Az ottani Orbán

Régóta figyeljük már a jelenséget, de most Francois Fillon előválasztási sikere után különösen szép gellert kapott a dolog. Nevezetesen az, hogy a magyar politikával foglalkozó közönség különböző politikusokba simán belelátja Orbán nagy nyugati barátját, sőt magát Orbán Viktort.

Eközben különféle nyugati lapokba itteni pártlapokat látnak bele, megfeledkezve arról az apróságról, amelyet szabad sajtónak hívnak, és nálunk nincsen. (és nem, attól, hogy van pár függetlenebb médium, az még nem szabad sajtó)

Az “ottani Orbán” rendszerint belerúg a bepunnyadt helyi elitbe, és az ország felrázását tűzi a zászlajára. Eddig rendben is volna, a mi Orbánunk is hasonlókkal kampányolt.

A vidám percek akkor kezdődnek (most jönnek Panamajack gyűjtései) amikor “Fillon majd visszacsinálja Trianont” illetve Fillon Putyin barátja, Trump és Fillon majd rendreutasítja Merkelt. De volt már a mi barátunk Nigel Farage is, aki ugye abból él lassan harminc éve, hogy burkoltan, de folyamatosan a sok kelet-európai bevándorló hazazavarásával kampányol.

Barátunk és “ottani Orbán” Donald Trump, akinek politikai szándékairól vajmi keveset tudni, de annyit biztosan, hogy Kelet-Európára nem akar sok erőt fecsérelni, oldják meg a németek, nevezetesen a Bundesmutti. A Bundesmutti nem “ottani Orbán” mivel a nyugati  nagyhatalmi politikusok közül egyetlenként ő van direkt kapcsolatban az itteni Orbánnal és hát nem kedves vele, amikor az itteni Orbán, egy kis(mikro)hatalom miniszterelnöke, keresztbe megy a nagyhatalmi érdekekkel.

Az összes többi “ottani Orbán” számára mi kis pont vagyunk, és mindaddig, ameddig Kelet-Közép Európa stabilitását nem veszélyeztetjük, a kutyát sem érdekli, hogy ki Magyarország miniszterelnöke. Főleg nem az “ottani Orbánt” aki rendszerint azzal nyeri a választásokat, hogy nem fogja a gazdag nagyhatalmak pénzét, mindenféle Orbánokra elkölteni.

Az “ottani Orbán” szeretése afféle ártatlan hobbi, sokkal ártatlanabb, mint amikor itteni baloldali értelmiségiek (úgynevezett, naná) mennek házalni az “ottani Hornhoz/Gyurcsányhoz/Medgyessyhez” hogy ugyan 1) ugyan küldjön már egy kis pénzt, de legalább a lányuknak intézzen el egy ösztöndíjat 2) valahogy hasson oda, hogy az itteni Orbánt takarítsák már el, hogy lehessen munka nélkül választásokat nyerni.

Ettől azonban még nagyon sok ember, aki örül az “ottani Orbán” sikereinek, fogja átélni azt az érzést, amelyet a magyar szkinhedek éltek át akkor, amikor 1) rájöttek, hogy van szerb meg szlovák szkinhed is, és az magyarokat akar verni 2) az angol szkinhedek szerint a magyar, a szerb, meg a szlovák szkinhed is bugris kelet-európai paraszt. És olyankor zökken egyet a világkép.

31 hozzászólás

 1. escargot — 2016-11-23 12:29 

Az “ottani Orbán” legnagyobb gyakorlati haszna, hogy általa rá lehet mutatni “az itteni Orbán” váteszi képességeire és világpolitikai zsenijére, vö.: végre a franciák/németek/britek/usákok is megértették, amit mi már régóta képviselünk.

 2. panamajack — 2016-11-23 12:52 

@escargot: “Fillon is Orbán kottájából játszik” – konkrét idézet egy kommentből.

 3. rammjaeger — 2016-11-23 13:18 

> Trump és Fillon majd rendreutasítja Merkelt

A francia elnöki és a német parlamenti választás néhány hónap különbséggel zajlik majd, és mivel Merkel esélyei legalábbis kétségesek, a rendreutasítás okafogyottá válhat. Merkel előre megvádolta az oroszokat azzal, hogy titkosszolgálati ármány és mágia révén elcsalják majd a német választást, ami nyilvánvaló jele annak, hogy számol a vereség lehetőségével, elvégre gondoskodott megfelelő bűnbakról.

 4. panamajack — 2016-11-23 14:11 

@rammjaeger: Orbán szerintem misét mondat azért, hogy Merkel győzzön, és ne egy “német Orbán”. Mert ha igen, akkor lészen itt jajveszékelés és fogaknak csikorgatása!

 5. norniron — 2016-11-23 14:36 

@rammjaeger:
Pedig ehhez nem kell olyan nagy fantázia. A ruszkik eléggé aktívnak tűntek az amerikai választás alatt (hogy végül mennyire játszottak ténylegesen szerepet az eredmény alakulásában, azt nem tudni, szerintem olyan nagy fölénnyel nyert Trump, hogy kizárt, hogy az csupán az oroszok érdeme volna), és nyilván aktívak lesznek két ilyen fontos választás alatt mindkét országban. De most olyan időket élünk, hogy ott fog buzgólkodni a franciáknál és a németeknél mindenki, aki számít.

 6. norniron — 2016-11-23 16:29 

Orbán Nagy Nyugati Barátja volt már Sárközy, Berlusconi, nem nagyon emlékszem, hogy csináltak volna bármilyen nagy közös öööö…. valamit.

 7. tudi — 2016-11-23 16:38 

@norniron:
Miért Nagy Keleti Barátainkkal volt valami közös, mert ilyenre sem emlékszem. Ott is csak “arra” kellünk, tulajdonképpen Putyin is ahol tud csak belénk rúg, lást az orosz (kormánymédia) 56-s tudósításait, hogy mindez a CIA műve volt és hasonlók, Azeri barátunknak is csak addig volt fontos a kapcsolat, míg elengedtük a jómadarat, de szerintem olcsóbb gáz onnan sem jön, meg talán nem is vettek magyar állampapírt.

 8. tudi — 2016-11-23 16:41 

@panamajack:
😀 Vannak bajok na.
Bár itt amilyen elvakult hívők vannak ezen egy pillanatig nem csodálkozom. Már várom mikor talál fel valamit Orbán, mert Rogán már “feltaláló”.

 9. neoprimitiv — 2016-11-23 17:01 

@panamajack: Pontosan.

Tölgyessy mondta a legutóbbi nagy cikkében, hogy szép dolog ez a helyiérdekű önzést piedesztálra emelő “nemzetek Európája”, de igazából csak addig buli, amíg mi vagyunk egyedül önzők, a többiek meg (lehet, hogy fogcsikorgatva, de mégis) tartják magukat az együtt sírunk, együtt nevetünk elvhez.

Abban a pillanatban, ha Németország nem az EU, hanem csak úgy simán Európa vezető hatalmának a posztjára vágyik, akkor a mi “piaci értékünk” a trójai faló leégett romjainak a szintjére esik.

 10. Tromb74 — 2016-11-23 17:11 

@rammjaeger:
Hát Merkel nem csak “úgy” megvádolta az oroszokat. Németországban valóban foglalkoznak az orosz titkosszolgálati szarkavarással azon okból kifolyólag, hogy jelentős.
Egyébként a népszerűsége nem úgy áll, hogy a bukását kéne magyarázni. Inkább arról van szó, hogy lehet előnyt kovácsolni azzal, ha az orosz kutyulást napirenden tartják.
Egyébként meg nekem nem úgy tűnik, hogy Németországban is egy Orbán fogja megkaparintani a hatalmat.

 11. Tromb74 — 2016-11-23 17:15 

@neoprimitiv: Hát a magukat erősnek érző nemzetek ritkán jönnek ki egymással 😀

 12. pandacsoki — 2016-11-26 11:05 

Egy érdekes video:

https://www.youtube.com/watch?v=sHoG3KStuzc

talán emlékeztek, hogy ugyanilyen kijelentésekért mit kaptam én ezen az oldalon.
Bizonyíték arra, hogy az “értelmiségiek” is véthetnek nagyon látványos gondolati bakikat, ide vezet a “pc”.

 13. panamajack — 2016-11-26 13:41 

@pandacsoki: oké, a videón szereplő nő egy igazi primitív tahó, de egyáltalán nem világos nekem, miért linkelted ide be? Azért, mert fekete a bőre, az ő fröcsögése már hitelesebb, mint ha ugyanezt a hülyeséget egy fehér mondja? Ez nettó rasszizmus, kérlekszépen! 🙂

 14. pandacsoki — 2016-11-26 15:33 

@panamajack: oké, a 2-3 teljesen kiszámítható “politikailag korrekt” válaszlehetőség közül az egyiket ellőtted 🙂
De oké, elfogadom, szerinted a nő buta és rasszista. Neked ezek szerint szimpatikusabb az a két nő a videóból, akik a végén habzó szájjal védik a német “multikultit.” Szerintem meg sokan gondolkodnak úgy mint a fekete nő, és a “nem pc” világ szerintem csak annyit kérne, hogy legalább próbáljátok elképzelni, hátha az ő véleményük is “jogos” valahol.

 15. panamajack — 2016-11-26 17:12 

@pandacsoki: Teljesen félreértesz. Nem a nő a rasszista, hanem azt feltétezni, hogy csak azért, mert fekete, jobban el kéne fogadni a hülye xenofób dumáját. Mert ezzel vagy azt mondod, hogy a négerekre alacsonyabb színvonalbeli követelmények vonatkoznak, mint egy fehérre, vagy azt, hogy egy magamfajta libsi eleve csak fehérre mondhat rosszat, mert különben rasszista. Tudom, ez így nem túl egyszerű magyarázat, de hát pont ez a Ráérünk blog lényege… 🙂

 16. rammjaeger — 2016-11-26 17:32 

@pandacsoki: Te itt épp belesétálsz egy csapdába, amit azért készített elő neked, hogy kerüljön egy számára kényelmetlen témát. Nincs értelme folytatnod a társalgást, amíg nem látsz egy darab érvet sem a “primitív”, “tahó”, “fröcsögő”, “hülye”, “xenofób” jelzőkre.

 17. rammjaeger — 2016-11-26 17:34 

@Tromb74:

A két dolog összefügg. Igen, előnyt kell kovácsolnia azzal, hogy napirenden tartja, mert a hívei ezt akarják hallani tőle. Ezt akarják, mert az ő világképük szerint a nekik nem tetsző belpolitikai folyamatokért csak más, valami külső tényező lehet a felelős, pl. az oroszok.

 18. panamajack — 2016-11-26 18:01 

@rammjaeger: Kerülök egy kényelmetlen témát? De hisz az egész blog lényege a kényelmetlen témák boncolgatása! Csak nem ezen a szinten…

 19. rammjaeger — 2016-11-26 18:10 

@panamajack: Kihegyezted arra a témát, hogy ez a nő fekete. Mintha ennek lenne itt bármilyen jelentősége.

 20. panamajack — 2016-11-26 18:39 

@rammjaeger: szerintem meg pandacsöki próbált azzal legitimizálni egy primitív xenofób youtube-videót, hogy lám-lám, ezt egy fekete nő mondja, tehát egy antirasszista nem mondhatja rá hogy primitív és xenofób!

 21. panamajack — 2016-11-26 18:48 

@rammjaeger: amúgy én pl. egy szalafista arabot ugyanolyan rohadt nácinak tartok, mint egy white supremacist skinheadet, és egy büdös, bunkó és erőszakos feketével sem vagyok semmivel sem elnézőbb, mint mondjuk egy angol fociultrával. Nem vagyok rasszista, tehát nem alkalmazok kettős mércét, egyik irányba sem.

 22. pandacsoki — 2016-11-26 23:43 

@panamajack: szerintem ez a nő nem xenofób, hanem van egy képe Németországról, amilyen Németország tényleg lehetne, vagy amilyen jobb pillanataiban. És van egy képe arról, milyenek a mostani jövevények. Nyilván mind a kettőben van általánosítás, de mind a kettőben sok igazság is van, mindenesetre sokkal több, mint a video végén a zöld párti asszonyság meg a török nő beszédében, aki jobban akarja tudni, milyen legyen Németország, mint maguk a németek. És a “hasznos hülyék” ehhez még tapsolnak is.

 23. pandacsoki — 2016-11-27 00:10 

@panamajack: meg ha te mondjuk bármi okból egy arab országba “migrálnál” vagy telepednél, akkor elfogadnád az ottani játékszabályokat, hogy a nők nem egyenrangúak? Attól fogva így gondolkodnál és viselkednél? Ha nem, miért várnánk el mi az idejövő araboktól, hogy tekintsék egyenjogúnak a nőket? Nem is fogják. Ezzel viszont csomó konfliktus jön létre, hiszen a nyugati nő kikéri magának, ha nem tekintik egyenjogúnak. Az arab pedig természetesen nem fogja feladni az ő “helyes” álláspontját (amit ugyanolyan helyesnek tart mint mi a miénket).

 24. panamajack — 2016-11-27 08:55 

@pandacsoki: Abban a nehéz helyzetben vagyok, hogy annyival többet tudok nálad erről az igen bonyolult témáról, hogy még egyszerűen azt sem tudom, hol kezdjem el magyarázni (talán lesz erről egy külön poszt). A lényeg az, hogy nekem nem azzal van bajom, hogy valaki aggódik a milliónyi hirtelen beözönlött közel-keleti menekült miatt (ezt teljesen jogosnak tartom), hanem hogy ezt ilyen faék-egyszerűséggel (négy láb jó. két láb rossz) közelíti meg (Merkel célja tönkretenni Németországot, stb). Amúgy tudtad, hogy az első európai település, ahol ténylegesen bevezették a shariát, az Ásotthalom? 🙂

 25. pandacsoki — 2016-11-27 09:00 

abbahagyom az offolást, csak még egyszer hadd ismételjem meg: aki dogmatikus, az, amennyiben a dogmája nem egyezik a valósággal, nem a dogmát fogja revideálni, hanem a valóság tényeit próbálja vagy ignorálni, vagy a dogmához igazítani.
Egy ilyen dogma kb. így hangzik: az egyes népek, civilizációk, kulltúrák között semmi különbség nincsen, ha mégis van, ez kizárólag társadalmi berendezkedés, történelmi folyamatok, esetleg földrajzi tényezők eredménye.
Ha megkérdezzük, hogy vajon a társadalmi berendezkedés, a történelmi folyamatok nem-e az ott élő népek tetteinek termékei-e (tehát nem passzív elszenvedői voltak, hanem alakítói, vagyis mégiscsak belőlük fakad, ők alakították “fejletté”), akkor arra pl. olyasmi a válasz, hogy amennyiben egy másik civilizációból, országból ide érkezik valaki, azt a rendszer majd asszimilálja. Azt a tényt, hogy ez nem mindig és nem minden népcsoport esetében sikeres, és hogy több esetben csomó problémát okoz, megint csak részben ignorálja a dogmatikus (pl. azzal, hogy a problémák kizárólag gazdasági eredetűek, azok a bevándorlók nélkül is léteznének stb.) , részben pedig hajánál előrángatott okokkal magyarázza (pl. a befogadó társadalom intoleranciája stb.).

 26. pandacsoki — 2016-11-27 09:05 

@panamajack: senki se mondta, hogy ezek a jövevények “rosszak”. Bizonyos szempotnból teljesen érthető, hogy a náluk jóval fejlettebb németeknél akarnak élni. És Merkel vszínűleg nem “direkt” akarja tönkretenni az országát, de amit csinál, egy dogmatikus gondolkozás mentén, az lehet, hogy oda fog vezetni.

 27. panamajack — 2016-11-27 10:01 

@pandacsoki: “Egy ilyen dogma kb. így hangzik: az egyes népek, civilizációk, kulltúrák között semmi különbség nincsen, ha mégis van, ez kizárólag társadalmi berendezkedés, történelmi folyamatok, esetleg földrajzi tényezők eredménye.” – Jaj, hát hol mondtam én ehhez akár hasonlót is?! Ellenben egy informatikailag összekötött, világfalu méretű Földön nem létezik “fényes elszigeteltség”. Vagy megtanulunk összekeveredve együttélni (ami kurva nehéz lesz, és minimum az egész 21-dik századot igénybe fogja venni), vagy lemeccseljük egy szép kis világháborúval. És nehogy azt hidd, hogy a Nyugatra leselkedő legnagyobb veszély az iszlám. Kína reggelire megesz bennünket, ha bezárkózunk a kis cölöpvárunkba, ahelyett hogy továbbra is a globalizáció fősodrában maradnánk.

 28. rammjaeger — 2016-11-27 10:29 

“vagy megtanulunk összekeveredve együtt élni, vagy lemeccseljük egy szép kis világháborúval”

vs.

“azzal van bajom, hogy ezt ilyen faék-egyszerűséggel közelíti meg”

Meggyőző.

 29. panamajack — 2016-11-27 11:23 

@rammjaeger: touché, ebben igazad van. 🙂

De mint mondtam, az árnyaltabb kifejtése jócskán túlnő egy komment keretein.

 30. professzorpizka — 2016-11-28 08:18 

1) Hogy a fenébe találtok ilyen hülye videókra?
2) Miért nézitek tovább akkor is, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy a nő nem fogja megmutatni a melleit?

 31. professzorpizka — 2016-11-28 08:19 

Eleve, ez az egész, “hangosan beszélünk a kamerába” youtube műfaj…hogy lehet ezt kibérni? Ez olyan, mint az a Puzsér, borzalmas.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.