Monty Python’s Hungarian Circus

Eight days after the fallen „Quota referendum” in Hungary the Kúria (the supreme court of Hungary) made its final decisions on electoral matters. The judgements are important warning sings. Democracy and rule of law is seriously threatened in Hungary.

In the Hungarian electoral procedure, one can file a complaint at the local or at the national Electoral Board. After the National Electoral Board (Nemzeti Választási Bizottság, NVB) has made its final decision judicial control can be obtained from the Kúria which sits as a bench of three judges and makes its judgement in eight days, so this Monday (October 10th) was their last deadline to publish their decisions regarding the October 2nd referendum.

In its judgements the Kúria overturned two important decisions of the NVB. The supreme court held that government advertisements allegedly serving as public information were actually political ads of the governing Fidesz party (Mr. Orbán’s party). The other case was about the mobile application commissioned by Kétfarkú Kutya Párt (Twintailed Dog Party) the joke party that made a crowdfunded campaign for invalid votes. This application, according to the NVB posed a direct threat to the free and secret vote by enabling voters to post pictures of their ballot papers on social media. The Kúria held that although such applications might violate the Hungarian electoral laws but they are not capable of ruining the as the NVB said. The NVB has even fined the Kétfarkú party for this “gross transgression”.

There are two equally important problems with these procedures: 1. The procedure is ineffective, inadequate and slow 2. The decisions are biased and by the time the Kúria overturns them they already have taken effect.

NVB sessions are public. By watching them the viewers have the impression that the BBC has developed Monty Python’s Flying Circus into a franchise and sold it to Hungary. Although the Chairman of the Board, Mr. András Patyi is a professor of administrative law, he and the members of the committee talk legal nonsenses. Professor Patyi’s last performance was about the referendum on Budapest’s Olympic bid. He said that a referendum is impossible because it will have an effect on Hungarian stamp duty regulations…

The recent referendum was very simple in terms of electoral administration. The NVB did not have to deal with dozens of parties, hundreds of campaign rallies and so on. However bad decisions came up every day, and the Kúria had to intervene even in basic legal matters. If the workload grows heavier, the NVB will crush like it did before.

The decisions overturned by the Kúria were also highly questionable ones. It turned out that the NVB decided on Kétfarkú Party’s mobile application without actually downloading and opening it. The NVB is composed by party delegates and “independent” members but in reality the government has informal control.

If we consider the deadlines (3+8 days) the NVB has the power the power to prolong an illegal activity by a “bad” decision. This also means that they have the power to stop a legal activity for such time or at least to stamp it illegal for the government-controlled media.

At the quota referendum this rotten system could not do much harm. The people simply did not show up at the ballot boxes. The 50% validity threshold imposed by Fidesz bounced back at its creators.

But if this referendum were a general election the Fidesz would have won it. We can add votes for parties campaigning for boycott or take even hundreds of thousands of votes from the 3.2 million “NO” votes for the far-right Jobbik party, the Fideszt would still prevail in about 80% of the electoral boroughs. This is by no means a surprise. The Fidesz invested 15-20 EUR (estimations vary because of the lack of transparency) of taxpayer money in the campaign. They used databases law forbids them to use. It is suspected that they have their own detailed databases with previous voting and preference data. And they can use in any way they may please because the NVB can give them permission or at least time to do so.

So what is a conclusion? Articles like this usually end with a some painful wailing on how democracy is torn apart by the evil Fidesz party.

Our opinion is that the core strength of democracy is not in its institutions but it is in the people.  As the media is now almost entirely controlled by the Fidesz, the opposition shall move to new media. No matter how uncompetitive and underdeveloped Hungary is, most of the voters in 2018 will have a smartphone and access to high-speed internet. If anyone thinks about overthrowing Mr. Orbán’s government then one has to start to build communities and publicize all transgressions the NVB is designed to protect.

 

 

12 hozzászólás

 1. trespass — 2016-10-11 10:49 

„… the NVB has the power the power to prolong …”
„…Fidesz invested 15-20 EUR …”

 2. trespass — 2016-10-11 11:05 

Reméljük még mevannak a halványan lezsírozott stencilgépek, a biztonságos címek és telefonszámok. Illetve ezeknek mai megfelelői… Illegalitásba is kell majd vonulni szerinted? Az már föl sem merül senkiben ugyanis (helyesen), hogy érdemes lenne követelni az NVB szétzavarását.
(ha angolul kéretik kommentelni, szivesen lefordítom:))

 3. professzorpizka — 2016-10-11 11:47 

@trespass: Dehogy kell illegalitásba vonulni. Az NVB-nek ugyanaz a gyengéje, mint az erőssége: sóhivatal. A Kétfarkúakra is csak rá tudtak morogni.

 4. trespass — 2016-10-11 14:19 

@professzorpizka: ” most of the voters in 2018 will have a smartphone and access to high-speed internet.” Ez meglehetősen optimista állítás szerintem és még ha így is lenne, nem mindegy mire kattint a polgár (csak nézd meg milyen „sikere” van az orosz propagandát toló blogoknak). Arról nem is beszélve, hogy amig a fidesz ekkora túlhatalommal bír helyi szinten is, egy általános választásnál az ellenzéknek szinte semmi esélye megjelentetni a mondanivalóját – már ha lenne. Ezt tetézzük meg még egy tisztességtelen választásokat felügyelő bizottsággal, sőt a helyi hatalomtól való függéssel és az eredmény borítékolható.
Egyébként, ha így folytatják a fiúk, lehet hogy addigra már a kései jogorvoslat – ami halottnak a szenteltvíz – sem fog működni.
Kicsit pesszimist vagyok, ami természetesen nem jelenti azt, hogy ne kivánnám őket a szemétdombra, de azt érzékelem semmi nem fog változni, amig nem kezdenek hullani az emberek tömegével a szociális ellátás (eü) hiánya és anyagi szükség miatt.
Addig pedig azt csinálnak, amit akarnak és azt hazudnak amit akarnak és azt tiltanak be amit akarnak. Szóval még nem kell illegalitásba vonulni, de holnap…?

 5. padi — 2016-10-11 15:07 

” ruining the as the NVB said”
Hiányzik a tárgy.

 6. Tromb74 — 2016-10-11 15:20 

@padi: szerintem a névmás

 7. oszinteorult — 2016-10-11 20:13 

nem tudom, a mai nap (es az utobbi evek) hireit olvasva egyre kevesbe allja meg a helyet, hogy a Ketfarku lenne a „joke party”, lasd peldaul „Az MSZP sajnálja, hogy véletlenül megszavazta a TAO-pénzek titkosítását, Ádert kérik, hogy ne írja alá a törvényt” vagy „Nagyon egyetért a kvótaügyi alkotmánymódosításban a Fidesz és a Jobbik”

mindettol fuggetlenul en mar nem latok olyan jovot, amiben a Fideszt bekes uton, demokratikusan (= valasztassal) lehetne levaltani. egyre tudatosabban manoverezik bele magukat abba a helyzetbe, ahol mar csak az eroszak marad mint opcio.

azzal, hogy mindenkinel okostelefon lesz nem jutunk elorebb, annal jobban lehet porgetni-osztogatni a „Ha nem a Fidesz nyer, Brusszel rank zuditja a migrancs-apokalipszist” tipusu „hireket”. egyebkent tanulsagos volt a 444 videki nepsavazasos riportja, amig sok helyutt az m1 hirado a fo forras, addig hiaba van okostelefon a budapestieknel, egy videki szavazat ugyanannyit er mint egy fovarosi. persze butasag lenne fovaros-videk ellentetre kivezetni ezt, Pesten is van eleg megvezetheto hulye. es megfelemlitheto is. allami alkalmazottak, kozmunkasok. ahol zsarnoksag van, ott zsarnoksag van.

 8. Tromb74 — 2016-10-11 21:43 

Azért a népszavazásnak van egy olyan tanulsága is, hogy a propaganda gépezett baromi sok pénzből sem működik valami hatékonyan.
Már a tervezési szakaszban benézték az irányt meg az arányt.
Nem merték úgy megfogalmazni a kérdést és a lehetséges válaszokat, hogy az ellenvélemény is helyett kapjon. Ezen bukták el, hogy a referendum érvényes legyen. Szerintem a tervezett keret dupláját tapsolták el, hogy korrigálják a hibát, de ez csak rontott a helyzeten.
Vagy itt van a népszabis ügy. Rosszul időzített és rosszul megvalósított lépésnek tűnik, bár még nem látjuk a végét.
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a médiában és a politikában is keletkezik egy olyan űr, amit ők nem tudnak betölteni. Lényegében alkalmatlan politikai erőket és alkalmatlan médiumokat tesznek hidegre. Valakiknek be kell tölteniük ezt az űrt.
Márpedig a Fidesz attól fél a legjobban, hogy valami megváltozzon a másik oldalon.
Félnek a polgári kezdeményezésektől, mert nem tudnak mit kezdeni azokkal, akik nem akarnak lopni.
Orbán Viktor közvetlen utasítására vizsgálgatják a TASZ ügyeit? Központi irányítással tépkedik kétfarkuék plakátjait? Az NVB is rájuk mászik? Neki esnek civil szervezeteknek?
Ez annyit jelent, hogy nagyon nagyon félnek az elhivatott, aktív és önös érdekektől mentes polgároktól. Minden rezsim rémálma az ember, aki nem fél, de nem is magának kapar.
Az elmúlt hónapokban nem csak a birkanyájat rázták össze, de eskütt ellenségeket is szereztek maguknak bőven. Olyanok szólaltak fel, akik eddig csendben szemlélődtek, legfeljebb a fejüket csóválták kicsit.
Ebből nem nagyon fog 2018-ig kormányváltó erő dagadni, de az erőviszonyok nagyon megváltozhatnak. Már egy koalíciós kényszer is nagyon megborítaná ezt a világot.

 9. Tromb74 — 2016-10-11 22:18 

@oszinteorult: Azt nem tudom, hogy leírtuk-e, de ebbe az érvénytelen projektbe úgy kezdtünk bele, hogy akármi lesz berúgunk, de 5% esetén örömünkben (mondjuk ez a program még várat magára). Tudtuk, hogy ehhez az kell, hogy mások is az ügy mögé álljanak. Az érvénytelen szavazatot nagyon nehéz volt népszerűsíteni. Nagyon sokan nem értették miről van szó. Százszor el kellett magyarázni, hogy nem, nem járul hozzá a népszavazás érvényességéhez. Utána elment egy hét arra, hogy nem, nem fogják meghamisítani. Így lett az eredmény több mint 6%.
Tehát nem azon kell agyazni, hogy leváltható-e a kormány 2018-ban, hanem el kell kezdeni építeni egy olyan ellenzéket, ami alternatívája lehet a mostaninak.

 10. professzorpizka — 2016-10-12 09:04 

@Tromb74: them…

 12. oszinteorult — 2016-10-12 09:56 

@Tromb74:

nos, irigylem hogy meg tudsz miben remenykedni. en inkabb az indexes velemennyel ertek egyet: ha ezt igy meg merik csinalni, akkor mar nem fognak megallni, ha arrol van szo, hogy egy valasztast kell elcsalni. amugy nem is kell durvan elcsalni. mar megagyaztak a valasztokeruletek atszabasaval, az NVB kiherelesevel, a media tonkretetelevel (az Index is meg barmikor bedontheto, csak Speder tokeit kell megszorongassak). az o emberuk a fobiro, a fougyesz, a koztarsasagi elnok, mindenki. meg merem kockaztatni a TEK egy elvesztett valasztasnal nem a mindenkori kormanyhoz lenne lojalis, hanem szemelyesen Orban Viktorhoz. egyedul az EU-s tagsagunk tartja oket vissza egy putyini diktatura bevezetesetol, de folyamatosan elmennek a falig, aztan leporoljak magukat es megint.

es ha esetleg tenyleg le is lehetne oket gyozni valasztason, a gyoztes ott talalna magat a NER diszletei es beklyoi kozt. az allami foldek ellopva, az EU-s forrasok kimeritve (es ellopva), barmilyen korrupcios nyomozast elhasaltat Polt Peti, de ha nem, akkor a birosagon oldjak meg. minden fontosat ketharmados torvenyek szabalyoznak. a miniszteriumok es allami cegek reszben szetverve, reszben feltoltve fideszhez hu kaderekkel (nagyreszt rokonyok es ismerosok). stb.

de a legfobb ok amiert szerintem nem fog ledolni egyelore a NER, az az hogy akinek nem tetszik az jelenleg szedheti a cokmokjat es elmehet nyugatra egy boldogabb eletet keresni maganak, es egyaltalan nem nehez meg is talalnia azt. mint egy biztonsagi szelep, ez leengedi a felgyulemlo nyomast a rendszeren. ha ez nem lenne, es az a kb fel millio kivandorolt otthon lenne, akkor adnek eselyt egy komoly valtozasra, akar mar 2018-ban is.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.