Hajrá

Mi itt a Ráérünk blognál abban a nagyon kényelmes helyzetben vagyunk hogy munka és magánélet mellett, hobbiból írunk a magyar és nemzetközi közéletről.

Se politikushoz törleszkednünk nem kell, sem pedig alapítványoknál smúzolnunk azért, hogy este kenyeret vehessünk a boltban.

Éppen ezért nagyrabecsüléssel tekintünk a vs.hu most felmondott újságíróira, de azokra is, akiket az élettel, családdal járó felelősség megakadályoz a felmondásban. Az írás a művelt ember szent kötelessége, az újságírói függetlenség a jó állam egyik legfontosabb alapja.

Nagyon örülünk, hogy a magyar médiában sokaknál betelt a pohár, mert ez talán elvezet oda, hogy a magyar sajtó magas színvonalú és objektív támasza legyen a demokráciának.

Egy eredményt már sikerült elérni: ha lassan is, és csak az egyik politikai oldal körül, de elkezdett tisztulni, ki a tollprostituált és ki az újságíró. Jól haladunk.

11 hozzászólás

 1. norniron — 2016-04-25 12:53 

Szerintem csodát, de még csak normális állapotokat sem lehet várni. Elég belegondolni abba, hogy csak az elmúlt 25 évben kinek lehetett ingerenciája arra, hogy elmenjen újságírónak. Persze nyilván jobb, mintha semmi sem történt volna.
Igaz, a hírtv tavaly jobb lett, de ott ugyanígy felmondtak néhányan, de az akkor felmondókat valamiért nem tartottuk erkölcsi ikonnak.

 2. professzorpizka — 2016-04-25 14:27 

@norniron: Véletlenül darabra tudom, ki hol csatlakozott rá újra ugyanarra a csecsre a felmondott hörrtévések közül.

 3. Tromb74 — 2016-04-25 14:39 

@norniron: Ez így önmagában egy csoda. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk.

…és optimizmusra ad okot. Nem lehetetlen felállni és azt mondani, hogy bocs de szaros lett a nyelvem, megyek fogat mosni.
A regnáló hatalom egyelőre nem tud mit kezdeni azzal, aki nem cinkos.

 4. norniron — 2016-04-25 15:32 

@Tromb74:
„A regnáló hatalom egyelőre nem tud mit kezdeni azzal, aki nem cinkos”
Bár így lenne. Simán el tud lehetetleníteni bárkit. Akkor nem tud mit tenni, ha gazdag vagy, és a pénzed nem függ semmilyen állami dotációtól. De hányan lehetnek ilyenek Magyarországon, talán néhány százan. Most persze éledezni látszik valami, itt is és a tanároknál is, de inkább megvárom, mi lesz itt 2-3 év múlva.

 5. dr Brcskzf Gröőő — 2016-04-25 16:06 

@norniron: továbbá tudja, hogy néhány nemcinkos még nem a világ vége (ld. pl. manyup). de persze jó ezt látni, maximális respect!

 6. Tromb74 — 2016-04-25 16:09 

@norniron: Az egzisztencia nem egyenlő a gazdagsággal. Egy újságíró esetében egzisztenciát jelenthet ha jó szakember és erkölcsileg feddhetetlen. Persze addig, amíg ennek van némi piaca.

 7. norniron — 2016-04-25 17:04 

@Tromb74:
Csak az a gond, hogy az utolsó falusi hírharsona és szittyakürt is a politikától függ, és közpénzből él. Mint láthattuk, a vs.hu-nál sem volt más a helyzet.
Igazából illúzió is a független újságírás, de nem ez a gond, hanem a pluralizmus hiánya, hogy ti megírjátok az én disznóságaimat, mi meg a tieiteket és így a megfelelő információ mindenki rendelkezésére áll.

 8. Tromb74 — 2016-04-25 23:40 

@norniron: független újságírás létezik, csak megélni nem lehet belőle.
De ez nem feltétlenül kell, hogy így legyen. Kizárólag civil támogatásokból is lehetne akár újságot is finanszírozni, ha lenne az ilyesminek itthon kultúrája.
Én pl. támogatok néhány olyan dolgot, ami igazából számomra nem kifizetendő, de fontosnak tartom, hogy létezzen.
Pl. egyszerűbb lenne csak azokat a számait megvennem a National Geographicnak amik érdekelnek, vagy meg akarom őket őrizni, de kezdetektől előfizető vagyok, mert fontosnak tartom, amit csinálnak. Hasonlóan támogatom az átlátszó.hu szerkesztőségét is.
Vagy pl. befizetem az osztrák alpin klubba az éves tagdíjat pedig tudom, hogy ebben az évben a tagságból adódó kedvezményeket nem fogom tudni olyan mértékben kihasználni, hogy megérje, még az ezzel járó biztosítással együtt sem. Viszont tisztában vagyok bele, hogy ha ez a szervezet nem létezne, akkor nem túl sok menedékház lenne az alpokban, az így is jórészt önkéntesekből álló hegyimentőkből pedig semennyi sem.
Magyarországon sokan azt gondolják, hogy Nyugaton mindent megold az állam, ezért jó ott élni. Nem így van. Nagyon sok mindent a civilek oldanak meg.
Pl. egy télen személyzet nélkül is nyitvatartó menedékházban a kelet európaiak kivételével mindenki szívesen rak a becsület kasszába, a felesleges konzerveket ott hagyja az utána érkezőknek, rendet rak maga után és ha van tüzifa, oda készíti a tűzhely mellé.
Ezen a télen pl a Schneeberg tetején a hütte pénzügyi gondokra hivatkozva bezárt. Ki írták, hogy sorry, de fingunk sincs mi legyen. Két hónapra rá megnyitottak, mert megoldották. Nem az állam, hanem mindenki, aki úgy gondolja, hogy az egy csoda, hogy annak az átlagosan heti 5 idiótának, aki tél közepén eszébe jut arra bóklászni, van egy szélvédett

 9. Tromb74 — 2016-04-25 23:49 

Folyt.
…és valamennyire fűthető helyisége. Megtehették volna, hogy csak a nyári hónapokban tartanak nyitva, amikor azért bőven van vendég, de nem ezt tették. Mert fontosnak gondolják, hogy egy több, mint 100 éve létező „intézmény”, ami szinte minden valamirevaló osztrák hegymászónak az egyik első téli kalandja volt, életben maradjon.
Ez a fajta konzrvatív idealizmus nagyon elkéne itthon is.

 10. Tromb74 — 2016-04-26 00:17 

Izé. Lusta voltam elővenni az ámitógépet, de azért remélem, az elgépelések ellenére érthető volt.
Ezt a hütte izét talán annyiban érdemes még magyarázni, hogy a magashegyeken cirka háromezres magasságig, néha ennél magasabban is vannak olyan házak, amik nyáron személyzettel, konyhával üzemelnek. ez nyilván nem túl nagy üzlet, ha figyelembe vesszük, hogy pl. egy karton ásványvíz hogyan kerül fel mondjuk a Gross Glockner csúcsa alá. Télen kevés kivétellel a hütték bezárnak, de nyitva hagynak egy helyiséget, ahol általában van valamiféle kályha tüzelővel, edényekkel, vannak ágyak takaróval, meg néhány eszköz életmentéshez, elsősegélynyújtáshoz. Ja, és egy becsületkassza.
Ezt odáig lehet fokozni, hogy pl. a Monte Rosa olasz oldalán ( a svájciak sóherek) 4000 m felett gáztűzhelyen csinálhatsz magadnak pörköltet egy választékos ízléssel megépített faburkolattal súlyosbított házikóban, ami felett egy 5 méteres krisztus szobor napi 24 órában áldást oszt. A kasszába annyit teszel, amennyit gondolsz.

 11. hadrian77 — 2016-04-26 14:29 

@Tromb74: a kiindulási pont ugyan az, vannak közös dolgok, ami mindenkié. Csak kint azt mondják rá, törődök vele mert az enyém is, itthon meg azt, hogy le van sz*rva, mert nem csak az enyém, vagy esetleg azt, hogy kisajátítom, hiszen az enyém is.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.