Európai értelemben vett világszínvonal

A Pesti Víg Bárkatonaszínben szombat este Sékszpír X. Kelemenjét vitte színre Világszínvonalrendezőnk, a Hradec Kralove-i Arany Cserszömörce tavalyelőtti különdíjasa. A rendezés egyszerre maradt hű a darabhoz, és újraértelmezve aktualitásokkal töltötte meg a darabot.

A korábbi, Méglatinoviccsalkezdtem Márton-féle rendezéshez képest itt apróbb változás, hogy X. Kelemen itt nem Pirézia királya a XI. században, hanem buszsofőr a hamzsabégi úti buszgarázs állományában. Dilemmája azonban mit sem változik: menni, vagy nem menni? Ahogy a dillinghami csatamező daloló páncélos lovagja közfoglalkoztatott busztakarítókká lényegülnek át, és közöttük a rendező maga mondja, félmeztelenül Spekuláciusz monológját, az maga a Jelentőségteljes Magyar Színjátszás.

Reflektál arra, amit mindenki tud és mindenkit hallani akar, az ötszáz éves szöveget minimális változásokkal megőrzi. Ehhez persze kellett Tendenciózus Tibor magasröptű újrafordítása, ahol például a „the chewing goat’s of Waltham” fordulatot a mára meghaladott „Waltham kérődző kecskéi” helyett „lófasz van itt, nem szabadság” szöveggel ültette át magyarra, feltárva annak mélyebb jelentésrétegeit.

A darab zenéjét a négyszeres Hungaroton, ötszörös Aranyzsiráf, Liszt-, Huszka Jenő- és Átalánydíjas QUBBORT írta ismert nemzetközi dallamokból válogatva.

A díszlet elemi erővel mutatja meg, hogy Pirézia ma itt van és mindenki piréz benne, és így pirézebb a piréznél aki bent mer maradni a második felvonásra.

Nekünk nem sikerült.

8 hozzászólás

 1. panamajack — 2015-01-19 14:58 

A kormánypárti lopok (izé… lapok) kritikusai szerint a darab nihilista és ultraliberális látásmódjával arculcsapása a Nemzet erkölcsi értékeinek, valamint kéjesen ziháló trambulinrólhugyozás a jó izlés sírjára. Jobboldali értelmiségiek petícióban követelik Világszínvonalrendezőnk mocskosbuzivá nyilvánítását és Prima Primadonna-díjának visszavonását.

A balliberális ellenzéki média ellenben Világszínvonalrendezőnket vizionárius újítóként ünnepli, aki a késői 70-es évek radikális párizsi „Théatre Branleur” mozgalmát végre a honi viszonyokra adaptálva vágta az elnyomó orbáni kultúrtürannisz pofájába az európaiság kesztyűjét.

A Jobbik zsidózik.

 2. marcipan — 2015-01-19 16:36 

Nemtom mit lattal, de a felfujt muveszkedes arany terdszalagdijas alkotasa fligauf (milyen nev mar ez??) rengeteg cimu mualkotasa. Ha szeretned a legkommerszebb dogunalmasabb „tarsadalomkritikat” latni, akkor kihagyhatatlan. 80iq alattiak elonyben.

 3. noirp — 2015-01-19 17:07 

Ujujuj-ujj, nem volt más olvasnivaló a környéken, csak a MaNcs heti színikritikája? 😀

 4. flashbang52 — 2015-01-19 17:16 

Huh az elején egész jól indult amikor egymás mellett olvastam a szombat este Szex X .Pír.. Kelemen ( Anna ? Anita?) szavakat. Aztán jött az ábrándulás ( ki) ÉS a végén a katarzis: mégis jobb lett volna valami ütősebb XXX filmet nézni. szombat este amiben szintén szerepel Kelemen A, az izmos ( BKV motorolajos testű piréz lótestrész méretű közfoglalkozásból élők…

A fligeauf a flugzeug auf dem kopf röviditése 🙂 vagy nem 🙂

 5. marcipan — 2015-01-19 22:42 

@flashbang52: az esett a fejemre amikor először megláttam a pattanásos arcot közelről. aztán valaki felkapta és hosszasan ütött vele 😀

 6. flashbang52 — 2015-01-20 11:50 

🙂 🙂 🙂

Ezért kell, hogy az ember fia/lánya járatos legyen mindenféle művészetekben

Konyha .. film.. szakács ,,, harc …

https://www.youtube.com/watch?v=aH5a9q5euYI

Ja hogy te nem vagy olyan… 🙂 de .. 🙂

 7. marcipan — 2015-01-20 13:49 

@flashbang52: ezen jót röhögtem 😀 😀

 8. pandacsoki — 2015-01-21 06:03 

Ez jó lett, nevettem rajta, köszi!

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.