Szalámi, pornó, hungarikum

A hungarikumokról nemrég megtudtuk, hogy azokat a megyei hungarikumbizottság felterjeszti a hungarikumhivatalba, majd végül a hungarikumfőbizottság meghányja-veti a dolgot és hungarikummá nyilvánítja a kemendollári kelkáposztás csincsilla-rakottast, és egyben rögtön világhírt is adományoz neki.

Ez önmagában semmi különös. Ha az ember valami közepesen világvégi helyre téved, ahol a helyi érdekesség nem ténylegesen lenyűgöző vagy világhírű, ott százhetvenszer el fogják neki mondani, hogy „very famous” a muslicával erjesztett helyi vackorecet. Na bumm. Közepesen béna turisztikai trükk, nem kell rá haragudni. Mondjuk szívesebben élnék olyan Magyarországon, ahol legalább a vezetőség nem annyira bugris, hogy állandóan az egyházashetyei tajtékos zsírosdeszkát emlegeti, dehát nem minden papsajt.

Azt persze – legalább a marketingosztályon – illene tudni, hogy az ilyen turisztikai kislátványosságok minimálreklámot igényelnek, vagyis hagyni kell a turistának, hogy amikor betéved a festői Egyházasdengelegre, akkor ő magának fedezze fel az egyébként valóban kitűnő buggyantott tojásos, savanyított kakastökelevest, és utána majd ő szépen viszi a hírét, pár évtized jó minőség és kedves mosoly, és már kész is az egyik fajta hungarikum.

Ehhez mondjuk nem árt, ha az esetleg kicsit lebarnult turistát nem rugdossa lilára egy szabadnapos BV-törzsőrmester, és még két dolog kell hozzá: állandó minőség, átverésmentes kiszolgálással, és az, hogy az adott dolgot amúgy a helyiek is csinálják, egyék, igyák. Nem lehet hungarikumot csinálni valamiből, amire kórusban mondjuk, hogy igen, világhírű, ám valójában már dédanyánk se csinálta. Persze nem lehetetlen, lásd például a néptáncot, amelyet mesterségesen tartottak-tartanak életben, csakúgy mint világszerte a különféle népviseleteket.

De például rántott csirkehúsos zsemlét franciasalátával, májjal és koviubival (elnézést) sokan esznek (legalábbis Pesten), és az mégsem hungarikum.

Az itthon létrehozott hungarikumnak tehát feltétele valamicske őszinteség, hogy legalább létező dolgot idealizáljunk, ne pedig valami sosem volt fantasy-fimet.

Van azonban másik fajta hungarikum, amelynek pontos megértése közelebb visz sok más, aktuális probléma megértéséhez.

Ez világos, hogy a hungarikumhoz kell egy kis részrehajlás. Az olaszrizling vagy a rizlingszilváni nagyon jó bor, én nagyon szeretem mindkettőt. De a zöldveltelini, a malvazija, a grasevina, a chardonay vagy a pinot blanc is nagyon jó bor. Ettől persze még bizalommal kell állítani, hogy ettől szebb és jobb nincs.

Ugyanakkor nagyon sok hungarikum úgy jött létre, hogy valaki belátta: Magyarország nagyon-nagyon jó hely, de csak egyike a nagyon-nagyon jó helyeknek a világon. Másutt az emberek másképp élik az életüket, mást esznek-isznak, mással kereskednek. Ha valaki erre kinyitja a szemét, számtalan dolgot lát, amelyet pont úgy, vagy kicsit másképp, netán sokkal jobban lehetne csinálni otthon.

Erre számtalan példa van a világtörténelemben. Ott van például Louis Chevrolet, aki leendő autómárkájának nem talált egy rendes emblémát, ameddig egy európai útja alkalmával tapétaminta formájában nem találkozott vele. Kevesen tudják, hogy az egyik legusákabb autó emblémáját a tahó alapító még le is tépte a falról, hogy tuti meglegyen…

De ott van Pick Márk, aki hentesüzletében szalámit gyárt, és rájön, hogy bizony, sajnos az olaszok sokkal jobb szalámit tudnak csinálni. Behozza hát a technológiát, nem szégyell tanulni a jobbtól, majd az eredeti receptbe az (akkori) kitűnő magyar hízókat helyettesítve egyedi, magyar dolgot hoz létre.

Széchenyi, Dreher Antal és a többiek: tudták, hogy Magyarországnak mindig lesz hova fejlődnie. Nem ringatták magukat olyan álomba, hogy itt minden jó, és minden világhírű, csak valami furcsa összeesküvés az oka, hogy nem veszik a magyar szalámit, amikor az sokkal világhírűbb, mint a Pireneusok erdeiben makkon hízott disznóból csinált spanyol. Ha elmentek Franciaországba és láttak egy jobban használható metszőollót, akkor elterjesztették itthon. Mert szerették Magyarországot, és gyengeségeit fejlődési lehetőségnek látták.

Ne higgyük, hogy ez egyirányú dolog volt. Nem túl ismert, hogy a Zippo öngyújtó eredetileg cs. és kir. katonai öngyújtó volt, amelyet egy olyan jenki kezdett gyártani, aki rácsodálkozott, hogy az ellenség öngyújtójával a legposhadtabb lövészárok fenekén is lehet tüzet gyújtani.

A hungarikum másik fajtájának alapja tehát az ember, aki nem szégyelli belátni, hogy nem mi vagyunk az egyetemes főletéteményesei tökéletességnek, és nem szégyell tanulni. Ezen kívül szereti a hazáját, és szeret valamit behozni ide, és eredményesebben művelni, mert úgy gondolja, ezt mi jobban meg tudjuk csinálni.

Mi a tanulság? Az, hogy ha mostanában valaki a Tökéletes Szíriuszi Istenkirályságra azt találja mondani, hogy az nem jó, mert pimpós a kenyér, és Szlovéniában jobb a sajt, azt megkövezik, és mocskos szlovénbérenc hazaárulónak bélyegzik. Holott könnyen lehet, hogy nyitott, hazájának (és magának) jót akaró magyar hazafi.

Nade hogy jön ide a pornó, ami miatt sokan eddig végigolvasták?

A pornót nem akarom felmagasztalni, mivel mint minden showbiznisz, rövid idő alatt kicsavarja és eldobja az embereket. Viszont számos dolog igaz rá a fentiekből.

Néhány, német bajszos-szőrös-hangalámondós pornón felnőtt vállalkozó észreveszi, hogy ezt itthon sokkal jobban lehet csinálni, mint Németországban. Miért? Mert tele a piac állástalan operatőrrel, könnyű kibérelni valami házat, ahol lehet forgatni. És főleg számtalan szép lány és nagyfarkú fiú vágyik könnyű megélhetésre. Álmaik az „óriási fizetésről” két nullával kisebbek a német fiúk és lányok álmainál, ráadásul nem márkában, hanem forintban fizetendők.

Elindulnak a karrierek, Michelle Wild, Maya Gold, Choky Ice, Frank Gun, olyanok, akik nem cseszik el, végigcsinálják, jól szállnak ki (bár, ha jól tudom talán a jó öreg Choky még nyomja az ipart). Az eleinte bénácska szopás-dugás-seggbe is-spricc egyenfilmekből megtanulnak alkalmazkodni az amerikai és a német piaci igényekhez.

Jó kérdés, hogy kell-e arra büszkének lenni, hogy egy vagyunk a nagyon szép, ám fillérekért bármit bevállaló kelet-európai lányok egyik fő forrása. Erre talán nem, de arra igen, hogy ellentétben például a hungarikumnak ajánlott Audi gyárral, itt a vállalkozás részét is megcsinálták a dolognak, itt marad a profit legalább egy része, mi több, fejlesztenek. Az, hogy ugyanez nincsen szalámival és gőzmozdonnyal, meg igazán nem a lányok hibája.

51 hozzászólás

 1. wazelin — 2015-07-28 11:14 

Lebuktam, mire a cikkben a pornó részhez értem, már el is felejtettem, hogy ilyesmi is lesz a cikkben. A szalámi és a hungarikum jobban megfogott 🙂

Mik azok a szalámik, amiket javasolnátok kóstolásra?

 2. holgerhartland — 2015-07-28 12:47 

Lám, lehet Magyarországról és a problémáiról úgy is írni, hogy nem férgezzük le a magyarokat és nem alkalmazunk rájuk sértő és buta sztereotípiákat.

 3. professzorpizka — 2015-07-28 13:15 

@holgerhartland: Lám, lehet a bloggereket atyáskodó hangon sértegetni.

 4. professzorpizka — 2015-07-28 14:06 

@holgerhartland: Igazából az a nagyon szomorú, hogy Kafka zseniális ötletét, amelyet annyi jó dologra lehet érteni, olyan kevesen értik.
Sajnos te sem, ez pedig nem kis részben a pocsék magyar irodalomoktatás hibája.
Kafka novellájának ugyanis nem az a lényege, hogy Samsa féregé változik. Ez egy mellékes szál, amely kizárólag azért van benne a történetre, hogy felkapd a fejed.
Az eredeti Samsa egyedül marad – látszólag – az átváltozással, csak a figyelmes olvasó teszi fel magának a kérdést: ki a nagyobb féreg? Samsa, vagy a családja?
Már ennél, az eredeti változatnál is elvégezhetünk egy igen egyszerű gondolatkísérletet. Kezdjünk el behelyettesíteni dolgokat a bogárrá változás helyére!
Képzeld el azt, hogy te vagy Gregor Samsa, és egy csupa reálértelmiségivel teli családban, ahol mindenki szakbarbár gépész, vegyész, fizikus, ráébredsz, hogy téged igazán valami egyszerűbb kézműves mesterség érdekel, talán nyögve elvégezhetnéd a Műegyetemet, de igazán boldog akkor lennél, ha a magad készítette csillárokat vagy postakürtöket árulhatnád az üzletedben. Vagy főznél, vagy hegedülnél.
Vagy képzeld el, hogy egy bigott katolikus, ráadásul kőkemény fideszes családban nősz fel, és egy szép napon be kell vallanod magadnak, hogy te bizony homokos vagy, ráadásul a fiú, akit szeretsz, az egy balos liberálértelmiségi.
De az igazi érdekesség nem itt kezdődik.
Képzeld el, hogy valami jobbá változol, mint a környezeted. Tegyük fel, hogy apád egy nőverő bunkó, anyád valaha, amíg jobban nézett ki, kifeküdt néha dolgokat magának, sőt, tán még csak simán pénzért is csinálta, a bátyád már rég sitten van rablásért, te is másodjára járod a tizediket…és egy reggel arra ébredsz, hogy olvasott, művészeteket is kedvelő gyerek vagy, különös tehetséggel az időmértékes verseléshez, a germán nyelvekhez, a sakkhoz, és a matematikához. Észre fogja ezt a családod venni, vagy te leszel a bogár, akit végül utálatuk elpusztít? Esetleg, ha megküzdesz azért, hogy kitörj, majd jól „megkedvelnek” és fizetheted életed végéig apád és a bátyád ügyvédeit, meg anyád alkoholizmusát?
Kafka művének – számomra – ebben áll a zsenialitása. A groteszk torzítás mögött rengeteg gondolkodnivaló van magunkról és a minket körülvevő emberekről és társadalomról.

Panama – szerintem – zseniális parafrázisát ugyanígy kell megfejteni. A világirodalom már megadta a módszert: sarkítsunk.
Ahhoz, hogy Panamajack írásának lényegi mondandóját megértsük, megintcsak kísérletezni kell, ugyanúgy, mint az eredeti művel, terjedelmi és lustasági okokból nem ismétlem meg.
És el is jutunk a lényeghez.
Az eredeti Gregor Samsát átváltozásáig nagyon szereti a családja és semmi sem utal arra, egész addig, míg meg nem látják, hogy valaha majd módszeresen a halálba kergetik.
A magyar emberek – ahogy azt ebben a blogban már sokszor kifejtettem – alapvetően jók. Van köztük rendesebb, bunkóbb, okosabb, butább, jobb és gonoszabb, de a magyar egy jó emberek alkotta, jó nép. Az én népem, a Panamajack népe, a te néped.
Miért van akkor mégis az, hogy ezzel a néppel meg lehetett csinálni 1944-et? Miért ment a magyar csendőr, a magyar vasutas, de az egész egyszerű ember is segíteni a honfitársait vonatra rakni, miért jelentette be a házmester, hogy az az ember, akivel évtizedek óta kedélyesen köszönnek egymásnak, fenn bújt el a padlás gerendái között?
Erre a kérdésre az a válasz, hogy valami, lassan úgy megváltoztatta a közgondolkozást, hogy az emberek egy szép napon átváltoztak valami mássá, mint amik addig voltak.
Hogyan történhetett ez meg? Sajnos úgy, ahogy most is történik. Az elfogadható gyűlölet és az elnézhető erőszak szintjének módszeres és folyamatos magasabbra emelésével.
Százszor elmondtuk itt Panamával, hogy a bevándorlást mi is korunk egyik legkomolyabb, korszakos problémájának tartjuk. Azonban a bevándorló emberek (próbáld ki, hogy mindig odagondolod az ember szót a bevándorló vagy a menekült után) ellen felszított gyűlölet azonban azzal jár, hogy egyre jobban elfogadjuk a gyűlöletet, egyre jobban toleráljuk egyre keményebb formáit, és egyre kevésbé vesszük észre, hogy újabb és újabb embercsoportokat gyűlölünk.
Ez a mi bogárrá változásunk.
Panamajack írásának zsenialitása pedig abban rejlik, hogy a kafkai szituációval ellentétben, ahol egyvalaki változott át és kitaszította magából – és végső soron megölte – a társadalom, itt más történik.
Itt valaki átváltozott – ne feledd, onnan indultunk, hogy akár argentin csatárzsenivé is változhatott volna – és észreveszi. És amikor szembesül azzal, hogy mindenki átváltozott, megnyugszik.
Folytasd gondolatban Panamajack írását! Szerinted mi lesz azoknak a sorsa, akik nem változtak át? Ugye, hogy félelmetes? Vajon te, aki jó embernek tartod magad – és nem is kétlem, hogy az vagy – nem leszel megkísértve azzal, hogy beállj a sorba jobb meggyőződésed ellenére? Ha beállsz, akkor fogod tudni, hogy mikor színleled még az átváltozást, és mikor válik a lényeged is eggyé velük?

Amin lehet és kell is vitatkozni, az az, hogy ami most zajlik menekült- és bevándorlóellenes kampányként, az alkalmas-e egy Átváltozás előidézésére. Panamajack szerint igen, és műve ezt mutatja be. Ezt jelenti.

Noha nem szorul védelemre, és végképp nem szorul megmagyarázásra, úgy döntöttem, hogy megmagyarázom, mert szerettem volna neked – ismeretlenül – tiszteletem kimutatni. Kérlek, hogy ha megy – márpedig megy – a kommentjeidet igyekezz annyi szellemi energiával felfűteni, amennyit én erre a kommentre fordítottam.

 5. tudi — 2015-07-28 18:18 

Az írással teljesen egyet tudok érteni. Ez a hungarikum mizériát én sem igazán értem, valami attól hungarikum, ha nincs belőle sok, ami van, az meg minőséget képvisel, mert csak így van értelme szerintem. Valamint tényleg fontos nem csak a nagy reklám, hanem a „minimálreklám” is, hogy az a hungarikum tényleg jó és ez nem csak valami marketing buma. A pornóról, bár én nem rajongok érte, de el sem ítélem, egyszerű kereslet-kínálat. Mondjuk én inkább lennék büszke kis hazánkra, ha nem a pénzért mindent lányokról lenne híres, hanem olyan emberekről, akik például feltalálták a szuperhatékony napelemcellát, amit itthon gyártanak. Inkább, mint az AUDI gyár, ami minden, csak nem hungarikum.

 6. untermensch4 — 2015-07-28 19:52 

@professzorpizka: „Ezen kívül szereti a hazáját, és szeret valamit behozni ide, és eredményesebben művelni, mert úgy gondolja, ezt mi jobban meg tudjuk csinálni.”
Ez lenne szerintem a kitörési pont. Van egyfajta maximalizmus sok emberben csak sajnos egyéb perspektíva híján mások csesztetésében élik ki magukból.
Pedig van „szíriuszos” párhuzamos példa arra „hogyan ne legyünk nyomorultak ha összeesküdnek tőkéletes ellenünk”, a japánok. Százvalahány éve tényleg a világ legnagyobb birodalmai akarták meghódítani/dominálni (nem a pornós vonalat hoznám be eme fura szóval), nyersanyag ohne s még a koreaiak/kínaiak is csak lázadoztak… (oké, az etnikai sorsüldözöttségre nem olyan jó a párhuzam). Aztán elkezdtek a jobbaktól tanulni (haditengerészetet a britektől) és próbáltak fejleszteni. A kwai folyó hídja pl kísértetiesen hasonlít 1916-os amerikai hídmérnöki kézikönyvben szereplő fahídra de a japán történész/mérnök szerint csak véletlen egybeesés 🙂 és mindezt kedvesen mosolyogva mondja. Azért is jó példa japán mert amikor agyukra ment a sovinizmus (mindenből jobb a japán mint bármi más) akkor f@szagyerekség és elszántság ide vagy oda, bizony egyedülálló módon feltörölték velük a padlót és tényleg sokakkal sikerült addigra ázsiában megutáltatniuk magukat. Aztán a romhalmazon elkezdtek újra a tanulós módszerrel foglalkozni, sírás-rívás helyett (mellett), pedig az 50-es években náluk is volt amfetamin-boom, nem csak a rothadó főkapitalistáknál…
Másrészt, miközben tanulunk tőlük esetleg mint pornó-piac is jól jöhetnek, bár fura ízlésük van.

 7. flashbang52 — 2015-07-28 20:34 

@untermensch4:

Majd kapsz te pofádra, hogy szélsőbalos libsi vagy. Ugyanis japán kormányzó pártját úgy hívják hogy Liberális demokrata párt. Fújj még egy ilyen nevet. Nehogy má ők legyenek a pédakép! Még több atomot kéne dobni rájuk. ( Mellékesen vagy 50 éve senki nem tudja ezeket a mocsok libsiket hosszú távon megszorongatni.) Az már tényleg horribile dictu, hogy az ellenzékben lévő Japán Demokrata párt ami magát baloldalinak vallja a felmérések szerint azonban jobb és baloldali támogatói egyforma számban vannak. Na ezt hogy ívelitek be kedves libsiző olvasók ? 🙂
Ami vágottszeműeknél más mint nálunk, hogy ők nem qrják szét a történelmület cirka 20 évenként. Aki államférfi volt vagy nagy hadvezér nemzetvédő, vagy nemzetvesztő az mindig is az marad. Nem kell állandóan új hősöket, démonokat árulókat, vagy félisteneket imádniuk. Pláne nem kell olyat tenniük, hogy aki tegnap még hős megmentő volt az ma már utolsó mocskos gazember. Ami tegnap még érték volt az mára üldözendő viselkedés. Ami tegnap még pozítiv jelző volt az mára szitokszóvá változott csak azért mert néhány hülyegyereknek így könnyebb lehet az élete.
Na ez az igazi hungarikum! A történelem állandó átírása. Ebben a témában azért kevesen tudnak ilyen mérvű pálfordulásokat felmutatni, és ennyire következetesen végigvinni az összes hülyeséget ami ezzel jár ( milliárdok szobormozgatásra, újratemetésre, stb)

 8. komojtalan — 2015-07-28 22:01 

@wazelin: Nem sok értelmes van (nekem) az Index Velvet (női) rovatában, de a tesztek egy része értelmes. Volt egy szalámi teszt és a Penny saját márkás Karát szalámija nyert. 3.2k, de az íze a 30 évvel ezelőtti téli szalámit idézi. Hertzet ettem pár éve és nem győzött meg, ez jó.

Tulajdonképp a Hungaricum, vagy bármilyen ország saját terméke nem rossz dolog, de nem kellene túlzásba esni. Most a görög feta sajt ugrik be, vagy a Badacsonyi, Tokaji borok, de az igazán fontos dolgokat már levédettük, már csak maszatolás, vagy nem is tudom minek nevezzem folyik.

 9. panamajack — 2015-07-28 23:13 

@komojtalan: a szó, amit keresel: parasztvakítás. 🙂

 10. flashbang52 — 2015-07-28 23:43 

Speciel a Tokaji borokat nem sikerült levédetnünk. A szlovákok is használhatják. Bónusz plusz amikor már majdnem sikerült elhitetni a világgal, hogy a Tokaji az csak Magyarországról az igazi, akkor a Tokaji borházról kiderül, hogy hamisítja azt a bort amit neki kellene szinten tartani és mindenfajta pancsolást üldözni.No azóta a magyar tokaji eladása lefelé a Vinohradnícka oblasť Tokaj- é meg felfelé mozdult.

 11. norniron — 2015-07-29 00:20 

Szerintem az igazi Hungarikum az a „hungarikum” intézménye maga. Ilyen szerintem sehol a világon nincsen Persze vannak minden népnek, nemzetnek védendő értékei a német sörtől a fehérfejű rétisasig, de ezeket tudtommal nem hívják „germanicumnak” és főleg nincs olyan bizottság, ami összeülne, hogy a libanyakas sóletről megállapítsák, hogy az mától kezdve judaicum. Nálunk meg van.
Nálunk meg már rég átment ez a dolog a józan ész határán:
– az Amerikából behozott ákácot hungarikumnak nyilvánítják, mert szól róla egy érzelgős operettsláger.
– Hobbiból a XIX. században kitenyésztett állatok, mint a drótszőrű vizsla, vagy a magyar agár hungarikumok
– Hungarikum a sport szelet és a túró rudi.
– Hungarikum a C-vitamin
Rengeteg ötletem lenne még hungarikummá nyilvánításra:
– Trappista sajt
– Szeletelt snidlinges párizsi
– Gépsonka
– a MÁV-Start Zrt.
– a tacskó testű, németjuhász fejű és farkú magyar falusi eb
– a bács-kiskun megyei csettegők
– a kannás borok, amiken azért zárjegy is van, mert rendnek köll lenni
– a Szomszédok c. „teleregény”
– a Budaörsi út, Budapest kapuja Európára
– Kis Grófo
– a közbeszerzésekről szóló 1995. évi LX., 2003. évi CXXIX. és 2011. évi CVIII. törvények (és már készül az új)
És még sok minden, ami bearanyozza az életünket.

 12. bertrand — 2015-07-29 00:49 

Egyszer azért ellátogatnék az egyik ilyen megyei hungarecskagruppen ülésére, hogy betekintést nyerhessek a döntési folyamatok hátterében húzódó érvelésekbe, beszédmódokba és diskurzusokba 😀 (ez egy flashbang52 tollára kívánkozó téma amúgy)

 13. bertrand — 2015-07-29 01:28 

@bertrand: egyébként nem tudom, van-e itt valaki, aki közelebbről ismeri ezt a hazai számítógépes/design startupkultuszt, mert nekem ez is a hungarikumozáshoz hasonló önszórakoztatásnak tűnik. A LogMeIn, a USTREAM és a Prezi komolyan vehető (Árvai Péter is ugye külföldről hozta a Prezihez a vállalati kultúrát, hogy a poszthoz hozzászóljak), viszont a Design terminálos–államtitkáros vonal elég röhelyesnek tűnik. Pedig egy ilyen kis országnak a számítógép-ipar konkrétan a Jóisten lelógó lába lenne, ha tetszenénk megfogni.

 14. flashbang52 — 2015-07-29 01:32 

Aleska Diamondot idézném : Köszönöm a belémhelyzet … khmm … bizalmat…
Amint eljutok egy ilyen hungaricum értékelő rendezvényre a helyzet komolyságának megfelelő beszámolót fogok róla rittyenteni.. Éppen ezért remélem, hogy ettől a poszt-tól ihletet kap valamelyik hungaricum bizottság és a fő téma Jenny Noel vagy Nicoletta Ferrari alkalmassága lesz a hungaricum cimkére
.Termékbemutatóval, kostólóval, promóciós filmekkel, személyes találkozókkal.éémánybeszámolókkal.
Azt még nem tudom, hogy a sport, túrizmus, vendéglátás, vagy a kulturális örökség kategóriába kellene őket nevezni. 🙂

 15. holgerhartland — 2015-07-29 03:08 

@professzorpizka:
Köszönöm a hosszú és jóindulatú választ. Értem, amit magyarázol. És én is nagyjából így értelmeztem Panamajack művét, és nagyjából ugyanazért látom utálatosnak, amiért te zseniálisnak. De haladjunk sorban.

Kafkát olvastam a gimnáziumban, és a jelek szerint „jó” irodalomoktatást kaptam, mert hasonló dolgokra hívták fel a figyelmemet már akkor is, mint most te. A „képzeld el” kezdetű példáidhoz hasonlóm is van, csak én nem homoszexuális fiú vagyok egy katolikus fideszes családban, hanem „jobboldali elhajló” egy balliberális dominanciájú környezetben.

De most nem Kafkáról van szó, hanem Panamajack novellájáról, és az bizony más. Kafka novellájában a nézőpont váltakozik, az olvasó empatizálhat akár a családdal is. Panamajack írása viszont a szájbarágásig egyértelmű ítéletet alkot. Ezt magad is pontosan értetted, hiszen ezt írod: „Képzeld el, hogy valami jobbá változol, mint a környezeted.” Jobbá??

Pontosan itt kezdődik a baj. A magyar népet vagy annak többségét megtestesítő „Samsa József” egyértelműen ellenszenves figura, erről gondoskodnak a bemutatására használt, közvetlenül az arcunkba tolt buta sztereotípiák az alkoholizáló, zabáló, családverő, képmutató és magát nagyra tartó primitív tuskóról. A szerző és vele az olvasó perspektívája tehát külső vagy még inkább „felső”: ha elfogadjuk a szerző nézőpontját, együtt szörnyülködhetünk vele, hogy micsoda féreg lesz a magyarokból és közben együtt lehetünk büszkék: milyen jó, hogy mi nem vagyunk olyanok, mint ez a szemét vámszedő ott a templom végében, látjuk ám a szemünk sarkából.

De milyenek is a magyarok? Panamajack szerint épp féreggé változnak, te meg most a ló másik oldaláról azt mondod, „a magyar emberek (…) alapvetően jók”, csak a gyűlölet szítása teszi őket rosszá. Ilyesfajta külső oktulajdonítást Panamajack írásában viszont nem látok.

Szerintem pedig a magyar emberek nem jók és nem rosszak, hanem egyszerűen emberek, mint bárki más, és a helyzet, a körülmények és a társadalmi kontextus erősen befolyásolja, hogy mire hogyan reagálnak. Amikor Debrecenben a táborból kitörő menekültek az utcán hőzöngtek és „Allah akbar”-t kiabáltak, balliberális véleményvezérek siettek nyomban rámutatni, hogy ez a táborbeli zsúfoltság és az átélt megpróbáltatások miatt is lehet. Oké, lehet, hogy így van – egyébként leszarom, akkor sem akarok ide tömegben muszlimokat, de azt elismerem, lehet, hogy így van. Valahogy hiányzik viszont ez a fajta szituacionista-strukturális megközelítés, amikor migránsellenes magyarok hasonló hőzöngéséről van szó. Főleg, hogy az utóbbiak a mieink, az előbbiek pedig mégiscsak idegenek.

Ez egy ideges és csalódott ország, amelyet huszonöt éve frusztrál a rendszerváltáskor vágyott nyugati életszínvonal tartós elérhetetlensége és az a többé-kevésbé megalapozott érzés, hogy tisztességes úton itt nem lehet egyről a kettőre jutni. Ez adódik hozzá ahhoz a természetes ellenérzéshez, amivel az emberek a más kultúrájú, más kinézetű, az övéktől gyökeresen eltérő csoportok tagjainak tömeges, tehát potenciálisan konfliktuózus megjelenését fogadják (nem csak nálunk).

Ehhez képest a magyar közönség reakciója nem kirívóan ellenséges. Vannak gyűlölködő vagy túlzó és heves megnyilvánulások, de az arányok ismerete nélkül ez nem bizonyít semmit azon kívül, hogy igen, egy tízmilliós országban ilyenek is léteznek. Hogy ez a kormány politikájának az eredménye lenne, az pedig csak „post hoc ergo propter hoc”-típusú okoskodás. A felmérésekből annyit tudunk, hogy a magyarok többsége nem akar ide közel-keleti és afrikai migránsokat, és nem akart korábban sem. Nem feltétlenül azért, mert bántani akarja őket – hanem csak nem akar segíteni, mert úgy érzi, van elég baja így is, és egyébként is van egy olyan tapasztalata, hogy a liberálisok az eszméik megvalósításának a költségeit és kockázatait rá terhelik, míg saját maguk ezeket messzire elkerülik.

Megjegyzem, a gyűlölet sem „Átváltozás”. A gyűlölet nagyon is emberi dolog. Nem kell hozzá kormányzati kampány sem, elég némi érdekkonfliktus és fenyegetettségérzet. Amikor az iskolázott, előnyös helyzetű városi polgár, akinek a költségekből és a kockázatokból is kevesebb jut (és amúgy is teherbíróbb) a nála kitettebb, frusztráltabb és iskolázatlanabb köznép egyes tagjainak heves reakcióin méltatlankodik, az hasonló észjárás, mintha a debreceni eset kapcsán valaki „félállati, őrjöngő migránshordáról” írna. Ha pedig már gondolatkísérlet, akkor játsszuk le fejben azt is, hogy alakulnának a dolgok, ha most ballib kormány lenne.

 16. panamajack — 2015-07-29 07:12 

@holgerhartland: de jó, hogy nem vagy amerikai. Még megütne a buta a South Park, American Dad, Simpsons féle balliberális gyűlöletorgiáktól… Vígasztaljon a tudat, hogy ezt a blogot alig olvassa valaki, és nem egy egész világ röhög a humortalan, sértődékeny nagymagyarokon (annál inkább a bunkó, elhízott, fánkzabáló és fegyvermániás jenkiken)!

 17. panamajack — 2015-07-29 07:22 

@holgerhartland: „Ha pedig már gondolatkísérlet, akkor játsszuk le fejben azt is, hogy alakulnának a dolgok, ha most ballib kormány lenne.” – itt a blogon ugyanez lenne. Ha nem hiszed, olvasd el a Prof 2010 előtti bejegyzéseit.

 18. professzorpizka — 2015-07-29 08:45 

@holgerhartland:
Képzeld el nekünk milyen rossz lehet, a naftalinszagú, klasszikusan jobboldali, konzervatív, ráadásul borzasztó elitista világnézetünkkel. Még csak egy másik szurkolótábor sincs, ahova átülhetnénk. Nem biztos, hogy nekünk rosszabb. Igaz, a családi hátterünk az undok felsőértelmiség, de ez sem segít, gondold el milyen az, ha az embernek valami Justice doktor kalandjait kéne ismerni (akit ugye nem dzsásztisznak ejtenek) ehhez képest Révai Nagy Lexikonát szokta nézegetni, mert szép képek vannak benne. (true story, két éve egy buliban azt hitték velem egyidős emberek, hogy ekkora pókerarcom van, hogy el tudom játszani, hogy fogalmam sincs erről a „Justicéről”, akiről azóta megtudtam, hogy generációm ifjúságát meghatározó képregényhős. Na mindegy, nem ez a lényeg.)

Samsa József nem ítélet, hanem kétely és kérdés: megtörténhet? Ha megtörténhet, csak velünk fog megtörténni? Másokkal is? Mi észre fogjuk venni? Mások észre fogják venni?

A blog nagyrészt arról szól, hogy a magyarok siralmas állapota kb 90%-ban a magyaroknak köszönhető, és senki másnak. Mindig van valami jó kis teóriánk, hogy miért van tele cigicsikkel az utca, de senki sem dobja a hamuzóba.

 19. panamajack — 2015-07-29 08:51 

@professzorpizka: nekem megvolt a Révai lexikon meg Justice doktor is, bíbibí! 🙂

 20. professzorpizka — 2015-07-29 09:46 

@panamajack: Jó, de te geek vagy, én meg simán csak pszichopata 😀

 21. noirp — 2015-07-29 12:57 

@panamajack:
Háttö nekem pont a Révai nem, de egyidőben a Spanyol festészet, egy ásványhatározó és a Justice doki…

 22. holgerhartland — 2015-07-29 17:01 

@panamajack: Bírom a South Parkot, kedvenc részem a Death Camp of Tolerance, mert az vicces, ellentétben a te írásoddal.

 23. holgerhartland — 2015-07-29 17:07 

@professzorpizka: Tudom, hogy nektek sem jó, és szerintem ti is jobban járnátok, ha hallgatnátok rám, de a ti dolgotok. Nem tudom, gyerekkorunk képregényfüzete, a Kockás hogy jön ide.

„A blog nagyrészt arról szól, hogy a magyarok siralmas állapota kb 90%-ban a magyaroknak köszönhető, és senki másnak.” – Igen, erről szól. A csoport problémáiért a csoport tagjait hibáztatjátok az egyén szintjén értelmezhető, belső jellemzők tulajdonításával. Az előítéletes gondolkodás klasszikus, tankönyvi példája. 🙂 Mindezt konkrétan az átváltozásos novellában a csoporttal való empátia vagy azonosulás legkisebb jele nélkül, a kívül-, sőt, felülálló perspektívájából, az ellenazonosulás felé tett öles léptekkel.

Ajánlom az alábbi posztot, nem önreklámból (magamat reklámozni?? főleg nektek??? :))), hanem hogy ne kelljen most sokat írnom:

http://hartland.blog.hu/2013/10/27/a_birka_nep_az_apokalipszis_es_a_politikai_elemzo

 24. panamajack — 2015-07-29 17:44 

@holgerhartland: „A csoport problémáiért a csoport tagjait hibáztatjátok az egyén szintjén értelmezhető, belső jellemzők tulajdonításával.” – ez így nem teljesen igaz. Nem csak, sőt nem is elsősorban a csoport tagjainak egyéni viselkedését hibáztatjuk, hanem a csoport kultúrájának és rendszerszerű működésének bizonyos elemeit. Veled ellentétben konkrét észérvekkel, javaslatokkal. Ezzel mi SOKKAL több bizalmat szavazunk a csoportot alkotó egyéneknek, mit te, ugyanis veled ellentétben feltételezzük, hogy vannak annyira okosak és erősek, hogy adott esetben változtassanak a csoport diszfunkcionális működésén. Olyanok vagyunk, mint a szigorú tanár, aki nagyon alaposan elmagyarázza a tananyagot a diákoknak, de elvárja tőlük legalább a gondolkodásra tett erőfeszítést. Ellenben te azt várod, hogy megsímogassuk az osztályutolsó Pistike fejét, hogyaszongya szegény hülyegyereknek nehéz a családi helyzete, minek terheljük őt még az egyszereggyel is? Nem hiszem, hogy kettőnk közül te vagy a jobb hazafi…

 25. panamajack — 2015-07-29 18:06 

@holgerhartland: Először nem akartam elolvasni az írásodat (a cím alapján könnyen kitalálható, miről szól), de aztán mégis. Az volt benne, amit gondoltam, azzal a kiegészítéssel, hogy szerinted az elit felelőssége nagyobb, mint az „egyszerű népé”. Ebben teljesen egyetértünk. Most már csak az nem világos, hogy honnan szeded, hogy mi nem pontosan ezt hajtogatjuk ebben a blogban évek óta?

 26. holgerhartland — 2015-07-29 18:23 

@panamajack: A novelládban sem strukturális magyarázatnak, sem konkrét észérveknek vagy javaslatoknak nem volt nyoma sem. Én pedig elsősorban azt bíráltam, mivel, bár havonta-kéthavonta benézek erre a blogra, nem tartom számon a teljes bloggeri munkásságotokat. Az átváltozásos posztról és a hozzá kapcsolódó kommentekről van szó, erről, ami alatt most beszélgetünk, már nem (ld. a 2. sz. kommentet).

„Olyanok vagyunk, mint a szigorú tanár…” – pontosan ez az a magas ló, amiről le kellene szállni. Ez az ideológiai pozíció Magyarországon megbukott, elvesztette a legitimációját, pont erről szól többek között az elmúlt 5-8 év. (Mellesleg névtelen bloggerek esetében persze már eleve nincsen erre semmilyen legitimáció. Szigorú tanárok? Engedjétek meg, hogy kiröhögjelek! :D)

A „pedagógiátok” nagyban a szemünk láttára vallott kudarcot, így nem tudom, hogy mit reméltek tőle kicsiben. Igen, tudom, hogy nem pontosan ugyanaz, mint ami kudarcot vallott, de nem is eléggé más. Az utolsó előtti mondatod ugyanakkor a „hamis dilemma” tipikus esete, hát akkor milyen tanár vagy te, baszki? 😀

 27. holgerhartland — 2015-07-29 18:28 

@panamajack: Na most akkor „kb. 90%-ban a magyaroknak köszönhető”, és akkor max. 10%-ot hagytok a struktúrának és a struktúrát alakító elitnek (amelyre, megjegyzem, szintén hatással lehetnek strukturális kényszerek), vagy „teljesen egyetértünk”? A kettő kizárja egymást. Nem szeretnék a teljes blogotokról beszélgetni, mert ahhoz nem ismerem eléggé. Szoktam olvasgatni, nagy néha kommentelek (most is csak azért ilyen sokat, mert nagyon nem tetszett az előző poszt és elkezdtünk vitatkozni), de nem akarok a teljes blogról ítéletet alkotni. Csak az előző írásról és az ahhoz kapcsolódó kommentekről.

 28. flashbang52 — 2015-07-29 18:38 

@holgerhartland:
Szóval nem akarsz ide tömegesen muszlimokat? Miért is? Láttál már közelről muszlimot vagy csak médiákon keresztül tudod milyen is „A” muszlim?

 29. panamajack — 2015-07-29 18:40 

@holgerhartland: oké, akkor megegyezhetünk abban, hogy másképp látjuk a dolgokat. Mi továbbra is arról írunk, amiről kedvünk tartja, neked meg jogodban áll nem egyetérteni.

 30. professzorpizka — 2015-07-29 18:46 

@holgerhartland: de, teljesen más, csak te nem érted, mert neked minden értelmiségi megközelítés rögtön szadesz meg schiffer. Viszont majd lesz rólad poszt.

 31. holgerhartland — 2015-07-29 18:51 

@panamajack: Ebben már megegyeztünk… „szerintem ti is jobban járnátok, ha hallgatnátok rám, de a ti dolgotok.”

 32. holgerhartland — 2015-07-29 18:57 

@professzorpizka: Túlértékelnél azzal a poszttal, még ha csak a jelenség szintjén írnád is, de ha már ilyesmikre pazarlod az időd, akkor háttérinfóként közlöm, hogy bár a szadeszt valóban utáltam, Schiffert bírom, szavaztam is a pártjára. Az „értelmiségi megközelítést” pedig beteszem a „hiperintelligens, ötszázszorosan olvasott” és a „szigorú tanár” mellé a röhejraktárba.

 33. panamajack — 2015-07-29 19:13 

@holgerhartland: azért fura ezt a zsigeri értelmiség- és elitellenes öntudatos proletár dumát egy állítólagos doktorandusztól olvasni. De hát te tudod…

 34. flashbang52 — 2015-07-29 20:30 

@holgerhartland:

Elolvastam. Ezt is meg még egy jópárat. Végső konkluzióként egy idézetet ajánlanék figyelmedbe:.
” Ne beszélj spanyolul!
Miért?
Mert nem tudsz! Ha tudnál azt mondanám, hogy beszéljél, de nem tudsz! „

 35. holgerhartland — 2015-07-29 20:53 

@panamajack: Nem vagyok doktorandusz. IRL sem, de itt a neten, ahol nem a saját nevemet használom, főleg nem.

 36. panamajack — 2015-07-29 20:55 

@holgerhartland: szerintem valamelyik előző kommentedben azt írtad, hogy az vagy. De lehet, hogy rosszul emlékszem.

 37. flashbang52 — 2015-07-29 21:16 

Erre emlékezhettél :

Átváltozások 16 bejegyzés

„Nb. Magyarországon csináltam doktorit (még ha neked ez annyit is ér :)), és egyelőre itt is maradtam. „

 38. professzorpizka — 2015-07-29 21:35 

@holgerhartland: igen, teljesen igazad van, apám is mindig mondja, hogy ne írjam túl a dolgokat. Az egyszavas lényeget viszont a hölgyolvasók miatt nem írom ki.

 39. holgerhartland — 2015-07-29 21:45 

@flashbang52: Hát ez az: ha csinál_tam_, akkor már nem lehetek -andusz. Ezt egy értelmiségi elitblog szerzőinek és törzsközönségének tudnia kellene. 🙂 De hagyjuk, egyáltalán nem nagy szám, és itt semmi jelentősége, csak egy doktorandusz kommentelőnek jegyeztem meg a kontextus miatt. Nektek nem vagyok doktor, jó? 😉

 40. panamajack — 2015-07-29 21:46 

@holgerhartland: jó, ezen nem veszünk össze… 🙂

 41. bertrand — 2015-07-29 21:59 

@holgerhartland: Mivel az a kommented nekem szólt, megjegyezném, hogy én sem vagyok doktorandusz még, és nem is állítottam. Figyelmesebben olvass 😀

 42. professzorpizka — 2015-07-29 22:06 

@holgerhartland: oke, nekunk nem vagy doktor.

 43. holgerhartland — 2015-07-29 22:46 

@bertrand: Azt írtad, hogy a doktori képzés után esetleg nem jössz haza. Ez úgy hangzott, mintha már legalábbis felvettek volna. Ha még nem, akkor gratulálok az önbizalmadhoz. Menj el nyugodtan, és ne gyere vissza, ha nem akarsz, de csúnya dolog lenne pocskondiázni az országot, amely végül is beletette a magáét a te humán tőkédbe. Magyarország nem azonos Orbán Viktorral vagy a Fidesszel még akkor sem, amikor a (relatív) többsége éppen őket választja. Búcsúzni szépen is lehet.

 44. untermensch4 — 2015-07-29 22:52 

@holgerhartland: Nem mondom hogy értek az irodalomhoz de Kafka nem véletlenül van tankönyvileg kiemelve a tömegből. Szóval én nem várom el Panamajack-től hogy lemossa Kafkát annak szakterületén, a plagizálás elkerülése és az egyértelműsítés végett viszont látványosan „kafkásra” kellett írnia hogy a néhaitól vett hangulati többlet is segítse a gondolatainak közlését.
A „szigorú tanár”-dolog viszont nem olyan röhejes mint gondolod. A net mint kommunikációs csatorna miatt a tanárt illető tiszteletet nem lehet kikényszeríteni, csak kiérdemelni. A „diákokat” nem lehet kényszeríteni hogy végig üljék az órát (olvassák el a posztokat), nincs retorzió (sem osztályzat, sem egyéb hiszen így anonimitásunkba burkolózva akár el is sétálhatunk egymás mellett az utcán naponta. Az írás viszont megmarad, az idő igazolja vagy sem az esetleges tanári prognózisokat és minden párbeszéd visszakereshető (az ókori görögök álmodozhattak ilyesmiről dialógus-alkotás közben).

 45. untermensch4 — 2015-07-29 23:09 

@flashbang52: Én egy bizonyos szintnél fanatikusabbakat nem akarok semmilyen vallás követőiből. Eddig a kb 40ezer muszlim az országban nekem teljesen problémamentesnek tűnik (mármint az életvitel-szerűen itt élőkről beszélek), ellenben távolabbi rokonságomban volt/van olyan vallási fanatikus akivel vszeg néhány órán belül aktív polgárháborúig tudnám fokozni a helyzetet. A szintén az országhoz tartozó kb 800ezer alkoholistát viszont soknak találom. „A” vallási fanatikusokról és „AZ” alkoholistákról beszéltem ugyan de bővebben a halmaz nagyobbik hányadát értem alattuk, szétválogatásukat egyénileg tervezem.
Sztem azért nem akar tömegesen muszlimokat mert a „világi” és „egyházi” aspektusok szétválasztását fontosnak érzi (úgy európaiként mint magyarként, de legalább az egyik…) és ez a muszlimok esetében problémásabb, legalábbis a muszlim országoknál pont a társadalmi rétegződés „nemzeti fokozata” hajlamos halvány/semmilyen lenni míg alatta-fölötte lévő szinteken (törzs, „egyház”) erősebb, ez nehéznek láttatja az asszimilálást egy alapvetően nemzetállami tagolású helyen, főleg egy alapvetően nemzeti tagolásban gondolkodó szemlélő számára. Plusz merő hagyománytisztelet, egyszer hosszadalmas erőlködéssel kellett kirakni a törököket, valahogy nemzeti szinten rögzült a „rossz szomszédság: török átok” mondás esszenciája (minden értelemben rögzült… 🙁 ).

 46. bertrand — 2015-07-29 23:19 

@holgerhartland: Jó, hát beismerem, hogy piszkálni akartalak, azért hívtam fel a figyelmedet erre a részletkérdésre. Egyébként már felvettek a doktori képzésre, viszont beiratkozni csak ősszel fogok, jelenleg pedig dolgozom, tehát nem vagyok doktorandusz.

Ami fontosabb: ha visszaolvasol, akkor látod, hogy nem Magyarországot húztam le a közepesen rossz poénjaimmal, hanem elég jól körülhatárolható csoportokat (hungarikumbizottságok, „startapok”, nemzetikádárista polgártársak), akik jobbra is használhatnák az energiájukat. Nem gondolom, hogy az ország ezekkel egyenlő (hol állítottam ilyet??), én is úgy tartom, ebben az országban marha nagy potenciál lenne. Viszont ezt a blogszerzők már sokkal jobban és részletesebben kifejtették.

Hiba volt beszállnom az iszapbirkózásba, részemről befejeztem.

 47. flashbang52 — 2015-07-30 20:29 

@untermensch4:

Én sokkal jobban tartok attól hogy a pár száz ezer pravoszláv túrista fog erre felé menedékjogot kérni AK 102 családi ereklyéket magukkal cipelve, és hirtelen kiderül, hogy a Tisza vonaláig minden Szvatopluk morva népéé akik meg rábrednek, hogy ők itten el voltak nyomva az elmúlt 2000 évben.
Hogy ez elképzelhetetlen ? Kb annyi valóság alapja van mint annak, hogy az ISIS küldi ide kegyetlen, kigyúrt öngyilkos merénylőit, hogy romba döntsék kis hazánkat.
Egyébként megtaláltam a megoldást. Ide akarnak jönni. Jöjjenek, de akkor mindenki. Mi meg megyünk oda. Területcsere. Jól kibabrálnák a bennünket nem szerető szomszédokkal. Indiával meg mindig jól kijöttünk. Mit veszítenénk. Kellemes klima óriási területek az infrastruktra pont olyan mint nálunk meg a kórházi ellátás is. Lenne egy csomó ásványi kincsünk, tengerpartunk. Közel lennénk Kínához ( keleti nyitás, Közelebb lennénk Ausztráliához, Déli nyitás. Nem kellene banánt meg narancsot exportálni.Egzotikus állatok és ezeréves városok ahová dőlne a sok túrista. Nem kell fűtésre költeni de az Induson úgyis van pár darab vizierőmű a légkondik működtetésére. Rendezhetnénk téli meg nyári olimpiát is. 🙂

 48. untermensch4 — 2015-07-31 14:19 

@flashbang52: Nem lenne jó csere, annekiek nincsen elásott szívcsakrájuk… 🙂
Ezt a Szvatopluk-krízist viszont tényleg bele kellene venni a köznemgondolkodásba.
Van ugye a sok ellenünk irányuló összeesküvés és ezek egy részében letagadhatatlan módon szerepel vmilyen néven oroszország. Nekünk meg vannak ottan nyelvileg rokonaink akik még ha mind idemenekülnének (egy kreatív jogi húzás után megkapva a magyar állampolgárságot) sem okoznának felfordulást (a rének majd kergetőznek a szürkemarhákkal, a csikósok mellett feltűnik pár medvevadász). Egy huszáros vágással a „nagymagyarországos” elképzelések közé be kéne csempészni a „nagyfinnugor/nagyuráli/kéneegyjónév” verziót. Miután így sikeresen pozicionáltuk magunkat mint akik az oroszokat megszállónak tekintik az uráli népek (meg a balti-finn stb ágiak) szállásterületén, rögtön lehetne tovább feszíteni a húrt paks2 esetleges ki nem fizetésének lebegtetésével. Fű alatt meg meg lehetne beszélni putyinnal hogy mi kis ország vagyunk, nem tudunk egy külön zsirinovszkijt is fenntartani mióta Torgyán visszavonult.
Az a része a dolgoknak viszont aggasztó hogy „ruszkikhaza” után 25 évvel a széljobbereink jobban az oroszok zsebében vannak/lehetnek/ábrázoltatnak/nemmossáklemagukról mint akkor amikor még itt volt a szu hadserege.
OFF: találtam menekültes agymenést: http://kigondoltam.blog.hu/2015/07/28/migransok_286

 49. zsanvalzsan — 2015-07-31 16:20 

@untermensch4:

Untermensch4, ne haragudj, hogy azt a spéci kapálást feszegettem.
Ha tudtam volna, hogy egy egész bejegyzést beszánt miatta a prof, inkább hagyom az oldalamat kilukadni 🙂

 50. professzorpizka — 2015-07-31 16:38 

@zsanvalzsan: A bejegyzés beszántása általános basszamegeznemtetszik-érzés miatt jött.

 51. untermensch4 — 2015-07-31 21:37 

@zsanvalzsan: A külhoni technikai eszközök és trükkök mindenképp megfigyelendőek, okos ember más kárán, nem szégyen a jobbaktól, ilyesmi…
Ha tovább akarunk lépni mg-i filozófia irányába, következő fejezetnek javaslom a talicskát. Az is jól illusztrálja az önveszélyesen zárkózott mentalitásunkat.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.