Időzavar

A sakk világában ismert fogalom az időzavar, amikor az ellenfél jó lépése utáni hosszas gondolkodás miatt a partira nyitva álló idő vészesen csökken és a meglepett fél kapkodni kezd és rosszakat lép.

Vannak sakkozók akik jól teljesítenek a time pressure alatt (ilyen például Anand) és vannak, akik kevésbé. Orbán Viktor ismert a jó támadósakkjáról, gyors és határozott támadásairól.

A mostani időzavarban sem fog feltétlen hibázni, de jól látszik, hogy a 266 151 aláírásra hirtelen kell lépnie.

Bánki Erik (ne kérdezzék, tudom, nekem is rossz, hogy ilyen jelentéktelen emberekkel kell a blogon foglalkozni) tegnapi nyilatkozata, miszerint ebben a kérdésben országos népszavazást kellene tartani, érdekes dolog.

Nyilván, a fideszes belső használatú kutatások is azt mutatják, amit mindenki tud, a Fidesz vidéken jóval erősebb, mint Budapesten.

Mégis, egy országos népszavazással egy mozdulattal csinálnák meg a váltópártot, hiszen egészen eddig a Momentum legfeljebb egy-egy egyetemvárosig tud elmenni. Ha viszont valaki friss arcokat akar a helyi politikába ahhoz téma és alkalom kell.

Botorság lenne azt hinni, hogy pusztán a helyi kiskirályok hatalma, az, hogy a vidéki városházák, iskolák, kultúrházak, sportcsarnokok zárva maradnának a momentumos fórumok előtt, elég lehet. Ezek azok a gyerekek, akik kint a téren, esőben is megtartják. Ráadásul ugye nyári kampány lenne, jó kis szabadtéri dzsemborikkal, amihez elég egy platós kisteherautó, két nagy hangszóró, meg egy kétütemű Honda aggregátor.

Az országos népszavazás az öntökönszúrás mesterműve lenne a Fidesztől. Ha nem rapidsakk menne, ezért a mondatért Bánki Erik a Heves Megyei Kormányhivatal élén találná magát, mert nem egyeztette. De, a bánkierikek maguktól semmit se mondanak, szóval…rapidsak, időzavar. Welcome to 2012. Anand az asztalnál, kérdés, hogy most kisakkozza-e.

37 hozzászólás

 1. neoprimitiv — 2017-02-21 13:15 

Szerintem is időzavar.

Bátor Sir Robin legjobb magyar tanítványa hallgat, mint szar a fűben, mert még nem sakkozták ki Árpiék, hogy vajon mi lenne a legnyerőbb válasz és melyik megoldással buknák a legkisebbet hosszú távon. (Ami már önmagában is az időzavar jele, hiszen volt rá egy hónapjuk, hogy A-B-C-D helyzetekre felkészüljenek, de ez láthatóan nem történt meg.)

Addig viszont a talpasoknak is muszáj adni valamit, hiszen nekik meg lett korábban mondva, hogy itten kérem nemzeti ügy meg hazaárulás esete forog fenn – az nem lehet, hogy ilyen vészhelyzetben a Párt ne reagálna! Tehát az összes mentálhigiénés másodvonalbeli beszélőgépet előhozzák, akik a különböző változatokat most tesztelik.

Kósa nem tudott időben elugrani az első pillanatban, de most már szerintem csak a járulékos veszteségként leírható kesztyűbábok fognak beszélni addig, amíg meg nem születik a nagy eszme. Ők mindegy, hogy milyen ökörséget mondanak, kevesebbek nem lesznek. Amikor majd kiizzadják magukból a megfejtést, akkor előbb a Rogán-Németh-Gulyás trióból vezeti fel valaki a dolgot és aztán Orbán majd péntek reggel celebrálja a misét a Kossuthon.

 2. bertrand — 2017-02-21 13:20 

Nekem nem világos, hogy miért nem vonatták vissza azonnal a pályázatot. Simán az okozná a legkisebb kárt a Fidesznek. Az aláírók túlnyomó többsége úgyse szavazna többet a Fideszre. Ha egy kicsit mérgesebbek lesznek az elúszott szavazás miatt, az nem olyan nagy baj. “Megunják és hazamennek”, aztán jövő februárig csak a közönyös nyugalom van.

A fideszes szavazótábornak kiváló ellenség lenne a Momentum, meg a pestiek. Elvették az olimpiánkat.

Szóval kíváncsi lennék, hogy mit lát Orbán, amit én nem? Félti az erősember-képét?

 3. heizer — 2017-02-21 13:36 

A Momentumnak volt egy zseniális húzása ami fölött sokan elsikkadtak: gyakorlatilag az utolsó napig el tudták hitetni azt mindenkivel, hogy épphogy-talán-alig-alig tudják elérni a 139 ezres határt. ( A mandineren a gyűjtés uccsó napján jelent meg írás arról, hogy túl magas a népszavazási küszöb, de máshol is még azon rugóztak, hogy lehet hogy meg se lesz).

Ehhez képest záráskor csaknem a dupláját betolni akkora bravúr és valamiféle profizmus, remek taktika (mármint a szám lebegtetése a végső percig) mint ide Nagykáta. Szerintem maga a szám volt az, amin iszonyatosan nagyot döbbent mindenki, mert annyira nem számolt rá senki, hogy ekkora érték jön ki. Ez az, amiatt időzavarba kerültek, mert látszik, hogy ekkora számból már meg lesz a szükséges érvényes, míg eddig azt gondolták, hogy bőven van 45 napjuk és addig lehet a dolgokat agyonhallgatni, meg kitalálni, hogy mi lesz.

Szerintem elsősorban ez miatt alakult ki az időzavar!

 4. nadiposzi — 2017-02-21 14:02 

Kíváncsian várom, mikor szólal meg Selmeczi Gabriella az olimpia ügyében. Deutsch Tominál már csak ő a nagyobb kommunikációs aduász.
A vidéki kampány érdekes téma. Kisvárosokban, falun általában jobban szeretik a pártot, a nemzeti büszkeség, az olimpiai aranynemzet, stb jobban eladható termék, mint ahogy a belvár úrifiúk elképzelik. De ez mellé elég odatenni, hogy ebből is csak a pestiek járnak jól, úgy kell ez az országnak mint a 4-es metro,stb.
Az a jó öreg vidék kontra Pest roncsderbi.

 5. flanker — 2017-02-21 14:22 

1. A cikk felvetésével 100% egyetértek, óriási öntökönszúrás lenne. Jogi nonszensz, Momemtum booster pack, és elég erősen vesztett ügy.

2. Persze ha viktorunk erőfelmérőnek, főpróbának tekinti, akár még elő is fordultat. Előnye kenne még hogy nyerek egy sört 😉

3. Arra számítani lehetett hogy megfutják a többi párttal együtt a 138e-t, de ez a szám szépen berobbant. Jól és vérprofin csinálták.

4. A Hahota aranykoszúr vándordíját az egyik CÖF-ös fejesnek osztanám ki a békemenet emlegetésével 😀

 6. professzorpizka — 2017-02-21 14:28 

@heizer: Sajnos a facebook chateket nem pakolhatom ki ide, de kb egy hete már arról beszélgettünk itt a szerkesztőségben, hogy ez lesz.

Az aláírásgyűjtés vége előtt 10 nappal közölték, hogy 100.000 aláírás felett vannak. Ha csak naponta 5000 aláírással számolunk, plusz ugye voltak a hírek, hogy a többi párt mennyit gyűjtött, abból is kijött egy 170-190 ezres becslés. Tudniuk kellett, hogy mi a helyzet.

 7. heizer — 2017-02-21 15:00 

@professzorpizka: Jó, de egy 170-190-ezres célnál még mindig simán lehet arra számolni, hogy bukik egy igen nagy része. Akkor még mindig lehet azt mondani, hogy épphogy csak megvan, alig érték el, vagy hasonlók.
De a 266 az még egy nagyságrenddel nagyobb.
Ha valaki úgy állt hozzá mint én (ez egy a sok ellenzéki fellángolásból, új reménységből akiket a média felemel aztán majd besül, nem lesz ebből se semmi, – csak éppenséggel én nem nagyarcból, hanem rezignáltságból, ) – és szerintem sok fideszes így volt, akkor azokat szíven ütötte ez a szám.

 8. dr Brcskzf Gröőő — 2017-02-21 15:21 

@heizer: aki viszont kiállt egy gyűjtőstandra akár csak negyedórára, és nézte, hogy kik írják alá, az láthatta, hogy ez nem egy a sok ellenzéki fellángolásból.

 9. neoprimitiv — 2017-02-21 15:31 

@professzorpizka: ezt én sem értem, hogy tudták így benézni. Nekem is az elemi matekkal az jött ki, hogy ha tíz nappal a leadás előtt már 100 fölött voltak, ehhez jött alsó hangon kb. 50 ezer az LMP-PM-Együtt-MKKP kvartettől, akkor számítani lehetett a 200 fölötti számra.
Már csak azért is, mert aki járt a városban és látta a pultokat, az tudta, hogy ha tömött sorok nem is, de pár sorban álló szinte mindig volt. A 266 tényleg váratlan (nem tartom kizártnak, hogy már a 100 ezres szám is terelés volt, több gyűlt addigra össze), de valóban nagyon okosan kommunikálták a dolgot. Erre szokták azt mondani, hogy érett, okos játékkal meglepték az ellenfelet.

Erős a gyanúm, hogy vagy a) annyira magabiztosak voltak narancséknál, hogy nem is monitorozták a gyűjtést (nem hiszem), vagy b) jöttek ugyan az információk, de senki nem mert bemenni vele a főnökhöz (valószínűbb).

 10. Inspector Lohmann — 2017-02-21 21:28 

“Ezek azok a gyerekek, akik kint a téren, esőben is megtartják.”

Csak a kutya sem lesz kíváncsi rájuk, ha nincs krumpliosztás vagy legalább egy Kis Grofó koncert. Nem csak zárt intézményrendszerre, de zárt fülekre is számíthatnak vidéken – ráadásul a Momentum-féle pártok éppen azért nem tudnak bázist építeni ott, amiért a Jobbik sem tudott soha Budapesten. A Mécs Janika-féle szalonértelmiségi vezetők nem elfogadhatóak a vidéki átlagpolgárnak, de még a vidéki közép-felső rétegnek sem. Már pedig ha ilyen a pártvezetés, akkor a feltörekvő helyi noname öntevékeny emberek is meg lesznek bélyegezve.
Bár az igazat megvallva mégis lehet egy sanszuk, Fekete-Győr András ugyanis roppant mód hasonlít a fiatal Orbán Viktorra, csak nincs olyan gülledt szeme meg csúzli szája*. Ha eljátsszák, hogy ők a 2017-es születésű FIDESZ, akkor pár éven belül minden nyugdíjas nénike almáriumán ott lesz a szívecskébe keretezett képe.

*Mondjuk én nem értem, hogy mit esz a nép ezeken a borotválatlan muksókon – vagy ha már nem borotválkoznak, akkor legalább rendes arcszőrzetet növeszthetnének, mint egy Széchenyi vagy Kossuth, de abba is elég belegondolni, hogy még a legbunkóbb kortárs magyar politikus (Kövér L.) is 90%-al emészthetőbb bajusszal. Mesterházy is szőrös volt – leborotválta. Fel is sült az MSZP. Vagy borotválkozzon rendszeresen az ember vagy ragaszkodjon egy jól bevált fazonhoz. Mondjuk még a vénülő Orbán Viktor is visszanövesztheti, konkurenciát gerjesztve ezzel, tehát a szőr önmagában nem garancia a sikerre.

 11. Tromb74 — 2017-02-21 23:20 

@Inspector Lohmann: Vannak ám itt vidéki értelmiségiek is 😀

 12. Tromb74 — 2017-02-22 00:38 

Test pressure avagy Druckprobe, ahogy az olasz mondja. Az eljárás lényege, hogy a vasnyikorgót a névleges üzemi nyomásnál nagyobbal terheljük meg egy bizonyos időtartamra. Ha jó, akkor jó. Ha nem jó, akkor vagy látványosan vége lesz, vagy spritzen, esetleg szivárog. Az első esetben takarítani kell, a másik kettőben viszont némi munkaóra és szaktudás árán szuper vasnyikorgót kapunk druckenprüfunggal.
Ez az izé szivárog pár helyen, néhol talán spriccel is. Viszont ez üzemi nyomás. Nincs migráns veszély, világgazdasági válság stb. Na, de mit jelent ez?
Ha pöpecül ki akarod javítani, akkor üzemen kívül kell helyezned az egész rendszert. Shutdown maintenance (Jelen esetben Government shutdown lenne a megfelelő műszó persze). Van még olyan is, hogy turnaround maintenance. Ilyenkor ugye csak a vasnyikorgót iktatják ki egy időre, viszont kell valami, ami ideiglenesen ellátja a feladatát. Finomítókban pl. több azonos funkciójú “unit” van, viszont soha nem megy az összes egyszerre, valamelyiket mindig karbantartják. Ezért (egyszerűsítve) ha te napi 4 vödör nyersolajat akarsz finomítani, akkor olyan finomítót kell építeni, aminek a max teljesítménye 5 vödör/nap.
Ez a hatalom nem így épül fel. Egy hierarchikus, autoriter rendszer, aminek néhány részegységét nem, vagy csak nagyon nehezen lehet mással kiváltani (Egy finomító bár hierarchikus, de alapvetően demokratikus).
Persze van olyanra is példa, hogy maximális teljesítményen pörgetnek egy finomítót (esetleg erőművet). Pl. Háborúban, esetleg kicsit egzotikusabb országokban. Ők általában napjában többször is imádkoznak. Nem segít.

Pontosan ez történik most. Csúcsra van járatva a vasnyikorgó és menetközben foltozgatják. Egyre jobban kapkodnak, mert egyre több a repedés. Melyik egységet állítsák le? Mindegyik gatya. Ennek két következménye szokott lenni. Az egyik az, hogy valamelyik egység elszál magától, ami eléggé látványos és tragikus is egyben. Viszont ha van karbantartó, aki túlélte, az neki eshet a javításnak. A másik lehetőség, hogy találomra leállítják az egyik részleget, remélve, hogy a többi bírja, amíg ezt rendberakják. Kell hozzá szerencse, sokba is kerül.

Az olimpia esete sokkal összetettebb, mint ahogy azt én elsőre gondoltam (nem is volt időm vele foglalkozni. Most se nagyon van.)
Most nem arról van szó, hogyan lehetne a legnagyobb politikai nyereséggel rendezni az ügyet, hanem arról, hogyan a legkisebb veszteség árán. A migráncs népszavazáson már nyekkent egyett a rendszer, de valahogy kikecmeregtek belőle. …és itt a következő. Rövid időn belül másodszor nézték be, nagyon.

Az eredeti terv valami olyasmi lehetett, hogy nekiesnek az olimpiának, kitalicskáznak belőle annyi pénzt, amennyit lehetséges. Szinte mindegy, hogy melyik lépcsőnél bukik a mutatvány, rosszul nem járhatnak. Ha nem mi nyerjük a pályázatot, nem gond, az se kevés, amit eddig loptunk. Az usákok meg a franciák a köcsögök, nem nagy kommunikációs kihívás. Ha megnyerjük, akkor meg addig lehet lopni, ameddig be nem dől az egész a picsába. Nem könnyen dől be, mert hát olimpiát azért kell rendezni, majd segítenek nekünk. Kicsit több hitel, támogatás, akármi. A sámándob is elkészült nem? Csudájára járt a világ, nem? Nem. Lett következménye?
Erre a forgatókönyvre viszont nem voltak felkészülve. Népszavazás. Ha lesz, tök mindegy mi lesz az eredménye. Feltehetőleg érvénytelen lesz, de a “nerendezzünkmán” oldal többségével. …és mi van ha érvényes lesz? Mi van akkor, ha a másik oldal nyer érvényesen, de akár érvénytelenül. Mindegyik eshetőség problémás politikai szempontból. Az a terv, hogy majd diszkréten lopnak, amíg csak lehet, füstbe ment. Ettől olyannyira beszartak, hogy lemondanak akár a lopásról is? A háttérben már megköttettek az alkuk, ígéretek hangzottak el, különféle “vállalkozók” között táskányi pénzek cseréltek gazdát. Gyurika felvette a hitelt az EXIM banktól, hogy olimpia kompatibilisre pimpelje a lángossütő és szotyola pirító bétéjét stb.

Ez nagyon összetett ügy, ahogy mondtam. Rettentően sajnálom, hogy nincs nagyon időm elmélyedni benne, mert nagyon izgalmas.

Na, de a lényeg, hogy elindult valami, amire régóta vártunk. Akármi is lehet belőle, meg persze semmi is.

 13. heizer — 2017-02-22 09:13 

“Ez a lendület pedig átragadt Fekete-Győrre is, aki közölte, hogy a még 2017 folyamán párttá alakuló Momentum közlekedési víziójának része, hogy minden megyeszékhelyről egy óra alatt el lehessen jutni vonattal Budapestre.”

Ez nálam egy hatalmas piros pont, komolyan nem hittem, hogy ezt valaha, valaki (politikus) koncepcióként meg fogja fogalmazni még az én életemben.

 14. professzorpizka — 2017-02-22 11:03 

@heizer: Nézd a leggyakoribb vitám panamajack-kel, hogy miért csináljuk ezt a blogot. Mert közben kurvára egyedül érezzük ám magunkat. Hogy nincsenek itt emberek, akik arra vágynak, hogy a MÁV fővonalai legalább 225kN tengelyterhelést és 160 km/h üzemi sebességet tudjanak hosszuk 90%-án. És nem azért mert vasútbuzi (na jó, én az vagyok) hanem mert egy fejlett nyugati országban ez az norma. És mert például Trianon hatásának eltörlése az, ha a Kárpát medence bármely nagyobb városából legfeljebb 4-5 óra (a Székelyföldet nem számítva 3-4 óra) alatt Budapesten van a naponta legalább háromszor közlekedő expressz.

Hogy egyedül vagyunk, amikor úgy gondoljuk, hogy a Kárpát-medence legjobb egyetemeinek Budapesten, Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon, Győrben a helye. Hogy úgy gondoljuk, hogy magyar településen 15 éves busznál régebbi ne járjon.

Pedig én töretlenül hiszek abban, hogy ezeket a dolgokat nem egyedül látom így.

 15. professzorpizka — 2017-02-22 11:05 

@Inspector Lohmann:
Igen, ez a magyar politikát legjobban jellemző önbeteljesítő tévhitek egyike, miszerint a választópolgár hülye, és nem érdekli semmi értelmes dolog. De igen, feltéve, ha nem nézik közben látványosan hülyének, mint teszik azt az általad is említett szalonértelmiségiek.

 16. heizer — 2017-02-22 12:07 

@professzorpizka:
Az,hogy növeljük a vidék mobilitását – elsősorban a tömegközlekedés drasztikus fejlesztésével igen üdvös cél, konkrétan a vidék felemelkedése-lemaradása illetve annak a sebessége múlik rajta.

Én úgy látom az egy órás szintidő a kulcs, egyszerűen azért mert az még egy sokak számára vállalható kompromisszum. A vidéki értelmiség megtartása -a fővárosi értelmiség “kitelepítése”, “szétterítése”, igen fontos. Ha egy
vidéki fiatal, fővárosi prof stb. a napi munka után el tud ugrani úgy egy koncertre, operába, előadásra, konferenciára, focimeccsre, sörözni, csajozni stb. , hogy még emberi időben hazaér, és közben még egy pohárkával ihat is, az konkrétan népesség megtartó erő. Ahol lehet ezt el kellene érni a Budapest-megyeszékhelyek viszonylatban.

Számos peremfeltétellel szerintem (de alapvetően ehhez is tök laikus vagyok):
-El kellene érni azt is, hogy egy adott településről egy órán belül el lehessen jutni a megyeszékhelyre, sőt a szomszédra is.
-El kellene érni, hogy egy adott megyeszékhelyről a szomszédos megyeszékhelyekre is lehessen tartani ezt az időt.
-El kellene érni, hogy az utazás közben legyen lehetőség zavartalan munkavégzésre, kapcsolatteremtésre.
-El kell érni, hogy a működtetés a rentábilishoz közelítsen, és megfizethető legyen, a közúttal versenyképes.
-Zseniálisan összehangoltnak szervezettnek és pontosnak kell lennie.
-Plusz a helyi tömegközlekedésnek is ehhez igazodnia kell.

Ennek szerintem volna egy igen jó eszköze, amibe én simán belefeccölném az olimpia kis 3 ezer milliárdját: teljesen robotizált vasúti (vagy más kötött pályást is el tudok képzelni) közlekedés.

 17. untermensch4 — 2017-02-22 12:30 

@professzorpizka: Nem vagytok egyedül.

 18. untermensch4 — 2017-02-22 12:56 

@heizer: Nem kell ennyire a jövőről álmodozni (főleg hogy a nagy, centralizált pénzköltésnél lehetnek gondok… https://444.hu/2017/02/16/a-semmiert-kell-fizetnie-magyarorszagnak-es-meg-meg-is-buntethetik-erte)
de van egy alig 70 éve, európában bevált közlekedési eszköz (ami nem csereszabatos ugyan a tömegközlekedéssel de anarchistaként a nagyobb egyéni autonómia tetszik benne): a mopedautó. Aminél csak az egyik fele a problémának hogy a többszörös nyúzási és túlszabályozási hajlam. A másik fele hogy maga a koncepció emészthetetlen törvénykészítőink számára.

 19. dr Brcskzf Gröőő — 2017-02-22 14:14 

@professzorpizka: ezt az egyetemes izét fejtsd ki részletesebben, lécci. most nem ott vannak a Kárpát-medence legjobb egyetemei? nem az lenne a fontos, hogy a K-m l e-i hol vannak a világszínvonalhoz képest? Baj az, ha van ugyan nagyon-nagyon jó egyetem Bp-en, de Pozsonyban van egy még jobb?

@heizer: robotizált vasút tök jó lenne!
viszont koncert után hazaérni… ahhoz éjjel 11 körül kéne indulnia az utolsó IC-nek (ami lehetőleg ne álljon meg Zuglóban, KöKin, Ferihegyen). most nagyon utópisztikusnak tűnik arra gondolni, hogy egy ilyen járatnak megfelelő kihasználtsága lenne, Pizka napi három járatába nem hiszem, hogy beleférne. pedig dejó lenne! ismerem azt az érzést is, amikor a koncert második félidejében zenehallgatás helyett azt számolgatjuk, hogy vajon végig tudjuk-e hallgatni, vagy el kell rohanni az utolsó szám előtt (Bp-Agglomeráció viszonylat); meg azt is, hogy muszáj autót szervezni, mert az utolsó vonat már azelőtt elmegy, hogy a koncert egyáltalán elkezdődne (Bp-Nagyváros viszonylat).

 20. heizer — 2017-02-22 14:36 

@dr Brcskzf Gröőő: Hja kérem, össze lehet ezt kapcsolni a jó öreg postavonatok módjára a kistömegű áruszállítással (sőt akár a naggyal is), aztán ha az utazás szervezést is program optimalizálja nem szükséges mindig a legnagyobb járműnek elindulni (ha van kellően variálható járműpark).

A robotizált vasúton nem kell műszakpótlékot fizetni senkinek (ja alapbért se), vagy csak keveseknek, lényegesen gyorsabban megy a vasúti kocsik és szerelvények összecsatolása (ha műszakilag változtatnak a jelenlegi megoldásokon), csökkennek a követési távolságok, a ki-be engedési és egyéb várakozási idők, és valahogy biztos lehet a kopogtatós féklakatos bácsikat is pótolni.

 21. heizer — 2017-02-22 14:38 

@untermensch4: Erre a koncepcióra én is kiváncsi lennék?

 22. noirp — 2017-02-22 16:49 

@professzorpizka:
Erre a mellékágra csatlakozom én is 🙂 Régi gumicsontom ez.
Prof, a premisszában (a választópolgár nem hülye), a következtetésben (a belvár értelmiség hülyének nézi a Zembereket) igen.

Tehát: Szerény — tapasztalati alapú — véleményem szerint a választópolgárok 35-45%-a bizony hülye. Alsóhangon ennyi. Amennyiben
— a saját zsebbevágó érdekeit, kérdéseit sem képes tisztán látni, nemhogy az országét. Azért mondok ilyen meredeket, mert szvsz aki nem tudja egy bevásárlás végén 100 Ft-nyi nagyságrendben megsaccolni, mennyit fog fizetni,
vagy egy “meg-e vegyük részletre ja plazmatéjvét?” kérdésben józanul dönteni, annak te hiába írsz az Érvénytelenen okosakat az olimpiarendezés költségeiről. Nem fogja föl.
Továbbá: a választópolgári hülyeség ékes megnyilvánulásának tartom, ha valaki
vallásos meggyőződéshez hasonló, bunkerpszichotikus módon áll egyik vagy másik párthoz, tehát nem program alapján szavaz. Bizony, a fideszes és a dk-s tábort hülyézem, egyet “jobbra”, egyet “balra” ütök.
A hülyeség jelének tartom azt is, ha valaki gyakorlatilag nem tájékozódik, nem gondolkodik, s imigyen bármilyen hétmérföldes faszságot meg lehet vele etetni, ha megfelelően csomagolják. Lásd a 2008-as “szociális népszavazás”-tól a migráncsos elmerohamokig és még azon is túl (hátongólya, chip az oltásokban, kisfaszom).
Emellett pedig annak a cca. 40 000-80 000 embernek is van szavazójoga, aki követi a VilágLátó, Szabadon Ébredők, Frissvilág etc. oldalakat; azaz bő kortyokban fogyasztja a fajelmélettel, konteókkal, ezotériával és ruszki propagandával kevert pöcepuncsot, amit a net alja terem számára.
Ne áltassuk magunkat, sok a hülye. Nagyon sok.

Hanem:
azt én sem tartom megoldásnak, ha simán lehülyézzük a hülyébbjét és otthagyjuk a levében fődögélni.
Azt sem, ha az itteni törzsolvasó-közönség számára méretezett eszmefuttatásokkal próbáljuk egy kicsit gondolkodásra késztetni. Mert TLDR. Meg mert “haha-hehe, dejó hogy brexit, kurva kutya világ gyün a libsikre” (ez egy gyorsan kitiltott kartárs utolsó kommentje volt itt, valamikor nyáron; azért emlékszem rá, mert jellemző.)

Valahogy lavírozni kellene. Kiindulni abból a (belátom, nem szép) feltételezésből, hogy polgártársaink tetemes százaléka hülye, és a józan mondanivalót összesűríteni a szintjüknek megfelelő módon. Teszemazt, akár csak ha célokról van szó.
Tudom, h ezzel most egy kövér közhelyet mondtam…

De, azt gondolom, a “célunk megoldani, hogy minden megyeszékhelyet el lehessen érni Bp.-ről 1 óra alatt” a hülyéknek is érthető, így egy mondatban.
Utána lehet aztán még azon agyalni, hogyan bontsunk le összetettebb problémákat a számukra, olyanokat, amiket nemigen fognak föl. Teszem azt az alkotmánybíróság kiherélését (miért is baj az). Vagy, hogyan magyarázhatjuk el hülyéknek, hülyék szintjén, hogy bizony a civiljeinkre szükség van, épeszű kormánykritikára szükség van; hogy a civilek nem ügynökök stb.
Talán háztáji példával. Mondjuk: egy lerökkent, koszos társasház példáján. A ház rogyadozik, a KK és öregasszonykommandója tollasodik. Nomármost egy fiatal házaspár megunja ezt a — nem jó, de megszokott — status quót. Önerőből kifestik az emeletüket, felszólalnak a közgyűlésen. A KK tajtékos orral-szájjal ordít ellenük. Nos, mit lépnél, ha te az adott házban laknál? Miért azt, amit? Stb.

Így valahogy látom.

 23. noirp — 2017-02-22 16:52 

@noirp:
Javítás (naná, hogy a lényeget b*tam el)
tehát
— a kiindulásban, ami szerint az emberek nem hülyék, nem értek egyet a Proffal (mert jelentős százalékukat satuhülyének tartom),
ám
— a következtetésben, hogy a “szalonértelmiségi” ekként is kezeli őket (implicite: rájuk legyint és letesz róluk) abban egyetértek.

 24. noirp — 2017-02-22 16:52 

@noirp:
Javítás (naná, hogy a lényeget baszarintottam el)
tehát
— a kiindulásban, ami szerint az emberek nem hülyék, nem értek egyet a Proffal (mert jelentős százalékukat satuhülyének tartom),
ám
— a következtetésben, hogy a “szalonértelmiségi” ekként is kezeli őket (implicite: rájuk legyint és letesz róluk) abban egyetértek.

 25. noirp — 2017-02-22 16:53 

a dupla kommentért bocs. Jöhet a piros plajbász.

 26. untermensch4 — 2017-02-22 19:31 

@heizer: Kicsi, olcsó, közlekedni lehet vele és a dobozon kívül tartja az időjárást mind a négy évszakban.
A kicsi és olcsó részből adódóan 1-2 személyes és “lassú” mint egy moped (ezért is vannak olyan országok ahol mopedes jogsi elég rá, mert jogilag kb az is). Tehát napjaink magyarisztánjában átlagosan csak kicsivel gyorsabban lehetne vele haladni mint tömegközlekedéssel. Mint egy kisebb méretű és kisebb teljesítményű autó.

 27. neoprimitiv — 2017-02-22 20:36 

“A vész láttán ahogy tudott,
Farkát behúzva elfutott”

Na, akkor ennyi volt, Bátor Sir Orbin históriája az Momentummal, akik azt mondták, hogy ne. (vagy ni)

http://index.hu/belfold/2017/02/22/orbanek_eldontottek_magyarorszag_visszalep_az_olimpiai_palyazattol/

 28. flanker — 2017-02-22 23:14 

“célunk megoldani, hogy minden megyeszékhelyet el lehessen érni Bp.-ről 1 óra alatt”

Ez legfeljebb helikopterrel lehetséges, nézzünk már ár a térképre uraim.. Ez demagógia, nálam rossz pont.
Ugyanis: nagyon fontos a tömegközlekedés, és ezen belül a vasút feljlesztése. Járok a váci vonalon, élvezem az előnyét a zónázó menetrendnek meg a 120 km-s pályának, a kiváló új vonatoknak, ami úgy gyorsul hogy már az állomás végén százzal megy. És 1997-2005 között az Aszód-Hatvan-Füzesabony-Debrecen vonalon pedig tapasztaltam, milyen a szar.
Szóval legyen 120-160 km/h, és főleg korszerű vonatok (buszok, villamosok), pályafejlesztés, de maradjunk már meg a realitás talaján..

 29. oszinteorult — 2017-02-23 02:44 

@flanker:

egyetértek, az ésszerűséget én is hiányolom ebből az ötletből. hány milliárd extra forintot ér meg, hogy Békéscsabáról vagy Zalaegerszegről egy óra alatt lehessen felérni Pestre, mi ennek a valódi, forintosítható haszna? ha meg tűzön-vizen ragaszkodnak ehhez, mert egyszer már bemondták/megígérték akkor megint ott tartunk majd hogy a vas és acél országa leszünk, meg a nyugdíjasok repülhetnek ingyen a Malévvel, mert… mert Gyula (részegen?) ezt találta ígérni és punktum.

azért sem értem miért ez az irány, mert ha kicsit előrenézünk akkor a kétkezi munkák jelentős része automatizálva lesz [ami a nem túl távoli jövő meghatározó társadalmi problémája lesz (már ha nem szabadul el a pokol klímaváltozás okozta háborúkkal), és a Momentum generációjának megoldást kell találni erre is, meg a nyugdíjakra is]. a szellemi munkák nagy részét pedig el lehet végezni otthonról is. egy energiaszegényebb ill. kikényszerítetten energiatakarékos jövőben, ami várhatóan vár ránk nem az a jó kérdés hogy hogyan utazzon el az utas leghatékonyabban A-ból B-be, hanem hogy biztos-e hogy kell neki utaznia.

egyébként pedig már meg van oldva a kérdés, mint azt Rogán Anti bizonyította is: helikopterrel minden megyeszékhelyet elérhetsz egy óra alatt.

 30. rammjaeger — 2017-02-23 09:46 

@oszinteorult:

A haszna valószínűleg valami olyasmi lenne, hogy a budapesti és ott is dolgozó lakosság egy része idővel kiköltözne a vonzáskörzetbe ill. kisebb városokba a vasútvonalak mentén, mert onnan is lehetne rövid idő alatt ingázni vonattal, ami azért javítana a budapesti közlekedési viszonyokon.

 31. heizer — 2017-02-23 09:59 

@oszinteorult:
@flanker:

Néhány dologban nem értek egyet néhányat finomítani kell, és jó lesz.
A 19 megyeszékhelyből 11-nél szerintem technológiailag kivitelezhető lenne a bő 1 órás menetidő vagy kevesebb (Győr, Tbánya, Szfvár, Veszprém, Szszárd, Kmét, Szeged, Szolnok, Eger, Miskolc, Starján,) a maradék is belül tudna maradni a két órán (esetleg Zeg nem) – a jelenlegi vonalakon.

De: ha csak a menetsebességet növeljük, a menetidőket csökkentjük, ütemes meg zóna meg hasonlók, vajon a jelenleg is teljesen versenyképtelen vasút lesz e arányaiban sokkal versenyképesebb? Szerintem nem. Jelenleg már az van, hogy Szfvár, Tbánya, Kmét, Eger távolságokról is jobban megéri két embernek autóval menni Bpestre, ha ott BKV-zni kell, akkor már egynek is. Persze lehetne mondani, hogy mégis csak jobb minőségű lenne a vasút, de a feneketlen bendője nem szűnne meg. Valószínűleg megoldható lenne, hogy azonos veszteségtermelés mellett magasabb színvonalon szolgáltasson, ami már kétségtelen előrelépés.

Én azért támogatnék egy teljes koncepcióváltást és technológiafejlesztést mert azzal akár rentábilissá is lehetne tenni, és nem volna nagyobb hülyeség mint az olimpia, csak értelme is volna.

Az lehet, hogy a munka miatt az emberek kevesebbet fognak utazni (nem hiszem). De az is biztos, hogy szabadidejükben viszont szeretnének mobilabbak lenni.

A vidék helyzetének javításában igen-igen sokat segítene. Ma már a megyeszékhelyektől 30 + km-re kínkeserves dolog orvost, tanárt, fogorvost, állatorvost, mérnököt találni, a falvak értelmiségi fiataljai a megyeszékhelyekre, a megyeszékhelyek fiataljai a fővárosba vándorolnak. Nonszensz, hogy a megyeszékhelyek 10 km-es vonzáskörzetében lévő lakóingatlanok 3-szor annyiba kerülnek, mint a 30 km-re fekvők. A városból tömegével jönne ki az értelmiség távolabbra, ha nem volna a 30 km már gyakorlatilag a világvége. A falusi mezőgazdaság legjobb közelmúltbeli történetei azokról szólnak, akik a nagyvárosokból mennek vidékre, hogy ott valami egyedit és minőségit hozzanak létre. Meggyőződésem, hogy ilyenekből is több volna. PL: Kisvárosi szakrendelők (pl. Sarkad, Bácsalmás, Túrkeve, Szeghalom, Sárbogárd, Tamási…) fejlesztésének azért nincs semmi értelme, mert gyakorlatilag bármilyen orvos több pénzért megy csak oda dolgozni, mint akármelyik megyei kórházba. Vajon mennyit jelentene egy fiatal és ambíciózus tanárnéninek-ovónéninek-bölcsisnéninek ha a Taktaközből vagy az eldugott jászsági falu kisebbségi iskolájából egy-3/4 óra alatt egy nyüzsgő nagyvárosba tud eljutni?

“hány milliárd extra forintot ér meg, hogy Békéscsabáról vagy Zalaegerszegről egy óra alatt lehessen felérni Pestre, mi ennek a valódi, forintosítható haszna?”

Sok milliárdot megér, és elég komoly forintosítható haszna volna. Az élhető és gyarapodó vidék.

 32. heizer — 2017-02-23 10:03 

A legjobb persze az volna, ha Bp-en kívül még volna 4-5 lüktető regionális nagyváros, ami kultúrális, tudományos és technológiai-ipari központ (lásd: a Kárpát -medence legjobb egyetemei) is egyben (hm: Győr-Pécs-Szeged, Debrecen-Miskolc, és akkor az is elég volna, ha vidékről ezek a központok elérhetőek lennének egy órán belül.

 33. untermensch4 — 2017-02-23 13:03 

@flanker: Bár a máv eltakarja a kilátást, a realitás talaján vannak már nagyon gyors vonatok európában. Sőt, mindenféle európai közlekedési folyosók miatt rajtunk is fog ilyen keresztül vezetni. Csak ha magyar módra állunk hozzá akkor olyanok történnek majd mint amikor a nyomvonalat (nem a gonosz eu által…) sikerült úgy kijelölni hogy a falu mellett ketté kell vágni egy hegyet hogy aztán a falut vágja ketté a pálya teljesen indokolatlanul mert megállni ott a gyorsvasút nem fog.

 34. untermensch4 — 2017-02-23 13:07 

@heizer: Érdekes ötlet lehetne a győr-zszeg-pécs-szeged-debrecen-miskolc vonal felfűzése egy gyorsvasúti vonalra.

 35. heizer — 2017-02-23 13:26 

@untermensch4: Ez konkrét koncepcióként autópályával és vasúttal is létezik, és hát nem lehetne azt mondani, hogy egy sugaras-duplagyűrűs ( a másik gyűrű ugye a Győr-Szfvár-Dújváros-Kmét-Szolnok-Eger vonal volna) országos közlekedési hálózatban (ami koncepcióként gyakorlatilag Trianon óta létezik, tehát majdnem egyidős az olimpiarendezéses álommal) ennek ne lenne abszolút létjogosultsága.

 36. oszinteorult — 2017-02-24 02:13 

@heizer:

a forintosítható haszonhoz fűznék egy kifejtő megjegyzést, kicsit kibővítve úgy hangzana a kérdés mennyi forintosítható haszna van annak ha nem mondjuk két hanem egy óra alatt lehet említett városokból feljutni Pestre. megér-e 30 perc nyereség mondjuk 50 milliárdot (most hasból mondtam egy számot, nem tudom a valós nagyságrendet, de a magyar közbeszerzési gyakorlatból kiindulva a valós összeg végére mindig odaírhatunk egy nullát)

amúgy meg miért kéne mindenkinek Pestre feljárnia, ahogy te is írod, az igazi cél az kéne legyen, hogy legyen még 4-5 erős regionális központ. persze mondjuk ilyen álmokhoz például egy normálisan működő posta nem ártana sok minden más mellett

az orvoshiány szintén egy égető probléma, amivel gőzerővel el kéne kezdeni foglalkozni. azt hiszem tavaly volt egy cikk hogy az Emmi saját számításai szerint 10 év múlva fele annyi háziorvos lesz mint ahány praxis (és már most is van jelentős számú betölthetetlen hely). de közben meg olimpia kellett volna nekünk. vicc.

 37. untermensch4 — 2017-02-24 22:22 

@oszinteorult: Az idő forintosíthatóságára van egy érdekes idézetem: “Az ember aki percekig gondolkozik az ultipartiban egy filléres téten, másodpercek alatt tud dönteni amikor ugyanennyi perc megnyeréséért kockára teszi az egész életét egy előzésnél.”
A regionális központok kifejlődéséhez is kell a közlekedés. Tizenéve megfordultam egy cégnél Bp-en. A messzi európából visszatért hazánkfia (pontosabban, -lánya) hozott magával egy befektetőt hogy itt alakítson ki a cég jó kis k-európai olcsó munkaerőre egy telephelyet. Kérdeztem ott hogy ha ez a felállás, miért nem 50-100 km-rel beljebb az alföldre települtek? Kis létszámú cég és azért a bérajánlatért amiért Bp-en nehezen találtak embert, kicsivel bentebb az alföldön még megyeszékhelyen is tolonganának a jelentkezők.
Már az osztrák határtól Bp-ig is nehezen tolerálható volt logisztikailag az utak használhatósága, ezért nem költöztek “vidékre”…

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.