Fogható fogdosók

Kiss László ötvenöt évvel ezelőtti erőszakoskodása és mostani lemondása kapcsán kipattant botrány rávilágított egy fontos dologra, amelyről – helyesen – kevesebb szó esik, mint arról a mélyen nőellenes, bunkó hozzáállásról, ami ezt az egészet kísérte. De azért ez is nagyon fontos. Egy úszóedző nyilatkozatából derült ki ez:

“Azóta kiderült, hogy Kiss támogatásáról nem az úszószövetség elnöksége döntött, hanem egyvezetőség, amely jogilag nem is létezik. Az Origo úgy tudja, hogy ennek 7 tagja van, akik támogatták az akkori kapitányt, miközben az elnökség 15 tagú (igaz, közülük a sportállamtitkárrá lett Szabó Tünde szünetelteti a tagságát); annak két tagja, Cseh László és Becsky András már jelezte is, hogy nem írta alá Kiss támogatását.”

Erről a nyilatkozatról anélkül tudom, hogy szó szerint igaz, hogy ismerném a nyilatkozót vagy az ott felsorolt neveket. Ugyanis a magyar társadalmi szervezetek irányításának modelljét írja le. Általános leírása nagyjából a következő:

Kell hozzá egy nagyon ügyes elnök, aki rendszerint a nyolcvanas évek elején-közepén került oda “fiatalításkor”. Fontos tulajdonsága, hogy kiválóan tudja színlelni a megújulást, és az, hogy fogható.

A foghatóság nagyon fontos fogalom, a magyar hatalomgyakorlási modell egyik alapja. Az a fogható ember, aki egyrészt valakinek a valakije. Ezért fontos például, hogy Gyurcsány Ferenc egy pártarisztokrata veje, Orbán egy párt(kis)arisztokrata fia. Amikor “odakerült” a fiatal a nyolcvanas években, akkor az épp háttérbe húzódó öregek tudták, hogy mi a klán-hovatartozása a fiatalnak. Ez a foghatóság származási része. A foghatóság másik fele a zsarolhatóság. A magyar társadalmi szervezetek pár kivételtől (pl. foci) eltekintve elég kis bulik, de elég nagyok ahhoz, hogy a combosabb lopások már beleverjenek az 1-5 netán 2-8 éves büntetési tételbe. Ezek végig ott lebegnek a vezető feje fölött. Ha önállóskodni próbálna (nem próbál, esze ágában sincs) akkor azonnal megfogják.

A megfogáson ne azt tessék érteni, hogy feljelentik, vagy egyik napról a másikra kiderül, hogy ötvenöt éve elkövetett valamit. Ez a kinyírásnak a drasztikus eszköze, amikor a kinyírt személy már nagyon elvadul. A fogható vezető nem lép át bizonyos határokat, pontosan belesimul a rendszerbe, amely engedte feltörni. A felsőbb vezetés (a politikai elit) mindig megbízhatóan számíthat korruptságára, romlottságára és arra, hogy amíg ő vezeti az adott társadalmi szervezetet, addig ott a fű sem nő. Pontosabban a fű nő de mindig épp csak annyi, hogy igazolják vele azt, hogy kérem itt érdemi, sőt világhírű munka folyik. (ebből a szempontból nincs különbség az épp feltűnő ifjú futballtehetség vagy az újabb hátúszó arany között, de ide sorolhatók a mindenféle informatikai fejlesztések, vagy bármi, ami szalagátvágással meg lehet nyitni.)

A fogható vezetőnek két ellensége van: az egyik az alulról jövő éhes fiatal, aki gerinctelen módon félre akarja tolni és ő maga akar lenni a fogható vezérürü. A másik pedig az alulról vagy kívülről jövő olyan kezdeményezés, amely rámutat arra, hogy ami a szervezetben folyik az korrupció, bűnözés, mocsár, miközben a világszínvonalat nyújtó, vagy azt elérni kívánó többiek része az elnyomás, mert nem szállnak be a Nemzeti Megmentő Alapprogramba.

Mindkét ellenséget ugyanazzal az eszközzel küzdi le a fogható vezető, az irányított fiatalítással. A vezető felméri, hogy a fiatalok közül ki a veszélytelen, a veszélyes, és ki a becsületes újító. Ezekből minden egyes fiatalításkor bevesz egyet-kettőt a vezetőségbe, hogy az egyikből, hogy a másikból. Itt egy bizottsági tagság, ott egy elnökségi tagság, lényeg hogy egyesével, hogy ne tudjon pártütő frakciót szervezni.

Az irányított fiatalítást nagyban segíti, hogy a vezetés valójában sose a formális vezető testület (általában az elnökség) hanem egy szűkebb klikk kezében van, ezért először ehhez kell az újoncnak hozzászokni.

Az újító egy ciklus után undorodva otthagyja az egészet, az ártalmatlan majd szépen mutat, hogy lám, van köztünk “nempolitizáló”, aki senkinek sem “embere” nem vagyunk mi olyan szervezet, ahol klikkezés megy. A veszélyes játékos pedig megkezdheti az emelkedést, de szigorúan ellenőrzött módon, hogy biztos ne puccsolja meg a vezetést, hogy végig szem előtt legyen, ha mégis próbálkozna.

Az úszósport két dolgot is kiválóan illusztrál:

Az egyik, hogy az ilyen szervezet mindig úgy működik, hogy a disznóságok kizárólag akkor jutnak ki, ha valaki ki akarnak nyírni. Lehet úszónőket megerőszakolni, futballmeccseket elbundázni, bormarketingpénzt ellopni, székházat adni-venni-felújítani, tudományos kutatásra szánt pénzeket hülye rokonok kistafírozására költeni. Lehet évtizedes helyben járásra kényszeríteni komplett tudomány- vagy sportágakat. Mindaddig, míg valakinek érdekében nem áll a kinyírásunk, nem fognak érte bántani. Sőt el fog ülni nagyon hamar a botrány. Sőt, hacsak nem hatalmas tehetség és az eredmények egyetlen szállítója a botrányokozó, őt fogják kinyírni.

A másik pedig az, hogy bármiféle haladás vagy színvonal ezeknek a szervezeteknek az ellensége. Általában jó érzékkel adják el a magyar közvéleménynek, hogy világszínvonalon csinálnak dolgokat (már ha a magyar közvéleményt bármennyire is érdekli, hogy mit csinálnak). Például az úszószövetség sikeresnek számít úgy, hogy sacc/kb a magyar lakosság 70%-a (inkább több) nem úszik száz métert se egy évben, nem épülnek uszodák. Az eredményeket ugyanazok az úszásnemek és távok hozzák már évtizedek óta. Fel sem merül kérdésként, hogy vajon mi van a rövid távú Hosszú Katinkákkal vagy a gyorsúszó Rózsa Norbertekkel. Itt olyan nem születik. Ötven éve.

Ha valaki ott felveti, hogy mást kell csinálni, két dolog lehetséges. Ha még körön kívül van, akkor ott is marad, ekkor jön az “előbb tegyen le valamit az asztalra” típusú érv. Ennek vidám példája volt a Bognár nevű magyar futballedző-fenomén, aki Dárdai Pálon számon kérte a magyar pro-licensz (tényleg így hívják) meglétét.

Ha már körön belül levő áll elő ilyesmivel, akkor azonnal előrántják a négy évvel ezelőtti litvániai ifjúsági EB botrányos edzőtáborát, ahol megpróbált átállni arra a technikára, ahol nem papuccsal veri a versenyzőket. Persze az nem derül ki, hogy a klubedzők direkt ellene dolgoztak, akár a gyerekek kárára is…aztán hopp, ki is van nyírva az újító.

Ha pedig valaki nem veszi észre, hogy ideje nyugdíjba menni, nos, annak előveszik az 55 éves szexbotrányát, amelytől fiatal nők edzője ugyan nyugodtan lehet, de holmi sportolói testi-lelki egészségnél sokkal fontosabb, hogy fogható volt a bácsi, fogták és kitették. Ha még lett volna rá szükség, nyugodjanak meg, úgy halt volna meg, akár százévesen is, hogy az undorító erőszakolós ügyét soha, senki nem említi meg.

18 hozzászólás

 1. panamajack — 2016-04-11 10:58 

Ezt egyetemen kellene tanitani. Csak sajnos esetleg kiderulne, hogy Magyarorszagon azok is igy mukodnek…

 2. norniron — 2016-04-11 12:14 

Ez igazi tradicionális bolsevik hatalomgyakorlási technika. Lenin haldoklása közben Sztálin fejlesztette ki, és fejlesztette tökélyre az évek során. Volt ugyebár a Párt, aminek volt a hivatalos vezetősége, a Központi Bizottság. Ennek világosan egyértelműen meg voltak nevezve a tagjai. Azonban Sztálinék öten vagy heten (most hirtelen meg nem mondom, hogy hányan) összeültek és elkezdték megtárgyalni, hogy mi legyen. Az a néhány emberből álló csapat lett a Szovjetunió informális vezetősége. Kezdetben titokban, az utcán éjszaka osonva, konspiratív találkozókon ültek össze. Ez a módszer olyan hatékonynak bizonyult, hogy Lenin halála után ez a csapat könnyedén félre tudta tenni és utóbb törvényen kívülivé tudta nyilvánítani Trockijt, aki könnyelműen bízott a hivatalos pártszervezetben elfoglalt helyének erejében. Hiszen mi is volt Sztálin hivatalos pozíciója a pártban? Főtitkár, első hallásra egy nímand, mégis informálisan ő mozgatott mindent. Aztán ahogy épült fel a pártállam, bizonyos dolgok formailzálódtak. A Központi Bizottság volt hivatalosan a vezetői testület, de ezt az évek alatt olyannyira kibővítették, hogy mai kifejezéssel élve PR-arcokkal töltötték fel, tudósok és művészek is ott ültek benne, már rég nem dőlt el ott semmi. Ezzel párhuzamosan ott volt a Politikai Bizottság, itt már komoly dolgokról volt szó. Azonban még ez a testület sem volt döntő, mert még ezen belül is ott volt az igazi “belső kör” ami Sztálinból, Molotovból, Mikojanból, Vorosilovból, Kaganovicsból, Hruscsovból, Malenkovból és Berijából állt. Persze ebből a körből is időnként “selejtezett” a Gazda, Jagodát, Jezsovot, Ordzsonikidzét eltakarították, sőt ezek az emberek onnan tudták, hogy végük van, ha a közös ivászatokra már nem voltak hivatalosak.
Szóval a lényeg a minél exkluzívabb, minél átláthatatlanabb döntéshozatali mechanizmus: először is a társadalom élcsapata a Párt. Erről sem lehe sokat tudni, de azért a Párt kétségkívül létezik. Az életünket a párt döntései irányítják. De valóban a Párt dönt? Hiszen a kongresszuson mindenki összeszorított segglukkal tapsol, dehogy döntenek ők bármiről, örülnek, hogy nem kell szavazni, mert úgy járnak, mint a leningrádi pártbizottság 1934-ben. Akkor a KB a főnök? Ugyan már! A PB? Talán… persze vannak pletykák, hogy igazából őket is a háttérből irányítja valaki, néhány nagyon erős elvtárs, de ezek csak pletykák. Viszont az hogy iparosítsuk ezt, kollektivizáljuk azt, telepítsük ki a németeket Kazahsztánba, a kazahokat Csukcsföldre stb. csak kipattant valakinek a fejéből, nem igaz elvtársak? Szóval a bolsevik hatalomgyakorlást nagyon jól le lehet írni ezekkel az egyre szűkülő, egyre exkluzívabb, egyre rejtélyesebb, egyre kevésbé formalizált hatalmi struktúrákkal.
A másik dolog, ami nem kapott kellő hangsúlyt, hogy a veszélyes elemek leszerelésének módja lehet az, ha van közös bűn, ami összeköt minket. Tehát célszerű bevonni az újítani kívánó naiv barmokat, és egyre jobban bevonni őket mindenféle gyanús üzelmekbe, nem telik bele sok idő, és ő is nyakig sáros lesz. A közös bűn pedig még a közös érdeknél is nagyobb összetartó erő tud lenni.

 3. xanax — 2016-04-11 12:47 

Az elmúlt 50-60 év működésének és fenntarthatóságának a magyarázata, hogy az abc végi és a korfa csúcsán lévő X,Y és Z generáció is megértse, ha van rá szeme és füle, hogy átvágás este forog fent…mondanám, hogy dióhéjban összefoglalva, de a dióhéj mogyoróhéjba van zanzásítva norniron kiegészítő kommentjével.

Ez a sorok közti olvasás művészete.

Ezt a szintézist nehéz lesz felülmúlni.

 4. komojtalan — 2016-04-11 13:48 

Maga az írás jó, csak kérlek ne menj sport közelébe :-), már korábban is kiderült hogy semmit nem tudsz róla :-(. Érdemes lenne Gyárfásnak utána nézni, nagyon nem így van. Őt is ki akarta nyírni a Fidesz, csak egyszerűen olyan fontos tényező a nemzetközi(!) úszósportban, hogy óriási károkat okozna, ezért Orbánnal egy kutya-macska viszony lehet: http://index.hu/belfold/2016/01/28/gyarfas_tamas_napkelte_uszoszovetseg_fina_hosszu_katinka_fidesz/

Azért az az úszóbizottság is létezik, nem tartott 2 órás fejtágítást Gyárfás, csak egy valaki úgy gondolta jó lesz kicsit szerepelni: http://index.hu/sport/uszas/2016/04/09/gyarfas_szovetseg_kiss_sardi_edzok/

Ez persze nem biztos hogy igaz, mert én a másik oldaltól sem hiszek el bemondásra semmit, de még senki nem cáfolta. Akkora prekoncepciód van Hosszú Katinka felé, hogy képtelen vagy objektíven megítélni a dolgokat. A Kiss ügy kirobbantója szerintem ő volt, de lehet ez még a prekoncepcióm, bizonyíték nem hiszem hogy lesz valaha is, bár azért nem olyan fontos tényezők azért. Mostanában csak egy ügy volt, a módszer amerikai (Edző, férj Shane Tusup).

Mint írtam ez általánosságban igaz lehet – azért reménykedem hogy nem mindenhol -, de ezt pont a Kiss ügy kapcsán írni elhibázott dolog.

 5. panamajack — 2016-04-11 13:54 

@komojtalan: Te, neked kicsodad Gyarfas es/vagy Kiss? Mert kulonben egyre nehezebben ertem, miert vagy hajlando teljes hulyet csinalni magadbol a kedvukert…

 6. professzorpizka — 2016-04-11 15:15 

@norniron: Igen, ez az irányított fiatalítás lényege, hogy egyesével vesszük be őket és korrumpálunk.

 7. professzorpizka — 2016-04-11 15:22 

@komojtalan: Igen, ez a teljesen tipikus összefoglalója azoknak a nézeteknek, amelyekre a hazai sportújsajtót követve juthatunk.
Egyébként, amint azt többen is szemfülesen észrevették, az írás nem a sportról szól. Elmondhatnám a mesét más szervezetekről is, csak ez volt az aktuális téma.

 8. tudi — 2016-04-11 16:04 

Prof. ez az írás nagyobbat üt, mint egy üveg vodkára egy levél aszpirin. Szinte kis hazánk összes szervezetére, igaz ez a dolog. Az úszásra kanyarodva, ez a sportágunk is még talán Rióban sikeres lesz, mert még van egy jó generációnk, akit papuccsal veréssel lehetett motiválni. De utána az már nem fogja helyettesíteni a modern technikát meg edzésmódszereket.
Ez meg szvsz egy nagyon jó cikk a Kiss ügyben.:
http://parameter.sk/mit-jelent-kiss-laszlo-bukasa

 9. panamajack — 2016-04-11 16:36 

@professzorpizka: Lasd meg – Moricz: Rokonok

 10. noirp — 2016-04-11 17:50 

Hátborzongatóan tisztán látsz, prof. Kérdésem csak az volna, meddig lehet a fogott vezetők országának fennmaradását húzni, és ki mindenkinek kell még tönkremennie/lelépnie, míg össze nem dűl az egész.
Kis megjegyzés: jelen feljebbvalómat az ő feljebbvalójának helyettese fogja, nagy valószínűséggel,s egyben azt is fogja, akinek a helyettese…

Sajnos, értelmesebbet nem t’ok hozzászólni, kérem kapcsojja ki.

 11. norniron — 2016-04-11 18:06 

@noirp:
Miért dőlne össze? A rendszer dinamikus egyensúlyban van, folyamatosan megújítja önmagát, ki tudja, az új Kiss László talán éppen ezekben a percekben zárja kulcsra maga után az ajtót egy lány társaságában, az új Schmitt Pál pedig most húzta le a pendrivejára a netről valami bolgár tudós firkálmányait.

 12. noirp — 2016-04-11 18:32 

@norniron:
Jogos, jogos…

 13. pierredelacroix — 2016-04-11 21:28 

@panamajack: Nem tudom, 10 éve tanították nekem, és most utoljára mikor bent voltam akkor is volt szó (maximum kissé töredezettebben és szaknyelven, mert ha “azok” megtudják, akkor még nagyobb szarban lesz a haza – ahogy mondani szokták. Mondjuk így is már az van, a hatalom amúgy sem kedveli őket, minket. Meg akinek egy kicsit is volt esze vagy végigült egy órát, beszélt pár szót a tanárokkal a folyosón, amúgy is leesett. Ok, társadalom- és bölcsészettudomány szakokról volt szó és az ELTE jogi karáról vagy az szumír-gyíkember egyetemekről nem tudok, de hogy a nagyobb és régi egyetemeken igen, azt első kézből tudom. 1-ről tapasztalatból, a többit – ha az ott is tanító vendégprofesszorok és professzerinák nem teljesen máshogy tartották meg, amit kétlek – meg nagyon erősen valószínűsíthetem)

 14. bezbolosdodi — 2016-04-12 08:21 

Hej, ha egyszer az is kirderülne, hogy mi megy a Színház-és Filmművészeti Egyetemen.. vagy a színházaknál.
Ahhoz képest a Kiss László-ügy piskóta…

 15. professzorpizka — 2016-04-12 08:27 

@bezbolosdodi: A művészek már csak ilyenek. A balett-táncosok és a kőfaragók is.

 16. untermensch4 — 2016-04-12 09:26 

@noirp: Ez még nagyon sokáig működhet (látszólag). Olvasás közben egy kb legpitiánerebb szintű sztori jutott eszembe. A legalsó, “seggünk a gatyából” szint közelében is kb így működnek a dolgok, társadalmi szinten is (önszántukból v a tömeggel sodródva) erre szocializálják az új generáció vmekkora hányadát az emberek. Ez van, ezt kell szeretni, vagy felkapaszkodsz vmelyik szemétdombra kakasnak szaros lábbal vagy élsz a komposzthalomban (de legalább kellemes langyosnak tűnik).
Az illusztrációs eset lényege egy hatszemközt elhangzott mondat tehát ez egy irodalmi alkotás (bármilyen egyezés a valósággal stb stb):
“Nem az a baj hogy egy polgárőr lopott (szerk.: kb 250ft értékben de elvi okokból azért ez baj kellene hogy legyen). Nem is az hogy két-három közmunkás passzív-beleszarósan asszisztált hozzá (szerk.: akiknek a “közvetlen felügyeletében” a helyi polgárőr szervezet is részt vett, vajon miért nem tettek ellene..?). Nem is az a baj hogy ezt vki egy fotósorozattal megörökítette (fényes nappal, közterületen ahol látszik a képeken hogy van térfigyelő kamera úgyhogy simán meg lehetett volna kezdeni a rendőri eljárást). Az a baj hogy a fotós a polgármesteri hivatalban dolgozik.”
Halvány elképzelésem az hogy egy nem mutyisztáni jogállamban a fotós elsőként nem beballag másnap a munkahelyére a foghatósági rendszerben előrébb lépni hanem a fotókat az időpont megjelölésével elküldi a rendőrségnek. Vagy legkésőbb a tessékpolgi-tessékközmunkásfőnökúr+főpolgárőrúr lépések után az utóbbi kettő megteszi a feljelentést. Ez persze adott esetben groteszk lett volna mert a polgárőrök akkori vezetője a korábbi helyettese volt akit leváltottak mert brilliáns módon tüntette el a szervezet pénzének egy részét (az összeg kicsinysége miatt vszeg magáncélra de a módszer, a banki adminisztrációhoz nálam jobban értő szerint sokkal zseniálisabb mint amit a buksijából várhatnánk).
Addig amíg az agilisabbak lábbal szavazhatnak, a maradék nagyobb része meg próbál alkalmazkodni a komposzt-élettérhez, ez még sokáig rothadhat. Ha nem lesz túl hirtelen az életszínvonal-esés akkor egy-két, már a rothadó komposztba született generáció és “mindig is óceániával háborúztunk”.
Hirtelen robbanást vmi internet-adóhoz hasonló melléfogás provokálhat ki de normál ügymenet mellett így sokáig győz a marketing. Esetleg Kossuth-nak az itáliában gyülekező emigráns honvédjeiben lehet hinni.

 17. untermensch4 — 2016-04-12 09:47 

@bezbolosdodi: Színésznőnek már csak a művészi tökéletességre való törekvés miatt is tudnia kell a lehető legjobban megjátszani…

 18. komojtalan — 2016-04-14 13:22 

@panamajack: Senkim, csak mivel többet nézek/olvasok sportot mint talán az összes itteni hozzászóló valamivel jobban látom a dolgokat. Nekem bárki bemesélheti hogy Pavarotti egy szoprán énekesnő, ha elég meggyőző elhiszem, viszont azt már igen nehezen ha egy nagy balhé után egy ilyen ügyet nem a másik oldal indított el. A kormánynak nem érdeke Gyárfást eltávolítani akkora hatalma van a nemzetközi szövetségben. Aján Tamás a súlyemelő világszövetség elnöke, vele össze balhéztak, hol tart a súlyemelés, hány versenyt rendezünk? Megközelítőleg nulla darabot. Most sokkal többet ér Gyárfás a helyén, mint ha kineveznek egy Fideszest.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.