Panamajack: Ha győz a Jobbik

Tapolca után mindenki arról beszél (még a híresen „független” Török Gábor is), hogy a Jobbik megmutatta, képes kormányváltó erővé válni. Persze ez még csak nagyon-nagyon távoli lehetőség, de tény, ami faktum: lehetőség. Arról, hogy hogyan és ki állíthatja meg őket, szerintem most minden oldalról nagyon sokat fogunk hallani, én viszont inkább most belebámulok a köldökömbe, és arról elmélkedek egy kicsit, mi lenne ha…

Eddig soha, sehol nem olvastam komolyabb elemzést arról, vajon mit kezdene Vona és Csapata, ha 2018-ban rájuk szakadna a kormányzás minden terhe? Ennek egyik oka nyilván az volt, hogy senki sem vette őket igazán komolyan (ez most meg fog változni), másrészt sokkal egyszerűbb és kényelmesebb volt ördögszarvat rajzolni a fejükre, és valami meghatározatlan formájú mumusként bemutatni őket, akik majd embereket áldoznak és csecsemőket esznek, ha nem szavaztok MIRÁNK, az egyedüli erőre, aki meg tudja állítani őket! Mint láthatjuk, ez a stratégia nem vált be. Ami meglepőbb, az eddig kipattant súlyosabb és kevésbé súlyos, ám zaftos botrányok sem kezdték ki a párt növekvő népszerűségét. Hogy csak néhány példát említsek: Kágébéla, Szegedi Chanád ügye, Orosz Miháy Zoltán és a vonaglókamion, az ELTE HÖK viselt dolgai (Pistának jó lesz). Na most gondolkodjunk el azon, hogy ehhez képest milyen piszlicsáré ügyekkel hasaltatták el a baloldali „új politikai mozgalmakat” és civil szervezeteket. Szóval nincs mit tenni, el kell fogadnunk, hogy a Jobbik népszerű párt (különösen a fiatalok körében), és komolyan számolni kell vele 18-ban.

Azt viszont nagyjából mindenki látja, hogy a Jobbik szellemi hátországának színvonala még a fideszes és emeszpés (nem túl magas) lécet is simán leveri. Ami a választásokon sajnos nem feltétlenül gond, hiszen a baloldali kormányok már így is teljesen lejáratták, a Fidesz meg ügyesen démonizálta a szakértelmet, ezt a bolsevista trükköt. Azonban abban a pillanatban, hogy az új kormány felállt, kezdeni is kell valamit a megszerzett hatalommal. Ráadásul egy Jobbik-kormány nem fog türelmi időt kapni, azonnal neki fog esni egyrészt a mára már alaposan bebetonozott Fidesz-hátország, másrészt az USA és EU. Ezen felül nem lesz egy könnyű kötéltánc az sem, hogy egyszerre elégítsék ki a párt radikális (értsd: szélsőséges) bázisát és a győzelemhez elengedhetetlen mérsékeltebb szavazók elvárásait is. A Jobbiknak bizonyítania kell majd, mégpedig igen hamar, ha nem akar a rendszerváltás utáni Magyarország legrövidebb életű kormányaként az évkönyvekbe kerülni.

Tehát ott vannak Vona Gábor, Novák Előd és a többiek az első kormányülésen, és azon tanakodnak, mibe fogjanak először? Hát a magyar közvélemény által már nagyon régóta óhajtott lusztrációba és elszámoltatásba! Ennek a Jobbik szempontjából szinte csak előnyei lennének: egyrészt őket valószínűleg nem érintik az MSZP-t és Fideszt gúzsba kötő közös korrupciós ügyek és összefonódások, másrészt az ő vezetésükben nincsenek volt MSZMP és KISZ-funkcik. Ilyen szempontból ők valóban fiatal és „tiszta” párt. Itt persze a nagy csavar az elszámoltatottak köre, ugyanis egyértelmű, hogy legalábbis a kormányzásuk elején Vonáék nem lesznek abban a helyzetben, hogy nekimenjenek a fideszes potentátoknak, különösen Polt Péter főügyésszel az igazságszolgáltatás élén. Maradnak tehát a (volt) kommunisták. Azok közül is lehetőleg azok, akik már nyugdíjasok, vagy valamelyik baloldali pártban töltenek be nem túl jelentős funkciót (Kovács László neve ugrik be hirtelen), tehát ártalmatlanok. Természetesen a volt SZDSZ-esek közül is elő fognak szedni néhányat, akire rá lehet húzni régi korrupciós ügyeket (van választék), de az például meglepne, ha Gyurcsányt bíróság elé állítanák. Ellenben jó esélyt látok rá, hogy nyilvánosságra hozzák az 1989 előtti ügynöklistákat (legalábbis egy részüket, zsaroláshoz még biztosan jól jöhet a maradék). A legrosszabbul a „kishalak” járnak majd, akiktől el fogják venni az ebül szerzett komcsi nyugdíjukat, el fogják őket tiltani a politizálástól (ezzel gyakorlatilag megtizedelve az MSZP-t és a DK-t), és egy részüket koncepciós perekben elítélik (itt olyan ismertebb nevekre kell gondolni, akik annak idején kormányzati pozícióban voltak, de mára már teljesen eljelentéktelenedtek). A magyar társadalom egyik legerősebb igénye a bosszú, és ezt, ha csak jelképesen is, de különösebb szellemi és anyagi befektetés nélkül meg lehet nekik adni, amivel az új Jobbik-kormány népszerűsége igencsak megnőhet. További előny, hogy a mészárlás láttán az abból kimaradtak is hamar becsicskulnak majd, hiszen nem sokan vannak kis hazánkban politikaközelben olyanok, akiknél ne lehetne kis kapargatással találni valami kompromittálót.

A következő programpont a rendcsinálás lesz. Ez a Jobbik egyik fő választási ígérete, ami azért is hálás feladat, mert gyakorlatilag nincsen rá szükség. Ma Magyarországon ugyanis rend van. Illetve gazdasági, politikai és közigazgatási káosz van, de az a mindent elborító (cigány-) bűnözéshullám, aminek a megfékezéséről Novák Előd beszél, az nincs. Nem létezik. Ettől persze vannak olyan kistelepülések, ahol a nyugdíjasok nem érzik biztonságban magukat a betörések és terménylopások miatt, de ez sima rendészeti kérdés, az erőforrások megfelelő átcsoportosításával könnyen kezelhető lenne. A cigányság integrációjának és felzárkóztatásának a kérdése persze súlyos és összetett probléma, amire az országnak belátható időn belül válaszokat kéne találnia, különben egy generáció alatt tényleg elmérgesedik a helyzet. Viszont minek strapálni magunkat, ha ezt az egészet le lehet redukálni a tomboló „cigánybűnözés” (amúgy bizonyítottan hamis) tézisére, és létre lehet hozni egy látványos, új, a hagyományosnál sokkal szélesebb körű jogosítványokkal rendelkező és kevésbé ellenőrzött fegyveres rendőri erőt, majd szép kakastollas sisakokban masíroztatni őket először a cigánylakta településeken, majd a városokban is, hadd szarja össze magát mindenki, akinek „van félnivalója”. Mindezt természetesen a büntető törvénykönyv további szigorításával kombinálva, különösen a kisértékű vagyon elleni bűncselekményekre, kábítószer-birtoklás és -használatra, továbbá olyan nem túl egzaktul definiált cselekményekre, mint a „nemzeti jelképek megsértése”, „deviáns életmód propagálása” (melegek és egyéb kisebbségek jogvédelmének tiltása orosz módra), továbbá rémhírterjesztés és rágalmazás (interneten, akár kommentekben is). Mondjuk korlátlan idejű előzetes fogvatartás és ennek egyszerűsített elrendelése mellett. Ha rend nem is lesz ettől, de Rend az nagyon is. Meg növekvő népszerűség, csökkenő ellenállási kedv mellett.

Ezek után persze meg kell erősíteni a Jobbik hatalmát, és megtörni a totális fideszes dominanciát a közigazgatásban. Ez így elsőre nagy falatnak tűnik, de könnyű belátni, hogy olyan még nem nagyon fordult elő államigazgatásunk történetében, hogy aktívan, vagy akár passzívan ellenszegült volna a regnáló hatalom akaratának. 1944-ben sem okozott gondot, hogy az idegen fegyveres támogatással, puccsal hatalomra jutott Szálasi-kormány intézkedéseit csont nélkül végrehajtsák Horthy hivatalnokai, másfél évvel később meg a kommunistákét. Ehhez képest a legitim módon megválasztott Jobbik nem is lenne akkora váltás a Fidesz után. Külön öröm (mármint Vonáék szempotjából), hogy Orbán Viktor annyira központosította és kézivezérlésűvé alakította az államigazgatást és az önkormányzati rendszert, hogy szinte nem is lennének ellenállási gócpontok. Ha a Miniszterelnöki Hivatal élén Lázár János helyett mondjuk Vollner János áll, gyakorlatilag a munka dandárja automatikusan elvégződik. Ezután rögtön jöhet a kultúra, oktatás és média jobbikosítása, megint csak a Fidesz által jól kitaposott ösvényen továbbhaladva. Az egyetemeken a Jobbiknak eleve jók a pozíciói, erre kell majd ráerősíteni néhány jónevű szakértőjük rektorrá kinevezésével (pl. Bogár László a Corvinus élén, Drábik János a Nemzeti Közszolgálati Egyetemén), esetleg valamiféle új Numerus Clausus bevezetésével a hallgatók további megszűrése céljából az államilag támogatott szakokon. Mellesleg azt egyáltalán nem gondolom, hogy a Jobbik kormányra kerülve nyíltan antiszemita politikát folytatna, ennyire azért ők sem hülyék. Viszont könnyen előfordulhat, hogy egy bizonyos társadalmi háttérrel rendelkező (gy.k. belpesti értelmiségi) emberek előtt bezárul minden, az államhoz köthető karrier és érvényesülési lehetőség. Cigánynak, homoszexuálisnak, színesbőrűnek vagy (etnikailag nem magyar) bevándorlónak lenni viszont oltári nagy szívás lesz. Az iskolai szegregáció nem a kivétel lesz, hanem a norma. Egyebekben a Fidesz által megkezdett, államosított/központosított oktatáspolitikát fogják továbbvinni, csak még több hittannal, mégnemzetibb érzelmű történelemszemlélettel, a finnugrisztika betiltásával, stb.

A gazdaságpolitikában sem várok alapvető változást. Még több államosítás, a multikat versenyhátrányba hozó intézkedések, a piaci verseny korlátozása, haverok állami megbízásokkal való kitömése, stb. Még az sem biztos, hogy a kedvezményezettek köre alapvetően megváltozna: az úgynevezett „Nemzeti Burzsoázia” nagy részének nem hiszem, hogy nagy lelki törést okozna kiegyezni az új rezsimmel. Természetesen egyre erősebb pozíciókat szereznek majd az oroszok, elsősorban a nyugati (német) cégek rovására. Szinte biztos, hogy Magyarország kihátrál az Oroszország elleni szankciókból, és cserébe hozzáférést kap az ottani piacokhoz. Itt el is érkeztünk a külpolitikához, ami bár az egyik kedvenc területem, ez esetben széttárom a karomat, és azt mondom: fogalmam sincs. A Jobbik ugyanis annyira vállalhatatlan politikai alakulat a nyugati szövetség számára, annyira összeegyeztethetetlen az EU értékeivel (arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag az Egységes Oroszország Párt magyarországi tagozata), hogy kormányra kerülésük esetén az egyetlen ideológiailag adekvát reakció Magyarország EU-szavazati jogának felfüggesztése lenne. Ez viszont több okból nem feltétlenül fog bekövetkezni, hiszen az Unióban manapság elég nagy a káosz és a bizonytalanság (elég Görögországra vagy Nagy-Britanniára gondolni, a különféle nemzeti radikális pártok Európa-szerte való erősödésére). Igen érdekes lesz viszont az USA és a NATO reakciója az Oroszországgal folytatodó hidegháború tükrében. Nem lesz egyszerű helyzet, az biztos, viszont abban biztosak lehetünk, hogy Magyarország euro-atlanti elkötelezettsége még a jelenleginél is jobban meggyengül majd, és Kompország egyértelműen Keletnek fordul. Praktikusan ez azzal járhat, hogy az EU-támogatások (legalábbis részlegesen) elapadnak, Magyarország megszűnik a schengeni övezet tagja lenni, megszűnik a szabad Uniós munkavállalás.

Összegezve, a Fidesz mára gyakorlatilag lefektette a Jobbik-kormányzás ideológiai és közigazgatási alapjait, Vona Gáborék feladata csupán a „pávatánc” befejezése, és a jelenleg már zajló folyamatok kifuttatása lenne a logikus konklúzióig. Ennek az útnak a végén Magyarország valóban a putyini Oroszországgal és az erdogani Törökországgal mutatna feltűnő hasonlóságot, és minimum újabb 50 évre kiszakadna az európai fősodorból. Az igazán tragikus az, hogy egy újabb Fidesz-győzelem esetén sem biztos, hogy az irány alapvetően más lenne, inkább csak a hangsúlyok és a mérték lenne enyhébb. Igazából azt kellene jól végiggondoltatnia a választópolgárokkal a baloldali ellenzéknek, hogy valóban EZT akarják-e, ahelyett hogy üres és lejárt „korrupt”, „fasiszta” és „náci” lózungokat puffogtatnának. Per pillanat kevés esélyt látok rá…

55 hozzászólás

 1. zigzag — 2015-04-14 10:22 

Szerintem ez egy mérsékelten derűlátó forgatókönyv.

 2. professzorpizka — 2015-04-14 10:23 

@zigzag: A Jobbikkal kapcsolatos derűlátást ne Panama posztjaiban keressétek 🙂
Az én verzióm holnap jön, az némileg naposabb, de nem kevésbé elkeserítő.

 3. panamajack — 2015-04-14 10:35 

@zigzag: derűlátó? Háááááát… Attól, hogy nem vizionálok koncentrációs táborokat, még kurvára nem szeretnék a posztban leírt országban lakni…

 4. hadrian77 — 2015-04-14 12:01 

Ahogy tegnap is szóba került, Vona elég pragmatikus ahhoz, hogy a hatalom érdekében szakítson a szélsőségesekkel. Ráadásul az Eu-hoz is elkezdett finoman dörgölőzni. Ha jó a stratégiája, akkor most elkezdi a tehetséges fiatalokat átcsábítani, akikkel szakértő kormányt alakíthat.

http://www.hir24.hu/belfold/2015/04/13/vona-aki-rasszista-keressen-maganak-masik-partot/

 5. panamajack — 2015-04-14 12:01 

@hadrian77: Na aztat én megnézem…

 6. noirp — 2015-04-14 12:10 

Ami azt illeti, én se igen látom az alagút végén a fényt. Persze, könnyű napirendre térni a nyelveket nem beszélő, kőbuta, vagy szimplán gondolkodni lusta jobbikos ismerősökön, fantomra ugratni és körberöhögni őket különböző fórumokon (e sportot én is űzöm), huhogni és mumusozni még könnyebb…Megoldást azonban én sem látok. Tényleg nem. Keserű a szám.

 7. panamajack — 2015-04-14 12:43 

@noirp: többektől hallottam már, hogy talán jót tenne az magyarok önáltatásra való hajlamának, ha kipróbálnák a Jobbikot is, és végleg belátnák, hogy a ez az út nem járható. Én ebben nem vagyok olyan biztos. Ahhoz tényleg nagyon szar diktatúra kellene, azt meg nem lehet csak úgy leváltani. Per pillanat eléggé tanácstalan vagyok…

 8. noirp — 2015-04-14 13:16 

@panamajack:
Ezt az ötletet egyáltalán nem tartom jónak, bár még olyan, igazán IQ-s elméktől is hallom, mint Mérő László. Mi a fenéért lenne jó még egy autoriter rezsimet kihúzni? Pont ebből fogja megtanulni, aki eddig hülye volt, hogy mégsem ez a nyerő opció? Esetleg a 18-22 korosztály kedvéért, hogy lássák, milyen a féldiktatorikus rend, amit addig nem ismertek, és amiről álmodnak? Nem hinném, hogy ez célravezető lenne.
De ellenjavallatom sincs, sajnos. Az isten verje meg 🙁

 9. panamajack — 2015-04-14 13:46 

@noirp: ismerek olyan LMP szimpatizánsokat is, akik inkább a Jobbikra szavazának, mint a rohadt usa/eubérenc libsikre. Nehéz az ilyesmivel mit kezdeni…

 11. noirp — 2015-04-14 15:50 

@panamajack:
Emlékszem…:-(

 12. rognork — 2015-04-14 16:58 

az elején felsorolsz pár kínos témát a jobbiktól. innen erősen hiányolom a paksi titkosítás elősegítését a frissen bukott kétharmad után. számomra kgbéla mellett ez a legdurvább.

 13. panamajack — 2015-04-14 17:09 

@rognork: Jó meglátás. De hát az mindenkinek egyértelmű, aki nem teljesen hülye, hogy a Jobbik az oroszok ötödik hadoszlopa. Konkrétan rájuk igaz az, amivel ők szokták vádolni az ellenfeleiket: hazaárulás, idegen érdekek képviselete.

 14. becsuszoszereles1k — 2015-04-14 17:26 

Sakk-maty… 🙁

csupa paraszt, raadasul mindig ugyanazok…

Van a Fidesz +a Jobbik, akik szinte egyformak, csak a Jobbik kicsit eroszakosabb/korlatozobb es jobban nyeregben van, mig a Fidesz altalanos utalat/gyulolet targya – van a baloldali ertelmiseg, akinek Diogenesz lampasaval kene az alvo valasztok szemebe vilagitania es van az alvo valasztopolgarok tomege ugy is mint allampolgar; na es jelen van meg az egyetemi diaksag, aki fokent jobboldali, a Fidesz lagymatag ifi szekcioja (regebbi esemenyek alapjan), illetve az orszag ifjusaganak tulnyomo maradeka pedig olyan amilyen, altalanositgatas nelkul…

Kit lehetne, kit kellene valasztani (kovetni; hagyni)? Vagy ki kit fog valasztani? En egyiket sem valasztanam, na de, ez nem valasz. A maganeletben szoba allnal valamelyikkel is, vagy egy tarsasagba jarnal barmelyikkel is? Es akkor most miert rajtuk kell gondolkodni es roluk kell dumalni napszamba, evek ota es meg tovabbi evekig is? Ja, es meg abban sem lenne kulonbseg, hogy akar igy, akar ugy, a nagy orosz komod egyik kis fiokja lenne az orszag alsogatya, zokni, vagy szetszerelt konnektorok, anyascsavarok egyeb vackok tarolasara. Szvsz, ha a targyak tudnanak beszelni, az emberekre mar reg nem lenne szukseguk… 😀

Akkor eloszor is kezdjuk azzal, hogy hol az orszag lakossaganak a nyugdijalapja? Egy teljes elet munkaja! Ennel tobb kerdes minek?

[Azert szar lehet az oroszoknak a Job-bikos nevet hallani es kibirni nyerites nelkul – nomen est … :DDD]

 15. logiszton — 2015-04-14 18:13 

Tisztelt itt megjelenők!
Demszky Gábor jut eszembe rólatok:

“Mi vagyunk többen, akkor is, ha kevesen vagyunk!”

Na, persze.

 16. tudi — 2015-04-14 18:15 

Hogy mi lesz 2018-ban azt az a nagy ősz szakállú tudná csak megmondani ott fent, jó magasan. Minden estre nem a Jobbik hibája, hogy ide jutottak, leginkább a rendszerváltó pártoké, akik nem akartak megoldást találni a társadalomban felmerülő problémákra. Hogy aztán a Jobbik ezekkel mit kezd, az majd 2019-ben kiderül.

 17. panamajack — 2015-04-14 18:50 

@logiszton: ezt fogalmam sincs, honnét veszed. Teljesen tisztában vagyunk vele, hogy jelenleg mi vagyunk a kisebbség. Meg azzal is, hogy ettől még nekünk van igazunk. 😛

 18. becsuszoszereles1k — 2015-04-14 19:26 

@tudi:
De pont azt akartam hangsulyozni, hogy ha folyamatosan erre a kaptafara epitunk, akkor folyamatosan vazze lesz…
Hulye hasonlat, de akkor a kozlekedes nem demokratikus, mert valtogatja az utvonalakat, iranyokat es helyszineket?
Az nem demokracia, hogy a szart parlamenti rendszerben passzirozom. :/

Ami a poszt cimet illeti: Ne gyozzon a Jobbik – tobb okbol sem – teljesen egyertelmu! 🙂

 19. SzJoe — 2015-04-14 19:51 

Igazán reális és szomorú jövőképről olvashattam! Az viszont még szomorúbb, hogy ezt az erősen valószínű jövőt nemhogy felfogná Átlag Ede választópolgár, hanem rá és átgondolni sem hajlandó az ikszelése következményeit. Az igazi magyar választópolgár egyik fő ismérve szerintem a meggondolatlan, a következményeket negligáló politizálás. 🙁 Mindenesetre remélem a legjobbakat ennek a nyomorult országnak, de lelépek innét, amíg még megtehetem!

 20. untermensch4 — 2015-04-14 20:52 

@panamajack: Már több leendő kormányt vártam optimistán, a Medgyesi-féle “szakértői kormány” lehetett volna a Putyin és a magukat az eurozónába behazudó görögök jó kis keveréke. 1.orbánék lehettek volna a nagy leszámolók és traumakezelők (mármint korrupció és trianon tárgykörben, kulturáltan), 2.viktorék lehettek volna a konszolidálók és fellendítők miután jól kilopták magukat. A jobbiktól azt az ideális kombót várom hogy egyrészt engedik dolgozni a rendőrséget (egy kis csillageső csodákra képes lojalitás terén az egyenruhásoknál, ha egy-két pártvonalas-politikus főrendőrt ledarálnak az meg főleg), a numerus clausust meg az egyetemek autonómiájával oldják meg (“Mi kérem nem szólunk és nem is szólhatunk bele az intézmények saját felvételi rendszerébe…”). Orosz vonalon meg (feltéve hogy van annyi összegereblyézhető ész a vezérkarban hogy felmérjék, a hintapolitika egyetlen jó végállomása az eu), a huszáros-magyaros-balkáni és unortodox megoldása a problémának az lenne ha helyből azzal kezdenének hogy nyilvánosan bejelentik, ők bizony kizsebelték Putyint, óvatosan autóznak és nem pártolják az öngyilkosságot… 🙂
kb vagyunk olyan ország hogy egy ilyen kurucos húzás népszerűségnövekedést adjon. Az eu-s kebel meg kárpótol a zord orosz tél hiányáért. Azt meg nem nehéz elképzelni hogy a nagy orosz fenyegetés miatt 2%+ költve honvédelemre, gyorsan eminens lehet a nato-ban magyarország. Azért nem nehéz mert egy militáns pártról beszélünk és ha még jó külpolitikusuk is akad akkor igen jó prezentációt lehet bemutatni az esedékes nato-csúcson arról hogy a magyar fegyverkezés hogyan növeli automatikusan két szomszédos tag katonai költségvetését is, így mi ezzel triplán növeljük a védelmi szövetség képességeit, indirekt meg minden. És tényleg csak az oroszok ellen készülünk…
Egyébként az eu-s pénzcsap elzárása nem véletlenül halogatódik. A pénz egy része hallgatólagosan azért jön hogy k-európai nincstelenek ne lepjék el ny-európát (egyszerűbb a kormányoknak adni mint fejenként egyezkedni hogy hány euróért nem megy soha többé nyugatra a kisebbség, ha soha nem ment még talán kevésbé vágyik…), abban már most hasonlítunk kubára hogy menekülthullám indításával van zsarolási potenciálunk. Egy eu-pénzek nélküli (már nincs mit veszíteni) jobbik-kormány ezt ki is játszhatná. Schengen ide vagy oda, ha itt üldözik a cigányokat a hivatalos eu-s álláspont szerint akkor nehéz lesz nem beengedni őket menekültként európába, ez így kissé 22-es csapdája lesz.
Persze ezek a homályos sejtéseim azon alapulnak hogy a jobbik vezetésében a létszámhátrányban játszó ÉSZ irányít majd, nem a propaganda hangulata. Tehát ezek itt fent leírva a naiv, optimista, bizakodó, derűlátó verzió, a matematikai valószínűség mellőzésével

 21. panamajack — 2015-04-14 21:54 

@untermensch4: ennek a forgatókönyvnek akkor lenne legalább elméleti esélye, ha a Jobbik nem állna közvetlen orosz befolyás alatt. De a helyzet az, hogy a párt fingani sem tud/mer az FSZB engedélye nélkül. Ami a bevándorlókat illeti: logikusan csökkenne a számuk, ha Magyarország kívül kerülne a schengeni övezeten, és a magyar állampolgároknak többé nem lenne szabad munkavállalási és letelepedési joga az EU-n belül.

 22. Tromb74 — 2015-04-14 21:56 

Hát A bukás (hehe) lehetőségét én abban látom (már korábban is írtam valamelyik poszt alatt), hogy a Jobbik alapvetően egy elitista párt, támogatói pedig leginkább a “prolik”. Na, jó vannak ezek az elbaszott suttyók, akik valahogyan beabázkodták magukat az Eltére meg mindenhova, de azért a tipikus jobbikos az egy rossz esetben félművelt tehetségtelen senki, vagy egy jószándékú alúlművelt kétkezi munkás.

-Magyarán ha a borsodi szerencsétlen rádöbben arra, hogy azért mert a pantone skálán két árnyalattal világosabb, mint a cigány szomszédja, még nem lesz több esélye munkát v. segélyt kapni, roppant morcos lesz.

-Ha a multikat jól megfingatják, még kevesebb lesz a munka, hirtelen többen kényszerülnek az un. cigány életmódra.

-Ha szigorítanak a bétékán, több zsé kell az igazságügyre, BV-re.

Folytathatnám a sort, de minek.

A Jobbiktól még a következőket sose nem hallottam.

HOGY MI A RETKES LÓFASZBÓL ÓHAJTANAK PÉNZT CSINÁLNI?
MIBŐL FOGNAK AZ EMBERÖK MEGÉLNI?

Mer’ az ügynöközés, turulozás jó móka, csak éppen szart se hoz a konyhára.

 23. panamajack — 2015-04-14 22:09 

@Tromb74: na látod EZ egy jó kérdés.

 24. Tromb74 — 2015-04-14 22:36 

@panamajack:
Másrészről meg önző módon azon morfondíroztam, talán nem is ártana ha pár évre beütne a szar barna veszedelem. A romokon majd tán feleszmélne az istenadta.
Komolyan, mongol-folttal születtem, a gyerek is (mingyá dokumentálom amíg alszik:), hátha szükség lesz rá). Vitézi cím is megvolt mind két ágon. A nevem se az a tipikus sémita csengésű. Há’ nekem mi bajom lehetne?
Oké, még csináltatok egy turulos tetkót a hátamra, oszt hozzám jár majd a Jobbik ifjú gárdája tanulmányútra.

Na, de tréfa félre téve. Abban látom az igazi veszélyt, hogy ha a Jobbik ráerősít a vizsla simogatós, meg család barát vonalra 18-as karika nélkül – már pedig kénytelen -, akkor jobbrúl megint csak keletkezik egy űr.
Konkrétan egy fekete lyuk, aminek az esemény horizontján (eldöntötte már a Hawking, hogy van-e ilyen?) ott integet egy apró frusztrált manus, furcsa, picike bajusszal.
A mi drága jó munkásosztályunk pedig csalódotságában örömmel rohan majd a karjaiba.

Persze a nagy kérdés, hogy ez a fura bajszú elmerogyant az aktuális korszellemben, Ójrópa szélén meddig képes elmenni?

 25. becsuszoszereles1k — 2015-04-14 22:46 

@Tromb74:

Ez a modell mar reg ki van probalva a gyokereknel, es ha ar’anyosan csokkentem a le’pte’ket: 240 millios lakossagrol 10 milliosra, a 10 millios fovarost cca 2 milliosra (?), akkor kb. a Muzeum koruton kivul kezdodo terulettol az orszaghatarokig nem lesz mit enni es semmi – ?? De jo lesz… :/

 26. wintersturm — 2015-04-14 22:48 

Vannak a Jobbik szavazó között is elmekórtani esetek, de szerintem agyalágyult fanatikusok számában a Fidesz, MSZP, DK vezet. Lilaködös bölcsészekben meg az LMP, Együtt, PM. Itt van a jobbik szavazóiról elemzés :
http://www.urbanlegends.hu/2012/06/tevhitek-a-jobbik-szavazotaborarol/comment-page-1/#comments
Amúgy a poszttal vitatkoznék a cigánybűnözés tekintetében, sok hely van az országban, ahol ez gond. Csak a az uborkalopásokat nem jelentik be és nem látszik a statisztikában. Egyébként az emberek közérzetét jobban rombolják a kisstílű ügyek. Pl.: “Ha nekem ellopták az uborkámat az jobban idegesít mint, hogy X.Y. politikus hány milliárdot lopott. Abból a pénzből úgysem látnék semmit mert ha nem X:Y akkor egy másik lopja el.”
Mellékesen sok esetben az áldozatok is cigányok pl. uzsorázás.

 27. logiszton — 2015-04-14 22:49 

@panamajack:
22.Tromb74
23.panamajack
Hát pédáull munkábul! Ugye ez fel sem merül.
Mert a II.vh. után se vót kűfödi péz, aszt mégis fölépítettük a zországot.
Nem vót kellemes, de meg lehetett csinányi nyavajgás helyett. Persze ehhez le kéne kászálódni a belpesti kávéház terraszának a pódiumáról. Jájj, nemá dógozni? Cipőt csinányi, mikó’ annak a kínaiak/pld./!

 28. becsuszoszereles1k — 2015-04-14 22:49 

@becsuszoszereles1k:

A 22-esre volt hsz.! 😀

 29. logiszton — 2015-04-14 22:59 

@panamajack:
21.panamajack
“..a Jobbik….közvetlen orosz befolyás alatt.”

Persze erről cirill betűkkel írt pecsétes papírod van.Mindjárt kettő is, igaz?

A többi meg milyen befolyás alatt /nem/ áll?

A Fidesznek a Likud a testvérpártja, a Gyurcsánynak meg többször van a fején sábesz-dekni, mint ahányszor bérmálkozott.

 30. Tromb74 — 2015-04-14 23:02 

@becsuszoszereles1k:
Ez azért nem teljesen így van kérem. Saját szemömmel tapasztalom, hogy a vidéken már évek óta beindult egy párhuzamos társadalom.
Hogyaszongya cserekereskedelem, háztáji megtermelem amit eszem, meg hasonlók. Alapvetőn aki észnél van, az nem bírja ki fizetni a számláit, de nem is éhezik. Ilyen posztközépkori állapotban leledzenek vagy mi.
Ellenben a körúton belül Cash nélkül egy napig se éled túl. Az aszfaltot nehéz megművelni, a háztáji jószág sem érzi magát túl jól a bérházban.
Szóval, annak ellenére, hogy a keleti régiók lakóit tartják a legszegényebbeknek, ez csak bizonyos értelemben igaz. Az igazi pusztulat az a városban rekedt, kevés pénzből, lakásban vegetálók sorsa.

 31. logiszton — 2015-04-14 23:06 

@panamajack:
17.panamajack
Na, persze! Tietek a legjobb puding csak eppen egész Európa fosik már tőle. Aki meg nem akarja megenni, mert nem kell neki a hasmenés, az náci.

Álmodik a nyomor.

 32. logiszton — 2015-04-14 23:28 

Azt azért észrevehetnétek, hogy nem arról beszéltek, hogy az ország, a társadalom problémáit hogyan lehetne megoldani, hanem csak arról, hogy a Jobbikot hogyan lehetne/kellene megállítani, földbe nyomni. Megoldásokra ötletetek semmi. Elméleti(?) kisérleti terepnek használtátok az országot-népét a soha sehol be nem vált téziseiteknek. Ennél még a Kádár-rendszer is jobb/nem, nem Jobbik/ volt. Európában dicshimnuszokat zengtek akkor a közbiztonságáról, azt termelte, amire szüksége volt, ezért volt mindenkinek munkája is. Erre volt 20 md. dollárnyi addósság, most meg van 230 milliárdnál is több. Milliónyi embernek nincs megélhetése vagy kivándorolt. Ezt sikerült összehoznia a belpesti liberális “értelmiségi” tenyészetnek. Ha pedig az embereknek ebből elegük van és máshova szavaznak, akkor az meg már nem demokrácia, ugye? Ez egyszerűen szánalmas.

 33. Tromb74 — 2015-04-14 23:31 

@logiszton:
Cimbora! Én ma 16 órát dolgoztam, tegnap pedig majdnem 18-at. Ha én is melós lennék, akkor biztos lenne időm siránkozni 8-10 óra reszelés után, de így nincs. Másrésről, nekem tök mindegy, hogy itt v. esetleg Németországban vakerolok, nem magam miatt aggódom.
Ami a munkát illeti, azzal meg az a helyzet, hogy ha az erőt megszorzom az úttal akkor megkapom a munkát, csak éppen ennek nincs pénzben kifejezhető értéke. Szóval untathatnál a részletekkel is.
A rákosi korszakot még senki nem hozta fel eddig követendő példának. Már ezért megérte bekukkantanom ide 🙂

 34. logiszton — 2015-04-14 23:34 

panamajack!
Azért a tudományos alaptételeket, az azokon alapuló technologiát-technikát közkinccsé tehetnéd, amivel másik bolygóra kerültél. Emelhetné az életszínvonalat itt nálunk.

Mert hogy nem ezen a bolygón vagy az biztos.

 35. bertrand — 2015-04-14 23:42 

@logiszton: Szia! Ez egy tök jó blog, érdemes beleolvasni a többi bejegyzésbe is. Ez a poszt most a Jobbikról szól…

 36. Tromb74 — 2015-04-14 23:50 

@logiszton:
Az a helyzet, hogy a Jobbik egy probléma. Sokáig azt gondoltuk, hogy csak egy jelenség, ami a probléma velejárója, de tévedtünk. Időközben problémává nőte ki magát.
Nem újdonság, hogy egy párt koherens és reális program nélkül induljon, nyerjen választást Magyarországon, de rég nem volt olyan párt, aki szélsőséges, a korszellemel még csak köszönőviszonyban se lévő ideológiával, program nélkül érjen el sikereket.
Az a tapasztalat, hogy ha a fruszrált és tudatlan néptömegek egy ilyen párt karmai közé kerülnek, akkor abból komoly gondok lehetnek.
Itt van pl. kádári (rákosi) romantika stb. 20 md. meg 230 md. Hogyan lehet ezeket egymás mellé rakni? Mer’ ugye a kifli is 40 fillér volt, tehát olcsóbb. Na mindegy, inkább fejtsd ki, miben hiszel.

 37. logiszton — 2015-04-15 00:21 

@Tromb74:
33.Trom74
Na, persze és ugye a Jobbik miatt kellett a 3 x 8 helyett egyszer 16 meg 18 órát dolgoznod, nem a “rendszerváltó” álbaloldali /nyugi, a Fidesz is ide tartozik/ pártok eddigi tevékenysége miatt?
Majd füstölőt gyújtok érted.

Ha pedig neked minegy, hogy hol “vakerolsz”, akkor követheted egyik “szellemi” vezéretek iránymutatását, hogy : “El lehet innen menni! Tessék itthagyni minket! Lehet! Csak tessék!”/lehet, hogy nem pont szó szerinti/.
Mi meg majd elnáculunk itthon a magunk módján.

És szóval nem vagy melós. Míly meglepő! Próbáld ki, lepd meg magad és majd meglátod mihez lesz kedved reszelgetés után.

A Rákosi-korszak nem volt jó a demokratikus szabadságjogok megvonása miatt, országépítésben viszont nagyot alkotott: Tatabánya, Kazincbarcika, Komló, Sztalinváros…..
Most is megvonják a demokratikus szabadságjogokat, ez egyre gyorsuló folyamat, és ez nem jó. Országépítés meg semmi. Ez szintén nem jó. És ez már két nemjó.
A műköves köztereket, az ötszörös árba kerülő autópályákat meg stadionokat nem tartom országépítésnek. Ezek nem nekünk /hanem “befektetőknek”/ készülnek.
Tudnálak még rengeteg részlettel untatni, de úgy látszik pont ezek hagynak hidegen.

 38. panamajack — 2015-04-15 00:31 

@logiszton: érdekelne (komolyan), hogy szerinted a Jobbik hatalomra kerülve hogyan emelné fel az országot. Amit ebben a posztban leírtam, az spekuláció, de kizárólag a Jobbik saját megnyilatkozásai alapján. Ha neked más a véleményed, szívesen meghallgatjuk.

 39. norniron — 2015-04-15 00:38 

Nos én mostanában ébredtem rá, hogy a jobbik zsákutcába került. Van ez az orosz vonal, ami egyébként minden egyes európai ország szélsőjobboldali pártja mögött ott van, még az olyan régi és nagy mozgalmak mögött is, mint az FN. Ennek oka érthető, az oroszok célja egy instabil Európa, ennek létrejöttét pedig ideálisan lehet siettetni a szélsőjobbos pártocskák finanszírozásával. Ebbe remekül illeszkedik a jobbik finanszírozása is. Csakhogy közbejött egy bökkenő: Viktor beelőzte őket az oroszoknál. Az oroszoknak egy olyan ország esetében, mint Magyarország, egy jobbik-típusú képződményt addig éri meg fenntartani, amíg a hivatalos vezetés, a kormány nyugatbarát és oroszellenes. Jelen állás szerint Viktor többet tud nyújtani nekik, mint a jobbik akár kormányra kerülve képes lenne.
Miért is érdekeljük mi az oroszokat? Mink van nekünk, ami nekik nincs? Nincsenek ásványkincseink, olcsó kurváik meg nekik is vannak. Azért érdekeljük őket, mert az EU teljes jogú tagjai vagyunk. Ha a jobbik hatalomra kerülne, az EU szankcióival egyes jogainkat megnyirbálná, vagy akár egyenesen ki is zárna minket, ha nem egyenesen a jobbik lépne ki saját maga. Akár így, akár úgy, az EU lezárná azt a rést, Magyarországot, ahol az oroszok gond nélkül ki-be járhatnak. Mit számítana az oroszoknak egy világtól elzárt, kicsi és szegény ország, ahol mellesleg Putyin-ikonokhoz imádkoznak? Ellenben Viktor olyat tudott ajánlani nekik, ami ennél sokkal jobban megéri nekik: mit kínlódjanak félbolond, 60-as IQ-jú szittya napimádókkal, ha ő, Orbán Viktor a főbejáraton tudja az oroszokat beengedni Nyugat-Európába. Így viszont már nagyon is megfelel nekik a magyar status quo, tehát a jobbikot szép lassan ejtették/ejtik. Szerintem így már nagyon is érthető Kágébéla ügye, az oroszok beáldozták, mondhatni a Viktorral folytatott alkudozások során, jóindulatuk jeléül elengedték az emberüket. Nyilván a jobbik mostani tapolcai győzelme még a korábbi közös munka gyümölcse, hiszen idő kell, amíg az oroszok kihátrálása érezteti a hatását. Meg még az is elképzelhető, hogy minden szálat nem vágnak el, jó lesz a ruszkiknak a jobbik még valamire, de ész nélkül nem öntik beléjük a pénzt úgy, mint eddig. A jobbik meg néz ki a fejéből kétségbeesetten, most azt szeretnék elhitetni magukkal, hogy ha már így felfuttatták őket, akkor megállnak a saját lábukon. Ez szerintem azért nem fog menni, mert akármilyen népszerű is a jobbik, a társadalmi elutasítottsága még ennél is sokkal erősebb. Szerintem nem ájfónok fognak világítani az éjszakában, ha ők győznek, egy kicsit másféle ellenzékkel kell számolniuk. Ki fogja elhinni nekik a “normális európai középpárt” imidzset? Ráadásul úgy, hogy az egész párt sötét, mint az éjszaka? Ha el is hiszi valaki az új imidzset, annyian nem lesznek, amennyivel választást lehet nyerni. Hiszen éppen azért játszanak rá ennyire a gonosz imidzsre, hogy minden jóérzésű ember undorodva forduljon el tőlük, így nem derül ki, hogy valójában mennyire sötétek, milyen kevés mondanivalójuk van, hiszen aki értelmesen kérdezni tudna tőlük, annak nem igazán van kedve hozzá. Ezt “középpártként” nem tehetnék meg, el kéne kezdeni konstruktívan vitázni, ne adj isten gondolkozni a részletekről, ez pedig nem fog menni nekik, még azon az alacsony színvonalon sem, ahogy ma ezek a viták zajlanak, mert ehhez értelmiségi háttér kell, ami a többi pártnak van, nekik meg van Drábik doktoruk. Ha pedig maradnak az a rideg, sötét nyilaspárt, ami eddig voltak, akkor lassú erodálódásra kell számítaniuk, a kevesebb beáramló orosz tőke miatt. Szóval a jobbik hatalomra kerülésével szerintem nem kell komolyan számolni, amíg Виктор любит Владимира, addig ez így is marad. Persze, ha Viktort egy nap nyugatbarát kormány váltja, vagy focimeccsen összefejel valakivel, és utána hirtelen nyugati nyitást akar, akkor a most álomba szenderített szélsőjobbos alvó ügynököket fel fogják ébreszteni.

 40. logiszton — 2015-04-15 01:35 

@Tromb74:
36.Tromb74
Húúú…..vazze, ennyire nem lehetsz…….szóval vak.
Nem a Jobbik a probléma, hanem az a probléma, ami a Jobbikot létrehozta!
A teljes és indokolatlan iparágak megszüntetése miatti munkanélküliség, a közbiztonság megszűnése városban is, vidéken meg főleg, a közoktatás teljes lezüllesztése, a közösségi értékrend lecserélése celebekre meg buzifelvonulásra, az egészségügy ellehetetlenítése, a kivándorlásra készerülés, a lakosság elöregedése és csökkenése, a cigányok szó szerinti tenyésztése, a kettős értékrend megalkotása az értéktermelő réteggel szemben, az alkotmányilag alátámasztott politikusi felelőtlenkedés.és felelősségrevonhatatlanság ….
Kell még több? Mert van ám a Részletekben is.
Na meg az, hogy az “Elit” nem is akarja ezeket megoldani.

Ez 89-óta így van, és egyedül a Jobbik mondhatja magáról, hogy nem őmiatta.
Mégis milyen szemüveged van, hogy ezt nem látod?

20 md.dollár adósságra felépült egy az ország igényeit lehetőség szerint kielégítő meglehetősen korszerű termelőkapacitás, egy világszínvonalú mezőgazdaság és élelmiszerfeldolgozó ipar, amitől a nyugat is tartott már/le is építették rögtön, ahogy módjuk nyílt rá/, városokban lakótelepek, falvakban utcasorok nőttek ki a földből. Lehet, hogy nem voltak túl jó minőségűek, de újak voltak, olcsó rezsivel és többek voltak a putrinál. Ismersz olyan várost, ahol nincsenek koldúsok meg hajléktalanok? Hát én ismertem! Ugyanezek a városok voltak.

És mi lett több, mint 230 md adósságból? Semmi saját ipar, minimálbéres munkások, gyarmati monokultúrás mezőgazdaság/búza-kukorica-napraforgó-repce/, kilakoltatások, hajléktalanok, munkanélküliek, semmi véderő. Cserébe van néhány híd, pár km autópálya, stadion meg qrva sok sokmilliárdos magánvagyon.

Szóval elveszett a nemzeti termelővagyon ára, meg még jött hozzá több, mint 230 md adósság is. Na, ez az összehasonlítás.

És ebből csak úgy lehet kimászni, hogy se a saját pénzen, se az uniós támogatáson nem kinai cipőt meg spanyol villamost veszünk, hanem ezeken a pénzeken saját magunk csináljuk meg ezeket saját magunknak, mint régen.Ugyanis megtudjuk tenni. Na, én ebben hiszek és ez aJobbik programja.Elolvashatnád mielőtt teljes tájékozottságot elárulva reális program nélküliségről harsonázol.

A népet meg nem kell lenézni. Hosszabb távon nagyon okos, okosabb mint a több nyelven beszélő sokdiplomás elméncek. Akikről már régen tudja, hogy nem tudják és nem is akarják megoldani a problémáit. Ezért hagyja el őket.

 41. logiszton — 2015-04-15 02:01 

@norniron:
39.norniron
“….akármilyen népszerű is a Jobbik, a társadalmi elutasítottsága még ennél is sokkal erősebb.”

Álljál már át valami puhább drogra, mert már nem tudod mit beszélsz!
Az a népszerű, akit nagyon-nagyon sokan elutasítanak?
Ekkora vizionálásnál fehér elefántok még nem jöttek elő?

 42. professzorpizka — 2015-04-15 06:17 

@logiszton: Köszönöm (de tényleg) hogy ilyen pontosan összefoglaltad mindazon tévhitekből, féligazságokból, legendákból álló konglomerátumot, amely Magyarország állapotáról és az értelmiség jelentős részének a fejében. Ez a blog, mindenféle politikai karriervágy nélkül, arról szól, hogy ezek nagy részét tételesen megcáfolja. Ugyanakkor tény, hogy erre a kis magyar válsághiszekegyre épül a Jobbik értelmiségi hátországa.

 43. panamajack — 2015-04-15 07:32 

@norniron:  “Persze, ha Viktort egy nap nyugatbarát kormány váltja, vagy focimeccsen összefejel valakivel, és utána hirtelen nyugati nyitást akar, akkor a most álomba szenderített szélsőjobbos alvó ügynököket fel fogják ébreszteni.” – én úgy vettem észre, hogy most pontosan ez történik. Viktor rájött, hogy a lóvé a hanyatló nyugatról érkezik, és a Merkel-látogatás óta nagyon visszavett a kurucos lendületből. Hiába haverkodunk Kazahsztánnal, azért csapatokat küldünk az ISIS ellen. A Jobbik most nagyon is jól jön Putyinnak, már csak azért is, hogy megmutassa Vikornak, hogy “nem baj, van mááásik!”

 44. panamajack — 2015-04-15 07:36 

@logiszton: az általad leírt utópisztikus szocialista önellátósdira van egy szép koreai kifejezés : dzsucse. A világ egyik legszorgalmasabb és legfegyelmezettebb népe próbálkozik vele 60 éve, igen mérsékelt sikerrel. Ugyanők megpróbálkoztak a csúnyarosszgonosz (fújj!) kapitalizmussal is, az valahogy jobban bejött.

 45. padi — 2015-04-15 07:41 

Ne felejtsük el, hogy Vona Gábor szinte egy az egyben Orbán Viktor korábbi lépéseit másolja, láthatóan egyre jobb eredménnyel. Emlékszünk még a Fidesz egyházgyűlölő-liberális korszakára? Hozzá a lelkes, fiatal aktivistacsapatra? Onnan húztak át jobbközépre, amikor felmérték, hogy a gyengülő MDF szavazóbázisát megszerezhetik. Most ugyanezt csinálja a Jobbik.

 46. padi — 2015-04-15 07:56 

@padi:

És Semjén Zsoltnak is mindegy, hogy Vona vagy Orbán mögé áll be…

 47. untermensch4 — 2015-04-15 09:41 

@logiszton: 32. 40.
Összekevered néhol a szezont a fazonnal. Iparágak megszűnése/megszüntetése témakörben is több dolog játszott: a versenyképességről biztosan hallottál már. A “hazai” ipar olyan autórádiót tudott produkálni (világszínvonalon) ami pont nem fért be fél centivel az autógyártók szabványos méretű nyílásába amiket a műszerfalakba gyártottak. Meglepő módon, nem is vette senki.
Másik, a világverő magyar munkamorál. Jól beidomították a zembereket hogy aki bent van a munkahelyén a munkaidejében annak ezért munkabér jár de közben a pénz amiből “jár”-okat lehet kifizetni, az előállított értékből lesz, nem a jelenléti ívből. A martfűi cipőgyár szerinted fénykorában hogyan aránylott egy akármilyen kínai cipőgyárral? Bérek, nyersanyag és energia költsége…
És eljutottunk az energiához. Könnyű úgy működtetni a kohászatot hogy olcsó az energiahordozó mert a nagytestvér ad. Csak amint nagytestvér csődbe megy és már nem olcsón adja a naftát, kiderül hogy annyiba kerül az a kurva acél hogy jobban megéri máshonnan venni (ahol ugyanilyen magas energiaárak mellett annyiért még meg is éri nekik adni) és inkább segélyt adni a kohászoknak mert többe kerülne ha dolgoznak. Az olcsó rezsijű panelok sem azért voltak olcsó rezsijűek mert olyan jól hőszigeteltre építették hanem azért mert nyomott áron lehetett adni az energiát. Mellesleg ezzel a nagyívű fejlődéssel párhuzamosan is egyre jobban lemaradtunk a nyugattól, folyamatosan. A kádár-korszakban is.
Ha megnézed eléggé sok olyan dolgot akarnak a zemberek amit soha nem is gyártottak itthon. Az egyik a banán. Azt sokan szeretik. A sztárolt kádár-rendszeredben tudod hogy mi volt a helyzet a banánnal?
Az meg hogy mindenkinek volt munkája… munkahelye biztosan. Mondjuk apámnak sikerült ezt a tézisedet is cáfolnia, mindössze egy megyei tanácsi rendezvényen kellett annyit mondania hogy ő szeretné személyesen látni az összes magyar kommunistát… budapest és moszkva között a lámpaoszlopokon. Ezek után valahogy sehol nem volt munka…
A bűnbak-állítás kényszere azért vicces egy horogkereszténytől mert eredetét tekintve zsidó szokás… 🙂
Ne érts félre, amennyire megvalósítható én szeretném a részleges autarkiát de ez csak részmegoldás (és kisebbik rész) a gazdaság problémáira. Ha a részleges megoldást csúsztatással teljes megoldásként tálalod és nem is veszed észre, az viszont probléma.
Általános (világszintű) társadalmi probléma a rendszer-szemléletű gondolkodásmód visszaszorulása.

 48. Tromb74 — 2015-04-15 10:04 

@logiszton:

Hűű. Sok mindenbe belekezdtél így hirtelen.

Nem állítottam magamról, hogy soha nem dolgoztam melósként. Jelen pillanatban melósokkal dolgozom, ismerem és szeretem is őket, de az a helyzet, hogy egészen más problémákkal kell megküzdeniük, mint annak, aki menedzseli őket.
Egyáltalán nem probléma számomra, hogy sokat kell dolgoznom, mert látom az eredményét, és olyan életszínvonalat biztosít számomra ami elég jónak mondható.
Az el lehet innen mentalitással meg az a probléma, hogy sajnos a közhiedelemmel ellentétben szükség van itthon is a szakképzet munkaerőre, és a diplomásokra is.
Ha villamost akarunk gyártani, akkor pont azokra a mérnökökre lenne nagy szükségünk, akik jelen pillanatban Frankfurtban v. Stuttgartban mérnökösködnek, illetve azokra a szakmunkásokra, akik a kölni finomítókban hegesztgetnek.

Na de nézzük csak mit tud ajánlani a Jobbik:

Foglalkoztatási program:

– A tartósan munkanélküliek és a munka világában idegenül mozgó munkaképes állástalanok számára végzettség szerinti, főállású közmunkaprogramot vezetünk be, melyhez közmunkabértáblát alkotunk. Aki nem vállalja a közmunkát, semmilyen szociális ellátásra nem lesz jogosult.

EZ EDDIG PÉNZBE KERÜL

– Véget vetünk az etnikai alapú munkaügyi- foglalkoztatási támogatásoknak, és visszamenőlegesen, teljes körűen ellenőrizzük eddigi gyakorlatukat.

TALÁN CSÖKKENTI NÉMILEG A KIADÁSOKAT

-Kötelezni fogjuk a kereskedelmi és szolgáltató multikat, hogy a magyar embereket legalább a nyugati bérek 80 százalékáért alkalmazzák.

CSÖKKENTI A MUNKAHELYEK SZÁMÁT

– Garantáljuk a közszférában dolgozóknak az illetménytábla alapilletményeinek minden évben legalább az előző év inflációjának megfelelő emelését és bevezetjük a közigazgatás terén a teljesítmény alapú bérezés feltételeit.

PÉNZBE KERÜL

– Lehetővé tesszük, hogy 40 év munkaviszony után a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak.

NAGYON SOK PÉNZBE KERÜL

– Megvizsgálnánk a korkedvezményes nyugdíj bevezetésének lehetőségét minden szakmában, különösen a bányászoknál és a vegyipari dolgozóknál.

PÉNZBE KERÜL

– A mindenkori nettó minimálbér szintjének el kell érnie a mindenkori létminimumot.

PÉNZBE KERÜL

Na és akkor lássuk miből is:

Gazdasági program:

– A Jobbik visszaállítja a többkulcsos, sávos személyi jövedelemadót, a legalacsonyabb jövedelmi sáv 12% lesz, a jelenlegi 16%-osnál magasabb terhelés az átlagjövedelmek kétszeresénél fog belépni.

IGAZSÁGOS, DE NEM HOZ A KONYHÁRA

– Az alapvető élelmiszerek áfáját 5%-ra csökkentjük, ezzel is segítve az átlagosnál alacsonyabb jövedelmű családok helyzetét.

IGAZSÁGOS, DE CSÖKKENTI AZ ÁLLAMI BEVÉTELEKET

– Megtartjuk, illetve szükség szerint kibővítjük a különadókat, viszont meg fogjuk akadályozni azt, hogy ezeket a terheket továbbterheljék a lakosságra.

A FIDESZNEK SE JÖTT ÖSSZE

Egyszerűsítjük az adóbevallás rendszerét, a gazdaság kifehérítésével szélesítjük az adózók körét, ügyelve arra, hogy a hatóságok ne vegzálhassák feleslegesen a tisztességes vállalkozókat és cégeket.

KLASZ LENNE, DE EZT IS HALLOTTUK MÁR NÉHÁNYSZOR

Segítséget nyújtunk a hazai kis- és középvállalkozásoknak: felső határt szabunk a 200 millió forint alatti árbevételű cégek összadójának, kiterjesztjük az átalányadózást, a közbeszerzések során előnyben részesítjük a magyar vállalkozásokat. A KKV-k állami támogatása érdekében létrehozzuk: A KKV Bankot, a Nemzeti Faktorcéget, a KKV Lízinget és az Állami Garanciakeretet.

AZ EGYIK LEHETŐSÉG A SIMICSKÁZÁSRA, ÉLNI IS FOGNAK VELE

A Nemzeti Bankot valóban nemzetivé tesszük, megszüntetjük a bankok kötelező jegybanki tartalékára fizetett kamatot, így 30 milliárd forint éves kiadástól mentesítve az adófizetőket.

HŰHA, KOMOLY ÖSSZEG

Ismét felteszem a kérdést, miből lesz pénz? Mitől lesz munkahely?

 49. panamajack — 2015-04-15 10:23 

@Tromb74: Hogy honnan lesz rá pénz?

1. Innovatív magyar startupokból – ja nem, azok mind buzi hipszterek.
2. Külföldi tőkeberuházásokból – nemnemnemnem. Multik haza!
3. Olcsó munkaerő kiaknázásából kínai mintára – hát izé, épp most mondtuk, hogy a nyugati bérek 80 százalékát akarjuk.
5. Magasan képzett magyar tudósok, mérnökök és közgazdászok révén. – egy nagy frászt, nem kellenek a több nyelven beszélő sokdiplomás elméncek!
4. EU-támogatásokból – még mit nem! Ki akarunk lépni az EU-ból!
5. Orosz, kazah, esetleg szíriuszi baráti kölcsönökből, amiért egyszer még kérni fognak tőlünk valamit.

 50. Tromb74 — 2015-04-15 13:18 

@logiszton:
Nézegetem ezt a Hét vezér programot is.

Hát kecsegtető, ha az ember nem ért hozzá.

Alapvetően arra játszik, hogy majd megoldunk mindent házon belül, sőt majd özönlik a pénz külföldről turizmus meg mindenféle egyéb.

– Hát a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban vannak lehetőségek. Tudunk termelni akár jó minőséget is, csak drágán. Ebből kifolyólag a piaci lehetőségeink is korlátozottak.
– A vízkészletünk, víztisztítási technológiánk valóban említésre méltó. Itt alapvetően a szakértelemnek és a technológiának van értéke. Na ehhez kéne hozzá passzintani az oktatást.
– Sajnos a turizmusban rejlő lehetőségeink korlátozottak. Nincs tengerpartunk, nincsenek hegyeink. Az olcsó bebaszási lehetőségekben, a gulyásban, meg a pusztában bambuló szürkemarhában rejlő potenciál pedig véges.
-1000 MW megujuló forrásból származó villamos áram? Ez nagyjából lefedi a Fejlesztési Minisztérium által 2020-ra belőtt célt. Ráadásul ez egy vállalás alapján lett belőve, amihez 2010-ben csatlakoztunk.
– A paksi bővítés ötlete sem újszerű.
– A szenes erőművek fejlesztésével az a baj, hogy szembe megy a megújuló energiahordozók hasznosításával kapcsolatos céloknak. Magyarán kevés lesz az az 1000 MW, ha közben foszilis energiát hasznosító erőműveket építünk. Amúgy meg a FIDESZ is ebben serénykedik.
– A szivattyús-tározós erőmű a FIDESZ programja.
– Az urán kitermelés előkészítése már három éve megkezdődött.
– Az otthonteremtési program nagyjából Copy/Paste
– Infokomunikáció? Bla bla bla
– Egészség: Bla bla bla

Összességében az rajzolódik ki, hogy a jobbik víziójában (annak ellenére, hogy nincs neki) minden fejlesztés állami irányítással és finanszírozással fog megvalósulni. Tulajdonképpen mindenkinek az állam fog munkát adni. Az emberök az állam alkalmazásában lesznek, vagy cégként állami megrendelésekből fognak megélni.

Oké, de miből lesz a pénz?

A németeknek van Audijuk, Mercijük, BMW-jük stb.
A Svájciaknak faszájos óráik meg pöpec bankjaik
Ausztriának mindenféle export termékei vannak + turizmus
Franciaországnak ipar, energia, bor anyjakínja + turizmus

Nálunk mi lesz a díl? Eladjuk azt a négy talicska uránt meg egy konténer szenet? Vagy komoly tényezővé válunk az élelmiszeriparban?
Mert a jobbik programjából az derül ki, hogy majd jól elkapálgatunk a saját kertünkben, oszt majd lesz valami.

 51. Tromb74 — 2015-04-15 13:31 

@Tromb74:
Érthetőbben szemléltetve.
Az nem egy perspektíva, hogy megtermeltetünk mindent saját munkaerővel, majd a produktumot eladjuk nekik némi haszonnal.
Ez kábé olyan, mintha én a cégnünknél megrendelnék magamnak egy szolgáltatást Költség + 15% áron, kifizetném, majd elvégezném a melót, amiért cserébe felvenném bérként a Költség részt (- Bért terhelő járulékok és adók).
Mindenki jól járna. A cégnek lenne 15% adózás előtti nyeresége, az állam megkapná a bért terhelő költségek összegét, én meg megkapnám a kifizetett szolgáltatást.

 52. panamajack — 2015-04-15 14:36 

@Tromb74: ez azért makroszinten nem egészen így van, de az igaz, hogy az autarkia egy Magyarország méretű helyen nevetséges ötlet. Ezzel együtt nagyon komolyan el kellene gondolkodni azon, hogy Magyarország milyen BELSŐ komparatív előnyökre alapozhatná a gazdaságát? Mert az valóban nem pálya, hogy gyakorlatilag egyik nagy párt sem foglalkozik ezzel komolyan. A balodal sem, az ottani szakértőknek egyedül a államháztartási deficit-leszorítással meg a szabadkereskedelemmel kapcsolatban van (volt) mondanivalója, de ez (mint azt a saját kárunkon kénytelenek voltunk megtanulni) nem elég. Kell valami értékelhetőt is produkálni. Ehhez képest nálunk a politikai viták a vagy tisztán ideológiai alapúak, vagy a meg nem termelt jövedelem elosztásáról szólnak.

 53. Tromb74 — 2015-04-15 14:51 

@panamajack:
Nem csak a mérettel vannak gondok. Tök mindegy mekkora az ország, ha valami nincs, azt importálni kell. Másik lehetőség, hogy az igényeket alakítjuk a lehetőségekhez.
Na kíváncsi lennék erre a megoldásra.
És ahogy te is mondod, a Jobbiknak a pénz elköltésére van programja és pont.

 54. Tromb74 — 2015-04-15 14:55 

@panamajack:
Sajnos komparatív előny jelen pillanatban az olcsó munkaerő, de ugye ez nem éppen a legjobb alap.

 55. becsuszoszereles1k — 2015-04-16 13:11 

30.@Tromb74:

Raadasul kesobb te is azt irod (most nem talalom a hszt), hogy videkrol elmenekul a lakossag (hova amugy?)…, oke, de csak addig, amig el lehet, azaz nem tiltjak meg neki, illetve egyaltalan lesz hova’ orszagon belul, hataron kivul pedig: amig lehet. Es ha addig marad – felretette a ravalot, es meg megvan!!! ketlem mar ezen a ponton – penze koltozesre, utazasra, es ha egyaltalan tud meg menni a laban!!, miutan eltort az utolso tragyahordo vasvilla nyele is a haz korul, es nincs penz ujat venni, es nincs kolcsonhitel a sok tartozas miatt… No, kajalni me’g lehetne az erdo gyumolcsit gyujtogetve (szeder, gomba, malna, lapulevel), ha epp lenne erdo….
Vagyis, a jobbikos-medves hatszeles modell kiprobalasa arra vonatkozik, hogy (allitolag) mockva centrumatol, vagy szeletol (de mindegy is) 70 km-es korzeten tul mar csak az otvaros es hullafoltos ehinseg jarja [persze: foldmuveles (ach! gazdalkodas!), kiskertek…ahhoz eloszor is mentalis es fizikalis eronletre van szukseg, mar persze csak is az ember szempontjabol nezve … :/ ; a nagyvarosban, annak is a kozpontjaban love’ kell, de sok a jolszitualt is, szoval jobban(hehe) lehet feketen/szurken melozni,lejmolni, koldulni, lopni, kurvulni es buzulni, mint a zoldelo” hatarba’, vagy a suru sotet rengetegbe’…

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.