Kulturális forradalom

Pártunk és kormányunk már eddig is nagyon kreatívan próbálta elérni, hogy Magyarországot a hetvenes évek Kínájának szintjére süllyessze. A legújabb őrület a gimnáziumok szétverése, és a szakiskolák istenítése.

Kezdjük a nyilvánvalóval: egy igazán jó szakiskola ugyanolyan jó esélyt a boldog és sikeres életre, továbbtanulásra, mint a gimnázium. Miért? Mert ugyanolyan alapképességeket alakít ki és megtanítja a diákot tanulni. Elvileg. Gyakorlatilag, főleg a szakmunkásképzőkben nálunk a hátrányos helyzetű gyerekek nappali melegedője üzemel.

Abból a téves feltevésből indulnak ki, hogy India, Kína, Tajvan is azért tud sikeres lenni, mert sok kicsi színes emberke nagyon ügyesen termel dolgokat. A magyar emberkéket is tanítsuk meg ügyesen csavarozni, és akkor majd Magyarország is sikeres lesz.

Ezzel csak az a baj, hogy az említett országok is már alig várják, hogy a sok-sok, gimnáziumba, és színvonalas szakiskolába járatott gyerekük elvégezze a nyugati egyetemet és olyan tudást honosítson meg otthon, hogy végre ne abból éljenek, hogy a németek által kifejlesztett dolgokat rakják össze fillérekért, hanem maguk is fejlesztő, kutató országgá váljanak.

A szakmunkásképzés az első fázis. Utána következik az, hogy minden leendő munkásgyereket ellássanak olyan ismeretekkel, amelyekkel – ha a gyerek tényleg okos – tanulhat tovább. Ez az iskolai felfogás nálunk megvan lassan százötven éve megvan. Voltak mindigis olyan iskoláink, mindegy, hogy szakiskolák, vagy gimnáziumok, ahonnan érdem volt kikerülni, mert tudta mindenki, hogy ott egész embert képeznek, mert adnak neki tudást, és tartást, és felkészítik az életre. A fentebb említett országok most építik az olyan oktatási rendszert, amelynek az alapjai nálunk már rég megvannak.

Orbán Viktor tehát földhözragadtságával vagy ötven évvel hátrébb akarja dobni Magyarországot.

Ráadásul elfelejtenek két fontos dolgot, amely megváltoztatta a világot az utóbbi húsz évben.

1. Az emberek tovább élnek, a gyerekek később érnek Európában.

2. Internet.

1. Az a régi módi, hogy az ember 18 évesen felszabadul egy bizonyos szakmával, és hatvanvalahány éves koráig ugyanazt csinálja, nem működhet ma már. Németországban már most is 67 év a férfiak nyugdíjkorhatára, mert egy jól működő egészségügyi rendszer mellett a mai orvostudomány közel hetvenéves korig megőrzi munkaképességet. Más szavakkal: ötven éven át kell korszerű ismeretekkel rendelkeznie, hogy dolgozni tudjon.

Ha valaki közben nem tanul, akkor annak az lenne a vége, hogy mondjuk ötven évvel ezelőtti ismeretekkel próbál hegeszteni vagy esztergálni. Ez olyan mintha ezt a blogposztot egy húsztonnás, lyukkártyás számítógéppel írnám és a kocsim egy Pobjeda lenne, a tévém pedig egy kétmázsás fadoboz.

Ma már minden gyereknek meg kell azt is tanítani, hogy lehet, hogy 45 éves korában komplett új szakmát kell tanulnia, új szabályokkal, új előírásokkal, csak azért mert feltaláltak egy új technológiát, és a régi szakmájára már nincs szükség. A kicsit idősebbek idézzék fel milyen sors várt fröccsöntő, nyomdász, könnyűipari mérnök ismerőseikre a kilencvenes évek elején.

A modern iskola tehát szakmát tanít és tanít tanulni, sok közismereti tárggyal, szövegértéssel, matematikai és természettudományi alapokkal. Az egész világ erre megy, csak a Fidesz megy szembe az autópályán, amikor százéves elvek alapján próbálja átszervezni a közoktatást.

2. Itt az internet, és amellett, hogy kiválóan lehet rajta pornót nézni, rajta van mindaz, amit ma az emberiség tud. Az iskola feladata többé nem az, hogy begyűjtse az ismereteket, amelyeket a diáknak esélye sem lenne megszerezni. Hiszen a diák zsebében ott a telefonja, és azon elér(het)i a Harvard egyetem könyvtárát.

Meg kell tanulnia tehát minél többet érteni, és minél jobb módszereket arra, hogy az információk között válogatni tudjon, és ne rohanjon el mellette a világ.

Ehhez képest, Orbán Viktor arra szánja a népét, hogy tanuljon fúrni-faragni, hogy minél több multinak dolgozhassunk be. A múltból maradt itt, és országát is a múltba vezeti.

Itt a blogon ezekről higgadtabban szoktam írni, de erről egyszerűen nem lehet.

23 hozzászólás

 1. komojtalan — 2014-11-06 20:30 

Ez nem higgadt? Gondolom olvastad miket írtak a különböző fórumokon a net adó bevezetésekor. Amit írtam régen is, de most valaki bennfentes el is mondta: Minden kézi vezérléssel megy, a főnöknek nem szabad ellentmondani. A főnök viszont sajnos bolond, a régi világban él, sajnos soha nem tapasztalta meg milyen dolgozni. Én maximálisan elismerem a szakmunkát, sokkal többre becsülöm mint a sok irodistát, mégis azt mondom aki tud az tanuljon inkább. Egy egyetemi diplomával el lehet menni esztergálni, de egy esztergályos szakmával nem lehet soha egy vállalatot, vagy akár csak egy részterületet irányítani. Mindig lesz olyan ember aki nem képes tanulni, de aki tud és akar azt minden eszközzel segíteni kellene.

 2. bertrand — 2014-11-06 21:16 

Vicces, hogy a gazdasági szabadságharc tábornokainak víziója egy 93.000 négyzetkilométeres, külföldről irányított gyártócsarnok.

 3. Tromb74 — 2014-11-06 21:39 

Ja, erről a kínai szaktudásról tudok mesélni.
Egyelőre csak az olcsó munkaerő teszi versenyképessé a kínai gazdaságot, illetve az a lehetőség, hogy nagyon könnyű olcsó hitelt szerezni a beruházásokra.
Ha te elmész Kínába, hogy órarugó-gerincű felpatanót akarsz gyártani évi 10 ezres darabszámban, akkor elküldenek a sunyiba, de ha évi 100 milliós darabot vállalsz egy 10 évre szóló szerződésben, akkor felhúznak neked egy zsír új órarugó-gerincű felpatanó gyárat plusz hozzád vágnak egy kölcsönt, pofátlanul alacsony kamattal, amiből az első évedet meg is tudod finanszírozni (természetesen komoly biztosítékokat kell felmutatni a hitel ellenében).
Az árképzés meg úgy működik, hogy ha olcsó órarugó-gerincű felpatanót akarsz, akkor behajtanak a rizsföldről pár száz földművest, hogy hegesszék össze valami levitézlet aparáttal a cuccot, de ha ez nem elég, akkor vannak nagy gyakorlattal rendelkező hegesztőik is kicsit több pénzért. Viszont ha tényleg ninőséget akarsz, az se gond, mert rendelkeznek a legfejlettebb robottechnikával is, amit nagyon jól képzett mérnökök felügyelnek. Tehát nem csak egyszerűen kiszolgálják a megrendelők aktuális igényeit, hanem felkészülnek arra, hogy minnél szélesebb igényeket tudjanak kiszolgálni a jövőben, illetve arra, hogy saját termékeikkel növeljék a piaci jelenlétüket (Lenovo, Huawei)
Magyarán Professzore jól látja a dolgot, a kínaiak nem arra gyúrnak, hogy örökre ők legyenek a világ “négerei”, hanem arra, hogy elcsórják a “tudományt” Európától, Amerikától.
Magyarországnak sikerült kitalálnia, hogyan lehet elindulni visszafelé azon az úton, amin Kína elindult. Ez nagyjából ugyanannak a kora középkori, bugris gondolkodásmódnak köszönhető, ami kiagyalta az internetadót v. megalkotta az extraprofit kifejezést.

 4. Tromb74 — 2014-11-06 21:48 

@komojtalan:
“egy esztergályos szakmával nem lehet soha egy vállalatot, vagy akár csak egy részterületet irányítani.”

Édesapám pont ezt csinálja, immáron 35 éve (jól) 😀

Egyébként a dolog másik hátulütője az, hogy a jólképzett szakmunkás már minimális nyelvtudással is lelécel nyugatra, mert ott óriási a hiány pl. fémipari szakmukikból, ezért tárt karokkal várják őket. Mérnöki végzetséggel pedig már itthon sem lehetettlen tisztességes fizetésért dolgozni.

 5. Tromb74 — 2014-11-06 22:10 

“Ehhez képest, Orbán Viktor arra szánja a népét, hogy tanuljon fúrni-faragni, hogy minél több multinak dolgozhassunk be. A múltból maradt itt, és országát is a múltba vezeti.”

Valahogy erőst sántít ez a koncepció. Egyrészről baromira büszkék vagyunk rá, hogy képesek vagyunk a Mercedes vagy az Audi futószalagjai mellett dolgozni, meg palackba tölteni szénsavas üdítőitalokat, másrészről mindent elkövetünk azért, hogy az ilyen cégek ne jöjjenek Magyarországra, sőt.

Nem lehet, hogy a valódi cél az, hogy megakadályozzák egy új értelmiségi réteg megerősödését, csupán azért, mert az veszélyezteti a hatalmukat?

 6. untermensch4 — 2014-11-06 23:05 

@Tromb74: “Nem lehet, hogy a valódi cél az…
de igen. a kádár népe 2.0 kitenyésztése. két előző generáció lelkes közreműködésével. mivel a 21.sz amúgy is a “többet hittel mint ésszel” évszázada lesz, nem is kell bajlódniuk mellé kidolgozott ideológiával. a marketing és a feudalizmus szuperhibridjét láthatjuk hölgyeim és uraim 🙁
“Kezdjük a nyilvánvalóval: egy igazán jó szakiskola ugyanolyan jó esélyt a boldog és sikeres életre, továbbtanulásra, mint a gimnázium.”
csak nekem tűnik a gordiuszii hoffmanrózsa átvágásának az ötlet hogy szakközépiskolában egyesítsük a gimnázium és a szakiskola (a jövő és a jelen követelményeinek megfelelő) előnyös tulajdonságait?

 7. bertrand — 2014-11-07 00:16 

@Tromb74: “Nem lehet, hogy a valódi cél az, hogy megakadályozzák egy új értelmiségi réteg megerősödését, csupán azért, mert az veszélyezteti a hatalmukat?”

Valahogy ezt nem feltételezném róluk. Egyrészt egy társadalmi osztály célzott elvékonyítását, tudatos ellehetetlenítését valamivel igazolni kell magunk előtt, különben kénytelenek lennénk elismerni, hogy gonoszságot cselekszünk. Ehhez pedig következetes ideológiára van szükség, ami a Fideszben igazán befolyással bíró emberekből hiányzik.

Másrészt ennek a vezetésnek gondolkodás, tervezés szempontjából még a jövő hét is sokszor gondot okoz, nemhogy az évtizedes távlatok.

 8. bertrand — 2014-11-07 00:25 

@bertrand:
Pontosítok: lehet vitatkozni azon, hogy van-e a Fidesznek őszintén vett ideológiája, de ha van is, az értelmiségellenes vonal kimaradt belőle. Van persze zsidózás, libsizés és kígyóvállúzás, de az értelmiséggel általában nincs gondjuk (feltéve, hogy lojálisak)

 9. panamajack — 2014-11-07 08:13 

A fiúk majd reszelnek, a lányok strichelnek. Szép magyar jövőt!

http://minelli.blog.hu/2014/11/06/egy_kamaszlany_ketesgbeesett_naplobejegyzese

 10. noirp — 2014-11-07 09:53 

Megszólal a blög pesszimistája a hátsó sorból:
Prof, az a baj, hogy nemcsak Viktor tart ott, ahol tart, hanem a szavazói is.
Tegnap ezt a nagyvadat lőttem a hvg.hu-n, tessék:
http://www.hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20141106_Bogar_Laszlo_bezaratja_az_internetet

Avatár
noirp • egy napja
Bogár László egy szerencsétlen hülye, kiválóan beillik azok közé, akik még arra verik, hogy nincs mobiljuk/számítógépük, vagy azon sajnálkoznak, hogy tótawé mindent robotikára költene lovas hagyományőrzés helyett.
Ludditának is buta.
Aki diplomával a zsebében ilyet le mer írni, hogy az Internet silány valóságsó, az nálam elásta magát, mert nem tud digitális vagy digitalizált könyvekről, tudományos keresőszolgálatokról, kutatói közösségi hálóról, meggyorsult könyvtárközi kölcsönzésről, távoktatásról. Arról, hogy egyre ritkábban kell postán különnyomatokért kuncsorogni, ha egy külföldi szakcikk felizgatja a fantáziád. Nem kell papír folyóiratokra várni.
Vagy ha nem akar tudni minderről, még rosszabb.

S ezt ott helyben nem tudtam tőle megkérdeni, mert nincs fb-m, hogy hozzászólást írhassak.

Dakota King noirp • egy napja
Azért a net mint az emberiség tudástára sem ér sokat. Össze-vissza keveredik benne a tudomány, az áltudományos baromsággal , a babonával, a butasággal…
• Válasz•Megosztás ›
noirp Dakota King • egy napja
Mekkora fasz vagy te!
Szerinted az Elsevier vagy a Springer asztrológiát terít az impaktos folyóirataiból álló keresőkön? Mert én a tudományos keresőszolgálatokról és gyűjteményekről (sciencedirect.com, springerlink.com, web of science, Scopus, Jstore) beszélek.
Nem a nőklapjacaféról.

Ne keverj, ne terelj.
11 • Módosítás• Válasz•Megosztás ›
Avatár
Dakota King noirp • 19 órája
Nem vitatom, hogy ezek is hozzáférhetők a neten, de ugyanígy az asztrológia is. szerinted az egyszerű nethasználóhoz mi jut el?
A nemi szervekre történő utalást pedig mellőzd, ha kérhetem.
• Válasz•Megosztás ›
Avatár

Pygmalion Dakota King • 19 órája
És te akarod megszabni, hogy mi legyen az interneten. Mint Aczél, aki azért saját magának megtartotta a jobb irodalmi műveket, de nem hagyta, hogy más is olvassa őket. Szerintem ez önzőség.

Én is egyszerű nethasználó vagyok, vagyha úgytetszik zember, de nem érzek ingerenciát, hogy asztrológiával mérgezzem magam. De képzeld, még valóságsóra sem vágyok.
1 • Válasz•Megosztás ›

Dakota King • 18 órája
Mivel tisztában vagyok vele, hogy nem lehet megszabni, hogy mi legyen a neten, továbbá a netet korlátozni sem lehet (cenzúrázni meg végképp nem szeretném), ezért találom jó ötletnek a netadót.
Ez arra kell, hogy az emberek tudatosan és célirányosan használják a netet, arra, amire az jó.

Továbbá:

• Válasz•Megosztás ›
Avatár
noirp Dakota King • 19 órája
Tudod, a szabadsághoz a felelősség (így a szelektálásé is) odatartozik. Illetve, a nevelés kérdése. Nem lekapcsoljuk, megadóztatjuk, minden szarnak elmondjuk az internetet, hanem már a kisiskolás kölykünket tanítani kezdjük a használatára.
Ha pedig nemiszervséget mondasz, reakcióként lehet, hogy nemiszervet fogok emlegetni első felindulásomban.

Megjegyzem, az érveid alapján akármelyik megyei könyvtár ugyanolyan káros, mint az internet, hiszen jóval többen kölcsönöznek ki ezotériát, lektűrt, ponyvát, mint Thomas Mannt vagy Richard Feynmannt.
Amikor én 4-10 éves voltam, a szüleim és az ovi/isi is vitt könyvtárba, tanított a használatára.
Nos, ugyanez állhatna a netre is, jelzem.
(Ha ugyan volna szándék a közoktatásunkat errefele reformálni)
1 • Módosítás• Válasz•Megosztás ›
Avatár
Dakota King noirp • 18 órája
Hát kicsit más, mert az interneten összekeverednek a dolgok, a könyvtárban pedig rendezik a könyveket téma szerint.
A tanítás helyes dolog, de nem elengedő. Ráadásull kétélű is, mivel az internet elég egészségtelen. Őszintén szólva szó sem lehet arról, hogy 4-10 éveseket tanítsunk meg a használatára, ezt a korosztályt számítógép közelébe sem engedném.
Semmi, de semmi nem indokolja, hogy nemi szervet emlegess, a kritikát enélkül is meg lehet fogalmazni.
• Válasz•Megosztás ›

Avatár
noirp Dakota King • 18 órája
“Őszintén szólva szó sem lehet arról, hogy 4-10 éveseket tanítsunk meg a használatára, ezt a korosztályt számítógép közelébe sem engedném.”

Pedig ma már ezt ugyanakkor el kell kezdeni szvsz, mint a könyvekkel ismerkedést. Különben hátránnyal indul a gyerek, nem is kicsivel.
De ha szerinted jó dolog e-analfabétát nevelni, legyen neked. Hátrahúzni, a világtól lemaradva nevelni sztem ugyan baj, de legyen neked.
(…)

 11. noirp — 2014-11-07 09:54 

@bertrand: végre tudom, mi az isten az a kígyóvállú 🙁

 12. noirp — 2014-11-07 09:55 

@untermensch4:
technikum reloaded: érettségi+szakma.

 13. noirp — 2014-11-07 10:01 

@bertrand:
De még annak is avétt, mocskos olajos padlóval, fémforgáccsal (vagy más, technológiafüggő szeméttel), agyrohasztó zajjal, a plafon alatt ótvaros nagy transzmissziós tengellyel…A jómunkásember pedig cejgruhába’, védőfölszerelés nélkül drehál.

 14. noirp — 2014-11-07 10:05 

@Tromb74:
a jólképzett szakmunkás már minimális nyelvtudással is lelécel nyugatra, mert ott óriási a hiány pl. fémipari szakmukikból, ezért tárt karokkal várják őket.

Ott a pont!

Már 2010-ben akadt kollégám, aki bizonyos okokból befizetett egy hiperintenzív tanfolyamra, nos ott vegyész, szakács, hidegburkoló, CNC-gépkezelő és orvos nyomta egy csoportban a derdidászt s egyik se Hegelt akarta eredetiben olvasni, hanem.

 15. komojtalan — 2014-11-07 10:34 

@Tromb74: Na most melyiket? Esztergályosból lett sikeres vállalkozó, vagy bölcsészből esztergályos :-)? Magyarországon egész egyszerűen nincs becsülete a munkának, persze ebben benne van a kommunista nevelés. Aki dolgozik (kőműves, szövőnő, stb … ) az senki, annak elég sőt még sok is a minimál bér, ellenben aki a papírt gyártja az a “valaki” és ez a fizetéseken is meglátszik. Ezért nem akarja senki, hogy a gyereke szakmunkás legyen és ezért ülnek itt is fordítva a lovon mint sok más esetben. Először a szakmunkások fizetését kellene rendezni megfelelően és azután tolonganának az iskolákba. De amíg 8 órai aktatologatással jobban lehet keresni mint kemény munkával addig nem érdekel senkit a szakiskola. Nyugaton már felismerték, még sem akar senki dolgozni ezért kellenek a bevándorlók.

@noirp: Már írtam ez egész egyszerűen nem így működik. Persze vannak fanatikus Fidesz szavazók (meg bérkommentelők), vannak akiknek jót tett a Fidesz ezek természetesen rájuk szavaznak, még a neten is jelen vannak, ugyan olyan joguk leírni a véleményüket, mint nekünk. És van a nagy, láthatatlan tömeg, akit nem érdekel a politika. Ezek csak azt látják 1.000 forint rezsicsökkentés, a MSzP se volt jobb és ők még ezt sem adták, állandóan loptak, stb … Ezeket az embereket nem lehet a neten megszólítani, mert pl. ennek a blognak a közelébe sem jönnek. FB, twitter, stb …, hogy az örök sláger pornót ne is írjam. A net forgalom fele egyébként pornó, nem tudom mennyire nyilvános ez :-). További 40% torrent, szórakozás és a maradék 10% -ban lehetnek olyan tartalmak amik adnak is valamit. Ezekhez az emberekhez el kellene menni személyesen. Ha a X vállalkozó akinél dolgozik azt mondja jó a Fidesz, akkor arra fog szavazni a dolgozó. Ha Y Polgármester azt mondja ezt a közmunkát a Fidesztől kaptátok arra fog szavazni. A 2. ellen nincs mit tenni, ellenben el lehetne magyarázni hogy a mi uralkodásunk alatt nem volt kötelező közmunka, de segélyt kaptatok, mindjárt másképp gondolkodnának az emberek. Csak egész egyszerűen ehhez jelen kellene lenni a kis falvakban, nem pedig a pártszékházakban banketteket tartani. A Fidesz is bajban lesz ilyen szempontból, mert az igazán aktív egyetemisták inkább jobbikosok, de a MSzP támogatottsága e körben szinte 0.

 16. panamajack — 2014-11-07 10:38 

@noirp: Ez nagyon szomorú. De nagyon nem lep meg. Én a minap próbáltam vitatkozni valakivel, és nem bírtam meggyőzni, hogy ha a kormány kiebrudalja a teszkót meg a lidlit az országból, az neki is rossz lesz. Mert a rohadtmultik tönkreteszik a magyar őstermelőket, akik egész Európát etetik.

 17. panamajack — 2014-11-07 10:43 

@komojtalan: “A net forgalom fele egyébként pornó, nem tudom mennyire nyilvános ez :-). További 40% torrent, szórakozás és a maradék 10% -ban lehetnek olyan tartalmak amik adnak is valamit” – ez teljesen közismert. És én azt mondom, semmi baj nincs ezzel. Azért a 10%-ért bőven megéri.

 18. rdos — 2014-11-07 11:00 

“Itt a blogon ezekről higgadtabban szoktam írni, de erről egyszerűen nem lehet.”

Teljes mértékben igazat adok Neked. A gyermekeink jövője a tét! Kiművelt emberfők sokasága, vagy mi a szösz a kulcsa egy ország – nemzet felemelkedésének, elég régi ismeret ez. Nem mellékesen az oktatásban – nevelésben komoly “tartalékok” is vannak.

http://www.foti-peter.hu/

 19. becsuszoszereles1k — 2014-11-07 11:58 

@panamajack:
Az alacsony fizetesek okan mar kicsit regebb ota elkezdodott ez a folyamat, ha meg emlekszunk a takaritoi munkat, netan egyeb munkat vallalo egyetemistakra, egyes “szenzacios” hiradasok jovoltabol fokent tanarokrol (nokrol), magarol a jelensegrol kiderult tenyekre…Ezen a ponton szerteagazo aztan a kerdes, multba es jovobe nyuloan, az egyen, illetve az ujsagiro felelossegetol/alkalmassagatol, a jelenseg nem kezelesenek, pangasanak, elmocsarasodasanak tarsadalmi, politikai felelossegen at a jovot leszaro hozzaallasig, mignem immaron: “a marketing és a feudalizmus szuperhibridjét láthatjuk hölgyeim és uraim” (sic.). A rendszervaltott maban pedig a durva munkanelkuliseg korbacsolja-zulleszti a helyzetet. Ugy a ’70-es evek szulotteitol kezdodoen pedig (nem tudom mennyire altalanosan) latens emberi-lelki prostitucio folyik (nyilvan “eufemisztikus vallomas”: ha meg egy kicsit gondoskodom rola, akkor dupla az oraberem…)….Gondolatban utolag szamtalanszor megkovettem mar a katonakkal prostitualodott tavol-keleti noket, akiknek a viselkedeset olyannyira nem tudtam felfogni…:/
——-
Az orszag vezetoinek eszjarasa es mentalitasa tarsadalom tudomanyi eszkozokkel egyszeruen nem ertlemezheto, hiaba is erolkodunk! Viszont patologias esettel allunk szemben. Nehanyszor bejartam az orszagot, es meg egy Homolytaja du”lo” nevu istenverte tanyavilagban, ahol a dinnyen kivul mas nem termett meg (no meg az akac, tuzelni az ujra es ujra elerkezo szelsuviteses, csikorgo telekben), ahol a nincstelenseg az egbe kialtott – ott nem vetettek meg a tanulas szent celjat! A fiu mar postas lett, majd postamester, a fiu lanya mar ovonokepzot vegzett…igaz, Joska a postamester vasagyastul volt 40 kilo, igaz, Evike, a felesege karpotolta mindenert, szeretetevel, a csaladert valo odaadassal, mind kozosen huztak az igat: a Gyerekert! No meg kedves kis toltottgalamb volt, ahogy illett (akkoriban)…
——
Technikumi kepzes. Sajat tapasztalatbol engedtessek meg: a hatvanas evek elejen a szocialista talalmanyu amolyan “fe’lfelsofoku”, uzemmernoki kepzest megszuntettek, legalabb is az epitoiparit, nagyuzemben folyt a muszaki “kozepkader” kepzes, ami a vegzettek egy kezdo mernoknel magasabb fizeteseben demonstrativen meg is nyilvanult. Ket legyet egycsapasra: “Hehe, (muszaki) ertelmiseg!” Majd, mindenki megdobbenesere es felhaborodasara – hiszen technikumok az orszagban ugymond csak itt-ott, dugohuzoval voltak ultetve, holott oriasi igeny volt ra, matek-tortenelem-magyar felvetelivel lehetett csak bejutni – tehat a ’60-as evek vegen a technikumok megszuntek, ugyanott, valtozatlan tanari karral, egycsapasra szakkozepiskolava alakultak at.
A tecnikum nem pusztan erettsegi+szakma volt, hanem a gimnaziumhoz kepest egy katonasan nevelo, szigoru okatatasi kovetelmenyu tanintezmeny, amelynek elsodleges szempontja orszagos szintu erettsegi tudas megteremtese volt, es ezzel parhuzamosan ugyanolyan magas szintu – bar kozepfoku – elmeleti es kisebb mertekben gyakorlati szakmai kepzes.
A specialis technikum es egy univerzalis gimnazium kozott az egetvero kulonbseg nem az akkori oktatasi szinvonalban (volt, bar karaktereben persze volt) van, hanem a tanulok osszeteteleben es tarsadalmi hattereben. A technikum intezmenye egyfajta stabil hid volt egyetem-gimnazium-szakkozepiskola (amik mar a technikumok mellett is jelenvoltak) es szakmunkaskepzes kozott.

A technikumbol felsofoku oktatasba valo tovabblepest egy – sunyi (mert nem tajekoztattak rola elozetesen es egyaltalan semmikor) korlatozo – torveny/rendelet(?) szabalyozta:
a) csak az igazgato ajanlasaval
b) csak muszaki felsofoku intezmenybe
c) erettsegi utan egy evvel szabadon valaszthato felsofoku tanintezmenybe – az igazgato egy evvel korabbi “nem ajanlom” beirasaval, ha a tajekozatlan erettsegizo oly koran kototte az ebet a karohoz. Ha tajekozottabb volt, akkor erettsegi utan a muszaki egyetemre jelentkezett ES felveteli vizsgat is tett, az igazgato ajanlo velemenyezesevel egyetemben
d) egy evvel kesobbi (tehat ez mar az erettsegi utani masodik felveteli idoszak) felveteli vizsganal az erettsegi pontjaid mar nem szamitottak bele a felveteli pontszamba!
e) ha megis sikeres felveteli vizsgat tettel, de “helyhiany miatt” elutasitottak, ami fellebbezesi joggal jart – alighanem a fellebezesedet is elutasitottak

Regi szep hagyomany az ellehetetlenites, betores, “tarsadalmi igenyek” szerinti kepzes es munkaero szabalyozas, vizalanyomas. Na de, a jelenlegi helyzet mar nem csak errol szol, sot, egyaltalan nem errol. Hanem a kelesekrol (sic.)…

 20. becsuszoszereles1k — 2014-11-07 12:22 

@becsuszoszereles1k:
Tehat: Ha megszunnek a gimnaziumok, pontosan egyenlo azzal, mintha megszunnenek az egyetemek!!!! 🙁

 21. Tromb74 — 2014-11-07 12:33 

@panamajack:
Mondhatni: abban a 10%-ban benne van a világ tudománya 🙂
Másrészről egy db. full HD pornófilm több Giga forgalmat generál, míg a világ összes szépirodalmi művét letöltheted pár száz mega forgalom árán.

 22. becsuszoszereles1k — 2014-11-07 17:03 

Lehet, hogy elso lepcsoben a vilag szexualis nyomorarol kellett volna beszelni?
‘Szexet es cirkuszt!’ – megfelelobb lehetne…:(

 23. untermensch4 — 2014-11-07 23:36 

@noirp: “technikum reloaded: érettségi+szakma.”
nagyjából. de mint leíratott, nem a mennyiségi tudás fejbegyömöszöléséé a jövő hanem a tanulás képességének a megtanításáé. ha ezt továbbgondoljuk (hozzáadva az élethosszig tanulás nevű félideológiát), olyan “extrákkal” mint netes távoktatás (amennyi időt feleslegesen papírgyártással töltenek manapság tanárok, annyi munkaórából pár év alatt óriási anyagot tudnának összehozni, ha kiadják diákoknak házifeladatként is, akkor meg hamarabb még többet…) akkor egy négy-hat éves középiskolai időszak alatt bőven juthat idő értelmesebb dolgokra is. pl egy modulrendszerű oktatásra ahol kredit módjára gyűjtögethetnek aztán idővel egyetem és szakmai vizsga kimenetekhez használhatják fel… az hogy egy magyar érettségiző többet tanult w.shakespeare bácsiról mint egy angol nagyon szép de semmire nem jó (nyelvtudás nélkül meg egy rossz vicc). persze ami lesz az a gimnáziumok leépítése a szakiskolák meg maradnak a nyomorban. két éve egy szakmás tanár (hobbiból tanít mert a hozzáértéséből kevés munkával is jól keres) mondta: “ez a marék szerszám félmillió. ha megmutatom a beszerző majomnak hogy ilyen kéne meg még pár dolog a tanműhelybe ugyanennyiért akkor azt mondják hogy inkább erőltessük a rajztagozatot, egy marék zsírkréta sokkal olcsóbb…”
transzmissziós tengely… ugyanott ennek nyomain magyarázta másik tanár hogy milyen furfangos módon is lehetne működtetni egy egész kis gyárat áram nélkül. azért az elsőre sokkolóan látókörtágító/nézőpontváltoztató annak akinek természetes hogy a falon a két lyukban mindig van elég delej, a polcon meg olcsón kínában gyártott szerszámgépek 🙂

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.