Az a kurva sárga rózsa

Nagyon méltóságos volt Göncz Árpád temetése, ezzel nincs is gond. És elénekelték a sárgarózsát.Ezzel már inkább van gond, mert az pocsék szám, de ilyen kérdésekben én nem vagyok mérvadó.

 

A temetéssel, de főleg a sárgarózsával minden a helyére került. Szimbolikusan megkoronáztuk az érett kádárizmust.

Az előző rendszer két engedélyeztt és megtűrt ellenzékije elénekelte az ellenőrzött és engedélyezett ellenzékiség himnuszát. Az, amelyik a cenzúra ellen nem azt mondja, hogy „Erdős Péter kurva anyád”, ahogy tette azt a CpG, hanem lágy gitárzenébe öntve elmondja, hogy ha én faszagyerek volnék, fasza dolgokat csinálnék, miután azonban nem vagyok az, egyrészt halkan zümmögve várom, hogy hátha megcsinálja valaki helyettem, másrészt rájövök, hogy amíg halkan zümmögök, nem bántanak, sőt, népszerű is leszek a többi halkan zümmögő között.

Aztán hallom ám, liberális-voltszadeszes körökből, hogy Göncz Árpád Alapítványt akarnak csinálni, a gönczárpádi örökséget ápolandó. Hát persze.

Abban a világban, amelyet Göncz Árpád sírjánál szimbolikusan is életre zümmögtek, mindennek és mindenkinek megvan a helye. A rendszer mindenkinek odaadja a helyét, és ha nem tetszik, el lehet menni, ahogy azt a rendszer egyik oszlopa, miniszterelnöksége idején elmondta.

Ilyen hely és szerep az ellenzékiség is, amely bátran zümmöghet sárgarózsákat, de ha azt találja mondani, hogy kurva anyád, azért már börtön jár. Miért? Azért mert mint minden diktatúrának, a puhától a keményig, lételeme az illedelmesség, a megfelelő hangnem. Nem véletlen, hogy az összes, diktatúráról szóló alapmű része a saját szimbolika és az újbeszél.

Nem véletlen, hogy nálunk miért nem értik a mai napig a Charlie Hebdo elleni támadás jelentőségét. Az, hogy két-három punk azt mondhatja, hogy „kurva anyád” vagy az, hogy néhány karikaturista bikinis Mohamedet (neve legyen áldott) rajzolhat, annak a jele, hogy a rendszer nem kényszeríti ki, hogy mindenki az illedelmes újbeszélt használja. Ha kikényszeríti, az nem demokrácia.

Tudom, sokan el fogják majd mondani: akkor és ott a sárgarózsa volt a legtöbb és legjobb, amit meg lehetett tenni. Hazugság. Tessék kifáradni a Mamut üzletközponthoz vagy a Corvin mozihoz. Naugye. Bele tetszettek nyugodni. Jó volt az úgy. Kis zümmögéssel elviselhető volt.

A mostani rendszer kissé önellentmondó. Hosszan lehetne arról, hogy miért, de az a helyzet, hogy egyszerre van jelen a hatvanas évek expanzív kádárizmusa a mindent lenyúlással és a szabad terek minimálisra csökkentésével, a kora nyolcvanas évek érett kádárizmusa a női melleket betiltó prűd pangásával és a késő nyolcvanas évek kipukkanni készülő késői változata.

Az expanziót idézi a jól működő iskolákat bezáró mozgalmi nyomulás, az oktatásra, a gazdaságra rászabadított Czinege elvtársak. Az érettség időszakát idézi az etiópoknak árult magyar ipari csúcsteljesítmény és az, hogy nemzeti mázzal leöntve, de magunknak azért tőkés relációból szerezzük be ami kell. Ja és persze a nagyvállalatoknak kötelező foglalkoztatást akarunk előírni. És végül a hanyatlást a hatalmasra duzzasztott kultúrslepp, az önmegvalósító idióták és a keleti kényelemben élő kis pasák és szép nőik.

Minden megvan.

Írtam már itt arról, hogy az ellenzékről az Öreg annak idején belátta, hogy kell az, ha jön valami nagyfejű vendég Pestre, jobb az, ha meg tudja nézni azt a híres írót, festőt, filozoptert, akit békénhagynak, vagy el tud menni az állami fizetést húzó szalonellenzéki koncertjére.

Két külön szerep ez, az értelmiségi, aki, ha már cselekedni nem tud, visszahúzódik a szellemi függetlenség fellegvárába és a rendszer mellett építi a kultúrát (a rendszer meg nem érti, különben is ezt külföldön szeretik, hagyjuk békén) és a fizetett mozgalmár, aki szépen időpontot foglal a kultúrba’ hogy biztosan részletesen lejelentsék a mozgalom állását a megfelelő szakemberek és társadalmi kapcsolataik.

Ez az ellenzék a legkényelmesebb dolog a világon, rendszernek és ellenzékinek egyaránt. A legnagyobb szomorúsága az volna, ha nem lenne rendszer, hiszen akkor nem lenne, aki fenntartán neki a kultúrt’, ahol lehet ellenzékiskedni és ahonnan – mindenki lelkét megnyugtatandó – nem közvetlen pártforrásból eltartják, sőt, ahol még bónuszként a kissé terebélyesedő, de azért még bőven vállalható igazgatónőt le is lehet varrni, hogy azzal majd barnazakós, kossuthcigis, troistours brandys bulikon dicsekedni lehessen.

A mi, mai ellenzékünk megérkezett ide.

A parlamenti ellenzéki pártok szűk elitje köszöni szépen, megél az ellenzékiségből. A rendszernek nem kell a depresszióba süllyedő elittől sem tartani, nyitva a határ. Akinek a művészete eladható a német piacon, már ott van. Az a természettudós, akinek a munkájára van igény odakint, már ott van. Nem kell a rezervátum, csak ennek a kevés idiótának, de ez meg megy mellényzsebből. Nem tétel.

Ezek ráadásul elvégzik alapfeladatukat, amelyet már a zümmögő korszakban is elvégeztek. Bármilyen hiteles irányból érkező támadást (legyen az polgári vagy punk) megakadályoznak, mert bármilyen ellenzéki mozgolódás is ütné fel a fejét, meg fogják rohanni a hivatásos ellenzékiek.

Ezek azok, akik nem tudják mit kellene az országgal csinálni, a vasútépítéstől a nyerstej árán át az árvaházakig, de halálosan meg vannak sértődve, ha valaki megpróbálja megkérdőjelezni, hogy ők az ellenzék. Minden tüntetésen meg kell jelenie Gyurcsány Ferencnek, kis késéssel az emeszpének, az együttnek, a péemnek, meg a frász tudja még kinek, és ahelyett, hogy drága a kolbász, arról beszélni, hogy demokrácia, meg európaiság.

Ez jutott nekik. Másnak termőföld, iparvállalat vagy lakópark, nekik a rendszer a demokráciát és az európaiságot osztotta ki, lopjanak belőle, amennyit tudnak. És ahogyan az iparvállalatnak sem tesz jót, hogy egy szpáhi irányítja, úgy a demokráciának és az európaiságnak sem tesz jót, hogy ki lett adva gebinbe egy csomó engedélyezett, bevizsgált ellenzékinek.

Szimbiózis ez, amelynek újra elzümmögték a himnuszát Göncz Árpád sírjánál.

Micsoda? Hogy mondod? Mitpofázol? Hogy Göncz Árpád ebben soha nem vett részt? Hogy nem kurvult el? Hogy a rejtőzés évei alatt is végig-végig értéket teremtett? Hogy 1990-ben polgárként lépett elő a dolgozószobájából? Hogy nem lett együttműködő? Közöd köcsög? Mit akarsz te? Ellenzéki akarsz lenni? Civil? Meg európai? Azok itt mi vagyunk, és ha van pofád belepofázni, majd beveretjük.

Sááárgarózsa

Guajira sááárgaróóózsaaa

ssááááárgarózssaaaa

Guajira sáááárrgarózsaaaa

 

148 hozzászólás

 1. panamajack — 2015-11-09 09:18 

Kurvára, kibaszottul igazad van. A nép meg lassan ugyanolyan hegyeset köp az ellenzékiekre (tökmindegy, hogy igazi-e, vagy mű), mint a döbrögikre. Sőt, egy picit hegyesebbet, hiszen a döbröginek legalább tényleg van némi hatalma, az ellenzéki meg csak egy nyavajgó csicska. És így lesz válnak a nácik az egyetlen lehetséges alternatívává…

 2. eltopo — 2015-11-09 09:25 

Tartok tőle, hogy ennél szomorúbb és igazabb posztot még senki nem írt erről a dologról. És nem is fog.
Kint voltam amúgy a temetésen, és újra nyugtáztam: nincsen remény. A magam negyvenhat évével kifejezetten Benjáminnak éreztem magam a sok tiritarkába öltözött, egymást vizslató (ki jött el-ki nem?), egymás társaságát kereső, helyenként boldogan viháncoló, második gyermekkorukat élő demokraták közt.
A hátam mögött egy finom ruhákba öltözött slemil éppen az unokája számára zsírozott le valami gyakornoki helyet Szél Bernadettel, én meg álltam ott, mint egy leforrázott fasz. A bal oldalamon Pintér nagyúr húzott el testőrével az oldalán a díszpáholy irányába, tőlem jobbra, 10 méterre állt a kőmerev arcú basi, alulöltözött asszonyával és Hajdu Jánossal.
Én meg temetőben nem szoktam köpködni, meg különben is sietnem kellett a macskával az állatorvoshoz, úgyhogy karon fogtam frissen operált apámat és kirángattam a temetőből.
Nem lesz itt semmi érdekes még vagy 10-100 évig.

 3. noirp — 2015-11-09 09:42 

Ez volt aztán a kemény poszt. De igazad van, prof, ezt meg kellett írni, MOST, mielőtt Göncz kisajátítása ügyesen befejeződik.

Anyám kis morbidája: pénteken ugyebár közvetítették a temetést, és bemondták így: _Műsorajánlót hallottak_
Két kör öntömjén közé egy kis temetést.

 4. rognork — 2015-11-09 10:45 

Göncz legszebb húzása a közös teázás volt a haladó szellemiségű elitekkel (2002?), úgymint MSZP és SZDSZ vezetők, asszem a Kuncze, a Demszky, a Medgyessy meg a Horn Gyula ott volt, de ti biztos jobban emlékeztek erre. Az ellenforradalmi erők ellen demonstrálandó. Hánytam tőle.

 5. neoprimitiv — 2015-11-09 10:51 

Frász, frász, frász és megint csak frász.

 6. zsanvalzsan — 2015-11-09 11:17 

De kellemetlen érzés ennyire hülyének lenni, mint amilyen én vagyok …

Én ebböl a posztbol nem azt értettem ki, amit ti. Ha egyàltalàn valamit értettem.

Hanem azt, hogy rohaggyak meg, mert éltem Kàdàr alatt. Jo. Majd ha apàm-anyàm feltàmad, reklamàlni fogok nàluk.

És rohaggyak meg, mert nem verettem magam félholtra Kàdàr rendöreivel. A Hobot jol megverték, ö akkor most kimehet az utcàra, vagy ö se? Ja, nem zümmögtem halkan, pl azért, mert nemhogy énekelni, zümmögni se tudok. Ellenben dolgoztam. épitettem a cucilizmust, akàr tetszett, akàr nem. Nem tettem bombàt a pàrthàz lépcsöjére (by the way, Dr Prof melyik pàrthàzat is robbantotta fel?), nem szerveztem tüntikét se, meg önképzökört se. Nem akarom visszacsatolni se a felvidéket, se erdélyt. Nincs az automon nagymagyarorszàg-matrica, plàne nincs fejjel lefelé.
Rohaggyak meg, mert barna a zakom. Igen, b+, barna. A cipöm is. A nadràgom is. Nekem ez igy tetszik, és pont nem érdekel, hogy màsok erröl mit gondolnak. Se a divatdiktàtor véleménye nem érdekel, se a kifinomult izlésü akàrkié. Gondoljon rolam azt, amit akar, én is azt gondolok roluk, amit én akarok, és nyàron azért is zoknit huzok a szandàlomhoz.
És képes vagyok ebben a szerelésben betolni a pofàmat egy komolyzenei koncertre. Hogy nem sül le a bör a képemröl …

Nem nagy dolog a mai ellenzéket cikizni. Igazàbol biztatni öket, az lenne a valami. Csak egy dolgot szeretnék a figyelmetekbe ajànlani: ennek a blognak az olvasottsàgàt. Hànyan is olvastàk a rendszervàlto tanulmànyokat? és hànyan olvassàk a … mittudomén, a 888-at, a mandinert meg az mno-t? Ez egy ilyen nép. Ez a baj, nem a sàrga rozsa.
És én szivesen hallgatom Zsuzsàt is, eszembe se jut rola semmilyen ellenzékiség, vagy akàrmi, csak megàllapitom, hogy tud énekelni, és ez nekem tetszik.
És hallottam, amikor a feri azt mondta, hogy el lehet menni. Nem nekem mondta, hogy nekem lehet elmenni ha nem tetszik, mert én hülye, én az egész mondatot hallottam, ezért tudom, hogy aki erre hivatkozik, hamisan, torzan érvel. Mellesleg az öszödi beszédet is meghallgattam, bevallom, nekem tetszett. Kicsit lehetett volna radikàlisabb…

 7. panamajack — 2015-11-09 11:40 

@zsanvalzsan: Teljesen félreértetted a mondandót. Nem az a baj a „nagyöreg” ellenzékiekkel, hogy éltek a Kádár-rendszerben, hanem az, hogy MOST IS OTT ÉLNEK. Lélekben mindenképpen, és egyre inkább a valóságban is. És elszívják a levegőt a baloldalon mindenki mástól.

 8. panamajack — 2015-11-09 11:44 

@zsanvalzsan: A blog alacsony olvasottsága meg nem igazán zavar minket. Ez tudatos döntés a részünkről: nem a tömegeknek akarunk írni, hanem annak az akármilyen kis számú embernek, aki szeret egy kicsit mélyebben gondolkodni. Ez egy ilyen műfaj, ezt választottuk.

 9. noirp — 2015-11-09 11:51 

@zsanvalzsan:
Én is éltem a Kádár-rendszerben, de ettől még nem háborodom föl, ha valaki támadni meri a — gazdasági szempontból — fenn nem tartható, parasztvakító, de igazából egyenlők közt az egyenlőbbek által irányított rendszert. Sorry. Nem az öltönyszín számít (lehet az VOR-szürke is), hanem a rosszul szabott öltönybe bújtatott sívó bunkóság, ami előjogokat követel magának, teljesítmény nélkül. Mert hogy ő üzemi párttitkár (ezért joga van leugatni a főtechnológust), munkásszületésű, az apja partizán etc. Az a mentalitás, ami egyenlőség helyett egyenlősdit terjeszt; amely dotálja a veszteséges üzemet és értetlenkedve áll az újító és/vagy nyereséges, a kezdeményező társvállalat előtt. Ez számít.

És pontosan, ahogy professore mondja, EZ változatlan ám! Csak a szarul szabott, mérethelytelen öltönyök lettek drágábbak. A jó káder azóta is előrébb van a ranglétrán a jó szakembernél.

A mondandót jobban megvilágítja ez a poszt:
https://raerunk.blogrepublik.eu/2014/03/12/itt-komcsik-vannak/

 10. zsanvalzsan — 2015-11-09 12:10 

@panamajack:
Tisztelettel figyelmedbe ajànlom Mozes akàrhànyadik könyvét (nincs olyan sok neki).
Amikoris a jo Mozes kivezette az embereit (direkt nem irok olyat, hogy a zsidokat, mert most épp eltartom a kisujjamat a billentyüzettöl) a rabszolgasàgbol, akkor 40 évig kovàlyogtak a sivatagban, mint a golyafos a levegöben. Közben mindenféle szakràlis marhasàgokkal töltötték az idöt, csipkebokor, jelenések, meg a franc tudja még mi minden.
Hülye volt-e Mozes vagy nem?
Ez itt a kérdés.

Szerintem levegö van böven, nem lehet elszivni senki elöl. Az a kevéske ember, aki képes jozan ésszel gondolkozni, egyszerüen nem képez kritikus tömeget. Ha most hamar fel kéne sorolnom név szerint, tàn négy-öt ember, ha eszembe jutna. Ök gyengék. De ha gyengék ahhoz, hogy elég nagyot és érthetöen kiàltsanak, akkor ahhoz is gyengék lennének, hogy orszàgot vezessenek. Szoval mégis valahogy jol van ez igy, csak neked nem tetszik. Nekem se.

A többi meg addig béget, mig meg nem hal, és kész.

 11. zsanvalzsan — 2015-11-09 12:11 

@noirp:
” Nem az öltönyszín számít (lehet az VOR-szürke is) ”
Azt màr nem! Méghogy szürke!
Megbocsàss kérlek, de az én toleranciàmnak is van àm hatàra!
🙂

 12. zsanvalzsan — 2015-11-09 12:23 

@panamajack:
Amugy, a baloldalon csak hadd szivjàk el a levegöt bàrki elöl.
Az, ami M.O.-on baloldal cimen létezik, az nem baloldal, ràadàsul semmi szükség nincs rà.
Ami meg a màsik oldalon van, az meg nem jobboldal, nem is nemzeti, inkàbb valami radikàl-neobolsevik irànyzat, ha màr cimkéket kell ragasztgatni.

Ahol tökéletes vàkuum van, az pl a jozan ész pàrtja.

Akik nem azért cikizik Andyt, mert Viktor a haverja, vagy mert Timike milyen kis fiatal, hanem mert kaszino meg tévé. és ha kell, le bir irni a kritikus olyat is, hogy bizony ez az undorito figura nem a haverjai között osztogatja a zsét (hanem?) hanem jut belöle ugynevezett szakmai teljesitményre is.

 13. panamajack — 2015-11-09 12:30 

@zsanvalzsan: Akkor végül is ugyanarról beszélünk, nemdebár?

 14. panamajack — 2015-11-09 12:40 

@zsanvalzsan: A 40 éves sivatagi bolyongás egyáltalán nem rossz analógia.

 15. norniron — 2015-11-09 13:04 

@panamajack:
Pár dologban nem stimmel mégsem. Egyrészt ott a lényeg a megtisztulás volt, egy zsidó sem léphetett az ígéret földjére, aki Egyiptomban született, mert nem volt „tiszta”, még maga Mózes sem, ő sem léphetett be. Ki kellett várni 40 évet, hogy az utolsó zsidó is meghaljon, aki nem a sivatagban született. Mondjuk ehhez elvileg 40 évnél több kellett volna még az ókorban is, de ez most lényegtelen…
Viszont az elmúlt 25 évben, amióta mi bolyongunk, minden volt, csak megtisztulás nem, sőt egyre inkább belep mindent a mocsok.
A másik bajom az analógiával, hogy a zsidók a sivatagban tudták, hogy az Ígéret Földje tényleg ott van, tényleg létezik, nem végtelen sivatag van körülöttük, és Mózes nem csak úgy kitalálta ezt az Ígéret Földje dolgot, hogy a nyakukban ülhessen. Ellenben mi azt sem tudjuk, hogy ez az egész vezet-e valahova, van-e valami értelme. Sőt, a többség úgy gondolom, azt hiszi, hogy sehova nem haladunk, az egésznek tényleg nincs semmi értelme (én is). Még az ükunokáink – ha lesznek egyáltalán – is a sivatagban fognak bolyongani.

 16. anonimouse777 — 2015-11-09 13:08 

Most abba, hogy a cikk írójénak a leírtakban mennyire van igaza, nem kívánok belemélyedni.
Mindazonáltal, ha a cikk íróját kívánnám követni, akkor , amennyiben egy színházi rendező, megrendezné a Hamlettet, egy bizonyos szemlélettel, mondanivalóval, akkor miután megnézném, és valamiért nem tetszene, vallamiért nem értenék egyet az egésszel, akkor írnék róla egy cikket, amiben, (bár a mondanivalóban lehetne igazság) következetesen Lear királyként említeném az ominózus Hamlett darabot!
Ahogy a Hamlett nem a Lear király, úgy a ha én rózsa volnék, nem a sárga rózsa!

 17. anonimouse777 — 2015-11-09 13:10 

Elnézést, elgépeltem.
írójénak=írójának

 18. panamajack — 2015-11-09 13:41 

@anonimouse777: Azért a gyászoló tömeg mégiscsak sárga rózsákkal integetett… Szóval bár a két dal valóban nem ugyanaz, nem csak a Prof keveri őket! 🙂

 19. heizer — 2015-11-09 14:11 

Régóta azt gondolom, hogy hazánk polgárosodása a Kádár-korszak volt. Mivel az olyan volt mint a magyar narancs, hát az is lett belőle ami.

 20. slashtmp — 2015-11-09 14:14 

„ha nem tetszik, el lehet menni, ahogy azt a rendszer egyik oszlopa, miniszterelnöksége idején elmondta”

A nagy Prof tényleg nem tudná, hogy milyen összefüggésben hangzott ez el?

 21. eltopo — 2015-11-09 14:39 

@panamajack:

Ja, tulajdonképpen fel is köthetném magam.

 22. Tromb74 — 2015-11-09 14:41 

@slashtmp: Természetesen tudja, de ez egy olyan remek mondat, ami kontextustól függetlenül is szépen cseng egy miniszterelnöktől.

 23. panamajack — 2015-11-09 14:45 

@eltopo: Akárcsak én…

 24. noirp — 2015-11-09 14:51 

@panamajack:
Nosza, várlak titeket egy teherbíró fürdőszobai radiátorral. Társaságban már csak jobb, mint ha egyedül méregetem.

 25. zsanvalzsan — 2015-11-09 14:56 

@Tromb74:
Kicsit sarkitva a modszert, tetszöleges politikus tetszöleges megszolalàsaibol kivesszük a szükséges szavakat, azokat sajàt pillanatnyi érdekünknek megfelelöen egymàs utàn szerkesztve, bàrmilyen szöveget össze tudunk àllitani.

Ha valaki igy tesz, az utàna ne akarjon tisztességröl beszélni.
Tessék szives venni a fàradsàgot, és olyan dolgokért kritizàlni XY politikust, amit valoban ugy mondott, valoban megtett.
Nem XY miatt, hanem a sajàt szavahihetöségünk miatt.
Nem kell aggodni, bàrmely politikus esetében böven lehet ilyeneket talàlni. Csak többet kell ràszànni 0,3 mp gugli keresésnél, illetve, nem kell készen àtvenni az aktuàlis kormànypàrti propagandagép receptjeit.

 26. panamajack — 2015-11-09 14:57 

@noirp: Mondjuk itt alapvetően nem az a gond, ha valaki a rendszerváltás előtt született, hanem az, ha úgy beleszocializálódott abba a rendszerbe, hogy soha nem is bírt kilépni belőle. Ez szerintem a mai 50-esekre és attól felfelé vonatkozik leginkább, hiszen ha valaki 1989-ben volt 18-20 éves, akkor jó eséllyel még nem kellett megkötnie azokat a lélekromboló kompromisszumokat, amit az akkori 30-asoknak már igen. Persze sokan akkor is megkötötték őket, amikor pedig már nem lett volna muszáj (lásd az Aranyborjú történetét). Mások meg akkor sem, amikor még elvileg muszáj lett volna.

 27. slashtmp — 2015-11-09 15:07 

@panamajack: „És elszívják a levegőt a baloldalon mindenki mástól.”

A poszt logikájával erre ugye mondhatnánk (ahogy zsanvalzsan tette is), hogy ez egy rossz kifogás, ennél kényelmesebb dolog nincs is, hát azért nem tudunk egy rendes ellenzéket csinálni, mert ezek nem hagyják.

Igen, Magyarországon kádárizmus van most is, ki van ez találva jól, és persze nem csak nálunk, lásd pl. Kínát, amíg viszonylag normálisan el lehet éldegélni, van internet, lapostévé a boltban meg lehet Ausztriába menni síelni, addig nem fogjuk magunkat kitenni mindenféle kellemetlenségnek (pl. az instant karaktergyilkosság és aljas fideszes keresztbetevések) csak hogy két-három punk azt mondhassa, hogy a „kurva anyád”, hogy a Profot idézzem.

Akiknek meg nem jut elég, azok mennek a Jobbikhoz (mint arra meg panamajack volt szíves rámutatni), mert a demokrácia meg európaiság mint érték az jól működött és népszerű volt a rendszerváltáskor, de ma már, hála elsősorban a Fidesznek, olyan mint akkor a Szovjetúnió volt.

 28. panamajack — 2015-11-09 15:25 

@slashtmp: „hát azért nem tudunk egy rendes ellenzéket csinálni, mert ezek nem hagyják” – hát pedig eddig akárhány ígéretes független próbálkozás volt, mindre azonnal rátelepedtek Gyurcsányék meg a többi ex-kiszes. Aztán persze jött a kormánypropaganda, hogy „ezek ugyanazok”, és szépen el is halt az egész. Gyurcsány (Szanyi, Mesterházi, Szily, stbstb) pedig maradtak. Maradtak a Parlamentben, maradtak az 56-os megemlékezéseken, maradtak az ATV-ben, maradtak mindenhol. Mintha más nem is lenne.

 29. Tromb74 — 2015-11-09 15:29 

Másképp megfogalmazva.
volt itt egy látszat rendszerváltás, aminek az lett az eredménye, hogy a politikai elit, a fiatalokkal kiegészítve berendezkedett a formailag új, de tartalmilag és gyakorlatában a korábbihoz megtévesztően hasonló rendszer alá.
A legutóbbi kormány pedig szépen ezt a formai, gyakorlati különbséget is elkezdte felszámolni, mert hát az mégis csak egy kötöttség, ami valamelyest megnehezíti a hatalom kontrollálatlan gyakorlását, a lopást, urizálást, kizsákmányolást stb.
Az eredmény pedig az, hogy már van látszat ellenzékünk, látszat gazdasági növekedésünk, látszat munkanélküliségi mutatóink, látszat rezsicsökkentésünk, látszat reálbérünk, látszat bevándorlóink, vannak hungarikumjaink stb.
Ezekből az következne, hogy hát lennie kell egy csoportnak, aki tisztában van a fentiekkel, rá tud mutatni azok visszásságaira, fel tud kínálni alternatívákat, ráadásul a társadalom ha nem is a legnagyobb, de egy jelentős részének akaratát képviseli.
Meglepő módon nincs ilyen csoportosulás, ami akárcsak pár százaléknyi népakarattal megtámogatva (vagy akár azt megelőlegezve magának) széllel szemben pösálna.
Valamiért nincs politikai CPG, aki a világba ordítja, hogy kurva anyád, majd leüli a büntetését.

Kérdés az, hogy igény volna-e rá?

 30. Tromb74 — 2015-11-09 15:49 

@panamajack: Eccer voltam egy Retusált Sztálin c. kiállításon (jó rég volt), ahol a Sztálinról és politikai környezetéről készült fotók, illetve a párt évkönyvek voltak kiállítva. Mindenkis ismeri a sztorit, hogy a fényképek retusálása precízen követte a valóságban is kiretusált harcostársak történetét (megjegyzem szakmai szempontból kiváló munkákról van szó) 😀
Na, erről jut eszembe, hogy EZEK meg beretusálják magukat a politikába meg a közéletbe. Szépen oda rakódnak mindenhová, ahol villan egy vaku, ahol meglibben egy zászló, vagy összeverődik pár ezer ember. Benyomulnak az ajtón, mint Schmuck Andor a nyugdíjas bálra.

 31. panamajack — 2015-11-09 15:54 

@Tromb74: Aztán meg kenetteljes beszédeket tartanak arról, hogy jobban be kéne vonni az ifjúságot a politikába. Mármint az ő vezetésükkel.

 32. zsanvalzsan — 2015-11-09 16:18 

@panamajack:
Namost, akinek van tinédzserkoru lànya, az pontosan tudja, hogyan reagàl az ifjusàg az ilyen „én vezetésemmel” -re.

 33. panamajack — 2015-11-09 16:29 

@zsanvalzsan: Igen. Ezért aztán miután jól szétbarmolták a fiatalok által indított valódi kezdeményezéseket (HaHa, valaki?), szomorúan széttárják kacsóikat, hogy „kérem, mi megpróbáltuk, de sajnos a mai fiatalság apolitikus, csak a divat meg a szelfizés érdekli őket”. Ez megy kábé a 70-es évek vége óta.

 34. Tromb74 — 2015-11-09 16:45 

@zsanvalzsan: Hát van egy részük, aki már öltönyben, nyakkendőben jár a gimibe (komolyan mondom), s aszongya, ő politikusi pályára készül. Sok esetben már van egy rokonuk jól bebetonozva a hatalomba, meg egy ígéretük, hogy az egyetem első évétől gyakornokoskodhat pötit a párt ifjúsági szervezetében, meg hát a HÖK is tárt karokkal várja.
Azokat, akiknek meg lennének önálló gondolataik, nem engedik semmiféle pozíció közelébe, még a digitális táblát se törölhetik le elektronikus szivaccsal.

 35. slashtmp — 2015-11-09 16:58 

@panamajack: Hát mert nincs is más, csak a Vonáék. Ki az elhivatott _és_ tehetséges, aki képes tömegeket megszólítani, ugyanakkor kockáztatná az egzisztenciáját, a lelki békéjét és egészségét, nézz csak körül egy kicsit, mivel kell számolnia valakinek, aki ellenzéki szerepet vállal, pl itt: http://magyarnarancs.hu/publicisztika/egy-fidesz-szervezet-keptelen-termeszetrajza-96884, és ez csak egy városi képviselő.

Szerintem ezért nem lesz ezekből semmi, nem a Gyurcsány miatt, az csak kifogásnak jó. Bazmeg ez azért nevetséges, hogy még 2015-ben is a gyurcsányahibás megy. Lószart mama, mindenki felmérte a helyzetet és úgy ítélte meg, hogy nem éri meg ebbe beszállni, amit én meg is értek. Különösen úgy nem, hogy mintha igény sem lenne nagyon rá, se demokráciára, se liberalizmusra, se kapitalizmusra meg úgy a józan észre általában.

 36. panamajack — 2015-11-09 17:24 

@slashtmp: senki sem mondta azt, hogy gyurcsányahibás, csak azt, hogy Gyurcsány (meg az egész balos ellenzéki „elit”) IS hibás. Többek között a dupla kétharmadban is, ugye. A „nincs rá igény”, az pedig nem érv. Amire „igény” van, azt Habonyék tökéletesen lefedik. Az ellenzék dolga pont az lenne, hogy olyan dolgok mellé álljon, amire nincs igény, csak szükség.

 37. slashtmp — 2015-11-09 20:20 

@panamajack: Dehogynem érv, ha valaki abban gondolkodik hogy beszálljon a politikába az Orbán rendszer ellenzékeként, akkor mérlegelnie kell, hogy ha tetszik,ha nem, az Orbán rendszer még mindig népszerű, utána meg a Jobbik következik. Tehát az amit ő képviselne (amit mi szeretnénk hogy képviseljen) annak nagyon kicsi a célközönsége, és hiába volna rá szükség, ahhoz, hogy valamit tényleg tenni is tudjon, az igényt is meg kellene teremtenie. Miközben beindul ellene az aljas fideszpropaganda.

Ilyen körülmények között szerinted hányan vállalják ezt? És itt most nem is Falus Ferenc kaliberű inkompetens szerencsétlen hülyéket keresünk, hanem valakit aki képes visszavezetni Magyarországot Európába. Államférfit/nőt.

Ne mondjátok már hogy azért nem kerültek még elő mert a Gyurcsány meg a Lendvai elszívja előlük a levegőt. Ugyan.

 38. untermensch4 — 2015-11-09 20:22 

A rendszernemváltás egy igen szemléletes tünetét, egyetlen mozaikot idéznék fel a „mostaninyócév” kezdetéről. Ment ugye a narancs lendület hogy „Lesz ám elszámoltatás! (Mármint elmútnyócévéket mindenért jogállamilag számonkérik + kádertizedelésre is számíthat a vérre szomjazó tömeg). Hát az egyik közlekedési vállalat öregedő igazgatója leköszönt, átadva helyét korábbi helyettesének (mivel közlekedési cég létére a vezérkar miskolcon diplomázott bányamérnökökből áll, ez inkább csak generációváltás volt) és a választások után a fideszes polgármester közlekedési szakértője lett. Azé a polgármesteré aki korábban egy huszáros vágással nem fizetett (a város nevében) a tömegközlekedésért, megszegve a koncessziós szerződést. Az egyenlőbbek klubja olajozottabban működik mint valaha.
A rossz hír az hogy az apolitikusnak látszó, csendes frusztráltságban nem zümmögők így nem azért mennek a jobbikhoz mert az valami értékelhető alternatívát nyújt hanem bosszúvágyból. Egy olyan jobbikkal pedig ami nem versenyben győz hanem a mezőny idiótasága miatt, könnyen elszaladhat a ló.
Jut eszembe: a nagymagyarországos matricákon horvátország is a „mienk”. Valaki hallott már arról hogy ezt a sztorit hogyan is akarnánk morális megközelítésben eladni a horvátoknak? Mert a térkép többi részére (leszámítva talán a „lengyel morzsát”) lehet moralizálós magyarázatot gyártani de a horvátokra sztem nem.

 39. untermensch4 — 2015-11-09 20:29 

@slashtmp: „Miközben beindul ellene az aljas fideszpropaganda. ”
Ha beindul ellene a nemfideszpropaganda is (ahelyett hogy tűrné vagy támogatná), azt én is levegőelszívásnak nevezném. Az a baj hogy az említett szocializációs háttér miatt egy újonnan színrelépő baloldali szereplő vagy konkurencia vagy nem baloldali, ellenzékből pedig oly kényelmes ha a hatalom intézi el, látszólag, mi pedig sajnálkozhatunk és a fenyegetettség érzésével (mi lehetünk a következők) manipulálhatjuk a törzs(egybites)szavazóinkat. Groteszk módon az újonnan próbálkozó szalámiszeletek nemösszeállása darabáruvá teljesen természetesnek tűnik.

 40. becsuszoszereles1k — 2015-11-09 20:32 

Jo volt a poszt, mert az ellenzek valahogy mindig baloldali! 😀 Vagyis sose fogynak el! Nagyon nevetseges, de egesz Magyarorszag, tulajdonkeppen, baloldali. Igy aztan a „kisoregekbol” lesznek a „nagyoregek”…

Ugyanis ne keverjuk ossze azt, ami soha nem keveredett es nem is fog! Nevezetesen, a munkasmozgalmi balossagot az ertelmisegi baloldallal (a naiv liberalizmustol es liberalizmustol a megelhetesi zoldeken at az ellenzekiseg „bekegalamb” – non plus ultra fokozataig)!

Van orszag, ahol a kommunista mentalitas es a jobboldali (szelso jobboldali) besorolas kozos nevezoje nem a politikai platform „egtajai”, hanem pusztan csak a radikalis jelleg. Ilyenkor az iranyok – legnagyobb amulatunkra, „mibol lesz a cserebogar!”, helyet cserelnek. Vagy nem, csak a tuloldalrol kapjak a suskat. Visszaterve a klasszikus formahoz: holott tehat a balos radikalizmus tarsadalmi igazsagossagnak es egyenlosegnek, kivanatos harci modszernek es jogos attitudnek titulalja sajat radikalizmusat. A jobbos pedig csak siman radikalisan cso”lato, sot tudatosan es fokozottan az, mi altal ki tudja fejteni a szerinte kivanatos nyers erot. Elmeleti pampogas es gyakorlati(as) pampogas, ha talalkozik… :-/

Magam me’g egyre csak ott tartok Goncz Arpad, a volt Magyar Koztarsasag volt elnoke bucsuztatasat illetoen, hogy – tudomasom szerint – kifejezett vegso kivansaga (hogy irott, szabalyos vegrendeletben foglaltan-e, azt nem tudom) ellenere altala nem kivant kozeleti szemelyek reszt vettek a temete’se’n. ? Igaz ez a hir vagy csak hallomas? Egy elnokot temethetnek-e nem hivatalos temetessel? Marpedig akkor. Pont egy elnok ne tudna ezt?
Valoban volt valamifele „ujratemetes” – es arra a reszere az esemenynek vonatkozott a keres? Gondolom, amit a csalad kozvetitett…
utobbi esetben az ellenzekiseg kerdese jelenleg itt tart Mo.-on, attol felek. Ez az, amikor mar semmi nem szamit?

Eredetileg csupan ennyit akartam volna hozzafuzni a poszthoz:
„Göncz Árpád Alapítványt akarnak csinálni, a gönczárpádi örökséget ápolandó. Hát persze.”
Errol a(A) Bacher Ivan oroksege jutott eszembe (remelem, a nemes torekvesek, de fokent a fontosak nem cimtol, rangtol fuggnek), meg az emlekoldala…
…pedig boven eleg lett volna az o” peldaja altal megvalositani, de akar csak megszivlelni, hogy eljunk termeszetesen, apoljuk (szellemi) hagyomanyainkat, dolgozzunk-munkalkodjunk, gyarapitsuk minimum szukebb kozossegunket, es szakmailag torekedjunk legjobb kepessegeink szerint.
Ertsd: minden hivatasban boven eleg, ha a tehetsegek, a tehetsegesek, a felkeszultek mukodnek kozre. Gondolkodj, gondolkodj jol – akkor jol irsz: Ivan eseteben peldaul! Megelni lehet, hogy nem fogsz belole. Fokent pedig ne legyel kozeleti ember, ha nem megy, ha megis, akkor ne tamogassuk; egyuttal tartsuk tiszteletben minden embertarsunkat… Na, egy kicsit mar tulment, hiszen annyi minden lenne me’g, amit nehez megvalositani. Nehez-e?

 41. slashtmp — 2015-11-09 20:44 

@untermensch4: „Ha beindul ellene a nemfideszpropaganda is (ahelyett hogy tűrné vagy támogatná)”
Én nem emlékszem ilyenre (mondjuk nem Magyarországon élek), de azért egy kérdésem lenne. Tegyük fel, hogy így van, akármit jelentsen is ez a nemfideszpropaganda. Azt nem értem, hogy ha ezek a régi baloldali figurák mind ilyen jelentéktelenek, impotensek, alkalmatlanok akkor miért gondoljuk, hogy ilyen nagy hatásuk van? Ki figyel oda rájuk?

Ha csak egy elenyésző kisebbség, akkor miről beszélünk? Akkor talán mégsem ez a probléma?

Ha meg mégis van egy jelentős csoport akikre ezek hatással vannak, akkor meg azzal mit tudunk tenni? Tiltsuk be a DK-t? Van rájuk igény. Mint a Jobbikra. Deal with it.

 42. panamajack — 2015-11-09 21:20 

@slashtmp: „Tehát az amit ő képviselne (amit mi szeretnénk hogy képviseljen) annak nagyon kicsi a célközönsége, és hiába volna rá szükség, ahhoz, hogy valamit tényleg tenni is tudjon, az igényt is meg kellene teremtenie.” – a lényeg az, hogy egy ilyen ellenzék valóban és látványosan MÁST kínálna, mint a jelenlegi kormány, és nem ugyanazt az állott kádári zónapörköltet „magyaros” helyett „európai” szószban. Előbb-utóbb megteremne rá az igény, legkésőbb amikor a népnek végképp elege lesz ezekből (ez lehet, hogy nem holnap lesz, de nem is évtizedek múlva). És akkor a fideszes ellenpropaganda akár ingyenreklámként is működhet, hiszen csak erősíti az „ezek tényleg mások” imidzset. Mindenesetre a jelenlegi ellenzék mire ment azzal, hogy meg próbálta verni Finkelsteint a saját játékában?

 43. panamajack — 2015-11-09 21:26 

@slashtmp: „Azt nem értem, hogy ha ezek a régi baloldali figurák mind ilyen jelentéktelenek, impotensek, alkalmatlanok akkor miért gondoljuk, hogy ilyen nagy hatásuk van? Ki figyel oda rájuk?” – nem jelentéktelenek, és a saját érdekeik/privilégiumaik védelmében egyáltalán nem impotensek. Ugyanott járták ki a kádári politizálás iskoláját, mint a fideszes potentátok. Az ország vezetésére viszont – mint ez kiderült – alkalmatlanok.

 44. flashbang52 — 2015-11-09 22:13 

A Sárga rózsa éneklése = Albán légvédelem
ti:
Felsorakozik a légvédelmi század és az öklüket rázzák a felettük elhúzó bombázók irányába.
Nehéz albán légvédelem:
Felsorakozik a század öklüket rázzák a felettük elhúzú bombázók irányába és közben azt üvöltik: K–va anyád ha leszállsz agyonverünk!!!
Szupernehéz albán légvédelem:
Ugyan ez csak a század egymás vállára állva egy gúlát alkot.

 45. Tromb74 — 2015-11-09 22:48 

@slashtmp: Nem jelentéktelenek, impotensek vagy alkalmatlanok, hanem velejéig romlottak. Sajnos nagyon nagy a befolyásuk bukottan, lejáratottan, kopottan is, pl. azért mert pénz, hatalom, kapcsolatok birtokában vannak.
A probléma kettős. Egyrészt képtelenek önként hátrébb rendeződni, (akár) az ország érdekeit szem előtt tartva visszavonulni, másrészt meg a polgárok jelentős része nem engedi őket tisztességben kimúlni.
Ez utóbbinak többek között az az oka, hogy mindenhová odapofátlankodnak, mintha nélkülük nem is jöhetne létre ellenzéki erő, ezt pedig sokan benyalják.
Nézzük pl. Gyurcsány Ferencet. El kell fogadni a tényt, minden szinten megbukott, hiteltelenné vált. Hogy mennyire érdemelte ki a sorsát az most mellékes. Ami lényeges, hogy ha oda áll egy cserép virág mellé, akkor az elszárad, ha kimegy az utcára, beborul és esni kezd. Ha elmegy egy tüntetésre, akkor az már nem tüntetés, nem polgári, nem ellenzéki. …és akkor egy olyan párt élére áll, amit Demokratikus Koalíciónak hívna? Miért?

Itt nagyon sokan azt szajkózzák, hogy a Fidesz megbuktatására egyetlen esély, ha az ellenzék összefog. …és ezt úgy értik, hogy Gyurcsán Ferenctől kezdve, Schmuck Andoron át egészen Thürmer Gyuláig mindenki.

Elnézést kívánok, de A CÉL NEM A FIDESZ MEGBUKTATÁSA, HANEM A HATÉKONY, DEMOKRATIKUS, FELELŐS KORMÁNYZÁS MEGTEREMTÉSE.

A cél érdekében meg még azt is érdemes bevállalni, hogy még egy ciklus erejéig marad ez a ganéj banda.

 46. szunditj — 2015-11-09 23:02 

Egyszer láttam egy ifjú titánt, aki azt magyarázta hogy nemsokára lediplomázik, aztán szerez egy másodikat is, utána pedig elmegy valamelyik (!) párthoz képviselőnek. Magyarul 1; az hogy valahol dolgozzon is valamit, még a lehetőség szintjén sem fordult meg a fejében 2; a valamelyik párt azt jelenti, hogy nem érdekli semmilyen eszme vagy értékrend, ahonnan a legnagyobbat tudja kaszálni, oda megy. Egyrészt honnan veszi hogy bármelyik pártnál tárt karokkal várnák, hogy pont őbelőle csináljanak képviselőt, másrészt viszont mai pártjaink tele vannak ilyen figurákkal. Ha kellően gátlástalan és vastagbőrű ahhoz, hogy bármit megtegyen amit mondanak neki, akkor idővel akár még külügyminiszter is lehet belőle.
Mai elitünk bármely tagja egy mozdonyt nem merne irányítani, mert bonyolult és ha valamit rosszul csinál, akár meg is sérülhet. De egy város, egy minisztérium, vagy akár egy egész ország irányítását teljes mellszélességgel elvállalja, oda neki az oroszlánt. Mert ott akármit csinálhat, semmi baja nem lehet, legfeljebb pár év múlva leváltják, de addigra már gondoskodott róla hogy még az unokáinak se legyenek anyagi gondjai. Tud valaki akár egy olyan politikusról is Magyarországon, akinek felelnie kellett az általa okozott károkért? Azon kívül hogy nem választották újra? A rendszerváltás óta egész iparágakat tettek tönkre, torz ideológiákra alapozva kárpótoltak, privatizáltak mindent, milliók süllyedtek nyomorba a kilábalás esélye nélkül, az ország csak sodródik és egyre megosztottabb lesz. És most a tudatos lopást, lenyúlást nem is említem. Amikor szétvernek egy működő gazdaságot mert egy havernak kell a földje, amikor tönkretesznek egy céget mert nem attól veszi a drágább dolomitot akitől előírják, amikor csődbe visznek egy bankot mert a zavarosban lehet nagyot lopni. Fognak-e valaha ezért bárkit is felelősségre vonni? Emlékszik még valaki az Antall-kormány privatizációs miniszterére, egyáltalán hogy hogy hívták (Szabó?)? És Hornéra (valamilyen Tamás?)? Utánanézett valaki is a külföldi számláiknak? És Rogán vagyonának, a mindenféle offshore-oknak? És elhiszi bárki is, hogy a Jobbik majd különb lesz?
Jókat szoktam vitatkozni kollégáimmal, akik a civilektől várják a megváltást. Hogy majd jön egy csomó szakértő civil, majd ők csinálnak egy civil kormányt és kivezetik az országot minden káoszból. Viszont a semmiből nem bukkannak fel megváltók, ráadásul egy államapparátus hatalmas gépezet, sok ember kell hozzá, annyi zseni civilünk biztosan nincs. És akkor is kell mögéjük egy párt, ha másért nem, hogy megszavazza a Parlamentben az elképzeléseiket. Ahhoz hogy egy civil kormányozni tudjon, előbb pártot kell alakítania, meg kell választatnia magát, politizálnia kell. A kormányzás maga is politika. Viszont akkor már párt és politikus, akiket kötelezően utálunk, mert egykutya mind. Akkor most hogy is van ez? A politika is egy szakma, szerintem azt is tanulni kéne. Melyik pártnak van olyan programja, hogy következő generációját valamilyen tanfolyammal, ösztöndíjjal (akár külföldivel is), egyáltalán bármilyen képzéssel felkészítse? Régen legalább volt egy Foximaxi. Egy Soros-ösztöndíj. Lakitelki népfőiskola (?). Az MSZP Táncsics Alapítványa is szép csendben elhalt. Most Loppert Dánielek, Zsiga Marcellek, gázszerelők meg futsallos haverok vannak. Korábban Antall, Torgyán, Gaskó, Kuncze, stb. voltak. Nem véletlen, hogy ide jutottunk ahol vagyunk és ez még nem a gödör alja.

 47. jutka — 2015-11-09 23:42 

 48. jutka — 2015-11-09 23:47 

A SÁRGA RÓZSA az önmagunkhoz való hűség szimbóluma, ahogy a ” Ha én rózsa volnék” című dal története is ezt a fajta következetességet foglalja énekelhető versbe:))

 49. Tromb74 — 2015-11-09 23:57 

@jutka: Így már mindjárt szebben cseng bong 😀 😀 😀

 50. Tromb74 — 2015-11-10 00:00 

@szunditj: A hozáértés bolsi trükk, a lojalitáshoz meg nem kell különösebb képzés.

 51. professzorpizka — 2015-11-10 00:04 

@jutka: Megindító.

 52. yenoee — 2015-11-10 06:41 

@szunditj: „Emlékszik még valaki az Antall-kormány privatizációs miniszterére, egyáltalán hogy hogy hívták (Szabó?)? ”

Szabó Tamás. Ha jól tudom, ő már elég régen kiszállt a politikából, most leginkább a Mária Rádió köthető a személyéhez.

 53. zsanvalzsan — 2015-11-10 07:40 

@szunditj:
” Tud valaki akár egy olyan politikusról is Magyarországon, akinek felelnie kellett az általa okozott károkért? Azon kívül hogy nem választották újra? ”

Igen, én tudok ilyen politikusrol. Nem vagyok benne biztos, hogy irigylésre mélto az az eljàràs, ahogyan felelösségre vontàk …

” Hogy majd jön egy csomó szakértő civil, majd ők csinálnak ”

Nem erröl (is) szol maga a poszt? Hogy majd jön valaki (Honnan jön? Ki jön? Miért jön?) és majd ö megcsinàlja … Mit is csinàl meg? Kinek csinàlja? Miért csinàlja? És miért gondoljàk a kollégàid és még sokan màsok, hogy amit ezek a valakik megcsinàlnak, az pont nekik lesz jo? Egyàltalàn, mi az, hogy az orszàg érdeke?

 54. zsanvalzsan — 2015-11-10 07:44 

@Tromb74:
” Elnézést kívánok, de A CÉL NEM A FIDESZ MEGBUKTATÁSA, HANEM A HATÉKONY, DEMOKRATIKUS, FELELŐS KORMÁNYZÁS MEGTEREMTÉSE. ”

Ezt kellene megértenie még kb 8 millio vàlasztonak …

 55. panamajack — 2015-11-10 07:51 

@zsanvalzsan: Hát te tényleg nem értesz semmit. A messiásvárás épp az ellentéte annak, amiről ez a poszt (és az egész blog) szól!

 56. panamajack — 2015-11-10 07:59 

@jutka: Ez a dal is az önazonosságról szól.

http://m.youtube.com/watch?v=Uvu9RvCq0bs

 57. professzorpizka — 2015-11-10 08:07 

@panamajack: Ilyenkor mindig úgy elszomorodom.

 58. noirp — 2015-11-10 09:13 

Intertextuális pö’fo’mansz következik.

Azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa?
— Hogyne, hogyne! Jövő év szept. elsejétől a Nemzeti Rózsabokor Terv keretében már a kisiskolások is termeszteni fogják. Hittan-és testnevelésóra között, énekelve mennek kertecskéikbe, és boldogan ápolják a nemes rózsát.

Azt hiszed, hogy hallgatunk a hazug szóra?
— Mi az hogy! Boldogan isszuk, nyeljük, terjesztjük, mert általában tudjuk ugyan, hogy hazug, de olyan kellemesen hangzik.

Azt hiszed, hogy mindig mindent megbocsájtunk?
— Mindent azért nem. Csak néhány tömeggyilkosnak bocsátottunk meg nyomós okokból: millenniumi ünnepségek, revízió, lada, telek, rántotthús.
Ha viszont a bejáratott meséinket lejáratod, támasz s talpkő szilárdságú önelégültségünkön rágódsz, mint titkos féreg, azt nem bocsátjuk meg!

Azt hiszed, hogy veszni hagyjuk minden álmunk, ó, minden álmunk?
— Hát ez megint micsoda fanyalgó szöveg már? Olimpia lesz Budapesten! Kalandpark Ózdon! Neked ez nem elég??

—- Virágok közt veled lenni, tudom, szép volna, kedvesem…
Áááááááááááááálmodtam egy barackfáááááról…

 59. noirp — 2015-11-10 09:14 

@professzorpizka: Teljesen érthető 🙁

 60. noirp — 2015-11-10 09:17 

@yenoee: Jézusmária!

 61. panamajack — 2015-11-10 09:19 

@noirp:
Azt hiszed, hogy megváltozunk vezényszóra?
– azt nem, de bármilyen hatalomnak és ideológiának ugyanolyan lelkesen csápolunk.

 62. zsanvalzsan — 2015-11-10 09:25 

@panamajack:
Pont a messiàsvàràs reménytelenségére, értelmetlenségére akartam ràmutatni, de most, hogy a sajàt szövegemet visszaolvasom, ismét nem sikerült megfogalmaznom a gondolataimat.

 63. hadrian77 — 2015-11-10 09:30 

Másnak is feltűnt, hogy a Schmock Andorka szép csendben, de milyen kurva jól eléldegél a nyugdíjasok hátán?

 64. zsanvalzsan — 2015-11-10 09:48 

@panamajack:

A messiàst egyébként sem kell màr vàrni.
Itt van.
2010-ben elérkezett a nagy nap, amelyet oly sokan vàrtak. Ugye emlékeztek még? „mindegy màr, hogy ki, csak ezek ne … ”

Most övé az orszàg, övé a hatalom.
Mindörökké àmen helyett: nesztek bazmeg.

 65. noirp — 2015-11-10 09:49 

@hadrian77:
Igen, kérem szépen.
Kérdés: sajnáljam-e azokat, akik boldogan tapsikolnak neki?

 66. panamajack — 2015-11-10 10:01 

@zsanvalzsan: ja, ugyanők most azt nyafogják: „mindegy ki, csak Ő ne!”

 67. hadrian77 — 2015-11-10 10:05 

@noirp: nem kell ajnálni őket. Ez a jelenség nagyon jól bemutatja a mai magyar politikai életet. A politikusok nagyon jól elvannak az emberek hátán érdemi teljesítmény nélkül, néha tesznek pár gesztust, az emberek meg tapsikolnak és örülnek.

 68. Tromb74 — 2015-11-10 11:14 

@zsanvalzsan: Az mán’ tisztán kirajzolódni láccik, hogy ezzel a mindegy ki, csak ő nem mentalitással sebtiben szakítani kellene.
Mindegykikből rohadt sok van, sajnos nagyon hasonlítanak is egymásra.
A soron következő mindegyki jelen pillanatban a Jobbik, aki mellett olyan érveket szokás felhozni, hogy még nem loptak (annyit), majdnem szűzek. Ja, meg időnként kijelentik, hogy cigánybűnözés márpedig van. …és persze elhangzik jó gyakran a bűvös, de soha be nem váltott szó: ELSZÁMOLTATÁS
Ez a következő választásokon legkevesebb 30%-ot fog érni, de ha nem lehet még 133 bőrt lehúzni a menekültekről, vagy újabb harcot hirdetni valami papírsárkány ellen, akkor a figyelem ismét az ősellenség cigányokra fog terelődni. Ezen a pályán pedig a Jobbik magabiztosan veri a Fideszt.

 69. slashtmp — 2015-11-10 14:12 

@panamajack: Nyilván bennem van a hiba, de most már igazán elmagyarázhatnátok egy ilyen bunkó mérnöknek, mint én hogy akkor mégis miről szól ez a poszt, mert nekem ebből annyi jött le, hogy az ellenzéknek a sárgarózsa frakcióját nem szeretjük mert ők egyrészt nem tesznek semmit amit egy ellenzéknek tenni kéne másrészt alkalmatlanok is mindenre, mindennek tetejébe nem engednek másokat kibontakozni (ez utóbbi azért nem áll távol a messiásvárástól, mert feltételezi, hogy vannak mások, akik viszont képesek lennének erre).

Ok. És? Ennyi? El vagyunk keseredve, itt már nincs mit tenni? Akasszuk fel magunkat, mint eltopo kérdezte? Erről szól a poszt?

 70. panamajack — 2015-11-10 14:28 

@slashtmp: „ellenzéknek a sárgarózsa frakcióját nem szeretjük mert ők egyrészt nem tesznek semmit amit egy ellenzéknek tenni kéne másrészt alkalmatlanok is mindenre, mindennek tetejébe nem engednek másokat kibontakozni” – idáig stimmel.

„El vagyunk keseredve, itt már nincs mit tenni? Akasszuk fel magunkat, mint eltopo kérdezte?” – na itt már nincs egyértelmű válasz. Az biztos, hogy a sárgarózsásokban fölösleges reménykedni, másfelé kell megoldást keresni. Ez a megoldás lehet akár egy jó erős kötél is (ha valakinek épp arra van gusztusa).

De lehet az is, hogy megpróbálunk önszerveződni (és itt nem csak tüntikélésre gondolunk, hanem lokálisabb, kevésbé látványos dolgokra is, ebben például lehetne tanulni a Jobbiktól). És közben nem hagyjuk, hogy odatolja a képét Gyurcsány vagy Szanyi, és ellopja a rivaldafényt.

Vagy mi például csinálunk egy olyan közéleti blogot, ahol azt írjuk le, amit gondolunk, és nem azt, amitől szerintünk népszerűek leszünk akármelyik szekértáborban.

A lényeg – nem várjuk a messiást, hanem belenyugszunk, hogy nekünk kell megpróbálkoznunk legalább a világ egy pici szeletének a megváltásával. Önálló, öntudatos polgárokként. Ha kell, mindenféle széllel szemben hugyozva (haénzászlóvolnék!).

 71. Tromb74 — 2015-11-10 14:34 

@slashtmp: Alapvetően nem az öngyilkosság lenne a konklúzió, hanem az, hogy egy valódi ellenzék nem a jelenlegi kiöregedett bűnözők árnyékából fog a napfényre törni, hanem tőlük függetlenül, sőt velük szembe helyezkedve.
Másképpen fogalmazva, egy kormányváltás nem jelent megoldást, a politikai és hatalmi elitet kell leváltani ahhoz, hogy a haza fényre derüljön, mert ez a cica harc a mindenkori kormány és ellenzék között csak színjáték.
Tehát nem az apátia a megoldás, hanem az, hogy azok, akik ebben egyetértenek (feltehetőleg elég sokan), egymásra találjanak és elkezdjék kijárni azt a hosszú és eléggé rögös utat, aminek a végén egy vállalható ország pirospozsgás, mosolygós arca kacsintgat felénk.

 72. Tromb74 — 2015-11-10 14:58 

@panamajack: No, hát emígyen is fogalmazhattam vón. Lájkölöm a +1-edet.

„A lényeg – nem várjuk a messiást, hanem belenyugszunk, hogy nekünk kell megpróbálkoznunk legalább a világ egy pici szeletének a megváltásával. Önálló, öntudatos polgárokként. Ha kell, mindenféle széllel szemben hugyozva (haénzászlóvolnék!).”

Hozzá tenném, ez lehet, hogy nagyon hosszú meccs lesz. Alapvetően a mi szabadságunk abban rejlik, hogy merünk mások lenni, akár korábbi önmagunknál is, vagy pl. merjük a gyerekeinket is ebben a szellemben nevelni. Az csak plusz, ha közben az itt folytatott beszélgetések az idelátogatókban is elindítanak valamit.

Ez egy olyan szemlélet, ami az összes döntésedben meg kell hogy mutatkozzon. Ma a rendszer ellensége az, aki nem adósítja el magát meggondolatlanul, aki gondol az öngondoskodásra, aki önállóságra, függetlenségre törekszik. Ellenség, aki a holnapot választja a ma helyett, aki empatikus, vagy segítőkész.
Ennek a rendszernek az ideális polgára irigy, gyáva, önző, kiszolgáltatott. Aki nem ilyen, az a rendszert bomlasztja.

Szerintem ennyi a nagy titok, amit minél szélesebb körben kéne megismerni.

 73. slashtmp — 2015-11-10 17:19 

@panamajack: Értem én ezt, szép is ez nagyon, meg írtad már korábban is, hogy „egy ilyen ellenzék valóban és látványosan MÁST kínálna” (mintha lett volna már ilyen próbálkozás, ugye, LMP), de mi lenne az a látványosan más? Mik az alapértékek? EU? NATO? Liberális demokrácia? Kapitalizmus? Mennyiben különbözne ez mondjuk a DK által elismert alapértékektől?

 74. panamajack — 2015-11-10 17:40 

@slashtmp: Nos igen, az LMP egy ígéretes kísérlet, és néhány témában tiszteletreméltó elvi kiállást is tanusítottak. Sajnos az utóbbi időben ők is kezdenek belesimulni a kényelmes „őfelsége ellenzéke” szerepbe, illetve Schiffer Andráson kívül nem igazán van karakteres politikusuk. (Meg mondjuk alapdolgokban nagyon nem értek velük egyet, de az nyilván nem baj).

A DK? Hát hogy is mondjam… Nekem pontosan olyan liberálisoknak tűnnek, mint amilyen konzervatív a Fidesz. Amolyan „magyar narancs”: kicsi, savanyú, és egy bukott ex-kiszes ex-szoci ex-miniszterelnök egyszemélyes pártként vezeti. Aki igencsak hozzájárult, hogy a „liberális” szítokszó legyen Magyarországon (persze a fő bűnös Orbán, de Gyurcsány és a régi Szadesz nélkül nem ment volna).

Viszont arra remekül alkalmas a DK, hogy ha megjelenik egy nyugatos-liberális párt, akkor Gyurcsány rögtön azt kiabálja: „ezek az én kottámból játszanak!”, Orbán meg: „ezek a Gyurcsány kottájából játszanak!”. Gyurcsány a magyar politikai élet Piszkos Fred-e. Akivel hírbehozzák, annak vége. És ez neki is, Orbánnak is nagyon is megfelel.

 75. slashtmp — 2015-11-10 18:15 

@panamajack: Szépen kikerülted a választ a „miben látványosan más” kérdésre 🙂

 76. panamajack — 2015-11-10 18:20 

@slashtmp: Fenét kerültem ki. Abban más, hogy hiteles. Gyurcsány meg nem az. Attól, hogy a seggemre tetováltatom, hogy „liberális kapitalizmus”, még nem felejtődik el, hogy a kormányzásom alatt elszállt az államadósság, a költségvetési hiány, a bizalom…

 77. magyarorszag — 2015-11-10 20:33 

Egy két dolgot ennek a dolognak a margójára megjegyeznék.
Először is kérdezném a cikk írót, hogy ő mit és hol tesz azért, hogy ez a helyzet ne így álljon, ahogy áll?
A másik, hogy ha már nem ismerek egy zeneszámot, amit énekelnek egy ilyen rendezvényen és sokkal több mondanivalója van mint azt elsőre gondolnák. Persze a cikk stílusából látszik, hogy annak írója inkább a dolgok nyíltan kimondását részesíti előnyben, amivel nincs is semmi gond minden esetre mikor ennek a számnak a szövege íródott, akkor ez nem volt ennyire divat és az énekesnőnek a többi számát is érdemes innen meghallgatni, mert azokban is van bőven társadalom kritika pl. a mai rendszerrel kapcsolatban is. De nem is ez itt a lényeg,hanem az, hogy mi a halál füle az a sárga rózsa? Ennyire legyünk már tisztába a dolgokkal, hogy a „Ha én rózsa volnék” című dalnak az ég világon semmi köze nincs a „Miért hagytuk, hogy így legyen ” című számhoz amiben a különböző jelzőkkel ellátott sárga rózsa szereppel…
Amúgy a cikk kritikáival egyet értek kb.

 78. bereznay — 2015-11-10 20:40 

Örülök, hogy elkerült hozzám ez az írás. A lényegi, nem mellébeszélő jelllegűek ritka esete. Úgy jó, ahogy van.

 79. bereznay — 2015-11-10 20:42 

@Tromb74:

Ez az. De mennyire!

 80. slashtmp — 2015-11-10 20:52 

@panamajack: Aha. Szóval ez a program. Ugyanazt akarjuk mint a Feri csak minket nem Gyurcsánynak hívnak 😉

 81. panamajack — 2015-11-10 20:56 

@magyarorszag: „Először is kérdezném a cikk írót, hogy ő mit és hol tesz azért, hogy ez a helyzet ne így álljon, ahogy áll?” – hát például megírta ezt a posztot – meg még több száz másikat, lehet tallózni…

A többire inkább nem válaszolok, ezen a blogon nem ereszkedünk egy bizonyos szint alá… 🙂

 82. panamajack — 2015-11-10 21:03 

@slashtmp: nem. Hanem: „Mi tényleg meg akarjuk valósítani, amiről a Gyurcsány csak pofázik. Ja, és vele ellentétben mi értünk is hozzá.”

 83. panamajack — 2015-11-10 21:16 

@slashtmp: Viszont azt remekül illusztráltad, hogyan nyom el a sárgarózsás bagázs minden más ellenzéki kezdeményezést. Pontosan így: „Stipi-stopi, ez a mi helyünk! Itt rajtunk kívül nem lehet más liberális! Összefogááááást!!!”

 84. Tromb74 — 2015-11-10 21:28 

@slashtmp: A Feri már kapott lehetőséget az akarat nyilvánításra. Mondhatjuk úgy, eljátszotta a beléfektetett bizalmat. Személye már önmagában véve is hiteltelenít mindenféle politikai csoportosulást, hogy mit akar az innentől kezdve másodlagos. …de ha már itt tartunk, nagyon nehéz elképzelni más szándékott mint azt, hogy a maradék népszerűségét kiaknázva akar ellébecolni a zavarosban, amíg lehet, hátha úgy alakul, hogy csurran cseppen némi hatalom, pénz stb.
Minden hiteltelensége ellenére rendelkezik annyi kapcsolati tőkével, ismertséggel, hogy legyen média jelenléte, meg majomkodással magára vonja az istenadta nép figyelmét.
Nem, mi nem ezt akarjuk.

 85. Tromb74 — 2015-11-10 21:46 

@magyarorszag: ebbe a sárga rózsás útvesztőbe kár belemenni, mindössze a szimbolikája érdekes a növénynek, meg az hogy könnyes szemmel dúdolja a dalt az a bagázs, aki erősen sáros benne, hogy ilyesmiket dúdolászni ismét divatos.
Ráadásul nekik nem köll virág nyelven dúdolgatni el a bánatukat, mert semmi akadálya annak, hogy nyiltan kimondják, vagy akár tegyenek ellene, csak hétköznap nem érnek rá, mert meló van, azt kell játszani, hogy ők az elkenzék, de csak annyira, ami még éppen kényelmes.

 86. professzorpizka — 2015-11-10 21:55 

Az a helyzet, toredelmesen bevallom, hogy en Koncz Zsuzsat annyira ruhellem (meg Brodyt is) hogy en azt sem tudtam, hogy van tobb rozsas szam.

 87. panamajack — 2015-11-10 22:03 

@Tromb74: „ők az elkenzék” – ez direkt volt, vagy elgépelés? Mert jó! 🙂

 88. panamajack — 2015-11-10 22:20 

@bereznay: welcome! Van itt még egy csomó érdekes poszt… 🙂

 89. flashbang52 — 2015-11-10 22:38 

Kőbánya, a Törekvés és a zenekar helyzete olyannyira nem volt vonzó ekkortájt, hogy Koncz Zsuzsa szépen cserben is hagyott minket. Játszottunk …..a Danuvia Művelődési Házban is, kint, a Kerepesi útnál. Ott történt, hogy Zsuzsa az egyik szám közepén hisztériarohamot kapott, földhöz vágta a mikrofont, és elviharzott. Egyszerűen faképnél hagyott minket. Elvileg röhöghettünk volna, de semmi kedvünk nem volt hozzá. (…) Talán nem hallotta magát jól. A lényeg viszont a cserbenhagyás volt. Már több mint egy éve énekelt akkor az Illéssel, de az új helyzet büdös lett neki, csillogóbb, menőbb helyre vágyott, úgyhogy ment is onnantól kezdve a Metróhoz. (…) Zsuzsa elment tehát a Rákóczi útra, ott játszott a Metróval a belvárosban, ami kétségkívül menőbb volt, mint az akkor prolizenekarrá süllyedt Illéssel koptatni a színpad deszkáját.”……

Ezt Szörényi izé Szörnyű Levente könyvéből másoltam ide….

Majd így folytatja…

…közölte velünk azon a jellegzetes, nyújtott hangján: »Én mondom meg a Borsnak, hogy melyik lemezt vesszük le a polcról.« Azaz tegyük csak félre most a Fonográfot. Előbb van még egy kis dolgunk. Készítenünk kell egy Koncz Zsuzsa-lemezt. (…) Jó, hogy nem volt nálam pisztoly. Ha lett volna, egészen biztos, hogy ott helyben kivégzem Erdőst. (…) Csak az István, a király megírása és sikere szabadított fel az addigi folyamatos »Koncz-nyomás« alól.”….

Na szóval ennyire voltak ők akkoriban a rendszer ellenségei meg a többi bunyevác.

KZS magáról meg így vallott:

… egy idő után kirúgtak az egyetemről; mondván, „kislány, maga már olyan híres, hogy csak blamálná a testületet”. Mellesleg azért én is megtettem mindent, hogy ez így legyen: bukdácsoltam szemeszterről szemeszterre…

Akkor most hogy a bánatba van ez. Akit a rendszer tényleg ellenségnek tekintett, az közelébe se jutott az egyetemnek. Nemhogy híres legyen.
Baszok tanulni megbukok és kirúgnak erre körbejajongom a világot, hogy engem itten a rendszer kicsinált…

Ebben az országban mindenki amnéziás lesz…???

Na megyek inkább nézek egy jó kis filmet ahol a főgonoszt bal pupillán lövik egy nagy kaliberű lőszerrel. 🙂

 90. flashbang52 — 2015-11-10 22:40 

@panamajack:

Remélem dierkt volt mert nagyon találó. Loptam is rögtön. 🙂

Majd odairom, hogy copyright Tromb 74 🙂

A főgonoszt most dobták be a mángorlóba hamarosan jön a pupillán lövés 🙂

 91. Tromb74 — 2015-11-10 22:40 

@panamajack: telfonon pötyögtem be, nevezzük freudi elgépelésnek:)

 92. Tromb74 — 2015-11-10 22:44 

@flashbang52: kérem szépen! Mindannyian Erdős Péter cilinderéből ugrottak elő.

 93. Tromb74 — 2015-11-10 23:55 

@flashbang52: hát az az igazság, hogy talán a CPG munkássága vitán felül áll, de már ef Zámbó, Hobo, vagy a Beatricse esetében is felmerülnek az emberben a kétségek. Na de Koncz Zsuzsákkal, Bródykkal, LGT-vel meg Szörényikkel ne viccelődjünk már!
Azt gondom, egy olyan világban, ahol Boros Lajos a mai napig bohóckodhat a rádióban, az a legkevesebb, hogy ezek az udvari zenészek kedvükre nyeketeghetnek a nagyközönség előtt, meg egymás seggét nyalogathatják különféle interjúkban, de azért nemzeti hőst ne faragjanak már belőlük!

Ziga-zaga ziga-zaga Oi Oi Oi!!!
http://youtu.be/SrVGDkRwYys

 94. becsuszoszereles1k — 2015-11-11 00:00 

@flashbang52:

AVarban, a Bastya setanyon (Bastei Promenade), nemely „ablak alatt”, mindig elfog a me’la rohoges: Innen hallatta vo’n messze a karakan ifi ellenzek lelkesito szavait, prozaban, versben, dalban? A csillogo Duna folul, a fenyes Promenadi polgarsag kozul, a tiszteletet parancsolo Budai Var toszomszedsagabol…nyilvan a mindenkori „nyockeruleti” meg videki proletariatusnak, mint tomegnek (jaa: tomegbazis!). 😀
Es a beat-korszak magyar nemzedeke egy emberkent menetelt oltara ele’, Szalkarol vagy Tatarol, mindegy, arkon-bokron at, esobe’-fagyba’, ejjel utolso vonattal zotykolodve haza, vagy a „parnas” elso osztalyon berobogva a fovarosba, barhonnan es mindenhonnan egyforman. Ezeknek?! Ha’t, ja: ezeknek… A setanyrol lepillantva, a BME valamikori mernokhallgatoira, (es) az Ifjusagi Parkban fellepokre ‘gondolvan gondolok’ ugyanerre… 😀
*

Akinek meg nem vilagos a „sargarozsa” jelentese: ugyanaz, mint az „Alfoldi papucs / va’ll-szutyo” ” korszak / stilus. Az sem?! Szerencse fia! 😀

 95. slashtmp — 2015-11-11 00:02 

@panamajack: Jajmár, csak az játszom itt az ördög ügyvédjét, lehet, hogy nem túl sikeresen, de egyelőre abból amit írtál, úgy néz ki, hogy olyan nagyon szignifikánsan mást nem akarunk a sárgarózsásoknál, hanemazonban mi aztán értünk hozzá.

Azért ez még kevés, valami olyasmi kéne mint amit az Oszkó annak idején a Reformszövetséggel. De hogy szavazókat ilyenhez hogy lehet szerezni, azt nem tudom, bár úgy gondolom, egy Finkelstein kaliber pár év alatt fel tudná építeni az ehhez szükséges narratívát. Csak meg kéne fizetni.

 96. panamajack — 2015-11-11 01:01 

@slashtmp: még mindig nem érted, mi?! 🙂

 97. Tromb74 — 2015-11-11 01:04 

@slashtmp: Ehh, hombre!
Hát többek közt pont az lenne a lényeg, hogy Finkelstein ki legyen kukázva, a szavazót meg nem „szerezni” kell.
Képviselni kell valamit, oszt a szavazó meg szép lassan, vastagon odarakódik, mint a guanó. „…or not”

Van egy olyan sejtésem, hogy a szavazók zsája íze szerinti lavírozás nem vezet jóra, ami az ország sorsát illeti.
Nem úgyértem, hogy le köll szarni az akaratukat, de az a verzió valahogy nem oké, hogy a 13. havi nyugdíj belengetésével veszünk egymillió szavazatot, 23 köbméter gulyás kiosztásával 50 000 szavazatot, a minimálbér 2000 forinttal való megemelésével 350 000 szavazatot, és már meg is van a négyötöd.

Minden ettől eltérő stratégia persze nagyon szerény sikerrel kecsegtet rövid távon, de valahol el kell kezdeni, mert ez nem vezet jóra.
Egyszerűen ez a nép arra lett kondicionálva, hogy a szavazatuk ennyit ér. Kinek egy tál levest, kinek egy lapos borítékot. Ennek azért nem is annyira közvetett következménye, hogy jelen pillanatban már a demokrácia is csak díszletként funkcionál, hiszen a szabályok a pillanatnyi körülményekhez és igényekhez igazíthatóak különösebb morgolódás vagy visszhang nélkül.

Nagyon nehéz ezzel szembe menni, de ha másnak nem, akkor a fiataloknak valahogy meg kell értenie, nincs más megoldás, mert enélkül nincs jövő.

 98. professzorpizka — 2015-11-11 06:09 

@panamajack: Nem akarja érteni 🙂

 99. professzorpizka — 2015-11-11 06:22 

@slashtmp: Gyurcsánynak pont az a specialitása, hogy magára aggat minden táblát, ami a Fideszre és a Jobbikra nincs kiakasztva.
Ő a magyar demokrata, européer, mérsékelt, szociálisan érzékeny, modern, haladó, felvilágosult, jogvédő, igazságos, esélyegyenlőséget támogató, antirasszista, korrekt, városi, vidéki, polgári, paraszti, népi, nemzeti, mérsékelt vallásos, technokrata, elegáns, tárgyalóképes, jövőbelátó, felelős politikus.
Ha én most nem sajnálnám rá a pénzt és pár százezer forintból csinálnék egy sikeres promóciót, amelynek eredménye az lenne, hogy csak lúdtalpas politikus hozhat változást Magyarországnak, mert így biztos nem fog focira költeni, egyúttal megalapítanám a Lúdtalpas Pártot, melynek vezetője én lennék (lúdtalpas vagyok) és szerveznék hozzá egy legalább tízezres tüntetést, ahova kijönnek az emberek, hogy végre valaki mond valamit…
Nos a második, immár húszezres tüntetés első két sorában ötszáz, ökölbe szorult arcú nyugdíjas és ádáz tekintetű nő menetelne, síppal-dobbal, mint hivatásos tüntető. Ezen a tüntetésen még csak az orbántakaroggy szólna, meg az európázás (ettől, meg a gázos nyuggerektől a tömeg fele elve el sem jön a következőre) a harmadik tüntetésen már megjelenne az a madárijesztő (létszám 3500 ember) a negyediket már meg se szervezném, mert arra már a maszop is reagálna. És akkor a magyar demokrata, européer, mérsékelt, szociálisan érzékeny, modern, haladó, felvilágosult, jogvédő, igazságos, esélyegyenlőséget támogató, antirasszista, korrekt, városi, vidéki, polgári, paraszti, népi, nemzeti, mérsékelt vallásos, technokrata, elegáns, tárgyalóképes, jövőbelátó, felelős politikus sikeresen szerelt egy újabb kísérletet.

 101. zsanvalzsan — 2015-11-11 09:38 

@professzorpizka:
Alkalmas-e politikusnak az olyan valaki, aki egy közönséges trollt nem tud lekezelni?

 102. professzorpizka — 2015-11-11 09:45 

@zsanvalzsan: Természetesen nem alkalmas. De akkor legalább az írásom elérte a célját és Ferit besoroltuk abba a kategóriába, ahova tartozik 🙂

 103. dr Brcskzf Gröőő — 2015-11-11 11:30 

@Tromb74: az eemúthuszonötévvel az az egyik baj, hogy a szavazók rakódása csak akkor ér valamit, ha legalább negyvenvalahány százalék rakódik (méghozzá országos szinten, merthogy az önkormányzatoknak nem elég a jövedelmük). ennyi szavazó meg nem fog rakódni valamiért, ahhoz túl sok a valami. várni a rakódást, sopánkodni azon, hogy még mindig csak 8% rakódott, meg maga a sárgarózsázás.

fogalmam sincs, hogyan lehetne evvel szembemenni, de legalább a fiataloknak meg kéne tanítani (sőt, valahogy meg kéne tapasztaltatni velük — ezt se igazán tudom, hogyan), hogy ha nincs se valódi hatalommegosztás, se szubszidiaritás, se helyi szintű erős részvétel, akkor mindent a fejük fölött fog néhány pszichopata eldönteni.

 104. panamajack — 2015-11-11 11:41 

@dr Brcskzf Gröőő: A Fidesznek életében egyetlen elvhű döntése volt: amikor 94-ben megtagadták az együttműködést a szocikkal. Majdnem kiestek emiatt a Parlamentből. 4 év mulva viszont nyertek, nem kis részben ennek köszönhetően.

 105. Tromb74 — 2015-11-11 11:46 

@dr Brcskzf Gröőő: „A leghosszabb út is egyetlen lépéssel kezdődik.”
Nem a 40+ százalékra kell gyúrni, hanem arra a 8%-ra, amire van realitás.
Sajnos ez egy hosszú küzdelem, de legalább heroikus 😀 😀 😀

 106. Ősmágus — 2015-11-11 11:54 

Sziasztok!

Elég régóta olvasom a blogot, sok mindennel egyetértek, ami megjelenik. Eddig nem szóltam hozzá, mert úgy tűnt, hogy a blog írói ugyanúgy viselkednek az egyet nem értőkkel, mint Orbánék, aztán legnagyobb meglepetésemre az utolsó focis cikknél megköszöntetek egy gyökeresen eltérő véleményt, valamint feltűnt ezek között a hozzászólások között az 53-55-62 kombó, amihez megszólalásig hasonlók voltak korábban, a 62-es szerű választ kivéve. Bár azt továbbra sem tudom, hogy a félreértések a kevés szabadidővel (és ezért túl gyors olvasással) magyarázhatók, vagy orbáni feltételezésekből vagy valami másból erednek, úgy döntöttem, hogy felteszek pár kérdést.

Mit gondoltok, hogyan lehet helyrehozni a gazdaságot? (Igen láttam az új bejegyzést, de a vállalkozóbarát matrica és a konkrét intézkedés között azért van különbség.)
Ha arra kerül a sor, ki meritek majd mondani (a választások alatt és előtt), hogy nincs ennyi pénz nyugdíjra? Ezzel kapcsolatban mi a megoldási javaslat?
Hogyan növelnétek az ország versenyképességét (vagy ha szerintetek ez nem cél, akkor miért nem, illetve mivel lehet kiváltani)?
Szerintetek hogyan lehetne csökkenteni a korrupciót?

Egyelőre ezeket a kérdéseket teszem fel, kíváncsi vagyok a válaszokra.

Sok sikert mindenkinek!

 107. panamajack — 2015-11-11 12:13 

@Ősmágus: Írd be a jobb felső sarokban található keresőbe azt, hogy „rendszerváltó tanulmányok”. Ki fog dobni egy csomó posztot, ami erről szól. Azután ird be azt, hogy „válságok és közgazdászok”. Ezekkel elleszel egy ideig… 🙂

Az egyet nem értőkkel mi vitatkozni szoktunk, ami azt jelenti, hogy meghallgatjuk őket, és igyekezünk érdemben reagálni az érveikre. Tehát tiszteljük és értékeljük őket. Orbánék (vagy Gyurcsányék) nem ezt csinálják, ők az ellenvéleményeket elhallgattatják. Nem ugyanaz.

 108. noirp — 2015-11-11 12:16 

@Ősmágus:
Nyugdíj: rajtam ne múljon, nyíltan kimondom: NINCS PÉNZ.
A reálbérrel egyenlő (vagy nagyobb) nyugdíj még egy prosperáló gazdaságban is whatthefuck, itt viszont, szvsz., országveszejtő állatság.
Persze, azt is tudom, hogy az 1994 után fentartott nyuggerkánaán nem egyéb, mint jól olajozott szavazattermelő gép. De ez néhány, feltehetőleg besokallt aktívon kívül nem érdekel senkit. Az sem, hogy 3 év alatt elment az országból némi „hajtóanyag”: ezeknek a járuléka már biztos vagyok benne, hogy hiányzik a nagy közösből, ahonnan a nyugdíj „terem”, mert „az jár”, az infláció fölötti emeléssel, meg az ingyenmindennel együtt…

 109. noirp — 2015-11-11 12:23 

Megoldási javaslat: én bizony kegyetlenül megvágnám a nyugdíjat, a mindenkori nettó reálkereset átlagának 80%-ára, mint maximumra, per kopf.
A nettó reálbér-átlag most 160 000 Ft körül van…
Viszont rendesen összeírnám, ki mindenki vegetál huszonezer forintos minimálnyugdíjból; a kétszázezer fölöttiekből hozzájuk irányítanék át pénzt pontrendszer alapján, környezettanulmány után.
Ezen kívül pedig megszüntetném az ingyen utazgatást (legyenek 66%-os jegyek minden időszakra és 90%-osak _csúcsidőn kívülre_), ingyen fürdőzgetést, ingyenlófaszt. Nagyon átválogatnám az ingyen gyógyszerellátást. Imigyen bagósok, alkeszok, fizessetek; ha piára és staubra van pénzetek, akkor béta-blokkolóra is van.
… viszont kötelezővé tennék 65 fölött egy sor szűrővizsgálatot (mammográfia, prosztata, szív-érrendszer stb), évenként.

 110. Ősmágus — 2015-11-11 12:55 

panamajack: Érdekes. A rendszerváltó tanulmányokat én olvastam amikor megjelent, de csak az első hármat-négyet. Na akkor nekiesek a javasolt irodalomnak :).

noirp: A gyógyszertámogatás reformja jól hangzik. A nyugdíjat én sávosan, százalékosan vágnám, a nyugdíj átlag alapján, így egy másodszori vágás ugyanazzal a táblázattal további csökkenést eredményezne (a túl kicsi nyugdíjaknál pedig növekedést). Több kisebb átalakítással talán könnyebb lenne hozzászokni az alacsonyabb nyugdíjhoz, mint egy naggyal.

 111. panamajack — 2015-11-11 13:04 

@Ősmágus: még a „latin ritmusok” is érdekelhet, meg a „menedzsmentről” sorozat.

 112. dr Brcskzf Gröőő — 2015-11-11 13:22 

@panamajack: formálisan ez persze igaz, dehát akkor is miféle elvhez voltak hűek? ha bárki arra gondolt, hogy az állampárti múlttal való leszámoláshoz, az azonnal pofáraesett. szerintem ahhoz, hogy szövetséget csak domináns félként köss, ami mifelénk kétségkívül szükséges a fennmaradáshoz, de nehéz választók számára képviselhető elvnek tekintenem; sőt, kifejezetten azt mondja, hogy csatlakozhatsz hozzám, de ne várd, hogy téged képvisellek.

 113. slashtmp — 2015-11-11 13:34 

@Tromb74: „Hát többek közt pont az lenne a lényeg, hogy Finkelstein ki legyen kukázva, a szavazót meg nem “szerezni” kell.”

Hát pedig de. És ez nem a „szavazók szája íze szerinti lavírozást jelenti”, nem osztogatást, hanem megfelelő narratívával a szájuk ízének alakítását.

Mint azt a Finkelstein/Habony példa mutatja, bármit el lehet adni és még tapsolnak is neki. El lehetne adni egy ingatlanadót, nyugdíjrendszer, eü rendszer reformot, vizitdíjjal együtt, a melegházasságot és a legális marihuanát és az egész liberalizmust, csak szépen, közérthetően be kéne csomagolni.

Az az ellenzék legnagyobb baja, hogy ezt nem érti, azt hiszi, hogy elég értelmeseket mondani, észérvekkel meggyőzni a szavazót. Hát egy frászt, ezzel 10%-ot lehet talán elérni.

 114. Tromb74 — 2015-11-11 13:35 

@Ősmágus: Először is köszönet érte, hogy megszólaltál. A blog célja beteljesülni látszik 😀
Én régóta figyelgetem a blog történéseit, évek óta jól elvoltunk egymással, de az utóbbi posztok alatt feltűnt, hogy sok új arc kommentel, vitatkozik, egyetért, vagy csak kérdéseket tesz fel.
Én kifejezetten régóta várok rá, hogy több legyen az ellenvélemény vagy az eltérő látásmód. Úgy tűnik, erre van esély.

A kérdéseidre a válasz (szerintem):
Lényegében bármit kimerünk mondani, mert a megvalósítás nem rajtunk múlik. Így könnyű okosnak lenni 😀 😀 😀

– A nyugdíj esetében, nem nagyon van más megoldás, mint emelni a nyugdíjkorhatárt, illetve a jövőben csökkenteni a kifizetéseket. Na, ez akár így, akár úgy, de be fog következni. Viszont a reformot nem lehet megúszni. Erősíteni kell az öngondoskodást, az egyéni felelősségvállalást (nyugdíj célú megtakarítások stb.) Nem fogjuk teleszülni a Kárpát-medencét, ez a demográfiai lehetőségeinket figyelembe véve lehetetlen (a meccs már eldőlt). Aki mást állít, hazudik. Aki erre alapozza a nyugdíjrendszert, a jövőt dobja a kukába.
(ha jól látom, házi amazonunk már kifejtette a véleményét, kb. azzal értek egyet)
– Versenyképesség? Az ország helyzetéből, adottságaiból következik, hogy alapvetően szellemi tőkéből lehetne itt bármit is kovácsolni, mert nem tudunk (akarunk) olcsóbbak lenni a bangladesieknél, nem csücsülünk gazdag nyersanyag kincseken, még ha felturbóznánk a mezőgazdaságot, akkor se tudnánk igazán versenyképesek lenni a piacon. Oké a fentiek nem teljesen korrektek (meg nem is értek hozzá), minden területen lenne még kiaknázható potenciál, de a lényeg az, hogy egy ilyen adottságokkal rendelkező országnak elsősorban az a járható út, ha gyorsan és hatékonyan reagál a piaci környezet változásaira, a leggyorsabban „pénzre” váltható érték pedig a tudás, tehát ezen a téren mindenképp erősíteni kéne. (hát ez az én személyes, amatőr véleményem).
– A korrupció csökkentése már önmagában kedvezően hatna a versenyképességre.
Itt én azt látom a fő problémának, hogy míg egy átlagos európai országban a korrupció velejárója a gazdaságnak, addig nálunk a korrupció mozgatja a gazdaságot. Magyarán a produktum jó esetben másodlagos, rossz esetben legfeljebb papíron létezik. Jelen pillanatban a törvényi környezet, az egész bürokrácia a fenti cél érdekében, annak kedvére van kialakítva. Tehát ezt kell átalakítani. Persze jó kérdés, hogy kinek áll ez érdekében a hatalom gyakorlói közül?

Hát nekem ennyi jutott eszembe hirtelen.

 115. slashtmp — 2015-11-11 13:36 

@professzorpizka: Baszki, mint mondtam mérnök vagyok, abból élek, hogy problémákat oldok meg. A problémát értem.

Azt nem értem, hogy miért nem a megoldással foglalkozunk?

 116. Tromb74 — 2015-11-11 13:40 

@slashtmp: Végre értem, mit is akarsz mondani 😀
Hát a 10% pezsgőbontást, koccintást meg vállveregetést vonna maga után 😀 😀 😀
A kommunikáció pedig valóban fontos, de ne Finkelstein felől közelítsük meg, annál még a jobbik eszközei is vállalhatóbbak.
Tehát maradjunk annyiban, fontos!

 117. Tromb74 — 2015-11-11 13:41 

@slashtmp: Azzal foglalkozunk. Te is tevékenyen részt veszel benne.

 118. panamajack — 2015-11-11 14:01 

@slashtmp: teljesen fordítva ülsz a lovon (tipikus gyurcsányista hozzáállás amúgy). NEM a kommunikáció a baj. Ha csak az lenne az, akkor Ron Wermer segítségével Feri még mindig kormányon lenne. A baj az, hogy a kommunikáció NEM HITELES. Mert a hülye is látja, hogy nincs mögötte semmi, csak szavazatmaximálás.

És mielőtt megkérdezed: igen, a Fidesz kommunikációja egy fokkal hitelesebb. Ők a magyar nép legrosszabb, legönpusztítóbb hagyományaira alapozzák a politikájukat, de azt legalább konzekvensen.

 119. professzorpizka — 2015-11-11 14:06 

@Ősmágus:

A gazdaságot nem lehet helyrehozni, de nem is kell. Óriási előrelépés lenne, ha nem akadályoznák. A mögöttes feltételrendszereket kell szép lassan rendbe rakni, a többi az olyan mint amikor várod, hogy keljen a tészta. Ha minden benne van, a többi az Ilyenomyces, Olyanomyces, és Amolyanomyces törzsek dolga.

Ki hát. Megvan arra a szakember, aki úgy mondja azt ,hogy „Szarszag van” hogy úgy halld: „Rózsaillat van”. Például amikor annyira szegények a háztartások, hogy adminisztratíve kell belenyúlni már a rezsiszámlákba is, azt lehet kétségbeesett nyomorelhárításnak is hívni meg rezsiharcnak is…

Korrupció:
https://raerunk.blogrepublik.eu/2015/03/05/hid-dinamit-halozat-korrupcio

 120. Tromb74 — 2015-11-11 14:19 

Hát mondjuk azért megnézném ezt a bravúrt a nyudíjkorhatár emelésével is:)
„Egy év alatt 10 százalékkal növeljük az aktív, munkaképes lakosság részarányát”
„Magyarországon nőni fog az adófizetők száma”
„Megteremtjük a fedezetet a nyugdíjakra”

 121. panamajack — 2015-11-11 14:22 

@Tromb74: „-20%-kal emeljük a nyugdíjak reálértékét!” 🙂

 122. zsanvalzsan — 2015-11-11 15:04 

@panamajack:
Elég, ha megvédik 🙂

 123. professzorpizka — 2015-11-11 15:50 

@zsanvalzsan: Mennyire sokkal jobb az „örök élet, ingyen sör”

 124. panamajack — 2015-11-11 15:53 

@zsanvalzsan: -20%-ról van szó, nem -100%-ról…

 125. zsanvalzsan — 2015-11-11 16:10 

@professzorpizka:
Hegyet Szegedre!

 126. zsanvalzsan — 2015-11-11 16:10 

@panamajack:
Alkudozunk?

 127. slashtmp — 2015-11-11 17:03 

@panamajack: Nabazmeg, gyurcsányista még nem voltam, de ezt is megértük.

Te meg folyamatosan árnyékboxolsz, kutya sem mondta, hogy _csak_ a kommunikáció a baj, azt mondom, hogy akármilyen okos meg hiteles is vagy, az édeskevés, itt egy fideszes hatékonyságú kommunikációra van szükség, csak éppen a magyar nép legjobb és legprogresszívabb hagyományaira alapozva, mégpedig igenis szavazatmaximalizálásra optimalizálva, mert akkor lehet valamit tenni is ha elegen szavaztak ránk.

 128. Tromb74 — 2015-11-11 18:13 

@slashtmp: No, mégis hogyan érhető el a szavazatra jogosultak 30 százalékának a támogatottsága ( aszem kb. Ennyi kell a kétharmadhoz) agresszív hazudozás nélkül?
Mert ha össze hazudunk is egy parlamenti többséget, azzal nem vagyunk előrébb, pont ugyanott vagyunk. Vagy elkezdjük beváltani a beválthatatlan iéreteket, vagy leszarunk mindent, megyünk a fejünk után.
Na, ezek a megoldások már csúcsra vannak járatva, elég belőlük.

 129. Érvsebész — 2015-11-11 18:24 

@slashtmp:

Az ellenzéknek jó ideje nem ez a baja. Ennél sokkal nagyobb baja (mindannyiunknak), hogy nem tud értelmeseket mondani. Van-e ellenzéki program oktatásról, egészségügyről, nyugdíjrendszerről, külpolitikáról, termőföldről, monetáris politikáról, szegényügyről, menekültügyről?

Hol van olyan szellemi műhely, ahol készül valami elképzelés arról, hogy ha egy napon valahogy az érintettek ölébe hullana a hatalom, mihez kezdenének vele? Olyan, amelyben egyáltalán látszik az orbántakaroggy meghaladásának a szándéka, és amely be tudna állni némi intellektuális munícióval valami karizmatikus politikus mögé.

Ja, bocs, az utóbbi szintén hiányzik.

Akkor szerintem mégis meg kéne próbálni értelmeseket mondani, aztán ha 10 %, akkor 10 %, ha 3, akkor meg 3. Ja, ehhez pénz kell. Meg munka. És sajnos meggyőződésem szerint pénz hamarabb kerülne, mint olyan, aki hajlandó a munkát is befektetni

 130. zsanvalzsan — 2015-11-11 18:31 

@slashtmp:
” a magyar nép legjobb és legprogresszívabb hagyományaira ”

Melyek azok?

 131. zsanvalzsan — 2015-11-11 18:35 

@Érvsebész:
Ellenzeki program: Bokros Lajos irt egyet. Szerintem jo program. Megvalositani semmi eselye – pedig a legutobbi programja egesz jo eredmenyeket hozott.

Orbantakaroggy meghaladasa: Rona Petert ha hallgatod … csak nem ertem, mit keres ö Schiffer környeken.

 132. Tromb74 — 2015-11-11 18:43 

@Érvsebész: Igen, valami ilyesmi lenne a mondandó lényege.
Igazából nem a működőképes kormány hiánya az égető (azunk van), hanem a hasonló tulajdonságokkal bíró ellenzéké.

 133. slashtmp — 2015-11-11 19:18 

@Tromb74: Dehát mondom hogy semmiféle igérgetésről nincs szó. Kell egy fasza program, mondtam már, eü, nyugdíjreform, stb, ami jó az országnak hosszútávon. Rövidtávon nagy valószínűséggel annyira jó nem lesz.

Na, ezt kell eladni úgy, hogy rád szavazzanak, elegen ahhoz, hogy többséged legyen. Ehhez kell egy jó szakember, ezt a kommunikációt jól összerakni, nézd meg a Fidesz is milyen sokáig elvan az elmúltnyócévvel, fideszes ismerőseimtől hallottam eleget, mikor valami számukra kellemetlent bevezettek, hogy hát igen most aztán kell a pénz hogy helyrehozzuk amit a gyurcsány elkúrt, érted, önként vállalták, mert eladták nekik ügyesen. Na most már van nekik is nyolc évük, van miből dologzni az új Finkelsteinnek.

 134. slashtmp — 2015-11-11 19:35 

@zsanvalzsan: Mittudomén, ez a feladat, ezt kell kitalálni.

Itt van például ez a néphit, hogy a magyarok valamiért különlegesek (fifikásak, magyar lányok a legszebbek, stb), nyilván egy fasság az egész, de ez tök mindegy, erre az alapra lehet ugye csinálni primitív „Több tiszteletet Magyarországnak!’ óriásplakátokat, amiknek az egyetlen eredménye, hogy mégjobban besértődünk.

Vagy lehetne rá építeni egy abszolút pozitív üzenetű kampányt a kisvállalkozások ösztönzésére (nyilván ehhez gazdasági, törvényi változtatások is kellenek).

Ha valaki ért hozzá (én ilyenre még nyomokban sem vagyok alkalmas), ezekre az toposzokra mint isten, család, haza, Trianon, stb. fel tud építeni egy olyan kommunikációt ami nem a negatív érzelmeket szítja még jobban hanem valahova előre, a haladás irányába terel.

Persze ,

 135. szunditj — 2015-11-11 20:46 

Egy ország nem úgy működik mint egy gyár, hogy ha rosszul mennek a dolgok akkor kirúgok pár tízezer embert.
Mert pusztán fiskális szempontból a nyugdíjrendszer megmentésének lehet az is egy remek kiegészítése, ha mindenkit, aki 55 felett elveszíti a munkáját, egyszerűen lelövünk. Így nincs TB költség, nem terheli a segélyezési rendszert, nem élősködik az igényeivel a társadalmon. De lehetne egy ilyen vonalat húzni hetvenéves korhatárnál is. Elvégre a többségnek addigra már úgysincs semmi öröme az életben, csak mindenféle drága nyavalyái. Nem olcsóbb egy aranyozott ciánkapszula a nyugdíjbiztosítótól szülinapra, mint ki tudja még meddig pénzelni a nyuggerjét?
Nem lehet mindent csak és kizárólag a pénzügyi szempontoknak alárendelni (persze, tudom, végülis a pénz az, amit szét lehet osztani). Nagyon fontos az öngondoskodás, de ezt nem lehet úgy, hogy az egyik kormány kötelezően bevezeti, utána a másik felszámolja. Arról nem is beszélve, hogy akik folyamatosan ezt szajkózzák, arról valahogy soha nem beszélnek, hogy a „keményen dolgozó kisemberek” ijesztően nagy hányada erre egyszerűen képtelen, mert vagy olyan alacsony a jövedelme hogy abból éppen megél, vagy a munkáltatója be sem jelenti, vagy csak részmunkaidőre, mert akkor még minimálbért sem kell fizetnie. Hogyan lehet „öngondoskodni” közmunkából? Pláne ha még kecskéje sincs? Még a hivatalos statisztika szerint is a népesség negyven százaléka a létminimumon, vagy az alatt él. Nos, ők hogyan spóroljanak öregkorukra? Ez kicsit olyan, mint amikor a többmilliós fizetésű bankszakember magyarázta a TV-ben, hogy a gazdaság azért nem versenyképes, mert a munkások fizetése túl magas (de neki azért jártak a milliók, ő megérdemelte). Vagy amikor a Zsigamarcelll bizonygatta, hogy 47000-ből meg lehet élni.
Szerintem az egyik legfontosabb szempontnak annak kéne lennie, hogy aki dolgozik, az a fizetéséből meg is tudjon élni! Ne csak hónapról-hónapra vegetáljon. Ezt kéne az elsők között elrendezni, mert addig nincs pl. öngondoskodás sem. Csak elvándorlás, olyan országokba ahol ez megoldható. Hogyan? Nos én nem vagyok olyan okos hogy erre megoldást kínáljak. Nem tudom, talán ha emelnék a közalkalmazottak bérét, talán az húzná maga után a versenyszféráét is, legalább egy részét. Lehetne magasabb a közmunka (értelmes munka, nem csak ároksöprés) bére is. De lehetne pl. szigorúbb ellenőrzéssel, hogy aki nyolc órát dolgozik, az ne négyre legyen bejelentve. Vagy hogy a munkáltató ne zsebből fizesse a „melóst” és nincs se szabadság, pláne betegállomány, bejelentve pedig csak minimálbérre, ha egyáltalán. Lehet azt mondani hogy az így dolgozó emberek eladják a jövőjüket, de nagy úr a kényszer és a kiszolgáltatottság, csak a bölcselkedésnél ez valahogy mindig elsiklik. Persze, a saját pénzével mindenki azt csinál amit akar, de én is ismerek olyan maszekot, aki a passzióira nem győzi szórni a pénzt, de az alkalmazottainak egy fillérrel sem adna többet, mert „ennyiért bármikor találok tizet is a helyedre”. Ki tudja hogy ez a mentalitás mennyire örök, de ha magától nem változik, valahogy ki kéne kényszeríteni. Az öngondoskodást ott kéne kezdeni, hogy legyen miből félretenni. Addig csak duma.

 136. panamajack — 2015-11-11 21:02 

@szunditj: a legjobb az lenne, ha visszajönne Kádár elvtárs.

 137. szunditj — 2015-11-11 21:02 

@slashtmp: Lehetne pl. „aki magyar, az rendesen adózik”. Sokan vannak akik nem győznek „magyarkodni”, sopánkodni azon hogy hol tartunk és hogyan jutottunk ide, büszkén mondják hogy ők POLGÁROK. Aztán amikor megemlítem, hogy a nagy eposzi áldozatok helyett lehetne azzal is kezdeni a polgárkodást, hogy pl. rendesen befizeti minden adóját, akkor „ugyan má’, ezeknek, azt a pénzt én jobban is el tudom költeni”. Az más tészta, hogy speciel ezzel a kabinettel kapcsolatban ez igaz is lehet.

 138. xanax — 2015-11-11 21:09 

@panamajack:

28. panamajack

Sokszor az a benyomásom, hogy ez egy Mádzsárisztáni O.D.E.S.S.A. – tudjátok, mikor átmenekítik a régit az újba.
Azt nem értem mi a fityfenétől jobboldali a Fidesz mikor ’56-ot ünnepel, hisz ismereteim szerint Nagy Imréék csak reform kommunisták voltak, akiknek emberarcú cucilizmus kellet, messzemenően nem jobb oldal.
Hisz kinek a gyermekei mentek a nyolcvanas években külföldi egyetemre tanulni, ha nem az első-, másod- és harmadrendű komcsi vezetők csemetéi?
Mintha az utolsó kiszesek megbeszélték volna, vagy leosztották volna egymás közt a lapokat: én leszek a jobb oldal te meg a bal oldal, oszt jó napot! …és úgy teszünk mintha rendszerváltás lenne / volna, és 1-2-3 évtized után megy minden, mint régebb…és mindent átörökítünk 😉

 139. szunditj — 2015-11-11 21:25 

@panamajack: Nem mindig mindenért Kádár elvtársat kell visszasírni. Ő és rendszere már meghaltak, nyugodjanak békében. Ön ennyit olvasott ki abból amit írtam?
Éppen tegnapi hír, hogy a magyarországi átlagfizetés 15%-al elmarad már a környező országokétól is. Erre mit mond kormányunk? Hogy ez nem baj, mert a mi jövedelmünk annyival többet ér. Ennyi. Amikor elmeséltem francia kollégáimnak, hogy harminc év után, mindenféle képesítésekkel, csoportvezetőként mennyi a fizetésem (euróba átszámolva), megjegyezték hogy ez hetente nem sok. Hogy havonta?! Na ne hülyéskedj már, az nem lehet! Én is tudom hogy illúzió azt képzelni, hogy belátható időn belül utolérjük a német (francia, holland) fizetéseket. Lehet azon is bölcselkedni, hogy ha emeljük a fizetéseket, a multik majd jól elmennek innen Belső-Zumbavába. Azt is hülyeségnek tartom, hogy most a férfiak 40 éves nyugdíjkorhatáráért kampányolnak. Mert megértem, hogy ez bármennyire is szimpatikus lehet, megvalósíthatatlan. De folyton az öngondoskodást mantrázni anélkül, hogy annak a fedezetét megoldanák, ugyanolyan hiba. Ha nincs miből félretenni, nem lesz öngondoskodás, ez ilyen egyszerű. Egy társadalom nyomorára, kiszolgáltatottságára nem lehet gazdasági fellendülést alapozni, hosszabb távon semmiképpen sem.

 140. panamajack — 2015-11-11 21:37 

@szunditj: Először is tegnap jelent meg erről egy poszt. Tehát ebben egyetértünk. Na de ezt a közalkalmazottak béremelésével kezdeni?! Kösz, de Medgyessy ezt már megpróbálta…

 141. professzorpizka — 2015-11-11 21:47 

@Érvsebész: Ez itt egy ilyen szellemi sufni vagy mi.

 142. szunditj — 2015-11-11 22:12 

„Ha nincs miből félretenni, nem lesz öngondoskodás” Ez az államra ugyanúgy igaz, mint a magánemberre. Ha „az állam”, a mindenkori kormány, speciel ez a jelenlegi maffia, olyan körülményeket teremt (törvényei, napi gyakorlata, intézményes korrupciója által),hogy gond nélkül lehet nemzeti sport az adóelkerülés, sőt haveroknak ezt még intézményesen támogatják is, közben azt a réteget amelyik nem tud sumákolni még ki is zsigerelik (pl. 27%-os áfa), közben a versenyszféra csak stagnál és látszatfejlődést tud csak produkálni (milliárdos támogatást adunk olyan cégeknek, amik max. pár tucat munkahelyet létesítenek), akkor nem lesz akkora bevétele (most sincs, minden állam el van adósodva), amiből a rendszereit finanszírozza. Ha nem tud beszedni elég pénzt, nem is tudja rendesen elosztani. Faragni kell egészségügyből, oktatásból, nyugdíjból, közalkalmazotti bérekből, tömegközlekedésből, mindenből. Pláne ha abból a kevésből közben idióták hobbijaira is bőkezűen pazarol. Sőt éppen az általa teremtett körülmények okán népességének éppen az az aktív rétege hagyja el, aki még képes lenne önmaga jövőjére félretenni, munkájával fedezni a jelenlegi rendszert (illetve kitolni a fenntarthatóság határát addig, amíg egy esetleges reform érezhető hatása lesz). Ez olyan mint egy dugóhúzó, egy lefelé pörgő spirál. Nehogy megérjük, hogy a mentő is csak akkor visz el, ha fizetem a fuvardíjat. Vagy a tűzoltó csak akkor oltja el a házam, ha kiperkálom a vízdíjat és a vonulás költségét. A rendőr sem kér mondjuk nyomozási díjat. Mert ez most még természetes mindenkinek, ez „jár”. De ha pl. a nyugdíj nem jár, akkor ez miért? Tudom ez demagógia, csak a jelenlegi rendszer kelti ezt a látszatot. De akkor lehetne öngondoskodásra alapozni az egészségügyet is (most is van lehetőség) és akkor a mentős előbb a TB-kártyámat nézi meg, ha pedig azon nincs fedezet, legurít az útról hogy ne akadályozzam a forgalmat. Szép fényes jövő. Csak nehogy valóra váljon, mert mintha azt látnám, hogy ez nem rajtunk fog múlni. Ha pedig megemlítem a társadalmi szolidaritást (vagy akár csak célzok rá), hogy annak is járna valami aki nem képes magának megteremteni a fedezetét, akkor rögtön az a reakció, hogy visszasírom Kádárt?

 143. szunditj — 2015-11-11 22:32 

@panamajack: Példának okáért mondtam. Tudom hogy csak azt a pénzt lehet szétosztani, amit beszednek. Az a mi bajunk, hogy az az un. versenyszféra, illetve az ott dolgozók száma, akik tulajdonképpen a jövedelmet megtermelik, a népességhez viszonyítva nagyon kicsi. Hiába elengedhetetlenül fontos pl. egy tűzoltó munkája, ő max. a károkat mérsékli, jövedelmet nem termel. Valahol viszont el kellene kezdeni, még ha ez valóban nem a minisztériumi titkárnők fizetése kell hogy legyen (bármilyen szomorú is ez számukra). Ezenkívül becslések szerint évente kb. ezermilliárd adót nem szednek be, ill. ennek csak töredékét tudják behajtani. Lehetne ezt hatékonyabban is csinálni – ha akarnák. De nem akarják, mert ki tudja hogy a színfalak mögött kinek hová csurran-cseppen belőle. Egyszer külföldi kollégáim érdeklődésére mondtam, hogy nálunk szerencsésebb országokban az a baj, hogy a maffiák kapcsolatokat keresnek a politikai vezetéssel. Ezzel szemben nálunk maga a kormány ill. a kormányzó párt egy bűnszervezet. Nálunk nem kormányzás folyik, hanem a lopás és lenyúlás intézményes rendszerének kiépítése és működtetése. Hogy közben történik valami jó vagy rossz az országgal is, az pusztán szerencse dolga. És újra, azért mert nekem ez a véleményem, ebből az következik hogy visszasírom Kádárt? Ugyan má’!

 144. panamajack — 2015-11-11 22:52 

@szunditj: „Ha pedig megemlítem a társadalmi szolidaritást (vagy akár csak célzok rá), hogy annak is járna valami aki nem képes magának megteremteni a fedezetét, akkor rögtön az a reakció, hogy visszasírom Kádárt?” – nyomatékosan megkérlek, hogy olvasd el a legfrissebb posztot.

 145. zsanvalzsan — 2015-11-12 08:47 

@slashtmp:
” ” ” a magyar nép legjobb és legprogresszívabb hagyományaira ” ” ”
” „Melyek azok?” ”
” Mittudomén, ez a feladat, ezt kell kitalálni. ”

Az miféle hagyomàny, amit most kell kitalàlni?
A magyar népnek nemhogy halado hagyomànyai nincsenek, de egy rendes történelemkönyve sincs.

 146. heizer — 2015-11-12 11:20 

Szerintem meg pontosan az a baj a politikai rendszerünkkel, hogy mindenki, de tényleg mindenki a kommunikációra játszik és attól várja a csodát, hogy utána megtehesse amit ténylegesen akart. Így aztán a mégoly jó, és értelmes mondanivalókat elképesztő marketinges valamibe csavarják, vagy ha mondanak is valami értelmeset, utána lenyomnak valami olyan bullshitet, ami törli az előzőeket. (Pl. Bokros ilyen-olyan tervei – amik hozzátenném, szerintem nem jók – után valami egészen képtelen és hiteltelen ostobaságokat tud csinálni.

Mi lenne ha nem mindenki kibaszott mosópornak gondolná azt amit el akar adni a politikai piacon.

Egyébként a kommunikációra való hagyatkozás szerintem kontraproduktív.
Ugyanis még ha be is jön, utána egyre többször ezt látják majd megoldásnak, ami önkéntelenül is a szarabb ténymegoldások felé vezet.

 147. dr Brcskzf Gröőő — 2015-11-12 12:48 

@magyarorszag: (az érdekes az, hogy _van_ Sárga rózsa című dal, amely mindkét fentitől különbözik. az meg már nem is érdekes, hogy, bár a professzornál elnézőbb vagyok Koncczal, Bródyval meg az Illéssel, azért most már túlzásnak tartom azt a gyakoriságot, amivel ezeket kell pucolnom a fülemből kifele.)

 148. bereznay — 2015-11-13 16:05 

@Érvsebész:

Azt különben honnan veszed, hogy van ellenzék? (Hogy tetteti, mintha lenne és tettetik, mintha az lenne, még nem ok.) Kezdettől együtt csinálják.

Amíg ezzel nem néz szembe az orszég, levonva a logikus következményt a teendőre nézve, addig nem lesz semmi.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.