Gombháború

Az indexen megjelent egy kiváló Tölgyessy-interjú, amelyben szerintem két téma nincs teljesen kifejtve. Mivel mi alapvetően szeretjük Tölgyessyt és sok dologban hasonlóan gondolkodunk, kifejtem ezeket az öreg helyett. Ha valaki ismeri, küldje el neki, kíváncsi lennék a véleményére.

Vesszen Longeverne, velrans-iak valagra!

A francia ifjúsági irodalom gyöngyszeme a Gombháború, Louis Pergaud műve, amelyet szoktak nálunk a „francia Pál utcai fiúknak” nevezni, pedig emez egy életteli, vicces mű, amely nem változtatja tragikus hősökké a gyerekeket.

Az alapkonfliktus az, hogy két szegény francia falucska, Velrans és Longeverne utálja egymást, ezért a két falu gyerekei is állandóan háborúznak. A háborúság eredete pedig az, hogy száz évvel korábban az egyik falu parasztjai búzát vetettek, míg a másik falu káposztát. Az egyiknek szép, napos száraz nyár kell, míg a káposztának eső, hogy szép levelei nőjenek. A két falu közt félúton van egy Szűz Mária kegyhely, úgyhogy mindkét falu apraja-nagyja kivonult a plébánosuk vezetésével imádkozni – egyszerre – szárazságért és esőért. A vége természetesen tömegverekedés lett, a két plébános is a feszülettel csépelte egymást.

A francia komédiának nemhiába vannak évszázados hagyományai, ez a jelenet nagyjából teljesen összefoglalja ennek a posztnak a témáját.

Akcionizmus

Az akcionizmust mint értelmiségellenes irányzatot szokták ismerni a politikatudományban. (nem bírom ki: Adorno, Adorno, Adorno). Mottója az lehetne: „Nem kell ide az okoskodás, tűrjük fel az ingünk ujját, oszt’ megoldjuk!”

A tömeg eleinte nagyon szereti, hogy a varázsló kimegy a tengerpartra, meglóbálja a botját, szörnyű átkokat szór a szomszédos szigetre, és ettől jól elmúlik a vihar. Persze a varázslónak fogalma sincs arról, hogy miért múlt el a vihar, és eztán újabb és újabb elméleteket kell kitalálnia, hogy milyen varázslatokat kell még csinálni.

Ez a hozzáállás általában a populista rezsimek sajátja, és rendszerint a konkurens varázslók verekedésével (háborúval) ér véget.

Totojázó TEK

Miközben a Magyarországot vezető sámán éppen a népszavazáson szórta az átkait a távoli gaz ellenre, néhány nyugati titkosszolgálat diszkréten szólt a magyarnak, hogy a nemzetközi terrorizmus ellen úgy is lehetne küzdeni, hogy a magyar elhárítás odafigyel, hogy ne vegyenek már itt ezerszám SIM kártyákat hajléktalanok nevére, mert utána Ahmedék azt használják eldobhatós telefonba.

Eleve a TEK nálunk egy túlméretezett megyei bevetési osztály, ezért is nem vesznek észre ilyen apróságokat, de miután valaki szól nekik, utána is mi történik? Az ember magától valami olyasmire gondolna, hogy felvesznek öt-hat nyomozót, akinek kifejezetten a gyanús telefonboltok megfigyelése a feladata, utána rádolgoznak a telefonboltosra, utána a vevőkörére, és két-három hónapon belül már mi hívjuk fel a nyugati partnercéget, kimutatva, hogy a telefonboltoson keresztül nemcsak SIM kártya, hanem hamis francia okmány is áramlik, a pontos mechanizmust még nem ismerjük, de a boltba látszólag csöcsös eladólányként beépült kollégánk jelentése szerint valamennyi ugyanabból a három francia okmányirodából származik…

De nem, ehelyett egyrészt most már alkotmányilag ismételjük meg átkainkat, továbbá gyorsan hozunk egy törvényt, amelyben bevezetjük a legszigorúbb ellenőrzést a SIM vásárlásokra. A százszámra hozott törvények mind-mind ugyanezt a jelenséget mutatják.

Varázslási kényszer

Ha a varázsló nem rohan minden problémához, a botját lóbálva, akkor ő már nem is varázsló, és a törzs nem ad neki enni.

De, előbb-utóbb minden törzsnél elkezdik felírni, hogy jé, a viharok minden évben nagyjából ugyanakkor jönnek, tehát mondjuk áprilisban teljesen felesleges a kunyhó tetjét megcsinálni, úgyis elviszi a hurikán, ellenben a májusi tető az egy évig jó lesz. Szépen megfigyelik, hogy az X pálma alá vetett édeskrumpli elhal, viszont az Y pálma alá vetett szépen fejlődik. Megszületik a világ kérdéseire adott racionális és módszeres válaszok tana, a tudomány.

A megfigyelések, a kísérletek tehát összeadva a tudományt hozzák el a törzsnek, aztán a már elért eredményeket átadják az ifjaknak: megszületik az oktatás. A varázsló pedig szépen lassan az élet egyre kisebb területeire szorul vissza, ceremoniális szerepe lesz.

Orbán ellenzékének az a fő baja, ahogy Tölgyessy is rámutat, hogy a rendszer részei. Varázslók ők is, csak van náluk tehetségesebb varázsló. A varázslat pedig azon alapul, hogy a magyarokat folyamatosan hülyének nézi.

A civilek esélye, ahogy Tölgyessy is írja, az, hogy bizonyos területeken elmondják, hogy nem kell varázsolni és harci átkokat kiabálni a nyílt tenger irányába. Vannak jó, okos, kipróbált megoldások, és nem, ezek nem brüsszelita értelmiségi huncutságok és nem bolsevista trükkök.

Ugyanis lassan ott tartunk, hogy már minden szenthez imádkoztunk, mindenkit elátkoztunk. A krumpli meg csak nem nő. A varázsló halála pedig az, ha a varázslat után nem nő ki a krumpli…

21 hozzászólás

 1. Tromb74 — 2016-10-12 11:01 

Hű de rég olvastam a gombháborút. Remek könyv.

Viszont azt nem értem hogy lehet valaki látszólag csöcsös:)

 2. norniron — 2016-10-12 11:09 

@Tromb74:
Úgy, hogy az egyik mellében valójában egy légelhárító üteg, a másikban egy gépesített lövészzászlóalj van.

 3. hadrian77 — 2016-10-12 11:35 

Mutogass másra és csinálj valami radikálisat, ami valószínűleg nem fog működni és sokszor kell majd módosítani rajta, de az emberek lelke megnyugszik és elhiszik, hogy minden rendben van. Tüneti kezelés.

 4. neoprimitiv — 2016-10-12 12:08 

A varázslós hasonlatról a Gyalog galopp jutott az eszembe, Tim színrelépése és az „egy kicsit túlspilázta a szerepét”.

 5. flanker — 2016-10-12 12:16 

@Tromb74:

Push-up melltartó 😀

 6. Tromb74 — 2016-10-12 12:25 

@flanker:
Oké, az én hibám, de ha egy cikkben le van írva, hogy csöcs, akkor a cikk a csöcsről szól 🙂

 7. slashtmp — 2016-10-12 13:42 

Ha már így elcsöcsörészünk, akkor hadd jegyezzem meg, hogy a hurrikánszezon az bizony késő nyáron, kora őszön tetőzik…

Tölgyessyt akármit mond is, nem tudom neki elfelejteni a múltját, ha valaki képes 8 évet lehúzni a Fidesz frakcióban akkor az vagy hülye vagy nem egészen gerinces.

Hogy a témához is hozzászóljak, szerintem egyrészt optimista vagy, ha azt gondolod, hogy racionális érvekkel széles tömegeket meg lehet győzni, legfeljebb azt lehet, hogy varázslónak álcázzuk magunkat és megfelelő, könnyen emészthető négyszavas, kék plakáton is elférő mondatokba sűrítjük a mondanivalónkat.

Másrészt amit Orbán és a Fidesz csinál, arra nem tudom jó szó-e a varázslás, de ez telitalálat: „“Nem kell ide az okoskodás, tűrjük fel az ingünk ujját, oszt’ megoldjuk!”, a határtalan önbizalommal és aljassággal párosult totális inkompetencia.

 8. Tromb74 — 2016-10-12 13:58 

A cikkre ÉRDEMBEN reagálva.

Jellemző bizonyos primitív törzsekre, hogy nem a krumpli a lényeg, hanem az, hogy megtettek mindent annak növekedése érdekében. A varázslatnál pedig csak a még több varázslat lehet hatékonyabb.
Ezzel el lehet menni egészen a rendszeres emberáldozatokig, ahol a törzs szűzlányainak vérét ajánlják fel az istenek kiengesztelésére.
Az ilyen kultúrák szépen elpusztulnak ugyan, de abban a tudatban, hogy ez nem rajtuk múlott, hanem az isteneik fordultak el tőlük.

Hát Magyarország esetében hagyján a turáni átok, de ráadásul a háttérhatalmi gyíklények szemet vetettek a pilisi földcsakra. Ezek ellen nem ér semmit a matek meg a közgazdasági realitás, el vagyunk veszve.
Viszont ha már el vagyunk veszve, akkor legalább ne vacakoljunk mindenféle buzis tudománnyal, pusztuljunk el mind egy szálig karddal a kézben.

Sajnos ez a szemlélet mára nem csak az undergrundot jellemzi, szépen átszivárgott a mainstreambe is. Jelenleg a hatalom kezd úgy viszonyulni a témához, mint a nácik az okkultizmushoz.
Csak éppen a nácik közben nem felejtették el berúgni a gazdaság motorját, meg összerakni egy olyan ütőképes hadsereget, ami leküldte kutyába a fél világot. Aztán persze földbe döngölték őket. Német Szövetségi Köztársaság néven balfasz ideológia, kuruzslók és háborúk nélkül megcsinálták újra, most már piaci alapon.
Ezzel szemben mi, ha valami gond van, akkor még nyúlkálunk a kardunk után, összevonjuk a szemöldökünket. Mondjuk kardunk az pont nincs, de legalább nem kell kardozni. A szemöldök borzolásra is hangos röhögés a válasz, de hát ettől mi még nem vagyunk kevésbé bátrak meg tökösek. Sőt, sokkal heroikusabb az egész hiszti.
Nyakig ülünk a szarban? Nyakig, de büszkén. Azt tőlünk el nem veheti senki.

 9. tiboru — 2016-10-12 13:59 

1. tétel: a tudomány az összefüggések helyes felismerése. Alanya a tudós, mozgatórugója a kíváncsiság, célja a természet (társadalom, emberi lélek, stb.) mind teljesebb megismerése. Nyelvezete, érvrendszere a laikusok számára nehezen érthető, megemésztése és elsajátítása fárasztó és időigényes.
2. tétel: a hókuszpókusz az összefüggésekkel történő manipuláció. Alanya a varázsló (sámán, pap, politikus), mozgatórugója a hatalomvágy, célja a pénz. Nyelvezetét, érvrendszerét a laikusok könnyen és gyorsan befogadják, megértik, elsajátítják, ismétlik.
3. tétel: sokkal több a varázsló (sámán, pap, politikus), mint a tudós.
Következtetés: ne csodálkozz.

 10. untermensch4 — 2016-10-12 15:50 

@Tromb74: A cikk a csöcsről is szól. Ha kérdezi majd az eladó hogy miért nézem, azt mondom hogy azon töprengek, rendőr-e. Ez sztem jó felütés egy beszélgetéshez… 🙂

 11. tudi — 2016-10-12 16:38 

A Tölgyessy interjút nem olvastam, majd sort kerítek rá. A te cikked viszont tetszik, bár a regényt nem olvastam. És nem a csöcs miatt. Lehet régebben olvastam egy jó cikket az Indexen, 444-n a TEK-ről, hogy miért is rossz úgy ahogy van, mert ugye szép meg jó a Q7, meg a BTR, de izomból nem lehet mindent megoldani, a fedett, beépített nyomozó munkája nem látványos, nem lehet a TV-ben mutogatni a népnek vakítás gyanánt. Egyszerűbb törvényt szigorítani, meg a pógárokat cseszegetni. Mondjuk ez a hú de kemény meg mit tudom én alkotmánymódosítást, vagy mit azért eléggé puhították. Csak remélem van eléggé kemény vésőjük, hogy belevéssék az alaptörvénybe, mert ugye az gránit szilárdságú.

 12. oszinteorult — 2016-10-12 21:31 

a Tolgyessy interju legszomorubb mondata szamomra: „Rendszerének létezése akár hosszú évtizedekre is szólhat.” – amit ala is tamaszt azzal hogy jelen strukturaban, jelen ellenzekkel levalthatatlan, a civilekben lenne remeny, de: „a magyar társadalom nem hajlandó tartósan civil megmozdulásokban részt venni”. marad a remenykedes a nemzetkozi helyzet kedvezo alakulasaban

 13. rammjaeger — 2016-10-13 09:03 

@oszinteorult:

Ne reménykedj a nemzetközi helyzet olyan fordulatában, ami egyszerre szabotálja a NER-t és segíti annak ellenzékét.

Amikor 1989 után a politikai osztály döntött az európai integrációról, az azt jelentette, hogy összekötöttük a sorsunkat Németország sorsával, mert ők ugyebár az EGK/EU hegemón hatalma. 1989 előtt a sorsunk ugyanígy volt összekötve a Szovjetunióéval. Amíg a szovjet rendszer úgy-ahogy állt a lábán, a kádárizmus is szilárd volt. De amikor omladozni kezdett, a kádárizmust már semmi nem menthette meg. Tölgyessy is említi az interjúban. Ugyanez most a helyzet a németekkel. Amíg ott rend és nyugalom van, a magyarországi berendezkedés is kb. stabil. De ha megbillen, akkor megbillen Magyarország is, meg az EU teljes perifériája. Viszont ha megszűnik a német gyámkodás és befolyás, akkor búcsút lehet mondani a nyugatosító-racionalista elképzeléseknek is, mert még a külföldi asszisztálás is hiányozni fog hozzá. Azzal meg ne áltassuk magunkat, hogy akár az oroszok, akár más be akar majd furakodni a hatalmi vákuumba – Magyarország ennyire azért senkinek nem fontos.

 14. Tromb74 — 2016-10-13 10:21 

@rammjaeger: Hát nagyjából. Abban reménykedhetünk, hogy a németek nem számolják el nagyon magukat.

 15. rammjaeger — 2016-10-13 10:29 

@Tromb74:

Viszont ha nem számolják el magukat, akkor marad évtizedekig az, ami most van. Az EU langyos állóvize, ahol a NER-t nem ingatja meg semmi.

 16. Áll a tetemnél tiszti prosztó — 2016-10-13 14:56 

Ennél a blognál senki nem tudja szórakoztatóbban és stílusosabban megoldani azt, hogy rendszeresen több flekket írjon úgy, hogy annak a tényleges információtartalma minden esetben pontosan annyi, hogy „Orbán Viktor egy faszarc”. Le a kalappal.

 17. Tromb74 — 2016-10-13 15:20 

@Áll a tetemnél tiszti prosztó:
Egészen más a tényleges információ ebben a cikkben azok számára, akik elolvassák.

Az pedig már csak egy technikai korlát, hogy az itt megjelent cikkek egyike sem hosszabb egy flekknél.
Pontosabban ez attól függ egy blog esetében mit jelent a fenti kifejezés.

 18. untermensch4 — 2016-10-13 19:33 

Gombháború 2.0
A helyi hagyomány progresszív továbbfejlesztése és a hírverés miatt a jelenkori turizmus fellendítése miatt a két falu aktivistább hagyományőrzői újat gondolnak. A magasabb fekvésű földekhez belvíz-elvezető árkokat ásnak amik az alacsonyabb fekvésű földek melletti vízgyűjtőkbe csatlakoznak, ahonnan utóbbiakat lehet öntözni. A magasabb lokációkba szárazságtűrő búzát vetnek, az alacsonyabban fekvő helyekre nedvességkedvelő növényt, mondjuk káposztát. A vízgyűjtők akár horgásztavacskák is lehetnek, kemping, ilyesmi. A „csata” helyszínén minden évben vmi rendezvény/fesztivál a turisták szórakoztatására.

 19. rognork — 2016-10-13 21:13 

@slashtmp: tölgyessy belülről bomlasztotta a fideszt 8 évig, mindenki láthatja, micsoda siker volt!

 20. chilis — 2016-10-14 14:30 

@rognork:

Lájk 🙂

 21. noirp — 2016-10-17 13:49 

@hadrian77: Igen. Pont ilyet írtam volna. Szóval, Profom, sajnos sokáig el lehet azzal jáccadozni, hogy az elszáradt/csökött krumpli fölött lóbáljuk a varázsbotot, és azt mondjuk: a krumpli a szomszéd varázsló miatt nem nől ki. És a nép megnyugszik.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.