Szép volt fiúk!

 Bernd Storck megmutatta, hogy milyen az, amikor az európai középmezőnyben levő játékosokból nem mezeidoktor, egervári szupertaktikus sándor, vagy a tolódópápa pinyő építkezik, hanem valaki, aki ért hozzá.

Megfordult az évtizedeken át hangoztatott duma, hogy alul minden rendben van, csakhát a felnőtt csapat, ott valami elromlik.

Mert a belgák játéka megmutatta azt, hogy milyen, ha Böde Danit tizenöt év alatt, a legjobb módszerekkel fejlesztik tovább, hogy ne csak marha erős és kapu előtt születetten határozott, hanem gyors és kreatív is legyen. Olyan, mint Lukaku.

De Bruyn és Hazard megmutatja, hogy néz ki Nagy és Kleinheisler, ha nem Faszomöccse Béla, a Kárpátok Capelloja a nevelőedzője, aki adott esetben kölcsönadja Hajmáskérre, mert kell tenni a csapatba Buzgericset, a belgiumi exportra szánt, frissen igazolt hatodosztályú szerbet.

A jó hír, hogy a dolog nem elérhetetlen, a belgák pénzért árulják, mint ahogy Dárdai azonnal rá is mutatott, amikor megkérdezték. Más kérdés, hogy nem elég kifizetni ezt a pénzt, meg is kell csinálni, amit mondanak, kicsit hasonlóan a Teleshopos hasizomgéphez, a kockahas nem a megvásárlásától lesz.

További jó hír, hogy most számos játékos ugyanúgy esélyt kap, mint az 1996-os atlantai csapat játékosai, akikből tudott Dárdai lenni, de tudott Szanyó is lenni. Reméljük, hogy a mostani eresztésből többen tudnak jó karriert befutni.

De a lényeg az, hogy egy Bernd Strock után át kell térni a sok Bernd Storck módszerre. Láttuk mit ér egy jó edző. A legendás prólicensz, amely nélkül ugye bognárgyörgy szerint csak az edzői szakmát szembeköpni lehet (meg sikeres Bundesliga-edzőnek lenni…) beárazódott. Ha akarnak bármit, akkor az edzők képzését ki kell csavarni annak a bagázsnak a kezéből, és arra koncentrálni, hogy minél egységesebb, minél jobb képzési programok legyenek. Szép feladat, nem is biztos, hogy sikerül.

Ameddig nem sikerül, nekünk kb a legjobb 16 a plafon egy EB-n. Ami hatalmas dolog, és óriási eredmény, hogy a fiúk laza negyven év után elérték.

SZÉP VOLT FIÚK!

6 hozzászólás

 1. xanax — 2016-06-27 07:26 

” akkor az edzők képzését ki kell csavarni annak a bagázsnak a kezéből, és arra koncentrálni, hogy minél egységesebb, minél jobb képzési programok legyenek.”

Így legyen!
Csak nehogy a nagy nekibuzdulásban egy másik „fociKLIK” kezébe kerüljön ez a képzés.

 2. komojtalan — 2016-06-27 08:44 

A baj az egésszel ugyanaz mint a politikában (amihez jobban értesz): Egy szűk kör kezében van az egész foci szakma. Hogy bekerülj közéjük olyanokká kell válj mint ők, ha meg nem kerülsz be közéjük akkor nem tudsz semmit tenni. A megoldás ugyanaz lenne mint a politikában: Elzavarni mindenkit aki az elmúlt 20 évben a foci felső szintjén volt, feltölteni alulról a helyeket. Szakmailag lehet nem lesznek olyan jók (még ez sem biztos), de nem lesz akkora összefonódás. Jó példa erre Pintér. A válogatottnál megbukott, majdnem a Videotonhoz került, csak nagy nehezen akadályozták meg. Aztán ment a Mezőkövesdre. Ott bajnok lett, de fogalmam sincs ez mekkora eredmény (pénz, játékosállomány). A tulajdonosok természetesen nem értenek a focihoz, maximum szeretik, ezért tanácsokat kell kérniük. Kitől? Attól az összefonódott szakmától, a kör bezárul. Ha Storck nem teljesít a VB selejtezőn, akkor egyből előjönnek majd ezek az emberek, de még most is van pár hülye (pl. Csank, Pintér) akik azt mondják ezt ők is megcsinálták volna.

 3. noirp — 2016-06-27 12:41 

Komolytalan hozzászólás: ezúton köszönet a Hajmáskéri SE számára a reklámot, a Tulipán Sörözőbe várnak egy fröccsre 😀

 4. tudi — 2016-06-27 17:03 

Tízmillió futballedző országa vagyunk és egy némettel mentünk az EB-re. Amúgy tényleg szép volt.

 5. delta — 2016-06-28 11:24 

@tudi:
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy bár tízmillió futballedző országa vagyunk, valamiért ’86 óta mgis egy német edzővel tudtunk kimenni az EB-re.

 6. hadrian77 — 2016-06-30 14:10 

Mezei doktornak messziről kerülni kéne a kispadokat. Az ő kvalitásaival elméleti szakembernek nagyon jó lenne, ha nem sértődnek meg az egész világra és folyamatosan képezné magát.
A prolicensz, amikor kitalálták és összerakták egy jó elképzelés volt, csak mindenki elhitte, hogy elég beiratkozni és megvan a tudás. Voltt itt Ferguson is előadást tartani, csak a végén a hallgatóság kiment és nem volt senkinek kérdése.
Storck sem tesz mást, mint figyeli a szakma fejlődését. A játékosok minden mozdulatát mérik és figyelik, ebből tudja ki melyik poszton a legjobb és milyen rendszerben szorzódnak össze az egyéni képességek.
A focin és politikán túl sok mindenkinek jó lenne észbekapni Storck munkája láttán. Figyelni kell és tanulni, nem ölbetett kézzel nézni, hogy elmegy mellettünk a világ és másokat okolni.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.