Orbán-tükör 3: Az Orbán-kormány mozgástere

Egyre több fideszes nagyság kezdi óvatosan pengetni, hogy Magyarország szuverenitását megőrzendő ki kéne lépnünk az EU-ból. A Ráérünk Blog és a Diétás Magyar Múzsa szerkesztőiben szemernyi kétség nincs, hogy simán meglépnék ezt a hazaárulást, szóval bármelyik pillanatban elkezdődhet a Habony-gépezet koncertje a témában. Ezért aztán ismeretterjesztünk kicsit: Mi az a szuverenitás, és tényleg el akarják venni

Főhatalom

Az osztrák jogtudós Georg Jellinek szerint az állam: 1. terület 2. népesség 3. főhatalom. Vagyis akkor beszélünk államról, ha egy területen (pl. Magyarország) az itt élő emberek felett valaki főhatalmat gyakorol. A főhatalom gyakorlóját nevezzük szuverénnek és azt a képességét (és jogát) hogy gyakorolhatja a főhatalmat, szuverenitásnak.

De mi ez a főhatalom? Minden. A szuverén a maga országában mindennek az ura. (Rex est imperator in regno suo) Meghatározhatja, hogy például hány éves kortól lehet házasodni, az út melyik oldalán kell közlekedni, mennyi illetéket kell fizetni, hány gramm cukor lehet egy deci kólában, hadat üzen-e az ország valakinek, vagy épp békét köt.

Ki a szuverén? Régen jellemzően az isten kegyelméből uralkodó király volt a főhatalom gyakorlója, aztán jöttek a “King in Parliament” különböző megoldásai, amikor a társadalom bizonyos csoportjai is gyakorolták a hatalmat a királlyal együtt. Végül pedig jött a népfelség elve, amikor az ország népe közösen gyakorolja a főhatalmat. A főhatalom gyakorlására országgyűlést választ. Az országgyűlés legnagyobb számú frakciója pedig kormányt, aki végrehajtja az országgyűlés döntéseit. A szuverén szimbolikus tetteire (például nemzetközi szerződések aláírása, katonai parancsnokok, bírák kinevezése) amelyeket régen a király csinált, köztársasági elnököt választanak.

Mi a szuverenitás korlátja?

Ha a szuverén tényleg mindent megtehet, nem nehéz eljutni oda, ahova Berija eljutott, aki a legenda szerint iskoláslányokat raboltatott el a fogdmegjeivel, akiket aztán megerőszakolt. Ő a szuverén (Sztálin haldoklik) mindent megtehet, nem?

Nem. A közjogi jogágak (alkotmányjog, nemzetközi közjog) története arról szól, hogy meghatározzák, mi az, amit a szuverénnek sem szabad megtennie. Ezt levezették vallásból, természetből, társadalmi szerződésből és még sok mindenből, ma a kultúrnemzetek olyan nemzetközi egyezmények részesei, amelyek összeírják, hogy mit nem tehet meg a szuverén saját állampolgáraival és más államokkal. Aki ezekből az egyezményekből ki akar lépni, az azt kockáztatja, hogy a többi állam nem fog vele szóba állni.

A másik határa a szuverenitásnak a többi állam, vagyis hiába van jog a szuverén Szlovákiának atomerőművet építeni az osztrák határra, a szuverén Ausztriának meg joga van megvédeni egy szovjet atomerőmű okozta (vélt vagy valós) veszélyektől a polgárait. Két szuverenitás ütközik, pontosan úgy, ahogy mondjuk két szomszéd vitázik arról, hogy az átlógó almafa árnyéka miatt tényleg kipusztul-e a krumpli a kertben, vagy sem.

Itt is, mint minden más vitás esetben, két út van: az egyik az ököljog, az erősebb kutya baszik elve, a másik pedig valamilyen jogi vitarendezés. A diplomácia nem más, mint amikor a főhatalomtól duzzadó szuverének higgadt tárgyalókat küldenek ki, akik próbálják elkerülni a fegyveres konfliktus kialakulását. Sokszor úgy, hogy szövetségeket alakítanak, hogy akivel szembe kerültek, az túlerőt lásson. Máskor engedményeket tesznek, engedményekért cserébe. Olyan műfaj ez, amelyben Magyarország hagyományosan nagyon rosszul teljesít.

Ráadásul a konfliktus sokszor elkerülhetetlen. Két világháború kellett ahhoz, hogy a világ nagy része rájöjjön: a gyorsan kontrollálhatatlanná váló erőszak csak újabb és újabb világégésekhez fog vezetni.

Jogi megoldást kellett hát találni.

Igen ám, de ha valaminek jogi megoldást akarunk találni, akkor azt nem lehet úgy, hogy egy csomó ország nem szuverén, mert a gyarmattartó ország gyakorolja felette főhatalmat, és így vannak többféle kategóriába sorolható országok. Az egységes jogi szabályozáshoz úgy kellett tekinteni, hogy Uganda pont ugyanolyan szuverén hatalom, mint Argentína, Magyarország vagy épp az Amerikai Egyesült Államok. Eltérés méretekben lehet, de egyik ország sem szólhat bele a másik döntéseibe. Csak megfelelő jogi procedúra után.

Az a szervezet, amelyiknek ezt le kellett volna vezényelnie, az ENSZ, a demokrácia történetének legcsúfosabb kudarca. A nagyhatalmak nem tartják be a döntéseit, a kicsik, pedig a létszámuknál fogva a legnagyobb hülyeségeket is átnyomják rajta. Összességében: az ENSZ nem tűnik jó válasznak.

Intézményesen korlátozott szuverenitás?

A két világégés kirobbanásának helyén ezelőtt mostmár több mint 60 évvel, egy új megoldással próbálkoztak. Lassan és fokozatosan a szuverenitás egy részének “közösbe adásával” azért, hogy a részt vevő országoknak a polgárai jobban éljenek. Szakszóval ezt úgy mondjuk, hogy az addig internacionális próbálkozások helyett egy szupranacionális szervezet jött létre, amely bizonyos kérdésekben, mintha szuverenitást gyakorolna felettük, megmondja, hogy mit kell csinálni a tagországokban.

Tehát például Franciaország a szuverenitásából ad fel akkor, amikor a francia autókra szabott környezetvédelmi szabályozása helyett kénytelen alkalmazni a közös európai szabályozást, és beengedni a német autókat. Cserébe például a híres áfonyalikőrjüket sem lehet kitiltani Németországból azon az alapon, hogy a német jog az csak sört bort és pálinkát ismer, a likőr meg egyik sem (ez  volt a híres Cassis de Dijon ítélet).

Az EU története abból áll, hogy egyre többet és többet tesznek be a közös, szupranacionális szuverenitás alá a tagállamok, egyre inkább igyekeznek leépíteni a nemzetállami szuverenitást ott, ahol ez az állampolgároknak hátrányt okoz. Ezt mellesleg nagyon jól tudtuk, mikor beléptünk.

Nyertesek és vesztesek 

Nyilván az EU sem mentes az erősebb kutya elvétől. Jelenlegi bajait részben például az okozza, hogy a németek a saját (bivalyerős iparukból és az ahhoz képest gyenge euróból származó) gazdasági fölényüket arra használják, hogy teljesen elnyomják a többi ország gazdaságát. Azonban legalább ilyen fontos baj az, hogy az Unió keleti része a szuverenitás délibábját kergetve zsaroló akciókat vezet a gazdagabb tagállamokkal szemben (na ebben élen járunk).

Az EU elég régen válságban van ahhoz, hogy mostanra belátta minden nagy erő: valamerre lépni kell. Franciaországban Emmanuel Macron kifejezetten olyan programmal nyert, amiben ez benne van, és Németország is lassan belátja, hogy tárgyalnia kell a többi tagállammal a problémákkal.

Ezek várhatóan nagyhatalmi egyeztetések lesznek, Magyarországnak nem fognak lapot osztani. Így marad a szokásos módszer, a zsarolás, hogy ha ez meg az lesz, akkor kilépünk. Ha éhendöglünk is.

Amit viszont az éhendöglésért cserébe kapunk, az a “szuverenitás”. Ez azonban csak az a fajta lesz, amelyiket Szálasi élvezhette néhány hétig. Amikor Bogár főhadnagy elkezdte fordítani a fejét, ahogy feszült a kötél, már tudta: nem érte meg. Remélem, vele ellentétben most senki sem gondolja komolyan a “szuverén kis ország Európa szívében” mesét. Sajnos de…

Orbán felismerte már régen, hogy Magyarországnak vagy a nagyon ügyes diplomácia vagy a zsaroló akciók adnak némi mozgásteret. Előbbiről réges-régen lecsúszott, utóbbiak pedig lassan elveszítik a hatásukat, abban az ütemben, ahogy egyre jobban elege lesz belőle mindenkinek. Meg nem buktatják, mert nincs kire lecserélni, mivel az ellenzék állapota lehangoló.

De a póráz immár annyira rövid, hogy az a hatalmát veszélyezteti. Egyre többeknek válik világossá, hogy Brüsszelben, Berlinben, Washingtonban olyan erők vannak, amelyek rövid úton le tudják állítani az akciókat. Ha majd a cserébe járó pénz is kevesebb lesz, Orbán előtt lesz egy alternatíva, hogy lehet, jobban járna a kilépéssel. Akkor majd eldöntheti a magyar, hogy marad az EU-ban, vagy büszként masíroz, ahogy azt tette már annyiszor, és a végén majd jönnek a szakemberek a kötéllel. Csak addig megint porig lesz rombolva az ország.

A plakátok, és a reklámhadjárat nem hagy kétséget afelől, hogy Orbán mozgástérre vágyik, akkor is, ha az csak pár hónapig tart. Bogár hadnagy rég meghalt, most nem lesz kötél a vége. Hát, majd meglátjuk. Én nagyon nem szeretném meglátni, de úgy tűnik, a Miniszterelnök Úr eltökélt.

28 hozzászólás

 1. tiboru — 2017-05-22 19:08 

Bocsánat, megint kiragadom a legfontosabb részletet a posztból: a cassis az ribizli, nem áfonya.

 2. stoppos — 2017-05-23 12:28 

Nagyon szeretem a kis politika 101 cikkeiteket. Keretbe helyezi a dolgokat. Köszönöm.

 3. infomernok — 2017-05-23 13:54 

Én is azt akartam írni, hogy ez a blog olyan, mint régen a Véleményvezér volt. Azt is érdemes volt naponta megnyitni politikai témái miatt.

A másik a kilépés az EU-ból. Ha a nép megengedi, akkor meg is érdemli. Mi családostól 1 héten belül költöznénk tovább Ausztriába, rokonokhoz, remélhetőleg az osztrákok nem szállnak rá a magyarokra emiatt.

De megengedi a nép? Én a 2000-es évek elején jöttem el Vas megyéből, az osztrák határ mellett. Tavaly volt szerencsém ott élni ismét, hát minden megváltozott.

Egy alapvetően agrár vidék volt ez, ma aki él és mozog, Ausztriában dolgozik. A leghülyébbje állatokat ápol havi 300ezerért, az okosabbja gyári munkás 500ezerért, a még okosabbja ennél is többet keres. Miközben a magyar otthonától 10-30 km-re van az osztrák munkahelye.

Hatalmas a jólét. Az emberek jó dolgukban kovácsoltvas kapukat csináltatnak a házra, és a 18 éves suhancok menő Audival meg BMW-vel futkoznak. Ott, ahol 15 év mi még Zsigulival jártunk dizsibe, s kétszer fordultam, mert csak nekem volt autóm.

Na, ha az emberek ezt elengedik, s megint ott lesznek bezárva munkalehetőség nélkül, akkor meg is érdemlik. De csodálkoznék, ha egy két keresős család egyik napról a másikra lemondana havi 600ezer-1milliós bevételről Orbán Viktor kedvéért. Ezen a vidéken kaszával várták a komancsokat is, úgy kellett beszabályozni az embereket hadsereggel.

 4. tudi — 2017-05-23 18:57 

Ez megint jó lett, bár azért kíváncsi lennék, hogy tényleg mit szólnának ehhez az emberek, hogy kilépnénk, akkor. Mert azért abból tényleg nem kevés pénz jön be, hogy odakint emberek dolgoznak és hazautalnak, a jelenlegi gazdasági növekedés egyik motorja szerencsére a lakossági fogyasztás. Ami nem kis része tényleg a “migránsoktól” jön. Persze nincsenek illúzióim, köztük is vannak észlények, meg gondolom aki csak az M1 híradóból tájékozódik, az sok mindent el hisz.

 5. tudi — 2017-05-23 18:58 

 6. professzorpizka — 2017-05-23 21:13 

@stoppos: Köszönöm, ezekért a kommentekért írjuk őket.

Pont arról beszélgetett tegnap a Szerkesztőbizottság, hogy munka mellett rengeteg energiánk megy el erre, és nagyon kevés a komment. Itt is, meg a Diétás Magyar Múzsa FB oldalon is. Mi nem pénzért vagy megbízásból írjuk az oldalt, tök jól esnek, ha a “read only” tábor is rászánná magát, egy-egy virtuális vállveregetésre.

 7. norniron — 2017-05-23 21:18 

Szerintem Orbánék nem akarnak (akarhatnak) kiléptetni minket az unióból. Az egyetlen dolog, amivel házalni tudnak Putyinnál, a kínaiakkal, a közép-ázsiai párttitkár-kánságokkal stb., hogy mi az unió tagjai vagyunk, rajtunk keresztül bárkit és bármit bejuttathatnak Franciaországba, Németországba, Olaszországba stb. Ez az egyetlen, amit nyújtani tudunk nekik, nem a pilisi földcsakra érdekli őket. Ha a továbbiakban ezt nem tudjuk szolgáltatni, azaz nem vagyunk az EU tagjai, akkor már ők sem fognak bizniszelni Orbánnal, meg a szánalmas sleppjével, mert nem lesz miért. Tehát ha a kapuk nyugat felé bezárulnak, bezárulnak nagyon gyorsan kelet felé is. Akkor pedig Orbán hirtelen ott találja magát összezárva a dühös, kiéheztetett népével. Nem igazán értem, mire lenne ez jó neki.

 8. alappont — 2017-05-23 21:26 

@infomernok:
És mondd csak, azok a széles látókörű, tág horizontú nyakaskuruc perioikoszok hány _NEM_fideszes képviselőt, polgármestert és önkormányzati képviselőt választottak 2010-2014-ben?
És például _TE_ és a rokonságod hajnalban hány órakor áltatok sorba, hogy leszavazhassátok azt az iszonyú 300 Ft-os vizitdíjat?

 9. simonz — 2017-05-23 21:45 

OFF

@professzorpizka:
Hűséges read-only tagként megszólítva érzem magam. Már évek (a Rendszerváltó tanulmányok) óta az egyik legjobb netes programomat jelenti, amikor megjelenik itt egy új cikk. Sokat tanulok tőletek és a kommentekből is, köszönöm!

ON
Elhiszem, hogy meglépnék a kiléptetést, de nornironnal értek egyet a következményeit illetően.

 10. Tromb74 — 2017-05-24 10:16 

@professzorpizka: Lájk kurva

 11. Tromb74 — 2017-05-24 10:18 

@norniron: Lelépnének a picsába innen valami egzotikus országba a Mészáros csónakján. Mostanra már simán vehet magának egy kisebb banánköztársaságot.

 12. noirp — 2017-05-24 10:25 

@alappont: ott a pont, alappont. Rengeteg olyan satuhülye van, aki a saját érdekeit se ismeri föl, és úgy szavaz a Fideszre.

 13. Tromb74 — 2017-05-24 10:26 

@tudi:
Régóta dolgozik ezen az állami pszichoterápiás központ. Sokan büszkeséget éreznének, hogy már megint tökös nép a magyar, mindenki meglássa. Mondjuk a kivándorlás se lenne elhanyagolható mértékű. A Dunántúl pl. eléggé szellős lenne. A legnagyobb probléma demográfiailag az életkor szerinti megoszlás lenne. Arra még nincs recept, hogy hogyan működik egy olyan társadalom, aminek a 70%-a reggeltől estig tévét néz, és csak a boltba ugrik le járókerettel.

 14. norniron — 2017-05-24 12:34 

@Tromb74:
Na de ha lelépnek Guatemalába, Vanuatura vagy Isten tudja hova, akkor minek kiléptetni Magyarországot az Unióból?
Egyébként elborult pillanataimban vannak olyan gondolataim, hogy egyszerűen arra megy ki a játék, hogy fejik az európai adófizetőket, amíg lehet, aztán, ha befagyasztják a kifizetéseket, akkor lelécelnek a varázslatos iráni tengerpartra. De sajnos túl sok hardwaret halmoztak maguknak föl itthon ahhoz, hogy egyik napról a másikra a hónuk alá csapva elmenekülhessenek. A földbirtokok, a stadionok, járadékhúzó helyek, kegydíjak mind elérhetetlenné válnak, ha lelépnek. A Fidesznek jól kiszámított anyagi érdeke a hatalmon maradás, ehhez pedig kell az EU-tagság (mert bármilyen paradox is, úgy áll a dolog, hogy az európai adófizetők tartják őket hatalmon)

 15. untermensch4 — 2017-05-24 19:23 

Pár napja felhívott egy közvéleménykutató. Életkor, településtípus… milyen híradót néz leggyakrabban?
“Igazságosnak tartja-e az egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáférést?”
Az egyre romló egészségügyhöz való hozzáférést igen, igazságosnak tartom.
“Igazságosnak tartja-e a magyarországi jövedelmek elosztását?”
WTF?! Ez egy ostoba kérdés. Akkor is ha ragaszkodik hozzá hogy választani kell az igenből és a nemből. Nem kell választani a hülye kérdésre adható két válaszból mert azok is hülye válaszok lesznek.
A passzív-agresszív néni “kénytelen volt lezárni” itt, gondoltam én már az elején hogy az a “pár perc” túl sok is lesz a mi kis beszélgetésünkre. 🙂

 16. untermensch4 — 2017-05-24 19:30 

@professzorpizka: “Pont arról beszélgetett tegnap a Szerkesztőbizottság, hogy munka mellett rengeteg energiánk megy el erre, és nagyon kevés a komment.”
Nagyon nem read-only vagyok de nekem ha jól emlékszem egy read-only illető ajánlotta vmikor régen a blogot, a magas színvonal miatt. És nagyon örülök, tképp az első a könyvjelzőim között.
Sztem a (velem ellentétben) művelt és kulturált (és nem közléskényszeres) olvasók olvasás után nem rajongás-üzemmódba kapcsolnak hanem gondolkodnak, ilyesmi. Amihez nem lehet hozzáfűzni mert készen van és jó, ugyanezért kritizálni sincs mit rajta, ahhoz nem fognak látványosan sokan hozzászólni.

 17. panamajack — 2017-05-24 20:40 

@untermensch4: ez rendben van, csak a read-only olvasók a szerzők számára láthatatlanok. Így könnyen támad az az érzésünk, hogy igazán a kutyát sem érdekli, miket írkálunk itt össze, és ez eléggé demotiváló. Mondjuk nem rajongásra vágyunk, hanem aktív vitára és beszélgetésre a posztok témájában, ahogyan ezt te is csinálod.

 18. szotyi — 2017-05-24 21:58 

Általában én is read-only módban vagyok de előjövök a kavicsom alól egy kicsit 😉
Mióta blogrepublik van azóta olvaslak titeket. Az üres lelkendezést én sem szeretem amit mondanék azt meg legtöbbször leírja valaki más (vagy már a posztban benne van) úgyhogy marad a bölcs hümmögés meg a bólogatás a monitornak. Azért élőben ha lehetőség adódik reklámozom a blogot és az itt feldobott gondolatokat

 19. untermensch4 — 2017-05-25 05:12 

@panamajack: Nem ismerem a technikai részleteit a dolognak de másik blogon egy olvasó vhogy meg tudta állapítani hogy ő meg én összesen mekkora százalékát tesszük ki az olvasottságnak. Olyan blog.hu-s helyen ahol ugyan összesített olvasószám nézhető de egyénenkénti adatokról azt gondoltam volna hogy nem.

Volt már olyan hogy annyira sekélyesnek és oda nem illőnek éreztem a leírt kommentemet… egy teljesen jó és nagyon színvonalas posztnál amihez már tényleg nem lehetne mit hozzátenni.

Meg olyan is hogy pl komolyzenei témához nem tudtam hozzászólni mert kívül esik az univerzumomon.

 20. panamajack — 2017-05-25 09:09 

@untermensch4: nyilván nem kötelező kommentelni. Csak néha jól esik hallani valamit az olvasóinkról. Végül is manapság mindenki mindenhez (jobban) ért, nem? 🙂

 21. robigr — 2017-05-25 11:37 

Elgondolkodtató cikk! Talán abban bízom csak, hogy az ellopható EU-s pénzek motiválják őket a bentmaradásra.
Bár ha választani kell az EU és ellopható pénz és az esetleges választási bukás (ergo se EU-s se nem EU-s pénz) között akkor biztos nem sokáig hezitálnak majd.

A másik “reményem”, hogy annyira stabil a politikai helyzete a jelenlegi kormánypártnak, hogy igazából nem kell az EU-s tagságos és pénzcsapot kockára tenni a választási győzelemért.

Amit nem értek, hogy miért olyan ellenséget választottak aki azért valmennyire “meg tudja védeni magát”. Annyival könnyebb volt a migránsokat szidniuk, ők aztán tényleg védtelenek.

Kicsit Off: Csak nekem az a benyomásom rendszeresen, hogy az ellenzék annyira inkompetens hogy ezt nem lehet véletlen? Amit a fidesz csinál nem kifinomult és nem támadhatatlan, igazából minden hétre jut valami extrém dolog ami kiderül. Sokan maguktól is elégedtlenek a korrupcióval meg a nyugattól való távolodással és valahogy úgy tűnik, hogy senki sem lovagolja ezt meg.

 22. blabla — 2017-05-25 14:11 

Na akkor egy read only törzsolvasó….. A Ráérünk már legalább 1,5 éve napi rutin. Ha nincs új poszt, megyek vissza a “Rendszerváltó tanulmányokra “, asszem betűről betűre megtanultam….

 23. panamajack — 2017-05-25 14:42 

@blabla: Köszönjük, ez igazán megtisztelő. 🙂

 24. untermensch4 — 2017-05-25 15:52 

@panamajack: Az én esetemben pont nektek köszönhető hogy nem mindenhez jobban értő vagyok.
Mióta a blog olvasója vagyok, úgy érzem a tapasztalt színvonaltól fejlődtem valamicskét a kiindulási “dzsentri-proli-troll” bázishoz képest.
És a tőletek (is) származó tudásmorzsákkal mindenhez jobban értő emberekre is jobb eséllyel hatottam pozitívan. Hogy esetleg ők is gondolkodjanak amennyire tudnak.

 25. robertbacsi — 2017-05-25 16:09 

Ezt a blogot olvasom elsőre /többször is/. A megértett összefüggéseket lefordítom a családom és ismerőseim számára. Nem mindenben egyezik a véleményünk, de ha igen, az nagyon. Válogató és mindent olvasó vagyok egyszerre. A Ráérünk a legjobb.

 26. tudi — 2017-05-25 19:09 

Lehet ez most kicsit OFF-nak tűnik, de ezt már be kell raknom. Mondjuk nekem már erős edzett a gyomrom, sok mindent bevesz, de ez már kicsit nekem meredek. Kezdem azt érezni, hogy a Monty Python átvette az írányítást a kormány felett. Más választ nem találok rá:
https://444.hu/2017/05/24/budai-gyulanak-tovabbra-sem-eleg-ceu-ugyben-a-new-york-i-kormanyzo-ok-igenis-a-szovetsegi-kormannyal-akarnak-targyalni

 27. infomernok — 2017-05-26 15:37 

@alappont: Nem értem a kommented. Leírtam, mekkora életszínvonal-robbanás volt Nyugat-Magyarországon, s hogy az emberek ezt nem fogják eldobni. Erre te jöttél a troll kommenteddel. WTF?

 28. UnA — 2017-05-27 11:23 

@panamajack: Ez már nagyon OFF lesz, de mire való a statisztika a WordPressben? Mert az olvasók száma *egyértelműen* látszik, mindenféle bontásban – persze ha közösségépítésben gondolkodtok, akkor az mást jelent. De ne mondjál olyat, hogy láthatatlanok lennének az olvasók.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.