Nyugalomra semmi ok

Olvasom (és a lelkendezéseket is) hogy lám a jó öreg Bill Clinton is megmondta, hogy Magyarországon putyinizmus épül. És igen, már olvastam az első örömködéseket, is, hogy yankee doodle dey-day-do majd jönnek az amcsik és leveszik rólunk Viktort, majd lehetőleg valami jó kis balliberális vircsaftot raknak itt hatalomba helyette.

Előszöris, ezt a fajta gondolkodást nagyon le szokás nézni, amikor a mindenféle cigány önkormányzatok és cigányszövetségek dörgölőznek a saját pártjukhoz, hogy a nyomorgó cigányok felemelésére szánt pénzt elverhessék. De persze ha külföldről várjuk a minket hatalomba segítő erőt, akinek segítségével újra mi költekezhetünk, az ugye egész más.

Másrészt, sose attól kell igazán félni, hogy egy kampányrendezvényen mit mond egy kampányoló amerikai politikus. Ott is szokás nagyot mondani, és szokás elnagyoltat mondani. Orbánból sose lesz Putyin, miután Putyin egy kontinensnyi országot irányít, amely tele van nyersanyaggal és szinte bármilyen üzletet megéri vele kötni, és a leghaldoklóbb állapotában is számolni kell az erejével. Ráadásul, ellentétben Orbán államával, Oroszországban hagyományosan békén hagyják az intelligenciát, ameddig az ország céljaival összhangban cselekszik.

Félni mindig a kis gesztusoktól kell, és azokból is van bőven, de ezt most nem azért írom, hogy ezekből szemezgessek.

Hanem azért, hogy szóljak: ennek nem lesz jó vége. Jelentős kötélhúzások zajlanak most világszerte, nagy kérdés, hogy például Amerikában az évtizedek óta az országot vezető establishment (a politikai-gazdasági elit családjai) kormányoz tovább, vagy jön egy eddig nem megszelídített és kontrollált outsider. (Obama a harvardi diplomájával maga a hagyomány, Trumphoz képest). Zajlik az Európai Unió 1992 óta legjelentősebb átalakulása, mivel kiderült, hogy a brüsszeli establishment nem tudott a rendszeren belüli megoldást találni (nizzai, lisszaboni szerződés) az Unió nagy kérdéseire. Kérdés, hogy Németországban a hagyományos konzervatív pártok hogy tudnak alkalmazkodni ahhoz, hogy mostmár politikailag is az EU vezető erejévé kellene válni. Kérdés, hogy Nagy-Britannia marad-e nagy, és marad-e az EU-ban. Kérdés a gazdasági világválság farvizén megerősödött radikalizmus és populizmus sorsa, tud-e jelentős helyen kormányra kerülni, vagy megmarad az olyan országok sportjának, mint Lengyelország, Magyarország és a Fülöp-szigetek. Kérdés, hogy a nagyhatalmak milyen megoldásokig bírnak eljutni a Közel-Keleten, és mit kezdenek az onnan kiáramló embertömeggel.

Ezek mind el fognak valahogy dőlni, és új berendezkedés fog jönni. Hogy erre majd ötven év mólva olyan nagy cezúraként fognak tekinteni, mint az olajválságra vagy a Szovjetunió felbomlására, vagy sima politikai őrségváltásra, azt ma még nem lehet tudni.

Azt se lehet tudni, hogy ebből a kavarodásból ki fog jól kijönni. Inkább csak sejthető, hogy az orosz propaganda-kavarást egy idő után a nyugati titkosszolgálatok meg fogják torolni. Az is csak sejthető, hogy egy Hillary Clinton-adminisztráció aktív külpolitikája élezné a feszültségeket Kelet-Európában, egy Trump-féle meg vagy bezárkózást, vagy az eddigi, elsősorban gazdasági és geopolitikai szempontokat szem előtt tartó helyett valami sokkal kiszámíthatatlanabbat hozna.

Az már látszik, hogy Orbán (egyébként nem ügyetlen) külpolitikája a rövidtávú előnyök maximalizálását célozza. Azt az állapotot, amikor nem vágnak oda nyugatról, hogy ne vegyen szovjet metrót. Hogy nem csapnak oda azért, hogy nyíltan ellop minden fillér EU-pénzt, amit csak el lehet.

Majd lesz valami akkor is, amikor majd ez nem lesz így, de az most Orbánt érdekli a legkevésbé. Akkor is lesz majd valami. Azok viszont akik azt várják, hogy most majd jól jönnek az Amerikaiak és eltakarítják Orbánt, csalódni fognak. Orbán nélkül ez az ország egy megülhetetlen szilaj, alattomos lóvá fog változni, amelyen senki nem tud rajta maradni. Orbán pontosan ezért van kormányon, és ezért nem bántják, mert senkinek nem hiányzik egy újabb válsággóc. Hogy ez néhány milliárd euróba kerül? Na és. Mubarak, Szaddam Husszein pontosan ugyanez volt. Amikor aztán megszabadultak tőlük, káosz következett.

Mégis mit várnak az örömködők? Ha jön a Hillary Clintonnak öltözött jótündér, és elveszejti Orbán Viktort, akkor majd nem lesz négy-ötmillió létminimum alatt élő? Akkor majd nem lesznek omladozó kórházak, akkor majd nem lesz szétvert oktatás és kirabolt államkassza? De lesz, de ők akár négy- nem, figyeljcsak öcsém, tízmillát fognak havonta kapni.

Nagyon érdekes azt látni, hogy azok, akik jobb egészségügyön, jobb oktatáson, jobb bármin dolgoznak valahogy nem nyilvánulnak meg az ilyen külföldi beszólásokkal kapcsolatban. Nekik van igazuk, mert jobb itt bármi csak akkor lesz, ha jobbá tesszük. Putyinnak, Clintonnak, Merkelnek elég, ha nagyjából rend van. A többi a magyarok dolga.

19 hozzászólás

 1. hadrian77 — 2016-05-17 13:13 

Az a baj, hogy nem tudjuk hányan dolgoznak a jobb bármin. A lelkendezősdi, mástól megoldást várósdi ebben az országban komoly múlttal rendelkezik.

 2. Tromb74 — 2016-05-17 14:54 

A legfőbb veszélye ennek, hogy megint lehet várakozni, hátha az amerikai csapatok egy ködös hajnalon partra szállnak az id. Antall József rakparton.
addig se kell semmit csinálni.
Azt érdemes figyelembe venni, hogy a kisebb-nagyobb hatalmak alapvetően leszarják ha itt mindenki mélyszegénységben kornyadozik, meg repedezik a demokrácia.
Pontosabban egészen addig, amíg ez nem kerül nekik túl sokba. Egy pármilliós nagyságrendű gazdasági menekült, már talán cselekvésre késztetné őket, de alapvetően még az se akkora létszám, amit ne lehetne szépen integrálni a Júnióba. Persze egy elhúzódó polgárháborús válság már nem annyira érdekük, éppen ezért nem is nagyon szorgalmazzák a kialakulását.
Ők várnak, számolgatnak. Ha nagyon elszaladnak a költségek, majd akkor tesznek is valamit.

 5. Érvsebész — 2016-05-17 21:52 

Kik dolgoznak jobb egészségügyön, jobb oktatáson, jobb bármin?

 6. panamajack — 2016-05-17 21:55 

Na most a fentieket sokféle módon lehet értelmezni, de szerintem ez elsősorban annak a jele, hogy Magyarország több nagyhatalom belső politikai játszmáiban TÉMA lett. És ez nem jó nekünk, nagyon nem. Ugyanis normális esetben egy hivatalosan szövetséges államot kislabdaként hajigálni belpolitikai csatározásokban, pláne választási kampányban TABU. Nem szokás, nem illik. Ennek a látványos figyelmen kívül hagyása sokkal megalázóbb üzenet annál, mint amit valójában mondanak. Ez esetben az elvileg minket „védelmező” fél (pl Sarkozy) sem a javunkat akarja. Kicsúszott Magyarország lába alól a talaj…

 7. norniron — 2016-05-17 22:49 

Nekem most Milosevics jutott eszembe. Ő aztán igazán durván játszott, 10 évet végigháborúzott, úgy hogy a hatalma és a szerb társadalom szerkezete, a hatalomgyakorlás technikái lényegében változatlanok maradtak, több, mint 10 éven át, holott rettenetes veszteségeket szenvedtek. Fogcsikorgatva még azt is kibírta, hogy az országát lebombázták az amerikaiak. Csak amikor végleg szétrohadt az országa, akkor bukott meg, amikor egy újabb pofátlan választási csalással provokálta a ronggyá alázott, szegényített és az uralmába belefáradt népét. Érdekes a párhuzam, hogy az akkori szerb ellenzék éppolyan gyenge képességű, vállalhatatlan, többszörösen korrumpálódott alakokból állt, mint a mostani magyar, és az új szerb politikai vezetés Milosevics bukása után pár hónappal atomjaira hullott, és Szerbia évekig gyakorlatilag kormányozhatatlanná vált, sőt még tovább darabolódott, mert még Montenegró is levált róla. Hol vagyunk mi még ettől? Orbán nem háborúzik a szomszédaival, nincsenek etnikai tisztogatások, nincsenek félkatonai maffiaszervezetek, nincsenek politikai gyilkosságok stb-stb., és ilyenek nem is várhatók. Tehát, ha Milosevics ilyen körülmények között 10 évig ki tudott tartani, akkor Orbán sokkal konszolidáltabb uralma még évtizedekig eltarthat, gyakorlatilag a haláláig. Hogy utána mi lesz, nem tudom, de addigra már mindegy is lesz, öreg, a hatvanas-hetvenes éveiket taposó emberek leszünk, a mi életünket addigra már tönkretették, de még az unokáinkét is, ha lesznek egyáltalán.

 8. becsuszoszereles1k — 2016-05-18 02:17 

7.@norniron:

Ez elmondható minimum az utóbbi száz év minden magyar nemzedékéről. De látszik, hogy nem gondoltam bele igazán, mert már hajnal felé jár az idő.
Téves, fals, üres eszmék csávájában csápolunk, vagy, mint fején csuklyával az elitélt várunk… Hiába rokkantunk majd döglöttünk bele, még az áldozatunk is a szemétdombra került. A szentség törögetése pedig baljós. Hogy mi lesz, lehet, hogy nem tudható, de hogy mindegy soha nem lesz, az a nehézség ebben a nyegleségben.

 9. untermensch4 — 2016-05-18 09:04 

@norniron: Lassú víz partot mos. Ha milosevics-i párhuzamot keresünk akkor lesz itt etnikai feszültség csak még nem látszik. Nem a szomszédokkal. „Házon belül”, jóféle polgárháborús kimenettel mint a szerb-albán meccs koszovóban. Csak a mi „albánjaink” elméletileg sem kirakhatóak a „saját országukba” mert nincs olyan.

 10. Tromb74 — 2016-05-18 09:25 

@panamajack: Nem teljesen haszontalan ez a friendly fire. Az ő szempontjukból.
Szerintem ezeknek a szövetségeknek a megerősödéséhez nagyon is jól jön néhány renitens tagállam elrettentő példának.
a nyugaton is egyre erősödő szélsőséges hangokkal szemben nem rossz fegyvertény, hogy lám vannak akik letértek a kijelölt útról, s lámlámlám ennek következményei milyen kihatással vannak az ottlakó, egyébként nyilván jóravaló népek életére.
Az USA esetében, meg elég valószínű, hogy az utóbbi időkben igen vaskos aktákat gyártottak a szolgálatok az orosz propaganda káeurópai terjedéséről, hatásáról. Valljuk be, mi igen komoly szerepet vállaltunk az oroszok Uniót destabilizáló törekvéseiben, meg úgy általában a nyugati értékek megkérdőjelezésében.
Egy amerikai választási kampányban velünk példálózni több mint fura. Ez szerintem nem arról ad valós képet, hogy mekkora jelentősége van Magyarországnak bármiben is, hanem arról, hogy mi, és milyen mértékben terjedt el rólunk a köztudatban.
Egy kampányban az idő nagyon drága dolog. Pontosan ki kell találni, mire használják fel.
Ha Clinton (a szövegírója) úgy gondolta, hogy Trump és a lengyelek/magyarok között párhuzamot vonni, hatásos és elrettentő, akkor feltehetőleg így is van.
Ennek valóban az a jelentősége, amit fentebb írtatok, hogy nekünk semmi, de semmi olyan „portékánk” nincs, ami miatt üzletelni kell velünk. Ilyen lehetne a stabil jogi és gazdasági környezet, a relatív olcsó, de képzett munkaerő. …de pl. jól lehetne profitálni abból, hogy schengeni határ állam vagyunk stb.
Amikor a következő multinacionális eper ízű óvszergyártó cég vezérkara olyan döntés elé kerül, hogy most akkor hová is telepítsék a következő gyárat, akkor bele se kell pillantania a tanulmányokba, mert már a hírekből kiviláglik, hogy ide például biztosan ne.
Lehet erre azt mondani, hogy hát a magyar gazdaság majd a saját talpán…
Miből? Az építőiparból, aminek fő célja az uniós pénzek uniós jellegének elveszejtése? A külföldön léberöló melósok itthon elköltött bérének áfájából?

 11. Tromb74 — 2016-05-18 09:30 

@untermensch4: Eltudok képzelni egy kun, tót, sváb, magyar, cigány, zsidó multikonfliktust, amit a keresztény egyházak közötti ellentétek felmelegítésével lehetne fokozni. 😀

 12. untermensch4 — 2016-05-18 10:33 

@Tromb74: Nekem sokkal jobban tetszenek az olyan „békebeli” sztorik amikor pl még a háború egyre zivatarosabbá válásának idején a rabbi, a katolikus pap és a református lelkész legalább péntekenként együtt sétált és beszélgetett a városban. Hogy ezt látván nehezebb legyen a híveiket rávenni az egymás elleni akciókra.
Sajnos a mi albánjaink a cigányok lesznek, gazdaság s oktatás nem eléggé erős hogy mindenki boldoguljon, itt-ott a kis jelenségek és feszültségek addig-addig kavarognak míg valami összeáll, papfélék nem nagyon vannak játékban, egyéb karizmatikus vezetők meg vszeg némi pénzt kiemelve a rendszerből hagyják majd hogy a „hívek” saját hatáskörben lerombolják amit le kell.

 13. tudi — 2016-05-18 15:44 

Nagyon jó poszt lett Prof., minden elismerésem. Bár ahogy ma reggel olvastam a Magyar Futsal miniszter nem hagyta annyiban a dolgot és visszaszólt keményen. Azért én Trumpra sem vennék mérget, hogy nem kezd el nálunk „rendet rakni”. Vagy ha a „régi rend” nyer a választásokon sajnos az az érzésem, hogy francia-amerikai esetleg német összefogással nem leszünk e nagyszerű pofozózsák, mert mind gazdasági, mind egyéb értelemben nudlik vagyunk a lengyelekhez képest. Elemben nagyszerű példát lehet rajtunk statuálni.

 14. tudi — 2016-05-18 15:49 

@panamajack:
Mondjuk ezek alapján, amit leírsz ahogy durvulhat a kampány lesz még itt Orbán Trump párhuzam, meg lehet egy két „leleplező” riport kishazánkról az amerikai sajtóban.

 15. panamajack — 2016-05-19 14:00 

@tudi: Lehet spekulálni, mi lesz a magyar-amerikai kapcsolatokkal, ha Hillary lesz az elnök (amire azért van némi esély)…

http://hvg.hu/itthon/20160519_Lazar

 16. tudi — 2016-05-19 19:28 

@panamajack:
Azt a ~ˇ^˘˘°˛`˙´˝¨¸\|Ä€ÍđĐ[]łŁ és ezek még tetszőleges kombinációja. Néha komolyan elgondolkodom, hogy ezeknek még itthon vannak e, vagy végleg elmentek otthonról. Mert mi kb ártani nem tudunk az USA-nak, de ők válogatott módokon tudnak minket szopatni, mint afroamerikai pornószínészek az egyszeri magyar lánykát.

 17. pandacsoki — 2016-05-19 20:13 

Az az ország, aminek politikusa még a legnagyobb bűnökért (pl. egy másik ország hamis indokkal való lerohanása és középkori szintre süllyesztése) sem képes elnézést kérni, ám meg van győződve saját grandiózusságáról és büszkén hangoztatja, annak képviselői gyakorlatilag skizofréneknek (vagy valami egyéb pszichés zavar illik rájuk)…

 19. untermensch4 — 2016-05-19 23:49 

@pandacsoki: Bölcs dolog nem ingerelni az állig felfegyverzett elmebeteget.
Ez most kicsit durva példa lesz politikusokat minősítve…. van az a mese hogy „Manó Benő és Lili hercegnő apró királysága”. Leszámítva a technika és mágia furcsa hatását a társadalom-szerkezetre, az egyik részben van egy konfliktus az erdőben éldegélő, visszavonult öreg boszorkánnyal. Akit ha felmérgel vki azt kővé változtatja, a tündérkirály viszont nulla mágia használatával, diplomatikus, tárgyalásos módszerrel úrrá lesz a helyzeten. Ami egy későbbi résszel összekötve gondolatban nagyon jó neki mert eme későbbi alkalommal, terhelt kapcsolat esetében nem sikerülne az ifjú titán boszorkányt kiiktatni mielőtt átveszi az öreglány „körzetét”, agilis és ambíciózus tervekkel és legalább akkora mágikus ütőképességgel mint elődje.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.