Momentum: rendszerváltók?

A Ráérünk blog nem megy el szótlanul a népszavazás mellett, hétvégi délelőtt lévén hosszasabban leírjuk, hogy mit gondolunk.

Orbán Viktor egyelőre nyugodt lehet. A várfal tövéből hangos ricsajozás és mindenféle durranások hallatszanak, de egyelőre egyik sem falrengető.

A hűséges szalonellenzék:

A magyar ellenzék fő baja, hogy főállású ellenzék, és semmilyen más témáról nem tud beszélni, mint Orbán Viktor leváltása. Ezzel tartják egymást sakkban, amikor fantasy footballt játszanak és megharagszanak egymásra, ha az aktuális Orbán-váltó egységfrontba nem veszik be egymást. Tipikusan Gyurcsány Ferenc vagy az LMP szokott lenni az a szereplő, akit a többiek kihagynának, és a veszekedésben általában szét is foszlik szép csendben minden.

Orbán Viktor rendszere beállt, intézményesült rendszer, amelyet két módon lehet megdönteni. Az egyik az intézményes keret szétverése, forradalomcsinálás, a másik pedig az adott intézményes kereten belül akkora erő mutatása amelytől tömegesen állnak át a rendszerfüggő elemek. Ez utóbbi is forradalmat jelent, csak lámpavasak nélkül.

Az intézményesült rendszerek formulája:

Az intézményesült rendszert l’art pour l’art rendszerdöntő programmal nem lehet megdönteni, ugyanis az alapja az, hogy az embereknek elviselhető. Elviselhető alatt azt kell érteni, hogy a rendszerhűségre késztető erőszak vagy fenyegetés mellett lehetőséget ad egyéni érvényesülési utak kiépítésére.

Még az Észak-Koreai diktatúrában is megfigyelhető (megfigyelők szerint) hogy a falusi piacokat eltűrik, a kínai határvidéken is lehet bizonyos keretek között csempészni, vagyis minimálisan, de engedik az egyéni kezdeményezést a sok erőszak mellett.

Az Orbán-rendszer nem erőszakos, és van benne még egy tényező, amely megkülönböztet egy sima autoriter rendszert a kemény falanszter-diktatúráktól. Ebben a formulában három tényező adja a rendszer stabilitását:

  1. erőszak vagy fenyegetés, amely bünteti a rendszer intézményes vagy személyi keretei elleni lázadást
  2. az egyéni érvényesülést lehetővé tevő, a rendszer jogszabályai alapján a legalitás határán mozgó, ezért személyes zsarolhatóságot, és ezzel rendszer-cinkosságot eredményező egyéni kezdeményezések lehetősége
  3. szelep, vagyis mindazoknak, akik nem tudják a 2. pont szerinti életet élni, lehetőség arra, hogy kilépjenek az autoriter rendszer eseményeiből.

Nézzük meg a Kádár-rendszer formuláját a fenti három szempontot alapul nézve:

  1. munkásőrség, 3/3-as besúgó-hálózat, politikai ellenszegülést nyíltan megtorló Btk. vagyis alapvetően erőszakos elnyomás, kiegészülve az ellenszegülők egzisztenciális ellehetetlenítésével
  2. GMK, maszek, fusi, gebin és még száz neve annak, hogy a hiánygazdasági keretek között jól megéljen a zsarolható kisvállalkozó, akit bármikor be lehet vinni a maszek biznisz homályos ügyei miatt, tehát nem „ugrál”
  3. széleskörű jóléti szolgáltatások és katonai fegyelemmel működtetett állami alapszolgáltatások. Vagyis ha valaki csendben marad, összkomfortos panellakáshoz, Skodához vagy Wartburghoz juthat, ha megbetgszik, normális kórházban meggyógyítják, az iskolában van rendes tanítás, stb.

Vegyük most az Orbán-rendszer formuláját!

  1. A pártszervezet kiépítése az egykori MSZMP-modell alapján. A járási hivatalok és a Fideszes választókerületek egymáshoz igazítása, a választókerületi elnök közvetlen hatalomgyakorlása a járási hivatalon keresztül. A rendszer alapvetően nem erőszakos, hanem a források monopóliumán alapul, bármilyen, tőkeigényes vagy stabilitást igénylő gazdasági tevékenység kizárólag rendszerhűen folytatható. Az erőszak alkalmazása csak kivétel (kopaszok a választási irodánál) nem szabály.
  2. A kisvállalkozások adójának minimálisra csökkentése, mindenféle növekedési hiteles, EU-pályázatos „okosságok” ahol a fejlesztésre szánt pénzt egyéni boldogulásra lehet költeni, persze féllegálisan, ami zsarolható helyzetet eredményez.
  3. El lehet menni. Azért nem költenek az egészségügyre, oktatásra, miegymásra, mert nem az fogja be az emberek száját, hogy alapvetően azért el lehet éldegélni, hanem az, hogy akinek ez így elviselhetetlen, azt várja a német munkaerőpiac, ahol el lehet helyezkedni a társadalom alján, és stabilan, tisztesen meg lehet élni…amíg van EU.

Mint látható az orbáni háromság bőven rejt magában bizonytalansági tényezőket: mi lesz ha elapadnak az EU-s források, és mi van ha lezárul az EU-s munkaerőpiac vagy legalábbis megváltoznak a szabad áramlás szabályai?

De, az ellenzék szempontjából nem is ez a lényeg. A választópolgárok hat év Orbán után berendezkedtek a túlélésre, ami most van, az legalább „biztos” vagyis pusztán azért, hogy Pesten a miniszterelnököt ne X-nek, hanem Y-nak hívják, nem fognak elmenni szavazni. Főleg, hogy X-nek megvannak a módszerei arra, hogy az ilyesmit, főleg vidéken, megtorolja.

Mi akkor az ellenzék teendője?

Önmagát kell építeni, egyrészt politikai cselekvésekkel, másrészt a választók előtt önmaga felépítésével, releváns válaszok adásával. Ebből a héten két esemény is történt, amely Orbánnak legalábbis gondolkodásra adhat okot.

Az egyik természetesen a Momentum haditette. Nem is az a lényeg, hogy lesz-e olimpia vagy sem. Egyébként nem lesz, mivel a magyar pályázat viccnek is gyenge, főleg a többihez képest.

A lényeg az, hogy cselekvőképes fiatalok, jó és határozott vezetés mellett, (sokaknak jutottak eszébe huszonöt évvel ezelőtti Orbános, Fodoros, Ungár Klárás fotók) profi módon levezényeltek egy kampányt. Begyűjtöttek annyi aláírást, kiképeztek annyi aktivistát, amely minden külső segítség nélkül elegendő arra, hogy ha idén tavasszal lennének a választások, akkor minden fővárosi választókerületben össze tudnák szedni az ajánlásokat és tudna jelölteket állítani, sőt egy ilyen siker után az egyetemvárosokban is. (bár ott a gerrymandering miatt egyelőre nyugodt lehet a Fidesz)

De, aki látta a Momentumosok profin becsomagolt aláíró íveit, a módot, ahogy lazán kezelték a sajtót, és azt hogy több forgatókönyvre is felkészültek, és a 45 napos aláírás-hitelesítési határidőt azonnal a vidék meghódítására használják, annak nem lehet kétsége: egy új és az eddigiektől lényegében eltérő párt születésének vagyunk tanúi.

Sikerük azon múlik, hogy mennyire tudnak megmaradni a saját játékuknál. Egyszerűen nem kell válaszolniuk azokra a kérdésekre, hogy mi lesz majd a választásokon, meg hogy viszonyulnak X vagy Y párthoz. És főleg nem kell arra válaszolniuk, hogy az elmúlt 10-15 évben mit csináltak.

Egy dolgot nem tudnak megtenni: nem tudnak választásokat nyerni, az egy ciklussal odébb van. (kivéve, ha váratlan esemény történik). Ha váratlan esemény történik, akkor megnyerik majd maguktól, de ha ilyen nincsen, ráérnek szűk egy év múlva eldönteni, akkori erejük és a többiek akkori ereje ismeretében, hogy akarnak-e részesei lenni egy Orbán-váltó koalíciónak, vagy nem rontják a hitelüket mindenféle fonnyadt, korrumpált szalonellenzékiekkel.

És itt jön a hét másik belpolitikai érdekessége, Botka László.

Botka László úgy tűnik, hogy teljesnek ítélte az MSZP ifjú generációjának bukását és előjött. Az Mszp-n belül ugye a régiek vagy már nagyon öregek, (Kovács László, Lendvai Ildikó) vagy nagyon kompromittálódtak 2008 környékén (Hunvald, Hagyó, Molnár Gyula) akkor is, ha soha nem voltak még gyanúsítva se (Veres János, Baja Ferenc). A fiatalok (Mersterházy&Co.) pedig nemhogy megbuktak, hanem lenullázták a pártot.

Botka feladata nehéz. Magyarországnak nem jönne rosszul egy jó szocdem párt, és annak Botka sikeres (-hírben álló) vidéki nagyvárosi polgármesterként kiváló frontembere is lehetne. Két nagy nehézség is áll előtte: 1. Gyurcsány 2. a még nem teljesen kinyíródott szocik.

Ha valaki a baloldalon komolyan veszi magát, le kell, hogy nyomja Gyurcsányt, Botka ehhez most nagy lendülettel hozzá is kezdett. Sorszerű, hogy Gyurcsány eltávolítójának balról, és a párton belülről kell jönnie, különben a kettészakadt párt megy a levesbe. Majd meglátjuk.

Botkának aztán ott van a teljes párt, Hillerel, Újhelyivel, meg a többiekkel, hatalmas politikusi és szervezési feladat. Az eddigi kísérletekből kiindulva több esély van arra, hogy belebukjon, mint arra, hogy sikeres legyen, de önmagában az, hogy eddig kivárt, azt mutatja, hogy az eddigi fehér lovagoknál kicsit jobb érzéke van a taktikához.

A Momentum sikere is segíthet neki, a Fidesz ugyanis rájöhet, hogy túlságosan felszámolta az ellenzékét, a Szél Bernadetteket, Schiffer Andrásokat, Karácsony Gergelyeket, Juhász Pétereket a hibahatár alatti támogatásukkal senki se veszi komolyan, Gyurcsány pedig lassan kiszorul a Budapest tévére. Botkával viszont Szegeden már dolgoztak együtt, tudják ki ő, ha bukik minden, akkor már inkább ő, mint valami vadonatúj mozgalom. De ehhez Orbánnak meg kellene gyengülni, ennek most nincsen jele. De bármikor lehet, és ehhez nem árt egy 10-20%-os szocpárt, amely ráadásul koalíciós kényszerbe hozná a Momentumot.

Ezekből a csapdákból mindkét ellenzéki, az új hullám és a régit konszolidálni akaró is csak előre tud menekülni, a saját programját, bázisát építve. Ahogy a fentiekből látszik részben eltérő, részben azonos nehézségekkel kell megküzdeniük. Sikerük igazán a zárójeles ellenzéknek rossz hír. Néhány hét, és zárul a jelentkezés a 2018-as választásokra. Aki lemarad, kimarad.

 

26 hozzászólás

 1. neoprimitiv — 2017-02-19 13:48 

„Sikerük azon múlik, hogy mennyire tudnak megmaradni a saját játékuknál. Egyszerűen nem kell válaszolniuk azokra a kérdésekre, hogy mi lesz majd a választásokon”

Ezzel nem értek egyet. Ha csak annyi lesz az üzenetük, hogy majd mi jobban csináljuk, azzal le fognak menni a lefolyón, még mielőtt meg tudnának kapaszkodni.

Én inkább úgy látom, hogy egyrészt igenis meg kell találniuk a saját punchline-jaikat, amelyekkel aktivizálni lehet az embereket, másrészt ha csak röviden is, de válaszokat kell adjanak azokra a kérdésekre, amelyek azokat foglalkoztatják, akik szeretnék orbánt végre a szopóágon látni. Ha nincs is tényleges esélyük orbánék megbuktatására, a „legnagyobb ellenzéki erő” pozíciót muszáj lesz megcélozniuk, különben beállhatnak a törpepártok közé. Ez nem a Forma-1, nem lehet úgy beszállni, hogy idén csak a tapasztalatszerzés a cél.

 2. professzorpizka — 2017-02-19 14:04 

@neoprimitiv: Persze hogy nem lehet a tapasztalatszerzés a cél, de most még legalább egy fél éven keresztül a köridőkön kell dolgozniul. Ameddig nincsenek két tizeden belül a bajnokhoz addig nincs értelme előzésről beszélni.

 3. neoprimitiv — 2017-02-19 15:34 

@professzorpizka: Egyértelmű, hogy most még csak nevezésen vannak túl és nagyon sokat kell dolgozniuk. Amit mondani akartam, az az, hogy a jelenlegi ellenzéknek még az ígéretesebb, vállalhatóbb része is azért képtelen kitörni, mert nem tudnak kommunikálni. Nem igaz, hogy az embereket nem érdekli az, hogy naponta százmilliók veszítik el a közpénz jellegüket, de attól, hogy minden nap elmondják az aktuális tételt, mint a vízállásjelentést, nem fognak melléjük állni.

Az jó, hogy a következő másfél hónapot vidéki szervezet építésre akarják használni, de mivel az olimpia gyakorlatilag már halott, ehhez új szlogenekre lesz szükségük. Vagy inkább meg kell majd tölteniük tartalommal azt a három pontos „országcélt”, amiről a kampány elején nyilatkoztak. E nélkül még a tagtoborzás is nehéz lesz, a tagok pedig végképp nem tudnak majd meggyőzni másokat.

 4. professzorpizka — 2017-02-19 15:44 

@neoprimitiv: Meg fogják oldani, a téma mindenütt az utcán hever. És a jó téma nem az, hogy lopnak, azt már mindenki unja, unalmas témával meg nem lehet választást nyerni.

 5. hadrian77 — 2017-02-19 16:32 

A Momentum láthatólag más mint az eddigi politikai formációk. Érdekes lesz a következő időszakban, hogy fenn tudnak-e maradni, milyen stratégiájuk van. Az alárás gyűjtés arra mindenképpen jó volt, hogy szondázzák a közvéleményt. Az is érdekes lesz, hogy a Fidesz mihez kezd velük. Ilyennel eddig még nem találkoztak, elsőre nem tudják, hol keressenek rajtuk fogást.

 6. Áll a tetemnél tiszti prosztó — 2017-02-19 19:03 

„Orbános, Fodoros, Ungár Klárás”
hehehe
aztán meg MSZP…
pizka, te rosszat akarsz ezeknek a momentumos gyerkekeknek 🙂

kérdés, hogy lesz-e víziójuk (nem kell valami grandiózusra gondolni, elég a klasszikus „hol képzeli el magát 10 év múlva”-szint). valaki it följebb írta, hogy a jelenlegi MSZMP-forgácsok azért nem törnek ki, mert nem tudnak kommunikálni, ami nem úgy van, hanem azért, mert nincs mit. na itt a kérdés, hogy az M-nek lesz-e. Az ún. nyugatosság most nehezített pálya, tekintve, hogy nyugaton egyre kevesebb a nyugatos politikus.

 7. kheiron — 2017-02-19 20:38 

Az olimipai pályázatot pár hét alatt visszavonják, az egész népszavazás épp úgy megy a levesbe, mint annak idején a vasárnapi zárva tartásos, a vonatkozó indokok már nyilvánosak.

A Momentum, saját elmondása szerint, single issue mozgalom, most az olimpiai népszavazás az egyetlen témájuk. Az egyik első interjúban határozottan azt nyilatkozta a vezetőjük, hogy nem komplex ideológiákban gondolkoznak, hanem efféle jól megfogható kérdésekben igyekeznek építkezni.

Az a kérdés, hogy ez a 266 ezer (mínusz az érvénytelen) aláírás mire jó, természetesen a „Kubatov”-lista elkészítésén túl, ha a nagy svunggal a népszavazásra törő Momentum elől elveszik a célt, ők meg hasra esnek.

Nem véletlen, hogy Fekete-Győr elnök meglehetősen hisztérikusan nyilatkozott erről a lehetőségről.

Engem ez érdekelne.

 8. professzorpizka — 2017-02-19 21:12 

@kheiron: A Kubatov-lista hasznos dolog, de egy „so last decade” dolog. A Momentum saját szimpatizánsai lájkolnak, engagement-eket csinálnak, retweetelnek, felesleges felírni őket.

 9. nudniq — 2017-02-19 22:34 

@kheiron:
engem megintcsak jogilag érdekelne, hogy azután, miután már össze lett gyűjtve a szükséges számú aláírás (ebben nagyon más a mostani helyzet a boltzárashoz képest), utólag dönthet-e úgy a választási bizottság, vagy más döntéshozó, hogy okafogyottságra hivatkozással mégiscsak érvényteleníti a beadott népszavazási kérdést? (Bizonyos értelemben tulajdonképpen visszamenőleges hatállyal.)

Ad-e erre lehetőséget a törvény? Vagy okafogyottságtól függetlenül mindenképpen ki kell írni a népszavazást, ha elegendő érvényes aláírás összejött?

 10. Tromb74 — 2017-02-20 04:59 

Ez már megint egy olyan poszt, mintha jól megbeszéltük volna előre. Pedig nem.

 11. Tromb74 — 2017-02-20 06:20 

@professzorpizka: Ezekkel kéne valamikor találkoznom.
Referenciának felhasználható, hogy áldásos tevékenységemnek hála már egy hete nem érhető el a facebook a munkahelyemről.
A sors furcsa fintora, hogy egyedül én tudom a cégnél kikerülni az ilyesmit. Egy ideje felkészültem rá, hogy illegalitásba vonulok, de remélhetőleg nem fogom megtenni. Elkezdtek pozitív megerősítések is érkezni ismeretlen v. alig ismert emberektől.

A puha diktatúrás részhez annyit fűznék hozzá, ez a mostani talán jobban működik, mint a kádári. Volt részem abban is. Már gyerekként is sikerült szembe helyezkednem vele. …de ez most más.
Mindenki fél, akinek van még félteni valója. Ahogy mondod, a kisvállalkozók a lehetőségeiket féltik, az alkalmazottaik az állásukat. A cigányok a tűzifát, a nyugdíjasok a rezsicsökkentést stb.
Soha nem merjük kimondani, de elkészült a diktatúra, ezen már nincs mit tovább fejleszteni, csúcsra járatták. Megfigyelhető, hogy már a menekülő útvonalakat építik.
Megfigyelték, hogy magyarországon nem a társadalom rétegei között húzodik a frontvonal, hanem a racionalitás és az irracionalitás között. A racionalitás egyik legfőbb feltétele számomra mindig a bátorság volt. A valósággal szembenézni vérfagyasztó nagyon sok esetben. Minden más megközelítés viszont az irracionalitás melegágya.

Nézzük csak az olimpiát! Kizártnak tartom, hogy valóban meg akarták rendezni. Tudták, hogy az ország racionálisabb fele prüszkölni fog tőle, a romantika iránt elkötelezettek pedig ragaszkodni fognak hozzá. Tudták, hogy megint sikerül megosztani a társadalmat. Kihasználták a helyzetet.

Nem furcsa számodra, hogy fél éven belül másodszor lettünk hazaárulók? Nagyjából annyi a közös bennünk, meg az idelátogatókkal, hogy nem félünk a problémákat a maga valójában látni és láttatni. Meg persze van egy fajta értékrend és potenciál, ami hasonló.
Ez utóbbi annyiban fontos, hogy mi másba kapaszkodunk, mint azok, akik félnek. A társadalom más rétegeiben is megtalálható ez. A kicsit talpraesettebb melós kijár dolgozni Nyugatra, fusizgat a környéken. A vállalkozó külföldi partnereket keres, a finanszírozást megoldja máshogy. A fiatalok jelentős része nem erre a rendszerre készül berendezkedni. Nagyon sokan dolgoznak multiknál.
Mi arra lettünk szocializálva, hogy aki el van, tartsa távol magát a politikától. Nem való az rendes embernek. Magyarországon a társadalmi szerepvállalás, a szolidaritás alig létezik.
Ez nem ott kezdődik, hogy tüntetünk, hanem ott, hogy takarót viszünk a migránsnak, kabátot a hajléktalannak, ételt a cigánynak. Ez valamilyen szinten elkezdődött, örvendék vala. Ott vannak a települések helyi problémái. Hát hogy a fenébe lehet megválasztani polgármesternek valakit, aki 100 km-el arrébb lakik? Hát úgy, hogy leszarjuk a saját környezetünket. Budaörs ebből a szempontból pozitív példa, de van még néhány.A legriasztóbb, hogy leszarjuk a saját gyerekeinket, unokáinkat is. Ezen a területen is van némi javulás, de nagyon kevés esettel találkozom, ahol valamre való értékrendet adnak át a szülők a gyerekeiknek. Az előző generációk remegektek tőle, hogy a gyerekeik okosabbak, ügyesebbek lesznek náluk, a mostaniak pedig azt gondolják, hogy majd megtanítják őket mindenre, rosszabb esetben azt, hogy majd megtanulnak mindent intézményben, ez csak pénz kérdése. Egyfajta elitista módon megvédik őket mindentől. Honnan a fenéből tudják, húsz év múlva milyen problémákkal kell megküzdeniük?
A mai magyar társadalom rosszul értelmezi az individualizmust, ezért nagyon nehéz olyan politikai centrumot létrehozni, ami nem a félelemre, gyűlöletre, elvont ideológiákra épít. Pedig erre lenne szükség.

(Ez jó zagyva lett, elnézést. Este talán lesz időm kibogozni.)

 12. heizer — 2017-02-20 09:30 

„Egyébként nem lesz, mivel a magyar pályázat viccnek is gyenge, főleg a többihez képest.”
Illetve már korábban is elhangzott, hogy minek rendezne a NOB olimpiát Pesten amikor Párizsban is lehet.

Jelzem, hogy a Budapestet a tengerpartot kivéve mindenben alulmúló Rio de Janeiro megelőzte Chicagot, Tokiót és Madridot, az orosz foci vb az angol, illetve a belga-holland közös vb pályázatot zúzta le. A dolog egyáltalán nem olyan lehetetlen, mint amit a posztíró sugallna. Az esély igenis meg volt.

 13. goldinger — 2017-02-20 10:33 

A pályázat elnyerésének lehetősége nem irreális, mint ahogy sokan gondolják. Nem gépi sorsolás dönt, hanem emberek. Ezek a döntéshozók megvásárolhatók, ezért folyik a küzdelem. Ezt finoman lobbizásnak hívják.Minálunk magyarosan úgy, hogy megvesszük a pacákokat kilóra. És ebben mi (és nemzeti kormányunk) elég jók vagyunk.

 14. Tromb74 — 2017-02-20 11:14 

@heizer: Szerintem sem lehetetlen a pályázat megnyerése. Budapest elvi szinten alkalmas lenne erre, de hát azért nem kis beruházások árán. Az olimpiai pályázaztról, a látványtervekről viszont ne beszéljünk sokat. Röhelyes.

 15. panamajack — 2017-02-20 11:49 

@heizer: szerinted ebben az egészben az olimpiarendezés a lényeg? Mert szerintem az ötlet ugyanolyan szemfényvesztés volt a kormány részéről, mint a rezsicsöki, a migránsnépszavazás, vagy a vasárnapi boltbezárás. Nem véletlenül hátrálnak most ki belőle ilyen turbósebességgel. Valószínűleg már azt tervezik, hogy mi legyen a következő műbalhé.

 16. Tromb74 — 2017-02-20 12:26 

@panamajack: Ehhez nem fér kétség.

 17. Tromb74 — 2017-02-20 12:26 

Örömmel látom, hogy a szellemi feketelyukban elvesztették a fonalat. Hát kiderült, hogy Vannak Akik még akkor sem állnak az ellenzéki pártok mögé, ha azok lepaktáltak a kormánnyal.
A gondolkodó és cselekvő ember veszélyes. Ezért a pánik.
http://kiettemeg.pestisracok.hu/2017/02/olimpia-es-nemzeti-minimum-nelkul/

OFF:
AZ OSZTRÁKOKNÁL MÁS A GULYÁS MINŐSÉGE, MINT NÁLUNK. ROSSZABB.

 18. Tromb74 — 2017-02-20 13:44 

Már itt járok a Hermann Göring Werkstatt környékén és a sokadik gyanúsan olív zöld menetoszlop húz el Kelet felé a A1-en. Többnyire légkondis, nyilászárókkal felszerelt konténereket visznek, meg néhány letakart jáművet. Utászok lehetnek.
Hadat üzentünk az uniónak?

 19. tudi — 2017-02-20 16:56 

@Tromb74: Ha az a Bundesheer, akkor lehet a sógorok megunhatták, hogy a körmendi „táborba” elszállásolt migránsok a körülményeket megunva dobbantanak feléjük. Pedig ugye azokkal nekünk kellene foglalkoznunk, de ahogyan Sztálin elvtárs is megmondta: Nincs ember nincs probléma.
A poszthoz, én is kíváncsian várom, hogy mi lesz a Momentummal, mert nekem is szimpatikusak és végre friss vér a politikában. Az olimpia esélye eleve szerintem nem volt túl nagy, de ugye Trump és a Brexit is nem sok eséllyel indult, aztán még is mi lett belőle. Max ez megint arra volt jó, hogy megosszák a társadalmat és addig sem velük foglalkoztak az emberek.

 20. Tromb74 — 2017-02-20 20:24 

@tudi: Valószínűleg ők voltak. Valami tábort építhetnek, mert Bécs és Linz között több egységgel is összefutottam. A határnál is kicsit nagyobb volt a zsezsgés a szokotnál. Szerintem a tavaszi menekülteket várják.

 21. molnibalage — 2017-02-21 11:04 

@heizer: Az foci VB-t felhozni igen muris. FIFA mára a korrupciü szinonímája a szótárban. Így kapta meg Oo. és Katar, ahol lényegében nincs foci és megfelelő klíma sem hozzá, cserébe szétkúrják a focinaptárat.

 22. heizer — 2017-02-21 11:28 

@molnibalage: A NOB legfeljebb egy fokkal jobb a FIFA-tól, de erre nem fogadnék nagy összegben, mert lehet, hogy rosszabb.

Csak példának hoztam fel, hogy ezen szervezetek működése abszolút nem garancia arra, hogy olyan országokat ne bízzanak meg egy ekkora volumenű projekttel, akiket vagy romba-csődbe dönt az egész mire kiépítik azt az infrastruktúrát ami máshol része a mindennapoknak, vagy szívbaj nélkül érvényesítik az „olimpiai eszményt” a saját népük (vagy mások, lásd a katari vendégmunkások baleseti statisztikáit) nyomora árán is.

Másképp hogy a francba előzhette be Rio Tokiót vagy Chicagot? Pontosan úgy, ahogy Budapest is beelőzhetné Párizst vagy LA-t.

 23. Tromb74 — 2017-02-22 01:17 

@heizer: Szerintem a korrupció mozgatja a NOB-ot is, de ez inkább csak logikus felvetés, mint meggyőződés.

 26. untermensch4 — 2017-02-27 08:22 

Az „Üzenjük Brüsszelnek” -hangulati elem kulturált, előremenekülős beelőzésére támadt egy ötletem: „Konföderációs EU-t!” .
Lehet hogy sokan nem értenék mi a manó ez a plakáton, de az „Üzenjük Brüsszelnek” viszonylag nagynak mondható közönségsikere alapján „eladható” hogy ez pont az amit az üzenős akar mondani, csak nem bunkó módon.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.