Miért ne legyek ellenzéki

Az indexen megjelent egy kiváló Tölgyessy-interjú amelyben szerintem két téma nincs teljesen kifejtve. Mivel mi alapvetően szeretjük Tölgyessyt és sok dologban hasonlóan gondolkodunk, kifejtem ezeket az öreg helyett. Ha valaki ismeri, küldje el neki, kíváncsi lennék a véleményére. A második témát, a civil ellenzék esélyeit azokra a kételyekre fűztem fel, amelyeket nap-mint-nap hallok mióta Ellenzéki Gondolkodó lettem, amely egy gyógyíthatatlan betegség, remélem, hogy nem a TGM alváltozatban szenvedek…

„Mert a magyarok hülyék, és nem értik meg, csak a legprimitívebb üzeneteket, Orbán is abból él meg hogy hülyének nézi a magyarokat”

A magyar ellenzéki közbeszéd legnagyobb, dupla tévedése. Egyrészt, a magyarok, minden ellenkező híresztelés ellenére, nem hülyék. Vannak tájékozatlanabb és tanulatlanabb magyarok, és igen, vannak hülye magyarok is, de arányaiban nincs több hülye magyar, mint hülye svéd, török vagy chilei.

Kettő, Orbán nem nézi hülyének a magyarokat, hanem törekszik arra, hogy megértse őket. A magyarok nagy része pedig bizonytalanságban él, nehezen fizeti a rezsit, nem biztos a munkahelye, és igen, tart attól, hogy ha az EU nyakló nélkül fog menekülteket befogadni, akkor még rosszabb lesz a helyzete. Ezért Orbán legyőzi a rezsit, megvédi a munkahelyeket, és kerítést húz a migránsok elé.

A magyarokat az nézi hülyének, aki úgy gondolja, hogy gondjaik-bajaik megoldásáról nem lehet nekik egyszerűen, mégis értelmesen beszélni nekik. Nagyon nem könnyű feladat, rengeteg kutató-gondolkodó munkát és intuíciót is igényel, nem elég hozzá a „nosza alapítsuk meg az új ellenzéki összefogást” felbuzdulás.

„Mert Orbánék úgyis kicsinálnak majd titeket”

Nem igaz. Orbán tényleg nem válogat az eszközökben, ha úgy gondolja, hogy azokat az eszközöket használhatja. De pontosan tudja, hogy a nemzetközi és itthoni mozgásterét (mely utóbbi is nagyrészt nemzetközi gazdasági és politikai érdekcsoportoktól függ) nem kockáztathatja látványos kinyírásokkal. Ezen kívül pedig ő a nagy és bölcs vezető, nem a véreskezű diktátor. A kinyírásokkal pedig ez a kép zavarodna össze, és a mártírcsinálás nagyon hamar visszaüthet. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Orbán veszélytelen és nem tenne meg bármit a hatalma megtartásáért, de nem tehet meg bármit. A kvótanépszavazás manipulálásától is rengetegen rettegtek, és kiderült, hogy nem tudták megtenni. Mert akarták, efelől kétség azért ne legyen.

Vidéken persze más a helyzet, de az ellenzéknek Magyarországon az a dolga, hogy először erősödjön meg a városokban, és utána meglesz a politikai ereje ahhoz, hogy a vidéki híveiket ne bántsák.

„Mert szervezet nélkül semmit sem értek”

Ez igaz, csak kérdés, mit értünk szervezet alatt. Mert a mostani felfogás az, hogy a szervezetet a járási pártiroda jelenti a járási párttitkárral (pardon, választókerületi elnökkel) az élen, aki fizeti és koordinálja az aktivistákat, akiket összefog egy pesti Kubatov, betanítja Gyürk és Habony, és így tovább.

Ilyen szervezetet, valami nagyon jelentős forrás lenyúlása nélkül nem lehet csinálni, de nem is kell. Nagyon nagy hangsúlyt kell helyezni az önkéntes munkára és a koordináció internetes formáira.

„Mert a cigányok szavazataival úgyis a Fidesz nyer”

Mert a cigányok kizárólag drogos tyúktolvajok, mind az összes, hát persze. Való igaz, hogy rengeteg nyomorgó cigány szavazatát meg tudják venni. Ugyanakkor a cigányság egy nagy, differenciált csoport, akik között tízezerszám találni feltörekvő, esélyegyenlőségre vágyó, konform életet élni akaró embereket. Egyébként is, az a párt, amelyik a cigányság problémáit nem akarja megoldani, ne is álmodjon kormányzásról.

„Mert a Jobbik elviszi a fiatalokat”

Mert a Jobbik beszél hozzájuk. A fiatalok pártpreferenciái nem olyan rögzültek, mint egy nyugdíjas munkásőré. A fiatalok úgy gondolják, hogy az ország problémáit jó és határozott intézkedésekkel meg lehet oldani. És, a fiatalok sem hülyék. Például nagyszerűen be lehet őket vonni a politikacsinálásba, és akkor otthagyják a Jobbikot.

„Azért vedd figyelembe a gazdasági realitásokat”

Figyelembe veszem, a gazdasági realitás az, hogy ezek milliárdokat lopnak, és kilóra nem lehet őket megverni. Ésszel kell, ez a gazdasági realitás.

„Szakember (káder) hiány van”

Igen, mert a normális értelmiségiek, főleg a fiatalok lábrázást kapnak ettől a károgástól. Tán abba kéne hagyni.

 

„A Fidesz bebetonozott emberei majd ellehetetlenítenek mindent”

Tévedés. A Fidesz bebetonozott embereinek egy része, ha a Fidesz megbukik, egyszerűen megy a történelem szemétdombjára. Más része olyan szakember, aki beállt a sorba, de utálja a helikopterező, yachtozgató főnökséget, dolgozna rendesebb vezetésnek. És vannak olyan gerinctelenek is, akik viszont bárkinek, azonnal lelkesen jelentkeznek szolgálattételre.

„A civilek sose visznek végig semmit”

Mert nem alakulnak politikai erővé, az itt részletezett kételyek miatt. Valakinek előre kell állni, és elmondani, hogy ezek a kételyek egyszerűen a KISHITŰSÉG tünetei.

26 hozzászólás

 1. dr Brcskzf Gröőő — 2016-10-14 08:55 

„Orbán arra törekszik, hogy megértse a magyarokat.”
Legfeljebb azt akarja megérteni, hogy mik azok a határok, amin túl már nem tudja alakítani a magyarok (választáshoz szükséges részének) világképét. A magyarok félelme a nyakló nélküli menekültbefogadástól szerintem épp ezt példázza: elbizonytalanodó léthelyzetű emberek hajlandóak bármitől félni, amit mondanak nekik, és ha a menekülteket százszor annyi pénzből magyarázzák, mint bármi mást összesen, akkor a menekültektől fognak félni. Ez ellen (és kismillió egyéb okból) korszerű közoktatásra lenne szükség, amit Orbán aktívan gáncsol, nagy pénzekkel dolgozik ellene.

 2. rognork — 2016-10-14 13:31 

pizka, te gondolkodsz civil politikusi pályafutásban?

 3. rammjaeger — 2016-10-14 14:02 

Ezek valójában nem is kételyek, hanem a virtue signalling hazai megnyilvánulásai, azaz nem érdemes a szó köznapi értelmében vett politikai véleménynyilvánitásként tekinteni rájuk. És igen, nyilvánvaló módon mind marhaság, legalábbis objektíve.

 4. hron84 — 2016-10-14 14:04 

@dr Brcskzf Gröőő: A magyarok felelme a nyaklo nelkuli menekultbefogadastol egyaltalan nem ujkeletu, es egyaltalan nem ennek a kormanynak az erdeme az ilyesfajta felelmek felkeltese. A magyarok mindig is ellenszenvvel viseltettek a nem-magyarokkal szemben, lasd zsidosag tomeges deportalasa Auswitz-ba, a ciganysag helyzete a kilencvenes evektol napjainkig, a kinaiak megitelese, stb stb, csak ezekrol mind nem illik beszelni.

Orban semmi mast nem tett, mint megszolaltatta azokat a hangokat, amik pont ezeket felelmeket ebresztik fel az emberekben, es raadasul meg csak nem is nem eredeti eszkozokhoz nyult: ahogy a ciganyok „drogos tyuktolvajok” voltak, ugy lettek a menekultekbol „eroszakolo terrorista migrancsok”, tehat ugyanugy egy fals ellensegkepet sikerult krealni, pedig a menekultek tomege pont ugyanolyan tagolt, mint egy barmilyen orszag lakossaga – akarcsak Magyarorszage -, hiszen a kozvetlen halaltol valo felelem ugyanugy menekulesre kesztette az alsobb nepretegeket mint a vagyonosokat, a bombak ugyanis a kozhiedelemmel ellentetben nemigen valogatnak, ha pusztitani kell. Es a tersegben legalabb 3-4 orszag folyamatosan bombakat szor.

Az a problema, hogy ahhoz, hogy ezeket a dolgokat felismerjuk, fel kellene emelni a fejunket a valyubol, de a nep, az istenadta nep nagy tobbseget csak a valyu melysege es a takarmany minosege foglalkoztatja. Ez itt a baromi nagy problema.

 5. rammjaeger — 2016-10-14 14:27 

@hron84:

„A magyarok mindig is ellenszenvvel viseltettek a nem-magyarokkal szemben”

Akkor Magyarország miért fogadott be lengyel, később meg francia menekülteket 1939 után, Európában akkor elég kirívó módon?

 6. untermensch4 — 2016-10-14 15:28 

@hron84: „A magyarok mindig is ellenszenvvel viseltettek a nem-magyarokkal szemben, lasd zsidosag tomeges deportalasa Auswitz-ba, a ciganysag helyzete a kilencvenes evektol napjainkig, a kinaiak megitelese, stb stb, csak ezekrol mind nem illik beszelni.”
Pedig kéne. A felsoroltjaid mind egy-egy durva gazdasági válság lecsapódott „eredménye”, a zsidók trianon és a görcsös revízió-vágy áldozatai lettek, a cigányok a 90-es évektől az összeomlott foglalkoztatás-szerkezet és a felhígított felsőoktatásból kikerülő felhígult pedagógusok (és egyéb szakterületűek) rendszerszintű jelenlétének áldozatai, a kínaiakra meg sokan irigyek mert vmennyire a magyarosch trükközést is tudják meg szorgalmasan dolgozni is.
Az említett lengyelek esetét viszont nem véletlenül hallgatják agyon napjainkban nálunk. A párhuzama az lenne mintha mi akarnánk a legtöbb migránst integrálni, akár merkelnéni és a többiek rosszalló tekintete ellenére…
A „cigányellenesség” meg kétféle nézőpontú, az egyik „faji/genetikai” a másik kulturális. A beilleszkedetteket az utóbbi magyarnak tekinti, így csak a negatív események mérhetősége marad.

 7. Tromb74 — 2016-10-14 16:12 

@untermensch4:
A magyarok sem gyűlölik jobban az az idegeneket, mint mások.
Csak elég gyakran olyan a gazdasági helyzet meg a társadalmi viszonyok, amikor könnyű gyűlöletet szítani.
Ha a németeknek hirtelen havi 400-500 euróból kéne megélniük, nagyon gyorsan elharapózna gyűlölet még a tartományok között is.

 8. padi — 2016-10-14 16:31 

@rammjaeger:

…továbbá korábban a törökök elöl menekülő szerbeket; később a jugoszláv háború kapcsán nemcsak magyar, de horvát menekülteket is; 1989-ben az NDK menekülteket is rendben elláttuk (igaz, ott egyértelmű volt, hogy hamar továbmennek).

 9. padi — 2016-10-14 16:35 

@untermensch4:

” magyarok mindig is ellenszenvvel viseltettek a nem-magyarokkal szemben”

Kiegészítő kérdés a válaszodhoz:
Tényleg van komoly ellenszenv a magyarországi szlovákokkal, bunyevácokal, svábokkal stb. szemben???

 10. tudi — 2016-10-14 17:05 

Na igen egyszerűbb károgni, meg mutogatni, mint csinálni valamit. A civilek fontos feladata lenne, hogy rávilágítsanak egy adott részterület (oktatás, egészségügy)problémáira és erre javasoljanak szakmai megoldást. Mondjuk amíg az ellenzék is a NER része, addig nincs mit várni.

 11. tudi — 2016-10-14 17:08 

@rammjaeger:
Azt hiszem a Katpolon olvastam Fb-n, hogy a keleti-front összeomlása után is érkeztek menekültek szép számmal az országba, voltak velük gondok, de megoldották és még kék plakátokkal sem rakták tele akkor az országot.

 12. professzorpizka — 2016-10-14 19:45 

@rognork: Miért, kérdés volt ez egy percig is?

 13. untermensch4 — 2016-10-14 19:59 

@padi: „…továbbá korábban a törökök elöl menekülő szerbeket”
Olyannyira hogy a közös ellenség kapcsán nagyrészt integrálódtak is. Pl a huszárság alapjaiba. Egyik ismerősöm (ideális lenne a civilszerveződés+nacionalizmus halmazok összeegyeztethetőségének illusztrálására) rokonságának nagy része nevében is rác, ha iszik némi etilt belőle is előbújik a végvári vérvonal… sztem szomszédos népekkel is csak politikusok bevonásával/kapcsolódásával lehet konfliktust szítani, nekem is csak egy adat volt hogy a volt feleségem egyik nagyapja még echte szlovák volt. A másik meg német…
Másrészt a nacionalzmus műfajában is kissé elavultak vagyunk. Néhai atyám mondogatta hogy a román-magyar megbékélésért az a román fazon tett a legtöbbet aki nekünk mint fogyasztóknak csinált egy jobb műholdas/kábeltévét mint a „nagy nevű” szolgáltatók, a térképen pirosvonal-rajzolgatást meg el kellene felejteni, a jövő az egyesült európáé, azon belül meg mindenki olyan nemzetű lehet amilyet csak akar/bír. Amikor a (vszeg műhold-lefedettség technikai rejtelmeiből adódó) román nyelvű reklám és műsorelőzetes-leírás feltünedezett, mindig ez jutott eszembe.
Másrészt ha úgy adódik, fel szoktam dobni a „szó bennszakad” kérdést, szép a nagy-magyarország-sziluett, azt is el tudom hallgatni viccelődésként hogy a szlovákok olyan magyarok akik tudnak csehül, de mivel is lehetne a határ visszarajzolása kapcsán meggyőzni a horvátokat? Elsőként csak egyetlenegy racionális érvet várok…
Merthogy a „fehér folt” szlovéneken kívül a horvátoknak lehet a legkevesebb történelmi negatívumot felróni, az egyetlen „személyes” Jellasich (cs?), de ő meg nemzeti érdeket képviselő politikusként inkább tanulmányozásra illő lenne (no meg el is lett páholva, nemzeti ego nem sérült), a másik meg a nyakkendő feltalálása de ez vszeg a horvátok nélkül is megtörtént volna.

 14. rognork — 2016-10-14 20:47 

@professzorpizka: persze hogy kérdés, én nem követlek faszbukon, ide meg nem a politikusi ambíciódat írogatod. szóval ha ebbe az irányba mész, ide is nyomassad.

 15. professzorpizka — 2016-10-14 21:42 

@rognork: Majd a következő hetek sok mindenre választ adnak nekem is, de egyelőre a tapasztalatom az, hogy a tejszínhabot mindenki leenné a kávéról, de a keserűhöz senkinek sincs kedve. Illetve a kanalat se találják…

 16. oszinteorult — 2016-10-15 01:11 

“A civilek sose visznek végig semmit”

„Mert nem alakulnak politikai erővé”

de, ez volt az LMP (a Vedegyletbol nott ki). mar latjuk azt is mive lettek

 17. rammjaeger — 2016-10-15 08:36 

@oszinteorult:

Látjuk, mivé lettek. Parlamenti párttá. Ennél többet vársz tőlük?

 18. neozsivany — 2016-10-16 14:24 

„Vidéken persze más a helyzet, de az ellenzéknek Magyarországon az a dolga, hogy először erősödjön meg a városokban, és utána meglesz a politikai ereje ahhoz, hogy a vidéki híveiket ne bántsák.”

Nyilván ezt nem könnyű úgy megtenni, hogy az ellenzék jelentős része (mínusz Jobbik) úgy gondolkodik, hogy Budapest – egyes felvilágosultabb vélemények szerint a megyeszékhelyek – közigazgatási határainál a nagy bajuszú, bő gatyás nácik földje kezdődik. Én úgy gondolom, hogy a leghalványabb esélye is csak akkor villanhat fel a Fidesz demokratikus játékszabályok közti leváltásának, ha akad végre egy olyan platform, amelyik hajlandó és képes is kommunikálni a vidékkel.

 19. professzorpizka — 2016-10-17 13:17 

@neozsivany: Ebben teljesen egyetértünk. Elég ránézni bármilyen híradóra. Budapesten kívüli hír az csak gyilkosság meg tömegkarambol.

 20. padi — 2016-10-17 13:33 

@untermensch4:

Szlovén kolléganőm szerint a magyarok csak azért szeretik a horvátokat, mert nem értjük, miket mondanak rólunk…

Mondjuk, ehhez még hozzá kell tenni azt is, hogy horvát alatt ő a horvátországi horvátot érti, az általunk jobban ismert dalmát az más nép. Továbbá a balkán barát-elenség viszonyait ő úgy jellemzi, hogy „minden szomszéd elenség, minden második szomszéd legjobb barát”

Meg azt is érdemes hozzátenni, hogy a zágrábi Jellasics-szobor eredetileg Magyarország felé mutatott a kardjával… de a jugosláv háború és a magyar fegyverszálítások után dél felé fordították….

 21. untermensch4 — 2016-10-17 19:42 

@padi: „a magyarok csak azért szeretik a horvátokat, mert nem értjük, miket mondanak rólunk…”
Gyanús volt hogy a magyar turista a horvátoknak olyan lehet mint a német a magyaroknak… 🙂
Szerencsére a magyarok többsége (a nagyonmagyarok is akik egyébként a címerben tudják hogy van „Dalmácia” rész, csak azt nem feltétlenül hogy a térképen hol…) nem tudja mi a különbség, a barátságos dalmát az barátságos horvát…
Sztem a magyarok annyiban „szeretik” a horvátokat hogy azok utálják a szerbeket („az ellenségem ellensége…”), olyan van hogy lengyel-magyar két jóbarát, a horvátok inkább „biztosan nem ellenség”, ami csak a paranoid alapállásunkhoz képest „barátságos” attitűd.
Úgy tudom a Jellasics-szobor forgatása urbanlegend de azért terjesztem, mégiscsak kedves történet és tényleg ő az egyetlen horvát a történelemből akire tudunk haragudni (Tito az „jugoszláv 😉 ).
A fegyverszállítások vége egyébként vhogy úgy történt hogy hogy-hogynem, elsikkasztódott vhol kb 1millió dollár… pedig ha a kezdeti lendületet sikerült volna fokozni, még csekély vagy nullszaldós eredménynél is jobban járhattunk volna ha az m-zárolt cuccokból jó sokat a horvátoknak adunk, nem pedig jelentős költséggel ócskavasat gyártunk belőle.

 22. padi — 2016-10-18 09:17 

@untermensch4:

Magyar-szerb viszony:
Vajdasági magyar barátom szerint nem kelene elfelejteni, sőt inkbb emlegetni kellene, hogy pl. a magyar és a szerb királyi családok között hány házasság volt. Szintén ő mondta azt is, hogy azért nézzük meg, hogy a magyar-szerb összetűzések nagy része péntek-szombat este, 30 alatti fiatalok részvételével zajló „diszkóbaleset”.

Jellasics-szobor:
Dél felé áll, a saját szememmel láttam. Eredetileg meg észak felé állt:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ban_Jela%C4%8Di%C4%87_Square
Hogy van-e ok-okozati összefüggés a fegyverszálítással, vagy csak a serbeket utálják még jobban, vagy városképi okokból csinálták, az persze mások kérdés.

 23. untermensch4 — 2016-10-18 15:04 

@padi: Az orosz neonácik moszkvai felvonulása előtti rekorder nálam a közös koszorúzás volt a budai várban magyar, német és szerb bőrfejűek részvételével… a népek közötti megbékélés elérhető. 🙂
„Dél felé áll, a saját szememmel láttam. Eredetileg meg észak felé állt”
Hát, sztem Zágrábtól észak felé inkább Bécs van mint Budapest… 🙂
A városképi átrendezéses megfejtést ismerem.
Úgy egyébként pont migráns-ügyben lehetne barátibb együttműködést kialakítani a szerbekkel, ha a téma nálunk nem a belpolitikáról szólna hanem a sima europid xenofóbiáról.

 24. padi — 2016-10-19 10:53 

@untermensch4:

Orosz neon-nácik:
Ez megvolt már?
http://www.vice.com/read/meet-russias-gay-aryan-skinheads-finally-bringing-homosexuality-to-the-neo-nazi-world
(Simán lehet kacsa is – miért angol nyelvű a logójuk (lógójuk???), ugye – de akkor is zseniális.

Szerbek:
Küldtünk 20 rendőrt. Tehát együttműködünk. Pont. 🙂

 25. untermensch4 — 2016-10-19 16:50 

@padi: Ha nem kacsa(/paródia?/irónia?) akkor „buisness as usual”, minden hülye vallás még hülyébb mutáns szektákat termel ki magából.

 26. kheiron — 2016-10-25 23:23 

@neozsivany:

„az ellenzék jelentős része (mínusz Jobbik) úgy gondolkodik, hogy Budapest – egyes felvilágosultabb vélemények szerint a megyeszékhelyek – közigazgatási határainál a nagy bajuszú, bő gatyás nácik földje kezdődik”

Ez alapvetően szocializációs kérdés, a fővárosi német-zsidó eredetű réteg, akik ma az ellenzék egy, ám hangos részét alkotják, zsigerből lenézik a magyarokat, ennek mondjuk egy pregnáns jele a „nemzethy” szó használata, a „hagymaszagú, mucsai, bőgatyás primitív” összefoglalásaként. És amíg ez a zsigeri lenézés megmarad (és borítékolhatóan még nagyon sokáig megmarad), addig nem nagyon lesz érdemi változás a hosszú távú politikai szerepvállalás sikerességében.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.