Kétbalkezesek

http://hvg.hu/itthon/20131211_korrupcios_ugy_ugyeszseg_rendori_vezetok

Ebben a cikkben, azt hiszem minden benne van, ami jellemzi a magyar  igazságszolgáltatás egyik legmélyebb, tavalyi karfiollal teli vermét, a Központi Nyomozó Főügyészséget (röviden KNYFÜ).

Aki esetleg nem olvasta volna végig a cikket, nagyjából arról van szó, hogy a választások közeledtével egyszercsak az ügyészség kürtszóra ébredt, és várából kirontva észrevette, hogy a budapesti éjszaka egyik meghatározó figurája ez a Vizoviczki, és ahogy az ilyen figurák tenni szoktak, bizonyos hatósági személyeket zsebre vágott. Persze, az ügy és az időpont természetéből adódóan kizárólag szoci kötődésű személyeket. Amikor a pesti éjszakán véletlenül átvágtatott egy-egy fideszes dalia, aranysörényű lován, és hófehér páncéljában, ezek gyorsan elbújtak, nehogy véletlenül korrumpálni tudják. Ugyanezen időben Pintér Sándor és Polt Péter egy-egy jó minőségű karbonittömbbe fagyasztva porosodott a sarokban, miután Jabba, a hutt felzabáltatta a bejárónőt a padló alatt lakó szörnyeteggel, így ők is lemaradtak Vizó viselt dolgairól.

Vizó ellen persze kiterjedt nyomozás indult, addig magabiztos rendőrtisztek kezdtek el hebegni és habogni, zordon kommandósok vágtak gyomorszájon Mercis nagylegényeket hajnali elfogásokon, márkás boxeralsóba bujtatott, padlón hasaló férfiseggeket nézhetett a bulvársajtó közönsége.

Megbolydult méhkas lett a budapesti ügyvédi kar is, hiszen az ilyen százvádlottas ügyeken lehet keresni, sorra szoktak felvonulni ismert tévés védők és bújnak elő az ismeretlenségből ifjú kollégák. Pusmogás indul vádalkukról, elfogadott rövidebb ülésekről és kövérebb pénzbüntetésről.

Igenám, de az ügyészség fogta magát, és miután talán kissé csipás volt az Andalító Tisztikereszt okozta álomvarázstól, szerepet tévesztett. Hogy maguktól vagy sugallatra, azt nem tudom, de a nagyon független és gáncstalan Pesti Srácok nevű portálnak (igen, tudom. de a végén esetleg beperel valaki) kiszivárogtattak (vagy másnak, aki továbbszivárogtatta, mindegy) pár felvételt, ahol rendőrök bűnözőkkel üzletelnek. Szerintük, ugyanis a hörrtévé méltán népszerű Célpont műsorának legszebb videóit idézően annyit látni, hogy valami kocsiba (rendszám nem látszik, bárkié lehet) beszáll Mr. Kitakartfej, kezében szatyorral, majd Mr. Nemlátszik-kal folytat beszélgetést, ebből annyit látunk, hogy a kocsi áll a parkolóban és alul mennek a betűk, merthogy  feliratozzák is.

Vegyük át röviden, hogy mi ezzel a baj, és normális országban miért követne el szeppukut a komplett ügyészségi vezetés, ha ilyen történne.

1) Folyik a nyomozás. Az ügyészség szerint a “végéhez közeledik”, dehát aki dolgozott már védőként, az ezen csak mosolyog. A nyomozást ugyanis a vádemelésig még simán lehet folytatni, akkor is ha azt tegnap formálisan befejezték. Majd megnyitják újra. A videó innentől nem más, mint eszköz arra, hogy az azt esetleg megnéző vagy arról halló emberek más vallomást tegyenek, mint egyébként tettek volna. A nyomozás persze nem kisasszonyfutball, évezredes dolog, hogy a nyomozók bevetnek mocskos trükköket, és a bűnözők is, minő meglepetés, szoktak ilyesmihez folyamodni.  Nyílt bizonyíték-hamisítással mondjuk viszonylag ritkán, az ilyesmit legalábbis leplezni szokás.

2) Hülyének nézték a komplett védelmet. A nyomozás során a védő információhiányos helyzetben dolgozik. Nem tudja miről van a nyomozóknak fényképe, a többi szereplő közül ki köpött és mit, ki az akit esetleg nem fogtak meg, vajon a rendőrök minden disznóságról tudnak vagy azoknak csak egy részéről? Éppen ezért a nyomozások túlnyomó részében az a védői tanács, hogy ne tegyen vallomást a gyanúsított, hiszen azzal bajt okozhat magának.

Ez az információhiányos helyzet egyszercsak megtörik, amikor a védő azt látja, hogy abból az operatív munkával beszerzett anyagból, amiről neki csak sejtései vannak, mindenféle srácok csak úgy kiraknak a netre. Ez két dolgot jelenthet. Vagy az ügyészség olyan hülye, hogy ezeket onnan ki lehet lopni, vagy szándékos szivárogtatás történt. Mivel a felvételek elég tendenciózusan vágottak, az utóbbi a nyilvánvaló. Innentől kezdve sérül az az elv, hogy a nyomozás során ha valamilyen információ nyílttá válik, azt először a terhelttel és a védőjével kell közölni.Mi van, ha más gyanúsított védőjének esetleg megvan az egész és az én gyanúsítottamra tudja tolni a balhét?

3.) Hebegnek-habognak. Miután a védők elkezdik a balhét, hogy hellókérem, itt valaki előbb hall egy felvételt mint mi? Akkor kiadnak olyan nyilatkozatokat, amelyeket általában a nyeregben levő magyar hatalmasok szoktak. A korlátolt alattvalói elme (Beschraenkten Untertanenverstand) nem éri fel ezt, az ügyvédek meg hülyék, különben is, akinek van pofája gyilkost védeni, azt fogja be a száját.

4.) A közvéleményt hangolják. Talán majd lesz ennek az ügynek egyszer egy bírája, aki nem a bulvársajtóból fog tájékozódni, hanem végigolvassa az iratot, elkezd színes filccel belehuzigálni, időrendeket csinálni magának, ki mikor, kivel, miről beszélt, ki miről tudhatott, kinek a vallomása őszinte és ki az aki nyilvánvalóan hazudott. Olyan bírája nem lesz, amelyik ne hallott volna ezekről a felvételekről és arról hogy utána a közvélemény lihegve fejeket követelt. Krisztus óta tudjuk, hogy  a közvélemény mindig akar valakit látni a kereszten. Csak az ügyészség meg nem a közvélemény, hogy megmondja ki Barabás és Jézus.

5.) A jogi hivatásrendek méltóságát ássák alá. Mondja már meg az ügyészség, hogy ezután milyen erkölcsi alapjuk van bármelyik a tévében nyilatkozgató ügyvédről egy rossz szót is szólni?

6.) Az operatív munkát elvégző szakemberek személyes biztonságát veszélyeztetik. Az állam egyik legfontosabb érdeke, hogy a neki dolgozó állambiztonsági szakemberek érezzék magukat biztonságban. A Cég megvéd, a Cég nem ad ki, a Cég vigyáz a csajodra és a gyerekedre. Ehhez képest, ha felvételek frankók (az ügyészség ezt állítja) akkor abból a rajta szereplők (ne feledjük, köztük profi rendőrök is vannak elvileg) tudják, hogy hol készültek ezek, adott esetben milyen autók álltak ott, ki tudhatott a találkáról és így tovább.

Innentől egy lépés eljutni a fedett nyomozóhoz, vagy tudni, hogy ki kezelte aznap a kamerát. Ha a gyanúsítottak olyan maffiát alkotnak, ahogy azt a közvéleményhez szivárogtatták, ezek az emberek életveszélyben vannak. Megérte ez egy jó kis szenzáció-videóért?

Kétbalkezesek. Nagyon-nagyon finoman szólva.

8 hozzászólás

 1. noirp — 2013-12-12 09:10 

Bánatos Istenem, de finoman fogalmaztál, de hát mindig is úriemberként tartottalak számon.

“Az állam egyik legfontosabb érdeke, hogy a neki dolgozó állambiztonsági szakemberek érezzék magukat biztonságban. A Cég megvéd, a Cég nem ad ki, a Cég vigyáz a csajodra és a gyerekedre.”
Hú, itt tiboru véleményére leszek még kíváncsi.

“Ez két dolgot jelenthet. Vagy az ügyészség olyan hülye, hogy ezeket onnan ki lehet lopni, vagy szándékos szivárogtatás történt.”
vagy is-is…

” A korlátolt alattvalói elme (Beschraenkten Untertanenverstand) nem éri fel ezt, az ügyvédek meg hülyék, különben is, akinek van pofája gyilkost védeni, azt fogja be a száját.”
Nyilván. Minden ügyvéd m*csk*s k*cs*g, bűnözőket véd! [Minden vegyész környezetszennyez hivatásból, minden orvos kétbalkezes gyilkos] Az idézett passzus a jogi formalizmus iránti bolsevik megvetésre is emlékeztet. Amúgy.

“Megérte ez egy jó kis szenzáció-videóért?”
_Első blikkre_ biztos. Választások előtt? hogyne.
Olyan felsővezető elvtársat pedig, aki döntésének második, harmadik stb.-edik következményét is végiggondolja, ezidáig életemben egyet láttam, eldugva a Bakonyban egy egyetemen; az igaz, hogy még viszonylag fiatal vagyok. Meg járatlan a világi dolgokban.

 2. tiboru — 2013-12-12 18:05 

“A Cég megvéd, a Cég nem ad ki, a Cég vigyáz a csajodra és a gyerekedre.”

Nagyon kevés földi dologról merek nagyon magabiztosan nyilatkozni, de ez az egyik. És bizony én mondom néktek: ez a Cég elképesztően magasról leszarja, hogy mi lesz veled, a csajoddal és a gyerekeddel. És az első adandó alkalommal kiad, elárul, becsap és megszopat.

Nem mellesleg ezért is fog megdőlni ez a rendszer, igaz, nem holnap vagy holnapután. De büntetlenül és hosszú időn át azt művelni a rendvédelemmel, a nemzetbiztonsággal és az összes rokonszakmával, amit ezek művelnek, nem lehet.

 3. weelma1 — 2013-12-12 18:40 

prof: Ezt a “szösszenetet” jó lenne viszontlátni más portálokon is!

tiboru: Tényleg? Ennyire? Ha az alsóbb szinteken lévő gumitalpasok / nagyon-nagyon / berágnak akkor kiborulhat a liszt rendesen? Pusztán elvi kérdés.

noirp: Mintha azt olvastam volna valahol, hogy Vizo már szabadon jár-kel.

 4. weelma1 — 2013-12-12 19:00 

 5. untermensch4 — 2013-12-12 23:39 

@tiboru: hmmm… akkor az elhangzottak alapján és a gondolkodás szabadságának alkotmányos (alaptörvényes?) jogával élve nemcsak a “le professionnel” hanem a hagyományosabb “a hülye politikust váratlan fordulattal saját testőre(i) öli(k) meg” jelegű dolgokról is fantáziálhatok?

 6. tiboru — 2013-12-13 01:02 

@weelma1:

Nem akarom túlkonteózni, de szerintem sanszos, hogy beugratták (lásd még a provokáció tilalmának lezser értelmezése a Nemzeti Védelmi Szolgálat szakmai éthoszában), mert valaki nagyon kíváncsi volt a legendás Kiss Ernő-féle páncélszekrény tartalmára, s ezért így megfelelő alkupozíciót alakított ki magának.

 7. tiboru — 2013-12-13 01:07 

@untermensch4:

Nem lesz az ilyen látványos…

 8. panamajack — 2013-12-13 06:29 

@tiboru: gondolom inkább az lesz, hogy ott is megjelenik az “öncenzúra”, vagyis csak biztonságos témákkal mernek majd foglalkozni. Aminek eredményeképp a döntéshozók kénytelenek lesznel Blikk-ből tájékozódni, mert abban is több hasznos infó lesz majd, mint a titkosszolgálati jelentésekben…

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.