Kuláktempó

Kéri László a Hír TV Egyenesen című műsorában (6.45-től) a következőket találta mondani:

        „Ez a fajta későkulák mentalitás, ez a gyűjtögetés, a tulajdonszerzés öröme. „

„másként, munkacímen azt mondom kuláktempó”

hívja fel rá a figyelmet az örülünk vincent blog kiváló szerzője, jótündér. (nekem meg panamajack)

Jótündér helyesen látja, hogy Kéri a baller naftalin-értelmiség része, aki készséggel venné át a Szőcs Gézák és Schmidt Máriák helyét, a húsosfazék körül. Mondandójával azonban vannak komolyabb bajok is ennél.

Az a fajta rablás, amire gondol, az valójában szpáhi-tempó lenne, egykoron a török szultán fizetett a lovasságnak alföldi falvakkal, ezért van az, hogy az egykori török hódoltság területén nincsenek a mai napig falvak, hiszen mindenki beköltözött a nagyobb településre, mert az a szultáné volt, és ott nem akarták rögtön kirabolni, ahogy a szpáhi tette.

Van azonban egy másik baj, ez pedig a „kulák” szó, mint rabló, gonosz elemre utalás. Ez ugyanis olyan komcsi csökevény, amelyet jó lenne végre kiirtani a fejekből.

Közismert tény, hogy Magyarországon 1944-ben zsidók százezreit ölték meg vagy vitték haláltáborba és ölték meg ott. A dolog emberi tragikumáról mostanra talán már eleget beszélünk, de alig esik szó arról, hogy ez az országnak milyen veszteség volt. Mert az ismert veszteségeken (pl. Radnóti, Szerb Antal, Rejtő Jenő) számtalan olyan ember halt meg, aki egyszerűen polgári életmódjával járult hozzá az ország sikerességéhez. Kinyitotta minden reggel a kis boltját, árulta, amit árult, tisztán tartotta a bolt előtt az utcát, eltartott két-három alkalmazottat, igyekezett mindenféle új árukat behozni, érdeke volt a modernizáció és a prosperitás, mert akkor tőle majd többen vásárolnak. A legtöbbet az ilyen kispolgár zsidókból irtották ki.

Magyarország talán már ezt a csapást sem heverte volna ki.

De, aztán következtek a svábok. Ők vagy mentek málenkij robotra, vagy kitelepítették őket. Naná, kellett a nagy ház, a szép porta. Meg a hentesüzlet, a kocsma, a szövőgyár. Üzemeltetni? Azt senki se tudta. Járási központok váltak lassan sokkal rosszabb hellyé, mert a kifogástalan minőségben dolgozó hentes, szódás, alig 2-3 évvel azután, hogy a boltost elvitték, szintén eltűnt.

Magyarország talán már ezt a csapást sem heverte volna ki.

De, aztán következtek a „horthysták”. Itt persze találunk bőven gazembereket, akik megérdemelték sorsukat, de bőven találunk az állami szolgálatba állt kisnemességből való, tanult, lelkiismeretes szakembereket. A vidéki nagyközségek, városok boltosai, kisiparosai, hentesei, kocsmárosai után, jöttek a hivatalnokok, akik az egésznek az adminisztratív hátterét adták.

Magyarország talán már ezt a csapást sem heverte volna ki.

De, aztán következtek a kulákok. A sváb módos parasztság mellett ugyanis volt „magyar” (valójában magyar, szlovák, rác eredetű de pár száz év alatt egységessé vált) parasztság, amelyek gazdagabb képviselői szintén az ország motorjai voltak. Ők adtak el a sváb hentesnek tisztességgel felhízlalt disznót, ők vettek a zsidó kereskedőtől újfajta ekét, amivel jobban lehet szántani. Az ő földjükön lehetett a szegényebb embereknek napszámban dolgozni. Ők ültek le néha és gondolták végig, hogy megérni modernizálni, vagy a kisebbik fiú továbbtanulására költeni. Őket is elvitték, vagy öngyilkosságba, alkoholizmusba hajszolták.

Magyarország ezeket a csapásokat a mai napig nem heverte ki. Beteg társadalom vagyunk, ahol főleg a magyar vidékből kivették azt a réteget, amelyik a fejlődését elhozhatta volna. Igen, volt nyomor. Igen, kellett szociális rendszer.

De, az arisztokraták kastélyaiban ma már elfekvőt se lehet üzemeltetni.

A zsidó boltosok helyén senki se kereskedik.

A pedáns sváb portákat felveri a gaz.

Az egykori, sokszor keményfejű és kegyetlen módos gazdák helyén pályázatzsonglőrök vannak.

És akkor Kéri László, felemlegeti a hetven éves szólamot, amelyet akkor közönséges rablók mondtak.

Kuláktempó. Éljen Rákosi mikor lesz?

23 hozzászólás

 1. eltopo — 2017-03-24 10:46 

Mit lehet még ehhez hozzátenni? Asszem Galla mondta: azért jó tengerparton élni, mert akkor csak három oldalról van az ember hülyékkel körülvéve.

 2. Tromb74 — 2017-03-24 12:06 

Igen, itt az ideje tisztázni ezeket a dolgokat végre. Remek cikk. Esmét.

Egyetlen észrevételem lenne. A „horthysták” résznél meg lehetne említeni azokat is, akik a világháborúban véghezvitt tetteik elismeréseként vitézi címet kaptak, és némi földet is. Hát a legkevesebb, amit elszenvedtek, hogy tanácsos volt eltitkolniuk a rendhez való tartozásukat. …de azért ennél furcsább dolgok is történtek velük.

 3. rammjaeger — 2017-03-24 12:14 

Érdekesek ezek a balliberálisok közötti pengeváltások.

 4. professzorpizka — 2017-03-24 12:17 

@rammjaeger: Anyád.

 5. professzorpizka — 2017-03-24 12:18 

@rammjaeger: Bővebben kifejtve: azt, hogy hülye vagy, eddig is toleráltuk. Ha beszólogatsz, nem fog meggyőzni panama arról, hogy ne tiltsalak le a búskomor picsába.

 6. Tromb74 — 2017-03-24 12:44 

@professzorpizka: Pont ez jutott az eszembe elsőre. 😀 …de inkább hagyjuk.

 7. rammjaeger — 2017-03-24 12:46 

@professzorpizka: Egy pillanatra belegondoltam, odaírjam-e tisztázás gyanánt azt is, hogy jótündérre értettem, de aztán úgy voltam vele, nézzük meg, magadra veszed-e a „beszólást”. (Mellesleg a „balliberális” mióta számít „beszólásnak” itt?)

 8. Tromb74 — 2017-03-24 13:18 

@rammjaeger: kb.mint a náci.

 9. rammjaeger — 2017-03-24 13:25 

@Tromb74: Édes az irónia.

 10. panamajack — 2017-03-24 13:48 

@rammjaeger: Őszintén szólva, most megleptél. Azt gondoltam, ennyi év Ráérünk olvasás bárkit kimozdítana a „MOCS-KOS LIP-SIK, MOCS-KOS NÁ-CI-KOK” színvonalú B-közép politizálásból. De ha mégsem, akkor talán ideje érzékeny búcsút vennünk egymástól.

 11. Steelman — 2017-03-24 17:38 

@eltopo: Erről eszembe jut volt főiskolai konzulensemnek egy régi mondása, amikor valami triviális dolgot nem vettünk észre labor gyakorlaton, és előadta (én sokszor röhögtem rajta, legalábbis magamon, ahogy felismertem): „Na látja, ezért van a tengerparti népeknek lapos homlokuk és nagy fülük. [füleit előre hajtva kérdi]: Mi zúg? [aztán homlokára csapva]: Ja, a tenger!” Tudom, stereotípia, de ez kb. a magyar társadalom 90%-ra igaz. A maradék 10% meg le van szarva.

 12. tudi — 2017-03-24 17:58 

„Kuláktempó. Éljen Rákosi mikor lesz?”
Az talán nem, de haladunk kérem haladunk, a 444-n olvastam, hogy milyen plakátot tett ki az MSZP. „Fizessenek a gazdagok”, ez kb a „Megvédjük az országot” és társai kormánypárti plakátok szintjén van. Bár az irány nem rossz, az átlag magyar szeret skatulyázni, bár inkább egy értelmesebb adórendszer kellene, ahol a valóban sokat keresők sokat fizetnek, de nem annyit, hogy belehalljanak, ha az oligarchákra célzott, akkor azok ne fizessenek, hanem üljenek. Bár akkor talán a saját portája előtt kezdje a takarítást az MSZP.

 13. mrbaribal — 2017-03-26 16:45 

@tudi:
Az MSZP (és az összes többi „rendszerváltó párt”), elhúzhatna az ótvaros francba.

 14. mrbaribal — 2017-03-26 16:49 

Kéri úrral mi történt? Ennyire hatott rá a Fidesz retorikája, vagy „csak” elfelejtette azt az időszakot, amit ő is átélt?

 15. norniron — 2017-03-27 13:19 

@Tromb74:
A vitézi rend tagjává elég változatos módokon lehetett hozzájutni, nemcsak hadi érdemekkel:
– volt cigány, aki úgy kapott vitézi címet és telket, hogy a tiszt urak fülébe húzta a nótájukat
– bizonyos magasabb pozíciójú közszolgálat után is meg lehetett kapni, például 20 év kisvárosi állomásfőnökség, iskolaigazgatóság, postafőnökség stb. után.
Eltitkolni nem nagyon lehetett, mert vitézi telek járt hozzá, benne volt a telekkönyvben. Inkább csak „megbocsátottak” egyes volt tagoknak, mint például Hidegkúti Nándornak.

 16. untermensch4 — 2017-03-27 16:42 

@norniron: Nagyapám meg a rendszerváltás után lett tag (*). Elvileg örökölte a címet apám, tőle meg én. A poén hogy mi, a két utóbbi generációnyi vitézek nem is kaptunk katonai kiképzést (mondjuk apám a néphadsereg elkerülésére még a tolószéket is megkockáztatta).
(*) azt nem tudom hogy a „júdea népe front” vagy a „júdeai népfront” mert akkoriban legalább két „igazi” vitézi rend nyomult… 🙂

 17. norniron — 2017-03-27 22:21 

@untermensch4:
Rövid guglizás után egyből négy vitézi rend jött szembe 🙂
Ma már egy kicsit hígult a régi fegyelem, van olyan águk, ami nőket is felvesz, van olyan, aminek a főkapitánya egy Habsburg…

 18. pierredelacroix — 2017-03-27 23:27 

@panamajack: Tudom, hogy egyéni nyavaja és nem is volt annyira jelentős, de azért egy kis bejegyzést megérdemelnének a hazai „délszlávok” is, akikkel a „láncos kutya” időszakában (próbáltak) leszámolni. Ami két okból is érdekes: egyrészt nagyon „hamar” átmentek – és éppen tranzit-szerepük miatt érdekesek – a propagandában kulákokra (de a délszlávok átmenetet képeztek sok szempontból a németek kitelepítése és a kulákok üldözése között. Ennek egyik el nem hanyagolható oka volt, hogy rövid ideig, míg Titoval barátkoztunk, sok szempontból köztes helyet foglaltak el. Másik, hogy például Pécsett a 60-as évekig a délszláv vagy/és bolgár nemzetiségeink voltak a nagy piacra járók, akik termékeket – főleg zöldárukat – szállítottak oka). Másrészt, hogy eredménye „felemás” lett, inkább a propagandaanyagokban jelent meg („Olyan” nagyszámú szenvedésekre, mint a németek vagy a kulákok esetében nem került sor – mármint délszláv nemzetisége miatt. Viszont ez sem teljesen igaz: déli határvidék kitelepítése stb.).

Egyébként éppen a témakörben folytattam kutatásokat…

 19. pierredelacroix — 2017-03-27 23:31 

@pierredelacroix: Röviden tehát nem egészen pontos a bejegyzés által sugallt kép, hogy a németek kitelepítése (pontosabban a B-listázás) után közvetlenül a kulákok üldözése (a „magyar” vagy egységes parasztságé) következett.

 20. untermensch4 — 2017-03-28 12:47 

@norniron: „Ma már egy kicsit hígult a régi fegyelem, van olyan águk, ami nőket is felvesz, van olyan, aminek a főkapitánya egy Habsburg…”
Azt kimondottan progresszív lépésnek tartom hogy nőket is felvesznek (van ugye ez a fura pszichológiai izém a baltikumi mesterlövész nőkkel kapcsolatban…) 🙂 , de hogy nemzethybbek legyünk, ugyebár Zrínyi Ilona is eléggé vitéz ember volt… (mellesleg jót tenne a hőbörgő szalmalángok energiahatékonyságának ha ilyen figurákra is koncentrálnánk, nagyon lelkesítő ugyan Petőfi meg jól eltűnt de Klapka a tképp már elvesztett háború után is jót alakított; Zrínyi Ilona is jól tolta, mellesleg a katonáikat sem lemészároltatták…)
A Habsburg főkapitányt meg, torz lelkű legitimistaként nagyon kreatív ötletnek tartom. A trónon ücsörgéstől tiltották el őket nem a lovagrendektől… 🙂

 21. capitecensi — 2017-03-28 15:55 

Köszönöm.
Először is a prof.úrnak tisztelettel, másodsorban eltopo-nak a hozzászólásért. Úgy megkacagtatta anyámat, hogy attól tartottam, vissza kell emelnem a fotelba. 🙂
Harmadszor: http://index.hu/velemeny/2017/03/27/szaz_ev_szorongas_magyar_rezsimek_felzarkozas_orban_krisztian/

Ajánlanám a témához.
Maradtam tisztelettel, szimplex proli.

 22. kalasz — 2017-03-29 12:09 

@Steelman: Egy tanárom így papjancsizta el: (fülek előrehajtva) – Mi ez a tengerzúgás? (homlokra csap) – De elbasztam!

 23. norniron — 2017-04-08 13:27 

Ha már itt fentebb szóba került a Vitézi rend:
Valamiért az NBC News fontosnak tartotta címoldalon hozni, hogy Gorka Sebestyén is a tagja:
http://www.nbcnews.com/news/world/sebastian-gorka-made-nazi-linked-vitezi-rend-proud-wearing-its-n742851

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.