Noirpova: Kórházba kullant a kullancs 1.

Úgy döntöttem, a Fabula fa-bulákról posztomhoz folytatást írok. Nem is egyet. Lehet, hogy a

végén megvalósul a Politikai kémia rovat is, a Prof régen biztogat rá…

 

Első rész: Protesta al lettore

Úgy hozta az élet, hogy most lábadozom. Az aktuális munkámhoz tartozó, igen-igen élvezetes kocabotanizálásnak még a kezdetén beszedtem egy kullancsot, vele — úgy néz ki — a libaf…’csánat, zöldcitrom-színű szuvenírekkel jelképezett [1] nyavalyát. S mivel nem szoktam aprózni a dolgaimat, legott egy ritkább szövődménnyel együtt. No mármost.

Az egész annyival indult, hogy beszarásul fájni kezdett a hátam. A háziorvos — balszerencsémre a saját dokim helyettesítője, n+1 praxissal egyszerre — feltűnően nem tudta, mi a bajom; hadd ne mondjam végig kínos töketlenkedését. Aztán a fejem is fájni kezdett, mire ő így szólt: bizony a fájó hátizmok miatt elkezdhet merevedni a tarkótáj/nyak is, aztán akkor ott is fáj.

Végül, 11. nap, mikor már sehogy se volt jó, egy helyettem-is- tökös kolléganő eldöntötte, bevisznek a kórházba. Be is vittek, ott is fogtak, délután derekáig keresgélték, mi a gond, s kiszúrták mindazt, ami fölött a drága házibubó elsiklott, vagy amit meg se nézett/kérdezett; a harci folttól kezdve a gerincemre mért gyöngéd ütésig. (Mint később megmondták: ha arra megugrom, nagyon nagy gebasz van: agyhártyagyulladásra kell tovább keresni… Megugrottam.) Este, kiterülve, lüktető fejjel, érzésem szerint haleffal a hátamban persze óhatatlanul jött a keserűség, a miért pont én?! kérdés.

És jött a tudat, hogy az áldott kretén háziorvostól akár fel is fordulhattam volna, olyan szép simán elindított egy kiadós félrekezelés útján. Hogy az egész egy kollégán múlt, aki helyettem is volt határozott. Ha ő nem, akkor egy hét múlva már nem lábon állok sorba a felvételnél. Stb. Konstatálom tehát, hogy egy rossz orvos megtaszított a szakadék szélén.

Ebből kétféle következtetés indulhat.

Egy: Vagy — ahogyan az manapság trendi — otthagyom az egész fehérköpenyes maffiát a francba, mert most aztán láthattam: úgyis hülye az összes. Saját felelősségemre távozom, egyenesen a hegyekbe, a magamagát legendásként aposztrofáló növényfélrehatározó emberhez. Majd Ő ad nekem diólevélteát, és attól hupszi-mupszi meggyógyulok.

Hiszen a dió termésének gerezdes formájából, fehéres színéből, kemény héjából is tudni, hogy az jó az agynak!!! (Ezt nem én mondom, ez eltitkolt ősi tudás!!!! Már Hippopkrates és ZhengbongZhüng is megmondta!!!44!!)

Kettő: Vagy pedig lenyelem a történteket. Megtaszajtott az a balfék, de egy (két, három) kollégája úgy néz ki, épp idejében utánam kapott. Hanyattfekszem engedelmesen, fejem nem emelem föl másnapig. Tartom a karomat a nővéreknek (akinek tiszteletemet nyilvánítanám ki ezúton is); keressék nyugodtan a — harmadnapos spagetti szilárdságú — vénáimat. Tudom, hogy muszáj. S kivárom a hosszabbacska kúrát, mondván, itt végülis úgy néz ki, tudják, mi a baj; talán nem mind hülye, attól, hogy orvos…?

Azért írtam ezt le, mert elibém került Geréb Ágnes ügyének újabb fordulata [2], és persze a kommentek, amelyekben őt még mindig védik, az orvosokra egy az egyben mutogatva. Sőt, azonosítják az ő viselt dolgaival a liberális értékvilágot, simán rámondva az ellenvéleményre: te a jobboldali médiából tájékozódsz.

És valahogy hasonló dilemmát, kettősséget érzek mögötte, azok részéről, akik elutasították a kórházi szülést. Ami még nagyobb kettősséggé fejlődött. Majd sikerült belekeverni a politikát is. Megpróbálok egy kicsit a nagy, és egyre nagyobb női-orvosi- politikai-etikai gubanc mögé nézni. Hosszú lesz. Látszik, hogy mostanában túl sok időm volt tűnődni, de hát ezt nézzétek el nekem, kérlek benneteket.

Indulhatunk?

 

13 hozzászólás

 1. untermensch4 — 2016-10-10 18:03 

” Politikai kémia rovat” Ez nagyon jól hangzik. Nem tudom elképzelni mi lehet az de mindenképpen érdekesnek tűnik.

 2. norniron — 2016-10-10 20:18 

@untermensch4:
A FIDESZ az agresszív marólúg
Az MSZP a bűzhödött kénhidrogén
Az LMP a reakcióképtelen nemesgáz, semmire nem használható
Stb.

 3. untermensch4 — 2016-10-10 20:37 

@norniron: Aki ért a kémiához meg a politikához annak könnyű…
Én azt sem tudom mi az a kovalens kötés. Ami ez után volt a tankönyvekben azt meg még ennyire sem. 🙂
Ahogy azt olvastam hogy „politikai kémia”, arra asszociáltam amikor március 15.-én a tanárok között beszélgettem egy ismerőssel és azt találtam mondani: a konfliktus eszkalációja esetén megnézném milyen molotov-koktélt csinál egy kémia-tanár… 🙂

 4. Tromb74 — 2016-10-11 11:32 

Mindenképp kíváncsi vagyok a fojtatásra.

Jó, hogy csudálatosan megmenekültél 🙂

 5. hadrian77 — 2016-10-11 11:54 

Kullancs elvtárs nem adományozott halvány piros kokárdát?

 6. noirp — 2016-10-17 09:27 

@hadrian77:
Egy telibe tulipiros plecsnit adományozott, amit a fentiekben említett, áldott kretén háziorvos nem ismert fel; még azt se, hogy az kullancs et. adománya. Akkor se rakta össze a képet, mikor kikérdezett, mit csináltam, és mondtam, hogy terepmunka stb. a megelőző pár hétben. Innen kezdődtek a kalandok…Legutóbb 7.-én jártam nála, ekkor is magabiztosan tolta a bölcsességeit. Valószínűleg vmi nyafka lelkibetegnek tekint, aki szeretettel dédelgeti a hátfájását, amit tkp. semmi se indokol. (Borreliáék csak épp erre jártak, és benéztek egy kis triccstraccsra.)
Hát így.
Ágnes asszony balladáját meg nemsoká folytatom… csak mostang megint félrehúzódtam lábadozni, miután — a házibubóval ellentétben — a kórházi doki eléggé rossz écának találta, hogy én sipp-supp felkeltem és visszamentem dolgozni, miközben még ittfájottfáj. De lesz (meg)fojtatás. 🙂

 7. noirp — 2016-10-17 09:29 

@Tromb74: Jó biza. Sokat tanultam az ügyből. Lesz fojtatás 🙂 „Csitt te, csitt te/Csibém vére/Keveré el a gyolcs leplet”

 8. noirp — 2016-10-17 09:31 

@untermensch4: Olyasmi jönne a politikai kémia cím alá, mint ez
https://raerunk.blogrepublik.eu/?s=legenda

majd jobban odafigyelek az ilyesmi hírekre 🙂

 9. untermensch4 — 2016-10-17 19:31 

@noirp: Oké, hiánypótló lesz. Ezt ilyen olvasói visszajelzés-jelleggel merem állítani. A ködpiszkáló vszeg abszolút tárgyszerű de neked jobb a humorod.
Közvetlen munkatársam az egészséges táplálkozás megszállottságának határvonalán mozog. Annyiban kiemelkedik a tömegből hogy tisztában van saját szellemi korlátaival de annyiban nem hogy ő is a honi oktatás gyártmánya (mondjuk én is, nem akartam elitista romkocsma-fellengzősséget elkövetni, becsszó). Nagy projektem hogy a netes zaj felől a ködpiszáló+critical biomass irányba fordítom az érdeklődését. Csak mivel a biológia és a kémia közül egyikhez sem értek (honi oktatás…), a józan paraszti észből is inkább csak a józan megy, a főnökünknek meg rögeszméje hogy ha beszélget akkor még annyira sem dolgozik mint egyébként (ebben mondjuk van vmi), a dolog nem egyszerű.

 10. becsuszoszereles1k — 2016-10-25 20:25 

Teljes gyógyulást kivánok.

 11. noirp — 2016-10-26 09:31 

@becsuszoszereles1k: Nagyon köszönöm a figyelmességed.
Lassan talán meglesz (a gyógyulás), már csak egy kontroll és egy kör a reumatológián.
Aztán meglátjuk.

 12. becsuszoszereles1k — 2016-10-26 15:59 

@noirp: Úgy legyen.

 13. Érvsebész — 2016-10-27 09:43 

@untermensch4: nutrináci kollégád felvilágosításához ajánlom még az Alimento blogot (http://alimento.blog.hu/)

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.