Két látogatás

Felmerült itt a blog kommentjei között, hogy én egyike lennék azoknak, akik az érkező Angela Merkelben valamiféle tanárnéni-fétis megtestesülését látják. Vagyis, miután mi nem tudunk mit kezdeni az osztály túlkoros, agresszív fodbalistájával, Viktorkával, majd jól beáruljuk a tanárnéninek, aki Viktorkát megbünteti, sőt az is lehet, hogy ő az Igazgató, és meg lesz beszélve, hogy Viktorka átmegy a sportosztályba és békén hagyja a pufók Ödönkéket, akik innentől kezdve majd maguk fogják húzogatni a lányok haját, holott ez korábban Viktorka monopóliuma volt.

Hivatalos tisztelettel: ennyire nem vagyok hülye.

Ha Magyarországnak valami nem jó, azon a magyaroknak kell változtatni. Ha valaki kívülről szól bele, az elfoglalja az országot mondhatnók (ez olyan szép régies, már tök régen akartam használni) huszadik századi felfogással. A tétel ma is igaz, kisebb módosításokkal.

A módosítás pedig az volna, hogy száz magyarból nyolcvan német cégtől veszi meg a mindennapi élelmiszereit vagy német cégtől veszi a telefonszolgáltatását. Német cég bulvártévéjét nézi, német cég gyárában dolgozik, német cég mozdonyát vagy kamionját vezeti.

Így vagy úgy ezeknek a magyar állampolgároknak az érdekei német cégek érdekeivel fonódnak össze. Van, hogy teljesen egyezőek, vagyis a magyar állampolgár ugyanabban érdekelt, mint a német cég, van, hogy ellentét van közöttük, ilyenkor pedig többek között (de nem kizárólag) a kormány feladata az, hogy a német céget olyan helyzetbe hozza, hogy vegye figyelembe a magyarok érdekeit.

Orbán Viktor ez utóbbi folyamatot kizárólag konfliktusként tudja elképzelni. Harcol, odamegy, megoldja, ő, neki, vele, érte. Jobb helyeken ez egyeztetésről, alkudozásról szól, ahol persze mindkét fél bevet izomerőt és furfangot is.

A német cégek jelezték, gondolom ezer csatornán át a német politikai elitnek, keserves golfozások, pezsgős vacsorák, síelések közepette, hogy Viktor összekever milliárd eurós német vállalatokat vidéki iskolaigazgatókkal és így is próbál bánni velük, izomból.

A német politikai elit természetesen ennyi jelzés után ránézett kicsit a dologra. Látogatások, nyilatkozatok, megint látogatások, megint nyilatkozatok. Azt tapasztalták, hogy Viktor szemtől-szembe nyal, valójában viszont nem olyan fekete-fehér ez a dolog, ennyi panasz, csak úgy a semmiért, nem szokott érkezni, főleg nem olyan cégektől akiket azért nem kell félteni, ha valami jó kis disznóságról van szó. Félreértés ne essék, se a VW konszernnél, se az Aldinál, se a Bertelsmann csoportnál nem szoktak két percnél többet gondolkozni, ha egy jó kis gazdasági nyomásgyakorlást kell elhatározni. Ezen lehet akár háborogni is. Ezt azonban egyrészt hagyjuk meg Bayer Zsoltnak, másrészt meg ha egyszer valaki két méteresre nőtt, nem fog leguggolni azért, hogy 160 centis pajtása kaphassa el a labdát. Adottság, számolni kell vele és kész.

A német cégek kezében iszonyatos mennyiségű ún. “big data” összpontosul. Többet tudnak Magyarországról a magyar kormánynál. Egy példa: a Lidl árul háromféle virslit. 800 forintosat, 600 forintosat és 400 forintosat. Három kattintásból kihozza havi és területi bontásban, hogy melyik városban a hó hanyadik napjáig fogy jobban a 800 forintos, hol van az, ahol már a hó elején is csak a 600 forintosat veszik és hol, mikor térnek át a 400 forintosra, vagyis mikor kezd el nagyon fogyni a havi fizetés. Ezt már gyerekjáték felvinni egy térképre és máris megvan, hogy milyen a magyar jövedelemeloszlás.

Ezért szokott a kedvenc jobbhülye újságírói közhelyeim közé tartozni, hogy Angela Merkel az újságokból tájékozódik a magyar helyzetről. Egyrészt nyilván, a német külügy készít jelentéseket a magyar sajtóról, de a fentebb említett nagyvállalatok, ha akarnak valamit a német nagypolitikától (konkrétan azt, hogy szóljon rá kicsit Viktorra) akkor azt nagyon-nagyon precíz adatokkal támasztják alá, megadva az adatok forrását, hogy a megfelelő német szakszolgálatok azt tudják ellenőrizni. Angela Merkel kevés dologtól tart jobban, minthogy őt a német nagyiparosok csicskájának lássa bárki. Ha ő a német nagyipar érdekében szót emel, annak nagyok komoly és alapos oka van.

Eközben Budapesten szélnek eresztették a külügy szakértőgárdájának a jelentős részét, a követségek nem merik jelenteni mit látnak és hallanak, mit pöttyintett el az a jólértesült német újságíró, aki rossz nyelvek szerint egy Aldi-alvezér lányát kezelgeti, azon a fogadáson, ahova az egyik követségi titkár valahogy meghívódott. Információhiány van.

Ahol információhiány van, ott kapkodás van, csapkodás jobbra-balra. Orbánék nem tudják, csak találgatják, mit akar Merkel felhozni a megbeszéléseken. Merkel persze nem fog rendet rakni, nem fogja Fodor Gábort vagy Tóbiás Józsefet kinevezni birodalmi Gauleiternek  Orbán Viktor feje fölé. Szerencsére. Az említett uraktól nekünk, magyaroknak kell megszabadulnunk. Összességében azonban Orbán Viktor annyi mindenkivel került konfliktusba, hogy 99% az esélye, hogy ha a itt a német tőkének jobb lesz, akkor a magyaroknak is jobb lesz. És ez nem a német tőkéről állít ki bizonyítványt, hanem a kormányunkról, tehát rólunk.

Ha ez nem lenne elég, van itt még egy apróság. Igen, Vlagyimir Vlagyimirovics.

Az egész kormány megbukna azon a vizsgán, ahogy egy értelmes magyar mondatot kellene mondani arról, hogy miért kellett őt meghívni. A pasas agresszorként lép fel egy szövetségesünkkel szemben, (jó tudom, független kozákok, akik elcsenik a tankokat a szovjet páncéloshadosztály depójából, lesprézik a hadrendi számot, de a gárdajelvényt már nem, azért túl sokat dolgoztak).  A teljes művelt Nyugat épp akkorát koppintott az orrára, hogy a fal adta a másikat. Ha tovább tart az energiaárak mélyrepülése, a gázfegyvert kicsavarják a kezéből.

Németország persze félt bizonyos érdekeket, de van itt egy apróság, amiről szokás megfeledkezni. Oroszország a rubel megzuhanása miatt elkezdett ipari mennyiségben eurót és dollárt borítani a piacra. Arra a piacra, amelyen az Európai Központi Bank a németek rosszallása ellenére épp…na mit csinál? Pénzt borít, nagy mennyiségben. Nem jön az az orosz devizartalék olyan rosszul, ergo Putyin elvtárs tökét még egy darabig csavargatni fogják.

Magyarország momentán semmit sem tud adni Putyinnak, rövid euroatlanti pórázon vagyunk, a közvetlen szomszédaink már rég beálltak az orosz medvét megugató falkába. Olyannyira nem divat mostanában szeretni a kiváló egykori drezdai KGB-rezidenst, hogy még örök szövetségese, Lukasenka is elkezdte kritizálni. Erről nekem mindig az a történelmi pillanat jut eszembe, amikor Gyimóthy Géza is végül csak eltűnt Torgyán doktor mellől.

Mivel mi nem tudunk adni semmit, kapni sem tudunk semmit. Oroszország egyébként se azokat a napjait éli, amikor puszira tud adni mondjuk tizenöt helikoptert (különben is, a helikopterekkel a Gripen-bulival azonos nagyságrendű lopásra készül a kormány, szóval az most nem is aktuális.)

Oroszország fordulóponton van. Ha nem találnak ki valamit, akkor jön náluk a pangás, a brezsnyevscsina kettő, és ez az orosz politikára is hatással lesz. A fene tudja, hogy mi ilyenkor a jó Putyin-taktika. A világ összes elemzője se tudná megmondani. Hagyatkozhatunk Viktor legendás külpolitikai érzékére…

Volt már ilyen, amikor Horn Gyuláról mindenki tudta, hogy a furfangos vén kommunista tudja mit beszél és ha ő elrepül Moszkvába, akkor nem a GUM áruházat fogja megtekinteni, hanem tényleg szóba állnak vele. Hogy ez mennyire nincs így most bármilyen magyar diplomatával, abba több okból sem megyek bele. Egyrészt ez nyilvánvaló, másrészt hosszú lenne kifejteni, harmadrészt meg oda akarom tenni a húslevest.

De azért érthető, hogy kicsit idegesek mostanában, nem? 😀

29 hozzászólás

 1. komojtalan — 2015-01-31 10:10 

Azt hiszem van egy kis logikai ellentmondás ebben az írásban. Azt írod Oroszország most rossz, stb … Utána meg azt, hogy nem árt ápolni a kapcsolatokat. De egyszer Oroszország észhez tér, észhez térítik, akkor jól jöhet még nekünk a mostani látogatás. Ez már tényleg elég magas politika amihez nem értek és nem is szeretnék érteni, de szerintem ez a látogatás egyszer még jól fog jönni nekünk. Félreértés ne essék, Paks 2, meg a többi szerintem is ártalmas, de ez a látogatás kivételesen pozitív az én szememben. Én sokkal inkább Merkel látogatását tartom rossznak. Ha azért jön amit te írsz azért, ha másért meg azért. Ez a látogatás egyáltalán nem baráti. még ha annak akarják is beállítani és mindent megtettek hogy létrejöjjön. Itt olvastam, vagy máshol nem tudom, de a Németek szinte az utolsó percig húzták a bejelentést, hogy minél kevesebbet lehessen beszélni (hazudni …) róla. A program sem az a haj de a barátom Viktor típusú.

 2. marcipan — 2015-01-31 10:20 

nem a te hüjézésed volt a téma 🙂

de a tisztelettüntetés merkelnek jól fekszik a kellegymessiás trendre. “mindegy, mi nem teszünk bele semmit, legyen itt valaki, vágja pofán a velem egyet nem értőket, és másnap felüti a fejét a tejjel-mézzel folyó kánaán”. nincs demokratikus hagyományunk, amihez vissza lehetne nyúlni (ezért mondjuk engem majdnem kirúgtak egy vizsgáról, de bolonduljak meg, ha a 30as években arrafelé haladtunk), és marha nehéz az átmenet. ráadásul, még jó darabig az lesz. nem akarunk elszakadni két szélsőséges álláspont egyeduralmától: a sakrosfideszes szerint senki nem bánthaccsa a magyarokat, a sarkos-nem-fideszes szerint meg basszuk őket tarkón.
szigorúan állampolgári véleményem szerint pedig mindkettő hüje.
továbbá tgm. hogy a picsába jut eszébe hiányolni a magyar palettáról a nonkonformista baloldalt??

 3. marcipan — 2015-01-31 10:40 

@komojtalan: a nemzetközi homokozó a látszat terepe, az érdekek a háttérben vannak (ott mondjuk nagyon 🙂 ) tehát, azt kell elérni, bármi áron, h az a látszat alakuljon ki rólunk, h borzasztóan tenni akarunk egy jobb/integráltabb/erősebb stb európáért. ennek vannak szimbolikus gesztusai, pl. h elítéljük az orosz homofób törvényeket. a háttérben meg lehet kavarni, golfozni járni meg koktélpartikra, kedvesnek lenni az oroszokkal továbbá elmondani a tetszőleges nyugati ország kulturális attaséjának (ejtsd: hírszerző) egy vacsorán, h hans/john/pierre ne csináljátok már, mi kedvesek voltunk, erre ti meg “….”.
tehát: nyílt színen teszed a szereped, háttérben anyázol. mi majdnem jól csináljuk, nyílt színen anyázunk, háttérben csináljuk (legalább néha) amit kell. ennek következménye, h most már ott se vagyunk azokon a partikon, ahol lehetne sugdosni.
merkel látogatását barátinak beállítani a normális törekvés, csak épp az eddigi húzásaink miatt inkább tűnik úgy, h a tanti jön lebaszni.

 4. tiboru — 2015-01-31 13:21 

@marcipan:

Nem tudom, hogy van ez a kormányzati tényezők esetében, nem nagyon forgolódok ilyen társaságban, de egy cakkpakk ötórás látogatás (a ferihegyi gyorsforgalmin eltöltött kétszer negyedórát is beleértve) ötévenként azért nem azt a kurvanagy cimboraságot húzza alá, bármit mond is Havasi Berci. És ebből az öt órából a Vezénylő Tábornokra asszem másfél jut.

A másfél óra az bizony inkább irgumburgumnak tűnik, mint buksisimogatásnak.

 5. marcipan — 2015-01-31 14:38 

@tiboru: ójaj, azt mondtam volna h marha nagy cimbik vagyunk, mire ez az értetlenség? akkor kávé nélkül nem kommentelek többet 🙂

megvan a németeknek a maga érdeke, amibe beleálltunk. gondolom.
de ez nem a mi értelmiségi fanyalgásunk a fidesz bicskanyitogató megszólalásain. ezzel max egy lekezelő-lemondó “óistenemet” lehet belőlük kiváltani.
egyébként 5 percben is le lehetne játszani: fiúk, ti ezt akarjátok, mi meg ezt. nahát, most nézem, mindenkinek lehet jó. guten appetit!

 6. panamajack — 2015-01-31 20:50 

@marcipan: Igazad is van, meg nem is. Illetve nem egészen. A helyzet az, hogy a diplomácia még annál is sokkal finomabb játék, mint ahogy azt itt leírtad. Például ami Orbán Merkel általi lebaszását illetti, az már meg is történt, hetekkel azelőtt, mielőtt leszáll a gépe Ferihegyen. Az, hogy mi itt a blogon erről beszélünk, plusz gyakorlatilag az egész magyar sajtó azt találgatja, hogy vajon mit akar mondani, hogy milyen követelésekkel jön elő, és hiába a nagy mellény, valójában Orbán gatyája is tele van, na EZ maga a lebaszás. Annak a demonstrációja, hogy a “hölgy” már azzal destabilizálni tudja a magyar kormányt, hogy bejelenti, hogy ide jön (és semmi mást – ami önmagában egy NAGYON erős üzenet). Azon a bizonyos beszélgetésen nem fog más történni, mint hogy Merkel szépen felsorolja a német kormány elvárásait a magyarokkal szemben, Orbán meg bokázva mindent megígér, és a végén kurvára meg lesz könnyebbülve, hogy ennyivel megúszta (és erősen reménykedik, hogy a sajtótájékoztatón Merkel nem fog megereszteni egy-két keresetlen megjegyzést a magyar demokrácia állapotáról).

 7. panamajack — 2015-01-31 21:09 

@komojtalan: Nemigen fordulhat elő olyan konstelláció, amikor Putyin mostani látogatása jól jön nekünk. Apróbb előnyeink lehetnek belőle, de a hátrányai sokkal jelentősebbek. És itt nem arról van szó, hogy nem kell az oroszokkal jóban lennünk, vagy akár hogy nem kéne Putyinnal tárgyalnunk, csak nem MOST és nem ÍGY. Ez egyszerűen amatőrség, és a szövetségeseinkél nagyon rosszul veszi ki magát, ugyanis két lehetséges olvasata van (különösen abban a skatulyában, ahová Orbán eddigi tevékenységével manőverezte magát és az országot):

1. Magyarország kibeszél a sorból és az “ellenséggel” tárgyal egy nagyon kényes politikai és katonai helyzetben, amikor egységet és erőt kell mutatni.
2. Magyarország önjelölt közvetítőként akar fellépni, amire sem kompetenciája, sem jogosítványa nincsen.

Egyikért sem fogják megdícsérni. Szerintem a vége az lesz, hogy a Merkel-lel való találkozás után Putyin látogatása egy teljesen üres és formális protokollesemény lesz, aminek az égvilágon semmi konkrét eredménye nem lesz, Vlagyimir Vlagyimirovics felbosszantásán kívül, ami nem hiszem, hogy az eredeti célja lett volna a meghívásának.

 8. untermensch4 — 2015-01-31 22:55 

@panamajack: lehet hogy egy nagy seggberúgás elhalasztásáért/alaposabb megfontolásáért cserébe mások jelölték ki magyarországot közvetítőnek. Ha rosszul sikerülne a közvetítés (amire van esély, a makacs tényeken kívül még ott van az a dolog se Merkel se Putyin nem valószínű hogy elsöprően le tudja gyűrni/átb**zni a másikat), szóval ha rosszul sülne el a közvetítés akkor életbe léptetik az általad leírt 1 v 2 pontot…

Úgy alapból a poszt olvasása során az jutott eszembe hogy 5.Iktor jobban szeretné befogni a német szelet mint annakidején a lovastengerész de nem érzi a szélerősség és a hajó fizikai tulajdonságai közötti összefüggést így végül vmi még hülyébb dolgot fog művelni mint szálasi raftingja…

 9. panamajack — 2015-01-31 23:02 

@untermensch4: “lehet hogy egy nagy seggberúgás elhalasztásáért/alaposabb megfontolásáért cserébe mások jelölték ki magyarországot közvetítőnek.” – ezt teljesen kizártnak tartom.

 10. marcipan — 2015-01-31 23:06 

@panamajack: ma láthatóan nem tudtam fogalmazni.

mentségemre legyen, h talán egy komment nem alkalmas a diplomácia minden apró mozzanatának elemzéséhez 🙂

 11. doktordoktordoktor — 2015-01-31 23:11 

@panamajack: Viktor azt hiszi, hogy elég mindenhol jópofáskodva beleenni a pörköltbe. Ez Mucsaröcsögén működik, Európában nem.
http://youtu.be/NUQfRhiTDrY

 12. pandacsoki — 2015-02-01 10:06 

Orbán a német termelő szektort nem győzi ajnározni. Győri audinak cafeteria adómentesség, az országban talán egyetlenként, kecskeméti Audinak csillagászati összegű állami támogatás, adóelengedés. “Csak” a bankokkal és a médiavállalatokkal gecizett Orbán.
Merkel szvsz azért jön, mert a CDU-ban még mindig elég sok támogatója van Orbánnak, és ők vették rá. Mint ahogy rávették Juncker támogatására is, akitől eleinte állítólag ódzkodott (és aki Orbánnál valószínűleg százszor nagyobb kárt okozott, persze nem a német vállalatoknak, hanem a német államnak).

 13. pandacsoki — 2015-02-01 10:11 

… ill kecskeméti mercinek.

 14. meggymag — 2015-02-03 08:31 

@marcipan:

2015-01-31 10:20

„nincs demokratikus hagyományunk, amihez vissza lehetne nyúlni (ezért mondjuk engem majdnem kirúgtak egy vizsgáról, de bolonduljak meg, ha a 30as években arrafelé haladtunk), és marha nehéz az átmenet. ráadásul, még jó darabig az lesz. nem akarunk elszakadni két szélsőséges álláspont egyeduralmától: a sakrosfideszes szerint senki nem bánthaccsa a magyarokat, a sarkos-nem-fideszes szerint meg basszuk őket tarkón“

Végre valahára, hogy ezt valaki így leírta. És a következöt a nemzetközi diplomáciáról:

„tehát: nyílt színen teszed a szereped, háttérben anyázol“,,,,,,,,,,,, és intézed a dolgaid ahogy tudod s ahogy lehet.

Úgyszintén:
„megvan a németeknek a maga érdeke, amibe beleálltunk. ….
egyébként 5 percben is le lehetne játszani: fiúk, ti ezt akarjátok, mi meg ezt. nahát, most nézem, mindenkinek lehet jó. guten appetit! „

Öt év után, a jelen nemzetközi helyzetben, Magyar o.-ra jön a német kancellár egy félnapra.Természetesen barátságos érdeklödés vezeti az ország és föleg annak miniszterelnöke iránt.
Csak a homályos háttérben segít be O.V.-nak, mert O.V. nem tudja egész pontosan hogy hogyan tárgyaljon a következö látogatójával. Hibáznia pedig nem szabad senkinek, semmiképpen sem.
Putyint nem lehet lemondani egyrészt amiatt, hogy az nem a sarki szatócs, másrészt Putyin nagyon is jól tudná, hogy miért mondták le a meghívást. Putyint nem üdvös most tovább provokálni, O.V.-ra pedig nem lehet csak úgy rábízni az euratlanti érdekek képviseletét.
Egyúttal megnézi a német ipar, kereskedelem,és egyéb pénzszerzö befektetések megadóztatását is a nesze neked is de föleg maradjon
nekem is fairness alapján.
Még elintéz egy pár dolgot azok fontossága szerint és már repül is.
Nemzetközien,demokratikusan, szabadságosan, nyugateurópaiasan.

 15. flashbang52 — 2015-02-03 23:48 

@meggymag:

Mindenkit le lehet mondani! Az amerikai elnököt a pápát a dalai lámát és pápua királylányt is. A diplomáciát éppen az ilyen kínos ügyek civilizált megoldására találták ki többek között. Viszont ehhez kell egy jól felkészült diplomata brigád aki le tudja vezényelni úgy, hogy mindenki arcvesztés nélkül jöjjön ki a buliból. Ilyen nálunk jelenleg nincs, miniszoknyás helyettes államtitkárok, futsalos senkiháziak ( de még kiképzett űrhajósok) sem alkalmasak erre. Széles baráti és egyéb kapcsolatrendszerrel rendelkező, sokat látott ( sok mindenre emlékező ) a saját stábjuk által jól felkészített simulékony modorú diplomaták kellenének akik kapnak egy kis önálló mozgásteret.

 16. meggymag — 2015-02-04 07:12 

@flashbang52:

Nem is kétlem egy percig sem, hogy a pápat, a dalai lámát, a pápua királykisasszonyt le lehet mondani. Maga A. Merkel kancellár tessékelte ki a dalai lámát pár évvel ezelött, mert
Kína tiltakozását jelentette be e látogatás miatt a megfelelö gazdasági szankciók megsejtetésének kíséretében.

[“..felkészült diplomata brigád aki le tudja vezényelni úgy, hogy mindenki arcvesztés nélkül jöjjön ki a buliból. Ilyen nálunk jelenleg nincs,..” tényleg nincs. Az új rend vagy az új kormány nem tud meglenni régi szakemberek nélkül. Át kell öket vennie és hordoznia öket, azok meg sütögetik a szalonnájukat kb., mint azelött. Ha mind kilöki öket, akkor nincs szakember, a nem hozzáértö pedig a felelös helyen ugyancsak sütögeti a pecsenyéjét, amit mástól vesz el, mert önmaga nem tudja azt elöállítani. Nem is fogja akarni, ha teheti. Ált. saját kárán tanul az, aki nem tanul a másén.]

Ami az amerikai elnöki látogatás lemondását illeti, ott nem lennék biztos, úgy, ahogy a V. Putyin esetében sem. A magam részéröl arra gondoltam, hogy a Putyin meghívása rég áll, amiröl A. Merkelnek tudomása van. Magyar o. szinte 5 éve vár már a német kancellér látogatására, amiröl Putyinnak is tudomása van.
Az ukrajnai helyzet tovább élesedik, a nyugati országok + a Nato újabb megbeszélésekre ülnek össze, Merkel Kancellár bejelenti Magyaro.-nak, hogy félnapra odajön megbeszélésre
ami azt jelenti, hogy pontos és fontos mondanivalója van.
Ugyanakkor nemcsak a miniszterelnökkel találkozik, hanem az államfövel is a Mazsihisszel is, doktorrá is avatják és még a diákokra is jusson az idejéböl.Az én számomra itt vált bizonyossá, hogy Putyint nem lehet nem fogadni. A német kancellár nem küldi a diplomatáit O.V.-hez öt valamiröl le- vagy rábeszélni, hanem személyesen jár el, és így sincs másról szó, mert Putyin nyilván akármilyen változat esetén tudná, hogy O.V. nem magától tessékelte ki, az EU viszont hogyan tárgyaljon vele ilyen elözmények után. Esetleg O.V.-t sem árt picit kímélni a fertelmes kitiltásos ügy után, mégsem éppen senki az európai szomszéd, de jól feltölti Merkel a programmját, hogy legalább a feltünöséget kasírozza, hogy másként is láthassék a vizit, amiröl minden érdekelt tudja már, hogy mire ment ki, Putyinnal bezárólag. Az is lehet, hogy ez is cél volt, ez is egy üzenet.

Írtad, hogy a diplomácia milyen érzékeny, finom mesterség, hát akkor azt hosszan kell tanulni, kitanulni, külön nyelvezete van és minden ország kormánya más. Emiatt hosszú évek munkája egy jó diplomáciai testület felállítása, amit nem tanácsos minden kormányváltozáskor kicserélni.Szvsz. a kulcsszót 2.marcipán fogalmazta meg:”nem akarunk elszakadni két szélsőséges álláspont egyeduralmától..” akik
akkor sem bíznak egymásban, ha országos egy ügy és még akkor sem tartanak össze, pedig csak ennek a diplomáciás
ügynek a kapcsán is nyilvánvaló, hogy a külügyminisztert ki lehet kormányonként cserélni, de a diplomáciai kart tanácsosabb lenne megtartani, összetartani, hogy a tapasztalat is gyüljön. Érvényes, értékes hagyomány, nagy emlékezö tehetség, bár az idök és a helyzetek oly gyorsan változnak…legyen itt okos, aki tud. Hogy viszik végbe más országok azt, hogy kifele egységesen lépnek fel a kormánypárt az ellenzékkel?
A Nato-ban egyetlen, tengerentúli ország van, ahol bennt, az ország területén nem volt idegennel háború (csak polgár háború volt). A többiek tudják, hogy mi az a háború, Német ország és Oroszország egyenesen frászt kapnak annak még csak a gondolatára is…, nem írom tovább és elnézést, hogy hosszúra sikerült a hsz. Mégis leírtam a szerintem fennálló összefüggéseket, ilyen lett.

 17. flashbang52 — 2015-02-04 11:20 

Az amerikai elnöknél elő sem fordul olyan amit itt több helyen is láttam leírva, Vologykával kapcsolatban ,hogy “jönni akar”. Nem akar. Neki max tanácsolják, hogy jó lenne ha….Ő rábólint, oké kérdezzétek meg. Innen jönnek képbe az informális egyeztetések ( lsd kapcsolat rendszer) Ha ezek során az derül ki , hogy nem kéne jönnie akkor általában a dolog annyiban is marad. Ha a bölcs vezető mégis erőlködik ( nem jellemző) akkor jönnek a diplomáciai csűrcsvarok elhalasztások – a rossz időjárás , kedvezőtlen folyamatokat fedeztek fel a hőforrások vízszintjének változásában, mert sürgős régészeti feltárásokat végeznek a delegáció útvonalán, fertőzőt hangyászsünt találtak az egyik vidéki állatkertben stb Vagy jöjjön a kedves vezető második unokaöccse, felesége, nagypapája a 25 éves barátnővel stb. Ez mindig a fogadó államon múlik lefekszik e kérésnek vagy sem. Mert mi van ha nem. Megnyomják a piros gombot, elzárják a gázcsapot lezárják a határokat… bölcs vezető titkárnője személyesen felhívja a nagy cégek vezetőit is szól, hogy márpedig ezekkel nem kereskedünk…aki pedig megteszi az megy a Gulágra….lehet, de nem jellemző. Ettől komolyabb kockázatokat is be kell vállalni politikusként. Ha viszont, egy mindenki által ismert nemzetközi szituációban belemegyünk egy ilyen látogatásba, akkor ne háborodjunk fel ha a szövetséges ország vezetője mindenféle orális kényeztetésre utaló megjegyzéseket tesz és a többi haverja meg oda tesz minket a ranglétrán, ahová a legősibb foglalkozást űzőket szokták kategorizálni és úgy is fog viselkedni. Mert tetszik nem tetszik a politikus és a stábja is emberekből áll és kategóriákban/ skatulyákban gondolkodik. Másképp cselekszem és másképp reagálok ha a családom tagjai kérnek valamit és másképp ha a repedtsarkú ( még akkor is ha barát-(nő)nek hívom)

by the way
A NATO ban több ország is van ahol nem volt idegennel háború 🙂 Ha csak a közelmúlt nagy háborúit nézzük akkor USA, Kanada, Portugália, Izland 🙂 Ha messzebb megyünk az időben akkor meg csak Kanada az ahol nem volt idegennel háború. De ott polgárháború sem volt 🙂

 18. komojtalan — 2015-02-05 10:10 

@marcipan: Mint írtam nem értek a diplomáciához és nem is szeretnék. A kevés eszemmel nem értem miért nem lehet azt mondani a rosszra hogy rossz, az elkúrtukra miért háborodik fel egy ország amikor az is igaz, stb … Na most itt azt írod, hogy a látszat a lényeg, tegnap meg volt valami történész az ATV -n aki azt mondta, hogy a látszat nem lényeg, hanem a cselekvés. Ha erről olyan embereknek más a véleménye akik valamennyire értenek hozzá, akkor mit gondoljon egy paraszt, akinek ha nem tetszik valami akkor megmondja és ha a másik is megmondja, akkor a sarkon intézik el? Nekem egyáltalán nem tetszik ez a látszat világ, nem mondok/írok rosszat mert valakit megsérthetek. Nekem a rossz, az rossz és névvel címmel kiírom, mert tudom (úgy gondolom) hogy igazam van. Az újságok meg pl. csillagoznak, mert nem akarnak sajtópert. Ez így nem jó (nekem).

 19. panamajack — 2015-02-05 12:04 

@komojtalan: Nem véletlenül alakult ám ki évszázadok alatt a diplomáciai protokoll, ahol tényleg ugyanolyan fontos (néha fontosabb) a forma, mint a tartalom, és csak a legritkább esetben lehet nyíltan megmondani, amit valójában gondolsz. Lehet, hogy szerinted ez “látszatvilág”, de az a helyzet, hogy amikor országok “a sarkon intézik el” a nézeteltéréseiket, akkor rengeteg ember szokott meghalni.

 20. nudniq — 2015-02-06 00:59 

@flashbang52: (tudom,h off, de:) a pápua királylányt II. Erzsébetnek hívják, és igen öreg már… 🙂

 21. flashbang52 — 2015-02-06 03:07 

@panamajack:

Bingo !!!!

 22. flashbang52 — 2015-02-06 03:08 

@nudniq:

Bingo 2. 🙂

 23. becsuszoszereles1k — 2015-02-06 08:08 

A diplomacia (peldaul) nyilvan olyan vilaggal banik a forma es a tartalom eszkozeivel, amilyen van. Ha latszat vilag van, akkor azzal. Amugy, latszat vilaga valogatja.
Van peldaul az alkalmi, ideiglenes, atmeneti, unnepi latszat vilag, peldaul a Karacsony delelotti, amikor meghitten nekikeszulve, bekes telepules koruli setara viszik a gyerekeket, sok-sok erdekes szuloi-nagyszuloi tere-fere kozepette, amikor is angyalkak ropkodnek az egen meglepi ajandekokkal, a foldi arusok pedig mindenfele mannat arulnak az angyalhaj szeru vattacukortol kezdve az illatozon forro sult gesztenyeig bezarolag. Persze idovel megtudjuk, hogy nagyapanknak pont piszkosul fajt a butyke, nagyanyanknak logott a nyelve az unnepi keszulodestol, anyanknak nem volt egy rongya joforman, amit felvegyen, apank kicsire faragta a fa veget, most meg mar mi vagyunk, akinek egy gallyra se jut penze (peldaul)…

Van olyan latszat vilag is, ami nemcsak hogy hamis, de meg virtualis is -persze amugy sem tudott, hogy a matrixban vagyunk-e, vagy hol… 😀 Allitolag W. Ptny a hazai mediajukat alakittatta at ilyen onmagaban cirkulalo virtualis vilagga, amiben az allampolgari tudat pacolodik – csak elfelejtettek ra kiirni, hogy “konteo” (azert idezojelben, mert nem valodi konteo, hanem egy arnyek). Ebbol visszakovetkeztetve: hogy mennyire szemleletes viszont a matrjoska babu, ami tulajdonkeppen helyi, otletes (merkantilista :D) valtozata Pandora szelencejenek… Ki-e van mar nyitva? Van az a diplomaciai fenomen, amelyik kepes feszegetni…

 24. noirp — 2015-02-06 09:11 

@nudniq:
bingo III 🙂

 25. komojtalan — 2015-02-06 09:37 

És biztos, hogy jó, hasznos, kívánatos ez a látszatvilág? Sokat jártam túrázni Szlovákiába, őszintén szólva az ottani helyzet nekem sokkal jobban tetszik. Egy példa: Mentünk Filakovo (Fülek) felé és van egy elég romos vára. Mindegy, nézzük meg. Belépő 20SK, akkori árfolyamon 120 forint (2000 környéke). Én bepróbálkoztam magyarosan …., hogy nem e lehetne-e 10 és nem kell belépő. A kutya nem volt a környéken, de még a várban sem mégis felháborodott a hölgy, hogy ez a vár felújítására megy, hogy képzelem, stb … Odaadtam a 40 koronát, de továbbra sem kértem jegyet, erre előttem összetépte. Nem kicsit volt égő. Megyünk tovább, talán Ozdanyban is van egy várrom. Nem lehet felmenni kocsival, le van zárva. Megérdeklődtük (magyarul), hogy nem e lehet mégis felmenni máshogy, egyből mondták nem, de a 3. házban van a gondnok keressük meg és ő odaadja a kulcsot. Természetesen nem kerestük meg, mert kibírtuk azt az 500 méter “hegymászást”, de a hozzáállás … Magyarországon simán elteszik a 20SK -t, elhajtanak a fenébe, hogy menjetek gyalog, na ez a nem mindegy. Amilyen az ország olyan vezetőt érdemel és fordítva is igaz, amilyen az elite réteg, olyan a nép.

 26. panamajack — 2015-02-06 10:09 

@komojtalan: Ne keverjük már a magyaros mutyívilágot a diplomáciával! Teljesen más műfaj a kettő.

 27. noirp — 2015-02-06 11:24 

“Én bepróbálkoztam magyarosan …., hogy nem e lehetne-e 10 és nem kell belépő.”
Azt szeretném megkérdezni: egyáltalán miért kellett “bepróbálkozni”?

 28. meggymag — 2015-02-06 23:50 

@flashbang52: 17

Diplomáciai magyarázkodásban nincs hiány. A „sürgös régészeti feltások“ ötletes, „a fertözö hangyászsün“ még találóbb.
Teljes egyetértés a folytatással is.
A hsz.-ben annak akartam kifejezést adni, hogy a látogatásoknak egy másik interpretációját sem lehetne kizárni.
Ha egy Moszkvából jövö problemetikus látogatás elött váratlanul és közvetlenül Berlin szükségesnek tartja, hogy személyesen is
közbenjárjon Budapesten a fennálló nemzetközi szituáció miatt
pont e látogatás mibenlétét illetöen, akkor én arra kövezkeztettem, hogy Berlin ezt a lépését a szövetségesek elött vállalja. Amennyiben Berlin sem tartja ajánlatosnak a moszkvai látogatás lemondását. Inkább megpróbálja e látogatás eredményét befolyásolni.
Hogy majd ki mit mond vagy ír, az nem nagyon számottevö, Berlin
megmozdulása „a bennfennteseknek“ szól és azt állja is . A „kinnfenntesek“ számára ott van a média, amely majd a hivatalos kimagyarázást közvetíti. Azonkívül esetleg helyet ad eltérö véleményeknek is. Berlin maga meg Washingtonba is ellátogat, ahol tovább tárgyal ugyanarról, mint Bp.-en, ha nem isugyan olyan módon.
Valakit kitessékelni, az sértés és provokáció, mindegy milyen magyarázat kíséretében, ami a csak a látszatot hivatott fenntartani.
Amikor a Natos fövárosok a tárgyalóasztal egyik oldalán ülnek, Moszkva pedig a másikon, miután elöbbiek összetartása miatt kitessékelték Budapeströl egy régebbi meghívás ellenére is, akkor
még könnyebb Moszkvát addig provokálni egyébb büntetések kilátásba helyezésével is, amíg annak a számára nem lehet ülve maradni. Feláll onnan s akkor már lehet, söt, kell háborúzni.
Vagy mésem teszik, hogy Moszkva ülve maradhasson és tárgyalhasson.
Ez is egy ösi diplomáciai eljárás, emiatt gondolok arra, hogy Berlin a második változatot szeretné lehetövé tenni és nem provokálni.

„by the way“, kösz. a szmájlikért!

A helyesbítés úgy érvényes (én csak leegyszerüsítettem).
Az Amerikai Egyesült Államok és annak összlakóssága nem viselt
évekig tartó háborúkat a saját területén idegen országokkal. Ezen tapasztalat hiánya ellentétben áll az európai országokéval. Úgy gondolom emiatt is lehetséges az, hogy az USA kormánya háborítatlanul háborúzhat 10-12 éve szerte a világon minden meggyözö ok nélkül. Sajnos, a Nato szorgalmas együttmüködésé
vel. Moszkva kb. Ugyanannyi idö óta azt nem teszi, eltekintve a csecsen és abházi harcoktól, amik miatt a Nato országai nem is voltak különösen érdekelve. A hangos diplomácia, az müködött.
Visszaemlékszem Kuba, Moszkva és Washington esetére, amikor
majdnem világháború lett abból, hogy Moszva túl közel ment
Washingtonhoz a hadiállásaival. Fordítva ez nem érvényes?

Pont most (én személyesen) kevésbé félnék a számunkra nagyon
is rossz emlékü, de többé-kevésbé lecsendesedett moszkvai szomszédtól, akinek igenis, van tapasztalata az országa területén
folyó háborúk mibenlétéröl. Inkább félnék a virulens Washingtontól, aki a Nato országainak is az élén áll. Egyrrészt;
másrészt nem kell senkitöl tartania mert ún. megközelíthetetlen.
Rémítö,és félö,hogy most háborúról lehetne szó, Ukrajna mozgósítja a tartalékosait és fegyvereket kér a Nyugattól, és a felkelök is mozgósítanak. Ilyen felállításban látom a Putyin látogatását. Lehet hogy tévedek, az volna a jobbik eset.

 29. norniron — 2017-01-06 09:59 

És újra jön Putyin!
Mennyire más felállás ez, mint volt két éve, brexit, Aleppo után, addigra már Trumppal az USA elnökeként. Ukrajnával és a Krímmel már senki nem törődik. Merkel az újraválasztásával van elfoglalva, nem fog idejönni mindenféle “megfélemlítő” látogatásokra, nem is tehetné, mert Viktor most Európában erősebb, mint valaha. Nem változott előnyére a világ, pedig már két éve is igen szar volt…

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.