Panamajack: Ha jön a vihar

A Ráérünk blog szerzőgárdája kicsit félretette az elemzések írását, és az Érvénytelen nevű Facebook oldalt csinálja, mivel szeretné, ha Magyarország az EU tagja maradna.

Ez a cikk is eredetileg ott jelent meg. Gyertek, olvassatok minket ott is!

Hétfőtől (2016. augusztus 29.) pedig négyrészes sorozatot jelentetünk ott meg, melyben leírjuk, hogy szerintünk mit kellene csinálni a menekültválsággal.

Konzervatív anarchista punk hitvallásunk része ugyanis az, hogy nem elég tiltakozni. Az “így ne” az kevés. A Ráérünk blog, mint mindig, most is megmondja a kellemetlen frankót.

(von Pizka)

 

A kormány által kiírt népszavazás kérdése az, hogy Magyarország befogadjon-e olyan menekülteket, akiket az Európai Unió a megállapított kvóta-rendszer alapján Magyarországra telepítene. Itt elvileg néhány ezer emberről lenne szó. A kormány és támogatói szerint Magyarországnak az a néhány ezer menekült is sok, az egyetlen számunkra elfogadható szám a nulla. Mert kultúraidegenek, veszélyesek, sok pénzbe kerülnek. Van nekünk elég saját problémánk, minek kellene még importálnunk is?

Ezzel az állásponttal azért nehéz érdemben vitatkozni, mert tény és való, hogy a menekültek befogadása rövid távon teher (hosszabb távon lehet nagyon előnyös is, ha jól csinálják, de ezt egy terrorhullám idején nyilván nehéz elfogadtatni). A kvóta által megállapított, meglehetősen alacsony létszám is teher, még ha nem is akkora, mint amekkorának beállítják. Érthető, hogy sokan azt mondják, mi ebből nem kérünk. Nem kérünk az általunk aláírt és ratifikált nemzetközi menekültügyi egyezményekből, a szolidaritásból, az EU általunk is elfogadott irányelveiből sem. Hagyjanak minket békén!

Ez alapvetően egy legitim álláspont. Nem szép, erkölcsileg és jogilag is támadható, de legitim. A probléma az, hogy itt nem csak erről a pár ezer, már Európában tartózkodó emberről van szó. Hanem azokról a milliókról is, akik jelenleg még Törökországban vannak, köszönhetően a tavalyi Merkel-Erdogan megállapodásnak. Sajnos a török belpolitikai válság miatt a megállapodás sorsa egyre bizonytalanabb, és egyáltalán nem kizárható, hogy még az év vége előtt ismét egy komolyabb menekülthullám indul el Európa felé. És itt jön a nagy kérdés, hogy akkor mi lesz velünk?

Tegyük fel, hogy a népszavazás sikeres, és Magyarország kilép a menekültkérdés kezelésének európai keretrendszeréből. Az EU kénytelen-kelletlen bár, de elfogadja, hogy mi külön utat járunk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy mindenki azt hitte, hogy a nagy és erős Egyesült Királyságnak is könyörögni fognak. Nem tették. Hanem azt mondták, hogy aki kifelé szavaz, az kifelé megy.

Ekkor megindul az újabb népvándorlás Törökországból. A balkáni országok akadálytalanul átengednek mindenkit, ahogyan legutóbb is tették. Megérkeznek hát tömegesen a magyar határra. A kerítés csak részben és ideig-óráig tartóztatja fel őket, és elkezdenek százával, majd ezrével beszivárogni az országba. Az Európai Unió többi tagországa ekkor lezárja Magyarországgal közös határait. Nekik több pénzük van kerítésre, mint nekünk. A német rendőrség kicsit jobban felszerelt, mint a magyar. Németország és Ausztria kategorikusan elutasítják, hogy bárkit is átvegyenek tőlünk, mondván Magyarország kivonta magát a közös menekültpolitikából. Oldjuk meg egyedül, ahogy akarjuk.

Jó lenne tudni, mik a kormány tervei erre az eshetőségre, mielőtt végleg elutasítjuk a közös európai megoldást?

Az #ÉRVÉNYTELEN nemcsak vicces plakátokban és tiltakozásban gondolkozik (bár a plakátok nagyon tetszenek nekünk) Hétfőn induló négyrészes sorozatunkban az ilyen problémákra is választ keresünk (és találunk).

36 hozzászólás

 1. quercus — 2016-08-26 18:28 

Van annak valami diszkrét bája, mikor egy vérliberós mint te konzervatívnak nevezi magát, és folyamatosan forradalmat akar szervezni Magyarországon.
Nem kicsit vagy röhejes.

 2. Rumcájsz von Jicsin — 2016-08-26 18:58 

Osztán miért adjátok meg a “#ÉRVÉNYTELEN” linket?

Ez a válasz: Sorry, something went wrong. We’re working on it and we’ll get it fixed as soon as we can.

 3. professzorpizka — 2016-08-26 19:26 

@Rumcájsz von Jicsin: Ha leírnám mindazokat a káromkodásokat, amelyek az utóbbi három héten nem működő linkek és hasonlók miatt eszembe jutottak, betelne az internet. Facebook, a keresőbe írd be, h érvénytelen, és a két sárga X kék háttérben vagyunk mi 🙂

 4. tudi — 2016-08-26 21:17 

A kérdésre a válasz, amit lehet egypár egybites jóember válaszolna az lenne, hogy akkor lőnénk, közéjük. Hogy utána mi lenne az már valószínűleg nem foglalkoztatja őket. Arról nem is beszélve, hogy lehet okt. 3.-n ne legyen igazam, de lehet indul az össztűz kishazánkra, már lassan csordogál a külföldi sajtóból a hírek, hogy mi is történik ott lent délen.

 5. untermensch4 — 2016-08-27 20:46 

@professzorpizka: Az osztrák és német kerítés kapcsán tovább is gondolnám a dolgot, arra úgyis a “jól bevált” labancozás lesz az “érdemi” válasz. Szlovákia is kerítést fog felénk építeni ami vszeg gyengébb lesz mint az osztrák (bár ők már korábban edzettek rá kis szériában…) tehát arra mennek. Ekkor kb lesz egy-két szlovák politikus aki összeköti a kellemest a hasznossal és kijátssza a magyar kártyát (kb: “a magyarok miatt jönnek ezek itt sokan”). Na ekkor érdekelne hogy a nemzet jelenleg szlovákiához tartozó részei elleni várható atrocitásokkal kapcsolatban mi a kormány terve (a “jól bevált” “butatótozáson” és vicces “öregebb vagyok mint szlovákia -beszólásokon kívül amik önjáróan is elvannak/lesznek)? Mert tekintve szlovákia mienknél nagyobb militarizáltságát, a “közéjük lövünk” hasonlóan eredményes lenne mint amikor Pol Pot -ék bekóstolták vietnámot merő arcoskodásból, csak ott volt egy nagy és baráti kína mögöttük akivel érdekegyezésben voltak, mögöttünk meg max oroszország lesz aminek errefelé csak zavarkeltés és befolyás-szerzés az érdeke…

 6. untermensch4 — 2016-08-27 23:27 

@quercus: A forradalomszervezésnek a török hódoltság koráig visszatekintő hagyománya van. Ilyen a magyar konzervativizmus… 🙂

 7. untermensch4 — 2016-08-27 23:28 

@untermensch4: Pontosítanék, a forradalomszervezésnek Vajk puccsáig visszatekintő hagyománya van…

 8. rammjaeger — 2016-08-28 12:26 

Van a láthatáron “közös európai megoldás”? Mármint ami működőképes is?

 9. professzorpizka — 2016-08-29 05:31 

@rammjaeger: Rosszul áll a naivaszerep.

 10. norniron — 2016-08-29 08:16 

@untermensch4:
Akkor mondhatjuk, hogy Panamajack vitéz tótprónai és blatnicai Prónay Pál alezredes, lajtai bán szellemi örököse? 🙂

 11. norniron — 2016-08-29 08:26 

@untermensch4:
Az akkori Vietnami Néphadsereg jól képzett, felszerelt és harcedzett volt, éppen akkor voltak túl egy olyan apróságon, mint a vietnami háború 🙂
A szlovákokról mondják, hogy a szomszédaink közül ők azok, akiknek ugyanannyira nincsen hadseregük, mint nekünk, sőt még annyira sem. Majd Kövér László lerohanja őket a Háry János jelmezes halálkommandójával, palotásra menetelve 🙂

 12. maxval — 2016-08-29 10:25 

Nem. Nem fognak jönni, ugyanis nem menedéket keresnek, hanem segélyt. A magyar segély meg kicsi nekik. Azaz ha Mo. megvédi magát, annak nem lesz a következménye osztrák kerítés.

 13. norniron — 2016-08-29 10:57 

@maxval:
Akkor a megoldás adja magát:
Magyarország maradjon szegény és kilátástalan hely továbbra is.

 14. munci — 2016-08-29 11:48 

@maxval:
Möszjő maxval!

Abban egyetértünk, hogy a magyar segély kisebb, mint az osztrák vagy a német. Arról, hogy a többség a háború elől menekül, vagy a segélyért jön, lehet vitázni.
De!
Ha a szárazföldön jönnek és Ausztria vagy Németország a céljuk, akkor szerinted merre mennek?
– vesznek Ankarában repülő jegyet?
-még nagyobbat kerülnek?
-megpróbálják Szlovénián keresztül?
-megpróbálják Mo.-n keresztül?
-repülőgépanyahajó?

Egyébként, ha kilépünk a Schengeni egyezmény hatálya alól (esetleg az EU-ból) akkor Hegyesnél megint várhatunk órákat. Ebbe belegondoltál?

Tisztelettel, Münci

 15. maxval — 2016-08-29 13:47 

@norniron:

Iszlamista vadállatok bezúdítása gazdagsághoz vezet?

 16. maxval — 2016-08-29 13:50 

@munci:

A shengeni egyezmény már ma se működik, vedd észre. Határellenőrzéseket vezetnek be, az egyezmény kijátszásával. Ha Mo. nem lépett volna keményen tavaly az iszlamista terroristák ellen, ma az egész Schengen Mo-ra mutogatni, mint fő hibásra. Most meg dicsérik Mo-ot és követik a helyes példát.

 17. munci — 2016-08-29 14:08 

@maxval:
Möszjő maxval!

Köszönöm megtisztelő válaszodat.
De!
Nem válaszoltál a kérdésre. Merre mennének a migránsok szerinted?
Ami a Schengeni egyezményt illeti: Jártál mostanában mondjuk a szlovák – magyar határon? Vagy a német – osztrákon? Vagy a német – francián? Ott azért nagyjából működik, bár egyik ország sem lengette be a kilépését.
A helyes példa pedig az volt, amikor 2015 őszén Mo. nem képviseltette magát azon a megbeszélésen, ahol koordinálni akarták Eu. szinten a lépéseket a várható migráns hullám ügyében? Ugyan nem tartom valószínűnek, hogy valami használható javaslat születhetett volna, de így még az esélyt sem adtuk meg 🙁
Nem állítom, hogy az EU. csak előnyünkre szolgál és csak isteni, jó gondolatok származnak Brüsszelből. De tudom mit jelent a “divet et impera” (azt hiszem így kell írni). SzVSz most ez több oldalról is zajlik, OV pedig érzésem szerint aszisztál ehhez. Félek, hogy Mo. számára nem ez a legelőnyösebb lépés, de remélem, hogy tévedek!

Tisztelettel, Münci

 18. pierredelacroix — 2016-08-29 17:54 

@munci: Hogyha ez a maxval, az a maxval, akire gondolok, akkor nem, nem járt arra.
(De remélem, hogy ő is végre válaszolni fog kérdésedre.)

 19. untermensch4 — 2016-08-29 19:38 

@maxval: A nagy csinnadratta azért is kellett mert egy hibánk van, a schengeni határ védelmére éveken át kapott pénz elfolyása ismeretlen helyre, ebből mindenképpen mutogatás lett volna amint kiderül hogy a határőrzési képességünk gyenge. Vagy van jó alternatív magyarázatod arra hogy a déli határon az új gépjármű-beszerzések miért is alakultak úgy évekig hogy vettek időnként járgányokat de terepjáró az nem volt közte? Határőrség, szárazföldi… Lehet hogy bulgáriában sem kellett volna azokat a határerődrendszerbe integrált antik német tankokat kiásni, ott is simán lehetne lövöldözni nem?

 20. professzorpizka — 2016-08-30 07:57 

Azért nem mindennap tisztel meg minket a magyar politikai trollszcéna egyik legjelentősebb idiótája!

 21. untermensch4 — 2016-08-30 13:33 

@professzorpizka: Nem olyan nagy dolog ez (már feltéve ha arra gondolsz akire én és nem rám… 🙂 ), másik helyen Soros vonzotta, pedig azt nem mondanám annyira társadalomformálásra esélyes blognak mint ezt. Szezon lehet vagy mi…

 22. quercus — 2016-09-05 05:36 

@professzorpizka:

Ez az “idióta” veletek ellentétben nem romkocsmaértelmiségi, akikre soha-sehol nem vevő senki.

 23. norniron — 2016-09-05 08:39 

@quercus:
3 éve voltam utoljára romkocsmában. Különben sem értelmiséginek való hely, nincs kedvem részeg brit prolikat kerülgetni 🙂

 24. untermensch4 — 2016-09-06 18:20 

@quercus: Milyen kicsi a világ! Te személyesen ismered Maxval-t?

 25. Tromb74 — 2016-09-08 08:41 

@quercus: Hát akkor ragadjátok meg a páratlan alkalmat!
Itt aztán van lehetőség bizonyítani, hogy nem kisfröccs mellett születnek a bölcsességek.

 26. panamajack — 2016-09-08 13:16 

@Tromb74: quercus pajtás már olyannyira bizonyított itt, hogy ki is lett tiltva…

 27. trespass — 2016-09-09 15:33 

” Hétfőn induló négyrészes sorozatunkban az ilyen problémákra is választ keresünk (és találunk).”

Nem vagyok türelmetlen (de igen), de melyik hétfőről van szó? Uszkve…

 28. Rumcájsz von Jicsin — 2016-09-09 18:40 

@trespass:
“…de melyik hétfőről van szó…”
A hétfő már elmúlt, a négyrészes sorozat pedig kinn van a Facebookon!
Itt megtekinthető:
https://www.facebook.com/%C3%89rv%C3%A9nytelen-1371449892868378/posts

 29. Mat Wyder — 2016-09-11 03:00 

Szóval ha én listázom a fészbukot, akkor így jártam. Majd elolvasom, ha itt is megjelenik.

 30. maxval — 2016-09-13 16:17 

@professzorpizka:

Idióta ballibául = nem-ballib.

 31. maxval — 2016-09-13 16:19 

@untermensch4:

Meg kell védeni az országot, Orbánék példája egész Európában támogatást generál.

http://bircahang.org/harc-egy-evvel-kesobb/

 32. heizer — 2016-09-14 15:57 

Elveimet sutba dobtam azon kiváncsiságom kielégítése okán miről is írtok a faszbukon, de kommentelni már nem voltam hajlandó. Így most ide írom engedelmetekkel szoldi észrevételeimet a görög Elli(o)s Island koncepció kapcsán.

Az első ami szemet üt: mi van azokkal, akik nem tudnak integrálódni? Ugye ha jól értelmezem a koncepciót, ottan egyfajta átnevelő tábor is lenne, hogy csak az jöhessen be, aki már átnevelődött (és gondolom a profilozása ezen időszak alatt kellő mélységben megtörtént). Mi volna a terv arra az esetre, ha a zaciba csapott görög szigete(ke)n a nem integrálható, tehát nem beengedhető létszám kritikussá válik?
Ugye a friss hír szerint a beérkezett cca 1 milla menekültből 63 tudott elhelyezkedni a német cégeknél, és hát azóta eltelt lassan egy év. Ami nyilván nem jelenti azt, hogy a maradék nem integrálható, azt viszont igen, hogy nagyjából 2-3 év alatt Európa legnépesebb szigete jönne létre a brit után – amennyiben ezeket nem lehet vissza küldeni-toloncolni valahova. És hát miért is lehetne, mitől is változna meg a kibocsátó országok visszafogadási hajlandósága? Vagy mitől is válna a környezet olyanná, hogy a toloncolásnál ne vegyék figyelembe, hogy az illetőt gyakorlatilag meghalni, szenvedni, küldenék vissza a kibocsátó országba? Erre mi volna a terv?

Más: szerződött katona ismerősök rebegik, hogy még a Magyar Honvédségben is dívik, vagy dívott a nem is oly távoli múltban valami olyasmi teszt féle, ami tartalmaz ugyan pár száz kérdést, de a kielemzése után a kitöltőt olyan tulajdonságaival szembesítik katonai cipológusok, amit még maga előtt is titkolni szokott. Szóval ilyen jellegű profilozás miért is nincsen/nem hallani/nem tudni/nem jogszerű/nem megoldott/sérti a személyiségi jogait stb. e derék bevándorlóknál (az esetleg fennálló funkcionális analfabetizmus esetén vissza az első észrevételhez)?. Igen-igen sokat jelentene.

 33. untermensch4 — 2016-09-14 18:17 

@maxval: Egy darabig Benito-t is európa-szerte támogatták (“Elérte hogy nem késnek a vonatok.”)

 34. pandacsoki — 2016-09-15 21:23 

Amilyen zseniális elemzők vagytok, elismerem, igazatok volt! A brit gazdaság romokban, a tőzsde zuhan, nő a munkanélküliség… fognak még ők könyörögni, hogy hadd maradjanak az EU-ban!

 35. panamajack — 2016-09-17 10:22 

@pandacsoki: Látom, nem követed a brit sajtót. (Nem, nem a Daily Mail-re gondolok)

 36. norniron — 2016-09-19 12:39 

@pandacsoki:
Mi 1 hétig bírnánk az EU nélkül. Ennyi ideig tart, amíg kiürül a hűtőszekrény 🙂

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.