Rendszerváltó tanulmányok 1: Előszó

Nem tudom, hogy hol leszek tíz év múlva és mit fogok gondolni. Talán máshol, talán sehol. Azt tudom, hogy most, követve a közéletről író embereket és véleményüket, szinte fülsértő zsongást hallani, összevisszaságot.

Úgy gondolom, hogy hiba lenne magamban tartani azt, amit a köz dolgairól gondolok. Hiba, mert nem lehet igaz, hogy senki más se gondolja, hogy a dolgokat nem lehet jobban csinálni. Hiba, ha az ember egy rádió adó-vevő mellett ül, nem szól bele, hogy “Hé, van ott valaki?!”

Ha az embernek van valamilyen koncepciója arról, hogyan kellene a dolgokat jól csinálni, akkor az a legszentebb feladata a mostani időkben, hogy írja le. Nem tudom mire fognak az új rend, a magunkhoz térés első kristályai kicsapódni. Ha ezekre az írásokra, hát ezekre. Ha másra, akkor másra. De itt az ideje, hogy indulatoktól és elfogultságtól mentesen írni kezdjünk, mi, akik tudunk írni.Félni nem kell, sőt félni bűn.

Rendszerváltó tanulmányok, talán nagyképű cím, de egy biztos. Ahogy most van, az nem jó, és másképp kell lennie. Szerintem úgy, ahogy majd leírom ezekben az írásokban. Nem biztos hogy igazam van és biztos nem gondoltam mindenre. Nem tudom pontosan, hogyan kell a leírtakat megvalósítani. De szerintem ez a jó irány. Ha semmi másért, leírom hát azért hogy majd egyszer sok év múlva legyen egy önarcképem, itt az online asztalfiókban. Megtisztel mindenki aki elolvassa, leírja véleményét, megosztja másokkal.

Lectori salutem!

 

1 hozzászólás

 1. escargot — 2012-10-18 13:01 

Szabad asszociációk és vállalások

0. Örülök ennek a fórumnak, őszintén.

Kötelességünk leírni, viszont cselekedni is kellene. Ennek kapcsán meg az, hogy a saját kis életünket is (új) pályára kellene állítani, és ebben is kihívásokkal küzdünk. (Nyilván van kölcsönhatás a rendszerrel ebben a kérdésben.) Szóval lehet-e egyénileg polgárosodni, hogy utána húzhassuk a népet, vagy ez ilyen fiatalon haló, lánglelkű forradalmi megközelítés, a kiegyezéskor meg a bölcs öregek majd összerakják?

Nem vagyok optimista, de látok bíztató jeleket. Ennek jegyében is ígérem, hogy: 1. megpróbálok nem felelősséget tologatni ezen a fórumon, 2. a lehetőségek határai között nem a múlttal foglalkozni, 3. többé-kevésbé akcióorientált hozzászólásokat tenni.

Uff.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.