Pár gondolat az ÉRVÉNYTELEN oldalról

Úgy kezdődött, hogy Soros György küldött egy bőröndnyi pénzt, ötszáz eurós címletekben. Mindig így kezdődik. Másnap Kohn Velociraptor Illuminátus, az intergalaktikus zsidó gyíklény elküldte az előre megírt cikkeket és a grafikai anyagokat. Összesen annyi dolgunk volt, hogy feltöltöttük a tartalmakat egy Facebook oldalra, a maradék időnket pedig exkluzív bárok zártkörű rendezvényein töltöttük hatalmas kokain dombok és hosszú combok között.

Persze ezt nem szívesen szellőztetjük széles körben, ezért kitaláltunk egy fedősztorit is.

Ímhol:

Augusztus első napjaiban (talán elsején?) Pizka küldött egy meghívót az általa regisztrált Facebook oldalra, aminek a neve annyi volt, hogy ÉRVÉNYTELEN. Nem meglepő módon Panama cimbora is hamar előkerült. Mindannyian ki voltunk akadva a népszavazáson és a rendszerváltás óta eltelt időszak leggyűlöletesebb kampányán, de végül nem ez tette be az ajtót nálunk.
Az ellenzék felelőtlen és idétlen reakcióját nem értettük (dehogynem). A független és ellenzéki média hozzáállása meg pláne kibillentett minket rendíthetetlennek gondolt nyugalmunkból. Úgy döntöttük elkezdjük barkácsolni a demokráciát a konyhaasztalon.
Tisztában voltunk vele, de a tapasztalatok is azt mutatták, hogy mi a büdös életben nem tudunk hatást gyakorolni a kurvaanyázásra és hisztériára éhes széles tömegekre, de bíztunk benne, hogy elindítunk valamit, aminek talán lesznek követői.
Augusztus első heteiben egy szó nem esett a médiában az érvénytelen szavazat leadásának lehetőségéről, annak körülményeiről és jelentőségéről. Kutyáék még javában csinálták a megszokott idétlenkedést, a TASZ és a Helsinki Bizottság törte a fejét. A pártok tették, amit tettek. Mi belevágtunk.
Pizka és Panama tud írni, én meg szeretek. (ő is tud. Pizka) Viszont eredetileg grafikus volnék, ezért vállaltam, hogy némi vizuális tartalom legyártásával megtámogatom a küldetést. Tudni kell, hogy egy átgondolt kampány kidolgozása nagyon nagy meló. Egy igazán korrekt egyoldalas cikket sajtóbúvárkodással együtt napokig ír az ember, egy grafikai arculat kidolgozása és megvalósítása pedig akár több hónapig is eltarthat, ha egy kreatív csapat  napi 8 órát dolgozik rajta. Na, nekünk nem volt ennyi időnk. Mindannyian dolgozunk, család, gyerekek stb. Szerencsére kaptunk némi segítséget is. Pizka nyakkendők tekintetében elkötelezett munkatársa, és egy aktív grafikus is csatlakozott a csapatunkhoz, jelentősen hozzájárulva a munkához. Az idegennyelvű cikkek fordításához önkéntes olvasói segítséget kaptunk. Ezúton szeretnék köszönete mondani nekik.
Tehát folyamatos egyeztetésekkel, de lényegében különösebb stratégia kidolgozása nélkül fejest ugrottunk az ismeretlenbe. Megbeszéltük, hogy a gyíkembertől kapott milliókból azért nem mindent költünk el dőzsölésre, valamennyit a kampány célra is áldozunk.
Két hónap alatt 140 000 forintot költöttünk el (hát igen, a mulatozás sokba fájt, de majd fiktív számlákkal igazoljuk Gyuri bácsi felé), azt se túl hatékonyan, bár igyekeztünk célcsoportokban gondolkodni.

Hogy ez mire volt elég?

Ami látható az oldalon az az ezer körüli követő. Ami viszont nem, hogy sok olyan tartalom volt, ami 10 000 fölötti elérést hozott. A legsikeresebb akció egy Hermann Göring idézettel súlyosbított TUDTA? plakát mutációja volt, több mint 130 000 eléréssel, 20 000 körüli interakcióval. Sanyi egyik olimpiás cikke rövid idő alatt 70 000 embert ért el, 15 000 interakciót generálva. Ezekre nem költöttünk egy fillért se, terjedtek, mint a pestis.
Az utolsó héten több mint 70 000 elérést és 38 000 eléréshez köthető aktivitást hozott az oldal.
Ami ennél kézzelfoghatóbb eredmény, bár gőzünk sincs, hogy mennyire a mi érdemünk, civil szervezetek és kétfarkúék elkezdtek kampányolni az érvénytelen szavazatok mellett, némi média nyilvánosságot is kapott ez az opció.

Az érvénytelen oldalra szépen érkeztek a látogatók, megindult a kommentelés. Ami számunkra is meglepő volt, hogy elenyésző volt a trollkodás. Sanyival minden kommentre a legnagyobb lelkesedéssel válaszoltunk, minden vitába beleálltunk. Az értelmesebb ellenérvekből hosszú viták alakultak ki. Írtunk kommentet, de posztot is vécén ülve, volt olyan, ami hajnali ötkor született, vagy egy közlekedési dugóban. Mintha 24 órás ügyfélszolgálatot üzemeltettünk volna munka, család mellett.
Talán a fentieknek köszönhető, hogy még a miénktől homlokegyenest eltérő világnézetű, harcias elánnal érkező kommentelők többsége is elővette jobbik formáját, értelmes vitába keveredett velünk és a többi olvasóval. A vélemények közelebb kerültek egymáshoz, de legalább odáig eljutottunk, hogy mindenki elfogadta azt, hogy a másik véleményének is van létjogosultsága.
Bebizonyosodott, hogy van igény arra, amit már egy ideje próbálunk képviselni, a kulturált vitának.

A népszavazás eredménye közismert. Talán volt némi szerepünk abban, hogy az érvénytelen szavazatok 6% felett teljesítettek.

Itt jegyzem meg, hogy jelen pillanatban a független média az érvénytelen szavazatok arányán örömködik, a kormány által irányított pedig simán elhallgatja, hogy a népszavazás érvénytelen lett, de közli az érvénytelen szavazatok arányát. IGAZUNK VOLT!

Ami számomra a legnagyobb tanulsággal szolgált, hogy néhány hülyegyerek (mi) szabadidejében összemókolta egy demokratikus társadalom alapjainak működő modelljét két hónap alatt a kosztpénzből (fedősztori) lecsípett összegekből. Na, most képzeljünk el egy pártot, ne adj isten egy komplett államot a hozzárendelhető erőforrásokkal együtt!

Meg kellene próbálni.

(Tromb 74/Kürt Tamás)

37 hozzászólás

 1. bervas — 2016-10-05 08:45 

Kissé szétszórtan:
– A világot a lelkes hülyegyerekek viszik előre. Megcsinálják, mert még nem tudják, hogy nem lehet megcsinálni (Capek: A repülő ember). Minden tiszteletem.
– 2018. Még messze. Ha párt, akkor megfigyelés, karakter gyilkolászás, bulvár legalja. Akarat, mérlegelés, 24 órás munka a köbön, széteső család, széteső élet, privát karrier, személyiség. A szent küldetésnek szörnyű ára van.
– Észnél kell maradni, mindig. De Gaulle lemondott, kétszer is. A maga elé állított korlátokat nem lépte át.
– A jó értelemben vett önállóságot, jó modort, paraszti józan észt kell feléleszteni, visszapalántálni.
– Egy-két generáció 0-50 év közötti embert kell megtanítani dolgozni, és értelmes munkahelyet teremteni számukra.

Van itt feladat.

 2. Tromb74 — 2016-10-05 12:35 

@bervas:
Nekünk az a véleményünk, hogy az első lépéseket el kell kezdeni.
Én a fő problémát abban látom, hogy nem hajlandóak az emberek közügyekkel foglalkozni, átgondolt véleményt alkotni, vitatkozni, de még csak tájékozódni se.

Valahogyan ki kellene őket piszkálni a barlangjukból. Na nem pont gyűlöletkampánnyal.

 3. mrbaribal — 2016-10-05 12:56 

@Tromb74:
Nehéz lesz. Az emberek jelentős része nem hajlandó megérteni, hogy a demokrácia kötelességgel is jár. Sőt érdeke, hogy aktív legyen!

 4. untermensch4 — 2016-10-05 16:10 

@Tromb74: „Ami látható az oldalon az az ezer körüli követő.” Én pl nem használok facebook-ot (az álneves profilomat váláskor vitte az asszony mert úgy sem használtam…). Aki igen, annak küldtem linket, aki nem, annak offline tájékoztattam. Mondjuk magamon kívül ez lehet hogy mindössze 3 követőt és 6 offline szavazót jelent, de a mágikus kétharmad ebben a megvilágításban nem is látszik az arckönyvben. A kormány metodikáját átvéve a „bodycount”-nál nyugodtan háromszorozd meg a számokat. Soros is jobb kedvel fizet majd. 🙂

 5. eltopo — 2016-10-05 17:30 

A bugris mandiner egyetlen cikket sem rakott ki, hiába ajánlgattam. Esetenként 10 nicken is 😀

 6. tudi — 2016-10-05 19:13 

Én is sűrűn nézegettem az oldalt, igaz meg nem osztottam meg, meg ajánlani sem ajánlottam, aki nemmel szavazott a családban és ismeretségi körben (jó sokan valszeg) azokat sem akartam „téríteni”, sajnos felesleges, annyira felpumpálták a gyűlöletet, hogy nem tudom, mi lesz a vége, de én pesszimista vagyok.

 7. tudi — 2016-10-05 19:14 

@eltopo:
Hát miért raknának, te nem tudod, hogy hatalmas siker lett a(z érvénytelen) népszavazás. 😀

 8. bervas — 2016-10-06 08:37 

@Tromb74:

A valahogy szerintem mikroszinten működhet.
Ha lennének pozitív példák a szomszédban, az utcában, a lépcsőházban, amiről lehetne beszélgetni a szomszédokkal, akkor lenne valami. Sikeres utca takarítás, közmű elrendezés, havi-kéthavi utcabuli vagy garázsbuli szervezés… bármi, ami egy kis közösségnek célt ad és elérhető. Régebben ezt egyházak és önkéntes egyesületek intézték.
Itt is kell egy-két vezérhangya, aki önként időt és energiát tesz a dologba. Aztán ha elindul pl. a zöld angyalkás porcelán vázákat gyűjtők baráti körének híre, akkor egyre könnyebben gördülnek a dolgok.

Emellett azt érdemes valahogy megtanítani az embereknek, hogy ellentétben a létező szocializmus idején tapasztaltakkal a közös, az nem ellopható senkié, hanem vigyázni, szolgálni való mindenkié.

Ha megvan a tisztelet a köz iránt és megvannak a pici közösségi sejtek, talán lehet szintet lépni.

Azt ne felejtsük, hogy ahogy a sejteknek, a közösségeknek is megvan a maga életciklusa. Ha nincs befele, kifele és felfele ember és információ áramlás, akkor a közösség bezárul és elpusztul. Ha a vezető örökös, ha a mindig ugyanaz a vezérhangya dolgozik, az nem előnyös.

Elnézést, megint szétszórt vagyok.

 9. Tromb74 — 2016-10-06 10:54 

@bervas:
Ott kezdődik, hogy sajnos nyiltan vállalni kell a véleményünket.

Én pl. úgy mentem szavazni, hogy lélekben felkészültem közelharcra és hosszútávfutásra is 😀

 10. rognork — 2016-10-06 11:06 

Szóljatok, ha kell egy kis $$$$. Szívesen beszállok.

 11. Tromb74 — 2016-10-06 11:29 

@rognork: Köszi.
Most kipróbáltuk kicsibe, saját (Soros) költségen.
Komolyabb akcióhoz nagyon sok pénz kell és rengeteg munka.
Még igazából nem is beszéltük meg egymás között a tapasztalatokat.

Szóval egyelőre ne ránk költsetek 😀

 12. rammjaeger — 2016-10-06 13:05 

„de a tapasztalatok is azt mutatták, hogy mi a büdös életben nem tudunk hatást gyakorolni a kurvaanyázásra és hisztériára éhes széles tömegekre”

„A legsikeresebb akció egy Hermann Göring idézettel súlyosbított TUDTA? plakát mutációja volt”

Itt azért van némi ellentmondás.

 13. professzorpizka — 2016-10-06 13:24 

@rammjaeger: Fiatalok voltunk és kellett az awareness 😀

 14. Tromb74 — 2016-10-06 15:01 

@rammjaeger: Igen. Göringet bővebben is ki akartam fejteni (le is írtam), de mellékszál, ezért a posztból kihagytam.
Kurvára utálom azt a plakátot, meg az idézetet is. Viszont egy az egyben leírja a gyűlöletkampány lényegét és hatását.
Először nem akartam megosztani, mert szerintem a nácikra épített analógiák kiiktatják a racionális gondolkodás lehetőségét is.
Órákon keresztül bányásztam az internetet, hátha találok valami hasonlóan frankó szöveget egy kevésbé mocskos gazembertől, de hiába.
Szóval befogtam az orromat és posztoltam a köcsög nácit.

Isten bocsássa meg.

 15. untermensch4 — 2016-10-06 16:15 

@Tromb74: „a kurvaanyázásra és hisztériára éhes széles tömegek” miatt kell az érzelmi manipuláció. A tuti sztem a jobban gondolkodásra késztető mint heccelő szlogen ami tartalmasan szórakoztató is (a konkrét göringes esetben a tartalom a történelem).
Nagyanyám is ment szavazni, nemmel. Nem zökkentette ki amikor mondtam neki hogy „Te is voltál menekült ’56-ban…” ez pedig nekem a hecckampány riasztó sikerét mutatja. Többnyire korának megfelelően bölcs, ebben az ügyben viszont nincs érvelés…

 16. untermensch4 — 2016-10-06 16:17 

@Tromb74: Esetleg a göringes izéről egy külön kicsinyke poszt..? Bitte schön… 🙂

 17. Tromb74 — 2016-10-06 16:54 

@untermensch4: Hát mire vagy kíváncsi?

 18. untermensch4 — 2016-10-06 18:01 

@Tromb74: ” A legsikeresebb akció egy Hermann Göring idézettel súlyosbított TUDTA? plakát mutációja volt…”
” Göringet bővebben is ki akartam fejteni (le is írtam)”
Mivel, mint szoktam is emlegetni, nem használok facebook-ot (annyira nem hogy tképp nem is tudok, még ha eszembe jutna is), így az érvénytelen-oldallal is egyszer próbálkoztam csak (idei első facebook-használati próbálkozásom volt), szintén sikertelenül. A vicces, elgondolkodtató, méltó célpontot kifigurázó plakátot-mémet viszont szoktam kedvelni.
Abszolút mellékszál ugyan de arra is kíváncsi vagyok hogy miért lett dogma hogy elektromos autóba nem kell és nem szabad sebeségváltót tenni (mert az hogy nulla fordulatszámtól van nyomaték, nekem nem elég érv, főleg hogy tán tesla is két fizikai sebességes, ismertető cikkekben viszont minduntalan kinyilváníttatik. A dogma.).
De kezdjük a plakáttal. A többi ráér. 🙂

 19. Tromb74 — 2016-10-06 19:08 

@untermensch4: jaj.
Éppen gyerek fürdtés, altatás stb.
Lehet, hogy csak holnap kerül rá sor.

 20. untermensch4 — 2016-10-06 19:48 

@Tromb74: Semmi jaj. Nem közvetlen életveszély. Holnapután, jövő héten is jó, egy nagyon találó megfogalmazást idézve „Kavics került a homokórámba”, általában abban sem vagyok biztos hogy a hét melyik napja van. És sürgetni sem akartalak, nem a „két kattintásra most azonnal” -generációhoz tartozom. 🙂

 21. UnA — 2016-10-06 20:47 

Mivel én kíváncsi embernek tartom magam, esetleg mondhatnátok néhány példát, hogy melyik lenne a „független média”.

 22. bervas — 2016-10-06 22:47 

@untermensch4:
Létezik elektromos hajtású jármű sebességváltóval:
– olyan első generációs izék, amelyeknél villanymotorra cserélték a belsőégésű motort,
– olyan modern haszonjárművek amelyekben van két fokozatú váltó

A dogma szerintem azért alakult ki, mert olcsóbb a frekvenciát és az áramerősséget szabályozni, mint olajos vasak csattogós folyamataira hardvert és robusztus szabályozót tervezni. Pláne, ha a valós folyamatos rendesen nem is ismertek, nincsenek egyenletekkel leírva.
Ha majd nem lehet korlátlan mennyiségű akkut tenni mindenhova és a motor hatásfoka is szempont lesz, jönnek a váltós villanyjárművek.

 23. padi — 2016-10-07 09:26 

@untermensch4:

A sebességváltó kihagyása nem dogma, hanem annak a következménye, hogy a mérnökök általában igyekeznek a lehető legegyszerűbb szerkezettel megoldani az adott feladatot. Mivel pl. a gőzgép és a villanymotor esetében kellően nagy fordulatszámtartományban kellően nagy nyomaték áll rendelkezésre, ezért a sebességváltó (bonyolult, drága szerkezet!) fölösleges. (Továbbá, mivel már 0 fordulatszámtól rendelkezésre áll nyomaték, kuplung sem kell.)
Megfordítva: a benzin- és dízelmotoros autókban nem azért van kuplung és sebességváltó, mert az olyan jó dolog, hanem, mert muszáj – és emiatt annyira megszoktuk, hogy csodálkozunk, miért nincs a villanyautóban is.

 24. Tromb74 — 2016-10-07 12:50 

@UnA: A független média alatt itt most a kormánytól, Fidesztől függetlenre gondolok.
Tehát azokra, akiknek nem áll érdekükben a hatalom keze alá dolgozni.
Ettől még persze elfogultak, vagy valamilyen más érdekeltség körébe tartoznak, de jelenleg annyira eltolódtak az arányok, hogy az ellenzéki pártok igazából nem nagyon tudnak senkit kitömni pénzzel, ezért sok médium a piacból próbál megélni.
Ebből a szempontból a Simicska által irányított média birodalom valamennyire kivételnek számít, de ők is próbálnak piaci alapon működni, csak éppen egy oligarcha anyagi támogatását is élvezik.

Az ő esetükben nem nagyon érthető, hogy miért nem foglalkoztak az érvénytelen szavazat lehetőségével még elvi szinten sem, egészen addig, amíg a Helsinkiek vagy a TASZ nem kezdett kampányolni az ügy érdekében.

A bojkott és az érvénytelen szavazat között ebből a szempontból annyi a különbség, hogy az utóbbit semmilyen párt nem erőltette. Viszont a Fidesz kivételével senkire nem is jelentett „veszélyt”.

Mondok egy példát. TGM eléggé buggyant ahhoz, hogy semelyik párt szekerét ne tolja. Sőt, annyira buggyant, hogy semelyik párt nem is járna jól vele. Viszont egy rendkívül művelt és alapos fickó (csak éppen bolond).
A HVG-ben megjelent cikkében végigveszi a népszavazásra adható reakciókat, kivétel az érvénytelen szavazat.
Tehát nem érvel ellene, hanem elfelejti megemlíteni. Miért?
TGM helyében valami olyasmit írtam volna, hogy az érvénytelen szavazattól is tartózkodjunk, mert minden aktivitás az elitistapopulistaantibakunyinistarezsim legitimitását szolgálja (Persze mindezt legalább ezer karakterbe öntve.)
Teljesen valószínűtlennek tartom, hogy a főszerkesztő szólt Gazsinak, hogy húzza már ki azt az ezer karaktert mert a Gyurcsányinak (akárkinek) nem fog tetszeni.

 25. rammjaeger — 2016-10-07 13:39 

@Tromb74:

A Fidesztől független hazai médiumok nyugati megfelelői (Buzzfeed, Gawker stb.) szintén a piacról próbálnak megélni, mellesleg egyre kisebb sikerrel.

 26. dr Brcskzf Gröőő — 2016-10-07 14:31 

@Tromb74: érdekes, te úgy láttad, hogy az érvénytelen szavazattal foglalkoznak keveset, én meg úgy, hogy az igennel. 😛

 27. Tromb74 — 2016-10-07 15:07 

@dr Brcskzf Gröőő:
Pontosítok. A kampány alatt foglalkoztak vele keveset. A népszavazás után már elég sokat foglalkoztak vele.
Az igennel inkább elvi szinten foglalkoztak.

Bevallom, én se értem az igen melletti érveket.

„Szent-Iványi István, a Liberálisok külpolitikai szakértője… …A Liberálisok álláspontját kifejtve azt mondta: manipulatív a népszavazási kérdés, mert a kényszerbetelepítés „igazából nem létező jogi fogalom az Európai Unióban”. Az EU a menekültek elosztásáról akar intézkedni, ami nem jelent betelepítést, csak azt jelenti, hogy a menekültügyi eljárást kell lefolytatni az adott országban, „akár el is lehet utasítani” valamennyi kérelmet.”

…és szerintük erre a megfelelő válasz az igen szavazat.

 28. untermensch4 — 2016-10-07 17:33 

@Tromb74: Én értem az igen melletti ” Az EU a menekültek elosztásáról akar intézkedni, ami nem jelent betelepítést, csak azt jelenti, hogy a menekültügyi eljárást kell lefolytatni az adott országban, “akár el is lehet utasítani” valamennyi kérelmet.”” -érvelést. Van olyan fojtogató bürokráciánk hogy nyelv- és (valamelyest) jogismerettel rendelkező bennszülött polgáraink közül is igen sokat sikerüt elüldözni. Néhány ezer mit sem sejtő külföldit a hivatalnokaink lenyelnek keresztbe’.
Pl volt egy nigériai illető, még régebben. Menekültként érkezett, tíz évig birkózott a papírmunkával, némi magyar nyelvismerete és egy katona barátnője is volt. Aztán inkább tovább menekült svédországba…

 29. untermensch4 — 2016-10-07 17:38 

@padi: @bervas: „Ha majd nem lehet korlátlan mennyiségű akkut tenni mindenhova és a motor hatásfoka is szempont lesz, jönnek a váltós villanyjárművek.”
Meglep hogy mérnökileg egyszerű megoldás az hogy a „bonyolult, drága” sebességváltót az olcsó és egyszerű akkura cseréljük… 🙂
Mivel így is eléggé OFF a dolog, csináljunk vele úgy egy alkalmas posztig mint a finnek karéliával („Nem beszélünk róla, nem felejtjük”) 🙂

 30. hadrian77 — 2016-10-08 09:21 

@Tromb74: nekem ezzel kapcsolatban az még mindig nem tiszta, hogy a ránk ne mkiszabott kb. 1300 lefolytatandó eljárásba beleszámolják-e a tavaly óta már lefolytatottakat vagy ez azon felül lett volna?

 31. professzorpizka — 2016-10-08 09:56 

@hadrian77: Ez magából a döntésből sem derül ki pontosan. Az a legszebb, hogy az a tanácsi döntés finoman szólva is nagyon nehezen értelmmezhető és zavaros, csak ugye ebből aktuálpolitikát nehéz csinálni 🙂

 32. UnA — 2016-10-08 10:33 

@Tromb74: „A független média alatt itt most a kormánytól, Fidesztől függetlenre gondolok.”

Szerintem ez nagyon veszélyes kategorizálás, nem hiszem, hogy nektek, akiket én függetlennek tekintek, egy kalapba kellene kerülni pl. az ATV-vel, csak azért, mert az is független a kormánytól. Egy egészséges vagy jogos kritikai szemlélet ne keveredjen már az Orbán-fóbiásokkal.

Tamás Gáspár Miklós simán az utóbbi kategória, és amikor nem történelmi folyamatokról beszél, akkor egyszerűen hiteltelen. Ha független gondolkodót keresek, akkor az inkább Puzsér Róbert, Csintalan Sándor vagy Török Gábor.

(Egyébként az érvénytelen szavazásról pont a Lánchíd Rádióban hallottam először – lehet, hogy ti voltatok ott is?)

 33. rammjaeger — 2016-10-08 10:56 

@UnA:

+1

Ehhez még hozzátenném, hogy attól, mert egy médium független, még akarva-akaratlanul a hatalom keze alá dolgozhat.

 34. dr Brcskzf Gröőő — 2016-10-08 11:00 

@Tromb74: természetesen ez nem az igen mellett érv, hanem a bojkott (érvénytelen) mellett, mondjon Szent-Iványi bármit is. az igen mellett úgy érvelnék (-tem), hogy ha mindennek ellenére el akarsz menni szavazni, akkor ne kifejezni próbálj valamit, hanem a következményeket befolyásolni: a maximális hatást (ami csak kicsit nagyobb az érvénytelen szavazaténál) az igennel fejtheted ki, ugyanis
– a népszavazás eredményét ténylegesen felhasználni csak a kérdés enyhe átértelmezése után lehet, pl. „a menekültválság kezelése uniós vagy nemzeti hatáskörben legyen?” vagy „uniós döntés érvényességéhez kelljen-e nemzeti parlamenti ratifikáció?”, és ezekben az esetekben az igen kifejezetten jó válasz;
– belföldi következményként annyit tudok elképzelni (belátom, nagyon gyenge a fantáziám, különösen, amikor OV kormányzásáról van szó), hogy a szavazás visszajelzés arról, hogy működik-e még a menekültellenes hiszterizálás — itt a bojkott/érvénytelen csak annyit üzen, hogy nem, az igen szavazat meg azt, hogy még vissza is üt.

 35. rammjaeger — 2016-10-08 13:11 

@dr Brcskzf Gröőő:

Lehetett volna úgy is értelmezni a népszavazást, mint a 2008-ast, azaz hogy végre itt az alkalom, ahol a tömegek demonstrálhatják, mennyire utálják a kormányt. Gondolom ott sem azért szavazott a résztvevők nagy többsége, mert annyira felháborította a vizitdíj gondolata.

Ebben az esetben az lett volna logikus, ha minden ellenzéki párt az igennel szavazásra buzdít.

 36. dr Brcskzf Gröőő — 2016-10-08 13:47 

@rammjaeger: az egy népszavazásként értelmes, jogi következményekkel járó kérdés volt (ahogy a Brexites is); akárki akárhogy értelmezte, a következmény az lett, ami a kérdésfeltevésből és a leadott válaszokból feketén-fehéren következett, utána már nem lehet azt mondani, hogy „de én csak azt akartam kifejezni, hogy”. ez a mostani nem ilyen (ezért gondolom legjobb válasznak a bojkottot), ezért meg lehet ugyan próbálni önkifejezésre használni, de minek: a kifejezőerő kb. két bit (az eredményben csak annyi látszik, hogy hányan mentek el és ebből hányan adtak le igen-nem-érvénytelen szavazatot); viszont következményei lehetnek, csak nehéz előre látni őket. ha a teljes hivatalos ellenzék az igen mellett kampányol, akkor persze az érvénytelennek elég egyértelmű üzenete lett volna: érdekel a politika, de elegünk van a hivatalos nagypolitikából; így az érvénytelen csak annyit mond, hogy valamivel nagyon elégedetlenek vagyunk, de hogy az a valami a kérdés, a kormány vagy az egész nagypolitika, azt senki se tudja, talán mi se.

 37. untermensch4 — 2016-10-08 18:32 

@dr Brcskzf Gröőő: ” ha a teljes hivatalos ellenzék az igen mellett kampányol, akkor persze az érvénytelennek elég egyértelmű üzenete lett volna: érdekel a politika, de elegünk van a hivatalos nagypolitikából; így az érvénytelen csak annyit mond, hogy valamivel nagyon elégedetlenek vagyunk, de hogy az a valami a kérdés, a kormány vagy az egész nagypolitika, azt senki se tudja, talán mi se”
Én azt akartam „mondani” hogy elégedetlen vagyok és nem irányítható a hiszti-kampánnyal. Egyébként továbbra is fenntartom hogy mivel a népszavazás érvénytelen lett, „mi”, érvénytelenül szavazók győztünk azon… tehát az „eredmény” nem „igen” vagy „nem”, hanem „elégedetlen” (hiszen azok miatt is lett érvénytelen akik nem mentek el, ha alacsonyabb lenne az érvényességi küszöb akkor lehetne a szavazati arányokat extrapolálni).
pl. „a menekültválság kezelése uniós vagy nemzeti hatáskörben legyen?” vagy „uniós döntés érvényességéhez kelljen-e nemzeti parlamenti ratifikáció?”
Sztem egy zokszó nélkül, mosolyogva-bólogatva ratifikált „kényszerbetelepítési” törvényhez is lehet olyan végrehajtási utasítást írni hogy ne települődjenek be…

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.