Európa jövője – Jamaica?

Itt Ráérünk blogon (és a Múzsán) már elég régóta beszélünk arról, hogy a 2016-os Nagy Populista Áttörés egyáltalán nem a semmiből jött, hanem teljesen logikus következménye volt annak, hogy a nyugati világot a második világháború óta uraló politikai paletta elfáradt. A hagyományos jobbközép-balközép váltógazdaság a két nagy ideológiai áramlat konvergálásával a 90-es évek folyamán értelmét vesztette. Clinton, Blair és Schröder a hagyományos baloldalból gyakorlatilag a jobbközéptől csak részletkérdésekben különböző, ugyanúgy a neoliberális gazdaságpolitikát szociálisan progressziv ideológiával ötvöző „történelem vége” technokráciát kreált. Ez az „összeolvadás” körülbelül 20 éven át egy szinte példátlanul stabil és nyugodt, de ugyanakkor unalmas, rugalmatlan, és a tömegeket a politikától egyre nagyobb arányban elfordító kormányzáshoz vezetett, ami a 2008-as gazdasági, majd a sorozatos világpolitikai válságok által támasztott kihívásokhoz már nem tudott felnőni.

A választók az általuk tehetetlennek és elefántcsonttorony-politizálásba ragadt bürokratáknak érzékelt hagyományos pártokat sorra büntették megalázó vereségekkel – egyre több helyen törtek előre protestpártok, a viccpártoktól kezdve a szélsőjobbos és szélsőbalos alakulatokig. 2016-ban a Brexit-szavazással és Trump megválasztásával úgy tűnt, hogy a nyugati mainstream liberalizmus történelmi vereség előtt áll – 1945 óta először komolyan felmerült a lehetőség, hogy a jövő az egyszer már legyőzöttnek hitt totalitárius ideológiáké lehet. Ez a félelem végül is túlzottnak bizonyult: 2017-ben az osztrák, a holland és végül a legfontosabbnak tekintett francia választásokon a szélsőjobb visszaszorult, és liberális mainstream pártok győztek, méghozzá meggyőző többséggel. Ebből sokan (de nem mi! :)) az a következtetést vonták le, hogy a szélsőjobb kifutotta magát, 2016 csak a körülmények szerencsétlen összejátszása volt, és minden vissza fog térni a normális kerékvágásba.

És akkor jöttek a német választások, ahol a „szabad világ” legerősebb bástyájának tartott országban a jobboldali populisták megint csak történelmi áttörést értek el, és a második világháború óta először komoly parlamenti erővé váltak. Az eddig kormányzó CDU/SPD koalíciónak annyi, Merkel sokáig kikezdhetetlen politikusi imázsa alaposan megsérült. Most akkor mi van? És legfőképpen – mi lesz?

Nos, a legvalószínűbbnek tartott forgatókönyv szerint Németországban „Jamaica-koalíció” fog alakulni, vagyis egy CDU-FDP-Grüne (fekete-sárga-zöld) kormány. Erre sokan már most húzzák a szájukat, mondván, hogy különösen a neoliberális FDP és a zöldek között kibékíthetetlen ellentétek vannak. Pedig bármennyire is meglepő, nagyjából ugyanez a felállás hozta meg Emmanuel Macronnak a győzelmet Franciaországban. A mostani francia kormány ugyanis jobbközép liberálisokból, balközép blairistákból és zöld aktivistákból állt össze, és ugyanez elmondható az LREM pártról is. A holland kormánykoalíció is egészen hasonló képet fog mutatni, ha majd végre összeáll.

Ha belegondolunk, ez az egész nem is túl meglepő. Az európai választópolgárságot ma elsősorban három kérdés foglalkoztatja: a politikai és szociális biztonság (ideértve a migrációs válságot is), a hosszú válság után beindult gazdasági növekedés konszolidációja és az ezzel kapcsolatos modernizációs kihívások, valamint a klíma- és környezetvédelmi kérdések. Ezeket az igényeket pedig eléggé pontosan leképezi egy szociálisan érzékeny, de rendpárti konzervatív, egy dinamikus gazdasági liberalizmust hirdető, és egy progresszív zöldpárt koalíciója. Velük szemben pedig két markáns ellenzéki pozíció foglalható el: a marxista gyökereihez visszatérő, militáns baloldalé (Franciaországban Mélenchon, Angliában Corbyn, Németországban a Die Linke), valamint a jobboldali nacionalista radikálisoké (FN, AfD).

Szóval úgy tűnik, kezd kikristályosodni az elkövetkező évtized európai politikai palettája. Hogy ebbe a trendbe Kelet-Közép-Európa, és különösen Magyarország hogyan tud majd beilleszkedni… na az érdekes lesz.

19 hozzászólás

 1. dr Brcskzf Gröőő — 2017-09-25 15:01 

idevágónak érzem:
https://444.hu/2017/09/25/kisertetiesen-egyforman-szavaznak-az-emberek-nyugaton
és főleg: kíváncsian várom, hogy lesz-e különbség a német-holland nyílt és a francia rejtett koalíció működése között.

 2. panamajack — 2017-09-25 15:25 

@dr Brcskzf Gröőő: A linkelt cikk a fenti poszt egyik ihletője volt. 🙂

Ami a kérdésedet illeti, a “nyílt” és a “rejtett” koalíció különbözősége elsősorban német/holland (arányos választási rendszerű és parlamentáris) és a francia (egyéni választókerületi rendszerű és prezidenciális) politikai rendszerek közötti természetes eltérésekből fakad. Nyilván lesznek működésbeli különbségek is.

 3. dr Brcskzf Gröőő — 2017-09-25 15:35 

@panamajack: pont arra vagyok kíváncsi, hogy lesz-e olyan eltérés, ami a politikai rendszer különbözőségéből fakad (azaz hogy mennyire meggyőzően lehet ilyen-olyan eltéréseket erre a különbségre visszavezetni). vagy hogy a német-holland koalíciók működni is nyíltabban fognak-e: előbb kerülnek-e nyilvánosságra a nézeteltérések, nyilvánosabbak lesznek-e a megoldáshoz vezető viták.

 4. tudi — 2017-09-25 18:08 

Én mondjuk nem követtem a német választások eredményét. De azért meglepett, mikor olvastam a címet, milyen Jamaica? Mi lesz itt raszta haj meg fűszívás ezerrel? De így már érthető. Az tetszett, mikor az egyik Mészáros lapban olvastam, hogy “népünk nagy vezetője” szerint Merkel győzelme lenne nekünk jó. E annak a fényében érdekes, hogy az M1 a választások előtt gőzerővel nyomatta a németek rettegnek a migráncsoktól dumát.
Az előzőekhez lazán de kapcsolódik az alábbi:
http://alapblog.hu/kell-e-vezeto/
Ja és, Jamaica a jamaicaiaké.

 5. infomernok — 2017-09-27 22:15 

Magyarországon milyen zöld párt van? Vagy Magyarországon marad a Fidesz, és ellene száll harcba .. kb. senki? Még vagy 20 évig, míg meg nem hal a vezér, s lesz egy újabb langymeleg diktatúra, majd rendszerváltás?

 6. Inspector Lohmann — 2017-09-28 16:35 

Az lehet, hogy ez a koalíció egy választási győzelmet ért Macronnak, de az áttörő eredmények azért még váratnak magukra. A világpolitikában nagyon ott van (ami a mindenkori francia politika szempontjából persze már félsiker), de odahaza már koránstsem olyan rózsás a helyzete. Ellenben most, hogy Trump körül leváltották az összes bohócot (szegény egyedül maradt) igazából minden adott arra, hogy egy egész normális rep. kormányzást hajtsanak végre a következő években. Még akkor is, ha közben a fél világ a bugyuta amcsi Twitteres beszólásain fog röhögni.
Röviden: én nem vennék rá mérget, hogy mindenki az, aminek mutatja magát. Szóval oké, tudjuk mire vágynak a nyugat-európai választók, de ez a vágy nem tűnik sokkal bonyolultabbnak annál az örökbecsű szavazói elképzelésnél, mint hogy “Legyen tánc!”. Persze nem mondom, legalább olyan magasztos és etikailag dicséretre méltó.

 7. dr Brcskzf Gröőő — 2017-09-28 16:57 

most kezdek egy kicsit aggódni a holland koalíciós tárgyalások miatt:
https://nltimes.nl/2017/09/28/new-dutch-govt-wants-mandatory-visit-rijksmuseum-parliament-school-kids

 8. panamajack — 2017-09-29 09:01 

@infomernok: “Magyarországon milyen zöld párt van?” – elvileg az LMP. Persze ez is csak olyan “magyar narancs” verzió, de legalább van…

 9. panamajack — 2017-09-29 09:03 

@Inspector Lohmann: Macron épp a francia Bokros-csomag végrehajtása közepén van. Nyilván nem lesz túl népszerű tőle. Viszont az a tény, hogy egyáltalán halad a dolog és még nem bukott bele, Franciaországban önmagában csodaszámba megy.

 10. untermensch4 — 2017-09-29 16:14 

@infomernok: Minek ide zöld párt? viktorunk eleve a bősi tiltakozásból (is) eredeztethető és gránitszilárd gmo-mentesek vogymuk.

 11. voloka — 2017-10-26 13:36 

Elgondolkodtam, a cikk mondanivalóján, s gondoltam fűzök hozzá egy két apróságot, főleg az azóta eltelt idő tapasztalataival, de elolvasva a kommenteket letettem róla, mert bármi, ami nem egyezik a leírtakkal, netán vitat egy egy megállapítást, az csak valami …..
Áhhh……….. kár az egészért maradjatok csak az elefántcsont toronyba…

 12. noirp — 2017-10-31 08:43 

@voloka:
Két orosz művész Párizsban:
— Te, Grísa, beleszarjak a zongorába?
— Hagyd, Iván! Úgyse értenék!

 13. norniron — 2017-10-31 14:31 

@noirp:
Két orosz mensevik emigráns betér egy kávéházba Párizsban. Látják, hogy a szomszéd asztalnál Lenin ül. Elkezdenek sugdolózni egymással, hogy “te figyelj már, ez Uljanov, azaz Lenin, a bolsevikok vezére. Azt mondják, hogy ha hazamegy és hatalomra kerül, első dolga lesz felkötni a szociálforradalmárokat.”
Izgatottságukban nem beszélnek eléggé halkan, Lenin felfigyel az orosz beszédre, úgyhogy odaszól a két menseviknek:
“Valóban felköttetem majd az eszereket. De először a mensevikeket fogom!”
Aztán mindhárman szívből nevettek, Lenin elvtárs értette a tréfát 🙂

 14. untermensch4 — 2017-11-01 10:26 

@norniron: Egyszer amikor Lenin elvtárs a íróasztalánál dolgozott, a nyitott ablakon berepült egy labda. Ő kedvesen visszadobta a gyerekeknek. Pedig közéjük is lövethetett volna. 🙂

 15. xanax — 2017-11-02 20:15 

14. untermensch4 — 2017-11-01 10:26

Kedves Lenin elvtársról jut eszembe 🙂

Un. csapatépítő tréningen voltunk, ahol gyakran én is szoktam főzni.
Gyermekek is voltak velünk, azok az igazi gyermekek, valahol 8-14 év között, akik még jól érzik magukat a szülővel, és a szülőnek sem / már nem teher a gyermek felügyelete.

Ott rotyogott a bográcsban a majdnem kész étel, és a csemetéket nem lehetett lefékezni, hogy ne rúgják a labdát a poros pályán.

A padok előtt van a tűzhely, a nebulók pedig itt a drót kerítésen belül / előtt rúgták a bőrt, 13. kép

http://www.cuhavolgye.hu/galeri.html

Bosszúságomban / mérgemben mondtam, ha mesterlövész puska lenne nálam, biztos kilőném a labdát.
Erre kollégáim kóros jóindulattal diagnosztizáltak, hogy nem a nebulók fejét lövöm szét.
……………..

Meghalt ez a blog? … vagy betegek a bloggerek itt a BR-n? …vagy elköltözött és én lemaradtam róla?… vagy nincs téma? … vagy nincs idejük a bloggereknek reagálni a hon / világ eseményeire?

Pedig szívesen tértem be ide, hetente többször. Mindig volt valami velősen megfogalmazott téma / esemény, hogy ember legyen a talpán, aki még ki tudja egészíteni a kommentjével.
…………
Ph@ßbúkra ne küldjetek, mert nehezen töröltem a profilom. Életveszélyes hely, arra jó, hogy az emberfia/ lánya maga alatt vágja a fát, nem pedig arra, hogy véleményt nyilvánítson bármely ügyben is 🙁

 16. noirp — 2017-11-03 08:58 

@xanax: face-on van pedig a leányvállalatunk, a Diétás Magyar Múzsa. Ajánlom figyelmedbe. A fácse tényleg idegrongáló egy hely, de a DMM-et látogatni sztem megéri. Csinálj hozzá külön accountot.

A többi szerző ott nyomja mostanában, én meg kissé kiülepedtem a blogból, mert doktorihoz nyomom a kísérleti munkát, kevés az időm.

 17. nudniq — 2017-11-05 01:00 

@noirp: és mennyivel éri meg jobban pont a facebookon csinálni ugyanazt, amit itt a szabadban is lehetne? 🙁

 18. noirp — 2017-11-06 08:43 

@nudniq: nem tudom. talán többen látogatják.

 19. heizer — 2017-11-13 14:01 

Érteni vélem, hogy miért érezte úgy a projektgazda, hogy inkább a faszbuk, mint a hagyományos, szűk körű blog lesz a kommunikációs közeg (ehhez gondolom az érvénytelen kampány faszbuk sikere is hozzájárulhatott). Aki meg ugye nem hajlandó haladni a korral, az ne reklamáljon ha lemorzsolódik, illetve hát van kinek a kommentjei nem hiányoznak a projektgazdának, lehet az enyémek se, nem tom. Biztos kimatekozták ezt a derék Prof és tsai.

Azért mostanában látni olyan blogfelületeket, ahol külön kommentszekció van a fészkönyveseknek és külön pl. disqus vagy blogfelületnek, és mindegyik megjelenik, mindenki ott szól hozzá ahol szeretne. Ez így laikusként nekem két légynek tűnik egy csapásra, de lehet, hogy a bloggazda szempontjából inkább a két szék között a pad alatt, ahogy a matek kijött.

Fingom nincs, hogy ez technikailag mennyire megoldható, meg mibe kerül, de ha újra menne a blog, én nem sajnálnék érte egy átlagos folyóirat havi előfizetői díjának megfelelő összeget (de lehet velem alkudni, akit érdekel).

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.