A pénz beszél

Megjelenet az EUROSTAT legfrissebb, az Európai Unió egyes régióinak fejlettségét mérő statisztikája. Ennek böngészése nélkül lehet politikát csinálni vagy elemezni, csak nem érdemes. Ahogy az amerikaiak mondják, a Fidesznek a DNS-ében van ennek a statisztikának az ismerete és használata, nézzük hát meg, hogy mire való, és akkor megértjük azt is, hogy mi a CEU körüli botrány egyik mozgatórugója.

Az európai történelmet nagyjából ismerve tudunk mindenféle törésvonalakról, amelyek szétszakítottak országokat, és a vonal egyik oldalán jobban fejlődött az ország, mint a másik oldalán. Aztán hallhattunk uralkodókról, akik birodalmuk egyes részeit fejlesztették, másokat kiraboltak. Tudunk iparágakról, amelyek egykor dúsgazdaggá tettek vidékeket, máskor lerombolták azokat.

Az EU egyik legnagyobb feladata lenne az, hogy ezeket a nagy különsbégeket valamennyire csökkentse, és a legnagyobb kudarca az, hogy ez nem sikerül neki. Az egységes gazdasági-politikai működés egyik fő feltétele lenne a mostaninál kiegyenlítettebb fejlettségi megoszlás. A sokak (többek között vezető politikusok) által is pedzegetett „kétsebességes Európa” sem lenne sikeres, ugyanis, a statisztikát böngészve jól látszik, hogy ezek a nagy különbségek korántsem egyszerűsíthetők a szegény szocialista országok és a gazdag Nyugat-Európa problémájára.

Ezek a különbségek helyben is óriásiak, és a „fejlett Nyugat” legfontosabb baját jelentik. Ezek a különbségek vezettek a Brexithez és Donald Trump elnökké választásához. Mostanra erősödtek akkorára, hogy problémát okozhatnak a nyugati, fejlett demokratkus intézményrendszerrel bíró országokban is, miközben Európa keleti felén már rég meghatározzák a politikát.

Ezért van az is, hogy számos dolog, ami most Franciaországban, Amerikában vagy épp Angliában folyik, a Kelet-Európai szemnek ismerősebb, mint az eddigi, finom úriemberek uralta ottani politika. Mielőtt azonban Magyarországgal foglalkoznánk, nézegessük kicsit a táblázatot, nézzünk szét Európa konfliktusövezteiben! (a közlemény 3. oldalán levő táblázat)

Belgiumban látjuk a gazdag (120% körüli) Flandriát és a szegény (70-80%) vallon tartományokat. Nem véletlen, hogy ezek nehezen vannak meg egy országban, miközben még a nyelvük sem ugyanaz.

Csehországban látjuk az Arany Prágát és a néha jó kis cigánylázadásokat produkáló, koldusszegény (a magyar szegény vidékeknél azért gazdagabb) régiókat. Prága évszázadok óta gazdag, polgárosodott, német, vgy Habsburg birodalmi város, ez hat ma is, másutt meg nézik a szegény emberek az uraság kastélyát, mint tették azt régen is.

Németországban ordít a BRD-DDR határ, érdekes módon az ehemalige DDR a Pegida és az AfD fő kiindulópontja. Németország politikai stabilitását az adja, hogy a szovjet megszállási zóna méretben és gazdasági jelentőségben is sokkal kisebb mint az egykori Nyugat-Németország, ráadásul a gazdasági fejlődés motorja az egykor a keleti porosz és szász iparvidékeken is működő gazdasági elit, amely visszaszerezte pozícióit.

Spanyolországban a baszk és katalán függetlenségi törekvések rögtön érdekes új színt kapnak, ha megnézzük, hogy ezek a régiók szignifikánsan gazdagabbak, mint a többi, tehát a kulturális lenézés mellé még úgy is érezhetik, hogy mindezt még finanszírozni is kell.

Franciaországban a nyolcassal kezdődő régiók szépen kirajzolják LePen hátországát, Franciaország meg drukkolhat, hogy kiengyesúlyozott választási rendszere ne engedje ezeket a régiókat elnököt választani.

Aki járt már Olaszországban, azt nem fogja meglepni az a vonal, amelyet valahol Róma felett lehet meghúzni, és amely alatt hirtelen mintha egy másik ország kezdődne.

Ausztria viszonylag egységes, és jelen írás szempontjából azért érdekes, mert látszik, hogy tőle keletre az első régió (Nyugat-Dunántúl) már ugyanolyan különbséget mutat, mint az északolasz-délolasz vonal két oldala.

Szlovákián látszik, hogy valójában két ország, egy osztrák tartomány Pozsony körül és a Kisalföld hozzájuk tartozó részén, meg egy levegőért kapkodó keleti rész, közötte a német, magyar, zsidó polgárságuktól megfosztott, egykori gazdag, most szegény városi régiókkal.

Ha Angliából ki is vesszük a Cityt, akkor is azt kapjuk, hogy arrafelé komplett országrészek vannak, ahol nagyon nagy baj van. Miután életem egy bizonyos szakaszát egy ilyenben töltöttem (Shropshire&Staffordshire) megerősíthetem: tényleg baj van. Ezek jelenleg Kazincbarcika szintjén álló helyek, ahol a birodalmi múltban megépült egy csomó dolog, ami még évtizedekig jó lesz. Az EU segített volna karbantartani, de nem kértek belőle. Miért nem? Mert véletlenül pont akkor léptek be az EU-ba, amikor az iparuk összeomlott és a fél ország koldusbotra jutott. Ott van a Brexit ebben a statisztikában, feketén-fehéren.

Nade, térjünk rá Magyarországra:

Amint már írtam fentebb, Magyarország eleve egy törésvonal keleti oldalán van, az egykori Vasfüggöny nyomai most is látszanak.

A következő törésvonal a Dunánál van, és onnan van még egy, ahogy közeledünk a szlovák-ukrán-magyar és a román-ukrán-magyar hármashatárhoz. Az egykori Jugoszlávia felé haladva pedig megint azt látjuk, hogy megyünk le a térképről, ezt az érzést a kihalt M6 autópályán bárki átélheti.

Milyen hatással van ez a magyar politikára?

Megmagyarázza Simicska Lajost, Mészáros Lőrincet és szocialista elődeiket. Iszonyatos mennyiségű lenyúlható fejlesztési pénz áramlott erre, annyi, hogy arra érdemes volt a teljes eddigi XXI. századi magyar politikát felépíteni. Ez a pénz az oka annak, hogy a Gyurcsány-éra előtti neked is jut, nekem is jut, szépen elrisztelünk politikáját felváltotta a teljes letámadás. Előbb a szoci-szadeszes elit szédült bele ebbe a hihetetlen pénztömegbe, majd aztán jött Orbán és tökélyre fejlesztette azt, amit Gyurcsány elkezdett.

A magyar politika következő nagy cezúrája az lesz, amikor beáramló pénz hiányában majd kormányozni kell, nemcsak a lenyúlást szervezni, kormányzóképessége ugyanis egyik jelenlegi parlamenti pártnak sincsen.

A nagy különbségek megerősítették azt a régi magyar politikai regulát, hogy a kormányt a vidék választja, és Budapest buktatja. A szegény régiók gazdasági-polgári elitje annyira elszegényedett, hogy kiszolgáltatott lett a központi költségvetésből érkező kegydíjnak, ezért reszketve követ minden kormányutasítást, egyszerűen az éhenhalástól tartva. Ez a kulcsa annak, hogy a vidéki polgármesterek, járási hivatalok informális választási csalásokkal biztosítják azt, hogy Orbán EU-pénz lenyúló gépezete a formális demokratikus keretek között is működőképes maradjon.

Ezért lehet ezt az egészet csak Pestről megbuktatni: el kell hitetni azzal a kb 10% vidéki értelmiséggel, hogy érdemes átállni. Ehhez viszont a Fidesznek durva összeomláson kellene átmennie, amely összeomlás a jelenlegi állapotokból nem vezethető le, „black swan” kellene hozzá, amely azért annyira nem lesz váratlan, ha Viktor olyan módon feszegeti a pofonosládát, ahogy teszi a CEU-üggyel.

Miért feszegeti mégis a pofonosládát? Azért, mert a választási kampány közeledtével két feladata van: a vidéki-urbánus ellentét (amely kiválóan látszik az EUSTAT-ból) lángolóra hevítése, és üzenni a vidéki értelmiségnek: semmiféle értelmiségi státusz nem véd meg attól, hogy bántsalak téged, ne merj átállni. Nincs senki rajtam kívül, aki a költségvetésből kifizeti a közmunkásaidat, vesz krétát az iskoládba, injekciós tűt a rendelődbe. Soros György zsidó pénzből kitömött amerikai egyetemét is le tudjuk nyomni, téged meg még ennél is jobban.

Orbán imádja a szimbolikus politikai lépéseket, a CEU megtámadása ilyen, a választási kampány előtti erődemonstráció. Dupla vagy semmi, ahogy az egész választási rendszerünk is az. Nagyon nagy a tétje, ezért nem gondolom, hogy olyan könnyen ki fog hátrálni belőle, ahogy általában dolgokból ki szokott hátrálni. Az biztos, hogy bizonytalan, lápos területre tévedt, de csinált már ilyet, eddig még nem süllyedt el. Hogy most el fog-e? Nem tudom. Meglátjuk. Mindenesetre arra épít, hogy a Trump-adminisztráció külpolitikai eszköztára megyezik az Obama-kormányéval. Ez, mondhatnánk, nagyon merész feltételezés, ugyanakkor nem hiszem, hogy van Európában olyan politikus, aki jobban értené Donald Trumpot, mint Orbán Viktor. Legalábbis most úgy tűnik. A jóisten irgalmazzon nekünk, ha téved. Meg akkor is, ha nem.

 

 

15 hozzászólás

 1. bertrand — 2017-04-01 13:13 

Orbánnak az a szerencséje, hogy az amerikai külügyben a második-harmadik vonalbeli posztok üresek, ezért nincs aki ezekben a kisebb ügyekben irányítson, vagy leglább konzultáljon róluk öt percet a külügyminiszterrel (emlékezzünk Victoria Nuland helyettes államtitkárra, aki a Petivel tárgyalt az áfabotrány idején). Trump meg nyilván nem is hallott az ügyről, és az egyetemi függetlenség amúgy sem olyasmi, aminek fontosságát képes lenne fölfogni. Egy időben ő maga is működtetett kamuegyetemet Trump University néven.

 2. panamajack — 2017-04-01 17:39 

@bertrand: Ellenben a „Make America Great Again” jelszóba nagyon nem fér bele az, hogy eltűrjék egy amerikai alapítású egyetem csicskáztatását egy jelentéktelen kis ország diktátorjelöltje által. Orbánnak ezúttal nem biztos, hogy szerencséje lesz.

 3. untermensch4 — 2017-04-01 18:12 

@panamajack: „nem hiszem, hogy van Európában olyan politikus, aki jobban értené Donald Trumpot”
” nincs aki ezekben a kisebb ügyekben irányítson, vagy leglább konzultáljon róluk öt percet a külügyminiszterrel ”
Bocs ha hülyeség de úgy tudom hogy az amcsik hatékonyan csinálnak dolgokat és az info-piramis csúcsára eljutó egyoldalas kivonat megszerkesztődése lehet a bug ami lefagyasztja a nagy szabadságharcot, sztem.
Csak úgy találgatok… „oroszbarát diktátor, ellenséges az eu-val, amerikai cégekkel és magánszemélyekkel, nem tartja be a nato-szerződést…” és semmi problémát nem okozhat az usa-nak eltaposni, alig lesz járulékos negatív hatás, ellenben hamarabb összekapja magát a többi nato-potyautas… mert miért is lenne az elemzési lánc alapból orbán-szimpatizáns? Ha azért mert (bocs az összeesküvés-elmélet-szagért) „Trump Putyin zseében van, akkor abból inkább az következik hogy át vagyunk könyvelve az oroszokhoz mint Jaltában…

 4. minerva — 2017-04-01 22:54 

Régóta olvasom a blogot, eddig megálltam szó nélkül. Jómagam is sokat gondolkodtam azon mi lehet Orbán mozgatórugója, amikor nekimegy a CEU-nak, és nem hinném, hogy itt a posztban vázolt erődemonstrációról lenne szó. Vagyis nyilván erődemonstráció, csak szerintem a célközönség más. Ha üzenni kívánna a vidéki értelmiségnek, ezt jóval egyszerűbben és hatékonyabban megtehetné (és meg is teszi, teszem hozzá vidékiként). A CEU botrány kimenetele teljesen bizonytalan, a vidékiek megfenyítésére sokkal biztosabb módszerek vannak. Az üzenet nem a vidéki értelmiségnek, hanem a saját híveknek szól, szerintem. Így ugyanis nem nagyon lehet belebukni, hasonlóan a migráns ügyhöz: ha sikerül: lám ilyen erősek vagyunk, ha nem: tessék, újabb bizonyíték a zsidó világösszeesküvésre, össze kell fognunk és harcolnunk tovább.

 5. Steelman — 2017-04-03 11:27 

Szerintem más lehet itt a mozgató rugója Orbánnak. Hajlok arra hogy inkább az lehet a háttérben, hogy a kampányidőszak előtt szét akar verni minden olyan független kezdeményezést, ami nem az őáltala diktált politikának a kiszolgálója, hanem pénzügyileg független és olyan dolgok is elhangoznak ott, amit legszívesebben betiltana, mert sok olyan fiatal értelmiségi megfordul ott, akik nem teljesen hülyék. A Momentum által megtorpedózott olimpia felnyitotta a szemét hogy nem minden még az övé itt, emire befolyása van. Az oktatást már teljesen szétverte és maga alá gyűrte, de a CEU egy független intézmény, nosza akkor tegyük tönkre, nehogy onnan kialakuljon az értelmiségből egy olyan politikai szerveződés, ami hosszú távon veszélyes lehet a Fideszre. Nyilván erődemonstráció, de inkább az elhallgattatás a célja. Ha nem tudja ellenőrzés alá vonni, eltiporja. Félnie meg nemnagyon kell. Trump nyíltan felvállalt izolációs politikája aligha fog egy ilyen ügy miatt a fejére koppintani. Az Eu esetleg pampoghat egy sort, de mivel a saját válságával van elfoglalva, nem hiszem hogy komolyan beleszólnának. A nemzetközi közösség meg nem visszatartó erő, ez nyilvánvaló.

 6. padi — 2017-04-03 11:51 

Térképen még látványosabb, mint táblázatosan.

Leírás és a 2014-es térkép itt:
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/GDP_at_regional_level

Interaktív térkép a friss adatokkal itt:
http://ec.europa.eu/eurostat/statistical-atlas/gis/viewer/?year=&chapter=06&mids=2,52&o=1,1&center=50.03696,19.9883,3&

Ami számomra az igazán megdöbbentő, hogy Franciaország nagy része DDR-szinten van.

 7. psmotor — 2017-04-03 14:32 

(Teljesen új vagyok hozzászólásilag.)
Én arra fogadok, hogy Orbán csak magára akarja felhívni a figyelmet. Azt szeretné, ha végre fogadnák az USÁban és ez eddig sehogy sem jött össze. Szerintem most az erős kormány, majd a csendes kifarolás bemutatása fog következni. Valószínűleg ekkora „perpatvarra” (Németh Szilárd után) nem számított.

 8. mrbaribal — 2017-04-05 10:58 

@psmotor:
Nem is tudom. Viktor sok minden, csak nem hülye. Ezzel maximum azt éri el, hogy Trump „spamlistára” teszi, nemhogy fogadja. A republikánusok sokkal érzékenyebben az ilyen partizán akciókra, mint a demokraták.
Szerintem inkább kényszer pályán van. Nincs más ellenfél, akinek nekimehetne a választások előtt. HIába brüsszelezik, a magyarok 70-80% EU elkötelezett, nem is nagyon ugrik a hadba hívó szóra:) A migráns téma kifújt rég. A többi marhaságot sem tudja felmelegíteni. Maradt Soros, és a civilek.

 9. mrbaribal — 2017-04-05 11:01 

@Steelman:
Arra gondolsz hogy a CEU lehetne az új Bibó? Szerinted alkalmas lenne erre a szerepre?

 10. untermensch4 — 2017-04-05 19:33 

@mrbaribal: „Arra gondolsz hogy a CEU lehetne az új Bibó?”
Most esett le. Viktorék azért ilyen paranoid módon csinálják mert azt gondolhatják hogy a CEU-nál a legesélyesebb hogy egy őket félreállítani tudó „kollégiumi baráti kör” megszületik…

 11. psmotor — 2017-04-05 21:37 

@mrbaribal: Akármi is a megoldás (USA, oroszok, illiberális „demokrácia”, stb.), azt hiszem már megint Magyarország lett kisebb. Főleg, ha Orbánt Trumpék is „spamlistára” teszik.
Azt is el tudom képzelni, hogy valójában sohasem fújt volna visszavonulót semmilyen ügyben. Azt hiszem ezekből tanulva a CEU, civil szervezetek elleni intézkedések elképesztő tempóban vannak/lesznek keresztülnyomva.
Szerintem nem lehet egy kedvelt ember a jelenlegi vezetők között. Éppen ezért Orbánnak lehet egy olyan vágya, hogy a migráns téma mellé/után ebbe a témába is beleállnak más európai politikusok is mögé és ezzel ő lehet egy új vezető. (Beszűkült mozgástér.) Érzésem szerint, ha egyáltalán lesznek követői, nem tud ebből egy ütőképes, erős csapat létrejönni. Viszont attól tartok, hogy Magyarország így egy olyan kényszerpályára kerül(t), amiből már csak egy irányban, az oroszok felé van kiút. Véleményem szerint ez Orbánnak sem lesz jó, mert nem tartom valószínűnek, hogy meghagynák miniszterelnöknek. Az oroszok sértődékenyek és egyszer már általa el lettek küldve. Ha ez bekövetkezne, azt is el tudom képzelni, hogy az oroszok Gyurcsányt teszik meg valamiféle vezető embernek. Persze jó kérdés mit szólnak majd ehhez a németek (belefér-e a veszteség), mit akar Románia, Bulgária (az ortodox kereszténységet szokták az oroszok felhozni, mint hozzájuk kapcsoló tényezőt). És nem utolsó sorban mit szólna egy ilyen forgatókönyvhöz a magyarországi lakosság nem fideszes része.

 12. noirp — 2017-04-06 10:34 

@psmotor:
„És nem utolsó sorban mit szólna egy ilyen forgatókönyvhöz a magyarországi lakosság nem fideszes része.” Azt, amit eddig. Bambulna tovább.

 13. mrbaribal — 2017-04-07 13:00 

@untermensch4:
Tartok tőle, hogy ők minden egyetemmel szemben képviselik ezt a nézőpontot. Legalábbis amit a felsőoktatással műveltek 2010 óta, erre vall.

 14. mrbaribal — 2017-04-07 13:04 

@noirp:
’56 előtt is ezt hitték.

 15. labrys — 2017-04-07 14:25 

@psmotor:

Orbán már jó pár éve Putyin bábja. (Természetesen főképp azért, mert ebből elképesztő belpolitikai hasznot húz.) A sorosozás némileg ugyan egybecseng a magyar „jobboldal” nemesen zsidózó (antiszemita) hagyományával, de alapjában véve és főként a putyini ukáz/forgatókönyv egy az egyben történő honi megvalósítása, különösen általános civil-/értelmiségellenes formájában.

Méghogy Orbán „elküldte az oroszokat”… 🙂 Na persze.
A tevékenysége tökéletesen illeszkedik a putyini stratégiába.

Lásd még:
http://parameter.sk/civilellenes-tombolas-mi-ertelme

http://parameter.sk/orosz-magyar-tavirati-maszlag

http://parameter.sk/orosz-be-soros-ki

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.