Népszavazás: Félelmek és remények

Mint azt a törzsolvasók tudják, a blog szerzőgárdája (mínusz Noirpova, akinek kalandjait az agyhártyagyulladással és a Lyme-kórral hamarosan olvashatjátok, de mindenkit megnyugtatok, hogy laza két hét kórház és egy kisebb ország kiirtásához elegendő gyógyszer után már egész jól van) az ÉRVÉNYTELEN facebook oldal szerkesztésével volt elfoglalva. Most azonban itt is összegezzük, hogy mit tapasztaltuk, mit gondolunk a népszavazásról.

 

Én kezdem, egy kis belpollal.

A generális észrevétel, minden kimagyarázás ellenére az, hogy Orbán Viktor kapott egy pofont. Ez távolról sem olyan ritka dolog, mint azt rajongói gondolják, és távolról sem olyan súlyos dolog, mint ahogy az ellenségei szeretik gondolni.

FIDESZ

Ők örülhetnek annak, hogy ha ez egy választás lett volna, most Orbán Viktor mindenféle koalíciós kényszer nélkül a kormányalapításon gondolkozhatna, hiszen az okosan alkalmazott gerrymandering eredményeként a választókerületek nagy részében elegendő őket támogató szavazat van ahhoz, hogy elvigyék a választókerületet.

A rossz hír az, hogy több nincs is. A habonyismo átgondolásra szorul, hiszen megközelítőleg húszmilliárd forint elköltése, a teljes médiaoffenzíva is kevés volt ahhoz, hogy valamiféle “nemzeti egységet” kovácsoljon, pedig a Jobbik szavazótábora is ott van valahol a “nem” szavazatok között. Intő jel lehet, hogy a 2006 óta folyó offenzív politikai retorika kifulladni látszik.

A párt egységén is sokat kell majd dolgozni a vezetésnek, mert egyrészt vannak olyanok, mint Kocsis Máté, akik megmutatták, hogy a lojális Fidesz-káder is tud sokat bukni. Másrészt ott vannak a vidéki kápók, akik hozták az eredményt és joggal fogják megkérdezni, (mármint a maguk szempontjából joggal) hogy oké, Habony adja az irányt, Kubatov a logisztikát, de a piszkos munkát mi végezzük el. Mi zsaroljuk be a polgármestereket, a közmunkásokat, mi félemlítjük meg a közhivatalnokokat, mi vagyunk élet-halál urai a körzetünkben. Mi a jutalom? Akárcsak az érett MSZP-ben, meg fog jelenni a “vidéki szárny” a politikai karrierjüket kisfideszesként kezdő, a helyi politika iskoláját kijáró kemény emberek sora. Ott van előttük példaként Lázár János, az egykori vidéki kisfideszes, jelenleg az ország második embere. Ez a népszavazás az első lépés lehet a bármikor, a központból, egy mozdulattal kinyírható fidesz-káder, mint a Fidesz alapegysége megváltozásához. Ez tehát Orbán mozgásterének szűkülése irányába mutat.

Szűkül a mozgástér ott is, hogy a nemzetközi szereplők előtt óriási arcvesztés ez a népszavazás. Erről szándékaim szerint Panamajack fog hosszabb posztot írni. A belpolitikai jelentősége annyi, hogy Viktor, aki jelenleg a “nem szeretjük, de a magyaroknak ő kell, tehát vele kell egyűttműködni” kategóriából átkerül a “magyaroknak ő kell, de legyünk kapcsolatban az ellenzékével is” kategóriába, és ez minőségi változás.

JOBBIK

A Fidesz jó ideje a Jobbikot tartja a legveszélyesebb kezdeményezésnek, ezért agresszívan tolta jobbra őket, amelyből nem tudott Vona kimozdulni, mert nem tud mit kezdeni pártja neonyilas gyökereivel, akármekkora cukiságkampányt indít. Előttük most nagy feladat van, meg kell magukat különböztetni a teljesen jobbra tolódott Fidesztől. Vona pont ezért is mutatott rá Orbán “Brüsszellel szembeni gyengeségére” mert tudja, hogy a nemzetközi porondon most Orbán kénytelen lesz nagyokat alkalmazkodni. Orbán alkotmánymódosítós mondata pedig a Jobbik kényszerhelyzetbe hozatalát szolgálja. A magyar politikában a sakkjátszma most a jobb szélen folyik.

MSZP-DK (együtt, pm, lmp, egyéb gittegyletek)

Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc megkönnyebbült emberek. Egy érvényes népszavazás a halálos ítéletüket jelentette volna. Ehhez képest az a pár százalék most esélyt ad nekik, hiszen Orbánnak szüksége lehet arra, hogy az általuk gründolandó Kiszáradt Olajfa tömörülés majd felszippantsa a városi elégedetlenkedőket. Ez pedig alkupozíció, a mára az egykori szadeszhez hasonlóan kicsi érdekérvényesítő csoporttá összeaszott egykori kisznyikek a nyugdíjig zsarolgathatják Viktort, és maguk köré vonzhatják a mindenféle szatelitpártokba leszakadt önmegvalósítókat. Ha pedig titkos vágyálmuk, miszerint Orbán Viktort megüti a guta, teljesül, akkor ők lehetnek kéznél egy nemzeti egységkormányhoz. Bár ez utóbbihoz alighanem Lázár Jánosnak lenne néhány szava…

Az Érvénytelen szavazatért kampányoló erők (köztük mi)

A siker minden kétséget kizáróan megvan, ha most választás lett volna, akkor parlamenti küszöb fölött lenne … ööö … kicsoda? A programnélküli kétfarkúak vagy a jogvédők?

Az bebizonyosodott, hogy sok hely van a Fidesztől balra, már középen is. De a térképre pillantva látszik, hogy ez a küszöb feletti százalék nagyon különböző emberek protest-szavazataiból jött össze. Nagyon sok a pesti protestáló, akik “vészhelyzetben” orrot befogva, szemet behunyva de rászavaznának egy baloldali Olajfára. A vidéki városok lakosai is sokféle okból döntöttek az érvénytelen szavazat mellett.

Ez a szavazás csak azt jelzi, hogy van hely, van szimpátia egy új párt számára de semmi többet. Ebben a kérdésben egyszerű volt összehozni a vállalható alternatívát. A 2018-as választásokon viszont a vákuumba csak az a párt tud benyomulni, amelynek jól kidolgozott és a most kimondatlanul marad problémákra jó válaszokkal megírt programja van. Ez az a tényező, amely most nincs jelen a magyar politikában. Ha jelen lesz se lesz könnyű dolga, mert ahogy most a Fidesz tépi a Jobbikot, olyan vehemenciával fog rászállni Gyurcsány bárkire, aki itt értelmes politikai programot mert írni. Viszont a népszavazás megmutatta, hogy hely és esély van a dologra.

Büszke vagyok rá, hogy ennek az esélynek a megteremtésében részt vehettem, és köszönöm mindenkinek, aki velem tartott!

Professor Pizka (alias Ésik Sándor) a Ráérünk blog és az Érvénytelen alapítója.

72 hozzászólás

 1. Tromb74 — 2016-10-03 12:42 

Na, akkor én most miről írjak? 😀

 2. escargot — 2016-10-03 12:56 

Az azért meglepett kicsit, hogy Lovag Zsolti milyen vehemenciával kezdte magyarázni, hogy a Jobbik szavazói voltaképpen nem is voltak ott, mert ezek a hazaáruló nácik titokban a távolmaradásért kampányoltak, hogy Viktort üssék. Valahogyan még azt is kimatekozta, hogy az egymillió múltkormégnemfideszesből legfeljebb félmilliót tehettek ki, tehát nőtt az egy tábor félmillió fővel.

 3. Tromb74 — 2016-10-03 13:15 

@escargot:
Lesz itt minden a következő napokban 😀

 4. heizer — 2016-10-03 13:29 

“Nagyon sok a pesti protestáló, akik “vészhelyzetben” orrot befogva, szemet behunyva de rászavaznának egy baloldali Olajfára. A vidéki városok lakosai is sokféle okból döntöttek az érvénytelen szavazat mellett.
Ez a szavazás csak azt jelzi, hogy van hely, van szimpátia egy új párt számára de semmi többet. ”

Ugyanitt vegyük figyelembe azt is, hogy nagyon sok az olyan ember is, “akik “vészhelyzetben” orrot befogva, szemet behunyva de rászavaznak” a Fideszre, és ők sem bánnák ha az említett helyeken megjelenne valami.

@escargot:
“Az azért meglepett kicsit, hogy Lovag Zsolti milyen vehemenciával kezdte magyarázni, hogy a Jobbik szavazói voltaképpen nem is voltak ott”

Azért észre lehet venni, hogy pletykának van némi alapja: a három ikonikusan jobbikos településen (Ózd, Érpatak, Tiszavasvári) mindenhol 36 % körüli volt a részvétel. (Ásotthalom az legyen kivétel) Több jobbikos ismerőstől is hallottam, hogy nem megy el, mert a nemre szavazna ugyan, de ezt már a fidesz úgyis lezsírozta akkor meg minek (mondjuk ilyenek voltak nem jobbikosok is).

 5. neoprimitiv — 2016-10-03 13:34 

Az mindenképpen komoly figyelmeztetés a Fidesznek, hogy most a jobbikos tábor nagyobbik részével és egy jelentős számú, egyébként nem fidesz szimpatizáns támogatásával is csak kb. annyi szavazatot tudtak összeszedni, amennyit a 2014-es választáson a Fidesz és a Jobbik együtt. (Listás szavazatoknál)

Egyetértek, hogy egy épkézláb (vagyis érthető és támogatható) programmal induló pártnak hatalmas bejátszatlan játéktere lenne – csak ehhez nem elég a program, ember is kell. Szerintem program már csak-csak akadna, de a “pártpolitikus leszek” pálya ma már valahol a markecoláson kapott AIDS-es kurva alatt van megbecsülésben, bár kétségtelenül sokkal jobban fizet(het).

 7. hadrian77 — 2016-10-03 14:06 

Megvannak a számok. Tudjuk az érvényes, érvénytelen, igen, nem mennyi. Innentől minden párt azt magyaráz bele amit akar, de azt elemezni, hogy a nem és az otthon maradók hogyan oszlanak meg az egyes pártok között és mi lesz 2018-ban, az már kontrafaktuális dolog.

 8. dr Brcskzf Gröőő — 2016-10-03 14:48 

a beharangozott Panamajack-cikket nagyon várom (bemondásra ugyanis nehéz elhinni, hogy OV átkerült volna a “legyünk kapcsolatban az ellenzékével is” kategóriába; vagy hogy most bármennyivel is gyengébb lenne, mint mondjuk a kitiltási botrány idején volt).

sajnos a jelenlegi választási rendszerben (egyáltalán, a “minden hatalom a kormányé” típusú berendezkedésben) kis vákuum nem vákuum 🙁

 9. heizer — 2016-10-03 15:09 

@dr Brcskzf Gröőő: Ezt én is erősen vitatnám.
Ha azt vesszük, hogy a magyar választópolgárok minimum fele eddig minden népszavazáson otthon maradt, akkor a bal oldali ellenzék által elért eredmény az 50,5% és a 43,39 % közé eső 7,11 % pontnyi eredmény (maximum) – ami minden, csak nem egy masszív és potens ellenzék. Persze ez éppúgy leegyszerűsítő értelmezés, mint bármi, ami ebben a választási hercehurcában egyáltalán felmerült.

Szerintem az Orbánhoz való hozzáállás érdemben nem változik nemzetközileg.

 10. Tromb74 — 2016-10-03 15:25 

@heizer: Mondjuk azért érdemes elgondolkodni azon, hogy akik “mindig” otthon maradnak egyszerűen lusták, vagy nincs senki, aki aktivizálni tudja őket.
Mi van akkor, ha van 30%, aki egyszerűen nem talál magának politikai képviseletet. A Fidesz és a Jobbik összesen hozott össze 40% támogatást, de csak ebben az egy kérdésben.
Szerintem megérné picit forszírozni az ügyet.

 11. Tromb74 — 2016-10-03 15:33 

@dr Brcskzf Gröőő: Nagyon fontos azzal is foglalkozni, hogy mi történik a Fideszen belül.
Nem csak hogy nem jött össze az az 50%, hanem igazából egyik kurva megyében sem jött össze.
Azok a kistelepülések hozták a szavazókat, ahol még a polgármester ostorral behajtja a szerencsétlen jószágot az urna elé.
Ha kivonnánk a terrort, mint tényezőt, akkor ez egy nagyon gyér mozgósítás lenne.

A Facebookon kaptunk egy levelet egy fiatal olvasónktól, hogy esze ágában se volt elmenni, de hát látták a névjegyzékben a szomszédok meg a család, hogy nincs ott az aláírása. Halálra basztatták a szerencsétlent.
Mondjuk az nem derült ki, hogy végül elment-e

 12. eltopo — 2016-10-03 15:35 

@Tromb74:
Biztos hogy van egy csomó ember, aki nem talál magának politikai képviseletet, csak sajnos éppen ezek az emberek vannak már jó ideje külföldön, lettek alkoholisták, vagy egyszerűen csak húzódoznak a csoporthoz tartozástól.
Azért valljuk be a reálpolitikához kell egyfajta khmmm… rugalmas lelki beállítottság, amit nem bír mindenki.
De amúgy igen. Biztos hogy van egy csomó ember, akit senki nem kíván megszólítani. Gondoljátok végig, mikor hallottátok utoljára, hogy egy politikus azzal állt volna elő egy interjú során, hogy ő bizony ateista és a gyerekeit se kereszteltette meg, és hittanra se járatja?

 13. dr Brcskzf Gröőő — 2016-10-03 16:32 

@Tromb74: a Fidesznek (lehet, hogy személyesen OV-nek nem — a professore elemzését a vidéki szárny felemelkedéséről elfogadom) baromira megfelel az eredmény, akárki akármit mond: ami ellenzék van, az teljesen fragmentált, ezen az se változtatna, ha egy-két új párt megszólítana minket végre, és a jelenlegi választási rendszerben, közjogi berendezkedésben a fragmentált ellenzék csak kirakatdekoráció. a Jobbik inkább probléma, őket valahogy be kell sarazni, le kell szalámizni.

 14. mrbaribal — 2016-10-03 16:42 

@heizer:

“Szerintem az Orbánhoz való hozzáállás érdemben nem változik nemzetközileg”
Én ezt finomítanám: …a nyilatkozatokban nem változik az Orbánhoz való hozzáállás…

 15. tudi — 2016-10-03 16:47 

Na, azért büszke vagyok magamra, hogy én is közre játszottam ahhoz, még ha a magam kis szavazatával is, hogy érvénytelen lett ez az izé. Én attól tartok, hogy bár ez tényleg hatalmas pofon és eltolhat erőegyensúlyokat, de majd igyekeznek óriási győzelemnek beállítani, mert addig is nem kell a kormányzás nyűgjével foglalkozni.

 16. komojtalan — 2016-10-03 17:26 

Én már 12 éve várom azt a bizonyos új pártot és 2008 -tól nagyon várom. Az a baj, hogy itt mindenki meg van véve, nincs egy bizonyos független üzleti kör akiből megunva az egészet, saját vagyonát, egzisztenciáját kockáztatva csinálna egy új pártot. Nem néztem ugyan meg, de látatlanban a 100 leggazdagabb magyarból 90 beazonosíthatóan egyik oldalhoz kötődik, de inkább a Fideszhez. Pénz nélkül meg nem megy. Az az érzésem a 2018 -as választáskor is csak a rossz, rosszabb, legrosszabb között lehet majd választani.

 17. professzorpizka — 2016-10-03 18:12 

@dr Brcskzf Gröőő: Ezért kezdtem azzal, hogy az eredmény, ha választás lett volna, akkor sima fidesz-győzelem lenne.

 18. komojtalan — 2016-10-03 18:30 

@professzorpizka: Ez hülyeség, nem lehet egy népszavazást, különösen ezt a népszavazást választásra lefordítani. Ez lényegében ugyanarról szólt, mint a Brexit és ahhoz képest ez a 39% nem nem is olyan rossz. Volt egy érdekes cikk az Indexen és lehet benne valami: Már a Fidesz tartja mesterségesen életben a MSZP -t, hajlandó apró vereségeket szenvedni, sokkal kevésbé ellenséges velük, stb …

 19. noirp — 2016-10-03 18:42 

@komojtalan: Kéretlen hozzáfűzés a hátsó sorból: sajna azt Indexék nélkül is látjuk, hogy az MSZP a Fidesz kezéből/a Fidesz macskaasztalánál eszik. Jó a gyomruk. És tág.

 21. tiboru — 2016-10-03 19:54 

“A 2018-as választásokon viszont a vákuumba csak az a párt tud benyomulni, amelynek jól kidolgozott és a most kimondatlanul marad problémákra jó válaszokkal megírt programja van.”

Lehet, én vagyok a szűklátókörű pesszimista, de én nem csak most nem látok ilyen pártot, de gyakorlatilag kizártnak tartom, hogy bő egy év alatt (a 2018-as kampány legkésőbb 2017 őszén el fog kezdődni, ne legyenek illúzióink) egy ilyen porondra lépjen.

És hogy ne kerülgessem a forró kását: ha Orbánt nem puccsolják meg a párton belülről, vagy ha nem teszi a taccsvonalon kívülre valamilyen súlyos kórság, másfél év múlva röhögve meglesz a kormánytöbbségük akkor is, ha a jelenlegi ellenzék a feje tetejére áll.

 22. norniron — 2016-10-03 23:50 

Elképedve látom, hogy számomra úgy tűnik, hogy Vona Gábor nyerte meg kommunikációs szempontból a mai napot. Higgadtan tudomásul vette Orbán kőkemény személyeskedő támadását, és még abban is igaza van, hogy Magyarország (illetve Orbán Viktor, de most a kettő ebből a szempontból ugyanaz) ezzel a szánalmas népszavazási cirkusszal valójában Magyarország érdekérvényesítési képességét jelentősen csökkentette. Ha eredményes lett volna a népszavazás, ráadásul komolyan vehető részvételi aránnyal, akkor ez egyfajta lavinát indíthatott volna el az unióban, mivel sokk szélsőjobbos európai pártnak megmutathatta volna, hogy hogyan lehet könnyen igen komoly babérokra törni. O. V. azzá vált volna, amivé mindig is szeretett volna: egy korát megelőző látnok újító, egy nagy formátumú európai politikus, a nyugati civilizáció megmentője. Így viszont egy szánalmas, felkapaszkodott falusi demagóg lett (lett? tán mindig is az volt. Ezt még véletlenül sem falusi embertársaimat dehonesztáló jelzőként mondom, pusztán leszögezem, mint tényt, ha már O. V. annyira büszke rá. Például az egyik legszebb magyar városból, Győrből származó Szíjjártó Péter semmivel sem jobb nála, sőt 🙂 )
Mert kívülről csak annyi látszik, hogy van itt egy kis felfuvalkodott madárijesztő, aki már 6 éve formálja a saját képére az országot, a Párt uralma nyomasztóan jelen van az élet minden területén (Tölgyessy mondta múlt héten, hogy Magyarország történelme során nem először, ismét hatalom által integrált társadalom lett. Mélyen egyetértek). 1 éve zajlik már ez a migránshistória, azóta dúl ez a hisztéria. És erre rájött még a kampány is, ami akár 20 milliárdra becsülhető, de szerintem ehhez hozzá kellene számítani az elmúlt év teljes migránsőrületre költött pénzeit is, azt pedig még megbecsülni sem próbálta senki. Szóval egy olyan ember, akinek hatalom, pénz és paripa bőséggel rendelkezésére áll, és aki hatalmi bázisának szilárdságára alapítja a külfölddel, elsősorban az EU-val fenntartott kapcsolatait, pont ez az ember nem képes arra, hogy a saját szemétdombján, 1 éves fergeteges kampány után egy érvényes népszavazást összehozzon, az mennyiben számíthat arra, hogy a továbbiakban a németek, franciák, amerikaiak, de akár csak a szlovákok, csehek, lengyelek komolyan vegyék? És ezt a változást elsőként ki vetette fel, ki kommunikálta elsőként és legvilágosabban? Vona Gábor.
Ez a tény számomra egy kicsit ijesztő, és úgy tűnik, hogy igenis komoly belpolitikai következményei is lesznek a népszavazás kudarcának, nem éppen örvendetes irányban, amennyiben ez az irány a jobbik előretörését jelenti.

 23. norniron — 2016-10-04 08:17 

@quercus58:
Nem hiszem, hogy én lennék az, akit a választók többsége az elmúlt 20 évben leírt volna. Eleve 2002-ben választhattam először, szóval az emlegetett 20 éves időszak fele “nélkülem” telt el.
Azóta egyetlen választáson sem szavaztam sem az MSZP-re, sem az Szadeszre.
Ha feltűnt volna, az ezen az oldalon propagált facebook-közösség arra buzdított, hogy menjünk el szavazni, és szavazzunk érvénytelenül. Ez örvendetesen megkülönböztetett minket az otthonmaradásra buzdító Gyurcsánytól és az MSZP-től. Szerintem itt éppen, hogy azok az emberek gyűltek össze, akiknek az elmúlt 20-25 évben lejáratni sem igazán volt alkalmuk magukat, politikai képviselet híján.
Nem mi vagyunk a liberós ámokfutók.
Attól viszont tartok egy kissé, hogy tényleg el fognak söpörni bennünket (nem emiatt a szánalmas népszavazósdi miatt, ami egyre nagyobb égésnek látszik a kormányoldalnak), de ennek meg hadd ne örüljek.

 24. heizer — 2016-10-04 08:27 

@quercus58: Nem igazán értem a kifakadást, még ha a derék posztírók és kommentelők rettentő mély liberálisak volnának is (szerintem nem), a poszt és a kommentek is éppen arról szólnak, hogy perpill senki sincs aki úgy nézne ki, hogy le tudná váltani a ZOrbánt.

“Azért nem, mert a választók túlnyomó többsége leírt benneteket végleg.” Ez akkor volna igaz, ha lett volna a magyar pártrendszerben valaha olyan párt, amely rendesen képviselne konzervatív és polgári értékeket. Mivel ilyen soha nem volt (nem a Fidesz nem az, a régi sem), nehéz azt mondani, hogy a választók leírták volna.

 25. hadrian77 — 2016-10-04 09:27 

@tiboru: a Fidesz hatalma lassan fog erodálódni, de 2022 előtt ennek nem nagyon lesz eredménye.
A legnagyobb bajuk, hogy a fiatalokat nem tudják megszólítani, ráálltak ők is az idősebb szavazók, nyugdíjasok vonalra.
Ha pedig tényleg igaz, amit a 444 írt, hogy Rogánékl eltitokolták a negatív előrejelzéseket Orbán elől, akkor ebből is kiindulhatnak olyan belső folyamatok, amik lassan erodálják a pártot.

 26. norniron — 2016-10-04 09:46 

Modera volt? 🙂

 27. heizer — 2016-10-04 09:58 

@norniron: Csak az első nem sikerült neki, a másodikban már normálisabb volt.
Kár érte, kiváló ügynök volt!

 28. padi — 2016-10-04 10:38 

@hadrian77:

Eltitkolták… de hogyan???

A magam részéről nezen tudok elképzelni olyan miniszterelnököt, aki teljesen az apparátusára hagyatkozik, és nem nézi meg legalább a főcímeket egy-két (ellenzéki) lapban.

 29. hadrian77 — 2016-10-04 10:42 

@padi: szerinted hisz az ellenzéki lapoknak? Mellesleg ilyen szinten már előre sajtószemléznek neki és válogatott olvasnivalót kap.

Itt elég jól össze van foglalva, mi lesz a gond pár éven belül:
http://index.hu/velemeny/2016/10/03/orban_2018_megeroszakolt_valasztas/

 30. professzorpizka — 2016-10-04 10:48 

@tiboru: Orbán nyeregben maradása a legvalószínűbb forgatókönyv valóban. Erre van kb 80% esély. Eddig 95 volt.

 31. professzorpizka — 2016-10-04 10:50 

Szolgálati közlemény: Quercus további próbálkozásait a továbbiakban minden külön felszólítás nélkül a Svájcból importált Jagodek főápoló fogja kezelni.

 32. norniron — 2016-10-04 10:53 

@hadrian77:
Szerintem a XXI. században eltitkolni ilyen (pláne viszonylag közismert) információt a nagyfőnök elől nem lehet.
Már csak azért is, mert O.V. emlékeim szerint már szeptember elején beszélt arról, hogy jó eséllyel érvénytelen lesz a szavazás, de a magyar emberek és megvédjük és rendületlenül és stb.

 33. Tromb74 — 2016-10-04 11:12 

@norniron: ez nekem is feltűnt.

Viszont eléggé viharvert volt a banda a sajttájon. Szerintem defibrillátorra volt szükség a vezír összetákolásához.

Jó ismét itthon 😀

Az orromon folyt ki az agyam az utóbbi hetekben 😀 😀 😀

 34. heizer — 2016-10-04 11:16 

@norniron:
A dolog szerintem úgy értelmezhető (lenne), hogy ha ugyan mindenki tudta szeptember elején, hogy az érvénytelenség esélye komoly, de azt eltitkolták a főnök elől, hogy ennek az oka nem más, mint maga a kampány, és annak stílusa. Vagyis ismert volt, hogy a kevesebb esetleg több lett volna.

Ha azt nézzük, hogy a propaganda miniszter a hiszterizált kampány visszafogásával a saját baráti körének érdekeit csorbította volna, vagyis az info eltussolása mögött személyes anyagi haszonszerzés (is) állhatott, na az még a kommandanténál is kiverné a biztosítékot – mondanám, ha nem tudnám elképzelni akár az ellenkezőjét is.

Itt van pl. ez:
http://valasz.hu/publi/nepszavazas-utan-ilyen-most-a-hangulat-a-fideszben-120679

És a lényege: “Úgyhogy csalódni fog, aki a tegnapi szavazás után valamiféle kormánypárti önvizsgálatot, politikai irány- és/vagy stílusváltást, netalán személycserét remélt.”

Lehet itt agyalni ezen, de nagy változás nem várható.

 35. Tromb74 — 2016-10-04 11:21 

@tiboru: Az unokáinknak tapossuk az ösvényt, tábornok úr!

 36. Tromb74 — 2016-10-04 11:31 

@heizer:

És a lényege: “Úgyhogy csalódni fog, aki a tegnapi szavazás után valamiféle kormánypárti önvizsgálatot, politikai irány- és/vagy stílusváltást, netalán személycserét remélt.”

Azért párton belül még nem tudjuk, mi fog történni.

 37. hadrian77 — 2016-10-04 12:21 

@Tromb74: elvi síkon két dolog történhet:
– elemzik a számokat, kivesézik, mit csináltak rosszul és levonják a tanulságokat majd ezeket alkalmazzák,
– szétküldik a selyemzsinórt az arra ítelteknek, másokat állítanak a helyükre, minden megy tovább önbecsapós módon.

 38. Tromb74 — 2016-10-04 12:37 

@hadrian77: Csak kicsit sántikál.

 39. Tromb74 — 2016-10-04 12:52 

@quercuserdesz: És mit tudsz, nyuszibogár?

 40. Tromb74 — 2016-10-04 12:53 

@quercuserdesz:
Egy válaszadási lehetőséged van.

 41. Tromb74 — 2016-10-04 12:58 

@quercuserdesz: Kíváncsi vagyok, azért írtam.

Van egy sejtésem, hogy ennél összeszedettebb kommentekre is képes vagy.

 42. norniron — 2016-10-04 13:00 

@quercuserdesz:
Most már én is várom a nagy atomvillanást.

 43. mrbaribal — 2016-10-04 13:21 

@quercuserdesz:
Tulajdonképpen te most mit szeretnél mondani?

 44. mrbaribal — 2016-10-04 13:29 

@norniron:

Csak nehogy elemésze saját villanása futóbolond barátunkat.

 45. panamajack — 2016-10-04 14:33 

Minden kedves kommentelőt megkérek, hogy a quercus és hasonló nickek hozzászólásaira ne reagáljon. Az illető deklaráltan azért van itt, hogy ellehetetlenítse a blogot és széttrollkodja a beszélgetést. Semmi értelme vitatkozni vele. Minden hozzászólását azonnal törölni fogjuk. A jövőben a válaszreakciókat is. Köszönöm.

 46. professzorpizka — 2016-10-04 14:37 

@panamajack: Na, ezt a nickjét is kiraktuk. A kommentelőknek üzenem, hogy mostantól naponta kétszer szétnézek, quercus friss nickje majd megy a levesbe, és azok a hozzászólások is, amelyek reagálnak rá. Tanuljon egy kis konzervatív rendőri munkát…

 47. labrys — 2016-10-04 14:41 

Csak az a gyurcsányozás, csak azt tudnám feledni…

„…olyan vehemenciával fog rászállni Gyurcsány bárkire, aki itt értelmes politikai programot mert írni”

Komolyan? Professzore, 2016-ban _ez_ a legnagyobb félelem, amit még az Orbán-maffia legutóbbi gyűlöletkampánya – és tizenötmilliárd forintot elégető, újabb nemzetközi viszolygást kiváltó nemzet-öngyalázása – apropóján is okvetlenül meg kell jegyezni?

Merthogy legfőképp a Gyurcsány támadta mindig is az értelmes politikai programot írókat? Tényleg? _Gyurcsány_ támadta a PM-et meg az Együtt-öt meg a… meg a…?
[Lábjegyzet: szerintem a legutóbbi választáson a legértelmesebb, legkoherensebb és legalaposabb politikai programja speciel épp a DK-nak volt a parlamenti bábellenzék tagjai közül.]

Szóval az elmúlt több mint egy évtizedben még véletlenül sem _Orbán_, meg az orbáni gépezet (teljes politikai program: ‘Folytatjuk’) & propaganda támadta az értelmesebb politikai gondolatokat megfogalmazókat futballhuligánjai, bayerzsoltjai, simicskoid hírtévéi (és utóbb kiterjedt bohócügyi államtitkár-hálózata + “köz”médiája) etc. segítségével?

Valóban _ennyire_ sikerült benyelni /áthúzva/ magunkévá tenni a gyurcsányozás nemes orbáni mémjét/hagyományát? (Mellesleg enyhe elégedetlenséggel konstatáltam, hogy az elmúltnyolcév szerkezet még csak fel sem bukkant a posztban. Ejnye!)

Még egy ilyen helyzetben, még _ebben_ az országállapotban is okvetlenül fontos Orbán legújabb bűneinek felsorolása mellett a világért ki nem hagyni a tökéletesen bizonyított(?) tényt(?), miszerint azért a Gyurcsány sem jobb az egyszeri magyar közmunkásnál, és egészen biztosan(!) orbáni módon viselkedne ő is, ha tehetné?

Kiváló.

[Egyébként tiboru +1]

 48. professzorpizka — 2016-10-04 14:47 

@labrys: Nem viselkedne úgy, más módon lenne kártékony. Sajnos azon nem tudok segíteni, hogy én Gyurcsányt egy rendkívül kártékony alaknak tartom.

 49. untermensch4 — 2016-10-04 17:18 

Amikor az eredmény megmagyarázását hallottam vhol, eszembe jutott ez: tképp “mi”(, az érvénytelenül szavazók) győztünk mert a szavazás érvénytelen lett… 🙂

 50. Tromb74 — 2016-10-04 18:52 

@untermensch4:
Tényleg győztünk, ha nem is pont ezért. Reggel maj posztolódik egy újabb cikk, amiben erre is lesz utalás 🙂

 51. bertrand — 2016-10-04 19:13 

Eddig még talán nem esett róla szó, de bizony van egy olyan rétege a “keresztény értelmiségnek”, amelyik eléggé kiábrándult a Fideszből a migráncsozás hatására. Azt nem tudom felmérni, hogy meddig terjed a kiábrándultságuk (azaz 2018-ban kire fognak szavazni), és hogy mekkora ez a csoport, de annyi biztos, hogy a Facebook-falamon jó sok Ferenc pápás poszt van (vidéki katolikus gimnáziumba jártam). Egy új baloldali pártnak őket is meg lehetne szólítani.

 52. hadrian77 — 2016-10-04 19:20 

@bertrand: azért elég sokan voltak ebből a rétegből, akik mentek nemmel szavazni.

 53. untermensch4 — 2016-10-04 19:52 

@hadrian77: @bertrand: Egyik közeli ismerősöm az egyik keresztény szektába járogat. A migráncs-hiszti kezdete után egyszer kérdeztem hogy mi a “hivatalos álláspont” náluk az ügyben. Olyasmit mondott hogy “egyénenként szeretik őket de tömegként nem” (tartalomhűen próbáltam visszaadni a szavait). Most a szavazás előtt kb 2 héttel megint kérdeztem (a “hivatalos” álláspontról), “nem” szavazat… a menekült koptok, szíriai meg nigériai keresztények meg így jártak, járulékos veszteség (ebbe belefűztem beszélgetésünk cinikusabb részeit is, benne magammal). Ez egy nagyjából “átlagos” ember. Az olyan extrémebb arcok meg mint volt sógorom (próféta és minden-összeesküvés-hívő, kivéve a zsidósakat) kb ugyanazt a szintet hozzák (meg talán arányuk is hasonló) mint “világiak” között a térképről letévedő járőröző b-közép.
Lehet hogy én látom nagyon rosszul de “a könyv embereinek” pont hogy optimistán kellene látnia az érkező “igazhitűeket”, ugyanazzal az istennel ez csak felekezeti különbség.

 54. Tromb74 — 2016-10-04 19:53 

@hadrian77:
Azért valamennyi valódi keresztény csak van ebben az országban.

 55. hadrian77 — 2016-10-04 21:14 

@Tromb74: van, persze, én is találkoztam párral. De most az is látszik, hogy egy dél-amerikai jezsuita sokkal jobban átlátja ezeket a dolgokat, mert napi szinten találklozott ilyesmivel.

 56. heizer — 2016-10-04 21:16 

@bertrand: Ugyan értelmiséginek nem nevezném magam, kiábrándult kereszténynek már inkább. Nálam ez kevésbé a migráns hiszti miatt van bár tény hogy nem kevés lapáttal rásegített. De évek óta köpnöm kell ha arra gondolok hogy ezek az emberek (főleg a kdnp) szavakban nagy keresztények, tetteikkel meg lejáratnak mindent amit ez a szó takar. De álságos volna ezért mást okolni mint a kummantó keresztényeket.

 57. heizer — 2016-10-04 21:34 

@Tromb74: a kettő (mármint a valódi keresztėnység – az mi egyębként?- és a nemmel szavazás) megfér egymás mellett bár nem kevés lelkiismeretfurdalást okoz, elsősorban ugye a szavazás kontextusa miatt. Nekünk keresztényeknek nem az a bűnünk, hogy nemmel szavaztunk, hanem hogy a” nemmel szavazunk,de …” kezdetű mondataink végét senki nem képes kellő erővel artikulálni a politikai térben (hogy értelmes cselekvési alternatīvát vázoljunk a blog szerzőihez hasonlóan az meg csak fel sem merül). Marad a kummantás és a szégyen, de ezt a keresztények csak maguknak köszönhetik.

 58. heizer — 2016-10-04 21:42 

@untermensch4: hidd el, hogy ami kīvülről a legközelebbinek tűnik, az van valóságban a legtávolabb. A könyv népei pontosan azért nehezebben találnak egyezést, mert miközben néhány alaptételben megegyeznek egy vagy több másik alaptételben éppen az ellenkezőjét vallják (Jézus Isten-próféta-istenkáromló pl.)

 59. norniron — 2016-10-05 00:38 

@heizer:
Szerintem nem hitelvek közötti különbségről van szó. Eleve egy átlagos keresztény nem foglalkozik teológiával, nem olvas katekizmusokat, nem tudja betéve a pápai enciklikákat. Valószínűleg az átlagos moszlim sincs különösebben tisztában az iszlám hit mélységeivel (bár vélhetően a koránt jobban ismeri, mint egy átlagos nyugati keresztény az evangéliumot).
Ha megkérdezel egy átlagos keresztényt, hogy Mohamed szerinted miért nem Isten prófétája, a válasz az lesz, hogy “mert nem az és kész”. Ugyanígy, egy átlagos zsidót megkérdezel, hogy Te, végül is miért nem Jézus a ti megváltótok, az is rávágja, hogy “nem az, és kész”, és utána zavartan mered maga elé. Tehát én az általános idegenkedés eredetének inkább nem a teológiai és erkölcsi megfontolásokat tenném (mert az alapvető erkölcsi elvei mindhárom vallásnak gyakorlatilag azonosak), hanem kulturális és főleg életmódbeli különbségeket tenném meg. A zsidók furán öltözködnek, fura szokásaik vannak, furán viselkednek és ez ijesztő lehet kívülállónak. Ugyanezt még inkább el lehet mondani a moszlimokról is, üvöltözve, furcsa mozdulatokkal imádkoznak, a nőket leplekkel takarják el stb. ai még inkább fenyegetőnek tűnhet a szemünkben. Egyszerűen nagyon máshogy élnek, mint mi, ezért a velük való interakciónk során félünk attól hogy kölcsönösen félreértjük egymás gesztusait, szavait, és agresszívnak, fenyegetőnek látjuk a másikat, egy rossz mozdulat, és már ki is alakult a tényleges konfliktus.

 60. Tromb74 — 2016-10-05 07:21 

@heizer: most nem a szavazatokra gondoltam, hanem arra, hogy a kormány nem igazán képvisel keresztény értékrendet, csak hivatkozik rá.

 61. heizer — 2016-10-05 09:34 

@norniron: Ez nagy részben igaz.
Nagyapámék idejében ha a faluban egy református egy katolikussal akart házasodni hát abból komoly családi perpatvar, felháborodás, mindenkit felzaklató, akár tettlegességig fajuló viták kerekedtek. Pedig hát untermensch szavai alapján lényegesen közelebb állnak egymáshoz.
Ugyanakkor a teológiai vonal azért fontos, mert azt még a legegyszerűbb falusi pap/lelkész is tudta-tudja, hogy mi az a lényeges különbség az egyes felekezetek között, ami miatt nem tudnak közösködni bizonyos fokon túl, sőt élesen elválnak egymástól. És hát ezek e vezetők embereket vezetnek.

Na de bocs ha félreviszem a témát.

 62. untermensch4 — 2016-10-05 15:52 

@heizer: “…akár tettlegességig fajuló viták”
Református nagyapámhoz hozzámenvén katolikus nagyanyámnak ez nem okozott gondot (bár akkoriban pont dúlt a klerikális reakció elleni küzdelem, pitiáner ügyeken nem hiszem hogy felhúzták már magukat akármelyik felekezetnél).
Más “frontvonalon” viszont, “hithű horthysta” nagyapám és “hithű kommunista” ismerőse egészen kulturáltan tudtak rex és/vagy ulti közben vitázni az iskolai zászlókitevés kötelezőségétől kezdve a történelemben visszafelé haladva bármin. Öreg korukból adódó kevés veszteni való idejükből kifolyólag egy nettó polgárháborús helyzetben akár fegyvert is fogtak volna egymásra. Ezzel együtt nagyapám rögtön menesztett engem hogy fuvarozzam haza a kocsijával a tagot zárórakor mert lekéste az utolsó buszt (és négyszemközt később hozzátette: a hithűségéért cserébe nem kap akkora nyugdíjat hogy taxit hívhatott volna).
Ha ugyanilyen kulturált kapcsolatra nem találunk “elég” (mennyi az elég ha egy hülye is meg tudja zavarni sok normális ember életét) embert akár európa-migráncs halmazúak között akkor tényleg inkább a civilizációk összecsapására kellene edzenünk.

 63. untermensch4 — 2016-10-05 18:26 

http://vs.hu/kozelet/osszes/a-kormany-bosszujatol-rettegnek-a-tul-sok-igen-miatt-1005?utm_source=hrstrt&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s4

„Én is leszavaztam, arra, hogy ne jöjjenek” – mondta Horváth Anna magától értetődően. “Mert ha jönnének, akkor megölnének minket” – folytatta, majd emlékeztetett rá, hogy Budapesten is felrobbantottak valamit. A falu másik végén a szintén idősödő József ugyanezt hozta fel érvként. “Itt az ember életéről van szó, ha megtörtént Franciaországban is, akkor itt is megtörténhet” – mondta. Viszont ő azért már tisztában volt vele, hogy a Teréz körúti robbantáshoz semmi köze nem volt a menekülteknek.

 64. hadrian77 — 2016-10-05 20:58 

@untermensch4: amikor az ilyen megnyilvánulásokat olvastam és hallgattam, mindig eszembe jutott, hogy 91-ben minden osztrák bolt ablakába ki volt írva nagy betűkkel, hogy magyar ne lopj. Egy ország fel volt ezen háborodva, mondván ne pár honfitársunk tevékenysége miatt ítéljenek meg minket.

 65. kheiron — 2016-10-05 22:23 

@hadrian77:

Szerintem ezt beszéld meg azokkal, akik hozzátartozóit a Bataclanban mészárolták le.

 66. hadrian77 — 2016-10-06 10:17 

@kheiron: ja, a baszkokat meg az íreket is már rég hajóra kellett volna tenni és kizavarni a tengerre az ETA és az IRA robbantásai miatt.
A RAF meg a Vörös Brigádok miatt sem zavarták el az olaszokat meg a németeket sehonnan.
Mi a különbség a kommunista, szeparatista meg dzsihdista elkövetők között?

 67. rammjaeger — 2016-10-06 11:22 

@labrys:

>> „…olyan vehemenciával fog rászállni Gyurcsány bárkire, aki itt értelmes politikai programot mert írni”

> Komolyan?

Komolyan.

http://fedor.blog.hu/2016/07/19/nyugati_feny_keleti_modszerekkel

 68. labrys — 2016-10-18 21:51 

@rammjaeger:

Elnézést, az utóbbi időben nem voltam net-közelben, azért nem reagáltam.
Ha jól értem, a linken olvasható blogbejegyzéseknek azt kellene bizonyítaniuk, hogy

1) 2016-ban, Magyarországon nem a Fidesz és a Jobbik, hanem Gyurcsány Fletó (személyesen!) jelenti a legnagyobb veszélyt a baloldali (vagy bármilyen oldali?) “értelmes programokat írók” számára;

2) 2016-ban, Magyarországon, Orbán Viktor hat éves spermanens uralkodása után egy a legutóbbi országrontását tárgyaló közéleti blogposztban is _okvetlenül_ megemlítendő – narancsszínű* farokként – a patás ördög Gyurcsány;

3) egyesek Gyurcsány hívei/követői közül nem tiszta eszközökkel játsszák a politikát** (sőt olykor orbáni módon moderálnak), illetve Gyurcsány hívei/követői között érzelemvezérelt, messiáskereső hülyék is akadnak, méghozzá szép számmal.

Mert ha igen, úgy a 3. ponttal egyetértek.

[Lábjegyzet: nem vagyok Gyurcsány-fan, sőt. Szerintem – még ha emberileg érthetően is – Gyurcsány orbitális taktikai hibát követ el folyamatosan. A DK programjával kapcsolatos véleményem, illetve a gyurcsányozás taszító orbáni mémjének életben tartására vonatkozó véleményem azonban továbbra is tartom. Kultúrember nem nyal fel habonyi*** hányadékot.]

————————-
* mert hát a gyurcsányozást, a személyre célzott karaktergyilkosságot mégis csak Orbánék kezdték el és hajtották végre, szóval milyen más színű lehetne ez a farok, ha nem narancs?

** még szerencse, hogy rajtuk kívül minden más magyar politikus & politikai erő (követői) meg igen

*** jó, tudom, finkelsteini – de az nem alliterál olyan szépen 🙂

 69. rammjaeger — 2016-10-19 09:10 

@labrys:

Az értelmes baloldali programot írók számára a Fidesz meg a Jobbik nem jelent politikai veszélyt (leszámítva azt a lehetőséget, hogy adminisztratív eszközökkel megpróbálják ellehetetleníteni a vezetőiket). A potenciális szavazótábor nem hallgat fideszes v. jobbikos véleményekre, érvekre, pláne nem fog rájuk szavazni bármilyen okból. Gyurcsány viszont jelent politikai veszélyt, mert meg tudja osztani a tábort az atlantista, liberális, ejropéer vonal további hirdetésével, kisajátításával, amivel elég nyilvánvalóan próbálkozik 2010 óta.

 70. labrys — 2016-10-19 15:26 

@rammjaeger:

“Az értelmes baloldali programot írók számára a Fidesz meg a Jobbik nem jelent politikai veszélyt…”

Mármint azon túl, hogy

1) kamupártokkal, Kubatov-listákkal, láncszavazásokkal, direkt egyházi (szószékről gyakorolt) propagandával, közpénzből finanszírozott kampányokkal, reklámokkal, álújságokkal (Magyar Vizsla et co.), futballhuligánokkal és hasonló jogsértő eszközökkel, továbbá betűjében ugyan (Fidesz-)törvényes, de szellemiségében tökéletesen jogsértő “adminisztratív intézkedésekkel” (gerrymandering, poltpétering etc.) szinte lehetetlenné teszik a mondott baloldali programot írók (pártjainak) parlamenti megválasztását (de legalábbis jelentősen roncsolják annak esélyét*);

2) a Magyar Köztársaság /áthúzva/… szóval ennek az izének a törvényeit a 40%-os kétharmaduk** birtokában úgy alakítják, hogy a parlamenti ellenzék – programminőségtől függetlenül! – abszolút semmilyen módon se legyen képes befolyásolni a törvényhozás/parlamenti munka folyamatát;

3) de még e cselekvésképtelen ellenzék hangját is szinte abszolút mértékben elnyomják az ugyancsak közpénzből – és így nyilván törvényszegő módon – finanszírozott “közmédia” és “közérdekű kampányok” etc. eszközeivel.

És mindehhez társul még az általad is említett (ugyancsak törvénytelen eszközökkel is operáló) célzott karaktergyilkosság.

Azaz ez a politikai veszélyt nem jelentő Fidesz (+ Jobbik) pusztán a potenciális politikai konkurensei

megszerveződését,
megválasztását,
parlamenti tevékenységét,
valamint köztudatban való megjelenését/elterjedését

képes szinte abszolút mértékben gátolni, illetve megakadályozni. (Ismét: azok politikai programjától függetlenül.)

De mégsem ők jelentik az igazán nagy veszélyt a politikai konkurenciára, hanem a patás ördög Gyurcsány.
Ja.***

————————-
* persze azzal mindig lehet a bíróság előtt védekezni, hogy de hát kérem, csak az egyik karját meg a lábát vágtam le a motoros fűrésszel, mászni még tud!

** hát ja, ez egy ennyire politikailag veszélytelen Fidesz (+ baráti szeretettel figyelt, külsőtámogató Jobbik); esze ágában sincs kihasználni a rendszerváltáskor elbaszott választási rendszer kiskapuit, és főleg nem illiberális méretűre tágítani azokat…

*** https://en.wikipedia.org/wiki/Useful_idiot

 71. rammjaeger — 2016-10-21 08:53 

@labrys:

A közpénzből finanszírozott közmédia (tévé, rádió, híroldalak) ill. kampányok, az egyházi propaganda, az álújságok kb. a nyugdíjasokat szólítják meg, és azokat, akik eleve vevők a kormány kommunikációjára (a lakosság többi rétegéről kb. visszapattan, vagy el sem jut ahhoz, mert pl. nem néz állami tévét és nem hallgat állami rádiót). Komolyan azt véled egy esetleges jó baloldali mozgalom egyik fő problémájának, hogy ezekhez a rétegekhez nem jutna el az üzenete? Talán ők lennének egy kormányváltó erő tartalékos csapata?

 72. untermensch4 — 2016-10-25 18:40 

Új remény…
Mármint, tekintve hogy a népszavazásos (kampány és bizonyítványmagyarázó) plakátok egy részének a helyére ’56-os plakátok kerültek, reményeim szerint brüsszel után moszkvának is megüzenik amit megkövetel a haza becsülete…
http://kettosmerce.blog.hu/2016/10/24/putyin_allami_teveje_cia-s_nacik_szerveztek_az_56-os_forradalmat

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.