A Napkirály metrója

A Napkirály udvaráról köztudott, hogy ott minden idők legtökéletesebb fényűzése folyt. Más despoták is pazaroltak már, de azok a pazarlások (na jó, talán az ókori Rómát leszámítva) mind egyszerűen a különböző testi vágyak, gyarlóságok felnagyított, groteszkül eltúlzott kiszolgálói voltak. Versailles a többszörösen származékos fényűzések helye volt, ahol előbb nagyon sok pénzért énekesmadarat tenyésztettek, majd megsütötték pástétomnak, hogy végül a pástétomot ne egyék meg.

Mi értelme volt ennek? XIV. Lajos uralma elején még voltak Franciaországban főúri lázongások, de aztán a hatalmát megszilárdította, és megkezdődhetett az a folyamat, amelynek a végeredménye – jó nagy vargabetűk, világraszóló győzelmek és csúfos vereségek után – a modern Franciaország lett.

Az abszolút uralkodó az állam szinte valamennyi bevételére rátette a kezét, főurai ugyan bírtak bevétellel, de ezek eltörpültek a király államkasszája mellett. A fényűzés, amellett, hogy nyilván nagyon kényelmes dolog is volt, azt a célt is szolgálta, hogy az arisztokrácia minden anyagi erejét az udvari csípési sorrendben elfoglalt helyének fenntartására fordítsa.

Amikor meg ebből az anyagi erőből kifutott, jött a kegydíj, és a nagyobb kegydíj érdekében a még furmányosabb pazarlások kitalálása, vagy a mások által kitalált pazarlások lelkes dicsőítése. Ráth-Végh leírja, hogy ezek a derék udvaroncok még a királyi végbélsipolyt is képesek voltak megünnepelni, sőt a saját seggüket is megműttették, hogy erről alkalomadtán pár szót beszélhessenek a királlyal.

Na de mi köze ennek a metróhoz? Minden.

Kezdjük azzal, hogy a budapesti 3. metróvonalra 66 milliárdért „felújított” (össze-vissza foltozott) orosz metrót venni olyan pazarlás, amelyre még maga a Napkirály is elégedetten csettintene. Nagyjából dupla élettartamú, háromszor korszerűbb szerelvényeket lehet venni az összeg feléből-kétharmadából, mely összegbe természetesen a világ bármelyik gyártójával megbeszélhető 10-20% kickback is beleértendő.

Elemezhetném most a különféle forgóvázak, vontatómotorok, kasztnik és vezérlések, sőt biztonsági berendezések kombinációit, de a vasútbuzériámat nem fogom a T. Olvasókra zúdítani. Van itt ugyanis érdekesebb dolog.

Na nem az, hogy magyar adófizetői pénzből orosz zsebeket tömünk. Még csak nem is az, hogy magyar bankszámlákon landoló, adózott magyar pénzek szolgálhatnak biztos alapul EU területen belül végrehajtott FSZB-operációknak. Ezek mind érdekes dolgok, de korántsem annyira, mint az, hogy:

Látta valaki Gúr Nándort sajtótájékoztatni a metróban erről a tízmilliárdos nagyságrendű mutyiról? Mesterházyt? Tóbiást? Schiffert? Gyurcsányt? Karácsonyt? Sőt, a kérlelhetetlen főliberális ultra-zsúrpubit, aki ha Kossuth-kormány tagja lett volna, simán vállalt volna államtitkári címet Haynaunál?

Az a helyzet, hogy az urak azzal vannak elfoglalva, hogy tökéletes szalonellenzék legyenek. Schiffer, hogy konferenciázzon egy jót a két lábon járó, bajszos csécsi szalonnával, Gyurcsány azzal, hogy ha Orbán mond valamit, azt azonnal alátámassza. A szocik azzal, hogy lehetőleg semmit se csináljanak.

Kedves bolondok ők a Napkirály udvarában. Sosemvolt ellenségek, akik küzdenek a kegydíjért, és ha nem lennének ezek a fránya választások, ahol ki lehet esni az udvari tutiból, akkor elsők között utaznának a vidéki kastélyba vezető kisvasúton, még vagy harmincmilliónyi kegydíj érdekében. Sőt, ha nem lennének a fránya választások, már mind fideszesek lennének.

Ez az igazán undorító. A többmilliárdos, több százezer ember életét évtizedekre elcsesző lopás, az csak mindennapos.

52 hozzászólás

 1. Tromb74 — 2015-08-11 11:10 

No, igen! Ez itt a lényeg. Talán bővebb, s gyakoribb kifejtése lenne kívánatos.

Mer’ itt kérem nem ellenzék van, hanem udvaroncok. Nem kritika, csak intrika. Senki egy pillanatra sem zökken ki abból a szerepből, hogy legyenek bár kormányon vagy ellenzékben, de ők a politikai elit, akik az ezzel járó haszont (kegyet) élvezik, de csak addig, amíg ebből a pixisből ki nem esnek.
Tehát úgy kell fúrni a királyt és kabinetjét, hogy azért meg ne orroljon igazán, mert ha fordul is a kocka, azért szükség lesz rá. Szükség lesz a hallgatására, a cinkos összekacsintásokra.
A nép kizsákmányolása, elnyomása nem az uralkodó, hanem az uralkodó osztály privilégiuma. Ebbe pedig benne van érpataki polgármestertől kezdve a kiafaszom tanácsadóig mindenki, pártállástól függetlenül.

 2. panamajack — 2015-08-11 11:34 

Remek, frappáns elemzés. Nem tartozik szorosan ide, de a Napkirályéhoz kísértetiesen hasonlító rendszert tartottak fenn ugyanabban az időben, de teljesen függetlenül és a világ másik végén a Tokugawa-sógunok az Edo-korabeli Japánban. Ott is az volt a cél, hogy a kötelező Edoi fényűző udvartartás (minden daimjónak az év 6 honapját Edoban kellett töltenie, a családtagjaikat meg gyakorlatilag túszként tartották ott) költségei lehetetlenné tegyék bármiféle renitenskedés finanszírozását. Úgy látszik, a módszer örök…

 3. Tromb74 — 2015-08-11 11:53 

@panamajack:
Káprázatos a tájékozottságod.

Az a helyzet, hogy az uralkodó olyan rendszert hozott itt össze szűk másfél ciklus alatt, amit bármelyik követője örömmel fog birtokba venni.
Miért is lázadnának ellene?

 4. hadrian77 — 2015-08-11 12:04 

Azért tegyük hozzá, hogy Richelieu és Mazarin kellettek ehhez a pazarláshoz, illetve az általuk felépített gazdasági rendszer, ami hosszú távon biztosította volna Franciaország vezető szerepét, ha XIV Lajos nem pazarol el mindent.
Illetve Richelieu munkája alapozta meg az egységes francia nemzet létrejöttét is.
Nekünk pedig semmi ilyesmi nem adatott meg az elmúlt több száz évben. Csak a fejünk fölött összezáró, saját zsebét tömködő elit.

 5. zsanvalzsan — 2015-08-11 12:08 

Nahát, és én még azt hittem, rajtam kívül senki se olvas Ráth-Végh -et!
Annyit azért tudnod kell az illetőről, hogy igen jól olvasható műveiben 1-2 úgynevezett „tény“ nem teljesen stimmel, de ez a tisztánlátását szerencsére nem zavarja. Fejből nem tudok ilyet idézni, de ha legközelebb belebotlok, majd jól bekommentelem ide.

Amit az ellenzékről írsz, az tökéletes. Ezek nem ellenzék, ezek díszmajmok, felnyalják a jó kis pénzüket és ennyi, semmi másra nem képesek.
A napkirály nyaloncaival való összehasonlításuk egyszerűen telitalálat.

Hanem … és most nekem van olyan érzésem, mint ami neked volt pár poszttal ezelőtt: deszarezazegész …
Miért írod, hogy az orosz felújítás össze-vissza foltozás lesz?
Kíváncsi lennék – de sosem fog kiderülni – hogy az általad dupla élettartamúnak nevezett szerelvények (Konkrétan melyik? Nincs is olyan, hogy metrószerelvény, amit a metrószerelvényboltban veszünk, hiszen mindegyik egyedi gyártmány, a vevő igényeinek megfelelően kialakítva.) szóval „azok” kibírnának-e 30+ évet itt, Budapesten, a 3-as metró vonalán, olyan körülmények között, ami ott van?
Mondd, láttál már ipari nagyjavítást, vagy az „Azért is Szuzuki“ sorozat ( https://www.youtube.com/results?search_query=az%C3%A9rt+is+szuzuki ) szakembereinek tevékenységét vetítetted ki metrókocsira?
Azt miért gondolod, hogy ami új, az rögtön jobb is a felújítottnál? Emlékezz kérlek a vadiúj, hipermodern Alstom kocsik csodafékjére, ami tényleg csak időnként nem működött :-), és erre az volt a válasz, hogy hisz a világon mindenütt jók az Alstom kocsik (a világon mindenütt másfajta fékrendszerű Alstom kocsik futnak, de ilyen hülye részletek az okos magyart nem kell, hogy zavarják).
Biztos vagy-e abban, hogy új kocsik vásárlásánál nem „demszkyzik“ el a szerződést, mint anno az Alstom kocsikét?
Szerintem igen is elemezni kéne a vontatómotorok, forgóvázak, üzemi kultúra, felhalmozott tapasztalat, meglévő szerszámok, satöbbi satöbbi kombinációit.
A 66 milliárdon lehet vitatkozni, vajon sok-e vagy nem is, de ehhez egyetlen bekezdésnél jóval többre van szükség.
Úgynevezett hiteles információra, ami nincs.
Ahogy nincs ilyen Paks ügyben sem, és nincs menekült-ügyben sem.
Csak a hiszti van, minden oldalról.

 6. professzorpizka — 2015-08-11 12:19 

@zsanvalzsan: Törekedtem arra, hogy a poszt ne az aktuális mutyiról szóljon, mely mutyiról, ahogy írod, sajnos kevés részletet lehet tudni.

Ami kiszivárgott, az tudomásom szerint az, hogy szinte teljesen új kocsikat kapunk, amelyek azonban valamiért csak élettartam-hosszabbítottnak minősülnek.
Beszélnek új vázról, új motorokról, vezérlésről és fékekről, rugózásról. Vagyis, amit tudni lehet, az az, hogy megmarad a forgóvázak váza és pár segédberendezés, ha ugyan azokat is le nem cserélik. Ebben szerintem van annyi technológiai kockázat, mint egy sosemhallott etióp gyártó metrójában…

A demszkyzés már most is zajlik. Az Alsthom kocsik fékje is egy csinált probléma volt, ezzel a fékrendszerrel tudtommal másutt nem üzemel ez a típus.

A világ metrópiacán meg lehetne találni a megfelelő szállítót, valamelyik olcsóbb gyártó (Skoda, Pesa, Caf, török cégek esetleg) mind tudnak szerintem versenyképes ajánlatot adni, a fődarabokat meg – felelős tervezés és előkészítés mellett – elő lehet írni, és akkor azt építenek be. Persze ez sokkal bonyolultabb dolog, mint politikát csinálni belőle.

 7. Tromb74 — 2015-08-11 12:47 

@zsanvalzsan:
Igazából az elv a lényeg, miszerint a szakértői vélemények elhallgatásával, figyelmen kívül hagyásával jó sok pénz cserél gazdát, a nép torkán meg lenyomnak valami maszlagot.

 8. neoprimitiv — 2015-08-11 13:04 

Köszönöm, ezért nem fogok soha blogot indítani: minek, ha vannak az embernek ismerősei, akik megírják helyette? 🙂

Nekem a bevándorló/menekült mizéria kapcsán jutott hasonló az eszembe, hogy volt itt ellenplakát, minden oldalról kivesézett „mi kerül ezen ennyibe” kormánykampány, őszinte vagy kevésbé őszinte felháborodás és/vagy sajnálkozás, minden, ami kell.

Csak éppen összeszedett, értelmes javaslat nem volt arra, hogy jön az országba uszkve százezer ember, akiket ha csak egy rövid ideig is, de el kell helyezni, biztosítani kell egészségügyi szolgálatot, ellátást, biztonsági szűrést, stb. Nem volt sehol egy alternatív cselekvési javaslat vagy elképzelés és persze szó sem volt arról, hogy bemutassák, ennek a költségei hogyan viszonyulnának a kormány gyűlöletkampányához.

A metróhoz: nem tudom, igaz-e, de én azt olvastam, hogy bár a „felújítás” valóban szinte teljes cserét jelent, jogszabályilag így nem kell újra bevizsgáltatni a szerelvényeket, nem kell típusengedély, stb. Ez elvileg – hangsúlyozom, elvileg! – gyorsíthatná a teljesen lerohadó állomány cseréjét.

A gyakorlatban abban az országban, ahol 0,3 mikroszekundum alatt hoznak bármilyen, akár visszamenőleges jogszabályt és nyilvánítanak „kuss, ez a mi ügyünk ” (ld. még: cosa nostra) címmel ellenőrzés nélkül lezavarhatónak bármilyen beruházást ez az indoklás teljesen komolytalan.

 9. zsanvalzsan — 2015-08-11 13:08 

@Tromb74:
Az elvet nézve, nincs vita köztünk. Ezt az előbb is írtam.
Csak ami alátámasztja a véleményt, azok az ú.n. tények, azok nem akarnak összeállni egységes egésszé.

 10. zsanvalzsan — 2015-08-11 13:30 

@professzorpizka:
” … amelyek azonban valamiért csak élettartam-hosszabbítottnak minősülnek.”

Sok évvel ezelőtt egy olyan cégnél kezdem el dolgozni, amelyik orosz repülőgépek nagyjavításával és üzemeltetésével foglakozott. Azok a gépek ma is repülnek, és mielőtt kitörne a pánik, sietek kijelenteni: teljesen biztonságosak.
Van valami jogi / bürokratikus akadálya annak, hogy új kocsik jöjjenek.
Hasonló dolog nálunk is megesett annakidején. Balesetet szenvedett egy repülő, de új beszerzésére nem volt keret. A régi javítására meg volt. Nosza, kivitték a roncsot – meglehetősen gyűrött volt, mi nem tudtuk megjavítani – a gyártóhoz, ott óvatosan lebontották a gyári számokat mindenhonnan, majd ráerősítették egy vadiúj gépre. És készen is volt a gyári nagyjavítás, balra volt a kassza, lehet odafáradni.
Amit mi csináltunk, az nem ilyen technológia volt: apróra szétkaptuk a repcsit, minden egyes darabját bevizsgáltuk, megfelel-e a gyári paramétereknek. Amit kellett, megmértünk, amit kellett, röntgeneztünk, amit kellett, az cseréltünk. A végén kapott a gép szép új kárpitokat és festést. Műszakilag egyenértékű volt a javított gép a gyári újjal.
Én sajnos nem tudom, mi fog történni a metrókocsikkal, de okkal tételezem fel, hogy Oroszországban sem veszik félvállra több ezer ember biztonságát. Nem politikusok javítják ugyanis a szerelvényeket, hanem műszaki szakik (rájuk mondja Panamajack meglehetősen lesújtóan, hogy „akinek a szakma a kisujjában van”), ezért gondolom, a felújítás valóban felújítást jelent, és nemcsak papíron fog megtörténni.

” Az Alsthom kocsik fékje is egy csinált probléma volt, ezzel a fékrendszerrel tudtommal másutt nem üzemel ez a típus. ”

Én is úgy tudom, ezzel a fékkel csak Budapesten közlekedik az Alstom kocsi.
De a probléma valódi volt, a fékhibát a közl. hatóság megbízhatóan reprodukálni tudta. Ha jól emlékszem, amennyiben fékezés közben beütött egy áramszünet, akkor elment a fék, és nem is jött vissza mindaddig, míg a fedélzeti számítógépek újra nem indultak. Ilyenkor a szerelvényt vészfékkel kellett megállítani.
Csak épp a „megfelelően ” megfogalmazott szerződés szerint a gyártónak tökmindegy volt, a pénz járt neki. Ebből lett a pereskedés, és kivételesen Tarlósnak kell igazat adnom az ügyben.

” A világ metrópiacán meg lehetne találni a megfelelő szállítót”
Természetesen. Sok cég tud metrókocsit gyártani.
Én a következőket állítom:
– Ha a különféle gyártmányokat egymással össze akarjuk hasonlítani, akkor azonos műszaki feltételeket kell előírni nekik. Mert _minden_ metrószerelvény egyedi gyártmány, nem lehet csak úgy a polcról levenni egyet.
– Az, hogy sok cég gyárt metrót, nem jelenti azt, hogy az új szerelvény élettartama duplája lesz az oroszok által felújítottnak.

 11. Tromb74 — 2015-08-11 13:34 

@neoprimitiv:
Miután mindkét oldalról elsősorban a politikai haszonszerzés szempontjából érdekes a dolog, a kínos részletekbe senki sem megy bele.
A menekült a liberális romkocsma lakó számára pont olyan eszköz, mint a focidrukker náci számára, csak más felirattal használja transzparensnek.

 12. panamajack — 2015-08-11 13:48 

@zsanvalzsan: „Nem politikusok javítják ugyanis a szerelvényeket, hanem műszaki szakik (rájuk mondja Panamajack meglehetősen lesújtóan, hogy “akinek a szakma a kisujjában van”)” – te valamit rohadtul félreértettél a menedzsmentről szóló cikkemben.

 13. zigzag — 2015-08-11 14:19 

Szerény nyomott véleményem szerint ideje lenne mon Professeurnak pártot alapítania. Az államtudományokban járatosságáról már tanúbizonyságot tett. A blogon arról is, hogy nem a levegőbe beszél. Nosza!

 14. zsanvalzsan — 2015-08-11 14:32 

@panamajack:

Minden bizonnyal.
Én kérek elnézést, a magam és minden kékköpenyes Józsibácsi nevében, amiért nem vagyok képes felfogni a nagytekintélyű öltönyös úr különös gonddal megfogalmazott mondandóját.

Bevallom, az első, vasnyikorgós részben még azt se értettem pontosan, honnan hová szeretnél eljutni.
Aztán jött a második rész (Öltönyös majmok …), ahol a cím alatt, kivastagítva ez áll:
” A Menedzser, Aki Nem Is Tud Esztergálni (De Ugráltatná Józsi Bácsit, Akinek A Kisujjában Van A Szakma)”

És itt borult el a tekintetem, itt öntötte el a szívemet az előítélet árja, mely a tisztánlátást lehetetlenné téve megakadályozta a mondanivaló minimális megértését is.

Mert nekem a Józsi bácsi százszor inkább példaképem, mint egy tetszőleges öltönyös ember.
Mert a Józsibácsitól már tanultam értékes, használható dolgokat.
Mert a Józsibácsi ha kell, meg is mutatja, hogy tényleg úgy jó csinálni.
Mert az öltönyös ember még nem modott nekem egy jó szót sem (pedig már több, mint harminc éve …)
Mert az öltönyös soha nem tehet semmiről.
Mert Józsibácsi lehet, hogy elküld a jókurvaanyámba, de az öltönyös fog kirúgni, nem ő.
Mert a Józsibácsival esetleg meg tudom beszélni egy sör mellett, az öltönyösnek ezzel szemben mindig igaza van. Annyira nyilvánvalóan igaza van, hogy neki nem kell megmutatni semmit se.

Szumma szummárum: öltönyös ember nekem ne kritizáljon senkit, Józsibácsit meg pláne ne. Előbb mutasson fel valamit, hogy lássam: ez aztán a valami!

 15. Tromb74 — 2015-08-11 14:51 

@zsanvalzsan:
Hát többek között erről szólt az a poszt. Az öltönyös produktuma nem olyan kézzelfogható, mint Józsi bácsié, de ettől még nem haszontalanabb.
Pl. adott esetben az is az öltönyösnek köszönhető, hogy nem kell bezárni az egész gyárat, csak némi profilváltással vagy a munkafolyamat optimalizálásával megúszható a dolog.
Ahogyan az öltönyös nem tud esztergálni, úgy Józs ibácsi sem tud döntéseket hozni olyan ügyekben, amiről nincs fogalma.
Azt kell elfogadni, hogy a meccset nem Józsi bácsik és az öltönyösök között játsszák, hanem a piaci lehetőségek és a rendelkezésre álló v. elérhető erőforrások, között.
És ezt nem lehet úgy megnyerni, hogy elolvasom a gyártási rajzot vagy a hegesztő utasítást és az alapján megcsinálom.
Én azt tapasztalom, hogy nagyon nehéz jó szakembert találni, Józsi bácsi aranyat ér, de irányítás nélkül még a legkiválóbb Józsi bácsi sem ér szinte semmit. És ez nem őt minősíti, hanem a körülményeket.

 16. zsanvalzsan — 2015-08-11 15:10 

@Tromb74:
Én nem ezt olvastam ki, de mindegy, túl vagyunk rajta, ennek a posztnak pedig egész más a tartalma.
Habár, akikről szól, leginkább öltönyben jelennek meg 🙂

 17. panamajack — 2015-08-11 15:30 

@Tromb74: Köszönöm, hogy elmagyaráztad helyettem is!

 18. panamajack — 2015-08-11 15:32 

@zsanvalzsan: Neked meg figyelmedbe ajánlom az inkriminált poszt utolsó bekezdését:

„Mint már említettem ezen a blogon is, Magyarországon kevés az igazi menedzser. Annál többen vannak az Urak, akiknek “felvitte az Isten a dolgát”. Ők azok, akik ugyan megtanulták valami huszadrangú biznisz szkúlban a menedzseri zsargont, tudnak gyönyörű Power Pointokat és Gantt-diagramokat gyártani és prezentálni, tímbildingeket szervezni és ott az alkalmazottakat zsákbanfutással meg esti bebaszással hatékonyabb munkára motiválni, de igazából fogalmuk sincs arról, mi az, ami egy vállalatot valóban sikeressé tehet. Öltönyös majmok indeed…”

 19. professzorpizka — 2015-08-11 15:41 

@zsanvalzsan: Nem az orosz szerelvényekkel van nekem bajom, hanem nagyjából a következőkkel:
1. Ahogy te is mondod, sehol nincsenek tények. Nem hadibeszerzésről, és nem is nemzetbiztonsági kiemelt projektről van szó, hanem egyszerű személyszállító járművekről, amelyeknek minden alkatrészéhez bőséges technológiai leírást találni szerte az interneten.
2. Az interneten azt találni, hogy a M3-hoz hasonló metróüzemek rendszerint féláron vesznek zsír új metrókat. Nem állt elő még senki azzal a műszaki érvvel, amely azt támasztaná alá, hogy az alagútnak, a pályának, a biztosító berendezésnek, az energiaellátásnak vagy bármi másnak lenne olyan specifikuma, amely miatt nekünk kétszer annyit kell fizetni a metrókért mint bárki másnak.
3. Nem logikus következtetés, csak a magyar politikai élettel kapcsolatos általános tapasztalat mondatja velem azt, hogy ilyen specifikum egyébként nincsen, vagy ha van, akkor az néhány milliárdért simán leküzdhető.

Az élettartamot tekintve tényleg csak a gyártók honlapjáról lehet tájékozódni, ráadásul ugye itt nagy kérdés az élettartam definíciója. Te pontosan tudod, hogy élettartam lehet az is, ameddig folyamatos C- vagy D-check végzésével életben lehet tartani a technikát, de belevehetők gazdasági-jogi szempontok is, vagyis mondjuk egy repülőnél maradva, könnyen lehet, hogy a sárkány élettartamában még volna tartalék, de ha hozzávesszük egy új előírásoknak megfelelő hajtómű vagy műszer beépítésének (berepülés, certifikáció stb.) költségét, akkor esetleg megéri a régi vasat eladni Afrikába és venni egy újat, amelyik ráadásul mondjuk kevesebbet is fogyaszt.

Engem érdekel az ilyesmi, nagyon szívesen látnék adatokat. A cikk arról szól, hogy nincs egy darab ellenzéki politikus, aki a hóna alá fogna egy érdeklődő bloggert, közlekedésmérnököt, netán vén sárkányhajtóműves (esetleg tyúkbeles? 🙂 ) szakembert, és összeíratná a kérdéseket, amelyeket adott esetben bírósági úton is kitapos a Fideszből, mondván, hogy tudni akarom, hogy miért lehet Bukarestben harmincmilliárdért metró, és miért kell itt hatvanért venni.

 20. professzorpizka — 2015-08-11 15:52 

@zsanvalzsan: A cikksorozat arról szól, hogy egy normálisan működő cégnél, az eredményhez mindenkinek a munkájára szükség van.
Vegyük az Alsthomos példát!
Valaki megrendelte a metrókat olyan fékkel, amely fékekkel azok még nem üzemeltek, és ezek a fékek azóta csak problémát okoznak, ha jól tudom azóta is állandó keréklaposodással küzdenek a BKV-nál.
Ki hibázott? Nem tudni.
Egy jól működő rendszerben ilyenkor a jogi osztály fölényes mosollyal veszi elő a szerződést, amelyben ott van, hogy a másfajta fékkel kapcsolatos kockázatokért ki viszi el a balhét.
Ezen a ponton a vállalatnak vagy a megrendelőnek (attól füg hol voltak ügyesebbek a jogászok) nem Józsi bácsi az esztergapad mellől, nem a marketinges, nem a rózsaszín inges menedzser, hanem a jogász keresett egy kalap pénzt, mert mással vitette el a balhét.
Amikor arról van szó, hogy a gyár egyik gyártmánya, amelyik műszakilag kb ugyanarra képes, mint a konkurens gyártmány, a próbaüzem során 40%-kal több üzemórát húz le meghibásodás nélkül, mint a konkurens gyártmány, mert pontosabb a megmunkálása, akkor Józsi bácsi az esztergapad mellől keresett pénzt a vállalatnak.
Amikor a két kurvára ugyanolyan világos sör közül azt veszed meg, amelyik férfiasabb, vagy a kedvenc focicsapatod szponzora, akkor a marketinges keresett pénzt a sörgyárnak.

A menedzsmentről írt sorozatunk pont arra próbál rávilágítani, hogy ezek ugyanolyan fontos dolgok, és mindig az aktuális helyzet dönti el, hogy a csapatból épp ki fogja előrelendíteni a vállalatot.

Már nem emlékszem, hogy leírtam-e a pina-Ford történetét, amely húsz évvel volt korszerűbb minden versenytársánál, de egyszerűen elmenedzselték a dolgot, és a kutyának se kellett, többek között a pina alakú hűtőrács miatt. Viszont vettek kőkorszaki gépeket, amelyek fele annyira nem voltak jók, viszont jól pozicionálták őket a piacon.

 21. zsanvalzsan — 2015-08-11 15:56 

@zigzag:
Az én mégszerényebb, mégnyomottabb véleményem szerint, ha a prof-nak nem megy el az összes létező esze, akkor meg se próbál pártot alapítani.
Megpróbálom megindokolni, miért, de nem biztos, hogy világosan ki tudom fejezni magamat:
– Egy párt azért alakul, hogy megszerezze a hatalmat, amelynek birtokában majd az országot fogja irányítani, végre, oly sok szenvedés után, immár a jó irányba. Érdekes módon, az összes többi párt is ezt mondja, ezen most ne akadjunk fel. Ehhez az kell, hogy sok embert meg tudjon győzni a maga igazáról, mert akármennyire is kifacsarták a választási rendszert Magyarországon, a soksok szavazat azért mégiscsak kell a győzelemhez.
– A sok szavazathoz ismertnek kell lenni. Ennek az egyik, de nem az egyetlen módja az internetes megjelenés. E téren (mármint népszerűség) ez a blog kihívásokkal küzd. Lehet, hogy ez jobb is így, de a sok szavazat megszerzése szempontjából mindenképp rossz. A színvonal szempontjából meg pont jó, de az másik téma.
– Van másik út is, az úgynevezett sajtón keresztül. Azért úgynevezett, mert sajnos sokan nem látják: az, ami ma Magyarországon sajtó néven létezik, az igazából ilyen-olyan oldali, megélhetési – propagandista szerveződések halmaza. A sajtónak (szerintem) a fő funkciója lenne a hiteles, teljeskörű, megbízható tájékoztatás. E háromból egyiknek sem felel meg semmelyik sajtótermék sem, helyette bőséggel jön mindenféle agymosás. A tájékoztatás nem teljeskörű, hanem részleges, attól függ, honnan csorog a lé, annak megfelelő dolgok lesznek elhallgatva.
– Ez a sajtónkeresztüli érvényesülés lehetségesnek látszik, de ahhoz vagy olyan gazdagnak kell lenni, hogy elegendő sajtót tudjon a párt korrumpálni, vagy a nagyemberek haverjának kell lenni, mely később lekötelezettséggé változik. Nem tudom, a prof esetében fennáll-e bármelyik feltétel, e blogból arra következtetek, hogy nem.
– Amit itt, a blogon látunk, hogy tudniillik megpróbál a szerzők csoportja józan ésszel gondolkodni, s ezt megírni, ez számomra igen szimpatikus dolog, de én hatan igen kevesen vagyok 🙂 , a többséget valami jó kis uszítós – zsidózós – ufóhívő – ezoterikus – gyurcsánytakaroggy marhasággal lehet elérni, bár, el kell ismernem, ezen a piacon is túlkínálat van.
– Ahhoz, hogy egy párt átrágja magát a sajthegyen, 1-2 ember nem elég, egy egész szervezetet kell felépíteni. Azoknak meg kell íróasztal meg jó fizetés is, különben nem jönnek. Ez is pénz.
– A sajthegy rágása közben kiderül a csapatról ez-az. Megtudjuk majd, hogy a prof tulajdonképp egy nekrofil állat, aki személyesen szervezte a holokausztot, mert annyira magyargyűlölő, hogy e módon kívánta a nőket diszkriminálni, így juttatván a szent szívcsakrát a Moszad kezére. (Az mindegy, hogy nincs értelme a mondatnak). Ezzel valamit kezdeni kell, vagy meg kell venni kulcsembereket, vagy jól orrba kell vágni őket, van-e erre lehetőség?
– Mire a fent említett módokon a hatalom közelébe jut valaki, annyi pénzt költött már, hogy annyi nincs is. Tehát, akkor vagy olajat szőkített, áfát csalt vagy székházzal csencselt, de mindenképpen korpás az orra. Ekkor már a fentebb írt józan ész meg tisztesség szóba sem kerül, én takargatom a te szennyesedet, te meg nem borítod rám a bilit, ez még szóba jöhet. Ilyen emberekből is túlkínálat van, hadd ne írjak neveket, bárki fel tud sorolni tucatnyit.
– Amikor pedig megvan a hőn áhított hatalom, akkor elő kell rántani a fiókból egy kisebb seregnyi szakembert, akik tényleg értik a dolgukat, nem korruptak, tisztességesek, netán még a kamera előtt is meg tudnak szólalni … nos, nem tudom, alakul-e egy ilyen csapat?
– És ha a csapat is megvan, akkor miként tud valami észrevehetőt felmutatni ez az új kormány, amit 2-3 éven belül a mélyentisztelt választó is érez? Mert ha nem tud, akkor ezekiscsakolyanokmintatöbbi, á, ezislop, azislop, akkormárinkábbazorbán.

És még az is lehet, hogy egy csomó dolgot kihagytam.
Egy dologban biztos vagyok: Magyarországon a „Józan Ész Pártja” halálra van ítélve.

 22. zsanvalzsan — 2015-08-11 16:03 

@panamajack:
Ezt poszt nélkül is tudtam 🙂
Sőt, a saját káromon is volt alkalmam megtapasztalni 🙁
Amint azt írtam vala, a 2. rész elején, az a felütés ott vastag betűvel, az nem teszi lehetővé a kulturált eszmecserét.
Ha az nem lenne, igazad lenne.
De van.

 23. professzorpizka — 2015-08-11 16:04 

@zsanvalzsan: az mindenött halálra van ítélve. A kérdés az, hogy a külső körülmények mennyi józanságot kényszerítenek rá a vezetőre….

 24. zsanvalzsan — 2015-08-11 16:31 

@professzorpizka:

Csak a 2. ponthoz szólok hozzá, mert az összes többiben teljesen egyetértünk.

Szóval: A kettes metrónál úgy jött az Alstom szerelvény, hogy előtte a teljes metrót felújították. Ebbe beletartozik minden vonatirányító- meg biztosító berendezés, meg sín, meg vízelvezetés, ha jól emlékszem, a kettesen tényleg teljeskörű felújítás volt. Ilyen esetben nincs gond az új szerelvénnyel, mert minden ahhoz illeszkedik. Amíg a fiúk az alagutat betonozzák, addig a metró nem jár, az összes ottani dolgozó mehet átképzésre, megtanulni a modern technikát. Ha jól emlékszem, az átadás környékén a szakemberek elég sokat túlóráztak még így is, hogy összehangolják a rendszereket.

A hármas vonalon is erről van-e szó?
Vagy pedig jönnek a felújított szerelvények, a kiszolgáló szerkentyűk maradnak a régiek, az alagutat csak kimeszeljük, a síneket kicsit megreszeljük és kész, vagy azt se?
Akár az Alstom, akár valamelyik másik metrószerelvényt be lehet-e küldeni a 3-as alagútjába, így, ahogy az most van?
Az orosz metrót sokan ismerik. Tudják kezelni, javítani, ellenőrizni. (Itt jegyzem meg, a hajtást azért csak le kéne cserélni visszatáplálósra, de itt befejeztem a fotelszakértést)
Az oroszhoz vannak szerszámok is.
Még el tudom képzelni azt is, hogy van az orosz embernek raktáron pár vadiúj szerelvénye lezsírozva, amit igen hamar ide tud szállítani – nem tudom, van-e, csak elképzelem. Ha ideszállítja, akkor az azonnal hadrafogható, nem kell hónapokig típusvizsgázni meg ilyenek.
Ezek megindokolhatják az emelt vételárat.
További árfelhajtó tényező a sürgősség.
Nomeg a politikusok étvágya, ezt nem vitatom, csak próbálok érveket találni a másik oldalra.

Természetesen kiállhatna valaki, és elmondhatná világosan, miről is van szó, mi miért történik így. Node emlékezz az Alstom fékjének esetére. Az tényleg szar volt, és a közvélemény a mai napig Tarlós hepciáskodásának tartja az egészet. Emlékszel cikkekre, kommentekre abból az időből, amikor a nemzetközi per zajlott? Lehetséges, hogy ezért van ez a csend. Vagy azért, mert lopnak, az is lehet.

Azt sem hajlandó tudomásul venni senki, hogy a BKV járműpark lepusztulása a 4-es metrónak köszönhető, ugyanis, amikor elsőszámú szeretett vezérünk anno elzárta a pénzcsapot a 4-es metró építése elől, akkor mégjobbanszeretett taxisofőr-polgármesterünk minden fillért odairányított, ellehetetlenítve ezzel a buszcserét, a karbantartásokat, mindent. (Oldalvágás: mindketten az öltönyösök csapatát „erősítik”, hehehe)

Én végtelenül sajnálom, nagyon szar ez a mostani gárda, igazán csak azt sajnálom, hogy az elődei se voltak jobbak.

 25. professzorpizka — 2015-08-11 16:41 

@zsanvalzsan: Ugyanarról beszélünk. Lehet, hogy van olyan körülmény, ami miatt CSAK az orosz metró jó az M3 alagútba, de mi az? Miért nem mondják meg? Mert esetleg kiderülne, hogy nincs?

 26. zsanvalzsan — 2015-08-11 16:56 

@professzorpizka:
Vannak értelmes érvek Paks mellett is.
Vannak értelmes érvek a határ-kerítés mellett is.
Én olvastam ilyeneket, de nem ezekről szól a mainstream közbeszéd.
Ezzel együtt igen, igazad van, meg kéne indokolni, miért épp az orosz metró.

 27. klorofilll — 2015-08-11 17:53 

Egy sosemvolt ellenség, aki épp küzd a kegydíjért:
https://www.facebook.com/VagoIstvan/posts/10206068190882685

Egy sajtótájékoztató meg kb. így néz ki, és erről nem az ellenzék tehet:
„Kérdezték a fideszes képviselőt Niedermüller Péternek, a Demokratikus Koalíció alelnökének szavairól is. Az ellenzéki politikus hétfői sajtótájékoztatóján tíznapos határidőt szabott a kormánynak arra, hogy elszámoljon a menekültekre fordított uniós pénzekkel. Tuzson Bence erről annyit mondott, hogy jó lenne, ha a Gyurcsány-párt végre az ország valós problémáival foglalkozna, nem pedig feljelentgetni járna Brüsszelbe.”
http://hvg.hu/itthon/20150811_Fidesz_az_EU_keves_penzt_ad_de_sokat_kell

 28. panamajack — 2015-08-11 18:05 

@klorofilll: Vágó minden bizonnyal tisztességes ember, nulla hatalommal. Gyurcsány ellenben, akinek van némi befolyása, tisztességtelen szalonellenzéki.

 29. zsanvalzsan — 2015-08-11 18:23 

@panamajack:
Valaki másolja be Vágónak azt, amiket itt próbáltam írni az orosz felújítás kapcsán. Vagy hívja ide a blogra. Kíváncsi lennék, mit válaszol, de nem vagyok facebook-os.
Igazából az érdekelne, hogy ő vajon megkérdez-e hozzáértő embereket (én nem az vagyok), vagy nála (is) csak addig tart a probléma, míg megírja?

 30. zsanvalzsan — 2015-08-11 18:26 

Még az jutott eszembe – ha már itt locsogok, ahelyett, hogy debugolnám a vacak kis IT rutinomat – hogy hol vannak azok a tisztelt szavazók, akik az elempét, dékát, emeszpét a parlamentbe juttatták? Igen, őket, akik most hallgatnak, mint a …
Ilyenkor nem tesznek fel kínos kérdéseket kedvenc pártjuknak?

Az én egyéni szocproblémám, de én azt se értem, hogy azok az egyébként vállalható arcok, akik ott a dékában vannak, miért gondolják, hogy a főnökük egy jó politikus? Az a főnökük, akit pártelnök – miniszterelnökként a saját pártja szívatott a legjobban, a koalás (vagy kloakás vagy hogy kell írni) partnerével együtt? Aki a 6 évnyi hatalom alatt mit is tudott véghezvinni? Mit ért el? Oké, pár autópálya, meg külföldi beruha. Jó. Én még a völgyhidat és az alagutat se kritizálom. És még? Valami hosszú távú, maradandó dolog? 6 év, uraim, 6 év volt! Ugyancsak 6 év alatt a mostani társaság azért alkotott láthatót: alaptörvény, törvény – hegyek, kinevezések, trafikok, stadionok, különadók, most kerítés … ezek bezzeg dolgoznak – bár ne tennék.

Szóval, kedves választók, nem kéne odamenni ezekhez az úgynevezett ellenzéki arcokhoz és kérdezni tőlük ezt-azt?
Ha nincs jobb ötletetek, akkor kérdezzétek meg azt, amit a prof itt fejtegetett.

Ha valaki meg tudja mondani, hogy az elcsukló hangú főliberós voltfideszesre ki adott szavazatot, azt megköszönném szépen. Nincs vele semmi baj, csak kíváncsi vagyok.

Végtelenül szomorú, de ma Magyarországon egy olyan párt van, aki tudja a leckét, és úgy viselkedik, na jó nem mindig, de legalább néha, ahogy egy ellenzéki pártnak kell. Ők sajnos a Jobbik. És ezen nem nekik kell elgondolkodni, hanem mindenki másnak. Annak a nem tudom hány milliónak, aki el se ment, mert minek.

És nem igaz, hogy nem volt kire szavazni. Ilyenkor ugyanis be lehet vinni akár még a kétfarkúakat is. Meg volt még pár apró pártocska, 1-1 mandátummal nem sok vizet zavartak volna, az is igaz, hogy a „megélhetési“ jelző illik rájuk, de hátha dolgoznának.

Ellenérv, a mostani ellenzék védelmében: ki emlékszik a Magyar Nemzet naaagy leleplező riportjára az építőipari mutyikról? Aminek a „Hallgatni Strabag“ reklám lett a vége, kb 24 órán belül? Ez az egy eset elegendő a magyar „sajtó“ jellemzésére.

 31. klorofilll — 2015-08-11 18:34 

@panamajack:

Szerintem viszont demagóg rágalmazás általános érvénnyel állítani az ellenzék tagjairól, hogy már mind fideszesek lennének a „kegydíjért”. Valamivel összetettebb a probléma, ld. még pl. választók, újságírók, hogy bloggereket ne is említsek.

 32. panamajack — 2015-08-11 18:37 

@klorofilll: mondjál az utóbbi 5 évből egyetlenegy példát, amikor a baloldali (parlamenti) ellenzék valóban ellenzékként viselkedett volna!

 33. panamajack — 2015-08-11 18:49 

@klorofilll: Ja, és nem az ellenzék _tagjairól_ beszélünk, hanem a vezetőiről. Akik még midig ugyanazok az arcok, mint 20 éve folyamatosan.

 34. zsanvalzsan — 2015-08-11 19:02 

@panamajack:
Nem, ez túlzás. Gyurcsányt Medgyessy rántotta elő a kalapjából valamikor 2002 után, ez kevesebb, mint 20 év. Mesterházi se volt akkor még sehol.
Na jó, Fodorgabi ott volt minden kilométerkőnél, de ő egy vicc.
Schiffer? Nem tudom.

 35. zsanvalzsan — 2015-08-11 19:20 

@zsanvalzsan:
Az ördögbe, ha hinni lehet a Wikipedia-nak, akkor jócskán tévedtem.
1989, Új Nemzedék Mozgalom: Gyurcsány, Bajnai, Schiffer …

Új nemzedék … röhögnöm kell.

 37. zsanvalzsan — 2015-08-11 20:16 

@panamajack:
1:0 oda.

 38. untermensch4 — 2015-08-11 20:53 

A piréziai negyedik metró építése kapcsán hallottam egy érdekes történetet. Kezdő építészmérnök munkát keresett mielőtt külföldre távozna (a piréziai építészmérnök-társadalom egyesek szerint zártkörű/belterjes, a témához nem kapcsolódik szorosan). A metró egyik al-al-al… kivitelező cégéhez fel is vették. Mondták neki hogy ő lesz az a mérnök aki ellenőrzi valamiféle elektromos biztonsági rendszer szakszerű kivitelezését (elnézést a szakkifejezések hanyagolásáért, bitos van a posztnak szép elnevezése amit nem tudok). Ő mondta hogy ez neki erősen villamosmérnöki feladatnak tűnik amiben nem olyan képzett mint pl statikában de ennek ellenére ő lett az az ember aki tudta hogy nem ért ahhoz amit csinál de bízott benne hogy aki tervezte az igen és „Józsibácsiék” akik építik, szintén (bár abból a felelős HR-tevékenységből amit saját magával kapcsolatban tapasztalt, a mégal-al-al-vállalkozósabb brigáddal inkább nem beszélt sokat, ha értenek hozzá kiröhögik mert ő nem, ha nem értenek akkor meg ő lesz szomorú hogy mi történhet a jövőben a föld alatt). Azóta a piréz metróval kapcsolatban bizalmatlan vagyok.

 39. untermensch4 — 2015-08-11 20:54 

@untermensch4: bitos=biztos v biztosan

 40. bertrand — 2015-08-11 21:32 

Mon cher Professeur, Ajánlom olvasgatásra Louis de Saint-Simon herceg emlékiratait XIV. Lajos udvaráról, ha esetleg nem ismered. Egyfolyamban olvasva elég unalmas, viszont szemezgetve lehet találni vicces történeteket. A kedvenc részem, amikor az udvari jezsuiták nagyböjt idején tiszta csokoládét reggeliznek (a 17. században vagyunk!), hogy illőn megtartsák a hús vételének tilalmát és testük sanyargatásával törekedjenek az örök üdvösségére.

http://www.gutenberg.org/files/3875/3875-h/3875-h.htm
Magyarul is elérhető, nyomtatva.

 41. Tromb74 — 2015-08-11 22:26 

@professzorpizka: Ne vessz el a részletekben! Ahogyan a posztban találóan utalsz rá, itt feudalizmus van. Tök mindegy, hogy van-e érv az orosz metró mellett v. nincs, a lényeg, hogy a pórnépnek ahhoz semmi köze.

 42. hadrian77 — 2015-08-12 09:17 

@untermensch4: a biztonsági rendszerek, népszerű nevükön bizberek elemei sok-sok minősítésen és akkreditáción mennek át. Ha valakit a szakszerű beszerelés ellenőrzésével bíznak meg, annak csak azt kell megnézni, hogy a piros pöttyös csatlakozóhoz a piros kábel legyen bekötve, a zöldhöz meg a zöld. Leegyszerűsítve ennyi. Amúgy az építési és egyéb hatóságok ezeket a dolgokat nagyon szigorúan ellenőrzik, építési naplókat, mindenféle kapcsolódó papírokat alaposan átrágnak mielőtt engedélyeznék a használatba vételt. Emiatt ne veszítsd el a bizalmad a metróban.

 43. tudi — 2015-08-12 09:47 

Idén volt szerencsém a 3 metróval utazni és bizony a szerelvényekre ráférne a csere na. És persze szerintem az embereknek mindegy is, hogy az a szerelvény milyen gyártmány, vagy hol készült, vagy újították fel, csak jó, kényelmes és biztonságos legyen, valamint ne az eget verje a beszerzés. Ha gonosz akarnék lenni, mondhatnám, hogy ezzel a 66 milliárddal segítünk a nem éppen jó helyzetben lévő Putyinon, de ez az összeg ott valószínűleg még zsebpénznek is kevés lenne.
Egy kérdés a „a kérlelhetetlen főliberális ultra-zsúrpubi” alatt kit értettetek, mert nekem vannak tippjeim, talán Fodor Gabent, vagy Kész Zolit?

 44. panamajack — 2015-08-12 10:04 

@tudi: Természetesen az örökifjú Fodor Gabent, a rettenthetetlen pinavadászt, Deutsch Tompika liberális tükörképét. Ha egy alternatív univerzumban megcserélődtek volna a szerepeik, senki sem venné észre a különbséget.

 45. untermensch4 — 2015-08-12 15:23 

@hadrian77: Oké. A metróbeszerzéshez is eszembe jutott vmi (ha már hozzáértőt találtam…). Van egy gonoszmulti vasúti járműveket gyártó cég amelyik pont egy narancs polgármester hűbérbirtokán telepedett meg. Nem lenne-e logikus egy 66mrd-os megrendelésnél összekötni a kellemest a politikailag hasznossal hogy a szerződésben szerepeljen némi létszámbővítés („munkahelyeket teremtenek” viktorék ugyebár), akár a választásokig..? Abba meg nehezen köt bele igazi ellenség is hogy helyben gyártott cuccokat közbeszereznek. Meg EU-ellenes lázadást is lehet belevinni a dologba mert pont nem EU-tag a cég központja.

 46. tudi — 2015-08-12 15:54 

@panamajack
😀 Ez a megfogalmazás, Fodor személyiségéről mindent vitt.
Azért azt el kell ismerni azzal, hogy szerencsétlen menekültek tömegei jönnek felénk nagyon jó alapot szolgáltatnak a fideszes médiának. Tegnap sikerült belehallgatnom, az m1 „híradóba” másról sem szólt, csak menekültek, menekültek, meg természetesen menekültek. Ezzel nagyszerűen meg lehet félemlíteni az egyszerű népet, meg persze úgy feltüntetni magunkat, meg a gyakorlatilag semmittevést, mint ha mi lennénk a megmentő kereszteslovagok. Máris nem azzal foglalkozik a nép, hogy mennyit és hol is lopnak. Finklestein (remélem jól írom, ha elrontom nem baj, megérdemli) itt aztán lubickolhat, nem csak a pénzben, mert ez a gátlástalan banda maximumra ki tudja pörgetni a gyűlöletkampányt.

 47. hadrian77 — 2015-08-13 12:27 

@untermensch4: de, lehetne. Ebből is látszik, hogy a hazai politikusok színvonala a közepest sem üti meg.
Közben meg fű alatt az eszement Gaskóék összeszedik az aláírásokat a férfiak 40 év munkaviszony nyugdíjazásához.

 48. flashbang52 — 2015-08-13 18:36 

Köll a kutyának az ötvenes években tervezett 60 as években összegányolt orosz metrókocsi. Mert még 2234 ben is azzal fog járni az ükunokám miközben büszkék leszünk arra, hogy nálunk van a világ legrégebbi metró ás autó gyűjteménye. ( meg a legtöbb tüdőbeteg és hallássérült tömegközlekedés használó)

Ezt pont az a fasság, mint az AK 47 a világ legjobb kézifegyvere. Az volt 1947 től úgy 1976- ig. ( utána már az oroszok is lecserélték) Most az AK 105 nél tartanak ők is de mi még mindig azt állítjuk, hogy a 47 a király attól jobb nem kell.
De kell. 66 milliárdért meg pláne kell.Mert annyiért már sokkal jobbat kényelmesebbet biztonságosabbat lehet legyártatni, ( Ergo hülyeség az, hogy az alagútba csak az orosz fér bele ezért legyen orosz.Meg azért mert ők értenek hozzá !. Aha..Mint az atomerőműhöz is ( Csernobil) Ugyi. Ezek a fajta magvas gondoltok a 8 sör kétdeci szilva kombó után szoktak jönni valamelyik liberális romkocsma asztaltársaság bölcsész végzettségű tagjaitól.
Hűha most megrémültem. Lehet, hogy kormánytagok és államtitkáraik titokban libsi romkocsmákat látogatnak ötletekért. Jobban kell ezentúl figyelnem a miniszoknyás lányokra, melyiket várja a sarkon egy fekete AUDI,

 49. panamajack — 2015-08-15 17:32 

Hát… Azt hiszem ezek után nehéz lesz nem Paks 2-re gondolni. Vagy egy lámpavasra és némi jó erős kötélre…

http://444.hu/2015/08/15/a-3-as-vonal-felujitott-metroszerelvenyeire-csak-20-os-jotallast-vallaltak-az-oroszok/

 50. zsanvalzsan — 2015-08-16 18:45 

@panamajack:
Vajon miért csak egy rövid közleményre futotta az LMP-től?
A szerződést miért nem tették ki a weblapjukra?
A lehetmas.hu -n csak egy rövidke közlemény van, ez értelemszerűen az LMP véleménye.
Ezek után nehéz nem arra gondolni, hogy ezek is csak manipulálni akarnak …
Schiffer-ék mitől hitelesebbek, mint Tarlósék? Beszélnek ám hülyeséget ők is bőven. Például pont Paks 2 -ről 🙁

 51. vamaa — 2015-08-17 09:08 

@zsanvalzsan:
Vedd észre, hogy most csak ürügyet keresel egy prekoncepció alátámasztására (az LMP paksos kiállásával nem tudom mi a bajod, azt hagyjuk, nem is illik ide). Nevezetesen, hogy mindegyik ellenzéki párt a FIDESZ fizetett ügynöke.
Vajon szerinted ez a fikázás és fanyalgás az ügyek melletti kiállás észrevétele és segítése helyett vezet valahova is? Mert szerintem csak oda, ahova a budapesti metrók — hogy stilszerűek legyünk –, vagyis nem a változást, hanem a status quo bebetonozását szolgálja.

 52. professzorpizka — 2015-08-17 10:46 

@vamaa: Attól mondjuk még kitehetnék a szerződést, ha már ők az értelmiségi párt, bízzanak már abban, hogy a szavazóik tudják értelmezni…

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.