Rubi bácsi balladája

Rubovszky György HírTv-s – mit szépítsük- megszívatása tananyag lehetne bárhol, ahol szervezeti kultúrát tanítanak. Ugyanis a HírTv már korábban ismert volt ugyanerről a mutatványról (bekapcsolt kamera megy, kicsit arréb van a mikrofon és veszi a kompromittáló dolgokat) de az a G-nap előtt volt és rendszerint szocialista politikusokkal csinálták. Aztán az a stáb, aki csinálta nagyrészt lelépett a G-napon. Mégis, ékes példájaként a szervezetben megmaradó tudásnak, most is vannak olyan újságírók, akik értenek ott ehhez.

Nota bene, Rubi bácsi esetében nem merült fel, hogy értelemtorzító módon vágtak volna a felvételeken, a daliás időkben ez meg szinte kötelező volt. De hagyjuk is most az újságírókat, akik a dolgukat végezték.

Sokkal érdekesebb kérdés az, hogy Rubi bácsi, ez a meglett, húsz éve képviselő ember hogy tud ilyen marhaságot csinálni? Ennek alaposabb tanulmányozása minden ellenzéki erőnek fontos lenne tanulmányozni. Sajnos meglehet, hogy ezzel csak a Jobbik fog érdemben foglalkozni, amely a HírTv egyik heccmédia-szakértőjét igazolta le, nem sokkal a G-nap után.

Rubi bácsi két okból mer, öt méterre egy bekapcsolt kamerától, és a kamerán matató operatőrtől párt-titkokat kifecsegni.

Szervezeti immunitás

Az egyik, hogy megszokta, hogy ő olyan szervezetnek a tagja, amely sérthetetlen. Jellemző, hogy Rubi bácsi kínos esete Budapesten történik meg. Jelenleg legfeljebb megyeszékhelyeken mozog még annyi, kormánnyal ellentétes érdek, hogy ilyen csínyeket engedjen meg magának. A HírTv (vagy épp az RTL Klub, 444 stb.) újságírói megélnek kormányhűség vagy öncenzúra nélkül is, kiváltságos kisebbséget alkotva. Ezért van az a százéves szabály, hogy a magyar kormányt a vidék választja és a főváros buktatja.

Tele van az ország olyan helyi pasákkal és bégekkel, akik a Rubi bácsiénál sokkal nagyobb disznóságokat mondanak el bizottsági üléseken. Emlékezzünk a szekszárdi esetre, amikor arról ment, mindenféle titkolózás nélkül a beszélgetés, hogy ki elég fideszes ahhoz, hogy trafikja lehessen.

NA ÉS?

Egyrészt, mivel Polt Péterrel megfogták a legfőbb ügyészi pozíciót az ilyen elszólásoknak akkor sincsen büntetőjogi következménye, ha kiderülnek, másrészt elég hatásosan ki tudják nyírni azt, aki ilyet hoz nyilvánosságra. Segíti őket még az is, hogy a médiában még 2010 előtt sikerült nagyon magasra felvinni az ingerküszöböt, virágzik a „na és” kultúrája. „Elloptunk hatmilliárdot egy kerékpárútra, amelyen végül egy T-72 tank is csak lépésben mer végigmenni, ráadásul kiderült, hogy Mészáros Lőrinc golfpályát épített belőle Viktor valamelyik rokonának” NA ÉS?

A fenti mondatra azért tud NA ÉS válasz születni, mert személytelen. Ezen tud változtatni, ha Mészáros Lőrincet vagy a lopást eltűrő (és abból részt kapó) polgármestert elkapja a kamera vagy a mikrofon, mert utána személyes ügy lesz a dolog. Nem „ezek lopnak” hanem „ő tolvaj”.

Mivel pedig ezek sérthetetlennek gondolják magukat, a vadászterület megvan, csak az kell, hogy egy-két ilyen ügynek következménye is legyen. Az amerikai oroszlánbajusz húzgálásának például egy idő után borítékolhatóan az lesz a következménye, hogy magyar újságírók tippeket és pénzt is fognak kapni.

Torschlusspanik

Az ideális vadászterületen az ideális vad pedig Rubi bácsi és a fajtája. A hatvan körüli magyar férfi politikus, aki azt hiszi nemcsak a rendszerről, de magáról is, hogy sérthetetlen.

Rubi bácsi nagy hatalmú ember, annak ellenére is, hogy a Fideszben jóindulattal a harmadik-negyedik vonalhoz sorolható. Jóban kell vele lenni, mert a lánya Rogániában tölt be fontos posztot, ő maga pedig bizottsági elnök. Egy telefon Rubi bácsitól a megfelelő helyre, és a lányomat felvették gyakornoknak ide, a sógorom beszállíthat perecet oda, az ángyom térde kalácsa meg kibérelhet egy éttermet jóárasítva amott.

Rubi bácsi húsz éve képviselő, tegezőviszonyban van a teljes magyar politikai elittel a Szadesz balszélétől kezdve a KISZ-es fiúkon és kisgazdából lett talpas fideszeseken át az egykori rendszerváltókig és Jobbik jobbszéléig. Mindenütt barátai vannak, őt nem bántja senki.

A magyar politikai machismo világában ő nagyon sok embert lekezelhet. Az operatőr, aki a felvétel tanúsága szerint egy fiatal nő volt, egyszerűen „kislány”. Kislány lenne akkor is, ha harvardi diplomája lenne, legfeljebb okos kislány vagy ügyes kislány. Esetleg az a csöcsös vagy jóseggű kislány.

Ha fiú lenne, ugyanígy harvardi diplomával, akkor sem Kovács Pisti, aki nagyon okos, hanem az a gyerek, tudod, valami Pisti, aki tud angolul, na tudod a Józsi embere. (Nagyon sok ember csodálkozott például akkor amikor az a Jani gyerek, tudod, a Rapcsák embere, elkezdte őket tucatszám kinyírni, de hagyjuk most a Fideszen belüli dinamikát.)

Rubi bácsi reakciói tipikusak és annak tudhatók be, hogy egyrészt az ő szervezeti immunitását sértették meg, másrészt pedig olyasvalaki sértette meg, aki Rubi bácsi világában alázatosan kérni szokott, nem pedig „sunyi módon” kamerázni, amikor ő egy másik fontos emberrel magánbeszélget. Így hatvan felé ráadásul Rubi bácsi maradék óvatossága is semmivé válik, hiszen, teljesen természetes biológiai okokból, izomból bizonyítja, hogy ő még mindig nagy valaki.

Ezek pedig ideális célponttá tették (nem véletlen, hogy a HírTv régi, ezzel foglalkozó műsorát így hívták) és a megfelelő szakember célzott, és kilőtte.

Az újságírók és az ellenzék számára annyi a tanulság, hogy egyszerűen meg kell keresni a Rubi bácsikat, mert ahány Rubi bácsi, annyi ilyen szaftos elszólás. És egy idő után ezt nem intézi el a NA ÉS.

6 hozzászólás

 1. Rumcájsz von Jicsin — 2016-05-21 10:42 

Tudom, hogy a lényegen nem változtat, de:
” A hatvan körüli magyar férfi politikus…”
„Így hatvan felé…”

Régi szép idők!
Rubi bácsi belelépett már a hetvenharmadikba! 🙂

 2. komojtalan — 2016-05-21 13:42 

Ne ess bele az ellenzék hibájába, hogy majd a nyugat (USA) megoldja helyettük. Nem oldja meg, ezt nekik kellene, de – el kell ismerni még a régi párttagoknak is – hülye hozzá. Nem buták, hülyék. Már írtam párszor legalább azért megpróbálhatnának nyerni, hogy többet tudjanak lopni. De nem. Megelégszenek inkább morzsákkal, mint Platini a FIFA elnökségtől visszalépésért kapott 2M€ -vel, arra nem gondolva:
a egyszer kiderül
b mennyit kereshet aki 2 millióval veszteget meg …

 3. xpolgartars — 2016-05-23 05:07 

Alapvetően úgy látom ,hogy a hozzá hasonló pártkatonák „arisztokratikus”, a vélt sérthetetlenség érzésből fakadó gőgje tartja fennt a rendszert, ide politikai érzülettől függően persze bármelyik rendszer neve beilleszthető, és az a vad amelyik nem fél ,könnyen levadászható. Igaz nála még sokkal nagyobb vadak is a politikai prérin kószálnak, és nem szoktak hozzá, hogy a gonosz puskás ember az etetőnél is rájuk lőhet, mert eddig ezt csupán az saját privilégiumoknak gondolták. Csupán azt nem veszik észre lassan ők lesznek a vadak, hiszen amennyi ember tyúkszemére eddig ráléptek, csoda hogy egyáltalán most kezdődik a vadászidény.

 5. untermensch4 — 2016-05-24 17:19 

@Tromb74: A „búcsúcédula-vásárlás” érdekes ötlet. Főleg ha a nagy váltás után a vadászati engedély a külföldi pénztartókra szól de a „külföldről” befektetőkre/fejlesztőkre nem. Sőt, hogy az ilyen érdemesek versenyelőnyhöz jussanak, a csak pénzt kifelé mozgatókon élesítgethetné karmait egy eu-kompatibilis adóhatóság (főleg ha a korábbi asszisztálást a sumákságokhoz „parancsra tették”, külföldi célpontot nyilván csak valódi jogszerűséggel élve, ahhoz hozzászokva támadhatnak, gondolom máshol is kényesek a szuverenitásra). Olyan anomáliás figurákat meg mint egy bizonyos exportőr (sikeres cégvezető és főként nem a beházasodása miatt, egyébként eléggé elmekórtani eset és nemzeti oligarcha-féle is, mentségére legyen mondva, a rendszer sajátosságai miatt egyébként hiába is lenne jó képességű, vagy hátszelet vagy ellenszelet kell választania manapság) meg majd a tényleg működő gazdaság a helyére teszi (lehet hogy korrektebb munkaadó válhatna belőle ha nem kellene annyit és akkora haszonkulccsal politikusokra költenie hanem a normális gazdasági tevékenykedésben élhetné ki magát).
Még tovább is lehetne fejleszteni a dolgot. Gondolom normálisabbá váló működésünk esetén is megmaradna a kijátszós-összekacsintós mentalitás. Milyen szép lenne ha az alapfelállás az lenne hogy aki külhonban huncutkodik de itthon érdemeket szerez mint gazdasági szereplő az úgy országosan „a mi kutyánk kölyke” (nem feltétlenül olyan durván és nem is eléggé illeszkedő párhuzam de Pablo Escobar ha jól tudom otthon népszerű volt, kivéve a közbiztonságilag rosszul érintett polgárokat), talán ahhoz hasonlóan ahogy a kínai államot nem nagyon zavarta hogy mennyi magnókazettát kellett volna etikai okokból leúthengerezni… persze a mentalitás alkalmazásánál figyelembe véve az erőviszonyokat (voltak azért kínában is nagy úthengerezések meg jogállam is van de ott befektetők azért látnak érdekes dolgokat, szerzői jogok és ilyesmi…).

 6. professzorpizka — 2016-05-24 22:40 

@Tromb74: Lesz majd poszt erről a cikkről holnap.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.