Nemzetálom

Eredetileg ez egy komment lett volna prof. Pizka pénteki posztja alatt, csak kicsit hosszúra sikeredett, ráadásul megszakadt az internetkapcsolat is még mielőtt elküldtem volna. Szerencsére még sikerült a szövegszerkesztőbe átmásolni, így kissé átdolgozva, kibővítve cikké fejlődött.

Az előző posztban kifejtődött, úgy tűnik Orbánék nem akarnak hosszú kampányba belemenni a következő választások előtt.
Orbán idei első beszédében (most hallgattam meg) én némi tanácstalanságot, bizonytalanságot éreztem.
Trump pár nap múlva lép hivatalba, az Európában lezajló, számunkra is rendkívül fontos választásokig van még idő.  Korai lenne még bármiféle kampánystratégia mellett elköteleződni. Na de egy miniszterelnök olyat nem mondhat, hogy fingja nincs, mit is fognak csinálni az elkövetkezendő évben, ezért hát mondott valamit.
Az előző választás sikerét a rezsiharc hozta meg. A szinte törvényszerű népszerűség vesztéstől pedig a menekültek elleni harc mentette meg a kormányt. Mindkettő kifulladni látszik, de ami lendület van bennük, azt még ki lehet használni. Az egésznek ad egy barokkos cirádákkal ékített keretet a euroszkepticizmus és a nagy Magyar Öntudat.
Feltehetőleg a Finkelstein und Habony Werkstatt ott tart a stratégia hegesztésben, hogy bármi is lesz az, de a szlogenben a harc kifejezés mindenképpen szerepelni fog. Jól bevált.

Tehát Orbán a Kossuth rádióban három frontot nyitott az Unió (nevezhetjük nyugodtan Európának is) ellen.

– rezsicsökkentés megvédése

– migráncs válság kezelése

– civil szervezetek cseszegetése

Zseniális ötlet. Ennél csak egy lehet zseniálisabb, ha az egész ordas nagy kamu. Lássuk akkor tételesen!

A rezsidémon

A rezsicsökkentés esetében sokkal jobban kommunikálható, ha az EU kaszálja el, mint ha a piac. Viszont kormányunk nagyon szeret belepiszkálni a piaci viszonyokba. Pláne akkor, ha valamilyen módon ezzel a polgárok elismerését is kivívhatja. Ez persze a gyakorlatban nem nagyon működik. Hosszú ideig biztosan nem. Harcolni érte azért nemes, népszerű cselekedet.

Példa. A szemétszállítás szolgáltatásának megszervezése és fenntartása az önkormányzatok feladata. Ezt általában egy erre a célra létrehozott cég, egy Kft. végzi, sokszor részben, egészben önkormányzati tulajdonban. Ámde áprilistól ez a cég nem számlázhat a szolgáltatásért. Ezt csak az államilag létrehozott  Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. teheti meg. Övé a bevétel, amit szépen továbbit szolgáltatást ténylegesen végző Kft.-nek.
Gyakorlatban annyira működik ez a konstrukció, hogy pl. Budaörsön a szolgáltatást végző cég a kezdeteknél kapott egy valamekkora előleget, de április óta egyetlen helyi lakos sem kapott csekket az NHKV Zrt.-től. A hulladékszállítónak tehát nem utaltak semmit. Mondanom sem kell, miután az önkormányzat felel a szemétszállításért, kénytelen saját zsebből, tagi kölcsön formájában berakni a pénzt, reménykedve abban, hogy talán majd egyszer valami módon le tudja azt verni az NHKV Zrt.-én.

Harc a migráncsokkal

Nem igazán vagyunk célpontja a terrorizmusnak. A terroristák itt legfeljebb bevásárolnak anonim SIM kártyákat, esetleg némi fegyvert. No, ez nem kifejezetten idegenrendészeti probléma. A több százezer anonim kártya többsége a magyar alvilág igényeit elégíti ki. A közelmúltban pedig egy mélymagyar nyugdíjas gyilkolt meg egy rendőrtisztet illegálisan tartott munkásőr karabéllyal.
Az idegenrendészet rebootolása, illetve a menekültek uniós jogban rögzített szabad mozgásának korlátozása árnyékboksz, hiszen nálunk nem nagyon vannak menekültek. Akármi fog történni, Orbán nem veszíthet semmit ezzel az egyébként tök értelmetlen húzással. Ha az Unió bevezet valami hasonlót, verheti a mellét. …de ha nem, akkor tépheti a száját, hogy már megint a magyar embereket bánccccsák.  A cél mindössze annyi, hogy napirenden tartsa a migráns témát, de csak azért, hogy lendületből lehessen nekirontani (VERBÁLISAN) az új ideiglenes ellenségnek. Bakondi a napokban gyönyörűen át is irányította a gyűlölet energiáit az új szörnyre, Rezsi Szilárd pedig fejjel nekik rontott.

Civil takarítás

A civil szervezetek esetében a legtöbb, ami történhet az, amiről Pizka is beszélt. Kiderül, hogy némelyikük jobban él, mint az átlag, ez pedig baszni fogja a csőrét a melósnak, az irodai biorobotnak stb. Ez sokkal hosszabb távra biztosít üzemanyagot a gyűlöletkampány gépezetéhez annál, mint ha egyszerűen „kitakarítanák” őket az országból. Na de nem másfél évig.
Kérdés persze, hogy Soros ill. általában véve a Nyugat mennyire kapja be a horgot. Amennyiben nem nagyon, akkor lesz némi tisztogatás (neoprimitív verziója), de hát a kitalált ellenséget kinyírni hülyeség. Orbán pedig, ahogyan ezt már nagyon sokszor elmondtuk, NEM HÜLYE. Sőt.
Ha a horgot bekapják, a kelleténél jobban elkezdenek kapálózni, akkor Orbán jobban jár, mint az előző esetben. Győzelméhez kétség sem férhet. A vagyonnyilatkozósdit át tudják vinni, a sepregetést nem. A sorosozást elég sokáig lehet még sikerrel űzni. A karakter gyilkosságokban is vannak még lehetőségek.

Hogy mi a trükk lényege? Jó öreg csel, már lóháton portyázgató őseink is alkalmazták (állítólag). Egy kisebb csoport támadást színlelve nekiront az ellenségnek. Élükön egy hústorony átkot szór mindenki fejére. Fenyegetőzik, még kakit is dobál. Kilőnek pár nyílvesszőt is, csak úgy céltalanul.
Persze erre a megtámadott ellen nekiront a barbár hordának, teljes (verbális) fegyverzetét bevetve. Kisvártatva szembe találják magukat a fősereggel. Hát csata az nem lesz.
A hadvezér leszáll a lórul, a krónikás téntába mártja a Mont Blanc márkájú pennáját. Amint a vezír belekezd mondandójába, a deák már körmöli is az elhangzottakat. „Há’ mindösszesen annyit kéne tenni, hogy mindenki megmondja mennyi nemesfém érme csörög a tarsolyában, oszt mehettek Isten hírével. Ezért kár volt ilyen buzis nyivákolást rendezni.” Ez lesz közhírré tétetve.

Zsebükben a média. Csak meg kell írni, ki, milyen körülmények között él, mennyit keres stb. Ha egy-két pontatlanság van a cikkben, esetleg valami kimaradt, legfeljebb utólag helyesbítenek. A többit majd megoldja a nép. Persze ennek a vagyon összehasonlítgatásnak azért vannak ám veszélyei a kormányra nézvést (lesz még itt röhögés reményeink szerint).

Összegzés

Orbán Viktor a Kossuthon még az előre megírt kérdések segítségével sem tudta elmakogni, mi a fészkes fenéről fog szólni a 2017-es év, azt meg még annyira sem, miről fog szólni a Fidesz választási programja. A kormány oszlopos tagjainak eddigi nyilatkozataiból sem derült ki semmi érdemleges.
Azért az látszik, hogy megpróbálnak felkészülni a csatára. Mindenképpen olyan témákat dobtak be a közbeszédbe, ami fenntartja a harci kedvet a kormánypárti szavazók körében, de ellenzéki, vagy kormánykritikus oldalról nehéz sikeresen még csak foglalkozni is velük.

Habony és Finkelstein még dolgoznak a pincében.

Tromb

7 hozzászólás

 1. untermensch4 — 2017-01-16 23:05 

” Persze ennek a vagyon összehasonlítgatásnak azért vannak ám veszélyei a kormányra nézvést (lesz még itt röhögés reményeink szerint).”
Ekkor derülhet ki hogy van olyan hal amelyik ravasz és le tudja enni a csalit a horogról. Ha meg felakadna úgy húzza maga után a damilt, fárasztást színlelve hogy a horgász ne gazdagabb legyen egy hallal hanem szegényebb X méter damillal és esetleg egy túlterheléstől tönkrement orsóval (mivel nem értek a horgászathoz, itt abba is hagynám).
Sztem először nagyon jól belövik hogy milyen vagyonnyilatkozatot kéne tenni az „álcivileknek” meg hogy milyen szöveggel lehet lepattintani az akadékoskodókat ha ugyanezt „megválasztott” emberekre (vagy akár mezei gázszerelőkre) is alkalmazni akarnák. De van egy hibalehetőség, meddig terjed a „civil szervezet”? Amint megvan az első vagyonnyilatkozat ahol a célpont szegény mint egy átlagos melós de pénes nője van (amivel nem nagyon lehet leégetni a melósok előtt) akkor kettes fokozat, padlógáz, „honnan is van a feleségének/férjének/barátnőjének/pasijának annyi pénze?”
Innentől már visszanyalhat a fagyi mert ha az álcivilkedésben részt sem vevő rokon ennyire közszereplő…

 2. Tromb74 — 2017-01-17 16:18 

Áááá, sok mindent azért nem lehet ebből kihozni.

 3. tudi — 2017-01-17 17:01 

Nem tudom miért kínzod magadat ilyennel, hogy a Kossuthon Ráadásul ezt megfejelve Orbán interjút hallgatsz. Én már régen nem teszek ilyet, mert ha mesét akarok nézni, arra ott a SpongyaBob Kockanadrág, a Family Guy és társai. Meg szerintem a migráncsban van még potenciál, főleg, ha a helyzet fokozódik. Az más kérdés, hogy konkrét tűzparancs nélkül a kerítés annyit ér, mint tornádó ellen a deszkaház. Meg ugye tudtommal Merkel is megmondta, hogy még egyszer ilyen nem lesz, tehát a németek (osztrák közreműködéssel) TUTI, hogy lezárják a határt. Akkor meg itt ragadnak, mint most Szerbiában, ami nem lenne kellemes, főleg egy szinte apokalipszist vizionáló kampány meg mindennapi migráncs után. A civilekre meg azért esett gondolom most a választás, mert ugye ők sem olyan komoly ellenfél, őket is lehet fenyegetni, meg izmozni velük, arra meg ott az egész kormányzati média, ami képes fullba nyomatni a kretént.

 4. norniron — 2017-01-17 22:47 

Ami érdekes lehet, hogy a civil szervezetek elleni támadás elsülhet akár fordítva is. Egyrészt a vagyonnyilatkozatokkal zsarolni ezeket az embereket nem lehet, többnyire a magyar értelmiségi átlagnak megfelelően vagyontalan emberek, banális vagyontárgyakkal, mint a nagyszülőktől örökölt lakás, 10+ éves használt autó stb. Ezekkel lehet ám kérkedni 🙂 Másrészt ma láttam egy interjút a TASZ-tól Dojcsák Dalmával. Ott merült föl az, hogy a civil szervezetek támogatottsága a civil társadalomtól adományok formájában éppen, hogy növekszik, és az ezekre a szervezetekre helyezett médiafigyelem és nyomás egyben reklámot is jelent nekik. És nem csak pénzről van szó, az értelmiségieknek nem a pénz az egyetlen fegyverük ugyebár. Én is rendelkezem szakértelemmel olyasmiben, ami egyik-másik szervezetnek jól jöhet, én meg ezt a tudásomat ellenszolgáltatás nélkül a szabadidőmben a rendelkezésükre bocsátom, ha úgy adódik (persze a munkahelyemen nem árt eltitkolni, de ebben már rutinos vagyok sajnos). Egyébként is már puhatolóztam ez irányban, csak politikusabb utakon. Nyilván a rájuk helyezett kormányzati nyomás felkeltheti olyan értelmiségiek érdeklődését, akik égnek a vágytól, hogy tegyenek valamit, csak mondjuk nem akartak valamelyik politikai párt mögé beállni, mert ez némi joggal taszítja őket, ellenben most itt a reklám a civil szervezeteknek (vagy NGO-knak, de ezek a terminológiai apróságok most nem lényegesek). Szóval ez lehet, hogy nem fog jól elsülni nekik.

 5. untermensch4 — 2017-01-17 23:30 

@tudi: „Akkor meg itt ragadnak, mint most Szerbiában, ami nem lenne kellemes, főleg egy szinte apokalipszist vizionáló kampány meg mindennapi migráncs után.”
Ne legyen igazam de kieshet vki fejéből az a „zseniális” ötlet hogy ha a fokozódó nyomás miatt úgyis várható némi robbanás akkor előre kell menekülni. Egy itt ragadt migráns-tömeggel interaktívan megrendezett kaotikus polgár-háború féleség kiváló alkalom hogy
1) a plebs (köztük a migráncsok) egymást ölje
2) feltűnés nélkül lehessen némi belső tisztogatást végezni (annyit ugyebár képtelenség lopni hogy minden éhes káderszájat be lehessen tömni)
3) be lehessen vezetni némi rendkívüli állapotot, legalább néha itt-ott (hivatkozva „1)”-re, de felhasználva „2)”-re.

 6. tudi — 2017-01-18 17:37 

@norniron:
Na igen tavaly mikor az adóbevallásom készült a baszogatás miatt én az Átlátszónak ajánlottam fel pénzt, idén is tuti, hogy így teszek majd, csak lehet másik „Soros pénzelte” szervezetet támogatok.

 7. tudi — 2017-01-18 17:39 

@untermensch4:
Ez is egy opció, csak nagyon veszélyes, mert biza ki is penderíthetnek az EU-ból miatta minket, ha lenne itt egy kis helyi csetepaté és akkor Putyin nem biztos, hogy adna ide egy kis pénzt. Azért neki is el kell tartania egy két koloncot, igaz azok nem olyan nagyok.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.