a környező államokkal a viszony…

 40. untermensch4 — 2016-03-17 08:20 

@Tromb74: “Debil köztársasági elnökünk meg volt már egy, nem kéne ebből hagyományt teremteni.”
A köztársasági elnök személyétől függetlenül lehetne sztárolni a királyt, nevezhetnénk “államfői dualizmus”-nak.
Miért ne lehetne örököstől örökölni? Főleg ha ez a “köztársaság királya” ilyen hungarikum lesz… szépen ki kell alakítani demokratikusan a dolgot.

 41. untermensch4 — 2016-03-17 08:25 

@professzorpizka: Mindig elfelejtem hogy a legfélelmetesebb magyar fegyvernem a tengerészlovasság… 🙂
Fagyos viszony kapcsán egy másik OFF: még mindig vannak érvényes korlátozások a vasútépítésre, úgy párizskörnyéki békeszerződésileg?

 42. Tromb74 — 2016-03-17 09:22 

@untermensch4: Ja, kialakítani azt bármit lehet, ahogyan alakítanak is. Persze igazából egy Árpád-házi valami lenne a megfelelő. Sőt, a Szent Jobból kinyert DNS keresztezése Kádár Jánoséval lenne a tökéletes megoldás. Talán Noirpová kitudná tenyészteni a trónörököst egy petri-csészében.

 43. untermensch4 — 2016-03-17 10:28 

@Tromb74: 🙂 A legjobb megoldás egy importált király lenne, európa tele van színvonalasan működő dinasztiákkal, más országok is csináltak már ilyet és végülis 48-49-ben is felvetődöt hogy cseréljük a habsburgokat oroszokra (ennek így most pont nagyon rossz kicsengése van…), az istenadta nép meg szeretne vezérürüt. Arra kár várni hogy a caudillo majd jól előhúzza a kalapból az országot európába vivő királyt de a probléma az hogy amíg “a szocializmusnak nincs alternatívája” addig verseny hiányában nem kényszerülnek érdemi munkára.

 44. noirp — 2016-03-17 11:42 

@Tromb74:
Háátttööö, szerintem vmi növénykeresztezéssel jobban járunk, mint azzal, amit felsoroltál. 😉 A mandarinmagonc az ablakomban értelmesebb lénynek tűnik, mint egy átlagos “karizmatikus vezér”.

 45. noirp — 2016-03-17 11:46 

@Tromb74:
…de ha tényleg egy igazi népvezért szeretnétek kitenyésztetni, akinek mindenki csápolhat, jókat tud retorikálni, programja pedig összvissz két jelszó, nem bánom. Csak spéci fölszerelést kérnék hozzá importból, nem szimpla petrit, hanem ún. Petry-csészét. Ha megoldható.

 46. professzorpizka — 2016-03-17 12:02 

@noirp: kemianaci 🙂

 47. noirp — 2016-03-17 12:17 

@professzorpizka:
Ja wohl 🙂

 48. professzorpizka — 2016-03-17 12:20 

@noirp: ismetelt kiserletekhez Retry-cseszet hasznalunk.

 49. noirp — 2016-03-17 12:22 

@professzorpizka:
Ha meg elbasztam a mérést, a hulladék a Fail-küblibe deponálandó.

 50. Tromb74 — 2016-03-17 13:01 

@noirp: Az edénynek nincs köze Petri Györgyhöz? Azon gondolkodtam, hogy ha Pavlovnak lehetett kutyája, Schrödingernek macskája, akkor Petrinek egy vacak csészéje már csak volt.

 51. Tromb74 — 2016-03-17 13:19 

http://hvg.hu/itthon/20160316_gazdaallat_fideszesek_ultimatum_video

Most jönnek majd az “igazából” mondatok. Pukli már nem tanár, hanem politikus. Érted, nem rovar, mert bogár. Lesz majd nemmagyar is meg eszdéeszes volt az anyukája szomszédja stb.

 52. norniron — 2016-03-17 13:27 

@untermensch4:
A Romanov család szerencsére elég népes, talán ide is juthatna egy kis ágacska belőlük 🙂 Előtte természetesen fel kellene vennünk az orosz ortodox hitet, de Habonyék gyorsan levezényelnék a dolgot.
Az Oszmán dinasztiát meg különösen jól ismertük, ki is próbáltuk őket, bár ők jelenleg ilyen helyeken élnek, mint New York, London és Párizs, az manapság mifelénk nem menő.
Szerintem szóba jöhetnének még Dzsingisz kán utódai, Kazahsztánból, Türkmenisztánból, Kirgiziából. Ezeket az országokat éppolyan tetterős, gyakorlatias férfiak kormányozzák, mint a Miniszterelnök Úr, nem csoda, hogy ők értik meg Őt igazán, nem az ilyen Merkel meg Obama félék.
Fontos kérdés, hogy milyen vallású legyen az új uralkodó: szerintem kizárólag az r. kath. vallásúak jöhetnének szóba, bár kétségtelen, hogy az erdélyi fejedelmek, Kossuth apánk, Őfőméltósága Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, és a jelenlegi Miniszterelnök Úr Kálvin förtelmes eretnekségében tévelyegtek, de azért belátható, hogy Szent István és a Boldogasszony népe kizárólag a Római Katholikus Anyaszentegyház oltalma alatt teljesedhet ki.

 53. noirp — 2016-03-17 13:29 

@Tromb74:
Nem, egy Julius Petri nevű osztrák v. német (most lusta vagyok utánanézni, legyen összefoglalólag germány oszt jó) a névadó.
Ilyen az élet. Szegény Tandori Dezsőnek sincs agyagkemencéje és abban sült csirkéje 😉

lásd
http://www.nyest.hu/hirek/tandori-csirke-tandurbol

…valahonnan rémlik különben, hogy ő maga is elszórakozott ezzel: “egy vagy két o, oo” “fokhagyma és az élelem gyömBÉRE” stb. De csak pár sor dereng ebből. Az is lehet, hogy paródia volt 🙂

 54. noirp — 2016-03-17 13:31 

@norniron:
Ti itteng agyviharzotok, agyviharzotok, aztán egyszer csak arra ébredünk, hogy Apostoli Vezérlőfejedelemség és Hercegesített Érseki SzékhuzatMosóság vagyunk, mert valaki odafönn innen szedi az ötleteit 🙂

 55. oszinteorult — 2016-03-17 14:27 

ez a Harrach-os videó igen kemény, két percnél le kellett állítanom hogy rákereshessek a házilagos bombakészítés mikéntjére – “amilyen az adjonisten…”

nem kell itt castingolni: a király Sanyi

 56. panamajack — 2016-03-17 15:23 

Én ezt Pukli helyében bekeretezve kitenném a falamra:

http://mandiner.hu/cikk/20160317_deak_daniel_bevandorlasparti_civilek_az_oktatasert

 57. tudi — 2016-03-17 16:52 

@panamajack: Húú, azt a leborult, faluvégi, jónagylábú, görbe, megváltó, villámos szivarvégét neki ez kemény anyag na. Honnan veszik ezek az ihletet, a Népi Korea bértollnokai nem tudnak ilyen gyöngyszemet kitalálni.
Ha a “tökéletes népvezér” kitenyésztéséhez kell Petri csésze, azt tudok szerezni, mert nálunk van, pár darab elvivődése meg nem tűnne fel. A királyos dologhoz meg azt szeretném hozzátenni, hogy azért írtam, mert mennyire hipszterebb dolog azt felírni a szavazólapra, mint f.szt rajzolni rá.

 58. oszinteorult — 2016-03-17 17:18 

Pukli István anyja egy malomtulajdonos kulák szeretője volt. Bevallotta.

 59. Tromb74 — 2016-03-17 17:27 

@panamajack: Ettől azért leesett az álam, pedig azt hittem jó a fantáziám.

 60. nudniq — 2016-03-17 17:52 

@untermensch4: igazából van már királyunk!

http://kiralyiudvar.lapunk.hu/

😉

 61. untermensch4 — 2016-03-17 23:27 

@norniron: Nem régmúlt köldökök nézegetésére kívánnám hangolni a dolgot, a “monarchia restaurációja” kifejezést abban az értelemben használom hogy magát az intézményt kellene újra használatba venni nem pedig visszalapozni egy valós vagy vélt lapjára a történelemkönyvnek.
Mondjuk a belga királyi család már eleve edzett (belpolitikai)lövészárok-ügyben. Bár valószínű hogy csak az általad felsoroltak vállalnák ezt az országot…
De próbálkozhatnánk több, párhuzamosan működtetett uralkodóval is. Mint a tiszteletbeli konzul vagy mi. Tiszteletbeli király.
Az apostoli meg egyéb ziziket meg elegánsan megkerülhetjük ha konkrétabban fejedelmet keresünk. Annak a jó kis jogi megalkotását nem gátolják mindenféle történelmi fixációk. Csak tudjon úszni nehogy belefulladjon a rodostóba… 🙂

 62. bezbolosdodi — 2016-03-18 09:21 

Üdv Urak.
Ehhez a tanártüntis cikk(ek)hez tennék hozzá pár dolgot. Érthető a felfokozott várakozás pizka és a többiek részéről, hogy majd “megviselt …, öreg, gyűrött arcú, fáradt” .. “kőkemény rendőri izolációval” elzárt Orbán helyett (itt ennél a pontnál már vártam, hogy még a grazi orvosok is belépnek a képbe) jön a fiatalos, friss, energikus Pukli és csapata, akik majd vállukra veszik az leromlott oktatást, egészségügyet stb. és megteremtik a Kánaánt. De!! 2010 őszétől kezdve, láttam én már itt fészbúkon szerveződő “civil” (pontosabban annak mondott) Millát (ettől ténylegesen nagyobb tömeggel), és elmondani sem tudom, hány ilyen-olyan más csoportosulás jött létre, amely majd megbuktatja Orbánt, most és azonnal. De ha nem ők itt belföldön, akkor majd a multik, az IMF, az Unió, Merkel stb. fogja rendreutasítani, elzavarni, felnégyelni stb. a rakoncátlankodó focista diktátort. Azóta ezek fészbukos “szigorúan civil” csoportosulások elhaltak, kimúltak már nem is emlékszünk nagyon rájuk. Merkel mam(á)r küzd az életbenmaradásért, az IMF már “dícsér”, az Unió meg egy béna kacsa, néha szigorúan néz, a multik meg..mondjuk megfegyelmezve. Orbán pedig még itt van. Erre jön Pukli és csapata; diktátumként előír 12 pontot, meghatározza azt, hogy mikor kivel, hogyan és miről fog tárgyalni. És ha nem, akkor majd kiáll az iskola elé ebédszünetben. Hát hmm.. ha még toppantatni is fog mérgesen, akkor aztán biztosan megbukik Orbán.
Hogy baj, van az oktatás, egészségügy terén nem cáfolom. Ez mindenhol olyan terület, amelybe soha nem lehet elég pénzt tenni. Lehetne az oktatást jobban, másként csinálni? Persze. DE!! Nem tudom közületek, hogy hányan láttak már PISA felmérő tesztlapot. Érdemes megnézni egyet-kettőt. Ugyanis állandóan azzal jönnek a baloldalon, hogy ezek az eredmények rémségesek. És ez mindig csak az éppen regnáló kormányzat bűne (akár jobboldali, akár balliberális)? Ugyanis egy matematika, természettudomány ill. szövegértés megtanításához nem hinném, hogy krétán, táblán, könyvön és ami a legfontosabb!!!!! érthető, világos tanári magyarázaton kívül más is kellene. Vagy azért rossz az eredmény, mert a gyerekek egyre hülyébbek? 🙂 Vagy azért mert a tanárok, ahelyett, hogy kamionosnak öltöztetetnék a diákokat, nem tudnak éppen “jól” tanítani? Nem általánosítani akarok, csak kérdezek. Ugyanis nem hinném azt, hogy az adott területen dolgozóktól nem függnek/függnének ezek a dolgok. Voltak itt sokkal, de sokkal rosszabb körülmények/helyzetek is már a magyar történelem folyamán, de mégis kineveltek művelt, híres embereket.
Visszatérve a tüntetéshez. Valahogyan az ilyen tüntetések szervezőiről mindig kiderül, hogy ilyen-olyan módon ezek a szervezők valahogyan mindig kőtődnek a baloldali/liberális vonulathoz. Ez most is így van. Lehet, itt számolgatni, hogy mennyien voltak, sokan ez tény, de ez a szám bizony 2010 óta nem nőtt. “Evvan”. Pedig állítólag a tüntetések szervezői mind azt mondják legalábbis, hogy velük az ország. Hmm.. És hogyan ebből mennyi volt ténylegesen a tanár? Nos, ha a Mendrey féle szakszervezet a tanárok 0,5%-át, a Gallóné vezette szakszervezet a tanárok alig 20%-át képviseli (és ezek a számok csökkenést mutatnak már régóta), akkor megkockáztatom, hogy egy Orbán ellenes tüntetésen ha pl. azt a négyzethálós ingek gyártója szervezi is, pont ugyanezek fognak tüntetni.
Ezért én azt mondom, hogy Pukli és csapata erőlködik még, aztán a Milla sorsára jut. Pont azért amiért ezek a csoportok is. Mert a diákokért, az oktatásért, az egészségügyért érzett felelősségük, csak álca. Vagy csak huszadrangú dolog.
Tisztelettel:
bezbolosdodi

 63. komojtalan — 2016-03-18 11:36 

@Tromb74: Direkt hozzátettem nem a DK/Gyurcsány védelmében írtam, hanem a “Gyurcsányokat” nem látom az országban. Ott van Széles Gábor, Csányi, stb … mindenki csak kivenni akar a közösből, senki sem visszaadni egy keveset abból amit ellopott, akarom írni privatizált. Szlovákiában ott van Kiska, jól beleköpött Fico levesébe, Lettországban is van ilyen üzletember, nálunk nincs. Ma nálunk csak megélhetési politikus van, egy anyagilag független embernek nem az a célja (valószínűleg) hogy még többet lopjon, X pénz és kapcsolat fölött önfenntartó a rendszer. Persze vannak kivételek a mostani kormányban is, de nem ez lenne a jellemző.

 64. hazitroll — 2016-03-18 11:46 

@bezbolosdodi: Valóban, én sem vagyok tanár, pedig kint voltam ezen a tüntetésen. (Másokon is, megint másokon meg nem) Szerintem azt el kéne felejteni, hogy egy alapvetően A csoport által szervezett tüntetésre A csoport tagjai mehetnek el. Itt és most szerintem nem Orbán megdöntése a cél, vagy valamit kurvára félreértek, de senki a beszédében nem mondott ilyet – és ebben egy nagy különbséget érzek például a korábbi tüntetésekkel szemben.
Azt sem érzem igaznak, hogy ballib lennék – persze lehet, hogy megvezetek – és szerintem a tömegben sokan nem ballibek. Bár kérdés, hogy ki mit ért ez alatt a fogalom alatt persze, ha már fogalmakkal dobálózunk, akkor sok nemzeti-konzervatív szerint mindenki ballib, aki nem velük van. De ezzel nem definiáltam semmit én sem.
Lehet, hogy láttál PISA felmérő lapot, de nem figyeltél arra, hogy Pukli előtt olyan ember is beszélt (L. Ritók Nóra), aki ott volt az állítólagos kerekasztal tárgyalásokon, és ott állt fel, azt mondva, sehova sem vezetnek.
A matematika, satöbbi megtanításához mi kellene… Mi nem kellene. Például óraszámot nem kéne adni a mindennapos tesinek, a kötelező erkölcs/hittannak. Ezzel úgy heti 3-4 óra simán jutna a többi tárgynak. Nekem senki ne próbálja megmagyarázni, hogy pont a kötelező tesitől lesz jobb a gyerekeknek, akik az esetek felében iskolai folyosón futkosnak, mert nincs máshol hely. Emellett egy tanár igenis tudjon választani az ő általa tanított osztálynak szerinte megfelelő tankönyvet. Egy gyerek pedig igenis írhasson bele a tankönyvbe, húzhasson alá, urambocsá’ firkálhasson bele. a most bevezetett tartós tankönyvek ezt nem engedik. Te hogy tanítanál valakit egy olyan könyvből, ahova nem jegyzetelhet, nem emelhet ki semmit? Én biztos nem tudnék. Igaz, nem vagyok pedagógus, igaz, én tüntetni is kimentem, mert szerintem vannak, akik ezt tanulták, hogyan lehet tanítani. És nekik most per pillanat nem engedik, hogy tanítsanak. Persze lehet mindent egyszerűsíteni, Mao is megpróbálta a kínai kulturális forradalom alatt az orvoslást egy 30 oldalas kis füzetecske feleletválasztós problémamegoldásáig egyszerűsíteni, csak van ami nem ilyen egyszerű. Az oktatás sem.
Ha te ebben ballib akadékoskodást látsz, az a te dolgod, de szerintem tanítani meg a pedagógusok dolga, akik ezt éveken keresztül tanulták. És szerintem elsősorban még mindig erről szól ez a tüntetéssorozat, sztrájk. Hogy mellékesen ki hova kívánja az aktuális meg volt miniszterelnököt az (most még) másodlagos.

 65. bezbolosdodi — 2016-03-18 12:39 

@hazitroll:
Tisztázzunk valamit: valóban egy “A” tüntetésre, nem csak “A” tagjai mehetnek el, hanem mások is. Azonban ez tanártüntetésnek volt meghirdetve (cáfolj meg ha mégsem), és azt írod nem Orbán megdöntése a cél, de azért az Orbán takarodj és hasonló rigmusok szinte végig jelen voltak.
Én pl. nem gondolom azt sem, hogy a mindennapos testnevelés káros. Hogy nincsen tornaterem? Ezt sem látom bajnak. Futni, tornázni stb. lehet az iskolaudvaron is. Udvar már biztosan van… 🙂 Nálunk sem volt annó. És hidegben is megoldottuk. Azt pedig nem én mondom, hogy a mostani diákok jelentős részének egészségügyi problémái vannak.
A tartós könyves dologhoz, annyit tennék hozzá, hogy létezik jegyzetfüzet. Hittan/erkölcstan, ami vagy-vagy, választható. Hát szintén tragédia. 🙂 Hogy egy diák mennyire “túlterhelt”, nem tudom megítélni. Csak szubjektív összehasonlítási alapom van, a gyerekeim jelenlegi leterheltségét illetően. Ott nem látok különbséget, az én akkori “leterheltségemtől”. Az pedig csak magánvélemény, hogy ha az iskola nem terheli őt, akkor majd az élet fogja. Jobb lesz hozzászokni lassacskán. Ott majd egyes jelenleg nagyhangú (nagy mellényű, és jó nagy önbizalmú) diák is sok meglepetéssel fog találkozni.
Az érdekesebb kérdés, hogy legyen-e sokkal több tankönyv, amiből választani lehet. Legyen. De azért boldog-boldogtalan csak ne akarjon már tankönyvet kiadni…
Ami a többi követeléseik többi pontját illeti, vissza a 18 évig tartó tankötelezettséget (láttuk hová vezet, tanárverések), felügyeleti rendszer megszüntetése (akkor esetben egyetlen szakma esetében se legyen ilyen???) a szegregáció megszüntetését (magasztos, szépen hangzó dolog, de zsákutca.)
Ha már szegregáció; Az általad említett L. Ritók Nóra éppen “ebben utazik” , ha jól tudom. De amit ő szeretne, hogy a viselkedészavaros, és különféle mentális problémákkal küzdő gyerekeket vigyük be a többiek közé, szintén nem vezet sehová. Azt kellene megérteni, hogy olyan, hogy mindenki egyenlő, az csak hiú ábránd, nincs és nem létezik. Különbözőek vagyunk, különböző értelmi tulajdonságokkal, képességekkel. Emiatt nekik más kell. Erről a másról, a hogyanról/mikéntről lehet vitatkozni. Lehet, hogy én nagyon szeretnék balettozni, de hiába akarnék, senki nem engedne színpadra, mert úgy mozgok mint egy bálna. Emiatt én most szegregálva vagyok? Legyek megsértődve? (Vajon az oroszlán miért nem egy ketrecben van a báránnyal?)
Végezetül : Ami miatt az egész mozgalom a hitelét vesztette nálam: Mikor Pukli bejelentette, hogy ha nem tárgyalnak, majd akkor csinálnak valamit az érettségi környékén. Mit? Nem fognak érettségiztetni? Ezzel aztán most nagyon kiszúrnak Orbánnal, Palkoviccsal stb.

 66. bezbolosdodi — 2016-03-18 12:46 

@komojtalan:
Azért nem hiszem azt, hogy egy üzletember csupa merő jóságból, a köz(jó) miatt érzett felelősségtől áthatva állt be politikusnak. 🙂
Plusz hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy tőlünk Nyugatra nincsen korrupció. Pedig de. Én tapasztaltam. Azt hisszük, hogy a nyugati politikus, a finomom modorú öltönyös, nyakkendős üzletember nem korrupt? UEFA, FIFA ügyek.. ha már a focinál maradunk.

 67. panamajack — 2016-03-18 12:57 

@bezbolosdodi: Nem tudom, mióta követed ezt a blogot, de szerintem nem túl régen, ha azt hiszed, hogy minket a tanártüntiben első, vagy akár harmadsorban az érdekel, hogy megbukik-e a Zorbán. (Persze az is egy érdekes kérdés, hogy mennyit ér egy olyan miniszterelnök, akinek az eddigi egyetlen vitathatatlan teljesítménye az, hogy bár rengetegen utálják, egyelőre mégis meg tudta őrizni a hatalmát…). Mi ebben az egész mozgalomban (az általunk a maga idejében kiröhögött Milla ellenében) az látjuk, hogy végre egy konkrét, a nemzet jövőjét nagyon súlyosan érintő kérdésben összefogtak és a hatalom ellenében ki mertek állni azok, akik a dologhoz a legjobban értenek (tanárok), és akiket a legjobban érint (szülők). Ezt úgy hívják, hogy demokrácia, és ezt 25 évvel az úgynevezett rendszeváltás után még mindig tanulnunk kell. Az, hogy te nem értesz egyet a tüntető tanárokkal/civilekkel, az is a demokrácia része, teljes mértékben tiszteletben tartjuk a véleményedet, és a jogodat ahhoz, hogy itt kifejtve beszállj a vitába (na ezt például kormányoldalról nem igazán látjuk). Azt, hogy végül mi lesz ebből az egészből, nem tudhatjuk. Lehet, hogy neked lesz igazad, és semmi. De hogy az általad említett hasonlatnál maradjak: a tesi vagy a matekóra sem arról szól, hogy minden kölök olimpikon illetve Einstein legyen, hanem hogy megtanuljon bizonyos alapokat, szerezzen elég önbizalmat ahhoz, hogy az életben alkalmazni tudja később a megtanult készségeket. Ha úgy vesszük, a tanártünti egy demokrácia-tanfolyam, a kopaszos népszavaztatás meg… ízelítő egy másmilyen rendszerből. Történelmünk folyamán talán először most választhatunk közöttük.

 68. Tromb74 — 2016-03-18 13:10 

@bezbolosdodi: Hát éppen arról szólna ez a blog, hogy nem arra várunk, hogy egy Pukli v. akárki, meg egy tüntető tömeg majd leváltja a kormányt, hanem mindenki teszi a dolgát, oszt majd olyan kormányunk lesz, ami ehhez passzol.
Ebből ugye az az érdekes, hogy kinek mi a dolga. A Pukliéknak pl. az, hogy kiálljanak az oktatás ügyéért, ha kell tüntetéseken, sztrájkokon keresztül. Nekünk meg az, hogy támogassuk amennyiben egyetértünk velük.
Na most az, hogy mi neki a viszonya a liberalizmussal, a fehérborral meg a csokoládéval, az kurvára senkit nem érdekel, amennyiben az oktatás helyzete javul. Sőt meg kell mondjam, az se érdekel, hogy mi a véleménye a migránsokról.

Valamiért itt mindenkinek bekattant, hogy ha valaki felemeli a szavát valami ellen v. annak érdekében, akkor nem lehet semmi más célja, mint Orbán megbuktatása, de rögvest.

Itt mi soha nem rejtettük véka alá, hogy a jelenlegi kormányt (sem) tartjuk alkalmasnak a vezetésre, ám de annak is 626-szor adtunk hangot, hogy bukásuk önmagában nem oldana meg semmit. Pláne nem most.

Arról is volt már szó, hogy szerintünk miért nem ciki a politika, miért nem ciki politizálni. Ebből az is következik, miért nem ciki ha valakinek vannak politikai nézetei, ha annak időnként hangot ad. Pukli és társai nem fogják megúszni azt, hogy kiejtsék a szájukon: kormány, Orbán, Lázár, Fidesz stb. Politizálnak, politizálni fognak, bármennyire szégyenteljesen is gondolnak erre sokan.

Hogy mi kell a színvonalas oktatáshoz, abba most nem mennék bele, de amit írtál, azt talán te sem gondoltad komolyan. Vagy ha mégis, akkor ne felejts el, sok helyen már a krétánál megbillent a rendszer.

A kommentedből nem teljesen világos, szkeptikus vagy a változásokat illetően, vagy csak úgy gondolod, minden jó így, ahogy van.

 69. bezbolosdodi — 2016-03-18 13:23 

@panamajack:
“..az látjuk, hogy végre egy konkrét, a nemzet jövőjét nagyon súlyosan érintő kérdésben összefogtak..”
Nos: A céllal egyetértek (!!!!), mert ki ne szeretne mindig jobbat, de én éppen azt látom, hogy a nemzet jövője itt csak lózung és megmarad a szavak szintjén!!
Egyébként pedig nem tudom azt, hogy azon tanárok jelentős része, aki nem szakszervezetis, nem fészbúkozik, nem blogol, nem nyomul és nyilatkozik még az ipari kameráknak is állandóan (hanem mondjuk tanít), az mit gondol erről/róluk az egészről. És ők mennyien vannak… jó kérdés. De azt hiszem, ezt majd egy választás dönti el…

A kopaszos népszavaztatást meg nem keverném ide, mert sok dologról derült már ki utólag sok-sok csúnya részlet ami addig homályban volt. (mellesleg erről is lehetne egy konteó… ha már megvádolsz azzal, hogy csak most találtam erre a blogra…)

 70. panamajack — 2016-03-18 13:32 

@bezbolosdodi: Megvádollak??? Tudtommal nem bűn, ha az ember néha új blogokat látogat meg, sőt, mi itt kifejezetten örülni szoktunk az új arcoknak. Azt azért suttogva megjegyezném, hogy ez NEM a konteóblog, de még különösebb közünk sincs hozzá…

 71. bezbolosdodi — 2016-03-18 13:32 

@Tromb74:
“..sok helyen már a krétánál megbillent a rendszer..”
Ha arra gondolsz, hogy a KLIKK tartozik, nem utal időben, kifizetetlen számlák stb. akkor jogos a felvetésed. Azonban ne felejtsd el; A KLIKK-ben is emberek dolgoznak.. így vagy úgy… Lehet bármilyen jól kitalált egy szervezet, ha az ott dolgozók munkája nem üti meg a kívánt szintet..

Hogy valaki politizál, azzal nincsen baj. Tegye. Csak ezekről a “civilekről” (idézőjel fontos) valahogy mindig kiderül ez meg az.. nos emiatt vagyok én szkeptikus, és nem gondolom azt, hogy itt mint minden jó, ahogy van.

 73. bezbolosdodi — 2016-03-18 13:33 

@panamajack:
Jó, nem az. De egy a szerver vagy mi..

 74. panamajack — 2016-03-18 13:39 

@bezbolosdodi: és? Attól még mi nem azzal foglalkozunk.

 75. bezbolosdodi — 2016-03-18 13:48 

@panamajack:
Lenne nekem egy kérdésem: Ha jól tudom, ez volt az MSZP ötödik “lukrafutása” boltzár ügyben. Előtte volt, ha jól tudom Thürmer, Schmuk és még nem tudom kik, akik nem igazán voltak fideszhez köthetők.

Na most: Ha én olyannyira akarom azt a kérdést benyújtani, akkor nem reggel 6.15-kor megyek oda, hanem már éjfélkor. 4 bukta után viszem a a médiát, viszek ügyvédet, aktivistát és a fene tudja még kit, hogy lássák azt én már itt vagyok, én vagyok az első. (Mellesleg jegyzem meg, hogy egy SZTK-ba is előbb megy az átlagpolgár mint Nyakó tette..vagy: Electroword nyitása..egy nappal előtte már taposták az emberek egymást.. :))
Ha én lennék a Habony, Kubatov vagy bárki, akkor miért pont ilyen istentelenül ostoba embereket viszek oda, akikről 10 perc alatt kiderül a neten keresve, hogy ezek kik, hol dolgoznak stb. Ezek két egybefüggő értelmes mondatot nem tudtak mondani. Hogy-hogy nem találtak egy kisboltost, aki fideszes és neki jó az, ha a multi zárva van. Nem érzed ezt gyanúsnak? Átlátszó (narancssárga!!!) fóliában a kérdés, meg az aláírás, amit éppen mutogat kifelé..tessék fotózd már le, hogy Erdősiné aláírta.

És ne felejtsük el azt a tényt sem, hogy az MSZP, a szakszervezetek stb már gyűjtöttek aláírásokat az általuk “rendszerbontónak” hívott (4 kérdéses) népszavazás ügyében. Nyolvanezener körül abbahagyták… a Jobbik is elhasalt valahol 25e körül.

 76. panamajack — 2016-03-18 13:51 

@bezbolosdodi: OK. Haljuk az alternatív magyarázatot!

 77. bezbolosdodi — 2016-03-18 14:05 

Nem nagyon tudok olyat mondani.. Most még 🙂 De lehet később sem. Vagy az van, hogy a Fidesz azt gondolta, ez is belefér, hogy kopaszokkal akadályozza meg, vagy valaki szépen behúzta őket a csőbe (ostoba, lefizetett kopaszokkal, volt fideszes polgármesterrel együtt). Hogy utóbbi esetben ki állta a “cehhet”, melyik “S” betűvel kezdődő, vagy valaki más azt nem tudom.

(Apropó: Aznap Lukács Zoltán (MSZP) szintén beadott egy másik népszavazási kérdést is..De milyen érdekes, a megadott lakcíme nem egyezett meg a lakcímkártyáján lévővel..Vagyis nem tudja, hogy lakik?? A kérdés formai okok miatt el lett utasítva.. Hmmm..)

 78. panamajack — 2016-03-18 14:18 

@bezbolosdodi: az ugye világos, hogy innentől nem túl komoly az érvelésed? Az derül ki ebből, hogy attól függ, hogy mit hiszel el vagy sem, hogy melyik verzióhoz van kedved, a bizonyítékok meg le vannak…

 79. Tromb74 — 2016-03-18 14:24 

@bezbolosdodi:
A KLIKK úgy tűnik nem egy jól kitalált szervezet. Nem csak működési, de elvi problémák is felmerülnek vele kapcsolatban. Persze elviekben elképzelhető, hogy jól működik egy ennyire központosított rendszer, de az majdhogynem törvényszerű, hogy a kréta fogyasztás tervezhetősége és beszerzésének körülményessége között egy ilyen rendszerben a kréta nélküliség állapota következik be.
Mondok egy példát.
Ha mondjuk én elmegyek kiküldetésre x napra valahová, akkor csinálok egy kalkulációt, mennyi pénzre van szükségem (1336 euróra). Meg fogsz lepődni, de a céges kasszából 2000 eurót fogok kivenni, mert akkora kurva nagy szabadságom van, hogy akkor is tankolhatok, ha közben 30 centet emelkedett az üzemanyag ára, és eldönthetem azt is, hogy egy éjszakával meghosszabbítom a szállásomat, mert az intézendők ezt megkívánják. Utólag meg elszámolok a cég felé, hogy mégis miért meg mennyit költöttem.
Nyilván a tökéletes kontroll lehetetlen. Ember meg nem mondja, hogy azon a plusz napon én városnéztem vagy söröztem. Csak hát van nekem egy olyan státuszom, ami némi bizalmat és felelősségérzetet feltételez.
Na, most az iskolaigazgatók ilyennel nem nagyon büszkélkedhetnek.

Őszintén szólva az nekem nem jelent hozzáadott értéket, ha egy kezdeményezés civil. Persze ha mondjuk pl. az MSZP áll mögötte, elgondolkodom rajta, hogy mi is a helyzet, de egy civil kezdeményezésnél ez szintén tanácsos.
Most egy ilyen esetben pedig törvényszerű, hogy a szervezőket megfogják keresni politikai pártok, mindenféle ajánlatokkal stb.
Önmagában ez nem baj. A baj az, hogy nem tudnék olyan pártot mondani, akivel érdemes lenne tárgyalni.

 80. bezbolosdodi — 2016-03-18 14:27 

@panamajack:
Nem érvelek. Csak elmondtam azt, hogy nekem ebben mi a gyanús. Lehet, hogy neked ezen dolgok természetesek, nekem azonban vannak kérdéseim ezzel kapcsolatban. A bizonyítékokat sem tagadtam. Van egy ismerősöm, viszonylag ismert balliberális újságíró. Ha ez már neki is eszébe jutott ami nekem, és megfordult az ő fejében is az, ami az enyémben, akkor mégse lehet ez olyan valóságtól elrugaszkodott gondolat. Ha neked/bárkinek vannak erre válaszai, akkor hajrá…

 81. heizer — 2016-03-18 14:29 

@bezbolosdodi: Ugye-ugye aki nem olvas elég konteót nincs ötlete…

Szóval: a Nyakó, a Néni, és a Kopaszok egy brancs, és azért játszanak össze, hogy úgy tünjön, mintha az MSZP-t direkt kiszorítanák a népszavazásból. Természetesen a nem MSZP-s szereplők kötődnek a Fideszhez (Kubatov, fideszes polgifeleség), így az egész ráhúzható a fityiszre, de valójában vagy pénzért vagy bosszúból (a polgi összeveszett a Fidesszel, a kopaszok pedig mivel kemény Fradisták, rühellik Kubatovot) összeálltak az MSZP-sekkel. A cél a kommunikációs lépéselőny megszerzése, a fidesz nimbusz erodálása.

Ez egyébként egy rém egyszerűen legyártható konteó. Amit még a 2000-es évek MSZP-jéről el is bírnék képzelni, de a mostani MSZP-ben nem hiszem el, hogy van olyan ember akibe szorult ennyi tökösség meg ész.

 82. panamajack — 2016-03-18 14:34 

@bezbolosdodi: mint említettem, ez nem a konteóblog. Mi itt nagy tisztelői vagyunk Occam bácsinak és az ő beretvájának. Addig, amíg minden rendelkezésre álló bizonyíték a kormány által megrendelt erőszakos választás-befolyásolásra mutat, mi sem fogunk másra gyanakodni.

 83. bezbolosdodi — 2016-03-18 14:36 

@Tromb74:
Amit leírtál a kiküldetéssel kapcsolatban, az érthető, logikus. Viszont mondok egy másik dolgot: Maradjunk a krétánál. Mondjuk kerül egy kréta száz forintba. Ha te veszel mondjuk egy általános iskolába 500 darabot akkor mondjuk kapsz 5% engedményt. Ha veszel mondjuk 500.000 darabot, akkor már lehet 30% kedvezményt is elérni. Ez esetben olcsóbb a beszerzés, persze ezt időben el is kell juttatni az adott helyekre, előtte megrendelést leadni, összesíteni stb.

“A baj az, hogy nem tudnék olyan pártot mondani, akivel érdemes lenne tárgyalni”.
Ezek vannak, ebből kell választani. Vagy nem kell, de akkor választ majd más helyetted.

 84. Tromb74 — 2016-03-18 14:39 

@bezbolosdodi: Az MSZP és környezete nem a legjobb példa a hátsó szándék nélküli kezdeményezésekre 🙂

Simán belefér az is, hogy annyira balfasz volt, hogy nem az állandó lakcímét adta meg, hanem véletlenül azt a kastélyt, amit az unokahúga férjétől bérel havi 1 forintért.

 85. bezbolosdodi — 2016-03-18 14:44 

@heizer:
A “bajai oktatóvideó” után ez tényleg minőségi munka, már ha ez nem ténylegesen a fidesz “műve”. De mint fentebb is írtam, eltértünk az adott témától.

 86. bezbolosdodi — 2016-03-18 14:47 

@Tromb74: Ismertek a “kopaszok”. Hát nincs olyan újságíró, aki azt mondja nekik, hogy skacok, itt van kétszáz lepedő, beszéljetek már arról, hogy mit kerestetek ott a választási irodában, ki mondta, hogy menjetek oda stb . Én az index, 444, origo helyében bizonyos ütném ezt a vonalat, de nagyon. Orbán kutyája után nagyobb erőket mozgattak meg, mint ezek után.

 87. Tromb74 — 2016-03-18 14:57 

@bezbolosdodi: A beszerzés valóban olcsóbb lesz, de nem feltétlenül a kedvezmény miatt, hanem pl. szállítás, adminisztráció stb.
Viszont ez akkor működik, ha nem várjuk meg, hogy 1000 iskolából nyöszörögjenek összesen 500000 krétáért, hanem berendelünk 800000 krétát központilag (meg nem romlik), aztán mindenki kap akkor és annyit, amennyire szüksége van.
Ráadásul ebben az esetben is érdemes akkora szabadságot adni egy igazgatónak (meg pénzt), hogy ha gond van, tudjon vásárolni pár dobozzal.

Éppen most néztem az 1984 Richard Burtonos verzióját, aminek az elején egymástól kérdezgetik, hogy van-e valakinek felesleges borotvapengéje. Persze nincs, mindenkinek elfogyott a fejadagja.
Egyelőre eléggé ebbe az irányba haladunk.

 88. Tromb74 — 2016-03-18 15:05 

@bezbolosdodi: Ezekkel kapcsolatban az a bajom, hogy persze lehetséges, de nyakatekert.
Főleg az a gondom vele, hogy nem nagyon hoz hasznot senkinek. A Fidesz naponta ad okot arra, hogy az emberek kiábránduljanak belőle. Most pont az, hogy megakadályoztak egy ilyen “beadást” nem hogy a Fidesz hívek, de még az én ingerküszöbömet se nagyon éri el. El se olvastam az ezzel kapcsolatos híreket. A ma közzétett videót néztem meg, amin a kopaszok kopaszkodnak és ennyi.

 89. Tromb74 — 2016-03-18 15:06 

@bezbolosdodi: Amúgy szerintem 50 lepedőből is kijönne az akció 😀 😀 😀

 90. heizer — 2016-03-18 15:11 

Visszatérve illetve hozzászólva a tanártüntihez.

Alapvetően támogatom ezt a mozgalmat. Egyetértek azzal, hogy az oktatási helyzeten változtatni kell. Nagyon szimpatikus a tanárok kiállása.

Ugyanakkor több dologgal nem értek egyet, és ezt igyekeztem is jelezni illetékes helyeken.
1: Átnéztem a tanárok 25 pontos követelését. Több pont támogatható számomra, néhány pedig nem (pl. a tankötelezettség leszállítása sztem nem akkora gond, a kötelező bent lét, amiből felmentés egyébként most is kérhető, pedig jó ötlet). De nem látom a dologban az innovációt, azt amitől ezen követelés csomag teljesülése nem visszalépés volna a 2010 előtti állapotokhoz (ami szintén messze-messze volt az ideálistól), hanem előrelépés a 21. század felé (vagy inkább bele). Lehet azt mondani, hogy már ez is előrelépés volna a mostani helyzetből, el is fogadom, de az oktatás reformjához kevés. (Ebből egy olyan gondolatom támadt, hogy a tanárok vagy nem mernek nagyobbat álmodni, vagy igazából a többségüket a jelentős és innovatív változtatási szándék elriasztaná. Az is lehet, hogyha nagyobbat álmodnának, akkor sok szakmabeli sem támogatná ezt, és ezért nem mertek.)
2. Hibás a tanárok és támogatók azon érve, hogy nem kértek béremelést. Ugyanis kötelező óraszám csökkenést kérnek, ami lehet jogos, de az bizony béremelésnek néz ki, főleg ha mellette több óra áthelyezését kérik fakultációba-szakkörbe, amikért plusz díjazás járna. Ez bizony béremelés. Ami nem baj, ugyanis én azt nagyon támogatnám, hogy többet keressenek, ha ez együtt járna az 1. pontban vágyott oktatási innováció megjelenésével.
Ez nélkül ez hiba, amit a kormány csúnyán ki is használ.
3. Nem jól reagálják le a helyzeteket.
3.1. Hiba bojkottálni az oktatási érdekegyeztető kerekasztalt, amit a Fidesz kommunikációja ellenük fordít. És lehet, hogy igazuk van, és ez látszategyeztetés, de tudniuk kell, hogy a kommunikációban nem nyerhetnek most a Fidesz ellenében. Oda kell menni és ott kell verni az asztalt, és minimum azt elérni, hogy minden egyes érdekegyeztető gyűlésről, olyan közös sajtótájékoztatót tartsanak, mint a állam-kormányfői találkozókon szoktak. Mind a két fél kiáll közösen, és elmondja mire jutottak, a saját kommunikációs paneljeikbe csomagolva. Szerintem muszáj volna megőrizniük annak a látszatát, hogy a végsőkig elmennek a tárgyalásos megoldásban (a megmozdulás hitelességének megőrzése érdekében). Ha tényleg az oktatás helyrerázása a cél, akkor nem lehet az a szempont, hogy egy ilyenen a Fidesz is nyerhet. Azt gondolom, ezt nagyon rosszul teszik.
3.2 Palkovics bojkottja nem jó lépés. A nyilatkozatai alapján úgy tűnik, hajlandó az önkritikára, készen áll a kompromisszumokra. Ráadásul hozzáértőnek tűnik, úgy az oktatásban, mint a konfliktuskezelésben. Mondom nem biztos, hogy így van, de ilyennek tűnik számomra.
3.3 Aki kicsit is olvasott már OV-ról az tudja: lételeme a dac. a „csak azért is – csak azért se”. Ez a „kérjen bocsánatot, különben majd … ööö mi is lesz?” hozzáállás szerintem kontraproduktív lépés, és komolytalanná teszi a mozgalmat is. Politikust bocsánatkérésre felszólítani??? Nem jó, nem jó…
Az öszödi beszéd idejéről ismeretes Orbán 72 órás ultimátuma. Az egyik nehézfiú keménykedett a másikkal: és Orbán vesztett rövid távon. Itt most Pukli elmérte magát, nem hogy nehézfiú, de még csak nem is bokszoló.
A fentiektől függetlenül kívánom a változást és támogatom a mozgalmat. A fenntartásaim inkább jobbító szándékúak volnának.

 91. bezbolosdodi — 2016-03-18 15:12 

@Tromb74:
Ha jól tudom, akkor most abba az irányba megy már a dolog, hogy az igazgatónak legyen mozgástere…és pénze.

De az orwelli totális megfigyelést, összekötni a jelenlegi kormányzattal elég nyakatekert dolog.. az NSA, Facebook, Google esetében már inkább áll a dolog..

 92. bezbolosdodi — 2016-03-18 15:14 

@Tromb74:
Azért arra jó volt, hogy még is cimlap legyen belőle.. Ha én vagyok a Habony vagy bárki a fiesztől megcsinálom olyan finoman, úrian hogy az csak na. 🙂

 93. bezbolosdodi — 2016-03-18 15:16 

@heizer:
Én is egyetértek azzal, hogy változás kell az oktatásban, egészségügyben és sok máshol is. De azért azzal is tisztában vagyok, hogy ez nem megy máról holnapra. És szerintem főleg nem megy úgy, ahogy most Pukliék elképzelik.

 94. heizer — 2016-03-18 15:18 

@Tromb74:” Most pont az, hogy megakadályoztak egy ilyen “beadást” nem hogy a Fidesz hívek, de még az én ingerküszöbömet se nagyon éri el.”

Szerintem rosszul látod. Ezen akció nyomán elég keményen hördültek fel jobbos véleményformálók is. Akiket mondjuk a földosztás, vagy a stadionépítés, a kultúrharc kevésbé zavar. És bizony többeknél is az volt az első gondolat, hogy ezt bizony a mieink csinálták.

És ez jó. Vagyis bárki csinálta, bizony az átlagosnál nagyobb felhördülést okozott, a saját berkeiben is.

 95. Tromb74 — 2016-03-18 15:32 

@bezbolosdodi: Hát pont ezért nem a megfigyelést emeltem ki, hanem a fejadagok központi elosztását, de ha már említed, ebben is van előrelépés.

Az usákok a hitech verziót alkalmazzák, mi meg a fapados kommunista módszereket. Nem annyira a szándékban, mint inkább a lehetőségekben rejlik a különbség.

Most mondhattad volna azt is, hogy de hát a Kim Dzsong un meg sokkal inkább, de ettől még a helyzet nem változik. Mi élünk, nem ott.

 96. Tromb74 — 2016-03-18 15:33 

@heizer: Akkor csak én nem vagyok meglepődve?

 97. Tromb74 — 2016-03-18 15:34 

@Tromb74: pardon!

…itt élünk, nem ott.

 98. Tromb74 — 2016-03-18 15:36 

@bezbolosdodi: Azt nem képzelik, hogy máról holnapra megy. Hogy hogy megy, az meg akkor derül ki, ha elkezdik.
Egyelőre inkább csak megpróbálják hárítani a feladatot.

 99. noirp — 2016-03-18 15:38 

@heizer:

Csak ehhez szólnék hozzá:
“Több pont támogatható számomra, néhány pedig nem (pl. a tankötelezettség leszállítása sztem nem akkora gond, a kötelező bent lét, amiből felmentés egyébként most is kérhető, pedig jó ötlet)”

De, a tankötelezettség leszállítása bizony gond!
Aki 16 évesen végleg kihullik az oktatásból, annak valószínű, hogy még egy szakiskolai/szakmunkás végzettsége sincs.
Persze, tudom “nem kell kínlódni vele” a közoktatásban.
De azt végiggondoltad, mi lesz vele a továbbiakban? Talál-e munkát, vagy választhatsz az alábbi opciók közül:

— közmunkás lesz, tehát eltartod
— munkanélküli lesz, tehát eltartod
— kiesik a munkanélküli regiszterből is és él, ahogy tud
a) feketemunkán
b) előbb-utób lopván
c) …aztán éhen döglik.
Ez persze erősen sarkított levezetés, de szépen kérnélek, gondold végig, mi várhat egy képzetlen 16 évesre akár egy normál munkaerőpiacon, akár a mai magyar szociális hálóban. Nem sok jó.

Ha 18 éves koráig benn _tartják_ a rendszerben, legalább egy eséllyel többet kap(hat).

 100. noirp — 2016-03-18 15:40 

@noirp:
Heizer! Itt van egy link a fenti hszom tartalmához. Ajánlom figyelmedbe. http://hvg.hu/itthon/201602_valaszol_martonfi_gyorgy_oktataskutato_a_ko

 101. Tromb74 — 2016-03-18 15:44 

@bezbolosdodi: Na jó, hogy örüjjé, benne van a pakliban az is, hogy a baloldal rendelte meg.
Egy ilyen kopasznak a világnézete 10-15 lepedőnél nem hiszem hogy többre kóstál. Meg így a szándék ki lett nyilvánítva beadás ügyben, de melózni mégse kell.

 102. heizer — 2016-03-18 15:46 

@noirp: Igen így utólag átgondolva lehet tényleg nem a legjobb, hogy az a gyerek, aki eddig se jutott semmire, élete legmeghatározóbb korszakában nem kap minimális támaszt se. De ehhez az is kell, hogy az ilyen gyerekekkel foglalkozzanak is, ne csak bent tartsák a rendszerben, hogy pl. mások se tudjanak haladni tőle. (Erre egyébként van valami HÍD program, ami nem tudom mi, de szintén szerepel a 25 pontban mint megszüntetendő).

 103. bezbolosdodi — 2016-03-18 15:51 

@heizer:
Ezért is gyanús nekem ez az egész kopasz-ügy.
Lehetett volna egy szimpatikus, átlagos (fideszes) kisboltost odavinni már hajnalba, persze megtámogatva őt a média által, nehogy Nyakó megelőzze, ellökje stb. Ezzel megint elhúzható lett volna fél évig. Vagy éppen hagyni, adja be Nyakó, és kezdjenek gyűjteni 200.000 aláírást. 2015-ben sem bírtak 80-e-nél többet összeszedni (4 rendszerbontó kérdésben). Ebből is akkor a Fidesz jött volna jól ki.
Most viszont Orbán helyében lennék annyira tökös, hogy azt mondom: beadom én a kormány nevében (mint a kvóta elleni), ti meg gyűjtsetek aláírást. 200e alatt szóban sem állok veletek, ha megvan 200e érvényes aláírás (gyakorlatban ez min. 250e szignót jelent), akkor lehet szavazni. Kiírhatná pl. nyárra, holtszezonba, hosszúhétvégére.. garantáltan nem lesz meg a szükséges 50%-os részvét. És mondhatná azt is, hogy én természetesen gondolok a szegény dolgozni kénytelen boltosokra is, ezért ha mégis érvényes a népszavazás, úgy módosítom a törvényt, hogy egy hónapban max. 1 vasárnapot lehet csak dolgozni, azt is csak 3x pénzért. És vasárnap rövidített nyitvatartás délután egyig. Ha valaki elfelejtette az ebédhez valót megvenni, van rá lehetősége, ha valaki építkezik, szerel stb és nincsen pl szög, akkor még vehet. (mint gyakran elhangzó érvek..)
És jónapot. Ezért sem értem miért a kopaszok????

 104. heizer — 2016-03-18 15:53 

@noirp: Köszönöm, nagyon érdekes és tanulságos.

 105. bezbolosdodi — 2016-03-18 15:55 

@noirp:
“Aki 16 évesen végleg kihullik az oktatásból, annak valószínű, hogy még egy szakiskolai/szakmunkás végzettsége sincs”
Nem valószínű, hanem biztos. De az a baj, hogy ha bent tartod 18 éves koráig, akkor se lesz.

 106. Tromb74 — 2016-03-18 15:56 

@noirp: A korhatár leszállítása szerintem is óriási probléma.
Azt eredményezi, hogy nem az oktatást alakítjuk olyanná, hogy legalább szakmát adjon a kölök kezébe, hanem lehetőséget biztosítunk arra, hogy megszabaduljunk tőle félkészen, ha túl melós a csiszolgatása.
A másik oldalról meg rengeteg olyan szülő van, akinek annyi esze van, hogy egyből viszi a gyereket talicskát tologatni, mer! hogy apád is azt csinálja, neked is megfelel majd.

 107. Tromb74 — 2016-03-18 15:58 

@bezbolosdodi: Sokat számít. Nagyon.
Egy kamasz életében két év az majdhogynem a világ. Ennyi idő alatt teljesen megváltozhat a tanuláshoz, akármihez való viszonya. Lehet, hogy 80%-nak nem fog, de a maradék 20 az sokat számít majd, ha el kell tartani.

 108. bezbolosdodi — 2016-03-18 16:02 

@Tromb74:
A fenti kutató cikkét én is elolvastam. Az is lehet, hogy megváltozik. Azonban azt a cikkben is előjön, hogy ha a családfő (a háttér) nem olyan, hogy az asztalra csap, hogy tanulj, szerezz szakmát, és ne lógj, ne legyél lumpen akkor cseszheted az egészet.

 109. hazitroll — 2016-03-18 16:08 

@bezbolosdodi: Ezzel teljesen egyetértek, és hiányolom is a kutakodást! Viszont ha tényleg szervezett akció volt, akkor feltehetjük, hogy profik szervezték meg, és a 20 kopaszból 19-nek csak a haverja szólt. Az meg sokkal nehezebben megfogható.

 110. noirp — 2016-03-18 16:11 

@heizer:
A “valami HÍD program” az valószínűleg a Híd a munka világába lehet. Ha erre gondolunk mindketten, akkor tájékoztatnálak, hogy abból sajnos egy kör lopáson kívül semmi, de semmi értékelhető nem lett. Anyagilag megfogható eredménye mondjuk 300 milliócskáért egy irodakomplexum a Gellérthegyen, Farkas Flórián és népi zkra számára.
http://index.hu/belfold/2016/01/20/mindenkit_levaltottak_a_hid_a_munka_vilagaba_szovetkezetben/

Azt szeretném kérni tőled, hogy ne _utólag_ gondold át a reakciódat, mikor valamire azt mondod, hogy _nem gond_.
Ezt nem gorombaságból kérem, hidd el, hanem azért, mert lehet tájékozatlanság vagy átgondolatlanság a derűs véleménynyilvánításban.
Pláne, ha olyan dologról van szó, ami sok más ember szerint igenis gond.
Kevésbé disztingvált fórumon (444, hvg.hu) bizony most lehülyéztek volna. Megmondom őszintén: bennem is felszaladt a pumpa egy pillanatra, majdnem be is írtam, hogy “tájékozódni nem bűn/luxus” de visszafogtam magam, mert láttam, hogy olvastad a hvg-cikket, meg a vitát, és valóban átgondoltad.

A következő pont lehet a 16 h-ig való benntartás.
Biztos, hogy _jó_, ha mindenkire érvényes? Szerintem nem.
Hol lehet pozitív hozadéka? Ezt az adott tantestület _helyben_ tudja felmérni, mivel ők ismerik a gyerek körülményeit.
Tehát ahol apa-anya tud szakkört, időtöltést stb. biztosítani a kölyöknek, ott ez a 8 órás suli fölösleges faszkodás, nettó a szülő jogainak csorbítása (ne a KLIK mondja már meg, cseszed alássan, mit kezdjek a kölökkel, mikor én tudom, hogy milyen, iskolán kívül tevékenység érdekelheti)
. Ahol viszont a gyerek a putriba menne haza délben, a szerencsétlen, ott úgy kellhet, mint a falat kenyér. Már persze, ha van pénz és energia ki is tölteni a délutánt és nemcsak tárolni a kölyköket…
De ismétlem, ezt központilag elrendelni sztem egyáltalán nem jó.

 111. noirp — 2016-03-18 16:15 

Heizer!
Már látom, ez a Híd nem az a Híd (amire gondoltál, az a Köznevelési Hídprogramok lehet).
Elnézésedet kérem. Gyorsabban járt a nyelvem, mint az eszem.

Mondjuk sok foganatját ennek a szépnevű hídnak se látom.

 112. noirp — 2016-03-18 16:28 

@Tromb74:
Jól megfogalmaztad helyettem, köszi.

 113. komojtalan — 2016-03-18 21:59 

@bezbolosdodi: Van annyi pénz aminél normális ember megengedheti magának, hogy becsületes(ebb) legyen. Kiska a szlovák Áder János lett, ott mit tud ügyeskedni? Az ilyen embereknek már a hatalom többet ér a pénznél. Mondjuk Orbánnak is, csak ő mellesleg csóró egyetemistából 26 év alatt milliárdos lett pontosan meghatározható fizetésből … Hogy? Tudom, családja támogatta, ez a Jolly Joker. A családját vajon ki támogatta ilyen-olyan módon? Orbán Viktor és bandája, akarom írni kormánya, pártja.

Amúgy látom nem tudod a népszavazás menetét: A bíróság kirakja X óra y perckor és utána lehet beadni újra. Ha odamész egy héttel előtte akkor sem érsz semmit. Már többedszer van hogy néhány másodperccel megelőzik a valóban népszavazást akarókat, szerinted lehet ez véletlen? SOHA.

 114. untermensch4 — 2016-03-19 01:04 

@bezbolosdodi: ***… Azonban ez tanártüntetésnek volt meghirdetve (cáfolj meg ha mégsem), és azt írod nem Orbán megdöntése a cél, de azért az Orbán takarodj és hasonló rigmusok szinte végig jelen voltak.***/// Hát izé… a téridőnek azon a részén amire rálátásom volt a rigmusozók nem igazán voltak szinkronban a tömeggel. Annyira nem hogy vki meg is kérdezte tőlem hogy a feltűnően kirívó illető (konkrétan egyre rámutatva) vajon őszinte vagy ilyen provokátor-féle..? Ezzel kapcsolatban a Ceaucescu-konteó idevágó részlete ugrott be… és ha már konteó, ha ismerős (innen a blogról) az kifejezés akkor kár is elveszni az éppen aktuális események részleteiben.///
****Én pl. nem gondolom azt sem, hogy a mindennapos testnevelés káros. …****
//// Mondok még jobbat. Korábban úgy adódott hogy rendszeresen előfordultam olyan házibulikon ahol tanárok és testnevelőtanár ismeretségi köréből sportolók is voltak. Így amikor játszótéren az anyukommandó konfliktusba keveredett nagyobbacska gyerekekkel akik minden létező műtárgyat rögeszmésen próbáltak röplabdázásra használni, kezdett derengeni vmi. Hogy az egyik tesitanár két év alatt “átkapcsolta” a gyerekek egy jelentős hányadát. A vicc az hogy a település fideszes polgármestere eredetileg szintén testnevelés-szakos tanár volt, ehhez képest a sport megtámogatására némi közterületi eszköztár építése nem vetődik fel évek óta. Lehet persze lobbizni hogy a játszóterek pályázati felújításával összekötve sportbizbaszokat is mutyiznának má’ ki a közterületekre de az adminisztratív akadályok eddig erősebbek voltak (plusz a polgi egy darabig rosszul is állhatott párton belül mert közbeszerzésnél másik település vállalkozóinak kellett adni a kivitelezést…). Arányosítva, jó tanár a korábbi óraszámmal is rá tudja állítani a gyereket hogy sportoljon (végülis biológiailag meg is van a mozgásigénye), a hardverrel viszont lehet probléma. Azért vicces volt látni hogy milyen elszántan csomózzák bele magukat a hintán történő röplabdázás közben… 🙂 ////
***A tartós könyves dologhoz, annyit tennék hozzá, hogy létezik jegyzetfüzet.*** /// Én meg annyit hogy a néhai “százdolláros laptop” helyett már van jóval olcsóbb tablet… akkora helyet foglal fizikailag (védőtokkal) mint két tankönyv de több a haszna. ///
*** Hittan/erkölcstan, ami vagy-vagy, választható. Hát szintén tragédia. 🙂 *** /// Én majdan a gyerekemnek e kettő helyett filozófiát választanék. Nálunk sem volt annó. 🙂 ///
**** … ha az iskola nem terheli őt, akkor majd az élet fogja. Jobb lesz hozzászokni lassacskán. ****
Persze, jó az ha hozzászokik a gyerek hogy lesznek körülötte is hülyék (érv a szegregáció ellen), lehet hogy a főnöke is az lesz (érv a rossz tanárok létjogosultságára..?), csak sajnos a NAT olyannyira “teljes embert kíván” hogy az iskolában nem marad kapacitás olyan dolgokat megtanítani ami a valódi élethez kell (kivéve ha közalkalmazott-bürokrata zombi lesz, de kellenének majd adófizetők is a gazdaság működéséhez). A probléma része az is hogy most azokat az órákat is (lyukasóra – mer’ a tanárok nem is dolgoznak…) excel-huszárkodással tölthetik ami időben régen pl nyakkendő-kötést tanítottak (pedig nem is volt a tantervben!!!) vagy egyes diákok aznapi lelki problémájával foglalkoztak (vicces hogy tanulnak ilyet de idő hiányában nem tudják alkalmazni).
**** De azért boldog-boldogtalan csak ne akarjon már tankönyvet kiadni… ****
//// A kísérleti tankönyvek hibáit látva pont boldog-boldogtalan elvtárékat nem sikerült kiszorítani a területről. ////
*** Ami a többi követeléseik többi pontját illeti, vissza a 18 évig tartó tankötelezettséget (láttuk hová vezet, tanárverések), ***
/// A tanárverések nem a tankötelezettség hanem a jogállam minőségének tünetei. Tekintve hogy a szülők általános iskolában is hajlamosak megtámadni a tanárt, a tankötelezettség teljes megszüntetése lenne a (látszólag jó) megoldás… 🙂 ///
****felügyeleti rendszer megszüntetése (akkor esetben egyetlen szakma esetében se legyen ilyen???)****
//// Én is szeretem a költői túlzásokat… a MÁV saját magát ellenőrzi, 10 perc alatt nem is késés és ők mérik az időt is. Előfordul ugyan hogy a “tíz percet késik” vonat akkor vált ötről tíz perces késésre a kiírás szerint amikor a menetrendhez képest már félórát késett de közben épp öt perce indult el a másfél órányira lévő másik állomásról… de a MÁV is milyen jól működik, nem? (főleg az ingatlanüzemeltetési zrt, az kb a klik korábbi verziója, krétával nem foglalkoznak de egy villanykörte kicserélése 25ezer forintba is tud kerülni… egy állomáson ahol a sín túloldalán a gonoszmultiba átlibbenő sínbohóc munkaidővel, áfás számlával kétezer alatti költségből megoldaná… ) ////
*** a szegregáció megszüntetését (magasztos, szépen hangzó dolog, de zsákutca.)***
/// Még a ténylegesen a szakterületen lévők között is megoszlanak ebben a vélemények. A fentebb említett jogállamisági és kötöttfogású tantervi problémákkal együtt lehet hogy tényleg zsákutca. Viszont integráció nélkül nem nagyon van asszimiláció, annak a hiánya pedig etnikai gettósodás, egyebek… az is zsákutca. ///
****De amit ő szeretne, hogy a viselkedészavaros, és különféle mentális problémákkal küzdő gyerekeket vigyük be a többiek közé, szintén nem vezet sehová.****
////A “különféle mentális problémák” az így ahogy leírtad, bármi és minden. Légy oly kedves pontosíts mert ez így kissé sántít… nem mondom hogy csúsztatás de már hasonlít rá.////
***Különbözőek vagyunk, különböző értelmi tulajdonságokkal, képességekkel. … ***
/// A “mentálisprobléma-balett-oroszlán” sort viszont nagyon jó csúsztatásnak tartom. Mivel ez a rész is a pontosításra szoruló “különféle mentális problémák”-területhez tartozik, csak érdekességképpen egy anekdota: Egy iskolába jártam egy azóta híres színésszé lett illetővel aki ott dráma-tagozatos volt (sztem azokból az évfolyamokból kevesen kerültek hasonlóan közel a dologhoz életükben, azaz aránylag sok volt a “bálna”) aki egy harmadik személy rosszul kalibrált tréfája és pillanatnyi lelkiállapota okán egyszer megpróbált engem fejbe rúgni. Na most annyira szerencsés családi hátterem volt hogy előtte már annyit tudtam tanulni a zsebpénzem terhére egy bizonyos harcművészetből hogy ezt kb 15cm-rel el tudtam kerülni. A konfliktus nem folytatódott de mindkettőnket ki lehetett volna tenni az oktatásból mert már elmúltunk 16 évesek, és (akkor és ott) “problémás” gyerekek voltunk.///

 115. bezbolosdodi — 2016-03-21 13:12 

@komojtalan:
“Amúgy látom nem tudod a népszavazás menetét: A bíróság kirakja X óra y perckor és utána lehet beadni újra. Ha odamész egy héttel előtte akkor sem érsz semmit”

Ez esetben nem értem Nyakó hisztijét, hogy ő előbb jött mint Erdősiné. Persze értem én a kevéshajú emberek blokkológép vagy micsoda körülállásának/elállásának “furcsaságát”..de ez esetben a mondatod második fele, már nem áll meg. Ettől függetlenül a szabály tényleg nem jó.

Ami pedig Orbán fura gazdagodását illeti, azt hiszem nem ő az egyetlen a gengszterváltás óta.
Erre a legjobb példám “kedvenc” DK-s buszsofőröm, akivel 4 megállót utazok városon belül. (Vonalánbusz). A Fidesz korrupt, Orbán korrupt, a kormány lop és csal…
– Meddig jön?
… XY megállóig, akkor százötven lesz… de maradjon itt a közelben.
(A jegy amúgy 250.)

(Nekem bérletem van..így én nem csalok. :))

 116. bezbolosdodi — 2016-03-21 13:16 

@untermensch4:
“a téridőnek azon a részén amire rálátásom volt a rigmusozók nem igazán voltak szinkronban a tömeggel”
Ezért is mondom azt, hogy bármilyen(!!) tüntetés lett volna Orbán ellen, egy jó része biztosan ott lett volna, függetlenül a tartalomtól.

Azért a MÁV nem egy jó példa. Ez nem Japán..:)

 117. untermensch4 — 2016-03-21 17:57 

@bezbolosdodi: A MÁV-ot a költői túlzásodra válaszul kaptam elő a cinizmus-kalapból.
“Ami pedig Orbán fura gazdagodását illeti, azt hiszem nem ő az egyetlen a gengszterváltás óta.”
Amikor még névtelen újszülött volt az amit később “olajszőkítési ügy” néven ismertünk meg, néhai atyámat megkereste egy ismerőse hogy megbízható fuvarosoknak lenne jól fizető munka, nagyjából vázolta is hogy kb miben körvonalazódik a lényeg (mezei maszek fuvaros szempontjából A-B útvonalon olajszállítás olyan menetlevéllel amiről ügyvéd nélkül is meg lehet magyarázni hogy ő mindent rendben lévőnek gondolt… ) . Azt mondta azért nem vágott bele mert nem hitte el hogy ekkora dolgot meg lehet úszni, főleg a tápláléklánc alján lévőknek. Akiket ismert és benne voltak mind megúszták, volt akinek a rozzant zil-ből kamionos cége nőtt… .
Én azért a politikusokat ilyen esetben úgy kezelném hogy bontatlan toblerone-t erőltetnék az emésztőrendszerükbe, a nyomozást segítők választhatnak merről. Sokkal európaibb megoldás mint az NKVD-s takarításmentes… és könnyebb lesz a kommunikációja is, külföldi marketing terén.

 118. labrys — 2016-03-22 01:25 

Na, látom, rátok is ráállították az egyik droidot. Szépen hozza az előírt propaganda-mémeket. De miért etetitek?

 119. bezbolosdodi — 2016-03-22 08:14 

@labrys:
Szerintem rám gondoltál. Amúgy nem baj. 🙂
Attól, hogy más a véleményem, te még puffoghatsz.. 🙂

 120. heizer — 2016-03-22 08:17 

@noirp: Valóban meggondolatlan voltam, elnézést érte. Igazából már a cikk elolvasása előtt arra gondoltam, hogy az emberek személyisége amúgy is 15-18 év között változik a legnagyobbat, akkor elengedni azok kezét amikor bajban vannak, nem jó.

 122. noirp — 2016-03-22 09:53 

@heizer:
Elnézve. Remélem am., hogy vissza fogják állítani a magasabb tanköteles kort. A korleszállítás istenigazából egy lemorzsolódási folyamat szentesítése volt, ha belegondolsz.
…plusz, a pedagógustábornak a “gyerekanyag” minősége miatt folyamatosan nyígó-nyávogó, eszköztelen vagy épp fásult része számára egy gesztus, ahelyett, hogy pénzt és továbbképzést kaptak volna.
Már 2011-ben az Alternatív Közgazdasági Gimn. oktatási vezetője mondott ilyesmit:

“Készüljön egy problémalista (…) A modernizációból adódó problémákat ez a törvény nem kezeli, hanem megsértődik rájuk, nosztalgikus ideálokba menekül előlük, és ezt értéknek nevezi. Holott valójában nem értékekről, hanem pedagógusi problémákról, nyűgökről, tanácstalanságról van szó. Ezeket részben a modernizációs folyamat okozta, ám ahelyett, hogy ezt felismernék, a saját lelküket kívánják megnyugtatni. Néhány konzervatív pedagógus beült egy szobába, és elkezdte sorolni a dilemmáit. Ezek közt számos olyan van, amikhez nincs köze a közoktatásnak mint társadalmi alrendszernek, pusztán magánjellegű szakmai nyavalyák. A gyerekek fegyelmezetlenek, tiszteletlenek, nem figyelnek az órán, lógnak, verik a tanárokat.(…)”

http://magyarnarancs.hu/belpol/kereszteny_elsosorban_katolikus_-_horn_gyorgy_az_alapitvanyi_es_maganiskolak_egyesuletenek_elnoke_a_kozoktatasitorveny-tervezetrol-75719

Mindenben nem értek az AKG-s arccal egyet, pl.:
“Csakhogy a gyerekekért működtetjük az iskolarendszert, nem nekik kell megjavulni, méltónak bizonyulni tanáraik erőfeszítéseire, hanem az iskolarendszernek kell alkalmazkodnia az előtte álló feladatokhoz.”
azért a gyereknek is hozzá kell tennie a magáét, hé!

…de a link alatt leírtak 99%-ával bizony igen:
“Arra, hogy mennyire a tanári panaszokból indultak ki, olyan meghökkentő példák is rámutatnak, mint hogy megnövelték a gyerekek óraszámát, de csökkentették a tanárokét. Se a gyerek, se a szülő nézőpontja, sem gazdasági megfontolások nem kaptak a tervezetben helyet.”

Bingó!!
Aztán megszületett a törvény úgy, ahogyan azt az órai beszélgetésért szaktárgyból egyest osztogató, jajistenemezekkelakölkökkelnemlehetbírni Mutyika, Kakika és Pukika nénik elképzelik. Örömbódottá!

Na, most itt az eredménye. 😛

 123. chilis — 2016-03-25 14:43 

@Tromb74:
Nem valósítható meg olyan könnyen, mert ott kell hagyni egy osztálynyi diákot, valamint munka megtagadása. Vajon lesznek-e munkajogi következményei? Adhat-e okot rendkívüli felmentésre?
Megtorolja-e másként az igazgató vagy az ő feljebbvalói?

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.