Szittya holokausztfilmeket!

A Saul fia kapcsán már megint elkövette azt a fricskát a nemzetközi kultúrközeg, hogy a magyar kultúrából pont egy zsidulós művet bírt díjazni. Gondolatok következnek erről.

A holokausztfilm és a holokausztkönyv nagyon jó eszköz arra, hogy a „vannak zsidó barátaim” embereket villámgyorsan szétossza kriptonácikra és azokra az egyébként rendes emberekre, akik nem antiszemiták, csak egyszerűen nem láttak elég zsidót még ahhoz, hogy a magyar kultúra kicsit hisztis, de természetes részének tekintsék őket, ezért esetlenül fogalmaznak. Persze kétségeink ne legyenek, az utóbbiak ritkábbak.

A holokausztfilm fogadtatása már csak azért is pompás szórakozás tehát, mert ennek kapcsán azonnal jön, hogy bezzeg hátrafelé nyilazós szittyafilmre meg nincsen támogatás, támogatás zsidóktól, zsidóknak, zsidó módra, zsidóul van, patakokban folyó szűzlány vérrel. Gá-gá-gá zsidó emtéká!

Ezzel már el is érkeztünk a holokausztfilm egyik fő hasznához. Indikátor. Amíg van három-öt százaléknál több ember, aki teli szájjal zsidózni kezd (noha természetesen vannak zsidó barátai) a holokausztfilm miatt, akkor kell holokausztfilmet csinálni, mert még nem csináltak eleget.

A másik fő gondolatkör, amelyhez már csak részben tapad a vegytiszta antiszemitizmus, az a miért így, miért ilyet típusú kritika.

Auschwitzról natúr filmet csinálni nehéz, és nem is biztos, hogy célszerű, ugyanis annak műfaja szükségszerűen a belezős-gyomorforgatós horror lenne. Az aranyfogak kitépkedése, a halálsikolyok, a csontvázra fogyott vagy épp gyerekholttestek égetése sokat megmutatna abból, hogy mi történt, ugyanakkor nem sokkal vinne közelebb az esemény feldolgozásához az azt elszenvedő zsidóság, sem pedig az abban tevékenyen résztvevő vagy passzívan végignéző nem zsidók köreiben, ugyanis tárgyiasít.

Pár évvel ezelőtt a Lemil blogban írtam hosszú ismeretterjesztő cikket a kivégzésekről. Ehhez megnéztem az internet bugyraiban megtalálható kivégzős videókból jó párat. Tapasztalatból tudom, hogy az első öt kavarja fel az embert, aztán ez egyre csökken, a tizedik felakasztott iráninál, lefejezett arabnál vagy kalasnyikovval két lépésről fejbe sorozott afrikainál már az ember felírja, hogy igen, ezt a teherautóval a delikvens alól kitolatós akasztást is fel kell írni, mert ilyet is csinálnak, nézzük meg most a daruval emelőset.

Amikor tehát a kritika (legutóbb például a mandiner hosszú és unalmas kritikája) számon kéri, hogy nem elég élethű a film, mert a Sonderkommando tagjai így meg úgy, akkor a szerzőt legszívesebben Föld körüli vitorlásútra küldeném, kettesben Réz Andrással, hogy tanulja má’ meg a kedves szerző, hogy az idealizálás meg az absztrakció az nem a hazugság, hanem a művészi kifejezés egyik formája, ugyanúgy, ahogy a gore film is, amelyet a gázkamrát takarító kommandóról szintén forgatni lehetne.

A holokausztfilm valóban műfaj lett, és előbb-utóbb el fog jutni a teljes kanonizálódásig, nagyjából akkor, amikor a holokauszt már nagyjából rendezett dolog lesz a fejekben. Addig azonban még sokfélét fognak csinálni. Én nem látom különösebben egysíkúnak a holokausztfilmeket. Van olyan, amelyik a holokausztból amúgy hasznot húzó gyáros (Schindler) meg olyan, amelyik a gyerekét menteni igyekvő apa (Az élet szép) és még csomó másik, amelyik más résztvevők szempontjából dolgozza fel a történteket.

Ez pedig természetes dolog. Kibeszélés. Minden trauma kezelésének kulcsa. Ez nagyon furcsán hat abban az országban, ahol egy tíz évvel ezelőtti, tanár által elkövetett gyerektapizásról és lelki terrorizálásról csak kenetteljes cikkekben nyilvánulnak meg. Ahol még a nyolcvanas években is nőttek fel zsidó gyerekek, akiknek nem mondták meg, hogy zsidók, mert egyszerűbb lesz nekik úgy. Ahol a magyar fociról nem merik állami szinten kimondani, hogy azért reménytelen, mert nagyrészt félanalfabéta tolvajok kezében van, de már évtizedek óta. Ahol semmiről sem beszélünk, mert minden rendben van.

A holokausztfilmek a huszadik század egyik legmocskosabb történetének feldolgozásához visznek közelebb. Nem azzal, hogy annyira valóságosak, hanem mert beszéltetnek. Hogy volt, mint volt? Vajon az én nagyapám-dédapám mit csinált akkor? Tényleg egy elhurcolt zsidó házában lakunk? Vajon ma velem meg lehetne csinálni, vagy ellenállnék? Elszöknék? Lapítanék? A cigányokkal ugyanazt csinálják/csináljuk, mint velünk/azokkal a zsidókkal, vagy ez más? Ami az örményekkel/ukránokkal/Ugandában történt az ugyanez, kicsit más, vagy nagyon más? Tényleg lila lett a teste a ciántól megfulladtaknak? A lágerparancsnokok „amúgy” tényleg olvasott, nyájas kultúremberek voltak?

Az egyre újabb filmek újabb és újabb kérdéseket vetnek fel, és évek óta lezárt vagy ellanyhult vitákat szítanak fel. A baj nem azzal van, ahogy egyes nácik látják, hogy a zsidók ezt csinálhatják és erre pénzt kapnak. Van itt ugyanis egy apróság: a zsidók ezt akarják csinálni. Mások meg, úgy tűnik, nem.

Kérdem én, mi az akadálya annak, hogy a kárpátszittya fajmagyarok (vagy a szlovákok) filmet forgassanak arról, hogy milyen érzés, az érvényesülés érdekében nevet magyarosítani és anyanyelvet cserélni, ahogy azt a boldog békeidők Magyarországában elvárták? Milyen érzés, m. kir. tisztségviselőből üldözött senkivé válni? Milyen az, amikor a szovjetek lezárják a határt és hat testvérből három Magyarországon ragad, három pedig Kárpátalján, majd ezután több, mint tíz évig nem látják egymást? Milyen az, amikor bosszúszomjas magyarok verik a románokat, vagy amikor románok verik a magyarokat?

Abban teljesen igaza van a tisztelt náciknak, hogy a holokausztfilmek mellett ilyen filmeknek is helye lenne. Anyag bőven volna hozzá, személyes történetek, az én családomban is, más családjában is. A holokausztfilmek kapcsán ugyanakkor a szereplők mai leszármazottjai (néhány elvetemült frakciót leszámítva) nem csinálnak boszorkányüldözést abból, ha valaki kicsit másképp nyúl hozzá a dologhoz, mint ahogy arra a kollektív vagy hivatalos emlékezet emlékszik. És tabut döntenek. A Saul fia lehet, hogy nem jól közelíti meg a láger poklát, de egy még kevésbé feltárt szeletét veszi elő és szól róla másképp, mint ahogy eddig beszéltek.

Ez kicsit olyan, mintha mondjuk a végvári harcokról forgatnának filmet és feldolgoznák a keresztüllőtt gyomorral haldokló portugál zsoldos gondolatait, aki tök idegen helyen, idegen emberekkel körülvéve, valami homályos eszméért és közepes fizetésért jött, és nem megy sehova, egy árokba fogják elkaparni, még azt se várják ki, hogy kihűljön, mert a legyek beköpik és akkor már büdös is lesz. Közben a zsoldosok korruptsága, a magyar földesurak kapzsisága és inkompetenciája, ahogy próbálják kicsinálni Hunyadi Jánost (vagy Zrínyit), a Habsburg pragmatizmus, hogy inkább itt haljanak meg az emberek, mint az örökös tartományokban, közben vér, pestis, tífusz, reménytelenség…

Egy ilyen filmet, ahol a hős nem egy sziklaszirtről néz le zordan és nem Gyűrűk Ura modorban győzi le az orkokat, hogy a végén megkoronázzák és megkapja a nőt, ugyanúgy gyűlölnék, mint a holokausztfilmeket.

Mert szembesít és beszéltet. Mert kiderül, hogy a holokausztfilm a legkevésbé a zsidókról szól. A történelem nem valaki mással történt, hanem velünk. Bennünk van, és a mi felelősségünk, hogy hogyan akarjuk folytatni.

125 hozzászólás

 1. flashbang52 — 2015-05-27 14:34 

Vót szittya holokausztfilm! Ahol magyarul kukkot sem beszélő olasz handsome boy jáccotta kékszemű Árpádot. Aki a honfoglaló magyarok összesen három darab ekhós szekerét és két fő talpas móc jobbágyát, belevitte a Hortobágy közepén jól látható egyetlen pocsolyába- ahonnan a ( legújabb kutatások szerint) talpig lódíszbe öltözött félig meddig főhős rángatta ki őket ( miközben körben jól látszottak a stáb terepjárók által hagyott guminyomok a sárban).Na ez volt az igazi holokauszt. Pláne amikor a hét ( 7) emberből álló magyar hadsereg űgy győzi le az 5 fő ( + Szvatopluk) morva seregét, hogy bülbülszavú Árpád a „Tűz ” vezényszót adja a ki a két lovasíjásznak. ( nobozmeg ez tényleg meglephette a morvákat) Na jó mondjuk volt gyakorlatuk mert a 3 fős besenyő sereg meg őket kergette világgá ( Kiskunmajsáig ahol ahol gyorsan főztek egy jó krumplis gulyást vasedényes bográcsban 🙂

 2. panamajack — 2015-05-27 14:38 

Köszönöm. Ezt magam sem tudtam volna jobban megfogalmazni.

 4. marcipan — 2015-05-27 22:42 

@flashbang52: ezen vállalhatatlanul röhögök 😀

engem a mesterségem a halál borított meg, nem sok másik könyv volt, ami kapcsán annyit gondolkodtam volna magamon. iszonyú sok időmbe került, amíg megbeszéltem magammal, h az, h szeretem a családomat és fanatikus lelkesedéssel oldok meg problémákat, még nem tesz rudolf langgá.

bár ez nem sokban kapcsolódik a poszthoz 🙂

 5. pandacsoki — 2015-05-27 23:22 

Erről az jut eszembe, hogy pl Ottlik jobb író, mint Kertész, még akkor is, ha ez nem lóverseny. És mégse ő kapott Nobel-díjat, de még a világhírnévnek a közelébe se került, külföldön még a kultúrsznobok se ismerik. Ezért nyilván senkit se lehet okolni, de akkor talán mondható, hogy a holokauszttal foglalkozás nem a művészi értéke miatt lesz olyan sikeres. Én pl. Wieslaw Kielar „A 290. számú auschwitzi fogoly” c. önéletrajzi könyvét olvastam el 14 évesen és többször azóta, ami egy szenvtelen hangon megírt napló – dokumentum – horror. Dokumentálás, nem művészet. Aztán Mallász Gitta barátnője, Krausz Lili története is megragadott, szintén valós történet.
Még az is eszembe jut, hogy a zsidó barátaim, akik ugye „vannak”, pl. német létükre nem olvastak sose pl. Günter Grasst, viszont szívesen és sokszor ajánlják figyelmembe zsidó származású német/francia/olasz művészek műveit. Kérem tisztelettel, soroljatok be gyorsan valamelyik fiókba, hogy kritponáci vagyok-e, vagy sem, mert arra, hogy akkor ők a magyar (német/francia/olasz) kultúra részei-e, nem tudom azt mondani, hogy: igen, persze, hogyne, világos. Hiszen egy másik kultúrában, jelképrendszerben stb. IS élnek, esetleg abban élnek inkább, valaki erősebben, valaki nem annyira. A kettő természetesen nem zárjha ki egymást, sőt. De végül is a német, olasz, pláne magyar kultúra is identitásválságban van, tehát végső soron senki se él „egészen” benne, és a kultúrán most nem vmi műveltségi anyagot értve, de azért vannak fokozatok. És közösen élünk az egyetemes nyugati kultúrában, ami közös nevező…
De talán nem is erről szól a poszt, mert pl. Novák Előd hőzöngése a film kapcsán valóban gusztustalan és embertelen.

 6. pandacsoki — 2015-05-27 23:39 

ill. Strausz Lili, elnézést.

 7. marcipan — 2015-05-27 23:58 

@pandacsoki: kell a közreműködésed a döntésben. (most hagyjuk figyelmen kívül, h nem kriptonácik nem kérdeznek ilyet, tönkre tenné a játékot)
ha bármelyik ember tetszőleges munkájának, viselkedésének megítélését bármilyen formában befolyásolja számodra, h ki az anyja/ül-e zsinagógában, akkor vélhetően kriptonáci vagy.
kivéve, ha azt váltja ki belőled, h : néddmá, nem is tudtam, h zsidó!:) – akkor viszont figyelj oda nagyon, mert te is az vagy.

ha ez nem segít, megpróbálhatok még néhány precízebb indikátort kidolgozni.
ha elég sokáig akadékoskodsz, a teljes anyaga meglesz a nagy kriptonaci-o-meternek, amit piacra dobunk, hüjére keressük magunkat és utána mindenkitől meghallgatjuk, h jah, a zsidóknak könnyű volt 🙂

 8. bertrand — 2015-05-27 23:58 

@pandacsoki:
„Még az is eszembe jut, hogy a zsidó barátaim, akik ugye “vannak”, pl. német létükre nem olvastak sose pl. Günter Grasst, viszont szívesen és sokszor ajánlják figyelmembe zsidó származású német/francia/olasz művészek műveit.”

Szerintem azért az elég magától értetődő, hogy valaki a szűkebben vett közösségének a kultúráját érzi fontosnak, és azt ajánlgatja a többieknek is. Én pl. sváb nagymamám emlékirataira vagyok büszke (bár másnak nyilván nem sokat jelentene).

 9. panamajack — 2015-05-27 23:59 

@pandacsoki: Rejtő Jenő a magyar kultúra része? Hát Szerb Antal, Radnóti, Szép Ernő, Karinthy? És ha valaki jobban szereti Miltont mint Madáchot, az angolszívű? És milyen objektív mércéd van rá, hogy Ottlik jobb író, mint Kertész Imre? És mi van pl a Sorstalanság filmváltozatával? A földbe döngölte a kritika, pedig…

 10. marcipan — 2015-05-28 00:06 

@panamajack: ne feszegessük a sorstalanságot kérlek. majdnem páros lábban rúgtak ki egy vizsgáról, amikor kifejtettem, h az, amit középszerű idióták affektálva istenítenek, kizárólag egy mondanivaló nélküli vacak lehet, ennél jobbat is lehet olvasni.
tegyük hozzá, böhm tanár úrnál a zsidókat kihúzni rajtam kívül sose akarta senki 🙂

 11. panamajack — 2015-05-28 00:10 

@marcipan: most mondjam, hogy a Sorstalanság nekem sem tetszett? Mondom. A Saul fiának viszont már a kétperces előzetese is letaglózott. Persze nyilván másként éli meg az ember az ilyesmit, ha a nagyanyjától hallott először lágertörténeteket…

 12. marcipan — 2015-05-28 00:18 

@panamajack: nem láttam, ha érdekesnek tűnik, megnézem. a sorstalanságtól elvették a kedvem.
nyilván másként. mint ahogy az is, aki azt se tudja, h volt-e, aki meghallgathatta.

 13. panamajack — 2015-05-28 00:26 

De persze a lényeg itt az, hogy a holokauszt NEM a zsidókról szól. Hanem a nácikról (akik simán lehetnének kommunisták, iszlámisták, vagy bármilyen egyéb totalitárius ideológia követői is), valamint az ő áldozataikról, akik szintén lehetnek akárkik. A bőszen zsidózó holokamuzók is, adott esetben. Auschwitz azért különleges, mert ott a németek a rájuk jellemző precizitással a végső konklúzióig vitték a XX-dik század embertelen eszméit. Auschwitz nem előzmények nélküli dolog volt, az első világháborúban már lefektették az alapjait. Viszont ott és akkor megvalósult a tökéletes földi Pokol, ami nem csak embereket, de magát az emberiség eszméjét semmisítette meg. Ezért nyúlnak a művészek újra és újra a témához, mert még felfogni sem nagyon lehet a maga teljességében, nemhogy feldolgozni. Ugyanakkor feldolgozatlanul hagyni sem lehet.

 14. pandacsoki — 2015-05-28 07:53 

@bertrand: persze, magától értetődő, hogy mindenki a szűkebben vett közösségének a kultúráját érzi magának, és nem is azt mondom, hogy ez feltétlenül baj lenne – már addig, míg emiatt nem merülnek fel ellenségeskedések. Ahogy írtam, én (részben, vagy nagyjából) megértem Csoórit is (bizonyára kriptonáci), hogy miért okozott neki gondot a kétféle kultúra hogy is mondjam, találkozása, és megértem (nagyjából) Kertészt is, hogy miért vette rossz néven Csoóri szavait, ha visszautalhatok erre a nagy vitára az írók között a rendszerváltás után. Ebből sztem azért kiderül, hogy nem egy egyszerű dologról van szó.

 15. pandacsoki — 2015-05-28 08:19 

@panamajack: igen, jogos, ők a magyar kultúra részei. és pl. azt se zárja ki semmi, hogy a legközelebbi nagy magyar művet, ha lesz ilyen, egy szenegáli vagy japán bevándorló fia írja meg. De nem magától értetődő senki esetében sem – szerintem -, hogy kétféle érzésvilágban, hagyományban, kultúrában, vagy nem tudom, hogy mondjam, egyformán otthonosan mozogjon. És a tapasztalat azt mutatja, hogy vannak olyan emberek, akik képesek erre, de azt is, hogy sokan nem. És sokak esetében nyilván keveredik a kétféle, vagy többféle identitás, amiben élnek.

 16. pandacsoki — 2015-05-28 09:06 

pl. Bartók szerint Liszt „magyar” rapszódiái igazából nem annyi a „magyarok”, hanem a cigányok által játszott népszerű műzenén alapulnak. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy Liszt ne lett volna magyar zeneszerző, vagy az, hogy magyar, valami pluszpontot jelentene, a „cigányzene” meg mínuszat vagy hogy Liszt ne lett volna képes magyar zenét írni, ha akar, vagy hogy bármilyen másik zeneszerző ne lett volna képes magyar zenét írni.

 17. Tromb74 — 2015-05-28 09:37 

@marcipan: fúúú, az nekem is az egyik legmeghatározóbb holokauszt témájú produktuma.

 18. panamajack — 2015-05-28 09:58 

Na, itt a legújabb polémia:

http://mandiner.blog.hu/2015/05/28/kotelezo_holokauszttortenet_dogmasitas_a_felsooktatasban

Egyrészt nehéz tagadni, hogy a Pázmány népére ráfér egy kis korrepetálás a témából. Másrészt nem fog ez pont ellenkező hatást elérni? Szerintetek?

 19. heizer — 2015-05-28 10:03 

Azért a holokauszt minden embertelensége mellett tessék már elismerni és észrevenni: mivel sokat és sokszor beszélnek róla, ezért az embereknek kezd belőle elege lenni. És erre nem biztos, hogy az a megoldás, hogy még többet beszéljünk róla, hanem lehet egy kicsit visszább kellene venni.

És igenis tessék elismerni: amíg egy a középszertől kicsivel jobb holokausztfilm agyon van/volna ajnározva (ezt nem a mostaniról mondom, mert még nem láttam), addig egy a középszertől kicsivel jobb Trianon film (vagy más magyar traumát feldolgozó) valószínűleg (ha volna, de ugye nincs) annyira nem lenne.

És lehet fújolni Novák Elődre amiért azt mondta amit, de valamiért Kate Winslet is azt mondta amit, és arról meg illik szemérmesen hallgatni.

Szóval az emberek úgy érzik, ez a trauma sokkal fontosabb, mint sok másik, és szerintem az zavarja őket leginkább, hogy nincs egyenlő mérce (mint azt ugye Kate Winslet nyilatkozata alátámasztja). És lehet azt mondogatni, hogy semmi más nem hasonlítható a holokauszthoz, és lehet, hogy így is van, de illene észrevenni, hogy ebben az országban még mindig többen vannak azok, akiknek más jobban fáj! És ezért nem biztos, hogy ők kriptonácik, meg csúnya együttérzéstől mentes önző magyarok, akik nem hajlandók szembenézni apáik és nagyapáik bűneivel. (Teszem hozzá: ki hajlandó és ki szeret? A saját magunkkal való szembenézés minden társadalomban, minden emberben olyan ritka, mint a fehér holló, és az emberek először, másodszor és harmadszor is a másikban, vagy a körülményekben keresik a hibát, nem magukban. Azt gondolom ez egyetemes emberi tulajdonság nem pedig kizárólagosan magyar).

Egyszerűen csak emberek, akiknek a saját (vagy annak érzett) közösségeik tragédiája fontosabb! (Persze nyilván ezért van kettős mérce a művészetek körében a holokauszt-témával kapcsolatban, mert az jobban kötődik a zsidósághoz, és ezt tagadni szintén felesleges).

Aztán, a mai emberek többsége nem érzi a saját közössége részének a magyar zsidókat, sem a jelenben sem a múltban. És nincsenek zsidó barátai. Sőt ismerősei se. Ez lehet szomorú (inkább az), de attól még tény, és ezen nem segít, ha mindig csak a holokauszttal azonosítják őket, mert erősíti a kívülállóságukat, kontraproduktív és az emberek szemében a kettős mérce hangsúlyozásának tűnik.

 20. panamajack — 2015-05-28 10:28 

@heizer: Ez a Kate Winslet dolog egy tipikus hoax (magyarul kamu). Egy komikus szerepében mondta ezt, ahol egy hülye sikertelen szinésznőt alakított. Nem, ismétlem NEM a saját véleménye!

http://www.imdb.com/title/tt0574500/

 21. heizer — 2015-05-28 10:30 

@panamajack:
De igen teljesen kontraproduktív.
Katolikusként tudom, hogy sokan vannak a vallásgyakorlók között, akikben csírázik némi antiszemitizmus, de ez – szerintem – inkább az idősebb korosztályra jellemző, illetve azokra, akik keresztény hitüket nemzeti érzelmeikkel erős szimbiózisban élik meg.
A fiatalok többségére szerintem nem. Ugyanakkor ahogy a szerzők írják: az egyetemnek nem ez volna a feladata, és nem ezt az utat kellene járnia.

 22. heizer — 2015-05-28 10:36 

@panamajack:
Ha így van, akkor az más, bár rendes kriptonáciként azt is mondhatnám, nem baj, vannak még a kettős mércére utaló jelek bőven! 🙂
Egyébként ez honnan kellene hogy kiderüljön az átlag olvasó számára?
Közben megtaláltam, de miért is nem kellett volna elhinnem, azt amit elsőre olvastam? (Lehet hogy azért mert könnyebb elhinni, vagy megerősíti a prekoncepciómat… hú, nehéz a kriptonáci élet).

 23. panamajack — 2015-05-28 10:38 

@heizer: Amúgy tényleg nem érzékeled, hogy a Holokauszt minden magyar, sőt az egész emberiség tragédiája? Hogy amit például a magyar foglyokkal műveltek a malenykij robottal, az ugyanazon az elven alapult? Sőt, pl az egyik nagyapám zsidó munkaszolgálatosként esett orosz fogságba, majd töltött 6 évet a GULAG-on. Itt nem az a lényeg, hogy a Holokauszt konkrétan a zsidókkal történt meg, hanem hogy EMBEREKKEL, más emberek keze által. Ezért ennyire univerzális a téma.

 24. panamajack — 2015-05-28 10:39 

@heizer: „de miért is nem kellett volna elhinnem, azt amit elsőre olvastam?” – a tiszaelszári vérvádat is elhiszed? Mert akkor megnyugodhatsz – nem kriptonáci vagy, hanem valódi…

 25. Tromb74 — 2015-05-28 11:01 

@panamajack: Tovább mennék: A holokauszt nem a nácikról, de az emberiségről szól.
Pontosan ezért feldolgozhatatlan trauma.
Óriási dráma, hogy nem csak a német nép (többsége) állt be egy ilyen eszement ideológia mögé, de lényegében Európa és az egész világ aszisztált hozzá.
A Mein Kampf a 20-as évek közepén jelent meg, és bár szó szerint népirtás nem szerepelt benne, de azért az egyértelműen kiderült belőle, hogy még a kor szelleméhez képest is elborult célokat fogalmaz meg.
Amikor a rendszerváltás után (nemtommámikor) kiadták magyar nyelven, én is beszereztem egy példányt. Hát Adolfnak az államról, állampolgárságról papírra vetett gondolatai még akkor is hajmeresztőek voltak, ha figyelembe vesszük, hogy abban az időben a nők v. feketék helyzete nem volt éppen rózsás a nyugati világban.
ez akkoriban senkit nem érdekelt, elég volt annyi, hogy Hitlerben szövetségest láttak a kommunizmus visszaszorításában.

…és miért fontos, hogy ez a film sikereket ért el? Nem, nem a zsidók miatt.

Bár még nem láttam a filmet, de néhány cikk alapján nekem egy nagyon szép metafora lehetősége bontakozik ki a történetből.
Ahogyan a főszereplő saját (vélt, vagy valós) gyermekét meglátja az egyik áldozatban, ahogyan ennek hatására célt és értelmet talál, valószínűleg igen rövid életének, úgy kellene ráébrednie a nyugati világnak, és elsősorban Európának arra, hogy a jelenlegi menekült hullám, nem csak egyszerűen nyűg v. megoldandó probléma, hanem egy lehetőség arra, hogy a fogyasztásba bele butult, végtelenségig elkényelmesedett életünket arra használjuk fel, hogy mindenféle matekozás nélkül oltalmat, egy új élet lehetőségét kínáljuk fel azoknak, akik voltaképp mi magunk (emberek) vagyunk.

Ma Európa azon nyűglődik, hogy mit kezdjen a menekültekkel, mekkora terhet jelent ez a tagállamoknak és azok polgárainak.
Érdekes, amikor a II. világháború után munkaerőre volt szüksége Németországnak, nem nagyon tépelődtek rajta, honnan szerezzenek.
Magyarországon pedig nemzeti konzultációt tartanak évi 400? menekült befogadásának óriási veszélyeiről?

Civilizált embernek felfordul a gyomra tőle, hogy a VANNAK AKIK miközben téliszalámis szendvicset zabálnak a lapos tévé előtt, ÚGY GONDOLJÁK, HOGY…

Hát én fognám ezeket a VANNAK AKIKET, lekötözném őket a karosszékükbe, kikapcsolnám a Való Világot, és addig kellene nézniük ezt a filmet és más hasonlókat, amíg egyszer csak a gyomruk tájékáról – ahol a régi görögök szerint a lélek lakik – elindulna valami, amit egy idő után emberi érzelemnek, emberségnek v. valami hasonlónak lehetne nevezni.

 26. heizer — 2015-05-28 11:03 

Nem a magam nevében beszéltem. Az, hogy én számomra személyesen mekkora tragédia a holokauszt, semmit nem jelent, ahhoz képest, hogy a többi magyar, illetve azok többsége mennyire érzi magáénak.

És hiába mondod/mondják el újra és újra, hogy „a Holokauszt minden magyar, sőt az egész emberiség tragédiája”! Még ha így is van, a magyarok többsége számára csak egy sok közül, mert, még ha nem is gyűlöli a zsidókat, akkor is azt gondolja, hogy:
1. más népeket is irtottak,
2. mi magyarok különösen sokat szenvedtünk más népekhez képest,
3. nem az én közösségemhez tartozott,
4. nem én voltam, hanem az őseim kortársai, vagy a politikusok,
5. a magyarok közül is sokan meghaltak a háborúban,
6. a kommunisták is sokakat elhurcoltak, megöltek,
stb.

Lehet ezeket a pontokat tételesen cáfolva megmutatni, hogy miért fontosabb a holokauszt, de ezek elsősorban érzések, berögzült gondolatok. Ahogy a szomszéd apjának a szenvedéssel teli halála megráz engem, de közel sem annyira mint a saját apámé, ugyanúgy nem rázza meg a magyarokat a túltolt holokausztozás, egyszerűen azért mert nem érzi a zsidókkal egy közösségben magát!! Ezen kellene változtatni, ahhoz, hogy meg legyen a fogadókészség, vagy – ne adj isten – elfogadni, hogy az emberek bizony ilyenek.

És igen, ha a szomszéd évekig azon sír, hogy az ő apjánál bizony többet nem szenvedett senki a halála előtt, holott lehet, hogy az én apám is sokat szenvedett – bizony nem volna nehéz megunni, és ajánlani neki tényleg jó szándékkal egy pszichológust, hogy segítsen neki túllépni rajta.

 27. heizer — 2015-05-28 11:10 

@panamajack:
A tiszaeszlári vérvádat elhiszem mert ugye az egyszerűen csak volt. Az hogy ez igaz volna, már kevésbé.

De ez azt jelenti, hogyha már elolvasom az érveket, amik esetleg mellette szólnak, akkor már náci vagyok? Zsigerből el kéne utasítanom, hogy ez akkora baromság, hogy nem lehet igaz? Erre ember vagy közösség nem lehet képes?

 28. panamajack — 2015-05-28 11:27 

@heizer: Természetesen meg lehet (és kell) vizsgálni az érveket pro és kontra (ezek igen széles körben rendelkezésre állnak). SZELEKTÍVEN vizsgálni őket, és csak a saját előítéleteidet megerősítőket elhinni – na az a tipikus náci tempó (ez ne vedd magadra, általánosságban mondtam).

 29. panamajack — 2015-05-28 11:30 

@heizer: Nézd, itt eleve ott a hiba, hogy azt feltételezi, a zsidók MÁSOK. Nem magyarok, semmi köze a magyarságnak hozzájuk. Oké, de akkor pl a magyar Nobel díjasok száma is egy darabra redukálódik (Szent-Györgyi Albert). Ja, és Radnóti „Nem tudhatom” című versét is csak Izraelben lehet szavalni ezentúl.

 30. Tromb74 — 2015-05-28 11:36 

@heizer:
Az a véleményem, hogy egy Trianon filmről akkor lehetne érdemben beszélni, ha valaki először fogná és megcsinálná.
Tény, hogy hátránnyal indulna a holokausztot feldolgozó filmekkel szemben, hiszen nem kifejezetten univerzális téma, és horror motívumokat is jóval szerényebben mértékben tartalmazz.
Ettől függetlenül rettentő dráma rejlik benne, ami érdemes lenne arra, hogy művészi szinten feldolgozzák.

Visszatérve a holokauszt filmekre. Igazából ezek a filmek az ember embertelenségét (esetenként emberségét meg mindenféle egyebet) mutatják be egy olyan eseményen keresztül, ami mindenki számára jól ismert.
Lehet ezt jól, lehet ezt rosszul. Szerintem pl. a Schindler listája nem jó film, a Sorstalanság nem jó könyv, Az Élet szép és a Mesterségem a halál (szar cím) jó film és jó könyv. Ez van.

Na de lehet-e ezt előadni holokauszt nélkül. Naná, hogy lehet. Akár a Trianon sztori is alkalmas rá. Sőt már megcsinálták ebben a témában a tökéletes filmet (ha van ilyen) Werckmeister harmóniák címen.
Persze kíváncsi vagyok, hányan látták a filmet, és hányan értettek belőle valamit.

Tehát értem én, hogy a zsidók meg a holokauszt az uncsi, meg bizniszszagú, de akkor tessék hozni egy olyan témát, ami felveszi vele a harcot!

 31. heizer — 2015-05-28 11:49 

@panamajack:
Igen, azt gondolom, az emberek nagy része így érzi. Hogy ők mások, nem a mieink. Ez történelmileg így alakult, nyílván nem függetlenül a holokauszttól, illetve a holokauszt nem független ettől. De ettől még ez van.
És bizony, ahogy a cigánysággal szembeni előítéleteket nem csökkentette, hogy a magyarokra rámondták azt, hogy rasszisták, ugyanúgy nem segít, ha mindig a holokauszt kerül előtérbe, vagy az emberek azt érzik (hangsúlyozva, itt az érzetről van szó), hogy ez mindennél fontosabb.

A Nobel díjasaink meg arra jók az átlagember szempontjából, hogy lehet velük vagánykodni, az olimpiai aranyérmeseinkkel együtt (akik között szintén nem kevés a zsidó). De ha azt mondanád nekik, hogy inkább két zsidó/japán/stb nobel díjast a műegyetemre most, mint tizen akárhány magyart a nagyvilágba, vagy inkább legyen feleannyi olimpiai érem, de csökkenjen felére a szív-érrendszeri halálozások száma – hát nem értené, hogy miért.

 32. Tromb74 — 2015-05-28 12:32 

@heizer: Pont az lenne a cél, hogy valahogyan kiderüljön, mégsem mások.

Érdekes, hogy az a bizonyos „KETTŐS MÉRCE”, amit sok náci kedvenc szavajárása, itt is érvényesül.
Valamiért senki nem háborodik fel rajta, miért bántjuk megint a németeket, csak azon, miért kell már megint sajnálni a zsidókat.
Valamiért a többségnek egyértelmű, hogy ezeket a szörnyűségeket nem a NÉMETEK követték el, de akkor miért nem világos, hogy az áldozatok nem a ZSIDÓK voltak?

Véleményem szerint a holokauszt filmeknek járó méltatlan elismerés, és méltatlan elutasítás ugyanarról a tőről fakad.
Az esemény még ilyen hosszú idő után sincs a lelkekben feldolgozva.
Márpedig akkor újra és újra beszélni kell róla, mint egy hosszúra nyúlt pszichoterápián, egészen addig, amíg a trauma fel nem oldódik.
Trianon is hasonló trauma sokak számára, fontos lenne beszélni róla. Na de mi ennek az akadálya? Nincs senki, aki képes lenne színvonalas regényt, vagy filmet összehozni ebben a témában? Nincs senki, aki anyagilag is támogatná? Erről mégis ki tehet?

 33. panamajack — 2015-05-28 13:12 

@heizer: azok az emberek, akik az általad leírt módon gondolkodnak, beleesnek a „hülye, mint a segg” kategóriába. Azoknak a definíciója, akik rájuk támaszkodva, ennek kihasználásával építenek maguknak politikai karriert (lásd Novák Előd): „aljas gazember”.

Vannak ilyenek? Persze. Sokan? Viszonylag. A kérdés az, hogy elég sokan vannak-e ahhoz, hogy ők (és a politikusaik) legyenek a meghatározó többség. Ha igen, Magyarország szopni fog. Nem először. Aztán majd lehet megint bűnbakokat keresgélni a balsors miatt, ami régen tép…

 34. heizer — 2015-05-28 13:27 

Arra próbáltam csak utalni körülményes hozzászólásaimmal, hogy a magyarok többségének fontosabbak azok a közösségi tragédiák amely közösségeket magáénak érez, elsősorban az úgymond „magyarok”, amiben bizony a zsidók (és a cigányok) nincsenek benne. Ez nyilván szomorú, de valószínűleg tény. És az is tény, hogy bármekkora humanista is az ember, a saját közösségének tragédiái számára akkor is nagyobbak, ha objektíven mérve kisebbek. És ettől még lehet akár rendes ember is.

„Pont az lenne a cél, hogy valahogyan kiderüljön, mégsem mások.”
Ez teljesen jó és fontos és igaz cél, csak szerintem nem a holokauszt emlegetésén illetve reflektorfénybe helyezésén vezet oda az út.

Hogy mi segíthetne, nem tudom. Valószínűleg rendes történelem oktatás, meg úgy általában rendes, képzett emberek kibocsátása az iskolából.
Aztán az, hogy a történelem órákon a 20. század, amely a jelenünket sokkal jobban meghatározza, ne az utolsó két hónap összecsapott anyaga legyen, hanem mondjuk a középiskola utolsó 4 féléve.

Sokat segítene az is, ha mondjuk az ilyenek, mint a tiszaeszlári vérvád, tételesen, logikusan, pontról pontra, kétséget kizáróan meg lennének cáfolva, és nem csak kismilliónyi anyag áttanulmányozása után tudná kideríteni az az ember akit érdekel. Vagy le lenne oktatva, hogy miért gyökerezik a magyarokban viszonylag mélyen a zsidókkal való együtt nem érzés, igenis bemutatva ennek a zsidó oldali árnyoldalait. Ja, és lehetne vitatkozni azon, hogy hány ember halhatott meg a holokausztban.

 35. Tromb74 — 2015-05-28 13:30 

@panamajack: Ezt a Novák cikket törölték a Mandinnerről, lecsúsztam róla.

Ráadásul ” s felé kard nyúl barlangjában…”

Azt meg külön tanítani kéne, hogy a „tenfiad” az pont az, aki a nemzet nevében cselekszik a nemzet érdekei ellen.

 36. heizer — 2015-05-28 13:47 

@panamajack:
Nem értek veled egyet. Ezen emberek nagy többsége szerintem nem fiatal, és nem értelmiségi. Ők készen kapják általában a válaszokat, és meglévő prekoncepciók mentén fogadják el az egyes tételeket. Ez mondjuk a fiatalok nagy részére is igaz. Az emberek nagy részére meg az igaz, sem idejük, sem kedvük, és sajnos képességük sincs arra, hogy még az olyan dolgoknak is mélyen utánajárjanak, ami érdekli őket.
Ettől még nem gondolom őket hülyének. Egyszerűen nincsenek meg a készségeik ahhoz, hogy elég tájékozottak legyenek. Vagy bizonyos szinttől nem akarnak tájékozottabbak lenni.

Szomorú, hogy a politikusaink ezt használják ki. Szomorú, hogy ezen változtatni nehéz, és hogy ez miatt nehéz ezt az országot jobbá tenni. Viszont el kéne fogadni, hogy ez van.

 37. Tromb74 — 2015-05-28 14:01 

@heizer:

Nehezen védhető az az állítás, hogy a zsidó, cigány az nem magyar. Pl. Szegedi Csanád egészen addig magyar volt, amíg ki nem derült róla, hogy zsidó?
– VANNAK AKIKnek egy tudományos díjat kell begyűjteniük ahhoz, hogy magyarként tiszteljük őket, MÁSOKNAK elég csak azt állítani magukról, hogy magyarok?
– VANNAK AKIKnek jól kell bánni a hegedűvel, míg másoknak elég felvenni egy történelmi vezetéknevet?
Ön mit Gondol?
a) magyar az, aki hangosan nyüszít
b) magyar az, aki semmi más.
c) majd mi eldöntjük.

„Egyszerűen nincsenek meg a készségeik ahhoz, hogy elég tájékozottak legyenek. Vagy bizonyos szinttől nem akarnak tájékozottabbak lenni.”

Hát igen. Ezt így gyűjtőnéven bátran lehet ostobaságnak nevezni.
A készség hiányát elég jól tudja kompenzálni az akarás, és ez fordítva is igaz, de mindkettő együttes fennállása esetén, bátran beszélhetünk ostobaságról v. használhatjuk a „hülye, mint a segg” kifejezést.

 38. Tromb74 — 2015-05-28 14:05 

@heizer:
Másrészről meg felmerül a kérdés, hogy amennyiben az emberek többségének se ideje, se kedve stb., akkor miért probléma az, ha fogyasztható, emészthető formában tálcán nyújtják az információt?

 39. panamajack — 2015-05-28 14:05 

@heizer: „Pont az lenne a cél, hogy valahogyan kiderüljön, mégsem mások.”
„Ez teljesen jó és fontos és igaz cél, csak szerintem nem a holokauszt emlegetésén illetve reflektorfénybe helyezésén vezet oda az út” – hát akkor hogyan? Mi lenne a te javaslatod?

 41. Tromb74 — 2015-05-28 14:24 

Az jutott még eszembe, milyen szép, s pozitív lenne ha azt mondanánk, nahát egy magyar film nyerte el a Zsűri Nagydíját Cannes-ban.
Éééérted? Nem német, nem angol vagy olasz, egy MAGYAR.
Ráadásul holokauszt témában. Fenne se gondolta volna, hogy lehet ebben újat mondani, és mégis. A magyarok zsenik, nincs mese.

 42. heizer — 2015-05-28 14:27 

@Tromb74:
Én nem állítottam, hogy a zsidó vagy cigány nem magyar. Az emberek többsége gondolja ezt. És ez tény, szerintem Te is tudod.
„Ezt így gyűjtőnéven bátran lehet ostobaságnak nevezni.”
Sajnos van egyfajta általános jóindulat bennem az emberek felé, így nem szeretem ezt ilyen karakánul kijelenteni. Az, hogy a mindennapi robotban, gondokban megfáradt embereknek se idejük, se kedvük máshoz, csak benyelni a kész válaszokat, melyek saját előítéleteiket erősítik, azt gondolom kisebb részben ostobaság, nagyobb részben fásultság, beletörődés.

A nagyobb felelősség azokon van, akik ezen műsorok szerkesztőiként a kész válaszokat előállítják, saját hittételeiket állítják be igaznak, és a vita szándéka nélkül nyilatkoztatnak ki. És ez bizony a zsidózó-háttérhatalmazó csatornákra éppúgy igaz, mint az ellentétpárjaikra.

 43. heizer — 2015-05-28 14:30 

@Tromb74: Hát, ha az információ fals, torzító csatornák közvetítik, melyekre más torzító csatornák más fals infókkal tromfolnak, akkor az emberek azt hisznek el ami számukra a legkényelmesebb.
És nem azt ami igaz. Mert azt nehezebb kihámozni.

 44. heizer — 2015-05-28 14:30 

@panamajack: Oktatás. Vitakultúra fejlesztés. Vezetői példamutatás.

 45. panamajack — 2015-05-28 14:32 

@heizer: „A nagyobb felelősség azokon van, akik ezen műsorok szerkesztőiként a kész válaszokat előállítják, saját hittételeiket állítják be igaznak, és a vita szándéka nélkül nyilatkoztatnak ki.” – ez igaz. Pont ezért kell vitatkozni velük, és bemutatni a nagyközönségnek, hogy csalnak. Erre (is) jó a holokauszttal kapcsolatos információk minél szélesebb körű elérhetővé tétele.

 46. heizer — 2015-05-28 14:32 

@Tromb74: Ez igaz. És jó. A baj az, hogy mivel holokauszt a téma, a hazai csatornák rögtön elkezdenek torzítani, és fals infókat dobálni. És ez így együtt az, ami a többséget idegesíti.

 47. panamajack — 2015-05-28 14:33 

@heizer: A holokausztfilmek is egyfajta oktatás: ide vezet(het) a demagógia, kirekesztés és előítélet.

 48. Tromb74 — 2015-05-28 14:35 

@panamajack:
Nahát ez az előd szemrebbenés nélkül hazudozik, meglepő.

örömmel látom, hogy egyik unokatesóm is lájkolta a szövegét 😀

Ez a hozzászólás pedig példás:
„Várom a pillanatot, amikor a magyarság trianoni tragédiáját feldolgozó film nyer rangos nemzetközi elismerést, akár egy izraeli származású rendezőtől.”

Egy izraelitől, kitől mástól?

– Szia Lehel! Kéne csinálni egy filmet Trianonról. Dráma, feszültség, történelem meg minden. Hiánypótló alkotás lenne.
– Oké Koppány, essünk neki a forgatókönyvnek, szerezzünk rá pénzt, paripát! Elvisszük Cannes-ban a fődíjat.
– Lófaszt Lehel! Inkább csinálják meg a zsidók. Azoknak van elég pénzük, meg jó kapcsolataik a filmiparban.

 49. panamajack — 2015-05-28 14:35 

@heizer: „hazai csatornák” alatt ugye Novák Elődöt és társait érted? Mert pillanatnyilag ők azok, akik fals infókat dobálnak (lásd Kate Winslet).

 50. panamajack — 2015-05-28 14:36 

@Tromb74: Hát amennyi magyar származású zsidó él Izraelben, szerintem lenne rá jelentkező…

 51. heizer — 2015-05-28 14:37 

@panamajack: Igen, de azt ugye Te is látod, hogy pl. ez a blog, illetve ezen csatornák bármennyire is jók, nem versenyezhetnek Szaniszló Ferenccel és Bogár Lászlóval, vagy az ATV-vel, meg a Klubrádióval.
És utána hiába hüledezünk azon, hogy az emberek ostobák.

 52. panamajack — 2015-05-28 14:43 

@heizer: Hát, ha hüledezünk, az azért van, mert ostobák. Mert azt hiszik el, amihez kedvük van, nem pedig azt, ami bizonyított (azért nem csak obskurus blogokon érhető el a hiteles információ).

Lásd pl ezt itt:

http://444.hu/2015/05/27/ki-tudja-hogyan-lehet-felvenni-a-zsido-vallast/

Szerinted ő nem ostoba?

 53. heizer — 2015-05-28 14:46 

Igen a holokausztfilm is oktatás – egy ideális rendszerben. De ott ahol úgy torzul rögtön minden, mint egy ártatlan Kate Winslet nyilatkozat, ott ahol nincs alap vitakultúra, és az embereknek igenis létező prekoncepciója van a holokausztról, a zsidókról – anélkül, hogy nácik lennének ezt továbbra is tartom – ott bizony ez csak olaj a tűzre.
Már megint a zsidók, hát persze hogy a zsidók nyernek, ki más, ezek lerendezik egymás között…. ezek jutnak az átlagember eszébe.

 54. Tromb74 — 2015-05-28 14:50 

@heizer:
Akármi lenne a téma, ez lenne a következménye. Képzeld el ezt a szitut Trianonnal!
Azonnal két részre szakadna az ország. Az egyik fele irredentizmust meg revizionizmust üvöltene, a másik fele meg még Atlantiszt is vissza akarná csatolni az országhoz.

Sajnos ez van. A hülyeség óriási zajjal jár. Aki meg vállára veszi azt a nehéz feladatot, hogy okítsa a népet, istentelen haragot gerjeszt.

 55. panamajack — 2015-05-28 14:50 

@heizer: Hát éppen ez az. Erre kell valami megoldást találni, vagy belegebed az ország. Mert ez nem csak a zsidó témára igaz, hanem kábé mindenre!

 56. flashbang52 — 2015-05-28 14:50 

Nekem személy szerint tele van tököm azzal, hogy az Ázsiai fílmfesztiválon túl vannak reprezentálva a kínai filmek.. Nem értem mijaf@szért? Sokkal jobb lenne, ha a kínai társadalmi problémák helyett a koreai konfliktus által szétszakított családok nehéz sorsát bemutató filmeket díjaznák jobban vagy a kasmíri háborút. A kínaiak csúnyán rájátszanak arra, hogy a nankingi / shanghaji mészárlás óta senki nem mer nekik rosszat mondani és éppen ezért túl vannak értékelve. Meg tuti ott van a háttérben a Titkoskínai világkormány összeesküvés akiknek semmi se drága, hogy ébren tartsák a japánok és más ázsiaiak bűntudatát. Mert ebből lehet jól bizniszt csinálni. Fut is a szekér Kínában rendesen!… ugyi… Pedig hol volt nanking a gyilkos mezőkhöz képest. ( 89.563 film feldolgozás)..a japánok is még csak 186 425 verziót forgattak le Hirosima és Nagaszaki történetéről ( ebből 186 425 kapott valamilyen díjat Japánban és USA-ban meg Európában Ettől több része csak a Godzillának van) Szóval kivanaf@sz rendesen mert senki se szólt be nekik, hogy már kurvára unalmas a sok betonba égett kiscsóka, és a Terminátor 1 részében is kevesebb fehérre aszalt koponya volt mint a Pnom Penh és Batambang között a rízsföldeken. Mondom ezt úgy hogy vannak kínai, kambo vietnámi japán és thai barátaim ( nem csak lányok )

 57. panamajack — 2015-05-28 15:06 

@heizer:  „Az embereknek igenis létező prekoncepciója van a holokausztról, a zsidókról – anélkül, hogy nácik lennének ezt továbbra is tartom – ott bizony ez csak olaj a tűzre” – na most ez a határon túli magyar kisebbségek helyzetére ugyanúgy igaz. Akkor ezek szerint az ő jogaik védelmét se eröltessük?

 58. Tromb74 — 2015-05-28 15:17 

@heizer:
Fontos kérdést feszegetsz. Ez tényleg komoly dilemma, hogy mi az a nyelv, formátum, műfaj v. akármi, ami leginkább alkalmas a tudás, gondolkodásmód, de leginkább a gondolkodás szeretetének átadására.
Én alapvetően mindig úgy gondoltam, hogy nem túl előnyös, ha az ember valami elefántcsont-toronyból, lenézően osztja az észt, mert nem igen talál megértő közönségre (ez nekem amúgy se menne, nem ott lakom)
Ez a blog szerintem ebből a szempontból szerencsés, örölük, hogy rátaláltam. Itt ugyanis nagyon okos emberek beszélgetnek, aktuális, fontos témákról, de kellően egyszerű nyelvezettel és megközelítésben.
Egy ideig azt gondoltam, hogy ha ebből valaki nem ért semmit, akkor semmiből se. Hát tévedtem.
Nagy ritkán ide téved valaki, aki homlok egyenest más állásponton helyezkedik el, mint a poszt v. a hozzászólók többsége, de többnyire kiderül, hogy igazából mégse. Igazi sült bolond, vagy radikálisan ilyen v. olyan nézeteket valló egyszerűen meg se fordul itt, vagy legalábbis nem szólal meg (ez utóbbi mondjuk csoda lenne).
Vajon miért? Nem talál ide? Én többször linkelem a posztokat a Facebookon, ahol mindenféle ismerősöm van, mindenféle nézetekkel, de mégsem történik semmi.
Talán ez még mindig olyan szint, ami nekik túl magas ahhoz, hogy elolvassák, vagy reagáljanak rá?
Ha igen, akkor érdemes-e ennél alacsonyabb szinten kommunikálni (Prof. Pizka minden hétfőn faszhelikopterrel szórakoztatja a nagyérdeműt..), vagy elfogadni azt, hogy ez bizony ennyi embert érdekel?

 59. Tromb74 — 2015-05-28 15:19 

@flashbang52:
Like

 60. heizer — 2015-05-28 15:22 

Hát ha már a határon túli magyarok szóba kerültek: szerintem ott nem nagyon van mit pofáznunk amíg minden téren kiscsákók vagyunk.
Bivalyerős hazai gazdaság, mely kellően tőkeerős ahhoz, hogy más országokba települjön, erős, tökös hadsereg, következetes külpolitika, hatékony roma integráció és kisebbség politika, giccsmentes kultúra támogatás : ezek kellenének a határon túli magyarok hatékony érdekképviseletéhez. Mivel ezek közül nemhogy egy, de mind hiányzik, ráadásul kilátás sincs egyikre se innentől fogva az egész az ovis kisköcsög arcoskodása szintjén marad.

Így újra átnézve felsorolásom, ezek igazából saját országunk boldogulásának is feltételei.

 61. Tromb74 — 2015-05-28 15:22 

@panamajack: Tényleg, lenne ott Malina Hedvig Emlék Pogrom, meg minden.
Általában az a tapasztalás, hogy a gyávaság soha nem a megoldás kulcsa.

 62. Tromb74 — 2015-05-28 15:25 

@heizer:
Ezt igen jól látod. Itt az ideje pártot alapítanod 🙂
Most már csak drága népünket kéne felturbózni erre a szintre.

 63. flashbang52 — 2015-05-28 15:33 

@heizer:

Így van, Pontosan ezek azok a kérdések ( mármint, hogy miért nincs nekünk ilyesmi) amiknek az elfelejtetésére kiválóan alkalmas a mááámegintazsidóknyertekvalamitarohattéletbe!!!! bedobása köztudatba. Megdógózik a Finkelstein stáb a pénzéért.

 64. heizer — 2015-05-28 15:36 

@Tromb74:Az emberek nagy többsége utál olvasni. Ha egy percnél tovább tart valamit elolvasni, akkor lapoz. Ha még koncentrálni is kell az első pár mondatban, szintén.

 65. flashbang52 — 2015-05-28 15:48 

@heizer:

Éppen ezért találták fel a filmet mint közlési eszközt 🙂

 66. Tromb74 — 2015-05-28 15:53 

@flashbang52:
Ráadásul ez a Finkelstein is zsidó. Hogy ezeknek semmi se szent.

 67. flashbang52 — 2015-05-28 15:54 

@Tromb74:

A Hedvigre lődöző rendőr klippje elég jól szerepel a youtube castingon ( 42.012 klikk) Mondjuk én személy szerint már a hanyagul vállra vetett gépkarabély miatt tökön rúgnám, meg a bohóckodása miatt is a végén. ( addig futna fel alá amig kiköpi a tüdejét majd beállhatna mégegyszer meglőni a gyakorlatot időre 🙂 )
De hát nem vagyok én szlovák kiképző őrmester. 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=WR6uzYblq4M

 68. heizer — 2015-05-28 15:58 

@flashbang52: Jogos. 🙂
Lásd fentebb, hogy esetünkben ez miért elutasított.

 69. flashbang52 — 2015-05-28 15:59 

@Tromb74:

Ráadásul meleg zsidó vazze. Itt az ékes példa a világot behálózó Titkoszsidómeleg világmaffiakormány létezésére. A magyarság is emiatt fog csökkeni, mert sörivásban és munkakeresésben megőszült magyar családapák gyerekcsinálás helyett A Saul fiáról írt kritikákat olvassák mert úgy felb@szták magukat agyilag, hogy nem Joan a hegyi móc és Kalányos Gáspár kolozsvári úri szabó személyes drámáját hozták be elsőnek ( mert azt meg szőrőstalpúak csinálták meg és Cannesban ( ami a békaveő franciáknál van sokkal jobban szeretik a románokat mint minket)

 70. Tromb74 — 2015-05-28 16:02 

@heizer:
Hát ha éjszakákat beáldozva lehet olvasgatni a zsidó összeesküvésekről, meg a chemtrailről, akkor erről is lehet.

 71. Tromb74 — 2015-05-28 16:11 

@flashbang52: Hát ha engem kérdezel, ez nem rendőr.
Nem hinném, hogy ők csővel felfelé hordják a gépkarabélyt és ez a tárcsere is eléggé amatőrnek tűnik.

 72. flashbang52 — 2015-05-28 19:49 

Két rendőr volt köztük . Aki videózott meg ordibált, hogy Hedvigu, és Policia, a másik meg aki lőtt. Mondjuk ő meg vasúti rendőr volt aki a Közlekedési Minisztérium alá tartozik nem a BM alá ( Magyarúl úgy hívják, FBŐ Fegyveres Biztonsági Őr.) MInd a kettőt elbocsátották, de eljárás nem indult ellenük,

Csak úgy… 72 koment egy nap alatt a filmhez eddig…. Magasan veri az eddigi témák komentjeinek számát. Szóval fiatal/ értelmiségi ( kis kivétellel pld én) olvasni tudó és akaró embereket..stb is foglalkoztat ez a téma. Ha igen akkor még mindig nem sikerült ezt a holokauszt kérdést olyan szinten feldolgozni, hogy valóban ” unalmas ” legyen….

 73. professzorpizka — 2015-05-28 20:20 

@Tromb74: méltóztassák a t. olvasótábor otthon, a sajátjával helikopterezni 😀

 75. flashbang52 — 2015-05-28 21:16 

@professzorpizka:

Áhh otthon már unalmas… Még kér a nép.!!!.. az alapitó atyákat akarja. Páros napokon Dottore páratlan napokon von Panama. Ortodox szláv szabadnapokon Noirpova..Sátoros ünnepnapokon Tiboru mint a főfő intendáns. Az érdeklődés fenntartása miatt előre be nem jelentett időpontban Marcipán ( ööö—na jó neki elég ha rúdtáncol) Tromb is beszállhat néha mint ötletgazda, ….Rügyfakasztó Boldogasszonykor meg Madhu purnima másnapján Jóm Kippur előtt két nappal 🙂 és a Tiszta fényesség napja utáni első szombaton..

 76. panamajack — 2015-05-28 21:19 

@flashbang52: khm… Noirpovának sem lenne egyszerű a helikopterezés…

 77. professzorpizka — 2015-05-28 21:24 

@flashbang52: csütör- és vasárnapokon pedig flashbang 🙂

 78. flashbang52 — 2015-05-28 21:33 

@panamajack:

Gondoltam van ő annyira tökös 🙂 De hajlandó vagyok kompromisszumokra legyen vizibalett 🙂

 79. flashbang52 — 2015-05-28 21:38 

@professzorpizka:

Áhh olyan távol vagyok én az alapító otyec grouphoz képest mint Novák Előd a Bergen Belseni látogatójegy vásárlástól.

 80. professzorpizka — 2015-05-28 21:40 

@flashbang52: ezért kell, neofita buzgalommal, lehetőleg a csalánosban lóbálnod.

 81. flashbang52 — 2015-05-28 21:57 

Ó az nagyon megy nekem. Máséval a csalánt… 🙂

 82. Tromb74 — 2015-05-28 22:13 

 83. marcipan — 2015-05-28 22:41 

@flashbang52: kerlek szepen, ez igen sértő. Szeretnem leszogezni h komoly faszhelikopterezesre alkalmas farokkal rendelkezem. Anatomiailag is megfelelo helyen tartom, a tokjaban 😊

 84. Tromb74 — 2015-05-28 22:46 

@marcipan: 😀

 85. flashbang52 — 2015-05-29 01:19 

@marcipan:

🙂 🙂 Mondtam hogy mindenki alkalmasabb rá mint én 🙂
Nagy jövőt jósolok a Ráérünk blognak. !!!

( néha azért legyen rúdtánc is 🙂

 86. untermensch4 — 2015-05-29 09:42 

@panamajack: Az hogy a zsidók, cigányok, pirézek mások vagy nem mások, sokaknak nem sikerül átgondolni.
Nem végig ugyan de gondoltam belőle valamennyit és eddig a dolog „lojalitás-ellenségesség-pszichózis” munkacímen fut nálam. Volt ugyebár eredetileg a romantikus nacionalizmus kora, vidám és lelkes hazafiakkal amikor mindenféle, azóta gyanússá vált elemek (tót felforgató költő, zsidó nemzetőr, zsoldosok akik még bevándorlók is…) kezdtek asszimilálódni aztán a balsors elveszítette a forradalomésszabadságharcot pedig sokkal tovább bírtuk mint bárki más európában (a balsors a konkrét esetben sokak szerint két nagyhatalmat jelent és nem volt esélyünk, mások szerint volt és a balsors magyar politikusok és gyorsan asszimilálódó bevándorlók képében jelent meg, utóbbiak asszimilációs fokát mutatja hogy még tehetséges katonák is magyarpolitikussá kezdtek válni). Aztán viszont a kezdeti hajlam az ostobaságra szépen növesztette magát a birodalmi álmodozás közepette, (a nemzeti érzés valami olyasmi amit más nemzetekkel nehéz lehetett akkoriban elképzelni, a sumér-japán-szíriusz-sovinisztákat elnézve ma sem lehet könnyű) miután is jött a trianoni bili. A „nép” lelkében ekkor törhetett el valami de nagyon. Látszólag minden ok nélkül mindenhol szeparatista-terrorista-soviniszta sosemvolt népek jelentek meg belső ellenségként de tömegesen ám, elfelejtve hogy megkapták tőlünk a kultúrát (pedig ugye ők nem is voltak…), leszalámizták a 2/3-ot, közben még a rohadkommunistákkal is összefogtak ellenünk pedig amazok meg mind zsidók voltak és mindenki ellenünk volt, csak mi nem, de igen, akinek nem tetszikellehetmenni de aki elmegy az hazaáruló, kivéve ha híres lesz mert akkor NagyMagyar. (Nem tudom látszik-e az előző mondatban milyen virtuóz módon csapongok egy 100 évnyi időskálán, érthetetlen okból?).
Lényeg a lényeg: kb azóta sem sikerült kiértékelni hogy hogyan alakult ki a tükörtermi helyzet. Megfelelő minőségű oktatás nélkül az egyszeri ember arra jutott hogy aki nem kizárólag magyar arról kiderülhet hogy ő igazából a másik identitása és egyszer csak elkezd elvenni további darabokat az országból ami már így is túl kicsi és mindenki ellene van.
A zsidók úgy jönnek a képbe hogy a „sosemvolt” népek nevetséges államalapítási vágyainak leírása és terjesztése közepette az n+1-edik államalapítási elképzelés, a „Judenstaat” is megjelent könyvalakban (ráadásul zsidó állam régen már volt, zsidók meg biztosan voltak mert mindig csak a baj van velük..), így aztán a pszichózis része lett hogy a zsidók is innen akarnak kikanyarítani területet. Az nem világos hogy el akarják-e vinni szatyorban de ez szörnyű, és ez a Herzl is képes volt ezt leírni a könyvében aminek az emberbőrkötéses példányaival vernek agyon palesztin gyerekeket aztán a vérükkel mohamed-karikatúrát rajzolnak…

Még nem teljesen publikálható de kiolvashatja belőle a lényeget aki akarja és nem a világkormánygyíkemberek csatlósa.

 87. flashbang52 — 2015-05-29 10:54 

@untermensch4:

Akkor lesz itt jólét bőség, ha a fenti írásodat egy az egyben átemeli Hoffman Rózsika a nemzeti alaptantervbe 🙂
Én még mellé tenném a Múlt.kor egyik írását is ami nálunk szinte teljesen ismeretlen témával foglalkozik Az albán muzulmánok II VH alatti viselkedését a zsidókkal szemben
http://mult-kor.hu/20131121_albania_es_a_zsidok

Aztán rájöttem nem jó ötlet. Ezzel is csak újabb érvet adnánk, a holokamuzók kezébe. Vö. Nem elég, hogy bújtatták a zsidókat, most ide akarnak gyönni terrorista gazdasági bevándorlónak Há rohaggyanak meg!!

 88. panamajack — 2015-05-29 11:53 

@untermensch4: Ha így mennek tovább a dolgok, a „zsidókérdés” záros határidőn belül meg fog oldódni Magyarországon. A kivándorlás ugye nagy téma manapság, de arról eddig semmilyen elemzést nem láttam, hogy a magyar zsidók közül mennyien hagyják el az országot. Na most én csak az ismeretségi körömre hagyatkozhatok, de nekem úgy tűnik, hogy rengetegen, arányaiban sokkal többen, mint magyarok közül általában. Ennek nyilván nem csak az antiszemitizmus az oka, hanem az is, hogy a zsidó fiatalok eleve nagyobb eséllyel képzettek, beszélnek nyelveket, meg ugye a zsidó kultúrában sokkal inkább benne van a kozmopolitizmus (pfejj). A lényeg az, hogy szerintem egy generáción belül nem marad számottevő zsidóság Magyarországon, különösen, hogy a jobboldali kormányok fokozatosan és tudatosan szorítják ki a pesti zsidó értelmiséget a hagyományosan elfoglalt pozícióikból (ami önmagában még nem is biztos, hogy baj lenne, de azért nem mindegy kik jönnek helyettük). Mondjuk az is igaz, hogy az antiszemitáknak nincs szükségük zsidókra ahhoz, hogy kedvenc hobbijuknak hódolhassanak…

 89. untermensch4 — 2015-05-29 14:33 

@panamajack: „Mondjuk az is igaz, hogy az antiszemitáknak nincs szükségük zsidókra ahhoz, hogy kedvenc hobbijuknak hódolhassanak…”
Pont ezért a zsidók eltűnése/elvándorlása csak látszatmegoldás, a fejekben lévő problémák megmaradnak és csak fokozódik az üldözési mánia hiszen a nem látszó „ellenség” a legveszélyesebb mert bárhonnan lecsaphat…
Szerény véleményem szerint (ááá, nem is szerény, öntelt vagyok igazándiból) ezt a lojalitás-problémát kellene helyretenni, megvannak az alapok és a kevésbites emberek is fel tudnak fogni egyszerűsített „ki kivel van” összefüggéseket. Pl a „józsidó-rosszzsidó” felosztást is ilyen (bár zsákutca) próbálkozásnak érzem. Legalábbis egyesek részéről. Azért is fontos ez akár turbómagyar szempontból is mert a „határon túli” magyaroknak nem kellene hányásig hintázniuk a „legmagyarabb” és a „büdösromán/tót/ukrán/szerb” között amíg megunják és inkább átasszimilálódnak másik csapatba. Rosszabb esetben az anyaországi kollektív megőrülés megtekintése után.
Kapcsolódó probléma a közös cél és közös ellenségkép hiánya. Ezt az ötletet egyrészt Huntington bácsi könyvéből http://www.libri.hu/konyv/samuel_p_huntington.kik-vagyunk-mi.html , másrészt a Prof „Első Magyar Csendes-óceáni Flotta”-tartalmú írásából smitteltem a buksimba. Mostanság nem nagyon van „jó” közös ellenség, így aztán mindenki keres magának, vannak akik a zsidókat találják, vannak akik a gyíkembereket, van aki mindenkit. Közös céllal meg még rosszabbul állunk merthogy egymás letaposása attól még nem „közös” hogy mind csináljuk de zárt rendszerként ez csak a kollektív öngyilkosság túlbonyolított módja.
Ilyen előzmények után tartom elmebeteg anomáliának hogy a mi országos majdnemnácijaink egyszerre tudnak kőkemény zsidóellenesek és arab/muzulmán/iránbarátok lenni. Nem mintha a fordított kiosztást etikusabbnak tartanám de praktikusan az lenne az érthető álláspontjuk számomra ha úgy tudnának örülni annak hogy „megszabadultak” az izraelbe átigazolt zsidóktól (ha már elképzelhetetlen a többes identitás összeegyeztethetősége) hogy nem azokat támogatnák akik vissza akarják őket kergetni akár ide. Bónuszként ha revizionizmusra akar valaki gyúrni úgy hogy túlerőben lévő környezetben legyen katonailag sikeres, ezt pont az izraeliektől lehetne megtanulni hogy mi fán terem.
A nagy hőbörgésem közepette azért tudok optimizmusra okot adó sztorit is. Néhai atyám egyebek közt pacifista-irredenta is volt (ez a pacifista-irredenta azt jelenti hogy nem tartotta volna jó ötletnek lövöldözéssel korrigálni a trianoni határokat de ha mások igen akkor elvezette volna az őket szállító automobilt akár a frontra is ahol őt is lelőhetik de nem boldogan hanem egyfajta kötelességtudatból), s azt mondta hogy a közismert műholdas/kábeltévészolgáltató román fickó tett szerinte legtöbbet a román-magyar megbékélésért azzal hogy olcsóbban jobb szolgáltatást nyújtott mint a „szemétnyugati” cég(ek) ugyanazon piacon.
Tömegmozgalomként meg személy szerint az olyan viccelődések terjesztésében hiszek mint a nagymagyarország-matricás és szlovák rendszámos autó és az etnohumorból a magyarviccek kanonizálása a hétköznapokban. Jut eszembe, ha tud valaki ilyet, legyen oly kedves ossza meg velem… 🙂

 90. untermensch4 — 2015-05-29 14:59 

@flashbang52: Kösz. 🙂 A Múlt.kor-on olvastad a finn hadsereg zsidó katonáit? Attól a cikktől támadt az a sci-fi ötletem (merthogy a történelemben nincs olyan opció, de) mi lett volna ha Horthy a kiugrási kísérlethez felfegyverzett „zsidókkal” tuningolja fel a budai véderőt? Plusz „utolsó emberig” elszántságukat jelképezendő a kormányzóhoz hű és átállni nem akaró katonák is viselhetnek sárga csillagot (elszánt tekintetű csoportképek diszkrét átadása a német követnek, utalások arra milyen kínos lenne ha zsidók akár apróbb katonai sikereket érnek el a budát elfoglaló németek ellen, nomeg herr nagykövet, a katonák azért kértek meg hogy hozzam el önnek a sárgacsillagos fényképeiket mert ezzel akarják kifejezni hogy a kormányzó parancsára sem fogják megadni magukat, de tényleg, frankó fegyveres semleges ország leszünk, léccilécci…). Aztán nemrég olvastam egy akkoriban játszódó szentkoronás-szívcsakrás-sátánistás könyvet és rájöttem hogy az én ötletem megírásához nagyon tehetséges író kellene.
Egyébként tudtommal a nacionalista „hagyomány” alapján az albánoknak haverjainknak kellene lenni, ők a potenciális hátbatámadói a szerbeknek ha úgy alakulna… elvégre részben ezért csinálták Albániát. 🙂 (bocs, ez olyan gonosz volt mint az „öregebb vagyok mint szlovákia”-poén)

 91. Tromb74 — 2015-05-29 17:06 

@panamajack: …És akkor ki a fenét fogunk utálni?
Már most ideje lenne kidolgozni a programot, amivel visszacsalogatjuk őket, mert társadalmunk alappillérét képezi a zsidók piszkálása.

 92. flashbang52 — 2015-05-29 22:17 

@Tromb74:

Nem kell őket visszacsalogatni Táborfalván a földalatti atomsílókban 4600 izraeli katona él családostól (anya+ 1-2 gyerekkel számolva az több mint 12.000 ember feltételezve vagy vannak köztük meleg párok is meg néhány rabbi sok gyerekkel 🙂 Na a közeljövőben újabb 4000 fog még érkezni hozzájuk. ( újabb + 10000 fő) … Há bakker ez a régi orosz atomsiló olyan mint a Rogán Toncsi konyhája exponenciálisan tágul) Meg még ott vannak a luxus lakóparkokban élő ( Pld Duna Terasz lakópark Marina lakópark.) 3600 zsidó család is cca. 10.000 fő megint.( a lakóparkon belül kötelező a jiddis nyelv és a sékhel használata) Na szóval tutira itt marad legalább 32.000 belőlük , hogy tudjunk kit utálni. (Forrás. Kuruc info, Barrikád,Jövőnk, Leleplező stb stb stb ) 🙂
A titkos terv pedig az, hogy újabbak is jöjjenek 🙂 Szóval nem kell csalogatni őket A Zsidó Világkongresszus ezt is leveszi a vállunkról 🙂

 93. professzorpizka — 2015-05-30 10:36 

@flashbang52: ezek azok akik a magyar ivóvízkészletre jönnek?

 94. untermensch4 — 2015-05-30 18:00 

@professzorpizka: Elnézést Miszter, egy érdekes, témába vágó kommentözönt ajánlanék a Tisztelt Olvtársaknak :
http://www.nyest.hu/renhirek/osmagyar-polip-a-posztnomad-kalandozo-allam?comments
Felvetődött egy troll-jellegű illetőtől egy cikk megíratása (aki nem olvasná el ezt a csekély 400 hozzászólást, azok kedvéért: a magyar honfoglalás és államalapítás kapcsán írt cikken megsértődve az ókori izrael megalapítását hasonló humoros-ironikus formában követelte az egyik olvasó…). A reménybeli szerző a hfh-n (hirtelen felindultságból elkövetett hőbörgés) túlmutató kérdéseket is feltett (terjedelem, határidő, honorárium, megjelenés helye…) és mivel én is a „máséval a csalánt” típusú féltroll vagyok, gondoltam megpendítem a „Ráérünk”-ön történő megjelentetés ötletét. Ez az érintkezés a nyelvészeti bloggal (már ha a nyest az…) megnövelheti a „Ráérünk” olvasottságát de idecsalhat sok trollt is. Íme hát ez volt a felvetésem, kérem Önt, erre varrjon gombot.

 95. untermensch4 — 2015-05-30 18:01 

@professzorpizka: Így visszaolvasva félreérthető voltam, tehát: itt és most pendítettem meg az ötletet, nem ott. Ezért féltroll 🙂

 96. flashbang52 — 2015-05-31 02:12 

@professzorpizka:

És tudja és tudja és tudja… 🙂
Igen Ők fogják elszivattyúzni a magyar vizvagyont ( amit ugye a Mad Max 3 ban is jól bemutatták. hogy hova fog vezetni.( tele lesz aggresszív nőstényekkel és idióta hímekkel a sivatag 🙂
De ráteszik a kezüket a világon egyedül álló magyar palagázkincsre.
Az antigravitációs vizzel hajthatő autóra ( hamár a víz az úgyis az övék.)
A mecseki uránbányákra.
A Kárpátokra ( mert a hegyekkel körbezárt zárt medence jobban védhető a muzulmán hordákkal szemben, mint egy lapos tengerpart. amit úgy is el fog önteni a tenger amikor a sarki jégsapka elolvad és 113 méter emelkedik a világtengerek szintje.
A hortobágyi szürkemarha kromoszóma készletre. mert egyedülállóan csak ezeknek a húsa nem mesterségesen génkezelt és önmagában is kóser.
A Szent Koronára ami egyértelműen bizonyítja, hogy a magyarok a Szíriuszról jöttek.
Dobogókőre ahol a világcsakra van. ( a másik végpontja a Jeruzsálemben van, tehát aki ezt a kettőt birtokolja azé az egész bolygó. 🙂

 97. logiszton — 2015-06-12 22:55 

„…bezzeg hátrafelé nyilazós szittyafilmre meg nincs támogatás.”

Ráhibáztál professzorprizka! Tényleg nincs. Megy itt a gúnyolódás a magyar történelemről készült filmek szegényességéről, mélyen hallgatva arról, hogy tényleg a támogatás hiánya miatt szegényesek, miközben a Sorstalanságra tkp. nem is volt meghatározott költségkeret/legalábbis annyi pénzt kapott az „Oszkár-díjra esélyes”, hogy az már tényleg nem keret volt/. Ezért ez a gúnyolódó hozzáállás undorító.

 98. panamajack — 2015-06-12 23:18 

@logiszton: Hazudni sem szép. Csak így hasból 3 ellenpélda (állami támogatásból, nagy költségvetéssel készült szar): Honfoglalás, Sacra Corona, Hídember.

 99. logiszton — 2015-06-12 23:30 

„…akkor kell holokauszt filmet csinálni, mert még nem csináltak eleget.”

Dehogynem! Sokat is. Van a piaci marketingben egy tétel: a kontraprduktív reklámhatás. Na, az egész holokauszttal ez van. A magyar társadalom szeretné már végre befejezni a második világháborút, de a zsidók nem hagyják neki. Pedig a lakosság 95 %-a már a háború után született: életkoránál fogva köze sem lehetett a holokauszthoz. Mégis nap, mint nap vágják a fejéhez, hogy nézz szembe a múltaddal, követelik tőle a megalázkodást, a kárpótlás fizetést olyan emberektől, akik még nem is éltek akkor, olyan emberek részére, akik szintén nem éltek akkor. És ezt igazságtalannak tartja magával szemben. Qrvára nem érdekelné az egész zsidóság, mert a MA problémái megoldásával szeretne foglalkozni, de nem tudja kikerülni a rá erőltetett napi holokausztozást, ezért dühös lesz. És ez az erőltetés az antiszemitizmus növekedésének az alapja. Ha valaki nem ismer téged és még soha nem lopott, de mert az utcájában, ahol lakik volt lopás, ezért naponta hússzor letolvajozod, halálosan – és joggal – gyűlölni fog emiatt, pedig régebben azt sem tudta, hogy létezel.
Titeket nem ríkat meg Trianon, törökdúlás, tatárjárás és ezt természetesnek találjátok. De ha őt nem rengeti meg a holokauszt, akkor lenácizzátok. Na, ezért vagytok ti mások! Nem „ök” mások, hanem ti, hiába mantrázzátok, hogy egyformák vagyunk mindannyian.

 100. logiszton — 2015-06-12 23:48 

„Mert szembesít és beszéltet.”
„Kibeszélés. Minden trauma kezelésének kulcsa.”

Nemá, professzor, hogy /általad pontosított felmenőiddel -erre mért volt itt szükség hivatkozni?/ pont te ne tudnád, hogy pont ez tilos/Btk.333.§/.
Csak mantrázni lehet a fősodratú téziseket, különben gaz náci leszel és mehetsz a börtönbe. Kulcs elhajítva.

 101. panamajack — 2015-06-13 00:05 

@logiszton: beteg vagy, kezeltesd magad!

 102. flashbang52 — 2015-06-13 00:21 

@logiszton:

Nézem az érveidet és az jut róla eszembe, hogy bizony még jó sokáig kell holokauszt filmeket forgatni.

Szóval jelenleg ott tartuk, hogy a 10 millió nyakas harcos überfasza szittya ivadékot terrorizál 110 ezer zsidó? ( persze nem csak minket hanem a zegészvilágot.
Ha ez igaz akkor:
a. ez nekünk jó.
b. ez nekünk nem jó de Árpádné Pehely nem tud mit kezdeni pár nyiszlet szemüveges kampósorrúval csak annyit, hogy ne legyen több holokausztfilm.
c nem igaz, hogy minden rossz mögött a zsidók állnak.

🙂

 103. logiszton — 2015-06-13 00:26 

@panamajack:
98.panamajack
Tudtommal csak a Hídember kapott jelenős támogatást. De ezek a filmek tényleg sz@rok. Egyetértek.
De hadd tételezzem fel, hogy azért kaptak támogatást, mert nagyon jók voltak arra, hogy ne ébresszenek /nemzeti/gondolatokat.
Talán egyedül a Hídemberben volt valami: Széchenyi: „Magyar emberek Magyarországon beszéljenek magyarul.”

Nem erről beszélek. A Honfoglalásra úgy kellett összekalapozni annyi pénzt, amennyiből egyáltalán meg lehetett csinálni a filmet. Olyanra amilyen lett: gyenge./Vö: Sorstalanság. Sok pénzből gyenge./

De: részt vettem a „Budapest igazai”/asszem ez a címe/ holokausztkönyv bemutatóján, ahol az írója egy apáca(!) elmondta, hogy a téma felvetésére azonnal visszahívta a kiadó, hogy meglesz a pénz, amennyi csak kell, kezdje el írni.
Más kilincsel a könyvével, itt meg könyv még sehol, de a pénz rá már megvan. Ilyen csak holokauszt-témánál van!
El tudnád ezt képzelni egy „Mátyás és a husziták a Felvidéken” trémánál? Bocs. Ezt tényleg csak elképzelni lehet….

Amúgy a Honfoglalásról biztosan tudom, hogy legalább a „Török csel”/Tureckij gambit/ kaliberben tervezték és tényleg a kevésnél kevesebb pénz miatt volt benne csak két vezér három és félszer szorozva./Vö: megint a Sorstalansággal/.

 104. logiszton — 2015-06-13 00:31 

@panamajack:
101.panamajack
Ez nem válasz! A lehülyézés az érvek hiányában szenvedők módszere. Börtönbe zárni nem akarsz?

 105. logiszton — 2015-06-13 00:42 

@flashbang52:
102.flashbang52
Forgassanak csak. Csak megnézni ne legyen kötelező. Pillanatnyilag vidéken az iskolásokat hajtják be a mozikba, hogy legyen néző. Ez kötelező, mert így demokratikus.

Ahogy a Pázmányon is: elvégre senkiből sem lehet kiváló mérnök, közgazdász, fizikus vagy matematikus a holokauszt kimerítő ismerete nélkül.

A 10m nagyon türelmes, a 110e pedig nagyon erőszakos. Ezt jól látod. És ez itt is megnyilvánul: véletlenül sem gondolkodtok el azon, amit írok.

 106. panamajack — 2015-06-13 00:48 

@logiszton: Nem. Elég bajod van neked anélkül is.

 107. flashbang52 — 2015-06-13 00:53 

@logiszton:

Olvass már kicsit utána.

A Honfoglalás a millecentenáriumra készült állami támogatásból. Mondjuk a költségvetés megkurtítását éppen egy manapság kormányzó párt vitte véghez ( nehogymá a szociprojekt annyi pénzt kapjon) Bár tényleg nem egy egetverő volt a költségvetése, de az olyan dolgokhoz nem kell költségvetés, hogy Árpád ne a kondenzcsíkos égre bámuljon fel vagy a pajzsra emelésekor levegye a Casio óráját, és a kosztümket ha már legyártották megkérdezhettek volna néhány történészt vagy múzeológust. ( egyébként így is 800 ezren nézték meg ami azóta is kiugró siker magyar filmnél)

A következő amit a ” magyar Gladiátorként” reklámoztak a Sacra Corona akkor elképesztőnek számító 300 millió forintos büdzséből készült és még xarabb lett mint a Honfoglalás.
A Hidemberről azt írta a sajtó akkoriban : A magyar filmgyártás történetében példátlanul magas költségvetés felhasználásáról az utóbbi napokban a médiában különböző hírek kaptak szárnyra, melyek szerint a Széchenyit alakító főszereplő, Eperjes Károly, aki Orbán Viktor miniszterelnök közeli barátja, 60 millió, továbbá a forgatási napokon 1-1 millió forintos díjazásban részesül, Bereményi Géza pedig 70 millió forintot kap.Szomjas szerint a film magas költségvetése több problémát is felvet. „Nem láttuk a forgatókönyvet, de a tervezett díszlet és egyéb szolgáltatások olyan nagyságrendű problémákat vetnek fel, amelyekre a magyar filmgyártás még nincs felkészülve.

 108. flashbang52 — 2015-06-13 01:00 

@logiszton:

Te tényleg nehéz eset vagy. Ki hirdeti magáról, hogy a világ leokosabb legkiválaszottabb legtökösebb népe akit nem tudtak megtörni a sorscsapások se? Akik már akkor itt voltak amikor még dinók kószálltak Kiskunlacháza -alsón. Szóval ők megijjednek néhány handabandázó kalapostól akik önként mentek a vágóhídra. ( Mi bezzeg menetelve énekszóval)
Mondjuk az látszik, hogy még életedbe nem verekedtél mert akkor tudnák hogy 10. millió vs 110 ezer( bármilyen erősen ordít is) kb 2 másodperces meccs lenne. ( akár mennyire is békés az a 10)

 109. logiszton — 2015-06-13 01:08 

„A holokauszt filmek a huszadik század egyik legmocskosabb történetének….”

EGYIK ?!!!
Ez már maga a holokauszttagadás! Nem az egyik, hanem a LEGNAGYOBB, A SEMMIVEL ÖSSZE NEM HASONLÍTHATÓ! /Vigyázz Pizka,…vigyázz: „Btk.333§. …tényét…jelentéktelen színben tünteti fel…..három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Nem büntethető… büntetendő! Érti kend?/

„Nem azzal, hogy annyira valóságosak.,….”
Ez lényeglátás lenne? Már megint: nem volt elég az előbbi.

„…hanem mert beszéltetnek.”
De csak úgy! Másképp btk.333.§.!

 110. logiszton — 2015-06-13 01:18 

@flashbang52:
107.flashbang52Írtam már, hogy ebben egyetétünk, a témához és az elképzeléshez képest volt kevés a pénz, kivéve a Hídembert. És kiérezni belőlük az igyekezetet, hogy nehogy jók legyenek.
És azóta?
Hány magyar történelmi film készült, ami nem holokausztos?
És mennyiért? Mennyi volt a gázsi? Ezt is megírod remélem.

 111. logiszton — 2015-06-13 01:41 

@flashbang52:
Azért vagyok nehéz eset neked/nektek?/, mert igazam van: tényleg kontraproduktív az állandó holokausztozás.

„Ki hirdeti magáról, hogy a világ legokosabb, …..legtökösebb népe…”
Ez majdnem jó. De a „legkiválasztotabb” jelzőt nem mi használjuk: olvasd a Tórát, meg a Kabbalát vagy a Bibliát/nem… ezt nem fogod/.

Ha ennyire gyűlölsz minket magyarokat, akkor minek vagy itt? Nem lenne egyszerűbb itthagyni minket és akkor nem kellene folyton útálkozni.
Te most tényleg holokausztot akarsz ezzel a 10 milló kontra 110 ezer összeugrasztásra való felhívással?
Ez neked valami haszbara-feladat?

 112. logiszton — 2015-06-13 01:48 

@panamajack:
106.panamajack
Ez nagyon demokratikus válasz. Toleráns, tele a másik iránti megértő kibeszélésre való készséggel.

Kibeszélés!!! Hát nem ezt írta professzorpizka?
Ez neked az?

 113. flashbang52 — 2015-06-13 01:50 

Tessék jó olvasgatást. Meg fogsz lepődni mennyi fílm készült a abból mennyi foglalkozott a magyar történelemmel.
Bár jobb lett volna ha előbb ovasod el ezt a három bárki számára nyilvános wikipédia oldalt mielőtt belementél volna ebbe a beszélgetésbe mert akkor nem állítanál marhaságokat. (ha már olvasgatod nézd meg, hogy mennyi belőle a holokausztos.)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_filmek_list%C3%A1ja_(1990-t%C5%91l)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_filmek_list%C3%A1ja_(1945%E2%80%931989)
http://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyars%C3%A1g_t%C3%B6rt%C3%A9nelm%C3%A9t_bemutat%C3%B3_filmek_list%C3%A1ja

 114. flashbang52 — 2015-06-13 01:56 

@logiszton:

Tököm se tudja mi az a haszbara feladat? De te nagyon jól tudod, ezek szerint csináltál már ilyet? Szerintem te titokban a Cáhálnak dolgozol, és ilyen helyeket azért látogatod, hogy szajanimokat toborozza a Sareyet Matkalnak. Azért provokálsz zsidó ellenes vitákat, hogy lásd ki áll ki mellettük 🙂 Szóval ezt buktad. Mond meg a tartó tisztednek jobban készítsenek fel film művészetből.

 115. panamajack — 2015-06-13 02:03 

@logiszton: az, kibeszélés. Illetve a részedről egyelőre habzó szájú örjöngés, de nem baj az, annak is van terápiás hatása.

 116. logiszton — 2015-06-14 01:51 

@flashbang52:
113.flashbang52
Áttanulmányoztam. És némi elemzést is végeztem. Összesen 4 db szittyamagyar-történelmi filmet találtam az 1990 utáni évekből. /A korábbi évek nem számítanak, mert akkor még nem volt se szittyázás, se holokausztozás./:

1996. Honfoglalás
2001. Sacra Corona
2002. Hídember
????. Juliánusz /nincs a listában/
Ezek mind különböző történelmi témákról szólnak.

„Nemszittya” filmek:
/ide számítandók a külföldi, de itt bemutatott vagy ez időszak alatt újra bemutatott filmek is.Szittya-filmet ott nem készítenek, így ilyet ott be sem mutatnak./

1999.A napfény íze
2005.Sorstalanság
2014. Schindler listája
2015. Saul fia
továbbá:
Az élet szép
A zongorista
Életvonat
Klein úr
Hegedűs a háztetőn
Ez eddig 9 db.És mind ugyanarról a témáról szól. De volt több is csak nem jegyeztem meg a címüket, így rákeresni sem tudok. Pld.. amelyikben egy vérnáci tiszt hős izraeli tábonokká lesz, de a halála után a fia „leleplezi”. Ez akkor már 10 db. Ami ugye azért több a 4-nél + ua téma.

Még egy észrevétel:
2002-től a szittyamagyar történelmi filmek készítése megszűnik. Ekkor bukott meg az első Orbán-kormány. Pedig szittya téma lenne: tatárjárás,Nagy Lajos Mátyás és a husziták, Buda visszavétele, II.Endre szentföldi keresztes hadjárata, Pozsonyi csata,.Kun lászló…. csak így összevissza említve. Mind „filmileg” feldolgozatlan.
Ezután jön a holokauszt-filmek zöme és semmi szittyafilm!
Hát nem érdekes egybeesés? Persze azóta a Dakota is megtanulta a leckét „Isten ajándékaitól”:semmi szittyafilm.

De ez végül is nem kvízjáték vagy számháború: arra akartam felhívni a figyelmeteket, hogy a túlzott Holokauszt erőltetés az igényelt hatással ellentétest eredményez. Ez pedig igaz. Hát nem arról szól a panasz, hogy amióta nő a végtelen sok holkauszt filmek, könyvek, emlékezések, kötelező tananyagok, büntetőparagrafusok száma, ezzel együtt/vagy ellenére/ világszerte nő az antiszemitizmus=kontraproduktív hatás.
Valósz. túlképzettek vagytok ahhoz, hogy a tények ismeretében sem vagytok képesek ilyen egyszerű tételt megáérteni: ha valaki nem szereti a pacalt, de te folyton az evésére kötelezed börtönnel fenyegetve, attól nem fogja megszeretni a pacalt, hanem megútálja veled együtt.

 117. logiszton — 2015-06-14 02:15 

@flashbang52:
114. flashbang52
Nem, nem csináltam csak találkoztam ilyennel. Igaz akkor még nem tudtam, hogy ez/az szervezett jelenség.De hogy te mikben vagy otthon! Cáhál, szajanim, meg Sareyet Matkal! Nahát, ezekre rá kell keresnem, mert kiváncsivá tettél. Szóval ezekben/nél van tartótiszt? Nálam meg a III/III.-ról hallani volt az újdonság. Azért mégis csak tanul itt az ember új ismeretet. Köszi! Bár a holokauszt-filmek költségadataival még adós vagy!

 118. logiszton — 2015-06-14 02:28 

@panamajack:
115.panamajack
Én érvelek, nem habzok, de úgy látszik neked a pizkaprofesszor által ajánlott kibeszélés alapból nem megy. Nagyon helyes, mert az tiltott: látom felfigyeltél a Btk.-ra, tehát nemhiába hívtam fel a figyelmet erre a tilalomra.

 119. professzorpizka — 2015-06-14 07:47 

@logiszton: koszonjuk, holnap megjelenunk onnel ivovize elkobazasa celjabol. Eliezer ben Yehuda the 6th Rochscebb of Raddach, Magyarorszag judaizalasaert felelos kormany(es ellenzek, mert ebben bezzeg nagy az egyetertes!)biztos

 120. flashbang52 — 2015-06-14 12:49 

No mi történt 🙂 Felébredtünk? Elfogyott a sörre szánt zsebpénz? Anyu nem ad többet? Bezzeg amikor még Torna és Sportrészleg volt a zászlóra hímezve Münchenben akkor reggelig dőlt a lé.

Egyébként örülük, hogy segithettem. A vitába lépés előtti tájékozódás fontos.
A figyelmes ovasás ugyanis csodákra képes. Ezt a Yehida Mishtartit Meyuhedet szabadegyetemen két partraszállás között tanultam.

Kár, hogy még nem mindig nem megy gördülékenyen:
Mert,hogy a Bánk bán ami történelmi film 2003-ban forgatták. a 2004 ben egy történelmi vígjátékot a Magyar Vándort, 2005 ben szintén egy történelmi vígjátékot Le a fejjel címmel. vagy az Országalmát ( Mátyás király és a cigánylány) cimű táncfilm. ( mellesleg 2004-ben az MSZP terroruralkodás csúcspontján készült a Trianon című doku film A Mindszenty emlékezete cimű dokufilm, a Szabadság szerelem 56 -os ” kaland film” 2007 ben a Wass Albert doku,)

No sebaj jöjjön megint az ismeretterjesztés. Miért nem gyártanak szittya filmeket. Nem azért mert az überzsidó árnyékkormány megakadályozza. Hanem azért mert a magyar rendezők/ forgatókönyvírók/ producerek nem adnak be a NEMZETI FILMALAP-nak ilyen tárgyú forgatókönyveket. Ilyen egyszerű.
A Nemzeti filmalap egy fő korifeusát meg úgy hívják,hogy Andy Vajna. Hát ha valaki akkor ő közel áll a kurmányzó párthoz meg tán a filmezéshez is konyít valamit. Oszt a szittya film meg csak nem gyűn.Pedig még azt is nagy büszkén jelentette be ( szintén a Nemzeti dohány..izé Filmalap), hogy Magyarországon a legmagasabb a GDP arányos fílmtámogatás Megelőzzük vele az angolokat sőt a fransziákat is. A szittya film meg mégse… háthogy..van ez… Fel kellen kérni egy Ridley Scottot vagy egy Antione Fugua-t hogy rendezzen szittya filmeket. Igaz az egyik zsidó a másik meg néger, de mind a kettő jó(művész)ember aki a a pénzt a produkcióra költi és nem 3 méteres tortára meg a kurvákra a stáb részére Honfoglalás)

Két hasonló filmrészlet:
Az egyik film 1975 ben készült a másik 2005 ben ( tehát egy technikailag jóval fejlettebb környeztben és mégis … szóval nem júda népével van itt probléma)

https://www.youtube.com/watch?v=eM1M7yqqbUw

https://www.youtube.com/watch?v=YLp84WAwUnc

 121. panamajack — 2015-06-14 16:27 

@logiszton: Ezen hangosan felröhögtem! Összehasonlítod az _egész világon_ készült holokausztfilmek számát a Magyarországon készült történelmi filmekével?!

Az is biztosan valami zsidó ármány, hogy a Földközi-tengerre több turista jár, mint a Balatonra, ugye? 🙂

 122. untermensch4 — 2015-06-15 09:14 

@flashbang52: Én még mindig a honfoglalás újraforgatását várom, Q.Tarantino rendezésében. Utána még kellene csinálnia egy Keresztesháborúk+tatárjárás, egy Végvári harcok+Rákóczi és egy 1848-49-es filmet. Esetleg Ridley Scott legyen mellette hogy elég sok látszódjon ki a vérből de kb ezeket a filmeket nagyon várom már.

 123. flashbang52 — 2015-06-15 14:04 

@untermensch4:
Zseniál 🙂

Tarantinóval az a gond, hogy Árpádot Samuel L Jackson játszaná ( mondjuk ahogy néz az egy fél Oscar) : Árpádné Pehelyt meg Uma Thurmann ( Na jó ő legalább tud vívni legfeljebb mellben kicst megtolná a CGI csapat 🙂 Szvatopluknak meg idejönne Steve Buscemi 🙂 ( Bár ez jó mert őt is minden filmben megölik)

Ridley bácsi meg felépítené 5 perces jelentért a komplett Vereckei hágó 1:1 modelljét. és minden szinésze mellett lenne egy muzeológus, egy történész, egy közékori viselkedés kutató és egy harcművész szakértő.:+ 85 líter művér/ statiszta. 🙂

 124. panamajack — 2015-06-15 14:43 

@flashbang52: Lehet, hogy még így is kevesebbe kerülne, mint egy Koltai Gábor-ópusz.

Én egy Egri Csillagok remake-et szeretnék Michael Bay rendezésében. Bornemisza Gergely (Shia LeBoeuf) tüzes szekere akkorát robbanna benne, mint a Little Boy! Sárközi a cigány (Jayden Smith, magyar hangja Fekete Pákó) meg természetesen gettó-repperként tolná a sódert. Vicuska szerepében: Jennifer Lawrence. A törökök meg mind németes akcentussal beszélnének angolul, ahogy tisztességes gonoszokhoz illik.

 125. flashbang52 — 2015-06-15 15:15 

@panamajack:

OK Jennifer Lawrence jöhet, de akkor a patakban fürdős jelenetet át kell tenni 15 évvel későbbre 🙂 Jumurdzsákot ( Mark Strongnak való szerep) természetesen ő nyírná ki. Testhez tapadó láncingben, úgy hogy íjjal átlövi a még ép szemét ( high speed camera belassítva ahogy a csonttörö hegy hátul kijön a koponyából ) majd belelökné az olajból, szurokból disznózsirból kotyvasztott Gergely deak home made görögtűzbe, miközben Dobó még ráborítja a Bolyki bástya megmaradt féltonnás köveit.:)
A törököknek nem csak az akcentusuk kell, hogy németes legyen a komplett fegyverzeten jól látható helyen kell elhelyezni a Bayerische Waffenverke és a Heckler und Koch logókat. Ostromágyuk Von Krupp. (A Kövér Berta középkori változata is felvonulna mint ultimate weapon) 🙂

Egyébként árban valahol tényleg ott lennénk 🙂

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.