Kicsi a bors, de van nála egy ász

Feltűnést keltett a Politico cikke, ahol azt írják, hogy Orbán megnyerte a migránsügyi vitát az Európai Unióban és mostmár az általa két éve egyfolytában hirdetett elvek fognak érvényesülni

Biztos vagyok benne, hogy ez az elemzés épp mostanában söpör végig a teljes kormánymédián, Orbán pedig már mondott is egy győzelmi beszédet, ahol még fegyvert és lőszert kért a Rendektől az EU- és migránsellenes dicsőséges kétfrontos háború folytatásához.
Mivel várhatóan a következő hetek slágertémájáról van szó, a Diétás Magyar Múzsa (és kiváló háttérblogja, a Ráérünk blog) kicsit a dolog mögé néz.
Valóban belátta Európa Orbán igazát?
Vezető európai politikusok valóban egyre többet nyilatkoznak olyanokat, hogy közös, megerősített határőrizetre van szükség, hogy a migránsokat meg kell szűrni mielőtt tengerre szállnának, lehetőleg nagy befogadóközpontokban még Afrikában/Ázsiában, plusz szét kell csapni az olyan NGO-k között, és amelyik embercsempészek kezére játszik akár akarva, akár akaratlan, le kell állítani.
Összefoglalva: itt az ideje rendet rakni a migráció nevű kupiban.
Valóban, ezekből a szólamokból jó sokat Orbán használt először, bár a jelen poszt szerzője már a végül érvénytelen migráncsos népszavazás kampányában is leírta, elolvasható az Érvénytelen FB oldalon.
Orbán ekkora zseni lenne? Annyiban igen, hogy meghallja az idők szavát, és sokszor tesz jó lóra. Ezzel az üzenettel valószínűleg megnyeri a 2018-as választásokat.
A nyugati politikusok pedig ekkora hülyék akiknek a szeme elől csak most oszlott el a rózsaszín liberális köd? Nem egészen.
Merkel szemszögéből
Ahhoz hogy megértsük például Németország “nyámnyila” reakcióját, kicsit fel kell vennünk Angela Merkel kancellár szemüvegét.
Németországban a kancellár nem tehet meg bármit, és Németországban milliószám élnek békés, adófizető, német állampolgár muszlim bevándorlók (meg nem békések is, de jóval kevesebben).
2015-ben Németországnak nem a menekültkérdés hosszú távú megoldásával kellett foglalkoznia, hanem azzal, hogy százezres tömegek tartottak a német határok felé. Egyrészt humanitárius katasztrófa fenyegetett, másrészt pedig a BND (német hírszerzés) alighanem a túlórák túlóráit dolgozta, hogy felmérje: melyik maffia, melyik külföldi titkosszolgálat és terrorszervezet szítja a tüzet, kik akarnak ügynököket bedobni a tömeggel, satöbbi. Rendes, becsületes állambiztonsági krízis volt, amelyben Németországnak egy választása volt: beleállni az ütésbe és bízni abban, hogy a világ egyik legerősebb gazdasága és legjobban szervezett állama kibírja lábon. Kibírta.
És (elnézést a durva kifejezésért) kurvára megjegyezte, hogy ebben a szituációban melyik szövetségese mit csinált. A magyar konkrétan a saját pecsenyéjét sütögette a németek kontójára. Természetesen Németországban is volt aki felvázolta az afrikai hot pointok és a közös európai határvédelem tervét, de az európai szövetségesek épp azon versenyeztek, hogy tolják rá a balhét az EU gazdag nyugati országaira, szóval épp nem a nagy összefogásnak volt itt az ideje.
Ráadásul ha Merkel kemény szavakat használ, annak nagyon rossz vége lehetett volna, hiszen német állampolgárokat tehetett volna ki pogromveszélynek, és a hitelességét is aláásta volna, ha nagyívű ígéreteket tesz, anélkül hogy azok politikai és költségvetési megvalósíthatóságáról meggyőződött volna. Merkel egy komoly ország komoly vezetője, nem engedheti meg magának az orbáni nagy szavakat.
Mi változott? 
Sok minden. Előszöris Európa két vezető hatalma, amelyik tényleges súllyal bír a nemzetközi porondon, megfeszítette izmait. Macron elnök első intézkedései közé tartozott, hogy a francia befolyást a frankofón afrikai országokban arra használja, hogy visszafogja a népvándorlást (konkrétan a líbiai hajózásokat miatta fogták vissza a versengő líbiai kormányok). Merkel (megint csak megjegyezve ki a barát és ki az ellenség) kifizette a zsaroló Erdogant. Valószínű, hogy kellő diszkrécióval, de nagyon komoly titkosszolgálati-titkosrendőri akciók zajlottak az embercsempész-hálózatok megtöréséért, főleg az olyan esetek után, mint a halálkamion ügye.
Az akut problémák elhárultak, el lehetett kezdeni a szisztematikus megoldások kidolgozását, az állandósult problémákra. De nem ez a fő változás.
Megújuló EU
A migránsválság az utolsó csepp volt abban a pohárban, amelybe az EU válságtünetei gyűltek. A évek során kiderült, hogy az EU nem tudja kezelni, ha egy tagja domináns (Németország) ha egy vagy több tagja vészesen szervezetlen és szegény (Görögország) ha egy tagja különc és zsarolni akar (Egyesült Királyság) vagy éppen módszeresen az EU ellen politizál, az EU pénzéből (Magyarország).
A migránsválság idején mutatkozott meg, hogy stresszhelyzetek kezelésére is képtelen, és ezzel váltak a válságtünetek a szélesebb tömegek számára is láthatóvá és érthetővé. Nem véletlenül történt a Brexit és volt rá valós esély, hogy Franciaország is EU-ellenes elnököt választ. Orbán pedig – megint meghallva az idők szavát – azóta lett az EU ostora.
Az EU reformja elkerülhetetlen, és a vezető erők között ebben az egyben konszenzus van. Macron víziója a sikeres Franciaországról csak egy megváltozott EU-ban lehet sikeres. Németország, ahol Merkel utolsó, “szoborállító” ciklusára készül, érdekelt abban, hogy befolyását ne csak milliárd eurók mozgatásával tudja gyakorolni, mert azt a német kormányt választó derék és takarékos svábok, bajorok, satöbbik nem nagyon szeretik. Az újabban Juncker szavaival megszólaló brüsszeli apparátus meg érzi, hogy ha nem száll be a reformokba, azok a feje fölött fognak megtörténni, német-francia paktum formájában, mint már annyiszor az EU történetében. Tehát ők is reformálnának.
Pilot project
A létrehozandó “új EU”-nak központosítottabb, hatékonyabb rendszernek kell lennie, ahol a pénz nem az ellenzők csitítására, hanem létező problémák hatékony kezelésére megy el. Ez óriási politikai ellenállással fog járni. Hiba lenne azt gondolni, hogy Orbán Viktor az egyetlen politikus, akinek van vesztenivalója egy erősebb EU-val szemben.
Épp ezért jön kapóra a migráncsügyi összeurópai fellépés, hiszen ennek szükségességét senki sem meri vitatni, és ki lehet próbálni, hogy mennyire lehet nyomást gyakorolni, hogy lehet összerakni egy ténylegesen működő és hatalmat gyakorló (tehát nem a tagállamok között balanszírozó-lavírozó) összeurópai végrehajtó szervet, hogy lehet hatékony katonai és titkosszolgálati koordinációt csinálni. Ez az új EU pilot projectje.
Orbán lapjai
Természetesen ez a projekt nehezen viseli el, ha valaki módszeresen, látványosan szabotálja, és Orbán láthatóan ezt teszi. A fennhangon hirdetett “senkit nem fogadunk be” és “testünkkel védjük meg Európát” szólamok a régi EU fenntartására tett erőfeszítések, valódi jelentésük: “Küldjetek pénzt és mi ellenőrizetlenül el akarjuk költeni valami hangzatos közös célra, de a piszkos munka a tiétek”
Nyilvánvaló, hogy ezt Orbánnak nem akarják megengedni, de nem is tudják, hiszen például nekik olyan apróságokra is figyelni kell, mint a Balkán stabilitása.
Orbán természetesen nem óhajt hősi halált halni Brüsszel falai alatt, hanem játszmázik. Játszmájának lényege az, hogy ha elég hangosan mondja, hogy “én vagyok aki már az elejétől a frankót nyomja, és most ezért meg akarnak büntetni” akkor kellemetlen lesz őt agyoncsapni, mint egy fáradt őszi legyet, EU reformok ide vagy oda. Ezekkel a szólamokkal megnyeri a 2018-as választásokat, utána pedig a szabadságharcot egyik napról a másikra elfelejtve, jó szokása szerint szolgaian végrehajt mindent, amit a nagyok mondanak, és akkor meg már a kutya nem foglalkozik vele. Vagyis, elég kis pontok vagyunk ahhoz, hogy ha Orbán ugatva, de nem harapva jön a falkával, az erősebb kutyák ne bántsák.
Ez a terv. A szokásos futballokos taktika, a sok labdatartásból hozott döntetlen. Csak lehet itt most kevés az ugat de nem harap módszer, és jól kellene helyezkedni. Legalábbis két V4 ország már bedobta a lapjait. Klárika, a magyar fiú ALL IN-T mondott! Nézzük, nézzük, Angela call vagy nem call…
…csak Angelánál revolver is van.

16 hozzászólás

 1. komojtalan — 2017-09-17 10:46 

Egy párszor kiderült nem vagyok éppen Orbán híve, de a Politico nem éppen Orbán barát lap … Hogy most neki lett igaza a vak tyúk is talál szemet kategória, ahogy a Trumpra eleresztett lövése is, ami lehet nem is az volt ami. Az a baj hogy az ilyen írás a jogos kritikát is hiteltelenné teszi, a cikk második fele rendben van.

 2. Inspector Lohmann — 2017-09-18 02:43 

Nem szeretem azokat a német vezetőket, akik titkon fegyvert rejtegetnek az asztalnál, hogy a legváratlanabb pillanatban előkapják. Valahogy történelmileg rossz kicsengése van…
Egyébként az “EU pilot project” is talán kicsit szerencsétlen megfogalmazás, az EU eddig nem túl sikeres vállalkozásaira emlékezteti az olvasót (pl. Galileo), amikre épp az jellemző, hogy sokat csúsznak, a költségek az előre tervezett többszörösére növekednek, s a végén nem is lesz olyan nagy eredményük, mint azt előre beharangozták. Márpedig semmi akadálya, hogy egy ilyen “új-EU” projektet is elszúrjanak.

 3. stoppos — 2017-09-18 09:12 

@Inspector Lohmann: Pont az a lényeg, az ilyen pilot projektben, hogy nem úgy csinálják, ahogy addig.

 4. Tromb74 — 2017-09-18 12:53 

Örülök, hogy megírtad ezt a cikket, mert néhány pontjában már érintettem valamelyik FB posztban, de nem volt időm részletesen kifejteni. Szerintem az elkövetkező időszak nagyjából arról fog szólni, hogy Orbán cicázik az Unióval, majd megpróbálja úgy beállítani, hogy igazából ez nem egy anális erőszak, amiben ő van kutya pózban.
Pedig de. Felsőbb körökben azért tisztában vannak vele hogy hazudik. Ahogy azzal is, hogy nem kis része volt a menekült balhéban a humanitárius katasztrófa elmélyülésének és a biztonsági kockázat növelésének előidézésében. Itt talán felesleges sorolni az érveket, de párat azért megemlítek. A Magyarországra érkező menekültekkel lényegében egyáltalán nem foglalkoztak olyan megközelítésben, hogy legyen mit enniük, inniuk, tudjanak hol aludni. Ezzel civil szervezetek foglalkoztak. Tulajdonképpen emberek százezreit egyszerűen áthajtottak az országon, szarakodjanak velük az osztrákok meg a németek. Terroristák simán dőzsöltek a magyar hotelekben, anonim SIM-kártyákat meg ki tudja még mit szereztek be ellenőrizetlenül és lényegében korlátlanul.
Nyilván az uniónak is azonnal lépni kellett volna. Segítséget kellett volna nyújtania Magyarországnak a válság kezelésében, csak hát van itt bökkenő, nem is kevés. Fegyveres erőket azért nem nagyon lehet csak úgy, minden előzetes egyeztetés nélkül küldözgetni a tagországok között. Pénzt meg én sem küldenék egy olyan országba biztosítékok nélkül, ahol tudvalevőleg minden uniós pénz valamelyik oligarcha zsebében landol, de sajnos még felmutatható eredménye sem lesz az elköltött dellának.
Ahogyan abban az FB posztban is leírtam, Orbán az elejétől fogva gátlástalanul arra használta fel a válságot, hogy a politikai helyzetét erősítse belföldön, de az Unióban is.
Ez itthon eléggé jól be is jött, külföldön arra volt elég, hogy a visegrádi országokat egy időre kicsit összerázza, kicsit lehessen őt emlegetni a nyugati nacionalista faszfejeknek is, de nagyjából ennyi.

A következménye ennek az lesz, amit Pizka is mond. Bármennyire is nevetséges ez a Sorosozás, Brüsszelezés (én el se hiszem, hogy ezt a komédiát ennyi felvonásban el lehet adni), ahhoz elég lesz, hogy megnyerjék a következő választásokat. Pláne hogy nem nagyon van ki ellen.

A nemzetközi helyzet viszont más, nagyon más. Orbán balfasz taktikája simán bejöhet. annak ellenére, hogy ő sem látja át, pontosan miért. Hisztis, elmeháborodott autoriter személyiségek nem nagyon szokták átlátni egy racionális döntések sorozatára épülő stratégia lényegét. Orbán életében nem hozott létre életképes stratégiát, ő egy ügyes taktikus. Ha jobbról rúgnak, balra ugrik, ha balról csípnek, akkor arra könyököl. Oszt majd lesz valahogyan. Ha nem, hát akkor is. Baromi sokszor számolta el magát az utóbbi években. Egy valamirevaló ellenzék esetén már ott rángatózna Gyurcsány mellett a terápián (talán párterápián).
Az Uniót viszont nem egy idióta irányítja, vagy egy öreg zsidó a háttérből. Nem igazán van szerepe a személyes bosszúnak, vagy a frusztrációból eredő pöcslengetésnek. Nyilván felmerül ilyen is, de hát pont azért helyezték demokratikus alapokra az irányítást, hogy ne tudjon érvényesülni egyetlen buggyant diktátor kezdemény akarata.
A sok idióta pedig úgy döntött, hogy nem kukázzák ki egy európai unió gondolatát hisztis pillanatukban, hanem megpróbálják az egészet reformokon keresztül hatékonyabbá tenni. ebből a szempontból nem az az érdekes, hogy Orbánt és a kormányát megfingassák, hanem az, hogy mik azok a lépések, amivel közelebb kerülnek az erős, stabil és jól működő szövetség ideájához. Ha Orbán látványos bukása ezek közé tartozik, akkor Orbán látványosan meg fog bukni (lehet konteózni), ha nem ez a célravezető, akkor meg nem. Ami nagyon lényeges az az, hogy ez nem az ő döntése.
Ő kötéltáncot jár. Ha kicsit megrángatják a kötelet, akkor előadja, hogy ez a show része, miközben abban bízik, hogy senkinek nem áll érdekében nagyon megrángatni azt a kötelet.

Hát én nem tudom megmondani, hogy mik az esélyei. Szerintem senki más nem tudja megmondani. A németeknél most lesz kancellár választás, de a közhiedelemmel ellentétben Magyarország nem igazán téma, el vannak a saját problémáikkal, meg az unióhoz fűződő viszonyukkal. A kancellár választás eredményén nem nagyon fogunk meglepődni, de utána sem lesznek azonnal drámai változások a magyar-német viszonyban. Egyébként meg tök mindegy mit mond Orbán, nekünk Németország a legnagyobb barátunk az Unión belül. Ennek számos oka van, amire nem térnék ki, de ezt a barátságot nem fogják a racionalitáson túl is ápolni. Az irracionalitás nagyon nem német dolog.
A racionalitás pedig azt diktálja, hogy Magyarország politikai és gazdasági stabilitása fontosabb a lojalitásánál. ennek pedig jelen pillanatban Orbán a biztosítéka.

No, igen a gazdasági stabilitás. Hát az ugye nem annyira a kormánynak, mint az Európai Uniónak köszönhető. Szépen megfizetik a nyugalom árát. Nem azért, mert hülyék, hanem azért, mert kiszámolták, hogy ez éri meg. Egészen addig, amíg Orbán csak rángatja a pórázt nincs is semmi változás. Etetik.
Ő nagyjából erre számít, de lehet más változás is, amire nincs ráhatással. Ha a tagállamok között javul a viszony, az unió politikai stabilitása nő, akkor már más a helyzet. Akkor jön az, hogy nézzük csak meg azt a hülyegyereket, aki a hátsó padból köpőcsövezik meg fika galacsinokat pöcköl a többiekre! Mennyibe kerülne az nekünk, ha nem lenne?

 5. Tromb74 — 2017-09-18 12:56 

@Inspector Lohmann: Nem tudok róla hogy lenne másmilyen vezető. Ezek bizony fegyvert tartanak a szekrényben, a nyájas mosoly senkit ne tévesszen meg. Aki nem így csinálja, az naiv és nem lesz hosszú életű.

 6. norniron — 2017-09-18 13:03 

“Az irracionalitás nagyon nem német dolog.”
Schopenhauer, Nietzsche, Heidegger most fordultak egyet sírjukban 🙂

 7. Tromb74 — 2017-09-18 14:06 

@norniron: Ezek mitől irracionálisak?

 8. Tromb74 — 2017-09-18 14:08 

@norniron: Jó, mondjuk Nietzsche megbuggyant a végére, de egyébként irracionálisnak biztos nem nevezném.

 9. norniron — 2017-09-18 15:44 

@Tromb74:
Röviden:
http://lexikon.katolikus.hu/I/irracionalizmus.html
Másrészt meg nem kisebb személyiség, mint Lukács György egy teljes életművet szentelt a német irracionalizmus boncolgatására, lásd a beszédes című Az ész trónfosztását.
Szóval az irracionalizmus _annyira nem áll távol a németektől.
Inkább az egésznek a színvonala a beszédes, például vessük össze Martin Heideggert Orbán Viktorral 🙂
Másrészt szerintem Viktor nem irracionális, ő nagyon is racionális(nak gondolja magát). Ő ebben a langyos lábvízben talált táptalajra, itt tenyészik. Ha baromságot mond, nehogy bárki is azt gondolja, hogy ő ezt komolyan veszi, ő csak úgy tesz, mintha neki “eszméi” lennének, hogy mi azt higgyük, hogy ő valami nagy ügy iránt elhivatott, és csupán alázatos eszköze egy magasabb igazságot és erkölcsöt képviselő ööööö… valaminek.
Szóval az egészből azt akarom kihozni, hogy szerintem nem igaz sem az, hogy a németek nem irracionálisak, nagyon is azok, ha épp olyanjuk van, és az sem, hogy Viktor meg irracionális.

 10. jingjani — 2017-09-18 16:46 

Kezeljük azért azt a cikket egy picit körültekintőbben. Nem balos sipítozást akarok előadni, de a Politico piacról él, és egyik legfontosabb célja ennek megfelelően a “kattintásgenerálás”, avagy ahogy Trump szokta mondani, a “rating”. Orbán az EU integráció főellenségeként nagyszerű kattintásgeneráló, ezért lett pont a Politiconál az év embere, ezért áll néhány cikkben nyerésre, néhányban meg vesztésre – lényeg a dráma, meg a kattintásnak és olvasottságnak becézett reklámbevétel.
Az ún. orbáni ötletek, mint külső határok megerősítése, a menekültek EU-n kívül tartása a kérvények elbírálásáig stb. már jóval régebben is felmerültek, viszonylag komoly szinten. Emlékeimben még él, hogy ezzel Barroso (Junker elődje) is foglalkozott, de akkor hiányzott a politikai akarat arra, hogy a jogi-politikai-gyakorlati kérdéseket megoldják (most nem mennék bele, mennyire bonyolult EU menekülttábort működtetni a líbiai sivatagban, aki nem tudja elképzelni, az higgye el: nagyon). Akkor még csak kísérletezgettek az embercsempészek a módszerekkel, élt a Kadhafi-nyugatiak alku, Erdogan meg annak volt a példája, hogy egy iszlamista párt nem feltétlenül jelenti a modernizáció visszafordítását.
Az igaz, hogy a keményvonalas bevándorlás-ellenességnek OV lett az európai arca, mint az egyetlen etnikai homogenitást célul kitűző EU miniszterelnök. Álláspontja akár győzhetne is az EU-ban, de nem teszi. Ahogy a német szemszögből leírtad, először is a közel egymillió földönfutóval kellett valamit kezdeni, lehetőleg a (nyugati-európai értelemben vett) morális és politikai kereteken belül maradva, aztán a válság tanulságait levonva elgondolkodni a hogyan továbbon. Másrészt Orbán nem áll elő valós alternatívával: néha előadja, hogy a demográfiai problémát nem bevándorlással kell megoldani, hanem családtámogatással, de mivel magyar népesedéspolitika kb ugyannyi eredményt tud felmutatni, mint a magyar foci, ez kevéssé tűnik működő megoldásnak. Pedig ott is az orbáni logika áll győzelemre, mindenki labdarúgó-akadémiákat hoz létre Belgiumtól Kínáig. Aki meg tényleg elhiszi, hogy Európára a menedékkérők által behurcolt iszlamista terror jelenti a legnagyobb veszélyt, az olvasgasson egy kicsit az antibiotikum-rezisztenciáról meg a kiberbűnözésről (wanna cry?).
A “Juncker szavaival megszólaló brüsszeli apparátus” kapcsán szerintem nincs igazad, nem arról van szó, hogy attól tartanak, fejük felett dőlnek el a dolgok. Ennyire azért nem elszigetelt a tagállami döntéshozóktól. A görög válság, a migránsok kezelése és hasonlók azt mutatják, hogy az EU komoly irányítási problémákkal küzd: az 500 milliós EU számára nem egymillió menedékkérő jelent problémát, mint ahogy a görögök sem tudják csődbe vinni a náluk ötvenszer nagyobb eurozónát. Ebben a helyzetben a brüsszeli apparátus nem mondhatja azt, hogy ők csak az EU szerződések végrehajtására figyelnek, a tagállamok meg oldják meg a sok problémát, amit szuverenitásukat egyszerre megtartani és korlátozni hivatott torz intézményrendszer generál.
Ami szerintem a nagy kérdés, hogy az EU irányítási problémáit először megoldják “kicsiben”, bevéve csak azokat, akiket nem lehet kihagyni, aztán a többiekkel majd kezdenek valamit (Macron), vagy a maradék 27 együtt jut valahova (Juncker). Én attól félek, OV számára a macroni megoldás a jobb, mert abban a rendszerben békésen tud lopni, és nem az ő gyerekei kerülnek majd utcára, ha a robotoknak hála a német iparnak mégse kell annyira az olcsó termelői bázis.

 11. pandacsoki — 2017-09-18 20:15 

@Tromb74: “A Magyarországra érkező menekültekkel lényegében egyáltalán nem foglalkoztak olyan megközelítésben, hogy legyen mit enniük, inniuk, tudjanak hol aludni. ”

Ez igaz, sőt, van, ahol a jóindulatú migránsok adtak inni a szomjazó rendőröknek:
https://www.youtube.com/watch?v=SRhI0Xqv5Rc

 12. Tromb74 — 2017-09-19 11:25 

@norniron: Na jó. Az irracionalizmus, mint irányzat még nem azt jelenti, hogy bárki irracionális lenne, aki a racionalizmust kritizálja. Nietzsche példul tesz ilyet, meg persze mindenféle mást is, eléggé sokat foglalkozik a racionalitás kritikájával, ahogy minden mással is, de ettől ő még nem lesz irracionális. Kantra ez szintén igaz. A tiszta ész kritikájában egyszerűen elmélkedik a racionalizmus, empirizmus határairól, következtetéseket von le, de nem irracionális.
Tök természetes, hogy a felvilágosodás és racionalizmus elterjedése után számos filozófus kritikai megközelítésben viszonyul ezekhez az irányzatokhoz, mivel mint mindennek, ezeknek is vannak olyan vadhajtásai meg szélsőséges megnyilvánulásai, ami pl. olyan hívő közegben nevelkedett embereket, mint Kant erősen elgondolkodtattak. Nietzsche persze totál ateista volt, de azért értelmes ember lévén ő se gondolhatta, hogy minden megismerhető empirikusan, megmagyarázható racionálisan. Ennek ellenére pont a megismerést és a tapasztalatot tartotta a legfőbb tudások forrásának. Ő konkrétan a tudományt is kritizálta, de pont azért, mert a racionalitáshoz fűződő vallásos ragaszkodásban látott ellentmondást. Hát szerintem jól látta. A filozófiai értelemben vett irracionalizmus az egyáltalán nem azt jelenti, mint amit a hétköznapi jelentése.
A németeknél, főleg a katolikus területeken szorosabb az emberek kapcsolata a vallással, mint pl. Magyarországon, de a gondolkodásuk mégis racionálisabb. Mi magyarok, akárki akármit mond, egyáltalán nem vagyunk vallásosak, viszont a racionalitás sem az erősségünk, kifejezetten menekülünk előle.

 13. Tromb74 — 2017-09-19 11:50 

@jingjani: A líbia sivataggal kapcsolatban vitába kell szálnom veled. Líbia tele van már eleve elkészült táborokkal, amit még a nyolcvanas években építettek, amikor a Great Manmade River projekt keretein belül a világ legnagyobb vízügyi beruházásába fogtak. Konkrétan egészen Délen a Kufrah-medencében a csádi határ közelében is vannak ilyenek. Van ott repülőtér, katonai bázisok. Rengeteg ivóvíz. A Kadhafi által kezdeményezett mezőgazdasági fejlesztések miatt vannak ott farmok, növénytermesztés, ahol fúrt kutak segítségével a Szahara közepén is lehet kukoricát meg mindenféle egyebet termeszteni, állatot tenyészteni. Az infrastruktúra megfelelőnek mondható. Évtizedek óta működnek együtt európai cégekkel, akiknek a geológusaik, térképészeik, mérnökeik a Szaharában található táborokban laknak, de itt laknak a nagy olajvállalatok európai dolgozói is.
Én nyolc évvel ezelőtt jártam több területen is Líbiában, illetve most nyáron voltam kint három hétig, de lényegében a cégünk több, mint húsz éve szinte folyamatosan jelen van ott. Ahogyan régen, úgy most is rengeteg ott a menekült. Dolgoznak. Az ország renoválásában rengeteg bangladeshi és afrikai menekült vesz részt, de találkoztam velük az üzletekben is bolti eladóként. A tábor, ahol én laktam 70%-ban volt kihasználatlan, a maradék 30%-ban olyan menekültek lakták, akik a helyi acélműben dolgoztak, illetve 15-20 európai cég emberei.
Az embercsempészeknek egyszerűen azért van esélyük, mert Líbia lényegében már nem védi a déli határait, illetve nem nagyon foglalkozik a kontinenst elhagyni akarókkal sem. Ez régen másképp volt. Megegyezés és pénz kérdése az egész.

Ami nem egyszerű, az a belpolitikai helyzet. Amennyiben az Unió megegyezik mondjuk a Tripoli központú kormánnyal (ez fog történni), szembe fogja magát találni Haftar tábornokkal és a bengházi törzsekkel, illetve kell valamit kezdenie a tuaregekkel, tubukkal meg mindenféle sivatagi törzsekkel. Meg persze az IS-el.
Hát szerintem Haftarnak szopó lesz, meg az ISIS-nek is, a többiekkel pedig le lehet paktálni. Amennyiben a Tripoli kormány nemzetiségi jogokat biztosít a tuaregeknek meg a többi sivatagi kóborló népeknek (most nincs nekik), akkor kb. meg is van oldva a probléma. B verzió, hogy az ország kettészakad. Végülis úgyis megvan. Keleten hadihajó blokád, nyugaton meg együttműködés, oszt lesz valami.

A lényeg, hogy nem véletlenül sündörögnek ezek a Brüsszelek Líbiában.

 14. Tromb74 — 2017-09-19 12:10 

@Tromb74: Folyt.

– Meg kell egyezni a Tripoli székhelyű kormánnyal a válság közös kezelésében.
– Nemzetiségi jogokat adni az ország nyugati és déli részén hemzsegő tuareg törzsekkel, hogy ne piszkálják a sivatagban állomásozókat.
– A néhány tízezer felfegyverzett milicistának rendszeres zsoldot biztosítani.
– A menekültek segítségével felújítani a táborokat, majd használatba venni azokat.
– Megegyezni Haftarral, vagy kipicsázni, mert eléggé ráférne. Úgy tűnik, a szájtépés ellenére összejátszik az Is-el.
– Kipicsázni az IS-t Líbiából.

Nem egyszerű, de ez ma a legreálisabb forgatókönyv Afrikában.

 15. tudi — 2017-09-19 18:31 

Én nem hinném, hogy igaza lett, mert ilyet csak akkor mondhatna, ha ő mindent meg is tett volna az ügy érdekében, de nem, mert még az “áradat” idején érkezetteket is saját belpolitikai céljaira használta fel, utána meg olyan harcias volt, hogy mindenkit buszra rakott és irány az osztrák határ kezdjenek ők amit akarnak. A lényeg, hogy újra megvan, kivel kell büszke és érős európai országunknak “harcolnia”. Az más kérdés, hogy valamikor eljön a statuálás ideje és akkor félő, hogy mi leszünk a boxzsák, mert ki állna ki mellettünk, a lengyelek mellett szerintem az USA simán, mert ugye nem éppen szívlelik az oroszokat, meg ugye ők vásárolhatnak nagyobb mennyiségben fegyvereket. De mellettünk még Putyin sem valószínű.

 16. jingjani — 2017-09-20 16:51 

@Tromb74:
Igazából nem a fizikai kialakítás és működtetés nehézségeire gondoltam, bár az sem kicsi, de megoldható. Az egyebek a nehéz: ha az EU finanszírozza a tábor működését, akkor meg kell felelni az EU kismillió előírásának, a közbeszerzéstől az élelmiszerbiztonságon át a fegyveres őrizetig – ja, ez utóbbira nincs is. De ettől még azt is meg kell oldani, mert az mégse EU-konform, hogy valami helyi rablóvezérnek fizetünk a biztonságért, ahhoz előbb minimum miniszterelnöknek kell lenni, lásd Erdogan (egyébként kevesebbet fizet neki az EU, mint mennyibe a törököknek kerülnek a menekülttáborok, de többet annál, mint amennyit megér nekik szétkergetni onnan a népet). Akárcsak az újságírók, jogvédők és sivatagi egerek mozgásának biztosításáról, mert ugye bezzeg ejrópában. Ezzel együtt nem lehetetlen a dolog, és nem is annyira sok pénz; erős politikai akarattal megoldható. Mondanivalóm lényege az, hogy amíg a migránsok nem veszélyeztették az újraválasztásukat, addig a politikusokban nem volt elég erős a politikai akarat. Ha meg egyenesen segíti az újraválasztásukat, akkor meg az van, mi Magyarországon…

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.