Noirpova: Legenda az államtitkár magjáról 2.

A ciánglikozid-kúrák története
Az első kísérlet arra, hogy amigdalinnal kezeljenek rákos daganatokat, még 1920 körül történt (azt nem tudtam kideríteni, milyenfajta daganatokról volt szó). Nem volt sikeres. Nem tudtak biztos, reprodukálható hatást elérni, és az adagolást sem lehetett pontosan belőni. Az újabb és újabb cianid-mérgezések miatt viszonylag gyorsan letettek az ügyről.

A következő kör az 1950-es években indult, ekkor mind az amigdalinnal, mind a laetrillel ismét végeztek kísérleteket az USA-ban, olyan feltételezések alapján, hogy a rákos sejtek nem úgy dolgozzák fel a ciánglikozidokat, mint az egészségesek, ezért a glikozidokból felszabaduló cianid szelektíven elöli őket.

Az igazi „bumm” pedig a hatvanas évek elején történt. Egy orvos páros (ifjabb és idősebb Krebs) és egy üzletembernek sem utolsó házidoki (J. Richardson) szabadalmaztatta a laetrilgyártást, nevezte el az anyagott B17-vitaminnak s állított fel rá alapozva saját elgondolású rákterápiát. Erről viszont kb. 1980-81-ra kiderült, hogy nem hatékony — a szer egyszerűen NEM válogat a daganatos és a normál sejtek között —, sőt, nagyon könnyen ciánmérgezéssel végződhet. A B17/laetril/amigdalin alapú gyógyszereket végül az USA börtönbüntetés kilátásba helyezése mellett betiltotta; de ez nem jelentette azt, hogy az effajta kezelés teljesen kiveszett volna. „Csak” átkerült a fitoterápia huszadvonalába, az alternatív-komplementer-jujelnyomott-füvesember homályzónába. 1982 után Mexikó lett az amigdalin-feldolgozás és a B17-kultusz központja a világon. Ma is az, amennyire tudni lehet.

 

Hogyan születik a csodaszer?
A Krebs-párostól — nomen est omen, a mindenit neki! — indult, és talán máig is csiszolgatott elmélet szerint, az emberi szervezetben az egészséges és a rákos sejtek nem egyformán dolgozzák fel az amigdalint. Két különbség van köztük, így a hipotézis. Ezek a következők:

  • A daganatsejtekben nagyobb mennyiségben van jelen egy, a glikozidos kötés hasítására képes enzim, mint az egészségesekben; ezért a daganat szövetében felszabadul a kellő mennyiségű cianid, az egészséges szövetben pedig nem; onnan az amigdalin/laetril nagy része kiürül úgy, ahogy van.
  • A daganatsejtekből viszont hiányzik egy másik enzim, ami a felszabaduló hidrogén-cianidot, vagy sóit, a cianidokat, gyorsan továbbreagáltatná. Ez éppen, hogy az egészséges szövetben van jelen elegendő mennyiségben. Ezt az enzimet rodanáznak hívják. Irányítja azt a reakciót, amiben a cianid-ion egy kéntartalmú ionná, rodaniddá (tiocianát) alakul át. A rodanid pedig más, vízben oldódó sófélékkel együtt kiürül a vizeletben — így az elmélet.

Szólok: ma is ezzel igyekeznek B17-fogyasztókat toborozni. Magyar nyelven is lehet találni ilyen oldalakat — legtöbbször érdekes helyesírású, nem túl világosan fogalmazott szövegekkel. Köztük pl. azzal a gyöngyszemmel, ami a „rodonáz enzim” és „az Amigdalina” [sic] reakcióit fejtegeti. Gyönyörű példái e betűhalmazok a tudománypótlék/hoax írásoknak. Az ötödik sör után szerintem különösen ütős trip előidézésére alkalmasak.

A ciánglikozidok anyagcseréjére vonatkozó elmélet helyességét viszont azóta sem sikerült bizonyítani. Eleve, mint kiderült, emlősállatok sejtjei nagyon kevés ciánglikozid-bontó enzimet tartalmaznak. Nagyrészt az sem saját termés, hanem a táplálékkal kerül be, szabályozhatatlan módon — gondolom, pont ez az egyik oka, hogy a B17-kúrák végeredménye vagy alig látható, vagy a tepsi. A magvakkal lenyelt, vagy tablettában beadott ciánglikozidok reakciói, a szájban érezhető mértéken túl, attól függenek, hogy éppen mennyi, amigdalint vagy laetrilt bontani képes glikozidáz van az emésztőrendszerben. Emésztőrendszeren kívül pedig végképp nem találtak értékelhető mennyiségű bontóenzimet. Sem arra bizonyítékot, hogy a rákos sejtek termelnének vagy felhalmoznának ilyet, ellentétben az egészséges szövettel.

Innentől az intravénás amigdalin-vagy laetril-kúra értelme is megkérdőjeleződik. Istennek hála különben, hogy az infúzióban beadott ciánglikozidok hatástalanok; ha nem azok volnának, szerintem csúnya halálnemről lenne szó.

Nem bizonyosodott be az az állítás sem, hogy az egészséges és a rákos szövet más-más mennyiségben termelne a cianid ártalmatlanítását szabályozó rodanáz enzimből.

Amit én itt a rákos és egészséges szövetek közti, ez esetben (hangsúlyozom: ez esetben!) nem létező anyagcsere-különbségekről néhány laza sorban leírtam, az az USA-ban elvégzett, több évig tartó kutatás végeredménye.

A közvélemény nyomására 1978-ban kezdtek a szakemberek foglalkozni a kérdéssel, hogy most valóban hatnak-e a laetril vagy rokon vegyületei a rák ellen, hatástalanok-e, vagy életveszélyesek. Addigra ugyanis a B17-ipar derekasan felpörgött, a sokszor elég bizonytalan összetételű és elnevezésű laetril/amigdalin készítményekből és magából a kúrából Richardson kb. 2,8 millió dollárt keresett. Annak ellenére, hogy a szer, illetve a rá alapuló diéta és kúra hatékonyságát bizonyítékokkal alátámasztani nem tudta sem ő, sem a két Krebs. Nincs értékelhető, nagyszámú betegen végigvitt klinikai vizsgálatuk, publikációjuk. A hatásra vagy hatástalanságra vonatkozó vizsgálatokat sem ők, hanem az USA központi rákkutató tudományos intézete végezte el. A B17 „feltalálói” helyett, emelem ki; a három innovátor nagyobb dicsőségére. Idézem a Ködpiszkálót (ők e területen nálam sokkal szakszerűbben nyomják, lévén gyógyszerészek)

A fokozódó társadalmi érdeklődés és nyomás hatására az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézete (NCI) két nagy kutatást is végzett a B17-vitamin alkalmazását illetően. Elsőként amerikai egészségügyi szakembereknek írtak levelet és arra kérték őket, hogy számoljanak be a tapasztalataikról.

Bár több tízezer amerikai részesült B17-vitaminos kezelésben, csupán 93 esetről kaptak visszajelzést, amiből 68 volt értékelhető. Ebből két esetben teljes, négy esetben részleges gyógyulás volt tapasztalható, míg 62 esetben nem volt változás.

Bár az NCI nem kért beszámolót negatív esetekről, 220 orvos több mint ezer esetről számolt be, amelyekben a B17-vitaminnak nem volt jótékony a hatása. 1980-ban klinikai vizsgálatokat végeztek 178 betegen, akik B17-vitamint, egyéb vitaminokat és enzimeket kaptak négy neves klinikán. A vizsgálat eredménye magáért beszél: egyetlen egy beteg esetében sem tapasztaltak javulást, a túlélőknél a daganatok növekedését, számos betegnél pedig a cianidmérgezés tüneteit észlelték.”

Hoppá.

 

Miből lesz a csodaszer?

 

Az első részben már szóba került: a barackmagban, mandulában, satöbbiben, elsősorban amigdalin van jelen, laetril csak nagyon-nagyon kevés, vagy épp semennyi sem. Amigdalinból viszont nyerhető laetril, kíméletes enzimes kezeléssel. Hiszen annyit kell elérni, hogy az amigdalin cukorrészét alkotó két szőlőcukor közül egy kilépjen a kötésből, és aztán a maradék amigdalintól el kell választani a kész laetrilt. A mai laetrilkapszulák, -oldatok anyaga, amennyire egyáltalán tudható, ilyesféle módon készül.

Azaz, a gyógyításra (vagy mire is) használatos szer félszintetikus anyag: természetes kiindulási anyagból átalakított vegyület. Ezt csak azért jegyzem meg, hogy az ortodox kémiaellenesek, amennyiben erre járnak, hátrahőköljenek a –szintetikus szócskára, s ekképp ne mondhassák, hogy élmény nélkül maradtak. Mert az, hogy a — ne feledjük, azért civilizált helyeken illegális — szer hol, milyen körülmények között készül vajon [6], és ki ellenőrzi a gyártását, vizsgálja a minőségét, láthatólag nem vált ki náluk kellő izgalmat.

 

B17, B17, te csodás

 

Felmerül még (nem alaptalanul) a kérdés, hogy ha a laetril nem vitamin, sőt, életveszélyes, akkor mi a hét francért nevezik mégis vitaminnak. Nos, erre két magyarázatom van, egy naiv és egy realista – jellemző, hogy az első a magam écája volt, a másodikat az L. Simon-ügy kitörése után olvastam, és végiggondolva, sajnos, utóbbi sokkal valószínűbb.

  • A jóhiszemű magyarázat:

A B17-vitamin elnevezés abból az időből (1950-60-as évek) származik, amikor a “vitamin” fogalma még kevésbé volt tisztázott. Még folytak vitaminok molekula-szerkezetét tisztázó kutatások is; hiszen a szerkezet megismerésével lehet a hatást is pontosan megmagyarázni; és a gyártás is csak ennek ismeretében indulhat meg, ha szükség van rá. Ez a korszak 1900-ban indul, és csak 1972-ben zárul le, az utolsó nagy nekifutással, a B12 szerkezetének pontos megismerésével.

 

B12-vitamin

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Cyanocobalamin.svg

 

Bizony, ennek a nem mindennapi kinézetnek a tisztázásáért Nobel-díj járt. Viszont ennek ismeretében már tudjuk, hogy a vészes vérszegénység nevű nyavalya ellenszere, őméltósága a B12 hogyan működik.

Mai definíció szerint a vitaminok szerves vegyületek, amelyeket az emberi szervezet nem, vagy nem elegendő mennyiségben képes szintetizálni. Ezek energiát nem szolgáltatnak, de kis mennyiségben az anyag- és energia-forgalomhoz nélkülözhetetlenek; és hiányuk akár halálos betegségeket okoz.

Néhány anyagról pedig, amiket eleinte vitaminoknak tekintettek, kiderült, hogy ugyan lehetnek fontosak, de hiányuk nem okoz betegséget. Az így kirostálódott anyagokra szép példa a korábban “P-vitamin”-ként emlegetett rutin, egy jó erős sárga festő-és cserzőanyag. Ez a festékanyag azért hasznos, mert erősíti a C-vitamin hatását; ilyenképpen része a Rutascorbin nevű gyógyszernek is. Maga Szent-Györgyi nevezte el P-vitaminnak. Aztán kiderült, hogy nagyon hasznos, de nem, nem nélkülözhetetlen.

Ő az:

Rutin
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Rutin_structure.svg

Elég elterjedt vegyület egyébként. Narancs, mandarin, mentafélék, rozmaring bőséges adagban tartalmazzák.

Visszatérve a fősodorba, idővel a B17 is kirostálódott, akár az amigdalinra, akár a rokon vegyületére, a laetrilre vonatkozott a név. Hisz nyilvánvaló, hogy azóta kiderült, az amigdalin és a laetril sem életfontosságúak (sőt)!!

 

  • A „Hány éves vagy, királyfi?”-szerű megnyilvánulás:

Valószínűsíthető, hogy a B17-vitamin elnevezést rosszhiszeműen adták az anyagnak, és tartották meg a későbbiekben. Első körben: könnyebb volt az amerikai élelmiszer-és gyógyszerhatóságot egy vitaminnal megkörnyékezni, étrendkiegészítőként engedélyt szerezni rá.

Második körben: Abban az időben, pontosan a folyamatban lévő vitaminkutatások miatt, divatos dolognak számított a vitamin, mint olyan – akárcsak ma a bio, a light vagy az antioxidáns.

Harmadik körben: valljuk be, azért ma is jól hangzik. Ki a rák gondolná egy vitaminról, ugye, hogy hatástalan, esetleg halálos méreg, nem?

Az ötletes elnevezés hatása persze előrelátható volt. Az élelmiszer-és növényihatóanyag-ismeret legalsó polcai átvették és máig terjesztik mind a vegyületet, mind a nevét, kritika nélkül. A különféle ezobioöko-boltokról, -honlapokról nem is szólva. Mostanság elég egy Google-keresést indítani, és minden világnyelven dől elénk a bölcsesség a rákos sejteket furcsa enzimtermelési szokásaik alapján kiválasztó cianidról. Arról, hogy ez a természet ajándéka. Arról, mennyivel jobb a B17 a gyilkos kemoterápiánál. Arról, hogy az ükdédanyám nagynénjének a sógora is ettől gyógyult meg.

Egy magyar egyetemi jegyzetet is ismerek, amely, élelmiszer-összetevőket tárgyalva, a B17-et besorolta a vitaminok közé, bár legalább nem foglalkozik vele részletesen. Mindezt már 2000 után… Tegyük hozzá: igényes szakirodalom, mint amilyen pl. a magyar nyelven elérhető legjobb élelmiszerkémia-tankönyv, és a komoly hatóanyag-ismereti könyvek szerzői, sehol nem mentek le erre a szintre. Ne legyünk nagyigényűek: ez is valami. Legalább van választása az emberfiának, hogy ha tanulni szeretne, akkor nem feltétlenül mesekönyvet kap a kezébe.

 

Záró gondolatok

 

Amit e kétrészes posztban kitálaltam a T. közönségnek, az, azt hiszem, részben röhejes, részben tragikus.

Röhejes, mert szívbeli kabaré-műélvezet, őszinte káröröm volt látni a külüfejű államtitkár vergődését, amikor szembesítették saját butaságával és cégtulajdonosi felelőtlenségével.

Tragikus, mert jelek szerint bárkinek simán lehet úgy kajtatni az élelmiszeripar környékén, hogy cégtulajdonosként defektes büfije sincs sem a feldolgozott élelmiszer összetevőiről és hatásairól, sem pedig a rá vonatkozó, legelemibb szabályokról, pl. ami az öko-tanúsítványt, a címkézést, az élettani hatások igazolását stb. illeti. Ám nemcsak neki: a beosztottainak sincs erről fogalma; s úgy néz ki, ez néhány megszállotton kívül a kutyát nem izgatja.

Röhejes, mert az egész gyöngyöző B17-sztoriban végigvonul valamiféle vígjátéki elem. Jön a ripacs, a „Nyegle” a nagydobbal és a csodaszerrel, ahogy azt már Madách megírta a londoni színben:

„Félrébb az útból, tisztelet nekem
Megőszült tudományban a fejem
Míg a természet rejtett kincseit
Felástam ernyedetlen szorgalommal (…)”
Jön bizony a halhatatlan Nyegle úr, és ezrek meg ezrek tódulnak utána, esküdve az éppen aktuális csodára. Hormonra 1930-ban, vitaminra 1950-ben, antibiotikumra 1960-ban, növényi hatóanyagra a kilencvenes évektől mostanáig. Rendszer-, párt-és felekezetfüggetlenül.

Tragikus, mert az aktuális csodaszer mindig nagyon-nagyon sokba van, és mindig a kétségbeesettek, no meg a reménytelenül buták orra előtt húzgálják. A többi nyilván kevésbé kapható rá, hogy megvegye. De jól fogy, és ez a lényeg. A hírét pedig akármelyik, két üveg konyakért megvehető bulvárgiliszta továbbviszi.

Kifinomult, kiterjedt, egészen képtelen mocskosság az, ami fölött röhögve megálltunk pár percre, feleim. Gondoljátok tovább a posztot, ahogy jólesik. Miért terjed hatékonyabban a mindenkori áltudomány a rendes kutatómunka eredményénél?

Mert kevesen gondolnak bele, hogy a tudomány forradalmait nem a Blikk adja hírül, hanem taplószáraz, nehezen megközelíthető folyóiratok, vastag számoszlopokkal?
Mert a gyenge oktatás résein könnyű betörnie?
Mert mindenre egyszerű választ kínál?
Mert mindenkit csodával biztat, soha nem mondja ki, hogy soha?

Miért…?

Ajánlott irodalom erős idegzetűeknek

[6] http://www.cancertreatmentwatch.org/q/laetrile/commissioner.pdf

 

30 hozzászólás

 1. hadrian77 — 2015-08-10 10:43 

Nagyon szép írás volt! Azért csak Amerika nyert megint, ezek a hülyeségek nagyrésze mind onnan jön, oroszok felől csak egyszerű, kétkezi csodadoktorok.
A vadnyugati idők sarlatánkodása tovább él. 🙂

 2. noirp — 2015-08-10 10:51 

Ne legyünk amerikaimádók 😀
Ahogy én tapasztalom, fej fej mellett dől a hülyeség három forrásból is:
— orosz: ez valóban a klasszikus varázspálca-ufó-távolbalátó-felhőtologató vonal
— német: kristály, inga, talpmasszázs, íriszdiagnosztika, Új Germán Medicina, Bach-virágterápia, vízgyógyászat, Schlüsselsók, homeó
— amcsi: ezobioökó, minden, ami vegyület, az méreg!!

 3. hadrian77 — 2015-08-10 11:01 

@noirp: azért a piócás embert sem érdemes kihagyni. 🙂

 4. noirp — 2015-08-10 11:26 

@hadrian77:
Jaj, hát a _hazai_ termésbe itt bele se merek fogni. A jelenkori táltosok, a félrehatározott növényeikkel meg Attila gyerekkori koponyájával a kezükben, külön blogot érdemelnek.

http://www.gyongyharmatoscsudafa.info/

 5. panamajack — 2015-08-10 12:56 

@noirp: kedves Baronessz, nagyon köszönjük ezt a tanulmányt! Az ilyenekért érdemes ezt a blogot olvasni, és az ilyenek miatt nem olvassa a kutya se! 😉

 6. professzorpizka — 2015-08-10 13:23 

@panamajack: bűnös elitizmusodért most mondj el hatvannégy vármegyét.

 7. panamajack — 2015-08-10 14:15 

@professzorpizka: további vezeklésül naponta megosztok a falamon egy mindenegybenblog posztot.

 8. noirp — 2015-08-10 14:19 

@panamajack:
“Az ilyenekért érdemes ezt a blogot olvasni, és az ilyenek miatt nem olvassa a kutya se!”

Ennél szebb kritikát még életemben nem kaptam 😀 😉

 9. professzorpizka — 2015-08-10 14:23 

@panamajack: én szolidarítok veled egy tudnodkell.info-val 😀

 10. labrys — 2015-08-10 15:10 

@panamajack:

vau 🙂

[Egyébként speciális rezonanciaszintre beállított, igen kedvezményes áru személyes mailcsatornán keresztül népszerűségnövelést & penetrációs koefficiens maximalizálást vállalok! Ugyanitt használt konyhabútor eladó.]

 11. noirp — 2015-08-10 15:35 

@labrys:
Figyi, a szemetesvödör környékén kéne penetrációs koefficienst igazítani. Aztán a konyhabútor: csak egyben árulod, vagy a stokit kérhetem külön? Adnák érte kampaótosüveget meg fengsui delfint.

 12. noirp — 2015-08-10 15:38 

@professzorpizka:
Megnéztem azt a honlapot (jézusmáriajózsef!), és most azon gondolkodom, hogy az .info kiterjesztés predesztinálja-e az adott honlapot, vagy csak hajlamosítja?

 13. labrys — 2015-08-10 16:49 

@noirp:

A két stoki külön is elvihető, de van 1 apró hibájuk: mind a négy lábuk rövidebb*.
A delfin eredeti tajvani műszőrös, vagy valami albán utánzat? Mert csak az előbbit kezelik hétritkakincs-bogyó őrleménnyel!
(A szemetesvödörre meg a vizsgálatok szerint** a férjek genetikusan optimalizálva vannak, csak mondom.)

[Amúgy tényleg grats. Többször kellene pl. Index-címlapra felcsempészni a posztjaitokat.***]

* lopni csak tiszta forrásból…
** H. Castrato et al. – Husbandry and garbage; in Female Chauvinist Essays, New York, Pankhurts Publishing, 2007., p. 186-244.
*** …különben sosem lesz itt elég őrült.

 14. labrys — 2015-08-10 18:13 

árú :/

 15. untermensch4 — 2015-08-10 18:57 

@noirp: A “miért”-eket lehet árnyalni de a felsorolás tartalmazza a lényeget. Egy nézőpontból “a hit nehéz csapás” is ül (bár ez is benne foglaltatik az oktatás réseiben).
Ezt annak apropóján mondom hogy egyszer magam is készítettem ilyen kuruzs üvegtárgyakat, reájuk gravírozván “pozitív” szavakat (szeretet, béke, jókedv, mittudomén) és bár a T. megrendelőnek jeleztem hogy mágikus képzettségem tekintetében (is) meglehetősen szkeptikus vagyok, állítólag a nevezett üvegtárgyak azóta is remekül “működnek”.
A röhögős részhez pedig megemlíteném hogy tele az internet ezotériával. Bővebben: néhány kattintással (guglifordítóstul) kb az egész emberiség hozzáférhet a neve alapján titkos “tudáshoz”. Lehet hogy csak látszólagos ez az ellentmondás a dologban amit látni vélek de azért elgondolkodtató. Az hogy sok szex van az interneten, érthető és méltányolható (sőt támogatandó) emberi dolog de a túlbonyolított hülyeséggel/ostobasággal nem értek egyet.
S végül, az alkímiai ismeretek közérthető közlésének megtapasztalásán felbuzdulva és a blog látogatottságának némi trükkel történő megnövelésének tárgyában kérdezném tisztelettel: Nem-e lehetne-e a különféle tudatmódosító anyagokkal kapcsolatban is, talán esetleg egy szakmailag színvonalas ám egyúttal közérthető bejegyzés megszületésében reménykednünk vala (-e)?
Erről jutott eszembe:
http://mult-kor.hu/befuvezve-irhatta-a-dramait-shakespeare-20150810
(Bár a moderátornak igen sok idejébe foghat fájni, a téma avégett is jó kattintásnövelő lehet hogy közkeletű “rohadtliberális” toposz-szagú… A moderátortól előre is elnézést kérek de a népszerűség alkalmasint igen megterhelő lehet)

 16. szunditj — 2015-08-10 20:15 

Apámnak van egy (szerencsére jól kezelhető) rákos betegsége. Amikor ez kitudódott a családban, egyik ezobioöko rokonom hozott egy kis üvegcsében valami löttyöt, esküdvén rá hogy francba az okoskodó orvosokkal (egyébként igen, külön posztot érdemelne a Konteón, hogy gyakran trehányságból hogy kezelik halálra a pácienseiket), ezt a valamit szedje X cseppenként és akkor garantáltan meggyógyul. Mellesleg azt a kis fiolát ha aranyból kiöntik és gyémántberakással ékesítik, kicsit olcsóbb lett volna és havonta többet is kellett volna venni. Hozott hozzá egy füzetet is, amiben leírták az alkalmazását és csodákat zengtek róla, mindenféle igaztörténetekkel hitelesítve. Az egyik fényképen egy torzonborz, mindenféle csontokkal díszített ősi magyar táltos-sámán volt látható, esküszöm egy koszos és szurokban-kukában hempergetett csöves sokkal különbül nézhet ki. A füzet szerint ő kutyulta ezt a valamit és a többi pár tucatot, színes kupakokkal voltak jelölve és tyúkszemtől a hajhullásig a test minden porcikájának a nyavalyájára kínáltak tutibiztos megoldást. Mint kiderült a füzetből –még le is írták!- hogy az összes fajta üvegcsében ugyanaz az lé van, csak úgy hatnak a különféle bajokra, hogy a sámán speciálisan egy-egy módon áldja meg őket, az adott betegségre fókuszálva. !!!!!! Első blikkre valami nagyon vaskosat mondhattam, a rokonom pedig értetlenkedett, hogy én miért nem akarom hogy az apám meggyógyuljon. Pedig egyébként tanult és okos ember.

 17. norniron — 2015-08-10 21:32 

Akkor, ha jól látom ez a B17 “vitamin” ahhoz túl mérgező, és nem hatékony, hogy igazi vitamin, vagy táplálékkiegészítő legyen, ellenben ahhoz meg nem eléggé mérgező, hogy kemoterápiás szerként használni lehessen 🙂
Ismertem egy embert, nagyon különös személyiség volt, ő sem bízott az orvosokban és mindenféle alternatív gyógymódokkal gyógyította magát. Ő hencegett azzal, hogy minden mutatója olyan szar, hogy az orvosok szerint már rég halottnak kéne lennie, lám mégis él. Egyébként az illető ateista volt, bár zsidó származású, de járatta rendszeresen a Szombat c. újságot. És bár zsidó származású ateista volt, ugyanakkor meg táltosnak (!) is tartotta magát, megfelelő rezgésszámú varázskövei voltak és tudott kézrátétellel gyógyítani, legalábbis meg volt erről győződve, magát is így gyógyította (mellesleg gyakorló alkoholista is volt). Sajnos már nem él 🙁

 18. Tromb74 — 2015-08-11 10:05 

Hát ez valami csudi szép írás, köszönet érte.

Én az autizmus Vs. oltások (MMR) kérdéskörbe futottam bele, amikor a gyerek beoltós korba ért. Természetesen az én környezetemben is akadnak oltásellenes összeesküvés hívők, akik azonnal agyonbombáztak mindenféle infóval.
Hát az érvek elsőre is igen gyengének tűntek, a tények meg irrelevánsnak, de végül mégis fogtam az internetet, hogy utánajárok.
Döbbenetes, hogy fél éjszakán keresztül csak olyan információra leltem, ami üvöltve bizonygatja az oltások és az autizmus BIZONYÍTOTT kapcsolatát.
Persze nem rettentem meg, mert azért laikusként is feltűnt, hogy nem igazán utalnak komolyan vehető forrásokra, példaként is egy-egy estet említenek, de leginkább sztori szinten. Aztán itt voltak az ilyesféle hírek, hogy…
http://antalvali.com/masutt_olvastuk/oltas-higany-autizmus
meg…
http://antalvali.com/hirek/megdobbento-olasz-birosagi-eredmenynek-az-mmr-oltoanyag-autizmust-okoz.html

Aztán ilyen érvek:
-Higany, érteeeeed HIGANY!!!
– A STATISZTIKÁK azt mutatják, hogy az autisták száma folyamatosan növekedik meg KORRELÁL…
(Érted? egyszer bevezetnek egy oltást, de az autisták száma nem megugrik a bevezetést követően, hanem folyamatosan növekedik meg minden. Korrelál? Há’ akkó összefügg. Há’ persze)
– Az olasz bíróság megítélte… (mer’ a szakértők azt mondták, hogy nem zárható ki a tudományos valószínűsége (ahogyan az orbitális pályán keringő teáskannának sem))

A lényeg, hogy egy könyvtárnyi ostobaság elolvasása után, nagy nehezen kezdtem rábukanni tudományos publikációkra és szakértői véleményekre. Nem volt könnyű, a szar vastagon elfedte a valóban értékes és releváns információkat.

Hogy senki ne izguljon, leírom az eredményt is. Talán Noirpova majd ír erről is egy tudományos igényű posztot. 😀

Ami tény:
– Higany az semmilyen formában nincs az MMR oltásokban. Amiben pedig van, abban sem úgy…
– Az MMR oltások bevezetése időben nagyjából egybeesik az autizmus diagnosztikai kategóriájának kiterjesztésével. (magyarán több kategóriát gyömöszöltek az autizmus alá, így természetesen megnőtt a diagnosztizált autisták száma)
– Az autizmus nagyjából abban az életkorban diagnosztizálható, amikor esedékesé válik az MMR.
– A balhé ’98-ban egy Wakefield nevű orvosnak köszönhetően robbant ki, aki a fia szülinapi buliján vért vett 12(13?) gyerektől, majd az engedély nélküli kísérlet jegyzőkönyveit kicsit megkozmetikázva kijelentette, hogy kapcsolatot talált az oltások és az autizmus között. Miután kiderült, hogy 5 gyereket már az oltások előtt is fejlődési rendellenességgel diagnosztizáltak, illetve az. hogy Wakfield levédetett egy hasonló funkciójú védőoltás-kombinációt, a krapekot kizárták az orvosi kamarából.
– A hiszti hatására Angliában csökkent az átoltottság, nőt a néha halálos kimenetelű megbetegedések száma. KORRELÁLT, hogy pontosan fogalmazzak.

Ami furcsa, hogy a hiszti azóta is tombol, az igazság egyszerűen érdektelen.

eztet érdemes olvasni:
http://vedooltas.blog.hu/2014/03/28/konkret_gyanusitasok_ii_autizmus

 19. panamajack — 2015-08-11 10:08 

@szunditj: “Pedig egyébként tanult és okos ember.” – szerintem pont ez az eset mutatja, hogy lehet valaki tanult, és nem okos…

 20. panamajack — 2015-08-11 10:15 

@Tromb74: “A lényeg, hogy egy könyvtárnyi ostobaság elolvasása után, nagy nehezen kezdtem rábukanni tudományos publikációkra és szakértői véleményekre. Nem volt könnyű, a szar vastagon elfedte a valóban értékes és releváns információkat.” – ez talán az internet elterjedésének legnegatívabb hozadéka az általános műveltség szempontjából (bár a mérleg valószínűleg még így is pozitív). Nem véletlen, hogy a legmodernebb oktatási módszerek (természetesen nem Magyarországon), arra próbálnak koncentrálni, hogy a gyerekeket idejekorán megtanítsák kritikusan szelektálni a rendelkezésre álló információk között. Nálunk inkább megpróbálják korlátozni a rendelkezésre álló információt, elképzelhető, mekkora sikerrel. Nem véletlen, hogy a magyarok nagykanállal zabálnak mindenféle ezo-áltudományt.

 21. Tromb74 — 2015-08-11 10:34 

@panamajack:
Ezen sokat agyaztam. Tulajdonképpen egy könyvtárban is megtalálod a haszontalan és kifejezetten káros tartalmakat.
A különbség mindössze annyi, hogy régebben könyvtárba az járt, aki már valamilyen értékelhető szellemi színvonalat képviselt, a többiek meg elhitték, amit a doki mondott nekik.
Ezzel szemben ma, a néhány bekezdést is akadozva olvasó nagyközönség is neki esik a világhálónak, és szája íze szerint szelektál a tartalmak között.

Hát ezt kell végre megtanulni. Az igazság nem az, amit én szeretnék, nem is az, amit a többség gondol, hanem jobbára egy olyan kíméletlen és sokszor unalmas dolog, amit tényekkel, logikával, kísérletekkel hitelesen, a tudományos világ által elfogadott formában bizonyítottak, dokumentáltak.
Uncsi, de ez van.

 22. Tromb74 — 2015-08-11 10:41 

@panamajack:
Amúgy az internet bűne az, hogy összeköti az eddig elszigetelten tomboló hülyeséget.
Eddig egy véletlenszerűen kiválasztott közösségre talán ha 10% idióta jutott, amit a csoport hatékonyan tudott kontrollálni (ha már semmit nem tudtak vele kezdeni, jó volt sámánnak v. udvaribolondnak), ma pedig egyszerűen ezt a védőhálót kikerülve egymásra találnak, míg el nem érik a kritikus tömeget.

 23. panamajack — 2015-08-11 11:26 

@Tromb74: “Az igazság nem az, amit én szeretnék, nem is az, amit a többség gondol” – na pont ez ellen a felfogás ellen szeretne harcolni ez a blog is (vö: kétharmad, úgyhogy kuss!). El is vagyunk könyvelve nagyképű elitista belvárosi romkocsmábanmerengőknek! 🙂

 24. Tromb74 — 2015-08-11 11:45 

@panamajack:
A gondolkodni tudó, akaró ember minden korban elitnek számított.
A különbség csak annyi, hogy a szellemi elit a hatalmival ellentétben (nagyjából) mindenkor tiszteletnek örvendett.

Az gondolom a szellemi elit feladata, hogy megtalálja a módját, miként harcolja ki magának a tiszteletet. Ez nehezebb mint bármikor is volt.
A felvilágosodás időszaka jut eszembe, amikor a ráció teret nyert, mondhatni győzelmet aratott. Viszont bármennyire is gondolják sokan, nem a teljes műveletlen sötétség felett, hanem egy korábbi valláson, hiten alapuló világnézet felett. Tehát két koherens megalapozott és szét filozófált világnézet csapott össze, majd mindkettő elfoglalta az őt megillető helyet.
Ezzel szemben ma nincsen olyan világnézet, amit művelt, felkészült, vitaképes szellemi óriások képviselnek. Önjelölt természetgyógyász doktorok vannak, összeesküvés leleplezők meg hasonlók.
Ha valaki azt mondja, hogy a meghamisított tényeket leleplező tényeket meghamisította pl. a “gyógyszer maffia” akiket a “háttér hatalmak” támogatnak, hát arra nehéz bizony érdemben reagálni.
Nem azért, mert lehetetlen, csak egészen az alapokig kellene visszamenni, és mire eljutnánk az eredeti témához, kezdhetjük az egészet elölről.
Szélmalomharc.

 25. panamajack — 2015-08-11 11:58 

@Tromb74: Ráadásul elvileg tanult, olvasott emberek is bedőlnek a legbornírtabb hülyeségeknek, aztán lehet magyarázni, hogy attól, hogy valaki esetleg jó kardiológus, még lehet síkhülye a geopolitikai összefüggések értelmezéséhez, vagy egy elektromérnök nem feltétlenül autoritatív véleményformáló az oltások káros hatásaival kapcsolatban. Ez megint csak visszavisz az oktatáshoz: nagyon gyakran “idiot savant”-okat (magyarul szakbarbárt) képez, akik ugyan funkcionálisan értenek valamihez, de általánosságban képtelenek az összefüggésekben gondolkodásra.

 26. Tromb74 — 2015-08-11 12:41 

@panamajack: Alapvetően magát a gondolkodást, avagy a gondolkodás művészetét lenne érdemes okítani már az általánosban.
Ahogy mondod, az információ szelektálása is ebbe a körbe tartozik.
Nagyon nehéz megmagyarázni, hogy annak ellenére, hogy Jane Godall egy titkárnő volt, akinek a 20. század legjelentősebb csimpánzok viselkedésével kapcsolatos mefigyeléseit köszönhetjük, még nem azt jelenti, hogy minden titkárnő született biológus v. etológus.
Viszont én azon a nézeten vagyok, hogy minden vélemény ér annyit, hogy legalább átfussam.
Persze vannak riasztó jelek, amik nagyon gyorsan lelohasztják az érdeklődésemet.
Ilyen pl. a feltűnő elfogultság, a felületesség, a logika teljes hiánya, a hivatkozások, források hiánya, meg persze a tények ferdítése. Olyan szöveget pedig nem vagyok hajlandó elkezdeni sem, ami még az alapvető fogalmazási szabályoknak sem felel meg.

Másrészről meg el kell fogadni, hogy vannak csodák, mint pl. a kézmosás, ami egycsapásra mentette meg anyák ezreinek az életét, de ezek a csodák nem előzmények nélkül történnek meg, és nem varázslók által.

 27. kszabo — 2015-08-12 18:12 

@panamajack: A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

 28. flashbang52 — 2015-08-13 18:19 

Ottan van e la…. 🙂 A bulvárgiliszta kifejezést alapból schmidteltem Legközelebbi találkozón kétszer szűretlen apátsági recept alapján Bözsi néni konyhájában készült sört hajlandó vagyok érte beáldozni.:)

Viszont ezotérikus kérdésekben nem értünk egyett. Működik!!! Fiatalabb koromban magam is kiváló természetgyógyász voltam. Tudtam példáúl a solar plexus pont bakancs orral történő érintésével nyugtalanságot és álmatlanságot gyógyítani. Ugyan ennek a bakancstalpnak a nyakra helyezésével tachykardiát és magas vérnyomást megszüntetni ( előidézni is ) A csontkovácsolás is nagyon bejött. Többen állították nem tudják a hátuk mögött összerakni a kezüket. Rövid kezelés után mindenkinek sikerült. Elsőrangúan működött a teleszkópos varázspálca például rontás levétel esetén. Különösen a “Há a rák egye kija szívedet!!!” rontást sikerült legtöbbször ilyen módon akadályozni.
Nagyon jól sikerültek a csakra pontokra ( fej szív ) ható vérnyomás csökkentő kezelések is. sok esetben egyáltalán nem maradt a páciensben vérnyomás, de ezt senki nem bánta. A megszálló lelkek ellen nincs jobb orvosság mint az agyhullámok által a mentális síkról induló majd a fizikai valóságban is létező anyagátviteli technikák belső energiák által mozgatott gondolat parancsának a célba juttatása.
Homeoswatpátia módszerrel igen nagy sikereket értünk el, hogy a páciens addig eltitkolt és háttérbe szorított énje előretörjön ezt beismerje ( a biróság előtt is) és drasztikus élemtódváltozáson menjen keresztül.

Viszont a piócás ember tényleg működött. Nélküle most nem lenne bal vádlim. A modern orvos tudomány leragadt annál a pontnál, hogy a vádlimban keletkezett kb két ököl nagyságű vérömlenyt csak sebészi úton lehet eltávolítani ( a hasonló méretű izomszövettel együtt) ami egyrészt fájdalmas másrészt most már lenne egy rokiparkoló jegyem a Teszkó előtt. ( ez kb olyan mintha Dottorét Panamát vagy Noirpot letiltanák a klaviatúráról 🙂 ) No itt jött képbe a feleségem és a piócás ember. ( a feleségem kajtatta fel a piócást) és egy hónapnyi ( illegális) piócázás után a lábam gyógyultnak lett nyílvánítva a leg szőrős szívűbb frontsebészek által is.:) ( attól volt illegális, hogy pióca védett állatt emiatt munkára fogni nem lehet egy hónapig illegális feketemunkán dolgoztattam a védett piócákat demár elévült 🙂

Úgyhogy kéretik a természet gyógyászatot komolyan venni, Megelőzés terén mindenképpen 🙂 Ja meg szerelmi kötések esetén is, de az egy másik poszt témája lenne. ” Hogyan hat a természetgyógyász ruha és eszköztár a gyengébbik nemre 🙂 “

 29. noirp — 2015-08-14 11:51 

“Volt egy tánc, volt egy tánc/Talááán mééég lesz folytatááás…”

http://444.hu/2015/08/13/lazar-szerint-is-kamu-hogy-l-simonnak-semmi-koze-sincs-a-barackmagos-ceghez/

 30. weelma1 — 2015-08-14 16:41 

Azért a második fele nem volt ám ennek száraz! Kösz.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.